Apple Magic Mouse je od prvog trena bio miš pun kompromisa. Vrlo brzo je postao dizajnerska ikona i u nekim stvarima je najbolji, ali za neke zadatke jedva je upotrebljiv. Oni korisnici koji su njime zadovoljni mogu uz pomoć Mobee Magic Chargera ukloniti jedan od nedostataka - čestu promjenu baterija. Je li ovaj bežični induktivni punjač dobar par Appleovom mišu?

Mobee Magic Charger
Mobee Magic Charger je bežični induktivni punjač za Appleov Magic Mouse

PC korisnici primijetit će da ova kombinacija miša i punjača kod nas stoji čak 928 kn (miš 609 kn i punjač 319 kn) i ne možemo reći da nisu u pravu, to je zaista paprena cijena. To je gotovo pola iznosa ulazne stolne PC konfiguracije koja sadrži 2.6 GHz procesor, 2 GB memorije, 500 GB disk, kućište, tipkovnicu, miša, zvučnike i Windowse 7! :)

Ono što spašava situaciju jest to što je Magic Mouse sada postao standardna oprema svakog iMac i Mac Pro računala, pa većina korisnika svoju odluku važe tek između cijene Apple Battery Chargera koji stoji 249 kn i ovog super dizajniranog hi-tech punjača. Isplatili li se doplatiti sedamdeset kuna za takvu komociju? Ako ne koristite Apple Wireless Keyboard za koji također treba puniti baterije i odabrali ste funkcionalniju žičanu izvedbu tipkovnice s numeričkim blokom, onda bi moj odgovor bio - da. Ako ste u žurbi, informaciju ste dobili i ne morate čitati dalje. Ako ste zatrpani snijegom i dosadno vam je, onda čitajte dalje, pa sami odlučite idete li u kupovinu nakon što pročitate i ostatak ovog prikaza.

Mobee Magic Charger
Mobee pakiranje ne može konkuritati Appleovom, ali dali su si truda!

Iako bih se možda odmah trebao fokusirati na punjač, ja ću se ipak vratiti na ono bez čega niti punjač nema smisla - na sam Magic Mouse. To je miš koji je zanimljiv svim MacBook Air, MacBook Pro i Mac mini korisnicima, a oni ga moraju doplatiti, a možda nisu sigurni je li dobar izbor za njihove potrebe. Vrijedi li novca? Evo kako ja vidim situaciju…

Koristim sva tri tekuća Apple ulazna uređaja: Apple Mighty Mouse (po novom samo Apple Mouse), Apple Magic Trackpad i Apple Magic Mouse. Također, računalo koristim na sva tri tipična načina upotrebe: uredska/kućna, profesionalna grafička i još uvijek se i igram. Dakle, mislim da sam natprosječno kompetentan za objektivnu ocjenu, pa mi možete vjerovati! :)

Mobee Magic Charger
Uložna NiMh baterija i punjač u Apple stilu

Magic Mouse je s jedne strane gledano vjerojatno najljepše dizajniran miš ikada. Isto tako njegova višedodirna površina s gestama je odlična inovacija. Vrhunski je izrađen, ima sjajnu momentum scroll mogućnost inercijskog pomicanja sadržaja. No, onda s druge strane dolaze kompromisi. Prvi problem je nedostatak bočnih tipaka za Expose na koje su mnogi navikli na Mighty Mouseu. Alternative postoje, ali su manje ergonomske. No, to nije stvarno ozbiljan problem. Nedostatak srednje tipke (kuglice koja se koristila kao tipka kada se pritisne) jest ozbiljan problem i pravi dealbreaker za one koji npr. koriste Mayu ili sličan ozbiljan softver koji traži srednju tipku. Meni je kuglica vrlo korisna i u Photoshopu i nedostaje mi. Iako postoji mogućnost dodavanja "treće tipke" virtualno uz neke softvere, zbog male površine "nije to to".

Mobee Magic Charger
Punjač se kabelom priključuje na neki od USB portova s izravnim napajanjem

Iduća stvar koju sam ja doživio kao problem je swipe gesta. Apple je na demo filmu prikazao osobu koja prste pomiče bočno bez da pomiče šaku, a meni to izgleda kao nešto više prilagođeno anatomiji šake kakvog Vulkanca, a ne Zemljanina. Ista ta gesta mi na Magic Trackpadu savršeno odgovara, ali na mišu ne - jer ne mogu raditi pokret iz zgloba kao na trackpadu. Kakav je za igre? Uglavnom grozan! Ukratko, Magic Mouse je dobar izbor za općenitu uredsku upotrebu, za programere, surfere i slične korisnike, ali nije dobar za igrače niti je izbor za grafičke i druge IT profesionalce koji u opisu posla imaju precizno pomicanje.

Mobee Magic Charger
Dizajn punjača ne bi bolje izveo niti sam Jonathan Ive! Izrada je druga priča...

U mom slučaju ne manje važna stvar je i priča s baterijama. Ne volim uređaje koji traže baterije bez prave potrebe. Ne vidim nikakav problem u kabelu, a čekanje da se miš bežično prepozna, a često i ostane bez baterija taman kada je najvažnije, me jednostavno izluđuje. To sada nema veze s Magic Mouseom, to važi za svaki bežični miš. Apple je optimistično izjavio da baterije u njemu traju i do četiri mjeseca, a moje iskustvo govori da se radi o najviše tri do četiri tjedna. Bio sam toliko frustriran mojim Magic Mouseom da sam ga vrlo brzo prodao. Nakon nekog vremena ipak sam ga opet kupio, ali tek za sekundarni Mac. Situaciju je poboljšao Apple Battery Charger koji dolazi sa šest vrlo kvalitetnih punjivih baterija koje izdrže ipak duže od običnih iz supermarketa. Ipak, volio bih da postoji žičana izvedba Magic Mousea!

Mobee Magic Charger
Mobee uložak s baterijom izrađen je tako da se jednostavno ubaci u Magic Mouse

Magic Trackpad je odličan za one koji pate od CTS-a (Carpal Tunnel Syndrome) jer je ruka slobodnija i opuštenija nego kada koristimo miš. Ne znam koja je tehnološka pozadina, ali u mojoj praksi trackpad troši baterije sporije od miša. Što se tiče upotrebljivosti gotovo da bih ga stavio ispred Magic Mousea. Iako je najbolji izbor za surfere i uredsko korištenje, može se solidno koristiti u dosta grafičkih programa, a čak nije neupotrebljiv za neke igre - iako mu to definitivno nije domena.

Stari dobri Mighty Mouse meni je i dalje najdraži miš. Na njemu mogu baš sve i to vrlo ugodno. No, njegova velika mana je brzo prljanje minijaturne kuglice. To samo po sebi ne bi bilo strašno da je Apple ostavio način da se miš jednostavno otvori i da korisnik-entuzijast može sam očistiti miša. Ovako se to može, ali je nezgodno i traži ljepilo da se sve složi nazad. Dakle, nažalost trenutačno nemamo niti jedan savršen ulazni uređaj u ponudi - svaki ima neke svoje prednosti, ali i minuse. Odaberite onaj koji vama najbolje odgovara - ili kupite sva tri! ;)

Mobee Magic Charger
Apple Magic Mouse - miš u kućici! :) Zeleni LED treperi za vrijeme punjenja.

Ako se ipak odlučite za Magic Mouse ili ste ga jednostavno dobili uz Mac, onda razmotrite i Mobee Magic Charger. Na prvi pogled stvar izgleda vrlo "appleovski", ali čim se uzme u ruke vidi se da nije izrađen od materijala koje bi odabrao Apple. Dio s novim baterijama koji se umeće je od plastike i to prilično mekane, pa treba paziti da jezičac ne pukne. Mnogi korisnici na webu se žale na izradu tog dijela. Opet, ako malo razmislimo, vjerojatno je i morao biti napravljen od plastike zbog metode punjenja - magnetske indukcije. Ipak, ostaje dojam da je to moglo biti kvalitetnije izrađeno. Srećom, rijetko zavirujemo ispod miša, pa to i nije važno.

Samo podnožje punjača također je od plastike srebrne boje. Dizajnom je odlično prilagođeno Apple stilu, ali kada se uzme u ruku vidi se da je stvar "jeftina". Opet, to i nije jako važno, stvar se i ne koristi na drugi način osim da se na nju odloži miš kada ga želimo napuniti. Punjač se napaja putem USB priključka, a za potpuno punjenje potrebno je oko pet sati. Mobee kaže da potpuno napunjen miš može izdržati oko šest-sedam dana uporabe, a u praksi je to bilo osam. Nije loše!

Mobee Magic Charger
Što odabrati? Stari Mighty Mouse? Ili Magic Mouse i Trackpad? Mobee nudi i The Power Bar punjač za trackpad.

Appleov kontrolni panel ne pokazuje 100% napunjenosti niti kada kada Mobee napuni Magic Mouse do kraja, obično to bude vrijednosti između 75-85%. Izgleda da je to zato jer Mobee baterija koristi 1.2V NiMh bateriju za razliku od klasičnih baterija od 1.5V. Subjektivni osjećaj je i da se miš nešto sporije spaja na Bluetooth nego li prije, ali nisam mjerio štopericom. Ono što mislim da bi bila zgodna stvar za uredsko korištenje je da postoji mogućnost da se zasebno kupe samo baterijski ulošci - bez punjača. U uredu bi se desetak strojeva moglo osloniti samo na jedan punjač, pa bi ušteda bila izrazitija. Navodno je Mobee najavio takvu mogućnost, ali kod nas još ne postoji. Proizvođač tvrdi da se punjač isplati u roku od godine dana i da za razliku od drugih solucija ne traži da stalno otvarate miš i mijenjate baterije. Ako ste Greenpeace aktivist dodatno će vas veseliti ekološki doprinos u smislu manjeg broja odbačenih jednokratnih baterija. Sve u svemu izuzetno pametno osmišljen dodatak izveden u zadovoljavajućoj kvaliteti po prihvatljivoj cijeni. Sa zanimanjem ću pratiti ostale najavljene Mobee dodatke za nas Mac korisnike! :)

Za:
 • usklađenost s Apple dizajnom
 • jednostavna instalacija
 • elegantno korištenje
 • ne mnogo skuplje od običnog Apple punjača
 • dugoročna ušteda
 • ekološki savjesno rješenje
Protiv:
 • jeftina izrada
 • traži aktivan USB priključak, ne puni dok je Mac u sleepu
 • skupo u odnosu na klasičan punjač s baterijama (cca 100 kn)
 • trajanje baterije bi moglo biti dulje
 • ako imate i Apple bežičnu tipkovnicu opet morate imati i klasičan punjač
 

Komentari  

rusty
05-02-2012 | 10:58
Odličan prikaz! Moram priznati da cu vjerojatno napraviti preorder za PowerBar. Osobno mi je trackpad najbolji i čak baterije dosta dugo traju, oko 2 mjeseca. Svejedno ovo bi moglo biti dugoročno kvalitetnije rješenje
smayoo
05-02-2012 | 11:58
Jesam li nešto krivo shvatio ili proizvod pati od kvake 22? Punjač se spaja na USB, jel? Dakle, Mac ne smije biti u sleepu da bi punio bateriju. A istovremeno podloška je premalena da bi se moglo po njoj miša voziti, dakle dok se puni, miš se ne može koristiti. A Mac mora biti aktivan? Hmmmm... :-/

Zašto podložak nije dovoljno velik da se miš može puniti dok normalno radimo? Ili zašto nije napravljen da se može puniti i sa 220?
rusty
05-02-2012 | 12:26
slažem se s tobom Smayoo po ovom pitanju. Trackpad s druge strane nema tih problema jer se može konstantno puniti i za vrijeme rada.
Edex
05-02-2012 | 12:31
Smayoo padaju mi napamet dva moguća riješenja: usb se može ubosti u npr. iPhoneov adapter ili (a to je slučaj kod mene) u usb hub sa svojim napajanjem (iMac na primjer i onako ima premalo usb utora)
Edex
05-02-2012 | 12:36
Nadovezao bih se na komentar u vezi Apple bežične tipkovnice... kod nje je potrošnja baterije daleeko manja, (nakon 3mj. još uvijek na kontrol panelu stoji 90%)
ja bi to maknuo iz rubrike "protiv"
dpasaric
05-02-2012 | 13:56
@smayoo - da, Mac ne smije biti u sleepu i to zaista može nekima biti problem, ali mi to nije palo na pamet - kod mene i doma i na poslu uvijek neki Mac radi, a i sve je puno iPhone i iPad punjača koji su USB. No, vidiš, možda nema svatko iPhone ili iPad... nije mi to palo na pamet! ;-) OK, dodat ću pod minuse!

Ovo da je podložak velik kao mouse pad i da se može raditi dok se puni mislim da ne bi bilo izvedivo - ili barem ne elegantno. Kakav odnos moraju imati zavojnice? Podloga je prilično debela, plastika bi se istrugala, zapravo u toj verziji onda uopće ne bi trebale baterije, a ali onda se vraćamo na to da si ograničenog kretanja, pa čemu uopće bežični miš...
dpasaric
05-02-2012 | 14:03
@Edex - istina, tipkovnica troši najmanje - manje i od Magic Trackpada, mislim da je kvaka u laseru za očitavanje površine stola, vjerojatno zato miševi troše najviše. No, kako god okreneš, na kraju ipak nekako moraš napuniti i baterije u tipkovnici, a za to je najbolji Apple Battery Charger, a to je opet 249 kn... vidim da Mobee ima i soluciju za punjenje tipkovnice, ali kada bismo sve to zbrojili mogli bismo kupiti polovan Mac! :D
vicko
05-02-2012 | 15:21
Da li je netko od vas probao Sanyo Eneloop punjive baterije?
Prednost je što ne boluju od samo-pražnjenja kada nisu u upotrebi. Ja ih koristim za fotoaparat i flash i izuzetno sam zadovoljan. Mogu stajati napunjene i više od godinu dana tako da uvjek imaš spreman komplet i čuvaš okoliš.
dpasaric
05-02-2012 | 15:29
Ja sam kupio Sanyo punjač s njihovim setom baterija prije godinu dana, ali nisam siguran jesu li Eneloop (cijena je bila oko 200 kn za komplet). Nisu mi se pokazale kao nešto posebno, traju kraće od npr. onih koje Apple isporučuje uz svoj punjač.
diplodocusIII
05-02-2012 | 16:50
Ja sam punio Sanyo Eneloop baterije i mogu reći da su odlične. Sada ih imam ukupno 10 komada i imam samo riječi hvale za njih!
radar
05-02-2012 | 17:16
Jedna i od mene za sanyo eneloop. Nekako ih najvise koriste fotografi za aparate tj blitzeve iz vrlo bitnog razloga. Baterija se kada je aparat u standby-u ili ne radi ne trosi tj.... nakon godinu dana od punjenja ima cca 80% kapaciteta. Ja sam u svoju bezicnu tipkovnicu i misa stavio upravo njih pa cemo vidjeti (imam novi iMac tek cca 2,5 tjedna) kako ce to izgledati, s time da sam ih napunio iz Canonovog 580EX koji je zasigurno okidao neko vrijeme a u torbi mi stoje od Srpnja prosle godine :-) meni je to apsolutni best buy.

Sa punjacem kostaju cca 170Kn u Linksu, sto je po meni povoljno (spori punjac, cca 12 sati, no stavi se prek noci i to je to). Pozdrav, radar

Vrlo bitno, nj cijena sa punjacem varira od brzog do sporog
Ady
05-02-2012 | 21:54
Imam Apple punjač uz koji je došlo 6 baterija, to je sasvim dosta. Prije toga sam svake ili svake druge sedmice kupovao poskupe Duracell turbo baterije što je bilo mnogo naporno. Što se trackpada tiče lično mislim da je to nepotreban komad hardvera.
petros
05-02-2012 | 22:06
Trackpad nisam probao, nije to za mene gamera! Imam stari mighty i on je dobar miš (dok radi kuglica), ali za igranje ipak koristim Logitech G500! 8)
bumbar
05-02-2012 | 23:17
Punjač stvarno radi ok, preko noci se miš napuni i tako napunjen radi oko 3tjedna
zabac
15-02-2012 | 22:27
Po meni nepotrebno opterećenje stola s još jednm komadom nećega iz koga još i žica viri. SJ bi se u grobu okrenul (ili se već je).
dpasaric
15-02-2012 | 22:29
S obzirom kako je izgledao njegov osobni radni stol, mislim da ga ne bi to toliko smetalo! :-) Uvijek se može i staviti negdje sa strane.
smayoo
16-02-2012 | 18:54
Contactless punjenje je jako dobra fora. I nije baš tako skupa ni komplicirana. Tako da ne znam zašto nije šire primijenjena. Ja bi bulje dao za mobitel s contactless punjenjem. Ne treba ga naticati ni na kakav dock, niti uštekavati ni na kakav kabel. Ni u autu, ni na stolu. Samo ga odložiš na njegovo mjesto i on se puni. Mraq...
klick098
20-02-2012 | 11:34
Mislim da je ovo savrseno rijesenje,ali sa opcijom i za tipkovnicu.
Nema se jos cijena ali "kazu" na nebi trebala biti prevelika.! A sto je to prevelika neznam ali cekam da vidim...
Korky
28-02-2012 | 23:30
*gleda u svoj stari IntelliMouse Optical 1.1A*
HardcoreMAC
30-10-2012 | 09:49
MC je ne-loš. Nakon kupovine dodatnog ispravljača-usb punjača (gdje ga punimo njime, a ne sa MAC-a, ja sam kupio HAMA-in), pokazuje samo jednu manu: budući da su mu baterije AAA - jedno punjenje traje oko 30% vremenski kraće negoli originalno (kada imamo 2 AA baterije). Inače radi uredno i bez zastoja i problema.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 22 sati
 • iLeo: Dali netko ima staklo za iMac 27"?
 • Air: :D
 • Air: ha, ha, ha... Jupi! Tnx!
 • Air: :D
 • Riba: Dvotocka i veliko D!
 • Air: ipak nisam odustao :)
 • Air: [link]
 • Air: odustajem :)
 • Air: evo prvi sam pejstao a drugi napisao, oba su smola
 • Air: :laugh:
 • Air: :laugh:
 • Riba: Paste radi normalno, mozda je bio neki ekstra karakter u clipboardu?
 • Riba: :)
 • Air: ovaj emotikon sam napisao, a one prethodne sam pejstao
 • Air: vidim ja da netko zna. Al problem što ja ne znam :(
 • Riba: :D
 • Riba: :)
 • Riba: Smiley bez nosa bi trebao raditi
 • Air: kako treba ispravno staviti emotiken na vikalicu? Nešto me neće...
 • Air: :laugh: :laugh:
 • Dijete: Mogli bi “U spomen....” stranice puknut i crno... pa da se pripremimo za novu iMac liniju, omogucit randomizaciju boje foruma.... sanjao sam sinoc onaj divni Rozi jabucnjalk - otud ova glupa ideja...
 • john_st: Ovo ko onaj vic kad Mujo zatekne Fatu u seksu s crncem i zaviče: "Šta radi ovaj crnac u mom krevetu s tobom Fato?" a Fata odvrati "Čuda Mujo, čuda!" :D
 • Riba: Djuro, 6.1 je kanta, ali i dalje stoji sto si rekao. :)
 • Djuro genijalac: Sve! Mali ga koristi za faks kao mac , apreko bootcampa vrti gore solidworks i catiu bez po' beda! Čudo od stroja!
 • drlovric: Sta radite na tim starim Mac Pro? VIdeo editing?
 • smayoo: pogledaj u oglasniku
 • invictus: Ovi na Njuškalu i drugim HR-oglasnicima traže cijenu kao da su suho zlato.. :D
 • invictus: Večer svima, da li netko od vas prodaje Mac Pro 6,1 (Late 2013)? Ili možda ima netko savjet gdje ga uzeti po nekoj normalnoj cijeni?
 • smayoo: RIP :(
 • JOHN: RIP Saračević.:-(
 • drlovric: ihorvat: Kupi americki i uzivaj u zivotu. Neko ti samo posalje kod, i sve radi i kod nas.
 • smayoo: [link]
 • Air: Eto otišao i Đorđe Balašević. Počivao u miru :(
 • ihorvat: ekipa kakva je situacija s apple careom u hr, kako ga nabaviti?
 • JOHN: Ja takve poruke momentalno brišem
 • FiFi: Hahahaha
 • VooDoocarp: @FiFi ..nego jel imaš ti neki kontakt od te klijentice što šalje po 2t eura da je se oženi.. pitam za frenda :D :D :D
 • big_mac: Ma to je bilo gotovo nakon par poruka,nikakvo znacajno vrijeme nisam izgubio na tom prevarantu.
 • smayoo: Kako ti se uopće da gubiti vrijeme na takvo dopisivanje?
 • big_mac: Kako ti meni nepoznatom covjeku mozes vjeroavat i spreman si mi uplatiti novac unaprijed? Kako znas da cu ti ja nakon toga poslati ajfon? On odgovara neke sulude stvari tipa da je on bio posten cijeli zivot i da ocekuje isto od druge strane i da nikada nikoga nije zaje... :-D
 • big_mac: Jasno, sve su to prevare jer prvo i osnovno se postavlja ono sto sam ja njega pitao a to je sljedece
 • drlovric: Znam jednog koji je dva puta poslao kapare preko WU za neke SUV debelo ispod cijene. Prvi put su ga prevarili, a drugi put je kao "bio pametniji" pa je opet popusio foru :D
 • jzelko: Kruta stvarnost !
 • Riba: Strasno.
 • FiFi: Neki ljudi nisu pametni dok su drugi toliko nesretni i očajni da ne vide (ne žele vidjeti) stvarnost
 • FiFi: A s druge strane kolegice u firmi nisu mogle klijenticu odgovoriti da Western Unionom već treći put pošalje 2000EUR "jadnom disidentu" iz Kolumbije kojem prethodne uplate nisu došle, a njemu novci trebaju da dođe do nje i oženi juč.
 • FiFi: Toliko je debilno da ne možeš vjerovati da ljudi na to nasjednu
 • FiFi: @big_mac Poslat će ti e-mail s "potvrdom" da te lova čeka na prijelaznom računu, a poseban "izvršioc" čeka da mu pošalješ sken potvrde da si poslao pa će pustiti lovui na tvoj račun.
 • Riba: Moguce SEPA chargeback?
 • big_mac: Prodajem ajfon i javi mi se na whatsup covjek iz njemacke oce kupit,da mu ga posaljem i da ce mi platit unaprijed na banku.Kazem ja da moze al cu mu poslat mob tek kada mi novac sjedne na racun i dignem ga tj. imam fizicki u ruci a on kaze moze nema problema.Znam da su to prevare ali cisto me zanima kako varaju? Ima li netko iskustva i gdje je tu prostor za prevaru?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.58 Seconds

Provided by iJoomla SEO