"Sjećam se da si kupio Appleov Magic Mouse, pa ga ubrzo prodao jer nije odgovarao tvojim potrebama, ali sada vidim da si mu se opet vratio! - Ne, nisam, ovo nije Appleov Magic Mouse! - Kako to misliš? - Pogledaj bolje, ima kotačić i nema jabukicu!" - i zaista, Minton Mouse MCM 5030 je toliko drzak plagijat Appleovog Magic Mousea da laici ne primjećuju razliku! No, ima li čarolije bez cijene? Naravno da nema, ali zato se za nižu cijenu od Apple Magic Mousea može kupiti solidan bežični miš koji će se dizajnom savršeno uklopiti u vaše Mac okružje.

Minton Mouse
Minton Mouse MCM 5030 kopira Appleov Magic Mouse

Krajem 2009. godine testirali smo Appleov Magic Mouse. Njegove kopije u smislu funkcionalnosti (višedodirne površine koja reagira na geste) pojavile su tijekom iduće godine, ali do sada nismo imali slučaj gotovo identične fizičke replike.

Minton Mouse
Izgledom gotovo jednak kao Apple Magic Mouse! Nedostaje jabuka i kotačić je višak!

Minton Mouse kopija je toliko očita da je čudno da njegov proizvođač nije, u zadnje vrijeme toliko puta spominjan, Samsung - poznati krivac za kopiranje Appleovih ideja. No, usporedba sa Samsungom nije fer! Dok je Samsung bez srama i s nula poslovne etike pokrao godine Appleovog rada i istraživanja, a onda to ponudio za nešto nižu cijenu, Minton je imao manje ambicije - oni samo žele ponuditi cijenom pristupačan običan miš koji možete staviti na stol uz svoj Mac, a da ne bude "šaka u oko". Minton nudi svoj proizvod za toliku razliku u cijeni da je, iako očiti plagijator, zapravo simpatičan - naime, ova kopija Apple Magic Mousea je osam(!) puta jeftinija od originala!

Minton Mouse
Usporedba s uzorom: lijevo je originalni Apple Magic Mouse, desno Minton Mouse MCM 5030!

Osam puta jeftinije?! Kako je to uopće moguće, od čega se odustalo? Odustalo se od višedodirne (multi-touch) površine! Također, zbog šire kompatibilnosti, umjesto Bluetooth konekcije koristi se vlastita Wi-Fi konekcija na 2.4 GHz putem malog USB odašiljača/prijemnika. To je minus za one koje žele ovaj miš koristiti na MacBooku, pa im je svaki USB port važan, ali je prednost ako npr. imate neki od stolnih Macova koji nemaju Bluetooth modul. USB odašiljač/prijemnik odlično radi i spojen na Appleovu aluminijsku žičanu tipkovnicu, tako da zapravo i ne gubite neki od bitnih USB priključaka.

Minton Mouse
Odličan dvojnik iz svih kuteva!

Odustalo se i od vrhunske izrade kakvu nudi Apple, ali to je i očekivano. Izrada je na razini sličnog PC hardvera, naravno razliku će lako primjetiti razmaženi Mac korisnici. Na što točno mislim? Na mnogo toga, npr. donji dio kućišta je od plastike, a ne od aluminija, iako miš leži dobro na podlozi, ako malo jače i više sa strane pritisnete desnu tipku, malo će se nagnuti, srednja tipka (tj. sam kotačić) je pretvrda, a kotačić izgleda sirovo u usporedbi s kuglicom kakvu ima Appleov stariji Mighty Mouse. Prekidač za isključivanje miša s donje strane je sitan i izgleda delikatno, a plastika gornjeg pokrova miša nije dovoljno gusta, pa u mraku možete vidjeti kako probija crvena svjetlost iz unutrašnjosti. Leće s donje strane nije savršeno fiksirano, pa ako protresete miš možete to i čuti - što bi npr. bilo potpuno neprihvatljivo na jednom Apple proizvodu. Što je još loše? U mom slučaju miš je za vrijeme sleep moda znao probuditi računalo. Problem nestaje ako ga se isključi prekidačem ispod. To nije "deal-breaker", ali bilo bi bolje da se o tome ne mora misliti. I na kraju još jedna stvar koja me zasmetala jest to što miš ne koristi AA baterije za koje gotovo svaki Macovac ima Apple Battery Charger, već koristi manje AAA baterije. Srećom, imam hibridni punjač, pa mi to nije bio problem, ali ako ga vi nemate, pobrinite se i za taj detalj. Ne znam koliko je trajanje baterija jer ga koristim tek treći dan, ali nagađam da je duže nego kod Magic Mousea koji mora stalno držati aktivnom svoju višedodirnu plohu.

Minton Mouse
Sličan i od ispod, ali ovdje se jasno vidi jeftina izrade kopije

No, nije li upravo Magic Mouseova višedodirna površina "killer" odlika originalnog miša i ono zbog čega ga vrijedi imati? Mnogim korisnicima jest, ali nekima nije. Iz mojeg iskustva velik broj korisnika i na tako naprednom mišu koristi samo osnovne funkcionalnosti, pa onda ispada da je za takve korisnike racionalnije kupiti ovakav miš za 70 kn umjesto čudo tehnologije za 600 kn. Ne smijemo zaboraviti i cijelu grupu profesionalnih korisnika koji ne koriste Magic Mouse zbog nedostatka treće tipke i koji nisu zadovoljni sa softverskim emulacijama te bitne funkcionalnosti za rad u npr. 3D programima. Napredne opcije Magic Mousea poput inercionog skrola su odlične pri surfanju, ali onda s druge strane iritiraju kada ste u nekom drugom programu ili igri. Uključivanje i isključivanje te funkcionalnosti nije u postavkama izvedeno na razini aplikacija, pa na kraju sve ispada nespretno ako se miš koristi univerzalno. Neke od gesti na Magic Mouseu su vrlo korisne, kao npr. listanje, ali mnogima su nespretne - jer pokret koji je trivijalno izvesti na odličnom Magic Trackpadu nije jednako lako izvesti na mišu koji držite u šaci.

Minton Mouse
Minijaturni Wi-Fi odašiljač/prijemnik radi bez problema i na USB priključku same tipkovnice

Sjećate li se kada je Apple odlučio napraviti svoj prvi miš s više od jedne tipke? Bilo je to drugog kolovoza 2005. godine kada je izdao Mighty Mouse (i dan danas je u ponudi, ali se zbog izgubljene copyright bitke službeno zove "Apple Mouse"). Sam Macov OS podržavao je miševe s više tipki i ranije, ali Apple je godinama ustrajao na originalnoj eleganciji i intuitivnosti - sve je bilo zamišljeno tako da je potrebna samo jedna tipka. Da takav koncept funkcionira Apple je dokazao u praksi. S druge strane, gomile drugih proizvođača nudile se miševe "za hobotnice". Oni su također pokazali da i takvi uređaji imaju svoje tržište i korisnike kojima višefunkcionalni miš može bit koristan. Tada je velika novost bila kuglica umjesto kotačića - dokumenti su se odjednom mogli lako pomicati u svih 360 stupnjeva (npr. odlično u Photoshopu). No, koliko god kuglica bila praktična i idealnih ergonomskih dimenzija, boljka takvog koncepta je što se delikatni mehanizam brzo uprlja, pogotovo kod ljudi koji ne paze da uvijek rade s čistim prstima. Osobno mi je Mighty Mouse još uvijek ponajbolji miš, pa zažmirim na taj nedostatak i svako toliko izdvojim pola sata da ga rastavim o čistim mehanizam kuglice. Šteta što Apple nije predvidio da se miš može otvoriti, ovako je to DIY akcija koja nije za svakoga. Mintonov miš s kotačićem ne pruža luksuz kretanja u 360 stupnjeva, ali zato vrlo vjerojatno neće tražiti čišćenje kotačića koji je znatno veći i manje delikatan. Za većinu korisnika je kretanje samo po vertikalnoj osi više nego dovoljno.

Minton Mouse
Mintonov miš se savršeno uklopio u Mac okruženje

Zanimljiva je i razlika u filozofiji između Applea i drugih proizvođača hardvera. Npr. ovdje prikazani Minton Mouse se na ambalaži hvali kako koristi "Silent Wheel Technology", tj. žele reći da je kotačić nečujan i očigledno smatraju da je to prednost i kvaliteta koju treba istaknuti. S druge strane, stari Mac korisnici znaju da je Apple pri konstrukciji Mighty Mousea imao drugu filozofiju; oni smatraju da kuglica ne smije biti nečujna, da mora korisniku vraćati zvučni feedback, a kako je toliko malena da je gotovo nečujna, oni su ugradili mali zvučnik u miša koji reproducira digitalni uzorak ugodnog zvuka kakav bi mogla proizvoditi takva kuglica ili kotačić i na taj način brinu da korisnik dobije povratnu informaciju. Ne vjerujete? Isključite Mighty Mouse i probajte - tišina! :)

Minton Mouse
Ako vam se sviđa, kupite ga dok ih Apple (s pravom) ne tuži i zaustavi prodaju! ;)

Zaključak? Nemojte ga kupiti ako želite čaroliju Appleovog Magic Mousea. Ovo je najobičniji bežični miš s tri tipke i kotačićem zapakiran u kopiju Magic Mouseovog kućišta. No, ako ste probali Magic Mouse i ustanovili da nije za vas - ili vam je jednostavno preskup, onda je ovo odlična alternativa u ekonomičnoj klasi. Vjerujem da bi Apple napravio dobar potez da izda ovakvu jeftinu alternativu vlastitom proizvodu za sve one kojima treba miš s tri tipke i koji su siti čišćenja Mighty Mouseove kuglice. Gdje ga kupiti? Nisam ga sreo niti u jednoj trgovini informatičke opreme, ali zato ga imaju u Konzumu! Da, nakon kruha i mlijeka možete kupiti solidan miš za svoj Mac! Ja sam odmah kupio tri komada! :)

Minton Mouse MCM 5030 pro et contra

Za:
 • cijena
 • cijena
 • cijena
 • Apple kompatibilan dizajn
 • nije potreban Bluetooth
 • ima srednju (treću) tipku
 • plug & play

Protiv:
 • nema Appleovu kvalitetu izrade
 • budi Mac iz sleepa ako se ne isključi
 • traži jedan slobodan USB priključak
 • koristi AAA umjesto AA baterije
 

Komentari  

diplodocusIII
10-09-2012 | 08:16
Pročitao sam ovaj osvrt i siguran sam da neću kupiti Minton Mouse.
Citiraj
smayoo
10-09-2012 | 08:30
Kupio u Konzumu? (blink) Điiiiz.... :-)
Citiraj
dpasaric
10-09-2012 | 11:16
Što je sada? Sve fine guze odjednom? :-)
Citiraj
smayoo
10-09-2012 | 11:23
Kod Todorića ne kupujem iz principa. Jer monopolizira tržište te ucjenjuje i dobavljače, i kupce. Ali na stranu to. I ja sam siguran da ga neću kupiti, jer:

1. (kad već nije na žicu) nije bluetooth (koji je to uopće Mac koji nema bluetooth?)
2. nema horizontalni scroll, nego samo vertikalni
3. premalen je (kao i Magic Mouse) za svakodnevni rad - takvi mali miševi mi izazivaju grčeve u šaci
Citiraj
Tito
10-09-2012 | 13:49
Zanimljiv mis. Mislim da ce pasati uz zenin novi HP pavillion :-)
Citiraj
tomislav.c
10-09-2012 | 14:57
Kupila ga cura u Konzumu ali nismo ga uspjeli osposobiti na Win 7. Na mac-u je radio, al nije mi se dalo testirati. Zamijenila ga za neki drugi miš. Definitivno nije miš za mene, šaka mi nebi bila zahvalna. :/
Citiraj
petros
10-09-2012 | 19:18
Ovo je sve samo ne gamerski miš, a to je ono što mene zanima! Cijena je super za nešto što fura apple stil i da moram npr. frendu jeftino složiti Mac mini uzeo bi mu apple alu žičanu keyb i onda ovaj miš! Sve skupa bi prošao s 500 kn, a u Apple kombinaciji to bi bilo 1200 kn! Velika razlika!
Citiraj
smayoo
10-09-2012 | 19:36
A zamisli kolika je tek razlika da uzmeš običnu žičanu USB tipkovnicu i isto takvog miša. Prošao bi za 50-60 kn umjesto 1200. :-)
Citiraj
dpasaric
10-09-2012 | 19:43
Mislim da Appleova žičana aluminijska tipkovnica nije skupa s obzirom na kvalitetu i da vrijedi svake kune. S druge strane, Magic Mouse je preskup ako korisniku ne trebaju njegove čarolije već samo običan miš. Dakle, kužim logiku da se kupi Apple tipkovnica i onda neki drugi miš, a pogotovo ako se može poklopiti da je i dizajnom sve usklađeno.
Citiraj
Sank
11-09-2012 | 00:15
Ja sam se navikao na Magic Trackpad i na Macu za obične korisnike koji ne crtaju u CAD programima to je najbolje rješenje, premda naravno ne i najjeftinije. Magic Mousea sam se rješio i ne bih probavao još jednom čak i da ima kuglicu ili kotačić. Kad mi baš treba, imam jednog Logitechovog bluetooth glodavca koji sasvim lijepo radi bez potrebe za instalacijom bilo kakvog pogonskog softwarea, a mislim da me koštao oko dvjestotinjak kunelića.
Citiraj
dpasaric
11-09-2012 | 01:38
Magic Trackpad je super za mnogo toga u dnevnoj upotrebi, imam ga doma i baš je fora, ali ne mogu na njemu raditi u Photoshopu, a i igre su napornije tako nego s mišem.

Što se tiče Magic Mousea - ili njegovih kopija, to uopće nisu miševi za one koji imaju naviku položiti šapu na miša - jer je sam miš previše plitak. Ja miševe uvijek držim s dva prsta sa strane, pa mi to nikada nije bio problem. Imam jedan Magic Mouse doma, ali nije na mom Macu i rijetko se koristi, svima više leži trackpad.
Citiraj
smayoo
11-09-2012 | 08:30
To se slažem. Trackpad je super za sve, osim za ono gdje se traži preciznost. I za žičanu alu apple tipkovnicu se slažem da je vrlo kvalitetna, ali ima jednako kvalitetnih tipkovnica za manje od 50% te cijene.
Citiraj
Emanuel
11-09-2012 | 11:55
Što se miševa tiče, mogu zbilja zažmiriti na sve osim na ergonomiju. Ako ne mogu šapu normalno i udobno smjestiti - zaboravi! Nedam mrgu nizašto ;-)

http://steelseries.com/products/games/world-of-warcraft/world-of-warcraft-mmo-gaming-mouse#pictures
Citiraj
dpasaric
11-09-2012 | 21:12
@smayoo - vidio sam u Technomarketu (je li i to od Todorića?) kopiju Appleove tipkovnice, ali je bila plastična, loše završne obrade i vrlo lagana, pa mislim da bi se muvala po stolu. Nisam vidio niti jednu drugu low-profile da je u klasi Appleove - čak i za iste pare. Sjećaš li se gdje si to vidio i tko je proizvođač?
Citiraj
smayoo
11-09-2012 | 21:33
Нет, владельцы некоторых россиян :-)
Za kvalitetu nije bitno "low profile", nego je bitna kvaliteta tipaka, mehanizma, pouzdanost rada, ujednačenost hoda i otpora tipaka, trajnost. Logitech (ne znam točno model) iz Ventexa za cca 160 kn. Nije aluminijska (nego od vrlo solidnog PVC), nije low profile, ali je za tipkanje jednako dobra kao i Appleova.
Citiraj
dpasaric
11-09-2012 | 22:56
Rusi ha? Ma ok, vjerujem da se može naći nešto ok za tipkanje, ali ja sam govorio u kontekstu toga da stvar dizajnom odgovara Mac priči. Takvih pokušaja ima, ali niti jedan nije kvalitetom na razini.
Citiraj
DrAle
11-09-2012 | 23:04
Sad kada se malo zaokrenulo u OT mogu i ja reći koju! Bio sam vrlo sumnjičav kada se pojavio trackpad. No, kada sam ga isprobao nisam se više mogao odvojiti od tog čudnog komada hardverai! Miša više ne koristim. Photoshop ne rabim :-) Trackpadom čak i crtam (vektorska grafika, Artboard i Easy Draw) bez problema. Za to je bilo potrebno nešto vježbe (na početku sam htio odustati i prikapčao sam miša), ali sada i ne pomišljam na miša. Bonus je BetterTouchTool koji širi mogućnosti trackpada (multitouch na sve moguće načine), a onda sve te kombinacije mogu primijeniti i na Airu.

BTW IBM click tipkovnica mi je ostala u odličnom sjećanju!
Citiraj
smayoo
12-09-2012 | 08:42
Davore, ti si vjerojatno *mislio* na to da tipkovnica dizajnom odgovara, ali nisi to *rekao* (tj. napisao). :-) Osobno, mislim da je to posve nevažno. Barem u slučaju Minija (jer ne znam da li je itko kupio jeftini Mini pa ga upotpunio skupom Cinemom da održi ujednačen dizajn), a naročito za one koji ga drže spojenog na TV. A iMac se ionako isporučuje s mišem i tipkovnicom u paketu. Tako da...
Citiraj
dpasaric
12-09-2012 | 11:53
Da, nisam napisao :-), kontao sam da smo u kontekstu teksta koji se bavi Apple kopijama, ali sve ok, sada se razumijemo.

Evo ja sam upario Mac mini sa Cinemom i izgleda predobro! :-) Znam, znam, "ti se ne računaš...." ;-)
Citiraj
smayoo
12-09-2012 | 13:35
Evo vidiš, i ja sam učinio istu grešku. Mislio sam "ne znam da li je itko *normalan* kupio jeftini Mini pa ga upotpunio skupom Cinemom", a napisao sam "ne znam da li je itko kupio jeftini Mini...". Sorry. ;-) :o)
Citiraj
dot
16-09-2012 | 16:42
Moji dojmovi o mišu: "Silent Wheel Technology" uopće nije "silent" - u relativno tihoj sobi se kotacic definitivno cuje. Osjetljiv je na vrstu podloge, npr. na obicnom stolu (nije baš glossy) jaako loše hvata, na običnom papiru vec puno bolje, dok na jeftinoj podlozi za miša normalno radi.
Dvoklik je neprecizan tj. opcenito feeling kod klikanja je "čudan". Vjerojatno je to do kvalitete izrade - izvanjski, miš je prelijep, ali sve nekako ne djeluje kompaktno i solidno...
Citiraj
dpasaric
17-09-2012 | 00:19
@dot - upravo tako, osjeti se ta jeftina izrada. No, za koliko je para... dobra je muzika! ;-)
Citiraj
Anonimac
20-09-2012 | 18:44
upravo sam kupio taj jebeni miš, i ne radi mi nA WINDOWS 7....PUJ
Citiraj
Vice
22-09-2012 | 15:59
Ja baš mislio kupiti i sada vidim da ne radi sa windows7. Jeli to 100% ne radi? I imali ih više za kupit?
Citiraj
Anonimac
19-10-2012 | 21:16
Radi na windows 7, no kada ga windows prepozna i nađe upravljački program miša treba na stražnjoj strani ugasiti pa upaliti jer u protivnom miš sam radi kretnje u obliku romboida. Takvo je moje iskustvo.
Citiraj
Anonimac
16-12-2013 | 17:04
kupio i neradi...zasto ???
Citiraj
Sigurnosni kod
Osvježi

Komentiraj

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 39 minuta
 • drlovric: Nisam stvarno znao da Hrvatska nema ATV . Kod mene je US account pa nisam ni provjeravao.
 • smayoo: Apple žičani miš (tzv. "sapun";)? Radi, ali ne radi horizontalni scroll.
 • ivan123123: Pozdrav! Može li se apple mouse koristiti na običnim laptopima, uz windowse?
 • ihorvat: sve što je iznad 3k je meni više nego odgovarajuće. Ima malo coatinga na ekranu ali ništa strašno kupio sam novi punjač početkom godine tako da onda može nadam se za 3500 otići ako ne i više, hvala na pomoći! :D
 • iLeo: Ja bi rekao prije 4-5K nego 3K
 • ihorvat: retina
 • smayoo: Retina ili non-retina?
 • ihorvat: koliko bi realno mogao dobiti za mb pro 15" 2012 sa 240ssd i7 8gb ram? Može 3000?
 • smayoo: Vjerojatno taj što se ATV usluga u Hrvatskoj službeno ne nudi? :)
 • drlovric: Sto bio razlog da ATV ima slovenske, madjarske i bugarske titlove, ali ne i hrvatske? :(
 • Zdravac: Da, istina.
 • Dijete: nije sve u reziserima, ima nesto i u producentima...
 • Zdravac: Ja ogledao prvu epizodu See, i naravno, sve moraju zajebati sa glupim vulgarnim i neobjašnjivo nepotrebnim scenama gdje ubiju svu čar pustolovne akcije. Stvarno ponekad ne razumijem tu potrebu režisera da idu baš za extremima.
 • stefanjos: for all man kind i moring show su meni odlicni. nemam predispoziciju za free, ali razmisljam si uzet pretplatu, ali malo mi je toga za cijenu koju mi se nudi s obzirom da sam zadovoljan i netflixom
 • drlovric: Dobio sam evo 12 mj ATV pretplatu uz novi iPhone 11. Jel ima nesto vrijedno za pogledati tamo? Neka preporuka? :)
 • dpasaric: Evo imate osvrt, pa javite dojmove u komentarima!
 • energyman: Ovo je predivno, konačno i base specka vrijedi nešto. Ide moj 2017 MBP na prodaju uskoro :D
 • stefanjos: znam za us$, trazim davorovu preracunutu cijenu s marzama :D
 • drlovric: $2800
 • stefanjos: koliko je base_ napokon nesto sto bi mogao uzeti kad mi crkne early 2013 retina 13 >(
 • drlovric: Bice eto najverojatnije moj MBP 2018 na prodaju uskoro, ako nekoga bude zanimalo :)
 • drlovric: Meni se ovaj laptop svidja. Vjerojatno cu ga kupiti 16/32GB sa 1TB SSD. Al ne mogu da vjerujem da u 2020. godini jos uvijek imaju 720p front cameru. Facetime stvarnno izgleda jadno :)
 • Soffoklo: @dpasacric to je sa 8TB SSD-om i 64GB RAM-a? Dobro je što je početni model iste cijene kao i 15,4" uz novije zvučnike, bolju tipkovnicu, itd
 • Soffoklo: S obzirom da su Japanci gazde Vibera još je i dobar po pitanju kiča, ali svakako je bolji od Facebookovog špijunskog sranja pod imenom WhatsApp
 • dpasaric: MacBook Pro 16" :) Preračunao sam koliko će kod nas stajati top model: nešto manje od 57.000 kn :)
 • JOHN: Trebale bi postoajti dvije verzije. Jedna osnova za razgovore, video poziv, poruke, a druga verzija sa svim ostalim govancima(stickeri i sl.)
 • JOHN: Viber je kič, a u tom smjeru lagano ide i whatsapp
 • JOHN: A za 15 su rekli zbogom!
 • drlovric: Meni je Viber super, koristim ga godinama i radi ko grom.
 • Matija klc: Uzas koliko je taj Viber po mojem misljenju iza Whatsappa. Opca katastrofa. A moram ga koristiti radi pojedinih kolega sa posla.
 • drlovric: Stigao nam novi MBP :) Nije cak nesto nenormalno ni skup :)
 • JOHN: Krasno
 • energyman: Ne potpisuje se više iOS12
 • JOHN: nisam dugo radio povratak na stari softver, jel ga moguće napravit a da se ne pregazi cijeli sadržaj?
 • JOHN: Ne koristim viber jer mi je kićavi šit. Definitivno ova zadnja verzija ios 13 ima problema. Daleko fluidniji mi je bio na ios 12. Za vikend ću ga vratit na 12, ako se još bude potpisivao, A i moram vidjeti što će mi falit od zadnjeg backup-a. iPhone xs također
 • Pixie: Ej ekipa, sto od Apple ekosistema ne stima u Hrvatskoj? Jel Apple Pay podrzan? Apple card? Gledam sto od stvari koje sam aktivirao u Americi mogu koristit kad se vratim doma..
 • smayoo: Ja viberu ne dozvoljavam pristup kontaktima
 • Matija klc: Ljudi moji kako meni steka Viber. Kada hocu novi kontakt pronaci ucitava 10 sekundi kontakte iz imenika. Ne znam dali vama tako? Ios13,iphone xs.
 • yawn pong: Meni je Weather u iOS13 krenio resetirati lokacije. Svako jutro se probudim sa Sant Clarom i New Yorkom iz nekog razloga
 • JOHN: Hrpa nesposobnih mulaca, to su fakin osnovne stvari.
 • JOHN: IOS13 je još jedan od nizu šitova koji ispadaju iz Apple. Zblesira mi se imenik, kad dolaze notfikacije tekst izlazi izvan okvira notifikacije pa je na bijeloj podlozi gotovo nečitljiv, editiranje je teksta je toliko nezgrapno da je tanka linija između select i edit. Kud ne napravi backup isti dan prije samog updejta. Šlamperaj, samo takav
 • ecvis17: u svakom slucaju serverska spika na desktopu ... nije za svakoga naravno ali zanimljivo
 • ecvis17: i da i ne ... fedora je kao neki base ... iako ne kuzim ni ja kako onda govore da je bare-metal hypervizor ...
 • smayoo: Nisam čitao pažljivo. Sorry. Ali - onda to nije OS, nego samo hypervizor
 • ecvis17: @smayoo kako mislis? zar to nije ovisno o tome sto imas u virtualkama ...
 • Pixie: Hvala puno
 • Riba: 64
 • Riba: Da, About This Mac -> System Report -> Software -> Applications, sortiraj po stupcu 32bit/54 bit
 • Pixie: Postoji li mogucnost da provjerim na MBP koje su mi aplikacije 32bitne? Odnosno, sto ce mi prestati raditi kad instaliram Catalinu?
 • smayoo: Sve su napisali, osim što nigdje ne piše koji aplikacijski softver se može koristiti. Genijalci... :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.47 Seconds

Provided by iJoomla SEO