Zoran Sanković 29.09.11

Apple bežična tipkovnica ima jednu veliku prednost nad žičanom - nema žice :) No, ima i jednu manu za sve one koji puno rade s tablicama i brojevima, nema numeričkog dijela. Baš iz tog razloga kada sam kupovao svoj prvi iMac zajedno s njim sam naručio i žičanu tipkovnicu. Bežična tipkovnica je iz ambalaže odmah bila spremljena u ladicu i tako bi i ostalo da prije mjesec dana nisam naišao na LMP-ovu bluetooth numeričku tipkovnicu. Pronašao sam je u Apple reseller trgovini u Trstu po cijeni od 40 €.

Ovu tipkovnicu dizajnirala je tvrtka Cropmark iz Švicarske pod LMP zaštitnim brandom, a proizvodi se u dalekoj Kini, kao uostalom većina današnjih proizvoda.

Pakiranje

Tipkovnica dolazi u pakiranju koje nije tako kvalitetno i lijepo kao kod Apple proizvoda, ali dobro čuva svoj sadržaj. U paketu se nalazi tipkovnica, plastični umetak za spanjanje s Apple bežičnom tipkovnicom, tiskana uputstva i uputstva na CDu, te dvije alkalne baterije AA veličine nepoznatog kineskog proizvođača.

LMP_Slika_01.jpg
Pakiranje i njegov sadržaj

Dizajn i izrada

Numerička tipkovnica je dizajnirana da izgledom odgovara Appleovoj tipkovnici, premda su funkcijske tipke nešto veće. Gornja ploha uspješno imitira aluminij iako je izrađena od plastike, a tipke imaju nešto žutiju nijasnu bijele boje. Plastični poklopac koji skriva baterije vrlo je krhak i treba s njim vrlo pažljivo baratati prilikom mijenjanja baterija.

LMP_Slika_02.jpg
Krhki poklopac odjeljka za baterije

Baterije se ne ulažu sa strane kao kod Apple tipkovnice jer je s jedne strane tipka koja preko poluge i pina s druge strane služi za ukopčavanje i iskopčavanje Apple tipkovnice kada su spojene plastičnim umetkom.

LMP_Slika_03.jpg
Dugme i pin za uključivanje Apple tipkovnice

Numerička tipkovnica ima ukupno 28 tipki. Pored numeričkog dijela s velikim Enterom tu je još tipka "Clear" koja briše unos u OS X kalkulatoru i, zamislite, MS Excelu za Mac ali ne i u Numbers. Ta ista tipka pod Windowsima može imati različite, ponekad čudne funkcije, kao što su brisanje unaprijed ili unazad, biti bez funkcije, ali najčešće ima ulogu "Num Lock" tipke.

Dobro došle su i dodatne funkcijske tipke F13 do F17 koje se doduše ne mogu koristiti u kombinaciji s cmd ili alt tipkama jer Mac ne dozvoljava kombinacije tipki s dvije različite tipkovnice, ali pet dodatnih prečaca vezanih uz neku aplikaciju mogli bi smanjiti pomicanje ruke s jedne na drugu tipkovnicu.

LMP_Slika_04.jpg
LMP Bluetooth tipkovnica u svom punom sjaju

Tipka za brisanje unazad, kao i četiri tipke za vertikalno pomicanje kroz dokumente (PageUp, PageDown, Up i Down) također se mogu pokazati korisnima.

Tipke su za nijasu mekše od Apple tipkovnice, tj. klik pruža nešto manji otpor, ali još uvijek ugodne za duže tipkanje.

Spajanje numeričke tipkovnice na Mac

LMP Numerička tipkovnica može se spojiti sa svakim Macom koji ima ugrađen Bluetooth i instaliran MAC OS X 10.5.x ili viši. Na žalost ne može se koristiti s iPadom niti na PC s Windowsima (osim onim instaliranim pod Parallels Desktopom na Macu).

Spajanje ove tipkovnice na Mac vrlo je jednostavno putem ugrađenog bluetootha. Nema potrebe za nikakvim dodatnim pogonskim softwareom i nema donglea, tj. USB bluetooth primopredajnika koji bi zauzeo jedan od USB priključaka na vašem Macu kojih je uvijek premalo. Nakon što se umetnu baterije, tipkovnicu treba uključiti pritiskom na malu crnu tipku koja se nalazi na desnom boku. Nakon toga uz pomoć olovke treba pritisnuti malu crnu tipku na poleđini tipkovnice i Mac će je uskoro pronaći. Tražit će vas da upišete PIN od 8 znamenki i tipkovnica je odmah spremna za korištenje.

LMP_Slika_05.jpg
Mala crna tipka na poleđini za prvo spajanje

Na žalost, nije moguće tipkovnicu koristiti s dva različita Maca u isto vrijeme, a i nema indikacije istrošenosti baterije. Jedini znak istrošenosti jest kada se tipkovnica počne čudno ponašati. Nakon zamjene baterija potrebno je tipkovnicu uključiti i ona će se odmah spojiti bez potrebe za ponovnim upisivanjem PIN broja.

Premda tipkovnica ima ugrađen sklop za štednju baterije koji ju nakon određenog kraćeg vremena bez tipkanja stavlja u "idle" mod u kojem troši samo 1/4 (0,65mA) potrebne energije, čim se pritisne neka tipka odmah je spremna za rad. Trošenje baterije čini se da je minimalno jer nakon mjesec dana korištenja i bez isključivanja još uvijek radi dobro s isporučenim alkalnim baterijama. Proizvođač tvrdi da je moguće koristiti i punljive baterije, ali to još nisam isprobao.

Nakon uključivanja Maca ili pokretanja iz spavanja, numerička tipkovnica se najčešće spoji vrlo brzo, čak brže od Appleove tipkovnice, no ponekad, vrlo rijetko, se može dogoditi da joj treba desetak i više sekundi za spajanje.

Spajanje numeričke i Apple tipkovnice plastičnim umetkom

Plastični umetak za fizičko spajanje ovih dviju tipkovnica ne ulijeva baš previše povjerenja. Zbog potrebe da plastika umetka čvrsto drži tipkovnice i spriječi odvajanje, gornja i donja ploha umetka malo je uzdignuta svojim rubom od površine tipkovnica, kao da zijeva. Spoj nije posve čvrst pa prilikom podizanja ili držanja u krilu tipkovnice se miču i spoj škripi. Ipak na stolu to nije neki problem.

LMP_Slika_06.jpg
Plastični umetak za fizičko spajanje tipkovnica

Ukoliko se ne koristi plastični umetak, tada na numeričkoj tipkovnici bode u oči pin na lijevom boku koji inače služi za uključivanje Apple tipkovnice kada su one spojene (vidi Sliku 4).

Na žalost plastični umetak ne može se koristiti za spajanje Apple tipkovnice i Magic TrackPada jer je TrackPad tanji od numeričke tipkovnice i ispada iz njega.

LMP_Slika_07.jpg
Tipkovnice odvojene i spojene plastičnim umetkom

Osnovne značajke ukratko

 • Numerička tipkovnica s 28 tipki za lakši rad s brojevima, tabicama, kalulacijama i proračunskim tablicama
 • Spajanje preko bluetootha 2.1 bez potrebe za pogonskim softwareom ili dongleom
 • Plastični umetak za fizičko spajanje s Apple bežičnom tipkovnicom
 • Dugme za uključivanje/isključivanje, dugme za uparivanje, dugme s pinom za uključivanje/isključivanje Apple tipkovnice, statusna LED dioda
 • Broadcom Bluetooth chipset
 • Plastično kućište s imitacijom boje aluminija
 • Škarasti tip membranskih tipki za ugodno duže tipkanje bez umora
 • Potrebna sila za pritisnuti tipku 55 +/- 7g, hod tipki 2.1 +/- 0,2mm
 • Napajanje s dvije AA alkalne ili punjive baterije
 • Potrebno Mac računalo s ugrađenim bluetoothom i Mac OS X 10.5.x
 • Veličina 130x125x18mm bez plastičnog umetka, težina 85g s baterijama
 • Model tipkovnice: WKP-1314

Zaključak

Usprkos nekim nedostacima u dizajnu LMP Bluetooth numerička tipkovnica vrlo je koristan dodatak onim korisnicima Apple računala koji puno rade s brojevima, a posjeduju Apple bežičnu tipkovnicu ili Apple prijenosnike. Ja joj u ovih mjesec dana nisam našao veće zamjerke, osim slabašne plastike umetka i poklopca za baterije, te što se vizualno vrlo lako vidi da nije Apple proizvod.

Za:
 • Jednostavnost spajanja na računalo
 • mogućnost fizičkog spajanja s Apple tipkovnicom
 • potrošnja baterije
 • kvaliteta tipki
 • ne treba drivere ni dongle za spajanje na Mac
Protiv:
 • krhki plastični poklopac za baterije
 • plastični umetak za spajanje s Apple tipkovnicom
 • ne radi s iPadom
 • nema podršku za Windows OS ;)
 

Komentari  

dpasaric
29-09-2011 | 21:45
Mnogi su pitali zašto Apple nikada nije ponudio takvu alternativu, ali očigledno u Cupertinu misle da je tržište za takvo što maleno i da oni koji koriste numerčki blok obično ne trebaju bežičnu tipkovnicu jer koriste klasičnu uz stolno računalo. Kod bežične su pak prioritet male dimenzije kako bi se lako prenosila ili držala negdje pri ruci u dnevnoj sobi - ako se koristi za kontrolu Mac minija kao media centra.

Vidio sam simpatično rješenje koje folijom dodaje tipke na Magic Trackpad, a onda uz malo softvera emulira numerički dio. Ono što meni najviše nedostaje na Appleovoj maloj bežičnoj su lijepe velike kursorske tipke, a to LMP ne rješava.

Ja ostajem na svojoj klasičnoj žičanoj full-size kojom sam jako zadovoljan, ali uvijek ću se s nostalgijom sjećati stare dobre Norsi... stari Apple vukovi će se sjetiti da je to bio codename za Apple Adjustable Keyboard, jednu od najskupljih tastatura ikada... valjda ju je nadmašio samo Art Lebedev s Optimus Maximus čudom.

Moja, još uvijek neispunjena, želja je da Apple izda žičanu full-size tipkovnicu poput sadašanje, ali s pozadinskim osvjetljenjem u MacBook stilu. Kladim se da bi se prodavala čak i kada bi bila papreno skupa, uvijek bi se našlo ljubitelja koji bi kupili nešto takvoga jer vole raditi noću u polumraku radne sobe.
Citiraj
Sank
29-09-2011 | 22:44
LMP Bluetooth keypad prodaje se na US Apple storeu za 44,95$, a nude još SMK-Link VP6273 Bluetooth Calculator Keypad za 49,95$. Uz iMac dolazi bežična tipkovnica, dakle nema numeričkog bloka, što kupcu kojem je to potrebno ostavlja samo dva izbora:

1) da dokupi žičnu punu tipkovnicu, a bežičnu ili stavi u naftalin ili koristi samo kad se ne bavi brojevima već zabavom ugodno zavaljen u fotelju.
2) da dokupi ovakvu bežičnu numeričku tipkovnicu, pa ju koristi za brojeve kad mu treba, a onom drugom se zabavlja iz fotelje.

Kupac nabavi neki od Apple prijenosnika koji također nemaju numerički dio na svojim tipkovnicama, dakle što drugo preostaje tom kupcu, ako se bavi brojevima i numerička tipkovnica mu je neophodno potrebna?

Da li da si dokupi žičnu veliku tipkovnicu? Ili da si jednostavno dokupi ovakvu bežičnu numeričku tipkovnicu koju je definitivno lakše nositi uz svoj MacBook?

S obzirom da imam stol za računalo sa malom radnom površinom i pomičnom ladicom za tipkovnicu, volim premještati tipkovnicu iz ladice na stol i obrnuto kad mi ne treba, pa mi svakako više odgovara bežično rješenje, a onda me ovakva bežična numerička tipkovnica spašava. To radim s toga što mi ne odgovara kad je tipkovnica na pomičnoj ladici jer mi tada položaj ruku neugodan, a opet kad mi ne treba volim je smjestiti na ladicu kako bih na stolu mogao držati knjigu ili kakve papire.
Citiraj
petros
30-09-2011 | 00:13
Meni je appleova wireless nezgodna za gejmanje (bježi mi jer je malena) i ovo bi možda pomoglo ali fakat je bed što su strelice zaboravili... ovako je to za knjigovođe!! 8)
Citiraj
rusty
30-09-2011 | 09:27
fora, hvala na članku. Ovo me odmah podsjetilo na ovaj dodatak koji doduše samo radi sa TrackPad-om (http://store.apple.com/us/product/H3443ZM/A)
Citiraj
HardcoreMAC
23-11-2011 | 19:06
Ovo i jest za knjigovođe. No i za neke koji eto, nevole žice. Moje potrebe sasvim zadovoljava, jer - nisam knjigovođa. Još samo da srede brzine pristupa externom disku i dvosmjernu komunikaciju - bežično i - whuala! Volio bih jednoga dana vidjeti CCC da mi radi - bežično i da je moguće s njega bootati komp - bez žica. Za sad je to samo san...
Citiraj
Sigurnosni kod
Osvježi

Komentiraj

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
 • Yonkis: [link]
 • Yonkis: Isprobao sam skeniranje tj OCR isprintanog memoranduma, vrlo dobro radi..
 • Soffoklo: :-) U većini se najviše koristi i mobilni OS koji živi od prikupljanja korisnikovih podataka i navika, ali očito to ljude ne ferma baš previše.
 • smayoo: Super. To je ful pametno koristiti... :D
 • Soffoklo: da
 • smayoo: Spark sav mail kanalizira preko svog servera, zar ne?
 • ping: @erseticmatej Spark. Prešao na Spark na svim uređajima. Mac, iPad, iPhone
 • erseticmatej: Bok ekipa! Koju aplikaciju koristite još na iphoneu osim Mail aplikacije koja je već na telefonu...
 • smayoo: Ajde piši u forum
 • FI4: Zapravo ne znam, ali rezolucija TV-a je FullHD kao i ekrana, probao i direkt na HDMI i nis
 • smayoo: Kako znaš da novi OS nije pogurao neku veću rezoluciju na vanjski display, neku koju ti TV možda ne podržava?
 • FI4: Da, prije mj dana sam nadogradio sustav i od onda nisam niš gledao, sad našao vremena i neće me. Probao i tatin MBP i ista stvar. Iduće bude bratov mini koji je na starom OS-u
 • smayoo: A siguran si da ti TV podržava rezoluciju?
 • FI4: Ovo je thunderbolt -> hdmi, na prijasnjem OS-u radilo normalno. Cak onaj loading bar kod bootanja prikazuje, dalje ne
 • Zdravac: ja imam mini sa catalinom, prikazuje normalno preko hdmi
 • Zdravac: i odjednom je Catalina kriva
 • FI4: Koje smece ovaj macOS Catalina, odjednom mini ne prikazuje sliku na TV
 • kupus: uspio, sad opet sve na drugom...
 • kupus: ili da probam skinut heatsink prvo? trebam doci do cpua, to je cilj
 • kupus: :D
 • kupus: trazim savjet kako da je skinem
 • kupus: ima li tko iskustva sa skidanjem ove plastike kod memorije na 1.1/2.1 strojevima?
 • smayoo: @ecvis17: [link]
 • ecvis17: Apple Pro Display XDR vs Sony Reference Monitor [link]
 • Riba: Ako je, prebaci na http.
 • Riba: Provjeri je li ti URL https
 • drlovric: Meni se skroz raspao Forum. Jel ovo bug ili feature? :)
 • iLeo: E, super. Hvala na odgovoru
 • Yonkis: IiLeo, sve je moguće ako imaš dovoljno novaca.
 • vicko: Bla!
 • iLeo: Pozdrav. Jel moguće staviti na bijeu Apple bluetooth tipkovnicu crne tipke?
 • ecvis17: bla bla truć [link]
 • Soffoklo: Google Chrome, zvani "prodajni predstavnik i vjerni pratitelj svih vaših aktivnosti" :-)
 • Yonkis: [link] Netko je uspio “zagušiti” memoriju Mac Proa...
 • Yonkis: Laku noć!
 • smayoo: Dobar dan! :)
 • name: Jutro!
 • Pixie: nisam, mislim da je problem u pustim oglasima koje postoje na Index.hr, a ovdje u Americi ih imaš još više
 • dpasaric: :) Uskoro: [link]
 • Yonkis: @Pixie jesi probala čačkati po Settingsima?
 • erseticmatej: ekipa..jel netko ima iskustva sa PI cryptovalutom; [link]
 • Tomislav32: zvone... mozes, ali el capitan ili high siera su jos sasvim funkcionalni
 • zvone: Mogi li dici MacPro iz 2008. na zadnji OS? Cuo sam da se more uz noviju karticu koja podrzava metal.
 • ecvis17: Amazon-Apple Agreement [link]
 • Pixie: ima netko problema sa surfanjem Index.hr preko iPhonea? Crasha mi se stranica stalno, i preko Safarija i Chromea
 • mrobert: Logic X Pro trebam strucnjaka trazim savjet i rjesenje placam u kesu :)
 • Riba: Pa to znam, okanite se httpsa za sada. :)
 • stefanjos: mrobert, ako mi vjerujes mogu ja, ako ne onda jm elektronika
 • mrobert: Upgrade i servis 21.5 IMac- a iu Rijeci !? RAM I SSD
 • smayoo: Da https je sav polomljen

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, BigMac, Gjuroo, Pixie, smayoo, Anonimci (532)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.45 Seconds

Provided by iJoomla SEO