Novo doba je stiglo. S njim se mijenja i poimanje HiFi-ja. Mlađe generacije sve više teže instant rješenjima i to se ogleda i u konzumaciji glazbenih sadržaja. Klincima je danas nepojmljivo podešavanje, pa i samo čišćenje vinilnij plejki prije stavljanja na gramofon. A onda tek okretanje ploče svakih 20-ak minuta?! I jasno, nema daljinskog upravljača, preskakanja skladbi ili premotavanja dionica koje nisu slušaču po volji...

Danas se traži sistem koji radi. Jednostavno, radi. Uključiš u struju i on radi; bez petljanja s kablovima (na koje ćemo se vratiti malo kasnije) i pritom ga opslužuješ sa svojeg kompjutera.

Proizvođači HiFi opreme se bore za opstanak; nitko to neće priznati na glas, ali to je bolna činjenica. Uostalom, pogledajmo nekadašnji sistem prosječnog HiFi konzumenta: gramofon, pojačalo, tuner, CD player (od kraja 80-ih), zvučnici i vjerojatno i kazetofon. Neki su imali receivere, ali neki su imali i magnetofon. Puna kuća tehnike. Danas je opstao receiver, zvučnici i eventualno iPod ili USB stick. CD player pomalo odlazi u povijest (ah, treba mijenjati disk svakih sat vremena), kazetofon je ionako već muzejski izložak, a magnetofoni se profiliraju kao ultimativni high-end izvor zvuka koji nema nikakve veze s masovnošću.

Ime.jpg

HiFi proizvođači se prilagođavaju koliko mogu i nude razne docking sustave za iPod kao zamjenu za nekadašnje radiokazetofone (popularni kazići). Neki su bolji, neki lošiji, a (po)najbolji među njima je Zeppelin prestižnog Bowers & Wilkinsa o kojem ste već mogli sve pročitati na stranicama Jabučnjaka.

Isprva je svirao samo s iPoda (iPhonea), ali u drugoj generaciji je oplemenjen i WiFi-jem i Airplay tehnikom. Airplay je izum Applea i omogućuje stream zvučnog sadržaja preko lokalne mreže na zvučnike. Tako je Zeppelin postao zvučnik na koji nije trebalo biti ništa fizički spojeno, a on svejedno lijepo i kvalitetno svira.

A7bok.jpg
A7 - čist i nepretenciozan dizajn

Sad je B&W otišao korak dalje i ponudio sistem nazvan A7 (svaka sličnost s Audijevim modelom istog imena je slučajna; Audi koristi Bang & Olufsen za svoje premium sustave ozvučenja u autima). Razlike u dizajnu su očite: Zeppelin nije lako smjestiti bilo kuda zbog svoje duljine od gotovo metra, a i prenošenje nije bilo baš lako. A7 je drugačije oblikovan; stane u bilo kakvu vitrinu, na policu i lakše ga je prenijeti, iako nije lagan. Ovaj oblik kutije je i nesumnjivo čvršći što se ogleda u još boljem basu nego na Zeppelinu. Oblik je jednostavniji i čišći, jer nema više docka za iPod. Ipak, A7 nije prekinuo sve fizičke veze s okolišem, iako mu je za funkcioniranje dovoljna samo utičnica za struju. Straga nalazimo klasični ulaz promjera 3,5 mm, USB za računalo i ethernet za one koji još zaziru od WLAN-a.

A7portovi.jpg
Pozadina krije najosnovnije konektore

No, A7 je zamišljen baš za bežično povezivanje i to do mjere pretjerivanja ako se mene pita. Naime, Zeppelin se mogao jednostavno podesiti pomoću ethernet  kabla i računala, ali sad to više nije moguće. A7 je skroz fensi i šmensi pa je za podešavanje predvidio iPhone. Točno tako, ako nemate iPhone, nema podešavanja A7; morat će vam u goste doći netko s iPhoneom da to odradi. Ideja načelno i nije loša; skinete posebnu aplikaciju i instalirate ju na iPhone. Potom uključite A7 i čekate da njegova ledica počne žmirkati žutom bojom; to je znak da je A7 stvorio svoju mrežu na koju se prikvačite iPhoneom i počnete s podešavanjem. Ono se zapravo svodi na odabir mreže, imenovanje A7 (Living Room, Bathroom ili po želji; može ih biti nekoliko u kući, zar ne?) i stvar je spremna za korištenje. Uputstva (na razini slikovnice za djecu od 5 godina) spretno prešućuju da ako je sistem već jednom podešen prvo treba resetirati sve pritiskom na gumb sa stražnje strane: trebalo mi je niti 20 minuta da to shvatim, jer je A7 već svirao kod zastupnika u uredu; čisti gubitak vremena koji se mogao preskočiti samo jednom napomenom u tom smjeru.

iphoneapp1.jpg

 

 

iphoneapp3.jpg
Podešavanje u tri koraka isključivo pomoću iPhone aplikacije

 

P1010428.jpg
Uređaj je podešen i spreman za upotrebu!

No, kad se A7 spoji na mrežu, njegova LED-ica poljubičasti i on se pojavi u iTunesima kao dodatna opcija za zvučnike. Otud dalje je sve dječja igra: iTunesi mogu svirati bilo koju skladbu iz svoje datoteke ili internet radio, playlistu i sve ostalo na što smo navikli. Zvuk će reproducirati A7. Višesboni tulumi sad dobivaju novu mogućnost: s jednog izvora (kompjutera) može se reproducirati glazba istovremeno na više A7 pa će cijeli stan/kuća biti ispunjen(a) glazbom.

itunes.png
Odabir izlaza za reprodukciju u iTunesima...

 

prefs.png
...i u sistemu

A7 ima isti daljinski upravljač kao i ostatak B&W game (MM1, Zeppelin), ali nudi i mogućnost promjene glasnoće izravno s desne strane kućišta. Na lijevoj strani se uključuje/isključuje, ali njime se može upravljati i pomoću računala: odabir glasnoće u iTunesima radi i na A7, ako je tamo odabran A7.

Već je spomenuto da A7 koristi iste komponente kao i Zeppelin Air, ali primarno na račun čvršćeg kućišta nudi bolje definiran bas. Njegova količina ovisi o udaljenosti od zida; A7 najbolje svira kad je udaljen od zida 7-10 cm. Dapače, i ostatak spektra je vrlo lijepo zastupljen i ponekad je doista teško povjerovati da toliko glazbe dolazi iz samo jedne kutije. Diana Krall je briljirala, baš kao i Kraftwerk sa svojom elektronikom koja se danas doima tako čistom i proračanskom. Vrlo dojmljiv je bio eksperiment i s Policeom (Every Breath you take) kao i s kasnijim solo opusom Stinga koji je poznat po kvaliteti svoje produkcije.

dnevnasoba.jpg
Dobro smješten A7

Ovdje je vrijeme za prvu ogradu: sva je muzika slušana preko iTunesa, nešto s Macbook aira (10.8.2), a nešto s Powermaca G4 (800 Mhz, 10.5.8). Macbook air je povezan bežično, a G4 ethernet kablom. Sve što je u bazi iTunesa je ripano s CD-a u Apple lossless formatu uz poneki izlet u mp3 (tad se radi o 320 kbps i minimalnoj  kompresiji tj. maksimalnoj kvaliteti za mp3). U oba slučaja zvuk ima vrlo topao karakter, ali bass u mp3 postaje prejak i treba ga malo ukrotiti. No, zato je slušanje internet radija tragično loše iskustvo. Najbolji beatstream koji sam našao je 192 kbps i to je dovoljno dobro samo za slušanje stanja u prometu i eventualno vremenske prognoze. Politička prepucavanja o kugi i peronospori ionako ne slušam u pokašju održavanja mentalne higijene, a muzika je zrnata, izlomljena i očajno nepovezana: A7 je jednostavno puno predobar sistem za loše muzičke izvore.

Kad smo već kod izvora, treba napomenuti da i iPhone može svirati preko A7; spojite se na WiFi mrežu, dignete iTunese, odaberete A7 s popisa Airplay uređaja i gotovo. Stvar radi, ono malo Diane Krall što nosim u iPhoneu u lossless formatu je sviralo lijepo, ali na taj način baterija brzo ode.

iphone.jpg
Reprodukcija sa iPhonea

Koliko košta ovaj čudesni sistem? Kod našeg zastupnika 5990 kuna. Da, od cijene se steže grlo i tu se nema što sakriti. Na žalost, ni vani stvar nije puno bolja, dapače, A7 je izvan granica RH još i skuplji tako da čisto sumnjam da će netko opremiti kuću (stan) nekolicinom A7. Ali, sad je dobra prilika za razmatranje Zeppelina Air. Gotovo identičan uređaj, osebujnijeg izgleda i uz dodatnu mogućnost izravnog docka za iPod ili iPhone (iPad) koji ne samo da će svirati nego se i puniti značajno je jeftiniji (cca 4500 kuna). No, niti tu nije kraj opcijama. Manji brat sedmice (A5) košta 3800 kuna, a ‘samo’ Zeppelin, bez mogućnosti Airplay povezivanja dobiva vlasnika za 2600 kuna što je zbilja jako dobra cijena. Bowers je napravio dobru skalu uređaja koji nude za svakog ponešto, ali svi imaju ono najbitnije: zvuče sjajno i svaku prostoriju mogu ispuniti zvukom čija kvaliteta ovisi samo o kvaliteti izvora.

 

Komentari  

smayoo
15-01-2013 | 13:33
Hvala na zanimljivom prikazu. Što se glazbe tiče, ja sam i dalje pretežno na cijevnom Sansuiju i Telefunken direct drive gramofonu, ali i kod mene B&W imaju svoje mjesto. Točnije - dva. :-) 603. Jedan lijevo, drugi desno.

Međutim, zanima me - kad si napisao kako se podešava isključivo iPhoneom, da li to znači da može i iPod touch, i iPad, ili baš samo i isključivo iPhone?
Citiraj
Djuro genijalac
15-01-2013 | 14:07
Sigurno može i iPad, jer je kolega skinul aplikaciju na iPad i to je išlo. Naime, u trenutku podešavanja A7 stvara svoju WLAN mrežu na koju se spojiš iPhoneom/iPadom , i onda podešavaš na koju mrežu se bude spojil A7. Ako iPod ima opciju hvatanja WiFi-ja i može pokrenuti aplikacije, tj. radi na iOS-u, ne vidim razlog da to ne radi...

A gramofon je uvijek nekaj posebno. Makar, sad je zadnji krik High Enda magnetofon za koji se kupuju trake po cca 300 dolara svaka. Poanta je da je ta snimka ANALOGNA i da to IPAK vjernije zvuči bez A-D i D-A konverzije.... Tko nije nikad videl i čul Revoxa B77, nije videl niš......
Citiraj
dpasaric
15-01-2013 | 14:27
Mene zanima je li netko u istom prostoru usporedio ovakav sustav i stare dobre i (spram B&W jeftine) Harman/Kardon Soundstickse? Imao sam priliku testirati skupi Zeppelin u istom prostoru sa Soundsticksima i iskreno, za moje uho (priznajem nisam nekakav napredan audiofil) Soundsticksi su bili očigledno bolji. Možde ne glasniji, ali svakako ugodnijeg i punijeg zvuka. Zeppelin je imao vrlo ograničen bas, čini mi se dostatan samo za kakvu momačku sobu ili slušanje klasike. Vidim da A7 ima bolji bas od Zeppelina, ali je li to na razini Soundsticksa?
Citiraj
Djuro genijalac
15-01-2013 | 15:10
Nisam nikad slušal Soundstickse, ali po ovom kaj ti pričaš mi se čini da si ti naviknut na previše basa. A7 ima čvršći i brži bas koji je bolje definiran, ali u iznosu nije bitno drugačiji od Zeppelina. Još jednom skrećem pažnju na auspuh za bas sa stražnje strane: B&W je JAKO osjetljiv na udaljenost od zida. Nabij ga na zid, i bas je mršav, odmakni ga od zida 7-10 cm i basa ima toliko da se utopiš u njemu.
Kaj se tiče audiofilstva i naprednosti, nema tu velike nauke: odeš na neki koncert (bio Al Jarreau u Opatiji lani) i poslušaš to uživo. Tako SVE treba zvučati. I onda kreneš u potragu za uređajima koji te prbiližavaju tom idealu. I onda skužiš da takvi koštaju JAKO puno i da ti niko ne bu dal nekaj kaj svira famozno za 300 kuna..... Na žalost
Citiraj
zabac
16-01-2013 | 00:57
Kakvi 7-10 cm! Barem 1/2 meta! To je bassreflex otvor, a ne modni detalj. Bilo bi dobro ne imati zid, ali nije moguće.
Citiraj
Djuro genijalac
16-01-2013 | 07:02
Vjeruj mi da je s deset cm zvuk najbolji i najrealniji.... . Ovo je predviđeno za police i slično, pa je tak sve i podešeno
Citiraj
zabac
16-01-2013 | 22:05
Nemam osjecaj velicine one rupetine iza, ali mislim da nije malemna.
METAR duzine, pa na policu?
Citiraj
Sigurnosni kod
Osvježi

Komentiraj

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 19 minuta
 • drlovric: Ja sam uz Pro iPhone dobio godinu dana pretplate. Ako se zainatim sjest cu 3 dana i cijeli im repertoar pregledati :D
 • Soffoklo: @Moonlike, je puko je i to odavno mister Eddy :-)
 • Zdravac: :)
 • Moonlike: Ne znam ko je tu lud... ali ova sprdnja od Apple TV ide i ide :-) Sad su uveli I nagrade "Apple TV Plus Awards"... sve na tom streamingu je u produkciji Apple-a (kad kazem sve... mislim na svih 9 naslova koji tamo sjede), i sad su uveli da ce sami sebe nagradivati. Netko je u Apple-u opasno "pukao u glavI" :-D
 • Riba: ihorvat, keychron je odlican bang for the buck, jedina zamjerka je sto nije programabilna ali mozda ti to nije bitno. Objavit cu uskoro pa se strpi! :)
 • Riba: Lijepo se zabavite! :)
 • jzelko: Nešyo mi tipkovnica brljavi. Neće upisat "purgera".
 • jzelko: Pozdrav od bivšeg porgerqa, sad bodula !
 • stefanjos: Prvi za stolom u Publicu,malo uranio, neka pocne prvo bozicno jabucnjak “partijanje”.
 • ihorvat: Hvala na preporuci, trenutno mi je ta interesantna i od keychron K2 sa cherry brown. Rado ću pročitat članak kad bude up :)
 • Riba: Taman spremam jedan tekst vezan uz tu temu.
 • Riba: ihorvat, Tactile Pro od matiasa: [link]
 • ihorvat: Imate preporuku neke mehaničke tipk za Mac?
 • drlovric: Imamo li ovdje gejmera koji igraju DCS mozda? :)
 • jura22: Nemaju veze Windowsi s mailom. Mora raditi. Informatičari znaju kako podesiti mail klijent. Exchang sam potegne podatke.
 • m@xym: erseticmatej, Ako koristiš Outlook365 (bussines account) instaliraj Outlook aplikaciju s store-a, unesi svoje podatke (email i password) i to je to.
 • Bertone: A koga da pita u A1 kad svaki razgovor korisnika i SZK završi da nemaju podršku za korisnike koji ne koriste Windowse :D
 • gladhr2: Moj prijatelj ima firmu koja za Tcom radi svu infrastrukturu uključujući optiku, i znam da je baš radio Rijeku bio pred neko vrijeme..
 • energyman: I usput organiziraš da mi provuku koaksijalac iz ulice do.
 • smayoo: Kako da mi to znamo? :) To pitaš valjda nekog tamo svog informatičara u A1...
 • erseticmatej: hej ekipice, počeo sam raditi u administraciji a1, pa me zanima kako postaviti sluzbeni mail preko mail aplikacije na iphoneu, jel odaberem microsoft exchange ili outlook ako mi je domena a1.hr
 • drlovric: Ponesto za svakoga :)
 • Josip R.: Da informacija ne bi ostala visjet u zraku, napisao sam temu na forumu.
 • Josip R.: Evo samo FYI danas zvao Apple Store u Beču, i ne može se naručit HR tipkovnica. Izgleda da je jedina zemlja gdje se može naručit HR tipkovnica Mađarska, odnosno Apple Store u Budumpešti.
 • Riba: Dakle da, u glavi je!
 • Riba: Pospi stare kože i prhuti po njoj pa će biti kao stara! :)
 • drlovric: Morao sam ici u servis mijenjati tipkovnicu na MBP 2018. Stavili su novu, kao da je malo drugacija na dodir i tisa. Ili je samo u mojoj glavi to :)
 • tino1: davore! ideš li na Iparty zagreb edition?
 • stefanjos: odgovoreno
 • marvin: @stefanjos - imaš poruku, pa pogledaj. :)
 • tino1: davore! ideš li na Iparty agreb edition?
 • smayoo: Evo, ja bi ti odgovorio, ali... ne vidim nigdje na forumu tvoj post... ;)
 • marvin: Baš nitko da ne zna? Nije nitko slao i primao Overseasom?
 • marvin: Znam kada primam paket poštom HP-expressom, prvo plati, pa onda gledaj, zato sam od njih odustao. :D
 • marvin: Treba mi stići iPad sa Overseasom, da li ja mogu prije nego što platim, otvoriti kutiju i pogledati da li ima kakvih oštećenja?
 • JOHN: Pa ako do sada nisi shvatio......strpi se do godine.:-)
 • Josip R.: I tako vani Black Friday popusti na novi iP11Pro i MBP16, kod nas na staru robu, klasika. :(
 • Josip R.: U Sloveniji nema Apple Store, nego lihvarski iStyle...
 • Zdravac: @energyman - Pa da. Nije bitno da li netko može ili nemože platiti, nego to jednostavno vrijeđa inteligenciju. Slučajno naletio...
 • jura22: Kakva ti je situacija u Sloveniji? Imaju isti raspored kao i mi iako imaju jedno slovo manje.
 • Josip R.: Idem u Beč za dva mjeseca pa sam tamo hito naručit. Moram ih nazvat da provjerim ako može. Ako ne potegnut do Budimpešte. Našim lihvarima nedam maržu. Za razliku rađe malo otputujem. haha
 • Josip R.: Sad sam našao, samo u Budimpešti ima Apple Store sa opcijom HR znakova. Skroz čudno da nema u Beču pa ni Minhenu.
 • jura22: Napiši im mail. Mislim da ti ide kao CTO računala. Treba se čekati, a ne znam da li treba i platiti, jer što će njima komp s našim znakovima (kome ga budu prodali).
 • Josip R.: Cijena novog računala je daleko jeftinija jer je porez manji pa tamo gledam. :)
 • Josip R.: Pozdrav ekipa! Blic pitanjce. Da li se vani može u Apple Store naručiti MacBook sa HR tipkovnicom? Nema je na popisu recimo u Beču gledam? Hvala.
 • energyman: Misliš zbog cijene?
 • Zdravac: Eee, stvarno nemam rječi. Ovo baš prelazi granicu gdje se čovjek treba zapitati živimo li doista u psihopatskom svijetu: [link]
 • gladhr2: drlovric javi se preko poruke za info o bookingu :)
 • Miro Spiro: da li je matrica apple cineme 27" i apple thunderbolt monitora kompatibilna jedna sa drugom?
 • energyman: javi se što te zanima

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO