Novo doba je stiglo. S njim se mijenja i poimanje HiFi-ja. Mlađe generacije sve više teže instant rješenjima i to se ogleda i u konzumaciji glazbenih sadržaja. Klincima je danas nepojmljivo podešavanje, pa i samo čišćenje vinilnij plejki prije stavljanja na gramofon. A onda tek okretanje ploče svakih 20-ak minuta?! I jasno, nema daljinskog upravljača, preskakanja skladbi ili premotavanja dionica koje nisu slušaču po volji...

Danas se traži sistem koji radi. Jednostavno, radi. Uključiš u struju i on radi; bez petljanja s kablovima (na koje ćemo se vratiti malo kasnije) i pritom ga opslužuješ sa svojeg kompjutera.

Proizvođači HiFi opreme se bore za opstanak; nitko to neće priznati na glas, ali to je bolna činjenica. Uostalom, pogledajmo nekadašnji sistem prosječnog HiFi konzumenta: gramofon, pojačalo, tuner, CD player (od kraja 80-ih), zvučnici i vjerojatno i kazetofon. Neki su imali receivere, ali neki su imali i magnetofon. Puna kuća tehnike. Danas je opstao receiver, zvučnici i eventualno iPod ili USB stick. CD player pomalo odlazi u povijest (ah, treba mijenjati disk svakih sat vremena), kazetofon je ionako već muzejski izložak, a magnetofoni se profiliraju kao ultimativni high-end izvor zvuka koji nema nikakve veze s masovnošću.

Ime.jpg

HiFi proizvođači se prilagođavaju koliko mogu i nude razne docking sustave za iPod kao zamjenu za nekadašnje radiokazetofone (popularni kazići). Neki su bolji, neki lošiji, a (po)najbolji među njima je Zeppelin prestižnog Bowers & Wilkinsa o kojem ste već mogli sve pročitati na stranicama Jabučnjaka.

Isprva je svirao samo s iPoda (iPhonea), ali u drugoj generaciji je oplemenjen i WiFi-jem i Airplay tehnikom. Airplay je izum Applea i omogućuje stream zvučnog sadržaja preko lokalne mreže na zvučnike. Tako je Zeppelin postao zvučnik na koji nije trebalo biti ništa fizički spojeno, a on svejedno lijepo i kvalitetno svira.

A7bok.jpg
A7 - čist i nepretenciozan dizajn

Sad je B&W otišao korak dalje i ponudio sistem nazvan A7 (svaka sličnost s Audijevim modelom istog imena je slučajna; Audi koristi Bang & Olufsen za svoje premium sustave ozvučenja u autima). Razlike u dizajnu su očite: Zeppelin nije lako smjestiti bilo kuda zbog svoje duljine od gotovo metra, a i prenošenje nije bilo baš lako. A7 je drugačije oblikovan; stane u bilo kakvu vitrinu, na policu i lakše ga je prenijeti, iako nije lagan. Ovaj oblik kutije je i nesumnjivo čvršći što se ogleda u još boljem basu nego na Zeppelinu. Oblik je jednostavniji i čišći, jer nema više docka za iPod. Ipak, A7 nije prekinuo sve fizičke veze s okolišem, iako mu je za funkcioniranje dovoljna samo utičnica za struju. Straga nalazimo klasični ulaz promjera 3,5 mm, USB za računalo i ethernet za one koji još zaziru od WLAN-a.

A7portovi.jpg
Pozadina krije najosnovnije konektore

No, A7 je zamišljen baš za bežično povezivanje i to do mjere pretjerivanja ako se mene pita. Naime, Zeppelin se mogao jednostavno podesiti pomoću ethernet  kabla i računala, ali sad to više nije moguće. A7 je skroz fensi i šmensi pa je za podešavanje predvidio iPhone. Točno tako, ako nemate iPhone, nema podešavanja A7; morat će vam u goste doći netko s iPhoneom da to odradi. Ideja načelno i nije loša; skinete posebnu aplikaciju i instalirate ju na iPhone. Potom uključite A7 i čekate da njegova ledica počne žmirkati žutom bojom; to je znak da je A7 stvorio svoju mrežu na koju se prikvačite iPhoneom i počnete s podešavanjem. Ono se zapravo svodi na odabir mreže, imenovanje A7 (Living Room, Bathroom ili po želji; može ih biti nekoliko u kući, zar ne?) i stvar je spremna za korištenje. Uputstva (na razini slikovnice za djecu od 5 godina) spretno prešućuju da ako je sistem već jednom podešen prvo treba resetirati sve pritiskom na gumb sa stražnje strane: trebalo mi je niti 20 minuta da to shvatim, jer je A7 već svirao kod zastupnika u uredu; čisti gubitak vremena koji se mogao preskočiti samo jednom napomenom u tom smjeru.

iphoneapp1.jpg

 

 

iphoneapp3.jpg
Podešavanje u tri koraka isključivo pomoću iPhone aplikacije

 

P1010428.jpg
Uređaj je podešen i spreman za upotrebu!

No, kad se A7 spoji na mrežu, njegova LED-ica poljubičasti i on se pojavi u iTunesima kao dodatna opcija za zvučnike. Otud dalje je sve dječja igra: iTunesi mogu svirati bilo koju skladbu iz svoje datoteke ili internet radio, playlistu i sve ostalo na što smo navikli. Zvuk će reproducirati A7. Višesboni tulumi sad dobivaju novu mogućnost: s jednog izvora (kompjutera) može se reproducirati glazba istovremeno na više A7 pa će cijeli stan/kuća biti ispunjen(a) glazbom.

itunes.png
Odabir izlaza za reprodukciju u iTunesima...

 

prefs.png
...i u sistemu

A7 ima isti daljinski upravljač kao i ostatak B&W game (MM1, Zeppelin), ali nudi i mogućnost promjene glasnoće izravno s desne strane kućišta. Na lijevoj strani se uključuje/isključuje, ali njime se može upravljati i pomoću računala: odabir glasnoće u iTunesima radi i na A7, ako je tamo odabran A7.

Već je spomenuto da A7 koristi iste komponente kao i Zeppelin Air, ali primarno na račun čvršćeg kućišta nudi bolje definiran bas. Njegova količina ovisi o udaljenosti od zida; A7 najbolje svira kad je udaljen od zida 7-10 cm. Dapače, i ostatak spektra je vrlo lijepo zastupljen i ponekad je doista teško povjerovati da toliko glazbe dolazi iz samo jedne kutije. Diana Krall je briljirala, baš kao i Kraftwerk sa svojom elektronikom koja se danas doima tako čistom i proračanskom. Vrlo dojmljiv je bio eksperiment i s Policeom (Every Breath you take) kao i s kasnijim solo opusom Stinga koji je poznat po kvaliteti svoje produkcije.

dnevnasoba.jpg
Dobro smješten A7

Ovdje je vrijeme za prvu ogradu: sva je muzika slušana preko iTunesa, nešto s Macbook aira (10.8.2), a nešto s Powermaca G4 (800 Mhz, 10.5.8). Macbook air je povezan bežično, a G4 ethernet kablom. Sve što je u bazi iTunesa je ripano s CD-a u Apple lossless formatu uz poneki izlet u mp3 (tad se radi o 320 kbps i minimalnoj  kompresiji tj. maksimalnoj kvaliteti za mp3). U oba slučaja zvuk ima vrlo topao karakter, ali bass u mp3 postaje prejak i treba ga malo ukrotiti. No, zato je slušanje internet radija tragično loše iskustvo. Najbolji beatstream koji sam našao je 192 kbps i to je dovoljno dobro samo za slušanje stanja u prometu i eventualno vremenske prognoze. Politička prepucavanja o kugi i peronospori ionako ne slušam u pokašju održavanja mentalne higijene, a muzika je zrnata, izlomljena i očajno nepovezana: A7 je jednostavno puno predobar sistem za loše muzičke izvore.

Kad smo već kod izvora, treba napomenuti da i iPhone može svirati preko A7; spojite se na WiFi mrežu, dignete iTunese, odaberete A7 s popisa Airplay uređaja i gotovo. Stvar radi, ono malo Diane Krall što nosim u iPhoneu u lossless formatu je sviralo lijepo, ali na taj način baterija brzo ode.

iphone.jpg
Reprodukcija sa iPhonea

Koliko košta ovaj čudesni sistem? Kod našeg zastupnika 5990 kuna. Da, od cijene se steže grlo i tu se nema što sakriti. Na žalost, ni vani stvar nije puno bolja, dapače, A7 je izvan granica RH još i skuplji tako da čisto sumnjam da će netko opremiti kuću (stan) nekolicinom A7. Ali, sad je dobra prilika za razmatranje Zeppelina Air. Gotovo identičan uređaj, osebujnijeg izgleda i uz dodatnu mogućnost izravnog docka za iPod ili iPhone (iPad) koji ne samo da će svirati nego se i puniti značajno je jeftiniji (cca 4500 kuna). No, niti tu nije kraj opcijama. Manji brat sedmice (A5) košta 3800 kuna, a ‘samo’ Zeppelin, bez mogućnosti Airplay povezivanja dobiva vlasnika za 2600 kuna što je zbilja jako dobra cijena. Bowers je napravio dobru skalu uređaja koji nude za svakog ponešto, ali svi imaju ono najbitnije: zvuče sjajno i svaku prostoriju mogu ispuniti zvukom čija kvaliteta ovisi samo o kvaliteti izvora.

 

Komentari  

smayoo
15-01-2013 | 13:33
Hvala na zanimljivom prikazu. Što se glazbe tiče, ja sam i dalje pretežno na cijevnom Sansuiju i Telefunken direct drive gramofonu, ali i kod mene B&W imaju svoje mjesto. Točnije - dva. :-) 603. Jedan lijevo, drugi desno.

Međutim, zanima me - kad si napisao kako se podešava isključivo iPhoneom, da li to znači da može i iPod touch, i iPad, ili baš samo i isključivo iPhone?
Djuro genijalac
15-01-2013 | 14:07
Sigurno može i iPad, jer je kolega skinul aplikaciju na iPad i to je išlo. Naime, u trenutku podešavanja A7 stvara svoju WLAN mrežu na koju se spojiš iPhoneom/iPadom , i onda podešavaš na koju mrežu se bude spojil A7. Ako iPod ima opciju hvatanja WiFi-ja i može pokrenuti aplikacije, tj. radi na iOS-u, ne vidim razlog da to ne radi...

A gramofon je uvijek nekaj posebno. Makar, sad je zadnji krik High Enda magnetofon za koji se kupuju trake po cca 300 dolara svaka. Poanta je da je ta snimka ANALOGNA i da to IPAK vjernije zvuči bez A-D i D-A konverzije.... Tko nije nikad videl i čul Revoxa B77, nije videl niš......
dpasaric
15-01-2013 | 14:27
Mene zanima je li netko u istom prostoru usporedio ovakav sustav i stare dobre i (spram B&W jeftine) Harman/Kardon Soundstickse? Imao sam priliku testirati skupi Zeppelin u istom prostoru sa Soundsticksima i iskreno, za moje uho (priznajem nisam nekakav napredan audiofil) Soundsticksi su bili očigledno bolji. Možde ne glasniji, ali svakako ugodnijeg i punijeg zvuka. Zeppelin je imao vrlo ograničen bas, čini mi se dostatan samo za kakvu momačku sobu ili slušanje klasike. Vidim da A7 ima bolji bas od Zeppelina, ali je li to na razini Soundsticksa?
Djuro genijalac
15-01-2013 | 15:10
Nisam nikad slušal Soundstickse, ali po ovom kaj ti pričaš mi se čini da si ti naviknut na previše basa. A7 ima čvršći i brži bas koji je bolje definiran, ali u iznosu nije bitno drugačiji od Zeppelina. Još jednom skrećem pažnju na auspuh za bas sa stražnje strane: B&W je JAKO osjetljiv na udaljenost od zida. Nabij ga na zid, i bas je mršav, odmakni ga od zida 7-10 cm i basa ima toliko da se utopiš u njemu.
Kaj se tiče audiofilstva i naprednosti, nema tu velike nauke: odeš na neki koncert (bio Al Jarreau u Opatiji lani) i poslušaš to uživo. Tako SVE treba zvučati. I onda kreneš u potragu za uređajima koji te prbiližavaju tom idealu. I onda skužiš da takvi koštaju JAKO puno i da ti niko ne bu dal nekaj kaj svira famozno za 300 kuna..... Na žalost
zabac
16-01-2013 | 00:57
Kakvi 7-10 cm! Barem 1/2 meta! To je bassreflex otvor, a ne modni detalj. Bilo bi dobro ne imati zid, ali nije moguće.
Djuro genijalac
16-01-2013 | 07:02
Vjeruj mi da je s deset cm zvuk najbolji i najrealniji.... . Ovo je predviđeno za police i slično, pa je tak sve i podešeno
zabac
16-01-2013 | 22:05
Nemam osjecaj velicine one rupetine iza, ali mislim da nije malemna.
METAR duzine, pa na policu?

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 14 sati, 16 minuta
 • Bertone: @ping, postoji to kod nas već godinama no koliko je isplativo prosudi sam [link]
 • drlovric: @ping: Uvijek ces vise dobiti u oglasima od onoga sto ti Apple plati.
 • ping: Postoji li nada kako će se i kod nas u nekoj bližoj budućnoti moći napraviti trade-in staroga za novi model mac?
 • dpasaric: U komentarima zadnjeg članka sam se osvrnuo na novi iMac i koliko njegova objava utječe na odabir novog stolnog Maca u smislu cijena/dobiveno. Slobodno se priključite pitanjima ili komentarima!
 • smayoo: Čestitam svima Dan Oluje! :)
 • Tomislav32: icolada mail je tomislav32.tw@gmail.com
 • Gjuroo: to Pro?
 • dpasaric: Stigao novi iMac. Ništa revolucionarno, samo očekivane evolucijske promjene. I dalje je na Intelu. Znam da vas zanima cijena top modela - oko 68.000 kn! Smiling face with open mouth and smiling eyes Doplata za antiglare nano-staklo monitora? 500 €.
 • icolada: Tomislav32 moze broj ili mail da se cujemo?
 • smayoo: Koji je bio loša ideja od početka
 • Borisone: Napokon su ubili Fusion Drive.
 • Borisone: iMac refresh. More of the same for more money.
 • Tomislav32: imam ja
 • icolada: kupujem moze i cijeli komp ili neispravni
 • icolada: Ima netko kuciste od powermaca g5?
 • Soffoklo: Kad vidiš ovakvu vijest pitaš se imaš li original nekog uređaja u ovom slučaju iPhonea: [link]
 • FiFi: Našao sam. Pobrkao sam lončiće. Problem je bio s Win formatiranim ExFAT u OS X-u. Prilikom formatiranja nije dobro podešen GUID partition type pa ga OS X ne prepoznaje kako treba. Riješio sam ga kroz Win diskpart
 • FiFi: Ne mogu se sada sjetiti o čemu se točno radilo, ali nije išlo glatko.
 • FiFi: formatira USB flash nekim dodatnim parametrima koji ga onda ispravno podese. Kroz Disk Utility nije išlo
 • FiFi: @smayoo Tako je. Sve ja to znam, ali to nije bio slučaj. Sjećam se da postoji fix gdje se u Terminalu
 • iLeo: TNX
 • Borisone: iPad 5 [link]
 • iLeo: Koji iPad je noviji? iPad 5 ili iPad Air 2
 • smayoo: treba paziti na partition scheme. Ljudi često na Macu naprave erase, odaberu exfat, ali umjesto MBR ostave default GUID particijsku shemu i onda to na starijim windowsima ne radi
 • FiFi: ExFAT je daleko od univerzalnog. Kada na OSX formatiram flash drive Windows ga uglavnom ne prepoznaje, dok obrnuto funkcionira.
 • kupus: ako se ne varam, windows10 ima podrsku i za macos journaled/unjournaled
 • jura22: Statisticki gledano i nije. Samo neki operativni sistemi poznaju ExFAT. Malo je poznato da procesora ima visestruko vise od racunala i kao takvi imaju svoj OS.
 • cariblanco: ExFAT svaki sitem pozna, tak da je on skoro must have ;)
 • BigMac: Riba thx!
 • Riba: ExFAT
 • BigMac: Ekipa, kako formatirati usb stick, da ga windows prepozna
 • smayoo: Kad je to VNC slovio kao "vrlo" nesiguran protokol? U vrijeme dok je MS Remote Desktop mogao provaliti petogodišnji klinac sa sladoledom, VNC se mogao probiti jedino "man-in-the-middle" metodom.
 • ^SuperUnknown^: VNC mi malo smrducka s obzirom da je slovio kao vrlo nesiguran protokol. Ne znam je li se stogod promijenilo, davno sam koristio VNC :)
 • Dijete: budu budu, u ios17
 • songoku: I jos uvijek nisu sredili jedan bug koji sam im prijavio jos u beti 1
 • big_mac: Ios 14 beta 3 jako fluidno,brze ali su maknuli 3d touch na xs
 • smayoo: Možeš ako složiš port forwarding na kućnom internet routeru
 • Dijete: Mene je Teamviewer 2 puta zblokao u kriticnom trenutku kad sam trebao pristupit svom kompu doma... pod sumnjom da koristim za “posao”... koristio sam free verziju... sa Anydesk do sad nikakviih problema.... koristim ga 6 mjeseci.. nemam iskiustva sa realvnc, nisam ni znao da mozes pristupit van lokalme mreze...
 • Josip R.: Na kraju uletio ispod cijene kao rabljeni, i jako malo korišten.
 • Josip R.: Evo da se malo pohvalim konačno nabavio MacBook Pro 16 za posao. :)
 • smayoo: Nesiguran i ždere resurse
 • JOHN: A što ne štima s TeamViewer?
 • lastavica: Jel moguce u HR kupiti i koristiti apple care ? (MBP 16";)
 • rusty: ERSTE debitne kartice od danas u sutavu ApplePay
 • smayoo: I od mene preporuka za VNC
 • Dijete: [link]
 • energyman: [link]
 • ^SuperUnknown^: Ima tko preporuku iPhone-Mac remote desktop softvera? Nesto tipa TeamViewer, a da nije isti. Po mogucnosti free, bez ikakvih fensi fićura, multimonitor support je pozeljan though. Thx :)
 • nihad: jel to ta ? :D
 • nihad: netflix.com

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.40 Seconds

Provided by iJoomla SEO