iMac - najbolja konfiguracija za video-montažu?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac - najbolja konfiguracija za video-montažu?

03.04.2018 | 11:41
Pozdrav,

Molim za pomoć oko kupnje kompjutera... radim u firmi u kojoj bih radila video montažu. Nisam ju do sad nikad radila (tek idem na edukaciju) pa ne znam kakvo bi mi računalo trebalo za podržavanje programa za video-montažu. Inače već 15 godina radim ko grafički dizajner (od toga 12g. na iMacu), no sad se po prvi puta susrećem sa montažom. Ja bih htjela nabaviti iMac no firmi je on preskup, pa bih htjela naći neku optimalnu konfiguraciju koja bi bila dobra za takvo što (dakle da ne šteka prilikom rada). Mislim da je u igri max. iznos 10-12.000 kn. Kupit ćemo rabljeni, jer novi za tu cijenu ne možemo dobiti (ako netko možda i prodaje takav, a da može izdati R1 račun, nek mi se isto javi).

Ako ima ovdje netko ko se bavi video montažom i zna koja je minimalna konf. koja je potrebna za to (a da ne šteka prilikom rada) neka pliz ovdje napiše. Trebala bih šefovima čim prije predložiti to tak da mi je prilično hitno.

Hvala unaprijed!

Lijepi pozdrav!

Nora
03.04.2018 | 14:40
Raditi video montazu je zaista sirok pojam...
Sto bi radila? Koji ti je ulazni i izlazni format? Klasicna montaza ili dodavanje grafickih materijala i animacija? Koliko zahtjevan koloring? ....I tak, od do

Za bazicnu montazu full hd prores materijala ti je apsolutno dovoljan bilo koji (najjeftiniji) i5 imac.
Ja cesto radim prvi edit na air-u 11 i macbookpru iz 2011 (osnovni model) i sve ide fantasticno!

Uglavnom...specificiraj rad pa ces dobiti bolje informacije
03.04.2018 | 17:27
Bok, hvala na odgovoru.

Bila bi izrada video prezentacija (kratkih - do 10 min), najavnih filmića (za radionice i sl.), ništa ultra-mega-hollywoodski
Ne znam sve točno za formate, jer tek sam krenula na edukaciju i još nismo krenuli sa projektima (nismo grafička firma, ali će nam ti video filmići trebati za prikaz našeg poslovanja), al montaža je više klasična, s tim da će se vjerojatno dodavati neki grafički elementi. Coloring...pa rekla bih prosječno do srednje zahtjevan.

Zanima me recimo jel 8 GB RAMa dovoljno za tak nekaj il je minimum 16 GB? Moja neka procjena minimuma (ispod kojeg nije dobro ići) je sljedeća, a vi recite jel sam u pravu i slobodno me korigirajte:

i5 3,2 GHz/16GB RAM/1TB Fusion Drive/(za grafičku ne znam kakva bi minimalna trebala za video)

Ono što je meni bitno je da ta montaža teče fluidno, bez nekog (i najmanjeg) štekanja prilikom rada.

Hvala puno unaprijed!
03.04.2018 | 19:57
Slatki mali imacovi (21,5 2013) su oko 1000 eura i to ce ti raditi fantasticno. Ako ima budgeta, moze se ici na vece/jace. Intel Iris u njima ce vrtiti vise manje sve...
uglavnom, graficka za video ne treba biti neka ultra bijesna.
Mozda da kontaktiras Darka u RAM servis pa da ti on slozi nesto!? Ima i R1
03.04.2018 | 20:04
Hvala na infu, kontaktirat ću ga..
04.04.2018 | 01:22
Strpi se još par dana, pa čitaj na naslovnici veliku analizu koji profesionalni Mac danas kupiti. Naravno, video montaža je ono čemu takvu Macovi najviše služe (uz animacije i 3D rendering).

Ako žuriš s odogovorom šefu, onda je to svakako neki polovni Mac Pro tower. Ne uzeti stariji od 2008., a idealno 2009 ili noviji. I imam baš jedan sada na prodaju za 9.500 kn, ali nažalost ovaj nije u sustavu PDV-a.
04.04.2018 | 13:23
Hvala. Nažalost ak nije R1 onda niš...
04.04.2018 | 14:57
Koji je to model za 9500kn?
04.04.2018 | 20:48
zabac kaže:
Koji je to model za 9500kn?

Najbrži single model, 6-core 3.46GHz s Turbo Boostom an 3.7GHz, 8GB RAM (proširiv do 48GB), SSD 240GB s High Sierrom, NVIDIA GT120. Kućište je iza bilo oštećeno u transportu, popravljeno je, ali nije za sitničave!
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 31 minuta
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?