DaVinci Resolve 14
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

DaVinci Resolve 14

03.01.2018 | 17:03
Da li je progran stvarno besplatan?
Koja su ograničenja?
Da li se isplati instalirati?
Što se sve može i da li prima formate od bilo koje kamere?
Hvala
03.01.2018 | 18:26
Da li je progran stvarno besplatan?

Za ne vjerovati, ali je.

A i punokrvna verzija (DaVinci Resolve 14 Studio) košta "smiješnih" (za ono što nudi) $299.

Koja su ograničenja?

Ne podržava 4K i veće formate, nisu raspoloživi neki napredniji alati, a jedna od rijetkih stvari koja u praksi može nedostajati "kućnom korisniku" je motion blur. No, podržava OFX pluginove pa se zamjenski motion blur (a i drugo) može tražiti među njima.

U konačnici je vjerojatno "jeftinije" (živci/vrijeme) jednostavno kupiti Studio verziju.

Da li se isplati instalirati?

Ne znam kako se mjeri "isplativost instalacije", ali garantiram da nijedan dupin neće stradati ako probaš.

"Isplati se" ako si spreman u njega uložiti vrijeme za svladati sve što ti treba za rad. DaVinci je primarno softver (štoviše, industrijski standard već godinama) za kolor korekciju i vidljivo je tome podređen. U novije vrijeme dobio je NLE dodatak i postaje sve popularniji i kao softver za montažu (a u kombinaciji s, na isti način "besplatnim" Fusionom, Nukeovim rivalom, i za kompletan VFX pipeline).

Toplo preporučam pogledati neki od video tutoriala koji ga objašnjavaju od nule, a ne pokušati u njemu napikavati ono što si do sada eventualno radio u nekom drugom NLE softveru (Final Cut, Premiere... kojigod).

Što se sve može i da li prima formate od bilo koje kamere?

Popis (ili barem naznaku popisa) formata imaš ovdje, pri dnu.

Ne pada mi na pamet što bih rekao da "ne može" pa najbolje da na to pitanje odgovoriš sam sebi, ovisno o tome što tražiš od takvog programa.
03.01.2018 | 20:15
Hvala na odgovorima.
Pod "isplatovost" sam mislio da li je program vrijedan pažnje ili je to samo dodataka za Blackmagic uređaje (recimo Capture One Pro - Phase One je free zali za određena digitalna leđa).
Meni to treba samo za igranje pa je 299$ malo previše.
Imam D750 koji ne snima u 4K već 1920 × 1080 60 p, ali imam GoPro Hero 5 koji ide do 4K, pa ako bi taj njegov fajl probao otvoriti u DaVinci Resolve 14 da li bi to funkcioniralo ili ne?
03.01.2018 | 20:23
Tu je primjer 1s videa. Da li netko može probati jeli DaVinci Resolve 14 (onaj gratis) želi ovaj video prihvatiti pošto je 4K.
Hvala

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: proba.MP4.zip
Veličina datoteke: 872 KB
03.01.2018 | 21:36
Pod "isplatovost" sam mislio da li je program vrijedan pažnje ili je to samo dodataka za Blackmagic uređaje (recimo Capture One Pro - Phase One je free zali za određena digitalna leđa).

Itekako je vrijedan pažnje.

Blackmagic Design ima simpatičnog gazdu koji dobro zna što im je core biznis - hardver. Nimalo jeftin, ali neupitno kvalitetan. Njihovi korisnici dugo su godina "robovali" Autodeskovom i Foundryevom monopolu vezano uz licenciranje softvera za compositing i koloriranje pa je Grant Petty odlučio pokupovati skoro pa abandonware (a nekad vrhunske) softvere, udahnuti im nov život, učiniti ih najboljim prijateljima Blackmagicovog hardvera i, zato jer može, spustiti cijene do $0 (ili, u komercijalnom segementu, biti oko 25x jeftiniji kada se usporede, primjerice, Fusion i Nuke).

Resolve je već godinama na tronu koloriranja, a Fusion sa svakom iteracijom prijeti sustići (a onda i prestići - što već i čini u nekim segmentima) Nuke. S obzirom da se u NLE softverima ništa bitno ne događa već godinama, integracija NLE modula u Resolve (uz izravni link s Fusionom) bila je prirodna evolucija.

Meni to treba samo za igranje pa je 299$ malo previše.

Onda se igraj u free verziji, za 0 kn.

Tu je primjer 1s videa. Da li netko može probati jeli DaVinci Resolve 14 (onaj gratis) želi ovaj video prihvatiti pošto je 4K.

Otvara ga uredno, ali zato jer je UHD, a ne 4K. 4K koji sam spomenuo kao limit je "pravi" (filmski) 4K (4.096 x 2.160), a ne (broadcasting) "4K" (koji je UHD). Tvoj video je UHD.
03.01.2018 | 21:45
OK. Onda je sve u redu. Moram malo uhvatiti vremena kako bi proučio program. Ništa zahtjevno i nošta komplicirano. Imam od GoPro Studio ali mi nekako nije legao na prvo.
Svakako hvala na svemu.
06.01.2018 | 11:33
U besplatnu verziju Resolvea možeš učitati file bilo koje rezolucije, ali je output ograničen na UHD. Ne znam zašto ga jednostavno ne instaliraš i isprobaš, s obzirom na to da je besplatan, instalacija traje 5 minuta, a čekanje odgovora na forumu znatno više

Sigurno će ti free verzija biti dovoljna. Ja sam dosta dugo s njim kolorirao komercijalne projekte, kratke filmove, reklame i nikad nisam imao problema. Upgradeao sam tek kad sam otvorio firmu... Jedino što mi je u free verziji nedostajalo je bio noise reduction i spomenuti motion blur kad bih kolorirao nešto sa droneova koji imaju prebrz shutter...

Inače, sve od BMD-a je zapravo strahovito jeftino. Konverteri (sad su dodali mogućnost korištenja 3d lut-a na outputu na novim 6G konverterima, za koju je prije bilo neophodno kupiti LUT box koji je koštao 3 puta više), kamere (feature set daleko bolji od kamera drugih proizvođača u sličnom cjenovnom razredu), video assist i monitori, capture kartice (znatno jeftinije od npr AJA-e)... Ukratko, jaaaako su spustili cijene i omogućili skoro pa svakome da ima profesionalnu opremu. Recimo imaju video switchere, miksere... Sve opet višestruko jeftinije od konkurencije.
06.01.2018 | 12:01
Nije bitno da li je badava ili nije. Ne zelim lutati po programima i gubiti dane proucavajuci ako je to vec netko ovdje napravio. Meni treba za seljacku montazu 10 klipova i mozda koji prijelaz.
GoPro ima progeamcic koji prvo konvertira video iz kamere i onda se moze nesto korisno raditi.
07.01.2018 | 20:17
Evo ti jedan dosta dobar, a kratak tutorial za sloziti osnovni nekakav video, pa vidi odgovara ti li takav workflow:

youtu.be/VwzLLlDo-qg
14.01.2018 | 13:42
Probao, nije to za mene jer je komplicirno.
Ne volim kad moram istraživati gdje što snima po disku.
Imam pre slabi komp pa i video i audio štucaju na materjalu direktno iz GoPro kamere. Možda kad bi konvertirao, možda bi bolje radilo.
Za sada mi se ne da prtljati s time.
14.01.2018 | 19:28
zabac kaže:
Probao, nije to za mene jer je komplicirno.
Ne volim kad moram istraživati gdje što snima po disku.
Imam pre slabi komp pa i video i audio štucaju na materjalu direktno iz GoPro kamere. Možda kad bi konvertirao, možda bi bolje radilo.
Za sada mi se ne da prtljati s time.

Imas li iPad? probaj na njemu importirati gopro video i tamo sloziti video.
14.01.2018 | 21:00
Imam ali traži iOS 10 koji ne mogu na njega staviti (prestar je).
Imam program GoPro studio ali treba prvo konvertirti video, a onda obradu napraviti. Ova konverzija me malo gnjavi i tražio sam program koji može raditi (Resolve radi) direktno s videom iz kamere, ali je dosta komplicirano a ja nemam živaca ni vremena učiti.
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 1 sat
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BigMac, big_mac, drlovric, Riba, Anonimci (930)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO