Forum
Dobrodošao, Gost
Molimo Prijava ili Registracija.    Izgubljena lozinka?
[OPREZ] Potencijalan novi korisnik
Idi na dno Označenih tema: 0
TEMA: [OPREZ] Potencijalan novi korisnik
Poruka: 17
graphgraph

[OPREZ] Potencijalan novi korisnik prije 1 Godina Karma: 0  
Pozdrav svima. Evo kao što i sam naslov kaže, potencijalan novi korisnik.
Trenutno sam u fazi nabavke novog laptopa ( što ne znači da će to biti odma, može se razvuči i na 2 do 3 mjeseca ). Favorit je trenutno macbook pro 15 ( trebam barem 15" jer ovisim o autocadu, alias automotive, inventeru i algore simulatoru ). Našao sam jedan macbook pro 15 sa i5 procesorom za nekih 8k kn. Koliko je to isplativa kupnja? Ili da riskiram koju kunu više pa da uzmem 17 sa i5 prosesorom?
| Administrator je onemogućio pisanje neprijavljenim korisnicima.
Admin
Poruka: 4653
graphgraph

[OPREZ] Potencijalan novi korisnik prije 1 Godina Karma: 227  
Nemoj sada kupovati ništa ako ti nije nužda jer su tekući modeli pred krajem ciklusa.
graphgraph

Planiral se tek u realnu kupnju upustiti tokom 7 mjeseca a do onda izvući što je više moguće informacija i savjeta.
Admin
Poruka: 5549
graphgraph

[OPREZ] Potencijalan novi korisnik prije 1 Godina Karma: 205  
Mene zanima zašto oprez? Počekaj još malo, za mjesec-dva izlaze novi modeli.
graphgraph

Riba kaže:
Mene zanima zašto oprez? Počekaj još malo, za mjesec-dva izlaze novi modeli.

Dugogodišnji unix korisnik ( ukupno 14 godina bsd i linux od čega najviše openbsd i gentoo ), picajzla, paranoik, znatiželjan, pun pitanja. Neznam dal ću uzeti novi, nekako mi sa lovom naknap radi školarine. Zato i nagledavam većinom rabljene. No mislim da ću kad nešto adekvatno pronađem uz vaše savjete užicati nekog od vas starijih mekovaca da ode samnom pogledati mašinu.
Moderator
Poruka: 9230
graph

[OPREZ] Potencijalan novi korisnik prije 1 Godina Karma: 302  
Za AutoCAD je procesor bitan jedino za 3D renderinge i sl. Za sve ostalo je nebitan. Ono što je bitno, to je RAM, RAM, RAM, onda grafulja, pa još malo RAM, onda još malo grafulja.

AutoCAD na Macu je totalni bloatware i čak i s mojih 8 GB RAM ponekad malo "trzne" ako je podloga (arhitektonska) malo "teža". Naravno, uz jaču grafulju (moj MBP 5,1 ima 2 grafulje, GeForce 9400 i 9600M GT). Ali radi puno bolje nego što sam vidio na jednom iMacu i5 sa 4 GB RAM.

Dakle, procesor nije toliko bitan, bitno je da je grafulja dobra i da stroj prima što više RAM-a. I koliko god prima, toliko natrpaj, i AutoCAD će ti sve progutati.

Govno jedno...
smayoo.blog.hr
3C & Qchine o životu, svemiru i svemu ostalom...
graphgraph

Arhitetske podloge me ne brinu, ja sam strojar
Sad kaj se tiče grafulje, tu mi je jedini uvjet zapravo da bude nvidia, ati ne želim više nikad vidjeti.

@Smayo, zašto govno
Poruka: 3090
graphgraph

[OPREZ] Potencijalan novi korisnik prije 1 Godina Karma: 39  
Govno je, jer kad bi stavil terabajt rama, valjda bi sve progutal.
Ja se polako svercam s DraftSight-om.
Kaj se tice kompa, uzmi manji (15" i vanjski monitor. Nekako se iskristalizirala ta kombinacija. 13" je cool i prenosni ali je malen, 17" je cool ali je preveliki za nositi okolo. 15" je taman.
(doduse Fata se ne bi slozila je ona veli ...velik, veci, taman.)
Smrt fašizmu i komunizmu. I MMF-u!
graphgraph

Kod polovnih prijenosnika gledaj bateriju, uscuvanost. Posto su ovi zadnji gotovo jednaki, razliku vidis u onom broju (recimo 5,1 ili tako nekako). Pogledas po forumima da li postoje problemi s tom serijom (nekima je krepavala graficka, pa tako i cijela ploca). Disk je dosta cesta boljka, moze se zavrtiti hardware test. Posjedovanje rqcuna gotovo obavezno, a ambalaze pozeljno.
Moderator
graph

zabac kaže:
Govno je, jer kad bi stavil terabajt rama, valjda bi sve progutal.

Eto, Žabac je to jezgrovito rekao... Još ću samo dodati k tome i cijenu od 30.000 Kn + PDV.
smayoo.blog.hr
graphgraph

Aha, ok, hvala
btw, evo taj model ciljal www.addtostock.com/goods.php?id=227 nadam se da sa njime nije bilo nekih problema. Ništa idem još malo po forumu zaroniti.
graphgraph

Još samo par kratkih pitanja. Pretpostavljam da kako je os-x unix nbi trebalo biti problema sa kompajliranjem softvera iz source koda. Pitam jer ovisim o nekim takvim aplikacijama ( mutt, mpd, ncmpcpp, emacs,... ).
Moderator
graph

OS X je pod haubom BSD (Darwin). Kompajliranje softvera iz source koda u principu radi, ali moraš biti "na ti" s takvim stvarima jer nije sve baš direktno jednako, osobito kad se radi o Linux sourceu.

Taj model koji ciljaš - s njim sigurno nećeš biti zadovoljan out of the box, jer ti je 4 GB RAM za AutoCAD ne vrijedi ništa čak ni ako je stroj na 10.6.x, a ako je na 10.7.x (ili 10.8.x koji uskoro dolazi) onda ti 4 GB treba samo da bi OS vrtio bez kašljanja. Dakle, svakako ćeš morati podebljavati RAM.

A onda ti opet ovaj model možda nije najbolji izbor jer na njega ne ide više od 8 GB. Ako uzmeš bilo koji mlađi model od njega (late 2010 ili early 2011), njega se da napumpati do 16 GB (iako Apple deklarira do 8), a i to će ti biti knap ako namjeravaš raditi neko 3D modeliranje (što je, pretpostavljam, slučaj, s obzirom da si rekao kako si strojar i arhitektonske podloge te ne zanimaju pa si, dakle, konstrukter, a ne energetičar ).
smayoo.blog.hr
graphgraph

@smayoo, mislim kako lutherush ipak radi neke jednostavnije projekte 8kotlovnice, centralno grijanje, ventilacija ...), a ne 3D modeliranje. Tako će mu 8GB biti dovoljno. Nešto si mislim kako i DraftSight bude fino radio. LOL
Admin
graphgraph

lutherush kaže:
Još samo par kratkih pitanja. Pretpostavljam da kako je os-x unix nbi trebalo biti problema sa kompajliranjem softvera iz source koda. Pitam jer ovisim o nekim takvim aplikacijama ( mutt, mpd, ncmpcpp, emacs,... ).

Većinu stvari ćeš naći na MacPorts.
Moderator
graph

zabac kaže:
@smayoo, mislim kako lutherush ipak radi neke jednostavnije projekte 8kotlovnice, centralno grijanje, ventilacija ...), a ne 3D modeliranje. Tako će mu 8GB biti dovoljno. Nešto si mislim kako i DraftSight bude fino radio. LOL

Ja sam zaključio da nije tako jer je izjavio da ga ne zanimaju arhitektonske podloge. Ne znam koji se to sustav ventilacije ili grijanja da projektirati, a da te ne zanimaju arhitektonske podloge.
smayoo.blog.hr
graphgraph

Nagledao sam se 4 crte koje strojari zovu arhitektonskim podlogama. Najvažnije je kotiranje kotlovnice u milimetrima.
Moderator
graph

A distribucija? Proračun toplinskih gubitaka zgrade? Duljine cjevovoda i ventilacijskih kanala? Padovi tlaka i te sitnice?
smayoo.blog.hr
graphgraph

Heh blizu a opet daleko. Materijali, konkretno nanotehnologija je diplomski a stručni je energetika samo više elektromagnetske pojave i struktura tvari, bilanca tvari i energije, prijenos tvari i energije dok ventilaciju prepuštam procesnim energetičarima i termičarima
graphgraph

@Emile, oni projektanti koji se javljaju na natječaj to su samo negdje čuli. Toplinski gubitci se računaju prebrajanjem postojećih radijatora i ako je hladno doda se 10-15%, duljina cjevovoda ide odokativno, kao i padovi tlakova. Kanali se uzimalu "koliko stane". Rade proračune koji stanu na jedan list. Oni koji znaju i hoće su preskupi.
Samo za primjer: Jedan strojar je spojio ventilaciju sanitarija i kuhinje zajedno i tumaći kako je dobro jer kad ventilator vuče, vuče iz oba prostora. Jedino je zaboravio kaj se dešava kad ne vuče. Drugi je umjesto parnih stavio toplovodne grijače (fulao uopće medij grijanja). U ovih 17 godina kaj hodam po baušelama, nagledal sam se svačega.
Tako da mladom budućem strojaru želim sve najbolje.
Poruka: 24
graphgraph

Dali ste od nekog culi da je narucivo preko ove stranice nesto jer ovdje mi se cini sve super jeftino. Uostalom ja sam u USA sada pa mislim da bi mi i postarina bila manja, a nema ni carine. Komkretno sta mislite o ovom Air-u

www.addtostock.com/goods.php?id=764
Admin
graphgraph

iLeo kaže:
Dali ste od nekog culi da je narucivo preko ove stranice nesto jer ovdje mi se cini sve super jeftino. Uostalom ja sam u USA sada pa mislim da bi mi i postarina bila manja, a nema ni carine. Komkretno sta mislite o ovom Air-u

www.addtostock.com/goods.php?id=764

Poruka ti nema nikakve veze sa ovom temom, a stranica koju spominješ je scam.
graphgraph

@zabac hvala

@smayon

malo se informiral za kompajliranje, sve kaj mi treba je macports, fink ili brew
dok sam za većinu trenutno korištenih aplikacija uspjel naći mac binary
Moderator
graph

Eto, super!
smayoo.blog.hr
graphgraph

Kad vas već gnjavim, da zagnjavim i sa ovime ( vama hc mekovcima možda i glupim ) pitanjem.
Koj zvučni sustav koristi os-x? Jel alsa, oss, pulse audio, jack, jack2 ili pak ima nešto svoje?

E da, kakva su iskustva sa kupnjom preko njuškala? Pratim već duže rubriku mac i vidim da se već mjesecima ponavljaju neki oglasi, neki se svakih par dana obnavljaju da budu pri vrhu a neki kad klikneš otvore 20 različitih macova po poprilično niskim ciframa.
Moderator
graph

Opći je stav ovdje na Jabučnjaku, što se tih Njuškalo oglasa tiče, da se radi o prevari. Ali nitko to nije decidirano potvrdio. Ni opovrgnuo.

Ovo pitanje o zvučnom sustavu uopće nisam shvatio. Mac koristi zvučni sustav takav da kad pritisnem F8, pokrene se iTunes i krene svirati. Ako mi je preglasno, s F11 malo stišam, a ako nikom ne smeta, onda s F12 podebljam do daske. To najčešće radim s "Mene ne zanima" od Majki. Kad mi zazvoni telefon, pauziram svirku s F8.

smayoo.blog.hr
graphgraph

Mislim konkretno na software framework.
Aha, dakle nije daleko ni od mojeg mišljenja. Ipak mi malo čudno kako mašina za 12k kn tamo po 5200 kn.

EDIT**

Evo našao. OS-X ima CoreAudio.
Moderator
graph

Super, baš mi je drago. CoreAudio mi zvuči nekako... puno više macho nego jack2.
smayoo.blog.hr
graphgraph

Pokušao se mailom jviti na jedan oglas za macbook pro 13 i5 sa njuškala i kao dgovor dobio nekakve stihove
graphgraph

Obavezno direktno preuzimanje, čak ne ni preko nekih "posrednika", "prijatelja" ili "poznanika".
Ako je ukradeni, pola toga mu bude falilo.
graphgraph

Naravno. Bil danas sa frendom od starog na kavi ( ipak čovjek odkad ga ja znam ima samo apple računala ) da pokupim neke savjete. Uglavnom može ići samnom na preuzimanje i kompletan komp pregledati, ako treba i razmontirati i ponovno sastaviti. Također je rekao da obratim pažnjun na serijske brojeve da nije možda ukraden i naravno neka se čuvam njuškalo trgovaca koji šalju isključivo poštom i to tek kad lova bude uplaćena jer ili ne dobiješ nikad komp ili dobiješ samo to nije taj ili dobiješ ciglu.
Malo razmišljal oko veličine, možda čak uzmem i 13-icu. Za doma imam 24" monitor + projektor, na faxu imam njihovu cad stanicu na raspolaganju a na kavi sigurno neću raditi ništa u cadu a za skriptiranje, net i mail je i 13" dovoljno.
Moderator
graph

Zar 13" ima jednako jaku grafulju kao i 15"?
smayoo.blog.hr
graphgraph

Gledam na stranici istyla 13 ima intel hd3000 dok 15 ima ati radeon. Ati grafu neželim više nikad ne želim vidjeti dok na hd 3000 imal prilike raditi, nepršti od snage ali je dovoljno dobra i dobro se nosi sa naporom. Sad nije za neki veliki profi rad no za moje potrebe je dovoljna.

Da moram primjetiti, naletil danas na hp envy. Izgledom neodoljivo podsjeća na macbook, čak se usuđujem reči, plagijat, cijenom vrlo blizu no jeftina plastika i poznata hp kvaliteta odnosno nekvaliteta.
Moderator
graph

U diskusiju o ATI karticij neću se upuštati. Autodesk deklarativno podržava sve grafulje na podržanim modelima, a novi MBP 13" jest podržan. To znači da će ti se htjeti instalirati AutoCAD. Kako će raditi - to je druga stvar.

AutoCAD i na windowsima traljavo radi s integriranom intel grafuljom (koja koristi sistemski, a ne vlastiti ram pa je zbog toga dodatno sporija), a AutoCAD za Mac je još kudikamo traljaviji na istom hardveru (isti AutoCAD na mom jednom te istom Macu, kad bootam Windowse - leti - a u Mac OS X krepava) tako da zaključak izvuci sam.

Tražio si savjet i mišljenje. Ja mislim da je AutoCAD na MBP 13" N E U P O T R E B LJ I V. A ti vidi...
smayoo.blog.hr
Idi na vrh

Novo na Jabučnjaku

Prijava

Vikalica™

Poruka primljena: pred 6 sati, 19 min
  • radar: fala Sank, ne znam, mozda je naletio na bad track pa ga procitao kao ok, no dogadja mi se da mi neki crtic "kao" prebaci za 4min i naravno imam 9min crtanog :) nema veze, koji ne idu ne idu
  • kinsif: pa kada ga ne koristis par sati, zasto ne bi isao u sleep? "probudi" se u 2 sekunde kad ti ponovno zatreba...
  • dCakmak: Ja svoj MacPro vec godinama drzim, samo u sleep modu, takodjer i iMac koji isto imam u stanu
  • Slava: jedno pitanje,imama mac pro računar da li da ga držim stalno upaljenim i li da ide u sleep kada je moguće
  • Sank: @radar ja koristim iVI Pro i nisam primjetio nikakvih problema sa chapterima nakon konverzije onih video datoteka koje ih imaju
  • radar: dali je moguce da mi appletv chaptere u filmu razbacuje kao muziku na shuffle i kako to rijesiti, ili je do iVI Pro programa, tx
  • john_st: ja sam siguran da je Apple prekršio neki zakon da bi IRS to već davno promptno riješila, al prelukavi su to igrači. posebice me se dojmila ideja da umjesto isplate dividende na X dionica lijepo dignu kredit i kupe tih X dionica pri čemu im je kamata manja od iznosa dividende. formidable!!
  • scarface32: prati li iko ovo saslusanje u vezi ne placanja poreza?
  • smayoo: :roll: kakva morbidna ideja...
  • john_st: jaadan :( »Klikni!«
  • JCM: Ma super, dobro da je i tako kako je. SL zvuci sasvim dovoljno. Smayoo, zvucis pero lako, britko i jasno. Pozz svima :)
  • Defou: Ako zelis raditi development za iOS SL nije podrzan vec par verzija Xcode-a...
  • rusty: @JMC ja sam rekao SL zato jer si pitao što od to dvoje (SL ili ML) staviti na White iz 2009. Osobno ne bi išao sa Mlom na stroj star 4 godine pogotovo ako nije upgradan. Također slažem se sa navedenim, da ako po pitanju opcija nema toga što SL ne može i time zadovoljava potrebe zašto onda i ići na nešto turbo novo? Osobno sam na ML i nemam ništa protiv fuzije iOSa i OS X, ali to je moje osobno mišljenje. SL bi po meni bio puno bolji izbor za White seriju iz 2009
  • smayoo: Dobro, to je i zato što su Windows korisnici više prisiljeni kemijati inače, pa su tako iskemijali i (neslužbene) instalacije da omoguće XP na novijem hardveru (najprije je bila SATA podrška, onda dual core pa quad core procesori...). Da se Mac korisnicima hoće toliko kemijati (tj. onima kojima se hoće), imali bi hackintosh... 8)
  • drlovric: Sumnjam da ce ijedan OS ikada skinuti sa trona duzinu trajanja XP :) 12-13 godina ako se ne varam i jos se neda, i ako je Win 7 vise nego dobar OS. Mada si u pravu za 10.6. Ne vole svi korisnici to forsiranje iOS u OS X :/
  • smayoo: Da? Ne znam... Možda zato što imam 140 kg... :D
  • JCM: Smayo tvoje riijeci uvijek imaju tezinu :)
  • smayoo: 10.6 Snow Leopard je de facto postao Macov Windows XP - sve što je Apple napravio nakon toga je krenulo nizbrdo, tako da je puno korisnika ostalo na 10.6 iako su mogli dalje. Pa onda i developeri to uvažavaju. Ja sam na 10.6 i do sad nisam osjetio problem zbog toga. Jedna jedina aplikacija koja meni treba - nije dostupna na 10.6. A i taj mi nije nešto osobito važan.
  • JCM: To je tako ali kako ne znam previse o trajanju apple softvrea zanimalo me da li ce bar jos dvije godine trajati. Ne isplati se placati za nesto sto ce ubrzo biti beskorisno (npr ovaj white)
  • drlovric: JCM: Zar to nije dubina svakog racunala? I potrosacke elektronike opcenito :)
  • JCM: Da li to znaci da ima rok trajanja obzirom na software? Znam da ima (sve ima) ali da li ce se nakon nekog vremena (skorijeg?) baciti u smece jer nece biti kompatibilan sa hrpom stvari?
  • rusty: osobno ne bi išao preko SLa (10.6.4)
  • JCM: Još jedno pitanje: Da li se može i koji software se preporucuje za nadogradnju MB White 2009? Sada je na 10.5.8. Snow ili Mountain?
  • smayoo: U slučaju nužde, najmanje 20% manje ;)
  • john_st: ma ne prodajem ga, previše sam emotivno vezan za nj :) al čisto me zanima, u slučaju nužde, koliko mogu dobit za njega
  • Sin: @mario.zg: nedovoljno pojasnih: SSD je cca 650-700, a HD postojeći od 160 ili 250gb, prodam ili zamjenim uz nadoplatu za SSD razlika mi je bila 400-450 kn za upgrade ....
  • mario.zg: Može link do tih diskova SSD 128 za 400 kn?
  • Sin: @john_st: eh da... Slican unibody sam prije cca 1,5 god kupio za 3k i uredno prodao za 4k 6 mj. kasnije...bez SSDa; sada SSD 128 malo rabljeni idu po cca 400-450, znaci ako hoces prodati cijena bi bila cca 3.5-4 k, ili visa ako ti je hobi prodavati pola godine 8)
  • Sin: Solidna baza za procjenu, ali ako pratis cijene na njuskalu za Mac - ljudi obicno traze cca 20% iznad MacSell cijene, a stvarno se prodaju po cijeni 20-30% ISPOD MacSell cijene....tako da john_ st imas od cega poceti....
  • smayoo: john_st, moja se procjena uvijek bazira na cijeni koja se nudi za sličan model na E-bayu + troškovi dostave + PDV + 10% (ja bi bio spreman platiti 10% više za rabljeni Mac kupljen lokalno, nego što me košta neki koji kupujem preko E-baya). Tvoj nije tako jednostavno procijeniti radi SSD-a. Tj. takvih sličnih se baš ne nudi na E-bayu.

Moraš biti prijavljen!

Prisutni jabučari

Prijavljeni: Robert_84
Anonimaca: 29

Anketa

Koji vas je novi Apple hardver najviše dojmio?

Apple novosti

0.4646