Mac mini - par možda vama čudnih pitanja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac mini - par možda vama čudnih pitanja


11.08.2014 | 16:13
Pozdrav svima!

Kako sam već 20 godina korisnik PC-a, odlučio sam preći na Mac. Prvo sam htio uzeti iMac bez da sam malo pročitao forume i pogledao par You Tube videa. Zanima me slijedeće:

1. Na čemu je operativni sustav kod mac mini-a?

2. Što se događa s tim istim sustavom ako poželim ubaciti ssd disk, a htio bih da mi s njega boota operativni sustav?

3. Pročitao sam da na miniu šteka operativni sustav ako ima samo standardnu konfu, nije mi jasno zašto jer sada na starom računalu Windowsi rade ultra brzo sa samo 2gb rama i amd athlon x2 2.8 proc?

4. Vidio sam da ugradnja Rama nije problem, hard disk ne bih mjenjao jer mi je dosta 500gb ili pak terabajt za ovaj skuplji pa me zanima jel šteka možda iskustvo do diska, tj da li je dovoljno samo ubaciti ram?

5. Mogu li ostati na Mavericksu koliko god želim ili sam prisiljen prijeći na Yosemite i da li se to što dodatno plaća ili je to samo update?

6. Koja je najpouzdanija trgovina kod nas, meni se onako na prvu čini Filex, i da li vrijedi uzeti kod njih ovaj popust od 680 kn na dodatne dvije godine garancije?

Mini bi me izasao nekih 6300 + nekih 700 za miš/tipk i monitor 1000 znači oko 8000,00 kn.

7. Jel li bolje onda uzeti iMac jer je on 10500?

8. Pročitao sam na macrumours da mini ne vrijedi uzimati, a čak niti iMac jer navodno trebaju izaći novi modeli pa jel znate ima li tu istine?

Računalo prvenstveno mislim koristiti za net, skype, pisanje dokumenata, e-mail itd. Igranje obavljam na ps4 tako da ako znate način da započnem svoje mac putovanje a da ne košta previše molim vas za pomoć.

p.s. vjerojatno ću imati još tonu pitanja pa eto, hvala unaprijed:)
11.08.2014 | 17:15
01. svi Macovi koriste isti OS trenutno to je 10.9.x Maverics. naravno kao i kod PCa vrijeme i potrebe te ili tjeraju na novi OS ili ostaješ na verziji koja te zadovoljava.

02. nema nikakvih problema. Ubacis OS napravis instalaciju na njega ili kloniraš postojeće stanje sa prethodnog diska i bootaš

03. Štekanje je u većini slučajeva subjektivno i podložno daljnjem razmatranju ovisno o tome što radiš na tom računalu.

04. opet kao i prethodni odgovor, sve ovisi od tvojih potreba odnosno očekivanja.

05. upgrade je besplatan, ali ne i nužan

06. cijene su manje vise jednake svugdje. Dodatna garancija se isplati ovisno o tome sto nudi. Kod nas se u pravilu ne nudi Apple Care (službeni) tako da dobro provjeri sto dobijas s time.

07. ne bi ti osobno preporučio nove 21,5" iMacove cisto zato jer ih praktički ne možeš nadograditi. S defile strane s ovime sto si nabrojao kao zadatke mislim da bi te služio super. Osobno bi pričekao jer i Mini i iMac 27" dobijaju osvježenje uskoro.
11.08.2014 | 17:38
Za to sto ti treba i Mac star 6 godina radi i vise nego dobro. Moj iBook G4 to sve moze (za Skype nis siguran).
Posto nemas monitor, mozda neki MacBookPro model?
S Mini-jem ne budes pogrijesio nikako. Pricekaj osvjezenje.
11.08.2014 | 17:52
Dobar dan i dobro nam došao!

1. Pitanje je nejasno pa nisam siguran da li si očekivao odgovor kojeg ti je dao Rusty, ili ovaj kojeg ti dajem ja: Ispod haube OS X-a je Unix. Točnije - Darwin, koji je nastao kao nadogradnja FreeBSD implementacije Unixa.

2. Prebacivanje OS-a s jednog na drugi disk (SSD, HDD, bilo što, svejedno je) je na Macu neusporedivo jednostavnije nego na Win. Ima nešto što se zove Migration Assistant. Instaliraš friški OS na friški disk, pokreneš Migration Assistant i on ti prebaci sve aplikacije, sva podešenja, sve sve sve.

3. Ovisi koji Mini, naravno. Načelno, 2GB RAM je za najnovije verzije OS-a - knap. Ako ne pokrećeš zahtjevne aplikacije te ako umjesto Safarija koristiš neku bolje i pristojnije napisanu surfalicu, možda ti bude i OK.

4. Disk postaje usko grlo ako RAMa nema dovoljno pa puno swapa. Ako staviš dosta RAM-a, disk te neće mučiti

5. Nisi ništa prisiljen. Moji macovi su još uvijek na 10.4.11 (iMac G4 iz 2004), 10.6.8 (Mini 2007, Mini mid 2010, MBP late 2008), odnosno 10.8.5 (MBP mid 2012). Nove verzije OS-a, od 10.9 naovamo, ne koštaju ništa, besplatne su.

6. Ne vjeruj nikome i sve što ti obećaju traži napismeno. Ne kažem da su svi lopovi i prevaranti, nego je Apcom kao glavni distributer zapravo parazitska i prevarantska institucija. Nude svakakve akcije i popuste, podvaljuju koješta, s ciljem da zajebu i kupca, i resellera. Ako imaš mogućnosti kupiti u inozemstvu i odmah skupa s kompom uzeti i Apple Care, tako si najsigurniji jer ti za prijenosne Macove (Mini se smatra prijenosnim) moraju naši prihvatiti jamstvo bez obzira što nije kupljen u HR.

7. Nije bolje jer iMac nije prijenosno računalo i međunarodna garancija ti se ne priznaje kod nas. Nije bolje jer je taj najjeftiniji iMac govance, slab, jadan, nenadogradiv, nepopravljiv.

8. To su piz... Uvijek je novi, bolji i jači model u pripremi i uvijek se "ne isplati" kupiti ovaj model jer evo samo što nije stigao novi.

Mini je super izbor. Malo čudo od kompa. Za to što si nabrojao - super će te služiti. I jako je malo slučajeva da se Miniji kvare i da imaju problema. Puno manje nego iMacovi.

Ako želiš uštedjeti novca, mogućnosti su ti:

A. umjesto skupe apple tipkovnice i miša kupiti bilo koju žičanu USB tipkovnicu i miša ili pak bilo koje bluetooth bežične miša i tipkovnicu. Ili kombinaciju. Ali u svakom slučaju makar negdje u pričuvi moraš imati žičanu USB tipkovnicu ako ti kadgod zatreba za posebne situacije kod bootanja (kad se drži neka tipka da bi se bootalo u recovery particiju, odabralo boot medij, išlo u target mode...) jer ovo zna ne raditi s bežične tipkovnice.

B. Ne treba ti nikakav poseban monitor. Bilo koji će valjati. Pa čak i bilo koji TV prijemnik. Mini ima HDMI izlaz za bilo koji TV ili monitor koji ima HDMI. Ako ga želiš spojiti na monitor s DVI ili VGA portom, dobiješ uz njega adapter HDMI na DVI, ili kupiš adapter MDP na VGA.
11.08.2014 | 20:23
dobrodosao.

kupi u italiji/austriji ili di ti je vec zgodno, slabiju verziju minija (i5, 4gb rama) za nekih 600€. za potrebe koje si naveo taj model je i vise nego solidan. monitor po zelji, a od periferija po meni nije lose jedino investirati u magic trackpad jer multitouch na OS X-u ima svojih prednosti.
11.08.2014 | 21:08
Baš mi se sviđa taj mini, ali opet imam par pitanja, hvala na dosadasnjim odgovorima:)

1. Idem na dva dana u Austriju, ali tek u 12 mjesecu, pa cu poslusati savjet rusty-a jer bi do tada već trebali izaci novi modeli ako su u planu. Ako budu novi skupi, ovi stari ce pojeftiniti pa cu tu ustedjeti par kuna. Vidio sam upravo na stranici Mediamarkt.ch ovaj Apple Care što kod nas nema. E sada ako ja upalim mini-a kod nas i mogu li taj Care iskoristiti u našoj državi ako što pođe po zlu?

2. Hvala zabcu što si predložio Macbook Pro ali to je stroj, ali preskup za mene i za ono što mi treba. Ipak imam jedno pitanje: Onaj ugrađeni wifi što mini ima, može li hvatati signal od današnji routera? Možda je pitanje glupa ali ispalio sam ga:)

3. Trenutno na mobu koristim ovaj Deezer i nije loš, putem Buga sam dobio 2 mjeseca besplatno, a znam da Apple ima itunes. E sada, da li je moguće plaćati itunes mjesečno ili pak na godišnjoj bazi pa da ono što imam na mini-u imam i na mobitelu/ipodu?

4. Što se tiče ovog trackpada, jer mi onda ne treba miš ili? Da li je to kao ekran na touch ili? Znam da nema ekrana ali jesu li svojstva ista?

5. Što se tiče sustava, da li je on već na disku pa ga ja samo bootam ili? I što ako se nešto dogodi sa diskom kako ću onda imati sustav pošto mini nema dvd rom?

6. Znači kada bi ubacio u osnovnog minia 8 ili 16gb rama, vidim da je to lako nabaviti i napraviti, ne bih imao problema sa hard diskom, e da, jeli hard glasan ono da ga cujem kao neko trenje ili?

7. Koja je razlika u kvaliteti prikaza na Apple monitoru, primjer onog od imaca i recimo nekog ips monitora tipa Dell mislim da sam vidio,jel to oko može vidjeti?

8. Što se tiče tipkovnice uzeti ću žičnu, izađe me 380 kn, e sada jel dovoljna žična i taj magic trackpad ili trebam mip, to ne kužim:(?
11.08.2014 | 21:15
Sad se vec pomalo pitam, jel ti to ozbiljno??
11.08.2014 | 21:25
1. Možeš, a ako i ne možeš Mini ima međunarodnu garanciju tako da ga možeš odnesti i bilo koju zemlju. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da se Miniji gotovo uopće ne kvare za razliku od iMacova.

2. Može

4. Ne treba (osim za igranje eventualno). Tracpak je funkcionalno isti kao i onaj na laptopima samo je veći.

5. Već je na disku. Ako ga iz bilo kojeg razloga trebaš reinstalirati, postoji kombinacija tipki kod boota koja pokreće instalaciju i skine potrebno s Interneta.

6. Disk je nečujan.

7. Ovisi o monitoru i oku. Moje je mišljenje da Appleov monitor nije vrijedan tih para za kućnu upotrebu.

8. Sve što možeš mišem možeš i trackpadom, tako da je stvar osobnih preferencija. Trackpad je vjerojatno i nešto zdraviji za ruku.
11.08.2014 | 21:56
1. Možeš. točka.

2. Mislim da Mini ima samo 2,45GHz oscilator, dakle treba mu wifi router koji ima taj, stari 2,45 GHz oscilator. To je 95% njih. Samo vrlo rijetki wifi routeri danas imaju samo 5GHz oscilator.

3. Nemam pojma. Mislim da ne.

4. Na touchpadu možeš prstima raditi sve isto što i po iPhoneu, ili iPadu. Miš ti ne treba osim ako si tako jako navikao na miša da ne možeš bez njega.

5. Sve je na disku. Ako disk crkne, sve se skida s interneta.

6. Ne da je disk nečujan, nego je i ventilator nečujan.

7. Moje oko - ne.

8. Ne treba ti miš.
27.08.2014 | 08:34
Vidim da imas isti problem koji sam imao ja...znaci dugogodisnje koristenje pc-a a tamo negdje ekipa prica kako je apple cool i puno bolji od win tabora...sto je generlno subjektivno...svaki ima i + i -
Mini je stvarno odlican stroj, lijepo dizajna, kvalitetan materijal, potpuno necujan i hladan...ako volis minimalizam na radnom stolu, to je to
Druga strana je osx koji je potpuno drugaciji od win-a...nekome odgovara a nekome ne...
Najbolje ako mozes prije kupnje (posto sve to nije mali trosak i da na kraju ne zavrsi u oglasu), ako znas nekoga da ima mac, pa da se par dana poigras s njim i vidis kako sve to funkcionira...
Sto se tice osnovne konfiguracije minija sa 4GB...stvarno ovisi sto ces raditi, tako da je tesko reci dali mu je to dovoljno.
Meni recimo nije posto sam na pc-u uvijek imao 15-20 aplikacija otvoreno i stalno se nesto radi...vrtis glazbu, na browseru otvoreno 20 tabova, radis konvertiranje...pises mail, uredjujes foto i sl...znaci kada sam sve to otvorio na miniju sa 4GB, sve je leglo...usporeno msksimslno i malo steka (tako mi se ponasa pc star 6 godina koji ima 2GB). Ako mu stavis 8-16GB i recimo ssd, to je onda stvarno odlican stroj
Razmisli, isprobaj i odluci....
27.08.2014 | 10:00
Ta priča s memorijom strašno ovisi o verziji OS-a.
Sinov Mini 2007 ima 2 GB RAM, radi na 10.6.8 i zaswapa samo ponekad kad se sin krene igrati s iMovie i montirati svoje youtube filmiće.
Ženin Mini 2010 ima 3 GB RAM, radi na 10.6.5 i nije zaswapao NI-KA-DA. Niti jednom. Not ever.
Moj stari MBP 15" late 2008, kojeg koristi kćer, ima 3 GB RAM, radi na 10.6.8, također ne swapa nikad.
Moj MBP 15" mid 2012 ima 8 GB RAM, radi na 10.8.5. Koristim ga oko 9 mjeseci, zaswapao je dvaput, kad sam imao istovremeno pokrenut AutoCAD i VirtualBox s Windowsima, i još jedan s Linuxom. Prije, dok sam u starom MBP imao 8 GB na 10.6.8, u istom tom scenariju nije zaswapao nikad, niti jednom.

Da stavim na njega 10.9, vjerojatno si više ne bih s tih istih 8 GB RAM mogao dozvoliti da se tako razbahatim da istovremeno imam otvorene dvije virtualke i AutoCAD jer bi ga to ubilo.
27.08.2014 | 10:39
Evo vratio sam minija na 10.9.4 sa yosemite-a...malo se osjeti da lakse dise...ali posto su aplikacije sve zahtjevnije, u danasnje vrijeme potrebno je minimalno 8GB...
27.08.2014 | 21:03
Pozdrav svima i hvala na odgovorima.trenutno sam na god odmoru i punim baterije:).Imao sam priliku zaci u istyle u areni i isprobati imac,uh,nevjerojatno lijep i mocan stroj.Pored njega mi se mini cini,bas mini.Magic mouse mi se nije svidio,bolji mi je trackpad,hvala ljudima na forumu sto to podjele iz prve da je track bolji,iako postujem i ostala misljenja.Vjerojatno cu na kraju uzeti imac,ali umjesto obicnog harda uzeti odmah ssd jer onda ne bih trebalo biti problema.Imam jos vremena do nove god,a i ne zurim p4i kupovanju stvari koje me sluziti vise godina pa mozda lansiraju novi imac s vec ugradjenim ssd-om.
27.08.2014 | 21:06
A ja se bas nadam da ce izbacit minija sa SSD
27.08.2014 | 21:16
Daj Boze radi tebe,ali ja nemam ni tipk ni mis ni zvuc ni kameru,pa mi imac zvuci kao najpametnija kupovina.
27.08.2014 | 21:21
Kako god bilo čini mi se da svi čekamo 9 mjesec da vidimo što su smislili appelovci...
28.08.2014 | 08:33
zeban90 kaže:
Daj Boze radi tebe,ali ja nemam ni tipk ni mis ni zvuc ni kameru,pa mi imac zvuci kao najpametnija kupovina.


Prijatelju, ajd' molim te, ako ti nije teško, iza zareza opali jedan razmak i povremeno pukni enter za novi red, jer će onda tvoje postove biti lakše čitati. Hvala!
28.08.2014 | 08:54
Generalno, kao All-in-one solucija da. Lako do jeftinog (a OK) miša, tipkovnice, zvučnika i kamere. Naravno, ako ti je da prođeš jeftinije, malko nauštrb estetike.

Moj glas ide miniju (i sam ga posjedujem - 3Gb RAM-a, 10.6 sustav - nema problema kod kućnih poslova koje si naveo). 4 ili više je, danas, naravno više nego preporučljivo.
Kao korisnik grafičkih programa i MacProa simpa su mi ove priče o RAM-u - koliko profi posla se prošlih godina napravilo bez posebnih nekih zastajkivanja na mašinama od "samo 3Gb" Malo swapa, s vremena na vrijeme, pa šta


zeban90 kaže:
Daj Boze radi tebe,ali ja nemam ni tipk ni mis ni zvuc ni kameru,pa mi imac zvuci kao najpametnija kupovina.
28.08.2014 | 09:29
dot kaže
"Kao korisnik grafičkih programa i MacProa simpa su mi ove priče o RAM-u - koliko profi posla se prošlih godina napravilo bez posebnih nekih zastajkivanja na mašinama od "samo 3Gb" Malo swapa, s vremena na vrijeme, pa šta"

Točno to... OK, neke stvari sa vremenom počinju zahtjevati veću količinu RAM-a, recimo obrada 4K videa, ali neki ljudi stvarno znaju dovesti stvar do apsurda... "Nije mi Safari fluidan bez 64 GB RAM-a, kako sam uopće mogao živjeti sa samo 32 GB..."
28.08.2014 | 10:28
Borostef kaže:
dot kaže
"Kao korisnik grafičkih programa i MacProa simpa su mi ove priče o RAM-u - koliko profi posla se prošlih godina napravilo bez posebnih nekih zastajkivanja na mašinama od "samo 3Gb" Malo swapa, s vremena na vrijeme, pa šta"

Točno to... OK, neke stvari sa vremenom počinju zahtjevati veću količinu RAM-a, recimo obrada 4K videa, ali neki ljudi stvarno znaju dovesti stvar do apsurda... "Nije mi Safari fluidan bez 64 GB RAM-a, kako sam uopće mogao živjeti sa samo 32 GB..."


ljudi se očigledno više ne sjećaju da su ograničenja stroja prije bila blaženstvo. distilaš ps-ove, rendaš, sve zahtjeva vremena i klijenti su to znali. imaš vremena za sebe barem 30 min. danas je sve na ajmooo, a klijenti sve tupastiji
28.08.2014 | 13:18
Da, i operativni sustav koji sa svakom novom verzijom sve više papa.
glede Safarija i apsurda - good point

Borostef kaže:
dot kaže

Točno to... OK, neke stvari sa vremenom počinju zahtjevati veću količinu RAM-a, recimo obrada 4K videa, ali neki ljudi stvarno znaju dovesti stvar do apsurda... "Nije mi Safari fluidan bez 64 GB RAM-a, kako sam uopće mogao živjeti sa samo 32 GB..."
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 13 minuta
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.27 Seconds

Provided by iJoomla SEO