Mac Mini - pojasnite početniku
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Mini - pojasnite početniku

01.02.2014 | 22:09
Ajde, skreni temu...
02.02.2014 | 09:38
02.02.2014 | 11:54
Najvjerojatnije i idu mem u paru jer to ovisi o mem kontroleru.
Ja to nisam proucavao. Treba vidjeti. Apple dosta sturo daje opise hardvera.
Znamo kak ni brzina mem ne bi trebala biti problem, ali iskustvo uci da je kod Maca i to problem.
02.02.2014 | 12:26
Ja ipak mislim da memorija ne mora biti uparena, osim ECC memorije na Mac Pro. U mom starom MBP i u kućnom Miniju rade po 3 GB (1+2) i to različitih brzina.
Brzina je problem na način da ako staviš dva keksa koji su oba brži nego što matična podržava, onda ne radi. Ali ako staviš jedan keks koji je dobre brzine i jedan brži, onda sve radi. Barem kod mene (Mini 2010, MBP late 2008).
02.02.2014 | 14:35
Noviji Intelovi procesori imaju dual chanel memorijske kontrolere i vole uparenu memoriju premda će raditi i s različitim keksima, ali tada definitivno sporije. Zbog toga sve nove matične ploče imaju memorijske utore označene s barem dvije različite boje i s preporukom da se u utore iste boje stavljaju isti memorijski keksi.

Evo linka: www.intel.com/support/motherboards/desktop/sb/cs-011965.htm

Uvjeren sam da ista logika vrijedi i kod Macova.
02.02.2014 | 15:52
Geekbench benchmark

Ako laze koza ne laze rog.
02.02.2014 | 16:15
Postoje neke beneficije od uparivanja memorije, ali nisu jako bitne jer korisnik u normalnom radu sigurno nece primjetiti razliku izmedju uparene i neuparane memorije. Mem benchmark testovi ce sigurno pokazati neku razliku u korist uparene memorije.
02.02.2014 | 16:30
Fata je Fata, a dvaput je dvaput!
13.02.2014 | 17:09
Mini 2012, i5, danas dobio Data Doubler kit i stavio Seagate ST1000LM014-1EJ164 hibridni disk od 1TB u donji slot, a gornji ostavio prazan za svaki slučaj, možda dodam nekad SSD. Osjetno brže radi od Klasičnog HDDa. Kad malo dođem k sebi (kn) samo još dodam 8GB rama. Za sada je na MLu.
13.02.2014 | 18:50
hm a zasto si uzeo Data Doubler pa ostavio drugi slot prazan?
ja sam isto gledao te hibridne diskove ali sam shvatio da im je ssd dio jako mali (najcesce 8gb) pa mislim da je puno bolje uzeti pravi ssd barem 120gb i sloziti Fusion drive sa postojecim 1tb diskom koji je vec u Miniju?
13.02.2014 | 21:02
Original ima disk debljine 7mm u gornjem i kad sam stavio taj od 1TB koji ima 9,5mm, konektor je tako našpanan da se znao otpojiti. Dole ima dosta mjesta i 9,5mm fino stane. Taj data doubler je samo sata konektor sa gumicama i šarafima. Sada radi dosta brže nego HDD čisti, a možda kad se malo opernatim ubacim u gornji slot SSD od 7mm, 120 ili 240GB.
13.02.2014 | 21:41
kod minija je disk usko grlo jer vrti samo na 5400 rpm-a, bilo kakav napredak po tom pitanju je osjetan
@jezelko, super! kasnije jos jedan ssd i na miru si koju godinu!
13.02.2014 | 21:42
Ma što godinu, 6 mjeseci!
13.02.2014 | 21:43
13.02.2014 | 21:50
kinsif kaže:
kod minija je disk usko grlo jer vrti samo na 5400 rpm-a, bilo kakav napredak po tom pitanju je osjetan
@jezelko, super! kasnije jos jedan ssd i na miru si koju godinu!

Ako izdrži ko iMac, od 2007g. koji i sad super šljaka ali samo do 10,6.6 , tj do 10.6.2 bez čarobiranja sa grafičkim kekstima.
01.03.2014 | 14:46
Mini ti je stroj i pol, ako želiš iskustvo OS-X onda ti je mini najbolja opcija. Ram se lako nadogradi a ssd disk se isto lako ubaci...i dobiješ zvijer od računala. Ima sve priključke i sve lako spojiš na njega, a slobodno kupi i predzadnju varijantu istog
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 49 minuta
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!
  • drpongrac23: U peći na drva, naravno, legendarnom Smederevcu!
  • drpongrac23: Da li su svi pripremili purice, janjetinu, odojke, mlince za sutra?!?! Moja je purica nasoljena i čeka jutarnje pečenje!!!
  • imenso: Evo molio bih ako imate 2-3 minute vremena i volju proslijediti dalje za riješiti jednu anketu: [link] Potpuno je anonimno
  • Bertone: Aaaa tooo,... baš sam tutlek :) ... vidi se OK, evo pikčr: [link] ... i sorry na lošoj kvaliteti slike, jbg, nemam sad pri ruci bolju :)
  • smayoo: Mislim da je @iAntu zanimalo kako se vide gravirana slova kad je isključeno osvijetljenje od ispod, dok je dnevno svjetlo
  • Bertone: Nema razlike u količini/vidljivosti svijetla koje dolazi ispod/kroz tipke u odnosu na originalna slova, jedina razlika je mrvicu manji font uz napomenu da sam do sada radio samo lasersko graviranje na ThinkPadima T serije. Planirao sam jednom odnijeti i jedan MBP ali nisam nikad stigao.
  • iAnte: @bertone jesu li gravirana znakovi vidljivi i u dobro osvijetljenim prostorima?
  • dpasaric: Legenda.
  • smayoo: RIP Chris Rea... :(
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.60 Seconds

Provided by iJoomla SEO