Kupovina Adobe Software-a online izvana
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupovina Adobe Software-a online izvana


08.02.2011 | 23:31
Ima li tko iskustva ili informacija da li je moguce kupiti i uvesti (carina, PDV i sve to je OK) npr. Adobe Master collection CS5???

Takova on-line kupovina trebala bi biti cca 35% jeftinije nego kod domacih distributera.

Da li i kod Adobe-a vrijedi pravilo da SW licenca kupljena u USA nije legalna u EU (pogotovo u HR) ???
08.02.2011 | 23:58
koliko sam ja upučen to ti naši inspektori neče tolerirati jer oni hoče opravdati uvoznike. tako da povoljinje može biti iz vana najmalje koliko si ti izračunao ali bojim se da se nije pono pomaklo za poslovne korisnike. jedan moj poznanik je dobio iz amerike cs3 za 500dolara i nije mu uspijelo. ako netko ima neku šemu nek se javi super bi nam došlo!!!
09.02.2011 | 01:15
Upravo kao što je Bumbar rekao - to što je softver legalno plaćen u USA ne znači da je takav softver legalan za tvrtku ili obrt u Hrvatskoj.

Kao prvo, većina distributera neće niti dozvoliti kupnju i slanje u drugu zemlju ako u njoj postoji ovlašteni Adobe uvoznik. Isto takvu politku vodi Apple i to još znatno strožije - ako uhvate svog resellera da je prodao strojeve van granice, automatski mu oduzimaju licencu. Npr. Apple Authorized Reseller u Hrvatskoj ne smije prodati Mac u BiH ili Sloveniju.

Kao drugo, caka je u carini i svim urednim papirima. Dakle, nije dovoljno kupiti softver, nego on mora imati uredne papire od carine i plaćeno sva eventualna davanja kako bi mogao biti uredno zaveden kao osnovno sredstvo u poduzeću. Ako to nije, za inspektora je on jednako ilegalan kao da imaš piratsku verziju. Možda se to može sve i pribaviti, ali nisam nikada čuo da je to netko radio iz prve ruke. Ako kreneš tim putem, svakako nam javi iskustva.

Mislim da to sve skupa nije vrijedno truda i izgubljenog vremena. Tko živi od tog posla lako će kupiti Adobe paket koji mu je potreban. Niti su toliko nemoguće skupi niti itko može reći da ne vrijede tražene cijene.
09.02.2011 | 08:32
Evo, opet smo mi veći katolici od Pape. Dečki, Davore, možete li mi TOČNO objasniti kako LEGALNO kupljen i plaćen sotver može biti nelegalan? Ja sam strojar po obrazovanju i razmišljanju i jednostavno ne razumijem kako mi neki aparatčik može reći da sam lopov ako sam nešto legalno platio i za to imam i račun?
Jedno je politika proizvođača da štiti svoju mrežu dilera i to mogu razumjeti, ali ako sam ja na putu u SAD (bilo kojim povodom) i kupim macbook pro u Bostonu, on NIJE ukraden nego je plaćen, zar ne? I on je moj. Pa sad doista ne vidim razliku spram CS5 ili nečeg sedmog. Evo, kupio sam preko neta visualhub dok je još firma postojala. I kaj to sad znači da je to nelegalno jer je kupljeno preko neta?
Moram priznati da ja to niš ne kužim. Mogu shvatiti da ovi naši lopovi žele za sebe carinu i PDV, ali ako ja prilikom ulaska u RH (recimo na aerodromu, jer bi mi do Bostona autom predugo trebalo) prijavim taj grebeni CS5 za xy i pokažem račun izdan od tvrtke ili koga već i onda mi se naplati carina pa i PDV, kak to NIJE legalno?
Evo, nek mi to netko objasni, ali kao da imam 14 godina. Hvala unaprijed,
09.02.2011 | 09:26
Naglasak je "za firmu". Odbijanje poreza, jer je program kao osvono sredstvo. Mislim da je tu caka. Za privat nije problem. Očito se programi uvezeni iz vana ne mogu legalizirati u RH i koristiti ih u firmi. Postoji i problem sa knjigama (možda se to u međuvremenu i promijenilo), recim na amazonu firma kupi knjigu sa svog deviznog računa, ali tak račun ne može biti prikazan kroz knjigovotstvo (ili se varam, nekad je bilo tako). Govorim o stručnoj literaturi, a ne o romanima.
Ne znam kakva je praksa ako se računalo kupi vani s predinstaliranim programom?
Očito su takvi slučajevi pokriveni s više zakona. Treba pričekati EU (da li je to dobro ili loše) i onda se budu takve stvari pojednostavnile.
Pandan tome je možda uvoz auta iz Amerike. U Evropi treba napraviti homologaciju koja teško da bu prošla i nema registracije. Može ga se doma držati u dvorištu, ali na cestu nemre.
09.02.2011 | 10:02
Homologacija je posebna priča, to je usklađivanje s tehničkom regulativom i softver (i knjige) tome ne podliježe.

Ostatak priče - po mom iskustvu to baš nema logike. Mi smo najnormalnije kupovali knjige preko Amazona business karticom i porezna nikad nije pravila od toga probleme. Također smo isto tako najnormalnije uvozili softver. Za daljnju prodaju i za vlastitu uporabu (službenu, kao firma). Ako se radi o softveru koji se ne prodaje online, nego u kutiji, s licencom na papiru itd, uvoz se mora napraviti preko špeditera, normalno, mora se platiti sva davanja i to je to. Sve legalno.

Protekcionistička politika softverske kuće sasvim je nešto drugo, međutim poreznu upravu (a niti BSA) se to ne tiče.
09.02.2011 | 10:32
Ovo za aute je samo pandan ne i analogija.
Očito Štef koji ima bravarsku radionu i hoće kupiti Fotošop da si crta železa kak bu to spilil i nije registrirani za programe, nemre to uvesto. bumbar i dpasaric pričaju u nešto u tom smislu.
09.02.2011 | 12:26
Hm, koliko sam se raspitao stvari stoje ovako.

Na software se ne plaća carina svejedno jel kupljen online ili na fizičkom mediju uvezen u zemlju. Ako se kupuje na fizičkom mediju onda treba paziti da troškovi softwarea i samog medija budu odvojeni na fakturi, jer se na sam medij plaća carina. Ono što se 100% plaća je PDV.

Najbolje bi bilo učiniti sljedeće:
kupiti software online sa karticom koja je na firmu, dobit ćeš račun mailom, a knjigovođi reci da ti uvede taj račun u knjige i plati PDV na njegov iznos.
U slučaju kontrole sasvim si čist. Imaš licencu, imaš račun i platio si PDV.

Postoji i fora da ti kao fizička osoba kupiš software i onda ga uneseš u firmu kao svoju privatnu imovinu. U tom slučaju ne plaćaš PDV, što je recimo dobro za neki ranije kupljeni software.

E sad jesu li ova moja saznanja točna… nadam se da jesu, jer sam inače u prekršaju
09.02.2011 | 14:34
Žabac, ako Štef nije registriran za "programe", onda ne smije taj Fotošop *dalje prodati*. Ali ga smije kupiti za sebe (za potrebe svoje bravarske radionice).
09.02.2011 | 15:27
Ok, recimo da je to onda ipak, manje-više kako sam i mislio. A što je sa idućom situacijom? U firmi u kojoj smo radili su nam prodali kompove na kojima smo radili na kojima su plaćeni CS3 i office 2004. Firma je kupila i platila softver koji je instaliran po svim kompovima. I sad su ti kompovi s TIM LEGALNIM I PLAĆENIM softom prodani. Jasno, nemam nikakvu ambalažu, ali seriali su legalni. Ja smatram da su kompovi legalni, jer nitko drugi na ovom svijetu nema isti serial na svojem stroju (osim ako Adobe i M$ ne bunare), ali gospoda koja prodaju Adobe kod nas bi da im platim opet za te iste programe?!?!?
Može li mi to netko objasniti? Ako se vratimo na auto koji je žabac spomenul, to mi zvuči kao da ja nakon kupovine recimo VW-a isti odlučim prodati za recimo, 4 godine i onda se javi PZ-auto koji je zastupnik i veli novopečenom kupcu da on taj VW opet njima mora platiti?!? WTF?!??!
09.02.2011 | 15:59
A što je Adobeova argumentacija - zašto bi kupac rabljenog stroja to morao ponovno platiti?

Dovoljno je da ima račun za kupovinu rabljenog stroja *i* licenci za taj i taj softver skupa sa strojem.

Naravno, ako nema račun, kako može dokazati da je kupio stroja SA licencama, a ne samo stroj?
09.02.2011 | 17:35
Postoji www.carina.hr
Mogu se postaviti pitanja glasnogovorniku. U roku par dana stiže odgovor, garantirano.
Da ne obrazlažem detaljnije, puno je ovdje dezinformacija. Pitajte njih;)
09.02.2011 | 17:46
Evo i bez postavljenog pitanja glasnogovorniku carine našao sam ovaj dio na www.carina.hr.

c/p:
"Software koji dolazi putem interneta

U slučaju da software dolazi s interneta, s carinskog stanovišta, ne postoji fizički roba koja se uvozi te isti ne podliježe carinskom postupanju. Prilikom uvoza software-a koji se nalazi na određenom mediju, kao npr. disketa, magnetski disk i sl., medij je taj koji podliježe obvezi carinjenja.

Radio i telefonski prijenosi i software-a koji dolazi putem telefonske žice ili satelita, a na temelju preporuke Svjetske carinske organizacije, ne mogu se klasificirati prema harmoniziranom sustavu i kao takvi ne podliježu postupku carinjenja.

Prilikom slanja software-a putem telefonske žice ili satelita javlja se pitanje intelektualnog vlasništva. Transfer intelektualnog vlasništva preko granica nije sam za sebe predmet carinjenja. Međutim, ukoliko se intelektualno vlasništvo prenosi u obliku materijalne forme, odnosno na nekom mediju, uz primjenu HS svrstavanja, javlja se pitanje naplate carinskih pristojbi."
09.02.2011 | 17:48
Citam sve ovo sto ste napisali i dalje ostajem zbunjen kao i na pocetku price.
Proizvodjac SW-a kreira i vodi svoju prodajno-licencnu politiku. On definira pod kojim uvijetima ce prodavati svoj proizvod na odredjenim trzistima. Prema tome ako ja na legalan nacin (bolje receno nitko mi ne onemoguci) kupim proizvod putem interneta koristeci svoju kreditnu karticu i uz proizvod dobijem racun (na koji platim PDV i carinske troskove ako ih ima) te dobijem serijski broj SW-a, koji se uredno instalira i AKTIVIRA putem neta, ZASTO bi ja tada bio lopov?? Mozda zato sto sam proizvod kupio u 1/2 cijene od one kod domaceg distributera? Mislim da je to problem distributera koji nas zestoko dere, a u tome mu pomaze proizvodjac. Neznam kako distributer opravdava toliku marzu??? Pa on samo isporucuje na kraju krajeva serijske brojeve. Za te novce (cca 25000 KN za gore navedenu kolekciju) se cak ne dobije primjerak tiskanih korisnickih uputa (manuala). Netko ce reci pa distributeri daju suport proizvodu. Ja cu dodati da to posebno naplacuju, a ono sto je besplatno i onako svatko malo spretniji moze pronaci na netu.

Ako taj hipoteticki online shop odbije meni prodati SW (jer sam ja iz HR) to je onda druga stvar. Onda je to diskriminacija na koju smo sami pristali. Ili jos bolji primjer: u online shopu trpas u kosaricu proizvode po cijenama koje su izlistane i kad si gotov sa odabirom kliknes checkout, a kad tamo kazu u jednom trenutku - Stani malo pa ti si iz HR.... o pa za vas imamo specijalnu cijenu (jer nam je tako Adobe nalozio) koja je cca 40% veca. To bi bila smijurija i strasna anti propaganda za proizvodjaca.

Po pitanju HW-a, tko meni brani da odem u stranu zemlju i kupim npr najjaci moguci MacPro, dodjem do granice, uredno prijavim platim sve dadzbine i donesem stroj doma i onda mi netko dodje i kaze da sam lopov odnosno imam nelegalni HW. Ako se meni to iz nekog razloga isplatilo i ja sam pristao na takvu gnjavazu to je onda moja stvar. U ovom primjeru mi je jasno da za slucaj ostvarenja garancije ne mogu ocekivati podrsku lokalnog distributera.

Za realizaciju garancije u SW-u nije potreban lokalni distibuter vec samo proizvodjac pa shodno tome on nije ni potreban u cijelom lancu.

Do sada sam u zadnjih 5-6 godina online kupio desetak razno-raznih SW-a (za tvrtku u kojoj radim) po cijenama od 15 - 1500 Eura/Dolara i sve proslo OK (cak smo platili i PDV mada ga nitko nije trazio/uvjetovao. To je po zakonu) Jedino sto proizvodjaci tih SW-a nisu bili poznati monopolisti tipa MS, Apple, Adobe Oracle i slicno.
09.02.2011 | 17:58
Evo da pokušam objasniti gdje je fora oko legalnog softvera.
Zakon kaže da se u firmi za proizvodnju ili uslugu smiju korsiti samo alati koji su uvedeni u osnovna sredstva firme ili su na neki drugi način dobavljena, recimo najmom gdje onda naravno treba imati ugovor o najmu te za isti platiti najamninu i sva ostala davanja naravno.
E sad ako u firmi imaš računalo koje je zavedeno kao osnovno sredstvo za rad ne smiješ ga koristiti u privatne svrhe, a analogno tome vrijedi i za računalo u privatnom vlasništvu, s tim da se tome može doskočiti s najmom, ali tu je bitno da kad inspekcija pokuca na vrata postoji ugovor o najmu, da se najam naplaćuje i da onaj koji ga naplaćuje uredno na to plaća i pdv, porez na dobit itd.
Na računalu koje je osnovno sredstvo za rad ne smije se nalaziti privatni softver već samo softver koji je isto tako zaveden kao osnovno sredstvo. Znači nije dovoljno legalno kupiti softver već ga je potrebno unijeti među osnovna sredstva za rad unutar firme. Kada kod nas u trgovini (ili online) kupiš program i za njega dobiješ R1 račun to ti ulazi u trošak firme, na to ne obračunavaš pdv, porez na dobit i uvodiš taj softver u vlasništvo tvrtke.
Kada kupiš softver iz vana naravno da možeš zavesti to kao vlasništvo firme ali procedura je ubitačna.
Kako se ovdje zapravo radi u uvozu alata za rad potrebno je taj proizvod kao i svaki drugi ocariniti i opedevisati. Za to se moraš obratiti ovlaštenom špediteru i dostaviti mu svu dokumentaciju (račun i specifikaciju proizvoda) da bi on taj uvoz sada legalizirao. Naravno da tu sad idu špediterske usluge, a pdv i carina se plaćaju ovisno o proizvodima, pa tako na cijenu nabave ide +pdv, a ako se ne varam na softver je carina 0%. I da, jasno da ne smiješ koristiti taj softver dok ne odradiš cijelu proceduru jer si onda u prekršaju, a sve to traje kao i da si uvezao tko zna koliki stroj od par miliona €.
Da rezimiram. Legalno kupljen softver preko interneta ne smijete koristiti na računalu koje je u vlasništvu firme ako taj softver isto tako niste uveli u vlasništvo gore spomenutom procedurom.
I šta reć'? Da su nam glupi zakoni? Jesu! Da smo svi u prekršaju ako imam instaliran legalno kupljen softver? Jesmo, i za to su propisane ozbiljne kazne! Ovo što sam napisao su na žalost činjenice i da ne bi bilo nesporazuma i ja isto tako smatram da su to užasne gluposti, ali stvari jednostavno tako stoje
I da odgovorim na još par prije postavljenih pitanja. Ne možeš samo priložiti račun i platiti pdv na to jer se mora proći cijela procedura uvoza sa špediterom, carinom i svim ostalim. Kada imaš tako legalno uvezen softver onda ga možeš i prodati s kantom (osim ako nije drugačije navedeno o uvjetima kupnje tog softvera, to je sad već iz nekog drugog područja, eula, bsa, pa ne bih o tome) i naravno posebno iskazati i obračunati na računu. A ako softver nije legalno uvezen onda nemaš ni što prodati.
Jasno?
09.02.2011 | 18:00
smayoo kaže:
A što je Adobeova argumentacija - zašto bi kupac rabljenog stroja to morao ponovno platiti?


Njihova je argumentacija (HSM informatika) da je licenca vlasništvo pravne osobe koja ju je kupila i da ona nije prenosiva! Dakle, ako sam kupio komp sa serijskim brojem kompletnog CS3 koji je jedinstven jer je kupljen, nemam pravo koristiti taj soft, kažu oni, nego ga moram OPET kupiti od njih...
Zato sam i povuko onu analogiju s autom i VW-om i PZ autom.... Ostal sam šokiran kad sam to čul, iako mi iza svega smrdi njihova pohlepa da me klepe opet za 20 i nekaj somova kuna....
Naime, kompovi su prodani, jer su i ljudi koji su na njima radili dobili otkaze i za njihovim radnim mjestima VIŠE NE POSTOJI POTREBA. Tom logikom niti za tim serialima ne postoji potreba, kao ni za kompovima itd i onda mi je zbilja zlo od ove ideje da još jednom trebam platiti ISTI komad softa sa ISTIM serijskim brojem koji je na kompu na isti način već nekoliko godina posebno zato kaj se radi o CS3 paketu koji se više ni ne nudi ni ne prodaje!!!!!!
09.02.2011 | 18:09
@soffoklo:
Ovo što si citirao, vrijedi za fizičke osobe. Za pravne:


"Vi kupujete i prodajete licencu ili šifru kojom korisnik aktivira punu verziju programa kojeg je prethodno „skinuo“ („downloadao“) sa stranica proizvođača u demo obliku. Roba ne ide fizički poštom ili kurirskom službom već prolazi elektronskim putem od dobavljača preko Vas do kupca (sve ide putem e-maila), predmetna licenca za korištenje softwaera ne dolazi na fizičkom nosaču i kao takva ne podliježe postupku carinjenja.

Za sva ostala pitanja vezana uz obračun poreza na dodanu vrijednost nadležna je Porezna uprave (web adresa: www.porezna-uprava.hr) te Vas i upućujemo da se istima obratite.
09.02.2011 | 18:11
@baka -eto meni je sad jasnije, koliko god mi to bilo blesavo u biti.
09.02.2011 | 18:18
@baka
Ako bilo tko (pravna osoba) kupi SW online, nema s Carinom ništa, već s Poreznom upravom, a ona je drugi dio, uz Carinu, Ministarstva financija koja misli o svemu, komplet.
09.02.2011 | 18:24
A kakva je onda shema sa mac app store ako se kupuje za firmu?
09.02.2011 | 18:34
@Lihto:
misliš preprodavat?
09.02.2011 | 18:35
Lihto kaže:
A kakva je onda shema sa mac app store ako se kupuje za firmu?


Shema je vrlo jednostavna. Nakon kupovine u AppStore (ili u bilo kojem online shopu) tereti kreditnu karticu od firme. Nakon toga size racun od banke-izdavaca kartice koji firma naravno mora platiti. Osim toga firma MORA (da bi bilo po zakonu...poreska-uprava) platiti PDV na preracunatu kunsku protuvrijednost racuna.

Na mail registiran uz AppStore dolazi ti obavijest o kupovini odredjenog SW-a i to ti je prilog uz racun banke-izdavaca kartice sto sve skupa cini dokaz da je SW legalno kupljen.
09.02.2011 | 19:04
Djuro genijalac kaže:
smayoo kaže:
A što je Adobeova argumentacija - zašto bi kupac rabljenog stroja to morao ponovno platiti?


Njihova je argumentacija (HSM informatika) da je licenca vlasništvo pravne osobe koja ju je kupila i da ona nije prenosiva!


Možeš se s njima natezati i pustiti da te tuže sudu i dokazuju da je ta licenca punovažna, odnosno osporavati je temeljem zakona o obveznim odnosima, ali vjerojatno ti je puno jednostavnije da s prodavateljem sklopiš bilo kakav oblik ugovora o poslovnoj suradnji. Načelno, oni ti osiguravaju sredstvo za rad (licencu koju su kupili i koja je njihova), a ti njima povremeno i po dogovoru odradiš neku uslugu za to. Alternativno, ugovor o najmu, gdje oni tebi najme svoju licencu (što je sigurno legalno) za 1 kn godišnje.
09.02.2011 | 20:09
smayoo kaže:

Alternativno, ugovor o najmu, gdje oni tebi najme svoju licencu (što je sigurno legalno) za 1 kn godišnje.


hehe i o tom bi se dalo raspravljati. Porezna kaže da ne smiješ pružiti uslugu i naplatiti je po nerealnoj cijeni. Odnosno možeš al' moraš platiti pdv na stvarni iznos cijene za takvu uslugu. A stvarnu cijenu procjenjuje inspektor Čisti državni reket, al' što je još gore dođe luđak od inspektora, kaže da misli da si to prejeftino napravio, pa ti da rješenje kol'ko još pdv-a moraš doplatiti i kaznu što si prevario državu. A ti se moš' žalit tek kad sve to platiš

@boriskr
Odakle tebi te informacije? Ovo što sam ja napisao je službeno tumačenje ako se dobro sjećam porezne uprave da se ovdje radi o čistom uvoz proizvoda i da to podliježe carini. Ako ti imaš druga saznanja volio bih to čuti.
09.02.2011 | 20:25
O tome sam ja pričal, da je teško legalizirati program koji nije kupljen u hrvatskoj i to još preko žice. Zmači moj Štef nebu na CS5 crtal železne komade.
Ovo kaj je baka opisal, mi se cini razumno i neprihvatljivo.
09.02.2011 | 20:49
Baka, softver je osnovno sredstvo i knjigovodstveno se amortizira. Da nekom najmiš svoju licencu za ganc najnoviju verziju nekog skupog softvera za 1 kn, a tvoj je godišnji trošak amortizacije npr. (što je zakonski dopušteno) 25% njegove cijene, naravno da je to damping i da će te porezna nagaziti. No, ako se radi o softveru starom, ne znam... 8 godina, onda je on 100% amortiziran barem 2, ako ne i 4 godine i njegova je knjigovodstvena vrijednost 0 Kn. Prema tome, ako ga ti nekom najmiš za 1 kn godišnje, ti si 1 kn godišnje u plusu i nema dampinga. Kladim se po ćevape da ti nijedan porezni inspektor neće reći ni "A".
09.02.2011 | 21:12
@baka

Kolika je carina na software bez medija (isporucen zicom) ??
Koji su to poslovi koje spedicija obavlja prilikom uvoza takvog software-a??

Dali je software osnovno sredstvo ili nije to se ne tice ni carine ni poreske uprave. Vrijednost SW-a moze utjecati na odluku uprave firme sto je, a sto nije za staviti na osnovna sredstva u okviru zakonskih odredbi (ovisno o vrijednosti).

Ako nema carine, homologacije ili bilo kakve procjene (kojeg tipa je sw, cemu sluzi, kakve je kvalitete, tko je proizvodjac i sl.) uvezenog sw-a, sto tu itko ima nesto razmatrati ili obavljati neke administrativne poslove i jos ih naplatiti.
09.02.2011 | 22:01
@baka:
Ono što je Soffoklo citirao samo je jedan dio istog teksta Carinske uprave. U nastavku istog objašnjenja je ono što sam ja citirao. Dakle, sve piše, samo treba pročitati, rekao je stari Krleža, ako ga još tko pamti.
09.02.2011 | 22:14
Evo, ja ne znam otkud boriskr-u takvi zaključci (ne kažem da nisu točni!), no ja znam da smo u bivšoj firmi (a firma je dovoljno velika da je bar 2x godišnje posjećuje porezna i svi papiri su bili tip-top) kupovali softver i online, kolegice su to sve uredno knjižile i nikad nije bilo problema. I nije nikakva ne znam koja procedura. A špedicija, carina i ostalo se radila samo na materijalne stvari, nikad na online kupljen softver.
09.02.2011 | 22:33
Ako je izamortiziran onda ga mo'š i otpisat i poklonit, tako da tu si u potpunosti u pravu. Al' ak' je softver novi onda ću rado posjesti ćevape na tvoj račun.

@jmirakul i @boriskr
Ja samo prenosim informaciju i ne znam da li mogu točno odgovoriti. Nije stvar samo kako piše nego kako se u datom trenutku tumači. Svakodnevno komuniciram s javnim službama i moram ti reću da u Hrvatskoj nikada nije jasno samo ako to tako negdje piše
Mislim da je carina na softver 0% i da se zapravo na to misli kada se kaže da softver ne podleže carinjenju kao u ostalom i neki drugi proizvodi koji se uvoze, ali sad ovi detalji na kraju nisu niti bitni. Znači ak' će vama porezna priznati, a to možete provjeriti u svakoj poreznoj upravi (kao što smo i mi pa dobili ove informacije - možda i krive, ne bi bilo prvi put, al' to ne znači da te ne slijedi kazna ako su ti oni sami rekli da trebaš krivo napraviti jer uostalom ti moraš znati što radiš, a ne oni ), softver na koji ste još nakon kupnje samo doplatili pdv kao osnovno sredstvo u vlasništvu firme onda je stvar jednostavnija po vas pa izvolite. Al' bitno je i odgovor je na osnovno pitanje da ne mo'š samo tako platiti i downloadat softver na računalo u vlasništvu firme i reći da si ga legalno kupio. Mislim jesi, al' nisi
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 22 minuta
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.48 Seconds

Provided by iJoomla SEO