imac 2011 boot sa ssd preko usb
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

imac 2011 boot sa ssd preko usb

06.05.2020 | 15:00
Poštovanje svima..Novi sam na forumu i od nedavno vlasnik imac 2011 i5 2.7ghz.Malo sam gledao po youtube,i ugradio bi dodatni ssd na postojeći hdd 1tb.Novi ssd micron 256gb sam formatirao u macu i preko superduper sam napravio clon svega.Zanima me kako pokrenuti boot sa novog kloniranog ssd koji je otraga piknut u usb port,pa ako neko zna proceduru da mi napiše..gledao sam da se drži tipka alt i odabere drufi disk za boot??.Navedeni disk mislim ugraditi umjesto dvd pogona pošto imam univerzalnu ladicu sata.Hvala
06.05.2020 | 16:11
Da, OPT, tj. ALT ti pokazuje bootabline diskove, pa će i njega na USB-u ako je bootabilan.

Ako nije, nema veze, ugradi ga, instaliraj na njega svježi sistem i onda s Migration Assistanom prebaci bitno s internog diska ako ti je tamo sve. Ako imaš samo Mail za podesiti i slično, onda radije to napravi lijepo ručno i da kreneš od čistog sistema na SSD-u.
06.05.2020 | 17:19
Problem je šta imam na internom disku dosta instaliranih programa,tipa office,pa studijski programi za snimanja,pro tools itd.Volio bi to da mi se ne pobriše,tj preko superduper klonirao,i sad bi ga pokrenuo preko usb ssd. Radi se o high sierra
Znaći kod podizanja stisnem alt i odaberem taj ssd disc i onda sa njega boot??
06.05.2020 | 19:03
Da, ako je taj klon ispravno odrađen, onda je to to. Alternativa je i da napraviš kopiju svega na Time Machine, pa onda s njega vratiš na SSD koji je već u kompu.
10.05.2020 | 08:53
Za pocetak nije losa opcija da malo koristis pretragu na forumu.Bice ti lakse i brze da se upoznas sa OSX-om
10.05.2020 | 12:56
Naravno. Pregledao sam sve ali dosta stvari ne razumijem jer sam nov. Sama koncepcija apple mi se svidja i nije komplicirano ali se bojim čeprkat. Imao sam neki infekt koji sam obrisao, pobrisao sam i google chrom, koristim safari i privilavam se. Sad kad je sve ok napravio sam backup time machine i imam kopiju. Ugradnju ssd ću stavit umjeato dvd pogona u iklinici ovaj tj. I rekli su napravit freshinstlaciju high sierra.

Gledao sam ovaj video kako stavlja fresh instalaciju ali ne kužim ako formatira interni hdd odakle mu instalira high sierra?

youtu.be/9_CZk6HBBJA
  • kupus
  • Posjetitelj
10.05.2020 | 13:22
Sa interneta. Pogledaj video jos jednom, vidis da se mora spojiti na internet.

Slobodno ceprkaj, tako ces najbolje naucit. Nije problem jednom/dvaput instalirati sve ispocetka
10.05.2020 | 13:50
kupus kaže:

Slobodno ceprkaj, tako ces najbolje naucit. Nije problem jednom/dvaput instalirati sve ispocetka

Znaći on napravi na externi time machine backup, ode u disc i obriše interni disk. Zatim ode na restart alt+r, i pod stavku 2 reinstal os. Zatim vrati sa time machine restore.. Alikako mu restora samo app, da mu ne pregazi ponovno os, tj šta nije na time machine os backupiran? I bdw koliko traje instalacija novog os sa neta?
  • kupus
  • Posjetitelj
10.05.2020 | 14:08
motif kaže:
kupus kaže:

Znaći on napravi na externi time machine backup, ode u disc i obriše interni disk. Zatim ode na restart alt+r, i pod stavku 2 reinstal os. Zatim vrati sa time machine restore.. Alikako mu restora samo app, da mu ne pregazi ponovno os, tj šta nije na time machine os backupiran? I bdw koliko traje instalacija novog os sa neta?

Tako je, on pokrene recovery s recovery particije (to moras provjerit prvo imas li instaliranu recovery particiju). Onda odabere fresh install (tu se sierra skida ponovno s neta, to ovisi o tvojoj brzini interneta) te nakon sto je instalirana, podaci se prenesu s time machine backupa.

EDIT: Ako nemas recovery particiju, napravis bootabilni usb sa highsierrom, bootas s njega i pokrenes instalaciju. Dalje je proces isti.
10.05.2020 | 14:33
motif kaže:
Problem je šta imam na internom disku dosta instaliranih programa,tipa office,pa studijski programi za snimanja,pro tools itd.Volio bi to da mi se ne pobriše,tj preko superduper klonirao,i sad bi ga pokrenuo preko usb ssd. Radi se o high sierra
Znaći kod podizanja stisnem alt i odaberem taj ssd disc i onda sa njega boot??

Ja sam osobno radio takvu proceduru sa CCC aplikacijom. Klonirao interni HDD, na SSD, zamijenio i boota. Kao da se ništa nije dogodilo, sve radilo bez ikakvih problema. Jasno bilo bi dobro imati backup neovisno o ovoj "operaciji" ako je to moguće, ali načelno nema problema.
10.05.2020 | 15:39
Hvala svima na pomoći.. Ić ću ionako na ugradnju ssd u i kliniku pa neka dečki odrade servis kako spada, počiste i slože to..
10.05.2020 | 22:27
Da ne otvaram novu temu...Kad će bit na servisu dal bi bilo dobro i cmos bateriju zamjeniti,ili neterba? Vidim da je cr2032 imam novu duracell,pa neznam dal da se to isto mjenja? Mada gledam da ide u moj imac BR2032,koja je razlika?
Nije bio otvaran do sad od 2012g od kad je kupljen
10.05.2020 | 23:44
Razlika je u drugačijoj kemiji baterije. BR2032 će puno teže (skoro nemoguće u normalnim okolnostima) "iscuriti" od CR2032. Ako ti baterija "iscuri", sigurno ošteti tiskane vodljive veze oko sebe.
10.05.2020 | 23:59
smayoo hvala na odgovoru.Dal mjenjati bateriju ipak je već nekih 8g stara i njemu..kad već otvaraju i ugrađuju ssd? Nisam nigdje našao podatak da je nekom iscurila..nego da traju duže od 10g.ali s obzirom da ide na servis bilo bi možda dobro zamjenit da ga za par mjeseci ne zadesi cmos
  • kupus
  • Posjetitelj
11.05.2020 | 00:10
motif kaže:
smayoo hvala na odgovoru.Dal mjenjati bateriju ipak je već nekih 8g stara i njemu..kad već otvaraju i ugrađuju ssd? Nisam nigdje našao podatak da je nekom iscurila..nego da traju duže od 10g.ali s obzirom da ide na servis bilo bi možda dobro zamjenit da ga za par mjeseci ne zadesi cmos

mozes tako i sve zamjenit unaprijed uzmes jos jednog pa da sa strane stoji.

ajd ozbiljno sad, ne trebas mijenjat bateriju. imam jednu pentiumIV 2001 makinu, baterija na ploci funkcionira Prije ce ti otic sve drugo nego baterija.

ajd sad ozbiljno 2, ako ces lupat pare u taj imac, i ako ga mislis ti koristit jos neko duze vrijeme, po meni bi ti bilo najbolje zamjenit GPU kako bi dobio support za novije macos-e. ako govorimo o 27" imacu.

forums.macrumors.com/threads/2011-imac-g...ard-upgrade.1596614/
11.05.2020 | 00:25
Bitno mi je bilo ovo za bateriju..imac je 21.5 Šta se ulaganja tiće, imam doma gotovo novi ssd 256gb i universal ladicu koju bi ugradio umjesto dvd i stavio još rama. Znaći 16gb da ima. Meni za moje potrebe odličan za narednih 5 godina.Znaći ulog je samo platit ugradnju ssd i kupit 8gb ram koji sam naručio sa ebay. Ostalo netreba dirat jer je sve kao novo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 25 minuta
  • Bertone: Smanji veličinu slika i trebalo bi proći ili sačekaj da se javi Riba ili Davor, oni znaju kak je podešen forum i što prolazi, a što ne.
  • Yonkis: Htio sam odgovoriti na temu izgubljenih slušalica sa screenshotovima iz mobitela pa je bilo nekih 5-6 slika i nije prolazilo.
  • Bertone: Na poslu koristimo phpBB i u admin postavkama je postavljeno da je max veličina slike 2560 × 1440 pix ili 3 Mb i ako korisnik pokuša napraviti upload veće slike dobije takvu obavjest o grešci,... isto je tak orecimo i sa slikom avatara, propisali smo maksimum od 512x512 pix i ako je veća nema uploada. Gdje ti dobivaš grašku?
  • Riba: Yonkis, kada i gdje ti se to pojavi?
  • Bertone: *Ne znam...
  • Bertone: Ne znak kako je posloženo tamo kamo si htio napraviti upload slike, ali mi smo si na poslu (na internom forumu) postavili limit na veličinu slike od 2k.
  • Bertone: Ne previše nego je nešto preveliko.
  • Yonkis: Jabučari, što ovo znači? Da imam puno slika u odgovoru na neki komentar? [link]
  • dpasaric: :D
  • Bertone: Čovjek Vam je na realnom primjeru objasnio Starcraft pravila i sad opet ne valja :D
  • dpasaric: Tako je! :)
  • Gjuroo: Ni Putin to ne bi bolje riješio.
  • dpasaric: Nema više politike u ovoj butigi! :)
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.63 Seconds

Provided by iJoomla SEO