Dakle premjestio sam minija na drugo mjesto, te nakon što sam sve prištekao, više ne boota. Vrti kružić i stoji jabuka i tako beskonačno. CMD+R te u Disk Utilitiju kaže "updating boot support partitions for the volume as required".
Probao reinstalaciju pa ništa-isto. Probao preko TC ali ne prihvaća lozinku. TC mi je spojena žičano. Kako ne želim izgubiti podatke tražim pomoć.
Guglanjem nisam ništa našao , što bi mi pomoglo.
Za rakiju mi nije problem. Za drugog Maca je već malo problem. Podaci su na Miniju i na TCu samo treba doći do njih. Moram nekako aktivirat minija ili TC. Znaći trebam nekog kirurga za Mac.
@ Davore, jesam.Reinstal s Neta ne pomaže. TC ne reagira na password, i tu nešto ne štima. Probam sutra doći do nekog Maca pa pokušat nešto iskemijati. Ima kvaka i u tome što mi je Mini Fusion drive.SSD i HDD pa neznam kako će se i tu ponašati.Napravio sam repair diska odmah na početku i tu više nemam šta- valjda.
Imao sam slican problem na svom Mac Book Pro 2008 koji takodjer ima Fusion Drive Postoji mogucnost da ti se tijekom pomicanja istekao SSD i izgubio kontakt. (sto je kod mene bio slucaj ) Ne znam koji ti je model Mini al postoji mogucnost da ne moze pokrenuti SSD jer je njegov je instalacijski disk prije bio Snow Leopard koji ne moze izvrsiti instalaciju na SSD. Od jedne postojece pojavile su se dvije particije nakon rusenja sistema. Da bi ponovo sve instalirao mora se ponovo namjestiti SSD i HDD u Fusion Drive. Mene je to kostalo gubitka dijela podataka, jer nisam mogao ni vratiti podatke sa TC,jednostavno bi mi cijeli dan radio restore sa backupa bez rezultata. Dao sam serviseru u Splitu da mi sve ponovo instalira i sada je sve u redu Na srecu fotografije koje su mi najbitnije cuvam jos i na drugom HDD-u
Od ugradnje Fusion Drivea to mi se dogodilo jednom u malo vise od vije godine od kada je instaliran.
Izvještaj-epilog:
Restore u ništa. Nabavio stari Macbook (posudio na kratko) te skinuo i instalirao na rezervni HDD 500GB OS (Mavericks). Stavio u Minija koji je veselo proradio. Sad se s TCa skida ostatak. Zanima me kako mogu ispitati diskove koje sam izvadio iz Minija , da vidim u čemu je bio problem. Sutra ću znati rezultat, da je vjerovatno sve u redu, što se nadam. LP
Ocito se raspao fusion drive. Tako bi bilo kada bi se raspalo i RAID0 polje. Najvjerojatnije su diskovi OK, ali je nešto pšlo po zlu. Zar Mini dolazi originalno s dva diska i fusion drive? Ako ne dolazi, možda je i štos u kontroleru koji kod onih Macova koji imaju FD radi nešto što u Miniu je radi.
Nemam pojma.
Sad mi ide na živce sporost HDDa od 5400 okretaja. Sa SSdom je letilo. Ali sad mi je ministar financija u karanteni, pa ću se morati strpiti dok ne nabavim adekvatan SSD ili SSHD.
Pa koiko ti je veliki SSD?
Meni bi i 64GB bilo dovoljno, a sve ostalo imam na vanjskim diskovima.
Multimedija, koja zauzima puste GB je iovako nešto što ne traži brzinu, a eventualno kopiranje ide po noći (svejedno je da li traje 4 ili 10 sati).
Ubaci SSD (osim ako nije 32GB) i nanjega sistem.
Mislim da bi te mogao poslušati. Imam SSD od 240GB i on bi mi bio knap, jer nemam naviku prebacivat na vanjski disk, premda ga imam. Mogao bi po tome proradit. Dao si mi opet posel !
Ja obožavam 2,5" diskove. Nakupio ih 8 komada. Dva su 3,5" i jedan je NAS 2x3TB RAID1.
Negdje u kutijama su još par diskova 100-300GB, ali to nije vrijedno spomena.
Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha
smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?