SSD+HDD -NE- Fusion drive
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

SSD+HDD -NE- Fusion drive


01.11.2015 | 16:29
Nabavio sam SSD 240GB za Mac mini, te želim HDD 500GB ostaviti za korisničke podatke (slike,filmovi, muzika, dokumenti) a SSD bi vrtio OS, za sada MLion. Ne želim staviti Fusion drive, nego odvojeni sistem. Jel to netko već radio da mi priskoči u pomoć ako negdje zaštekam?
Neke upute sam našao te sam prebacio korisnika na HDD, ali koliko sam razumio, treba još podesiti u terminalu da OS to radi normalno, pa ne bih htio nešto zeznuti.
01.11.2015 | 16:51
Ja imam iskustva s ugradnjom ssd u imac a ostavio sam hdd unutra i nisam napravio fusion drive jer mi ovako više odgovara.
Hardverski trebaš vidjet kako riješiti napajanje, ja sam morao staviti power splitter cabel i data kabel koji je išao na prazan slot na ploči.
Kad sve složiš instaliraš osx na ssd, povučeš backup a na hdd-u pobrišeš osx i posložiš ga kako ti paše.
Nakon toga možeš određene filove s SSD perebaciti na HDD ako ih često ne koristiš a zauzimaju ti dosta mjesta na SSD-u.
Evo upute imaš dva načina:

How to use an SSD with your HDD
 
If you are going to use an SSD as a boot drive together with your existing HDD as the "data" drive, here's what you can do.
 
After installing the SSD you will need to partition and format the SSD using Disk Utility. Then, install OS X on the SSD. After OS X has been installed boot from the SSD. Use Startup Disk preferences to set the SSD as the startup volume.
 
Open Users & Groups preferences. Click on the lock icon and authenticate. CTRL- or RIGHT-click on your user account listing in the sidebar and select Advanced Options from the context menu.
You will see a field labeled "Home dir:" At the right end you will see a Change button. Click on it. In the file dialog locate the Home folder now located on the HDD (HDD/Users/account_name/.) Select the folder, click on Open button. Restart the computer as directed.
 
When the computer boots up it will now be using the Home folder located on the HDD.
 
Another more technical method involving the Terminal and aliases is discussed in depth here: Using OS X with an SSD plus HDD setup - Matt Gemmell. This is my preferred approach because I can select which of the Home's folders I want on the HDD and which I don't want. For example, I like to keep the Documents and Library folders on the SSD because I access their content frequently.
 
Be sure you retain the fully bootable system on your HDD in case you ever need it.
01.11.2015 | 16:52
Ja bi izvadio disk 500GB i stavio SSD i onda s 500GB prebacio sve na SSD. Nakon toga vratio 500GB u komp i obrisao.
Poznavajući sebe, napravio bi čistu instalaciju i preko TM-a povukao samo korisničke podatke.
01.11.2015 | 17:22
Ja sam jednostavno ugradio SSD, instalirao sistem na njega, prebacio sa HDD-a šta mi je trebalo, pobrisao HDD i to je to.
Sad SSD vrti sistem i sve programe, a sve što zauzima puno mjesta je na HDD-u...
(ITunes library, Photos library, iMovie library i svi ostali mogući filmovi, video datoteke, muzika itd.)
01.11.2015 | 17:23
Samo mu još obijasni kako da 500 GB prebaci na 240GB...
01.11.2015 | 17:28
@Borostef
Ista stvar je kao kod mene i radi izvrsno
01.11.2015 | 17:51
Imam Time Capsule i sve je na njemu. Skupa sa OSom ima 320ak GB na disku tako da ne stasne na SSD. Na njega sam instalirao 10.8.5 , a HDD sam obrisao i stavio na njega korisnika. Živo me zanima, hoće li OS koristiti HDD za navedene stvari, multimediju i dokumente automatski ili to još moram podesiti.
Javim se kad mi završi instalacija sa TC.
01.11.2015 | 18:05
Svaki čas će se završiti instalacija sa TCe pa ću vidjeti.
Evo prebacujem korisnika na HDD a to će malo potrajati. Hvala na savjetima i korisničkom iskustvu je je to dodatni motiv za nastavak.
Kopajući po netu, doznao sam da je Fusion cca 2.5 puta brži od HDDa, a sad SSD je puno brži. Kako sam bio instalirao prvo Fusion (mini je automatski presložio prazne SSD i HDD) te sam to isprobao. Nakon instalacije OSa na sam SSD sam tek vidio koliko je on brži. Zato sam i odlučio da maknem fusion i stavim ovu instalaciju.Držite mi fige!
01.11.2015 | 21:06
ja sam to ljetos radio na iMacu: umjesto optike sam stavio SSD i ostavio HDD bez fusiona. na SSD sam instalirao OS i programe, a na HDD-u su mi svi dokumenti i multimedija. nisam konzultirao tutoriale nego Sanka.
komp radi neusporedivo brže. nije mi palo na pamet na hard staviti i razne libraryje, kako kaže Borostef, možda bi onda još bolje radio...

a šta znači prebacivanje korisnika na HDD? u koju svrhu?
01.11.2015 | 21:29
@jzelko: Fusion da je samo 2.5 x brži od HDDa? To bi bilo kao malo više nego duplo brži od HDDa? Nemoguće...
Tj. možda u nekim extremnim situacijama (npr. prebacivanja file-ova od oko 100 GB veličine i sl.), no kod većine korisnika će to biti oko 90-95 % brzine čistog SSDa. Ja sam imao Fusion i SSD + HDD (ova tvoja kombinacija) i u svakodnevnom radu nisam primjetio nikakvu razliku u brzini. Onda sam odlučio da neću razmišljati što ću i kad prebacivati na HDD pa sam složio FD i pustio da se on time bavi u pozadini i u Idle modu.

Evo detaljnog Testa iz MacWorlda (sve tri opcije). Naravno, svatko će si izabrati što njemu odgovara...
01.11.2015 | 22:09
@ MacSlavko, to sam pročitao dok sam tražio upute za instalaciju. Nisam gledao koje je godine bilo napisano, ali su napisali da je bolje da je SSD veći što je HDD veći jer je tada i brzina veća. Bilo je dosta toga , pa tko će to sve poloviti.
A i negdje sam polomio instalaciju sa TCa pa moram ponovno.
 • Sank
 • Moderator
 • 219
02.11.2015 | 08:23
Ja sam ugrađivao SSD u MacBook Pro, Mac Mini server i iMac 27" i uvijek mi je sve prošlo bez problema. Na MacBooku sam prvo s Carbon Copy Clonerom (CCC) napravio kopiju internog diska na jedan vanjski. Onda sam zamjenio disk sa SSD. MBP se onda podigao sa spojenog vanjskog diska pa sam onda sa CCC sve prebacio na ugrađeni SSD i odabrao njega kao boot i to je to.

Na Mac Miniju (server verzija s 2 HDDa od 500Gb) sam prvo sve dokumente, mutimedije i ostale trice i kučine prebacio sa bootabilnog na onaj drugi ugrađeni disk. Onda sam napravio time machine sigurnosnu kopiju na vanjski disk, a kako sam ga počistio sve to skupa nije bilo veće od kojih 120Gb. Onda sam zamjenio HDD sa SSD i podigao ga u Recovery i sa Time machine restorao napravljenu sigurnosnu kopiju i to je to.

Na iMacu je bilo više posla jer sam htio pod svaku cijenu zadržati i HDD i DVD, pa sam prvo na webu naručio jednu plastičnu pregradu koja na sebi ima za pričvrstiti SSD i mijenja jednu psotojeću plastičnu pregradu koja tog nema, te novi set kabela za napajanje i kratki SATA kabel. prije akcije sam napravio sigurnosnu kopiju HDD-a, ali nije bilo šanse da ju smanjim da stane na SSD. Za ugradnju sam morao cijeli iMac rastaviti na sastavne dijelove, ali na kraju je sve prošlo ok. Prvo sam odlučio napraviti Fusion drive i vratio sam sve s Time machine, ali to nije bilo ok. Podizanje sistema i neke aplikacije su stvarno radile puno brže, ali kako je SSD odmah bio napunjen do grla, sve novo je išlo na HDD. Mislim, doduše, da to tada nije bio pravi Fusion drive, već samo dva fizička diska spojena u jedan. U svakom slučaju na kraju sam ih rastavio i na SSD instalirao sistem i aplikacije sve od početka na čisto i tako to držim i dan danas i odlično radi. Zapravo prestalo je radit dan prije nego sam išao na brod. iMac se više nije htio bootati i ostane na bijelom ekranu s jabučicom. Kako mi se prije tog kraha dogodilo da mi je nekoliko aplikacija javilo da su oštećene i da ih moram reinstalirati sumnjam da mi je krepao Intelov SSD. Tako da kad dođem doma opet me čeka čeprkanje po iMacovoj utrobi.

I sad na kraju ni ne znam zašto sam vas davio ovom pričom, valjda da se malo pohvalim
02.11.2015 | 09:06
@ Sank, i da je, drago mi je čuti iskustvo. Iako je moja sitiacija malo drugačija, jer imam TC, a sve skupa mi je veće od kapaciteta SSDa, pa moram čarobirati. Probao sam prebaciti korisnika na HDD pa povući bekap sa TC ali nejde. Moram pješke to napraviti, postupno jer s TCa sve ide na SSD ane User na HDD. Sinoć sam se zeznou s prebacivanjem korisnika, te radim ponovnu instalaciju OSa te ostalog. Polako ali sigurno.
03.11.2015 | 18:54
Evo složio i radi. Jedino mi Safari nije prenio zabilješke-Bookmarkse i extenzije ali lozinke je prenio. Ostaje mi sad to sve pomalo podesiti.
Do javljanja bok !
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 29 minuta
 • smayoo: Djiete,ajde otvori temu na forumu, mene osobno zanima to raspraviti.
 • Dijete: Spotify treba stisnut za muda i trest kao mokri rucnik i ne pustat dok ne pocnu placat tantijeme kako spada... serem im se na posel, kolko god da velikiu fonoteku imaju... dodatno, stavljaju izvodjace bez njihove privole... pljuc
 • ZeljkoB: I mene zanima Spotify->Apple Music iskustva?
 • smayoo: Nisam ni pomislio. Spotify ima neusporedivo kompletniji izbor glazbe.
 • lucija: Je li tko presao sa Spotifyja na Music i zasto? Isprobavam Music sada i super je sto ima lyrics, ali nisam sigurna da je to razlok za prelazak.
 • jzelko: Meni je od njih došlo uvijek na vrijeme. Ažurni su i ne prodaju ona šta nemaju.
 • stefanjos: pise im na stranici da imaju 4 na lageru, a expected 27th vjerojatno kod luke u rukama preko dhl-a
 • Borisone: "Expected 27. Jan". To bi značilo da ga oni očekuju, a ne da ga imaju na lageru. Nema nikakvih garancija da će ih zaista do tada zaista i dobiti.
 • LukaNebeskiHodach: Ako nekgkoga zanima, otkazao sam narudžbu i naručio sa Alzashopa. S obzirom da ga imaju na stanju vele da bi trebo stići u petak. ????
 • LukaNebeskiHodach: Razmišljamo da otkažemo tu narudžbu i da naručimo sa Gravis.de
 • LukaNebeskiHodach: @vanjuška, a kad si naručila/o? Meni je zaručnica kao božični poklon naručila početkom 12-og mjeseca sa ComputerUniverse i sad su ju obavjestili da će im u trgovinu stići tek krajem drugog mjeseca.
 • Vanjuška: Meni došao danas.
 • Vanjuška: Gravis.de
 • smayoo: Ima tema u forumu
 • LukaNebeskiHodach: Ekipa, ima li itko informacija o tome gdje bi se mogao nabaviti homepod mini?
 • Riba: Uh sto je lijep!
 • kupus: dobro ajd, macpro 6.1 u project red varijanti je vjerojatno rjedji :)
 • kupus: @songoku -mislim da si u pravu. vjerojatno je to najrjedji appleov item novije proizvodnje, nema ga cak ni u internim katalozima
 • songoku: @kupus Mislim da je to lightning zensko zenski, ne musko zenski, da mozes puniti olovku s istim kabelom ko iPhone ili iPad
 • stefanjos: imam i to doma vjerovao ili ne. ali nevjerojatna glupost. magnetno rjesenje puno bolje :D
 • kupus: Ili je to struja na lightning zenskI? Ne mogu se sjetit, kupci apple pencila prve generacije ih proklinju zbog tog.
 • kupus: Stefanjos sad si me podsjetio na cinjenicu da apple proizvodi lighting musko zenski connector, ali ga ne mozes u slobodnoj prodaji kupiti :) Znam da nije to sto trazis, samo si me podsjetio na tu gotovo nevjerojatno cinjenicu :D
 • stefanjos: ima li tko u Zagrebu lightning muski to usb A zenski. treba mi da spojim na ipad audiointerface. ako kome lezi u ladici da mi proda jer mi je cijena novog u ovom trenutku too much.
 • ipetri68: Na kraju sam odlučio naručiti sa austrijskog Apple Storea na adresu prijatelja, pa će mi on proslijediti poštom. Najkasnije do 11.2. je kod prijatelja i jeftinije je skoro 300€.
 • ivan.ocd: Vjerojatnije da će isporuka biti oko 45 dana...
 • ipetri68: U Filexu rekli 25 do 30 dana, što je OK. Cijena za 16/512 M1 MBP je 16.180,96
 • JOHN: Mene interesira verzija sa16Gb RAM i 512Gb/1Tb
 • ExC: Računaj 300 € upgrade, SSD ili RAM
 • JOHN: sori na caps lock
 • JOHN: PO KOJOJ CIJENI JE OVAJ SA 16GB
 • ExC: Meni su svi rekli do 8 tjedana čekanja.
 • ivan.ocd: Uzeo sam u Filexu, upravo MBP M1 16GB, i došao je za mjesec i pol. S tim da je u tom vremenu bio Božić, Nova godina itd.
 • ipetri68: Zna li netko iz iskustva - kada bih naručivao M1 MBP s 16GB RAM-a (CTO) u RH, kod kojeg trgovca bih ga najprije dobio? Ili su rokovi isporuke svima isti? :)
 • cariblanco: Mož i meni, samo ja neći mini :)
 • stefanjos: kad bude netko imao vakumirani iphone 12 mini 128 gb, neka mi se javi u pm :)
 • surf: halo kako stojite sa kriptom?
 • name: Tražim g5 dual, ili bar g5, ima ko kaj?
 • dpasaric: Novi prikaz hardvera na Jabučnjaku! :)
 • dpasaric: Da, da, vidjeli, bilo je i vrijeme!
 • lucija: [link] - zanimljiv clanak o remakeanju digitalnog avijeta od strane Bernesea Leea
 • lucija: [link]
 • Gjuroo: Koristi li netko Adobe Dimension? Treba mi mala pomoć.
 • Air: i ja vjerujem :)
 • Air: naravno da ih ima.
 • Dijete: :) Ja vjerujem da ima ljudi kojima 5000kn ne cini veliku razliku...
 • Air: Prvo, pogledao sam na austrijskim stranicama i tamo je isti odnos. Dakle upravu ste. Drugo, 5000 kn nije mala razlika.
 • Piko: da li je novi bolji ovisi o potrebama .... netko treba intel x86 kompatibilnost (win, Linux) pa mu novi nije bolji :)
 • Dijete: to nije bilo pitanje, pitanje je bilo da li ovo ima negdje drugdje :D - svugdje je tako.. :D i ne bih ulazio je li neusporedivo bolji... vjerujem da ima ljudi kojima je vaznije da im soft radi i da imaju 4TB porta pa ta razlika od 5000kn ne igra veliku ulogu...
 • Air: Poanta je da je stari model skuplji a novi neusporedivo bolji.
 • Dijete: Potrazi si tu ak imas viska vremena [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.73 Seconds

Provided by iJoomla SEO