White screen, Macbook Pro
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

White screen, Macbook Pro


04.07.2015 | 11:26
Pozdrav ljudi,

meni je super mac, ali s imam problem koji mi se desio kojih 5-6 puta u zadnje 3 godine.
Uglavnom, radi sve super kul i stvarno ga jako jako puno koristim. Vrti adobeov paket bez problema, ali nakon cca pol godine zblesira se npr. surfajući na netu. Znači, pojavi se onaj loader kotačić i sve zamrzne. Ne da mi force quit tako da mi preostaje da ga resetiram. Nakon restarta, pojavi se white screen i sustav se uglavnom ne diže. Kad se i uspije upalit, na njemu ne mogu raditi ništa jer se prvim klikom na bilo što opet pojavi taj loader kotačić i opet ista stvar.
Uglavnom, javljalo se to prije na snow leopardu, a sad je to bilo na mavericksu.

Uglavnom, mac je iz 2009, 2.53ghz, 4gb rama.

Ne znam dal moram još što napisati. Stvarno je užitak raditi na njemu, ali ovo blesiranje me već fakat živcira.
Samo me zanima dal je tko imao ovakav problem i postoji li način za rješavanje tog problema.

Puno hvala.
04.07.2015 | 12:10
Ne znam da li je isti problem kao kod tebe ali tu je video kako je čovjek riješio white screen of death na svom MacBooku...
Ukratko, ili napraviti restore iz time machine backupa, ili ako to ne upali reinstalirati sistem...

04.07.2015 | 12:24
Hvala.

Mislim da je isti problem. Nisam radio backup do sada, al očito ću morati

Svejedno, htio bih se rješit toga jer mi nekako nema smisla da se tolko ruši i da moram radit to minimalno dva puta godišnje. Nekako mi to baš i ne zvuči normalno.

Ne znam koji mu je vrag. Sumnjao sam na hard jer prilikom paljenja napravi nekakav čudan zvuk (ko da lagano zakrči), al to je oduvijek bilo tako. Mislim, sve je to divno i krasno, al fakat mi diže živce ako ću morati svakih 2-3 dana radit backup zbog važnih fajlova. Lijen sam za to.


U svakom slučaju, hvala na pomoći.
04.07.2015 | 12:38
Nabavi vanjski USB disk, po mogućnosti veći od ovog koji ti je ugrađen u Mac. Kad ga uštekaš prvi put (neka ti to bude navečer prije spavanja), Mac će te pitati da li ga želiš koristiti za TM backup. Reci "da", odi na spavanje i pusti ga da odradi incijalni backup. Dalje se jedino moraš sjetiti da disk prištekaš na Mac svaki put kad si za stolom i imat ćeš automatski backup.

To što zakrči nije disk, nego optika.
04.10.2015 | 16:06
Dečki, hvala na odgovorima.

Usprkos priči s backupom, pretpostavljam da se vama ne dešava taj white screen toliko često, pa bih se prvo volio rješiti toga.

Evo, prošla su 3 mjeseca od kad sam pisao taj post. Tada sam odlučio reinstalirati OS.
Ovaj tjedan opet se javio isti problem bez da sam nešto pretjeranog radio na njemu proteklo vrijeme.

Fakat mi se više ne da zezat s njim. Jel moguće da tu odlazi nešto od hardwarea?
AHT nisam uspio pokrenuti jer je nemoguće bez instalacijskog dvd-a,a cd slot mi, kolko se sjećam, ne radi (nisam ga nikad imao potrebe popravljati jer ga nisam koristio - do sad)


Što napraviti? Očajnički želim saznati zašto se toliko ruši i dati nekome da to popravi.
Hvala.
04.10.2015 | 18:17
A kad si ga zadnji puta dao očistiti. Vjerovatno je pun prašine i pregrijava se te se isključi. Odnesi ga na čišćenje ako sam neznaš ili nemožeš. Po onome što si napisao kako ti se dešava, lako bi bilo to.
04.10.2015 | 18:44
Logicno, al ne vjerujem da je to. Cistim ga redovito. Zadnji puta sam to napravio prije mjesec dana. Kad se skine poklopac, stvarno nema prasine.

Ne gasi se od pregrijavanja. Jednostavno se freeza u najobicnijem surfanju i sl. Nakon toga se moze samo restartat te se vise ne pali.

Hvala svejedno. :/
04.10.2015 | 19:01
Ja bi prvo posumnjao na disk. Probaj ga zamijeniti, danas im je cijena zaista smiješna. Nakon toga bi provjerio RAM module. Ako je to dvoje ok onda je matična ili nešto tako loše.
04.10.2015 | 19:06
Haha. Tnx. Posumnjao sam i ja prvo da je hard. Ako je to, onda bih odmah kupio ssd i vise rama pa nek me zeza jos neko vrijeme. Jel ga mogu odnjet negdje u zg-u nekom da mi provjeri i kaze konkretno ako nesto s dijelovima ne stima?
04.10.2015 | 19:19
Mozda budu od koristi ovi screenovi prilikom paljenja.
04.10.2015 | 19:37
Koji screenovi??? Zaboravio si ih poslati.
04.10.2015 | 19:48
sori, zapelo je kod uploada vjerojatno. nadam se da je ok sad.

IMG_4714.JPG


IMG_4716.JPG
04.10.2015 | 20:29
probaj smc reset... dakle ugašen, spoji napajanje, drži stisnuto Shift, Control i Option tipke, pa onda upali i pusti one 3 tipke simultano


Edit: evo i link: support.apple.com/hr-hr/HT201295
04.10.2015 | 22:14
Riba je dobro rekao. Prvo disk, onda RAM, a onda provjera instalacije. Sve drugo je zanemarive vjerojatnosti.
07.10.2015 | 17:59
Hvala na odgovorima.

zaboravio sam napomenuti. Prije 2-3 tjedna mac je blokirao sam od sebe čim sam upalio chrome. Kada sam koristio safari, nije bilo nikakvih problema.
Nisam vezao taj problem uz ovaj koji imam s white screenom jer sam naletio na negdje na netu da ljudi često imaju probleme s chromom na macu.

@havdic - napravio sam taj reset prema uputama i ništa.

sad sam u fazi u kojoj stvarno nemam pojma što napraviti. treba mi što prije zbog faksa i posla sa strane koji inače radim baš na njemu.

ne znam koja je vjerojatnost da je hard budući da stvarno nisam "mali od kompjutera"
ako bih kupovao hard, uzeo bih odmah neki mali ssd jer mi je nekako od prije u planu malo ubrzati ga i osvježiti. teško mi je riskirat kojih 500-600 kn, a da se na kraju ispostavi da stvar uopće nije u hardu, ali očito ću morati (osim ako me netko ne uvjeri u suprotno danas/sutra).

isto tak ne daje mi se baš ni 200kn da mi ovi u servisu eventualno kažu što mu je jer će me na kraju popravak ispasti više nego što da ga prodam za dijelove, dodam malo više para i kupim noviji polovni.
Dakle, da mi netko jamči da ću s novim diskom i povećanjem rama biti bar malo mirniji, uložio bih bez problema. Sad već toliko glupo meljem da se ni sam ne razumijem, sori.

Čitao sam nekoliko topica o promjeni diska, ali nisam sve skopčao pa ću postaviti nekoliko glupavih pitanja.
Ako se odlučim za novi hard, jel proces promjene kompliciran posao za nekog poput mene? (tip - nikad nisam, bojim se, nek netko drugi, blabla)
Budući da trenutno nisam u zg-u, nešto hitno mogu kupiti iz ovog dućana. Jeli ssd na ovom linku moguće ugraditi na mjesto starog harda prema uputama na drugom linku?

www.ronis.hr/ssd-disk-kingston-120gb-ssd...a-3/0140409/product/
www.ifixit.com/Guide/MacBook+Pro+15-Inch...ive+Replacement/1715

I ono što me najviše muči; nakon eventualne fizičke instalacije ssd-a, koji su sljedeći postupci? Samo instalacija sustava ili treba radit još neke druge stvari?

Huh, oprostite još jednom na čudnim pitanjima i mutavom izražavanju, al stvarno sam u škripcu zbog ovog. Hvala.
07.10.2015 | 19:50
Ako ne želiš trošiti novac bespotrebno na disk, posudi eksterni USB disk, iskopiraj sistem na njega i bootaj stroj s vanjskog diska. Koristi ga tako neko vrijeme, ako sve bude u redu onda je već prilično sigurni da je problem u internom disku.
07.10.2015 | 19:52
Za SSD nema nekih komplikacija ako je neki od podržanih modela, dakle samo provjeri da radi na Macu bez problema. Većina novih radi ok. Samo instaliraš sistem na njega s USB sticka i to je to. USB sa sistemom lako napraviš s nekim boot-makerom.
08.10.2015 | 17:04
Hvala.

Kupit ću sutra vjerojatno neki jeftiniji.
Samo još pitanje- kolko vidim, svi dostupni ssd-ovi su mi sata3. Ne znam koji je moj tvornički. Ako je niži, hoće li to funkcionirati?
Kad stavim ssd i prvi put palim mac, hoće li se otvoriti onaj disk utility kao i inače te nuditi download i instalaciju sustava ili baš moram instalirati s usb sticka? Nikad nisam s usb-a pa zato pitam.
08.10.2015 | 17:19
Model 2009 ide ili sa DVDa ili sa USBa. Internet recovery opciju nemaš tako da mislim da nećeš imati previše izbora. Tvoj mac radi sa SATA2 i moderni SSDovi će raditi bez problema (ja imam istu situaciju).

Imaj na umu da ukoliko ti ovaj SSD bude zamjena za disk koji je sada unutra, ventilatori će ti se zavrtit na max jer 2 pinski kabel koji spojen na HDD nećeš imati gdje spojiti na SSD.

Jedna od opcija je koristit software koji će ti regulirati rotaciju ventova (ovo je jedan od njih www.hddfancontrol.com). U svakom slučaju da te ne prestraši 'buka' ventilatora to je normalno kada se prelazi sa HDDa na SSD pa eto čisto info.
08.10.2015 | 17:28
rusty kaže:
Model 2009 ide ili sa DVDa ili sa USBa. Internet recovery opciju nemaš tako da mislim da nećeš imati previše izbora. Tvoj mac radi sa SATA2 i moderni SSDovi će raditi bez problema (ja imam istu situaciju).

Imaj na umu da ukoliko ti ovaj SSD bude zamjena za disk koji je sada unutra, ventilatori će ti se zavrtit na max jer 2 pinski kabel koji spojen na HDD nećeš imati gdje spojiti na SSD.

Jedna od opcija je koristit software koji će ti regulirati rotaciju ventova (ovo je jedan od njih www.hddfancontrol.com). U svakom slučaju da te ne prestraši 'buka' ventilatora to je normalno kada se prelazi sa HDDa na SSD pa eto čisto info.


Ja sam mijenjao HDD u 2008. MacBook-u sa SSD-om koristeći CarbonCopy cloner, stavio SSD u vanjsko USB kućište, prebacio sistem na njega, izvadio HDD iz MacBook-a, stavio SSD i sve radi kako spada...

@ rusty Ja taj problem sa ventilatorima nisam imao, ubacio sam SSD u za to predviđenu "ladicu" na MacBook-u, pri tome samo prikopčao sata kabel koji sam iskopčao sa HDD-a a ventilatori su nastavili raditi kao i do tada...
Jel to do modela MacBook-a? Ili sam samo imao sreće?
08.10.2015 | 18:27
@rusty hvala. ne mogu reći da sam do kraja shvatio, al ok. uglavnom, jel osjetno glasniji i utječe li to na rad?

hoće li ovo biti okej? nisam našao ništa na netu o tome kak radi s macom. LINK
08.10.2015 | 20:59
shubek kaže:
@rusty hvala. ne mogu reći da sam do kraja shvatio, al ok. uglavnom, jel osjetno glasniji i utječe li to na rad?

hoće li ovo biti okej? nisam našao ništa na netu o tome kak radi s macom. LINK


doživjet ćeš nirvanu! hdd i ssd, 2 svijeta, potpuno različita
08.10.2015 | 22:15
rusty kaže:
Model 2009 ide ili sa DVDa ili sa USBa. Internet recovery opciju nemaš tako da mislim da nećeš imati previše izbora. Tvoj mac radi sa SATA2 i moderni SSDovi će raditi bez problema (ja imam istu situaciju).

Imaj na umu da ukoliko ti ovaj SSD bude zamjena za disk koji je sada unutra, ventilatori će ti se zavrtit na max jer 2 pinski kabel koji spojen na HDD nećeš imati gdje spojiti na SSD.

Jedna od opcija je koristit software koji će ti regulirati rotaciju ventova (ovo je jedan od njih www.hddfancontrol.com). U svakom slučaju da te ne prestraši 'buka' ventilatora to je normalno kada se prelazi sa HDDa na SSD pa eto čisto info.


Također sam mjenjao hdd sa ssd-om u mid 2009 13' 2.53ghz verziji i nikakvih problema sa ventilatorom. Mislim sam ih kontroliram preko smcfancontrola i sve radi odlicno. Jedino se bio srusio sistem kad sam sa drugog korisnika prebacivao pjesme u itunes prvog korisnika. Nije bilo druge nego dizati sistem od nule.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Gjuroo, Maxxy, Riba, Anonimci (636)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO