Synology TFTP/PXE konfiguracija (DSM 5.0.4458 UP1)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Synology TFTP/PXE konfiguracija (DSM 5.0.4458 UP1)


06.04.2014 | 21:41
Znam da je ovo primarno Mac forum i da se o Win elementima baš ne govori, ali u ovom tutorialu sam htio prvenstveno dati osvrt i prikaz kako se PXE servis može složiti na Synology NAS (ima nekoliko korisnika ovog NAS uređaja na forumu), te kako uopće isti konfigurirati i u konačnici napraviti mrežnu instalaciju.

Od verzije DSM 4.2, Synology nudi opciju mrežnog PXE boota za sve uređaje koji danas možda nemaju opciju boota preko optike i/ili USB uređaja ili jednostavno želite mogućnost mrežne instalacije.

Naravno ovo se primarno odnosi na bootanje Linux/Win OS sustava, pošto Mac već ionako ima nekoliko metoda bootanja, dok mrežni boot (NetBoot) traži praktički Mac OS Server kako bi se izvela mrežna instalacija.

Ovaj primjer pokriva setup za bootanje svih M$ OS-a (uključujući i WinXP koji traži malo više pažnje).

A. PXELINUX/SYSLINUX boot loader

Kako bi cijela priča funkcionirala, potrebno je odabrati bootloader koji će moći poslužiti u ovakvim scenarijima i bootati bilo koji potrebni OS korištenjem za to predviđenog medija/instalacije dostupnog na mreži.

U ovom primjeru ja sam koristio syslinux 4.06 (nije najmlađa verzija ali verzija 6.0+ ima problema pa sam temeljem nekih rasprava zaključio da ova starija verzija radi sasvim uredno) za sve MS instalacije (uključujući WinXP <--> Win 8.1 Update 1).

Syslinux moguće je pokupiti sa slijedeće adrese: https://www.kernel.org/pub/linux/utils/boot/syslinux/

Nakon downloada i dekompresije potrebno je napraviti slijedeće:

01. Kreirati neki TFTP/PXE folder na Synologyu (za ovaj primjer to će biti folder PXE)

02. Dodijeliti prava nekog usera preko kojeg će se izvršiti net use naredba sa autorizacijom (kasnije u procesu)

03. Unutar roota novog folder kopirati slijedeće datoteke iz Syslinux instalacije: memdisk, menu.c32, pxelinux.0

04. Također unutar roota PXE folder treba kreirati još jedan folder koje će se zvati pxelinux.cfg (da ovo je folder koji u imenu ima .cfg)

05. Unutar pxelinux.cfg folder treba kreirati datoteku imena ‘default’ (BEZ ekstenzije i apsostrofa). Dakle u konačnici to bi sve skupa trebalo izgledati ovako:

PXE
 |--pxelinux.cfg
     |-- default
 |-- memdisk
 |-- menu.c32
 |-- pxelinux.0


Pošto DSM 5 nudi i novi Text Editor kao built in aplikaciju sada je moguće i elegantno preko nje raditi i modificiranje datoteka hostanih na NASu. U ovom slučaju trebamo napraviti modifikacije nad ‘default’ datotekom unutra pxelinux.cfg foldera.

Nakon što se otvori prazan file potrebno je složiti slijeće:

DEFAULT menu.c32
TIMEOUT 300
ALLOWOPTIONS 0
PROMPT 0

MENU TITLE PXE Boot Menu

LABEL Windows x64
MENU LABEL WinPE x64
KERNEL memdisk
append iso raw initrd=winpe_x64.iso

LABEL Windows x86
MENU LABEL WinPE x86
KERNEL memdisk
append iso raw initrd=winpe_x86.iso


Napravite save datoteke.

Naravno ovo je primjer cijele datoteke koju ja koristim i sada slijedi objašnjenje strukture.

Prve 4 linije su nešto što je defaultno definirano i kao što je vidljivo poziva se menu.c32 datoteka koja se nalazi u rootu PXE foldera.

Slijedeći parametar ‘MENU TITLE’ je naslov PXE izbornika koji će se pojaviti nakon uspješnog mrežnog boota. Tu naravno može ići apsolutno bilo što.

Slijedeći odlomak (4 linije) je potrebno složiti kako bi napravili valjanu stavku u PXE izborniku. U ovom primjeru ja sam za naslov (MENU LABEL) odabrao WinPE x64 (jer ću preko specifične ISO datoteke pokrenuti podršku za instalacijom x64 bit OS-a). Kernel koji će učitati je također datoteka koja se nalazi u rootu od PXE foldera i to je memdisk. Zadnji parametar je ime konkretne datoteke koju želimo bootati. Kao što je vidljivo u jednoj liniji se poziva winpe_x64 dok u drugoj x86 ISO.

WinPE - ovo su posebno kreirani Preinstalation Enviroment mediji koji su složeni unutar Win7 okoline koristeći Windows AIK kit - http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=5753

DISCLAIMER
Sada dolazimo do pitanja legalnosti. AIK je free, čisto da to stavimo odmah na stranu. No međutim da bi se izveo i kreirao WinPE.ISO potreno je pod a) imati Win okolinu i b) imati Win OS medij. Iz ovog razloga neću objašnjavati kako se WinPE disk radi (postoji Technet uputa za to kao i krcato YT clipova), niti ću javno objaviti ISO image. Ako netko ima problema ili koje pitanje slobodno na PM.

ISO koji će se koristiti za boot nalazi se (za ovaj primjer) u rootu PXE foldera. PXE folder stanje sada izgleda ovako:

PXE
 |--pxelinux.cfg
     |-- default
 |-- memdisk
 |-- menu.c32
 |-- pxelinux.0
 |-- winpe_x64.iso
 |-- winpe_x86.iso


Jedna napomena. PXE je case SENSITIVE dakle bitno je što u default datoteci pišete i kako. Ako primjerice ISO file sadrži velika i mala slova, pišite doslovno.


B. KREIRANJE PXE/TFTP okoline

Prije svega moguće je ovo izvesti na dva načina. Korištenjem dediciranog DHCPa ili postojećeg (primjerice na nekom dostupnom routeru). Ukoliko se želi koristiti postojeći router i njegova DHCP role-a onda mora postojati i mogućnost prosljeđivanja informacije gdje se nalazi PXE ‘server’ i TFTP folder iz kojeg će se pokrenuti bootloader.

Pošto je većina router-a od strane ISPa zaključana ova opcija ne dolazi u obzir jer zahtjeva SSH spajanje i modifikaciju DHCP konfiguracijske datoteke (pošto kroz GUI to definitivno neće biti vidljivo).

U ovom primjeru je ću se poslužiti DHCP servisom koji će hostati sam Synology i to na način da ću mu pool adresa staviti unutar raspona postojećeg DHCPa kojeg mi nudi router (a znam da se te IP adrese ne koriste). Ovo nije preporučljivo, ali pošto znam da kolizije neće biti onda nema problema.

Unutar DSM Control Panel potrebno je otvoriti kategoriju File Service te unutar nje se prebaciti na TFTP/PXE tab.

Ovdje treba aktivirati TFTP kvačicu i kao TFTP root folder odabrati PXE folder iz ovog primjera (ili naravno folder gdje ćete već hostati sve syslinux datoteke iz prethodnog koraka). Advanced Settings nije potrebno definirati.

Nakon toga aktivirati kvačicu u PXE kategoriji i popuniti sva potrebna polja:

Boot loader: pxelinux.0 (tipka browse će pogledati u root tftp foldera i potreno je odabrati pxelinux.0

Network interface: vjerojatno će biti ponuđena samo jedna opcija, a to je ime Synology LAN interface-a (pustite defaultno)

DNS server: IP adresa vašeg routera (ili dediciranog DNS servera)

Start IP: početna adresa DHCP poola (recimo nešto tipa 192.168.1.35)

End IP: krajnja adresa DHCP poola (192.168.1.40)

Ovime smo definirali da će se sve skupa dodijeliti 6 IP adresa (u praksi ako nećete raditi instalaciju na više od 1 računala u isto vrijeme onda je ovo previše, ali za primjer će poslužiti)

Netmask: ovisno o IP klasi ovisiti će i maska. Prateći gornji primjer IPa to bi bilo: 255.255.255.0

Gateway: IP adresa vašeg router

Nakon toga na ‘Apply’ i to je to. Sve je spremo za PXE network boot. Ono što je sada potrebno je konfigurirati računalo da ima mrežnu karticu kao prvi uređaj u boot listi i PXE server na Synology strani će poslati potreban paket te startati boot loader na ciljanom računalu.

Nakon toga pojaviti će se izbornik koji će očitati stanje ‘default’ datoteke i dati izbor boota odgovarajućeg ISO-a. Nakon kratkog vremena ulazi se u Windows Preinstalation Enviroment.

Kako bi mogli napraviti instalaciju preko mreže potrebno je imati folder sa instalacijskim datotekama za odgovarajući OS. Syno NAS nudi opciju mounta ISO datoteka pa je navedeno potrebno učiniti za OS koji želite instalirati (kasnije će se tom folderu pristupiti putem net use naredbe)

C. KORIŠTENJE WINPE OKRUŽJA ZA MREŽNU INSTALACIJU

C.a (WIN XP)

Kao što sam u početku naveo Win XP mrežna instalacija za razliku od Win Vista --> 8.1 traži malo više pažnje kako bi se instalacija uredno izvršila. Kao što je poznato instalacija XPa prolazi kroz 2 faze (non GUI i GUI) te je potrebno odraditi slijedeće korake kako bi ona protekla uredno.

01. nakon što završi bootanje WinPE okoline dočekati će vas command prompt na X: drive-u

02. Pošto XP neće vidjeti dostupan disk u ovom trenutku potrebno je sa diskpart naredbom odraditi kreiranje particije, dodjelu disk letter-a i formatiranje samog diska.

x:\ diskpart [enter]


diskpart: list disk [enter] 

(popis svih fizičkih diskova, potrebno je zabilježiti broj diska sa kojim ćemo raditi)

diskpart: select disk n [enter]

(gdje je n broj diska na koji ide instalcija, vjerojatno 0 ako je samo jedan disk u pitanju)

diskpart: create partition primary [enter]


diskpart: assign letter=C [enter]


diskpart: list partition [enter] 

(zapamtiti broj particije na koju ide instalacija)

diskpart: select partition n [enter]

(vjerojatno je broj particije 1)

diskpart: active [enter]


diskpart: exit [enter]


Sada bi trebali biti nazad na X: disku te imati pripremljen disk i particiju na slovu C:. Potrebno je još izvršiti i formatiranje:

x:\format c: [enter]

(ovo je full NTFS format)

SLIJEDEĆI KORAK JE IZNIMNO VAŽAN

x:\ bootsect.exe /nt52 C: /force /mrb [enter]

(XP koriti NTLDR i /nt52 ga apliciramo na C: particiju koju smo kreirali)

x:\ net use z: \\IP_ADR_SYNO_NAS\WINXP folder /user:username [enter]

(radimo mapiranje mrežne lokacije XP sadražaja na slovo Z i koristimo /user switch kako bi proslijedili informaciju sa kojim se accountom autoriziramo. Biti će potrebno unijeti i password za pripadajućeg korisnika. Još jednom napominjem da je instalaciju prethodno kroz Syno sučelje trebalo mountati kao virtualni drive kako bi njegov sadržaj bio sada čitljiv putem mapiranog mrežnog diska

x:\ z:\<winxp folder>\i386\winnt32.exe /syspart:C: /tempdrive:C: /makelocalsource [enter]

(jako je važno da se kod syspart i tempdrive switcha NE RADI razmak između : i imena diska na koji ide instalacija. Također : nakon slova je nužna!)

Nakon ovog koraka ulazite u instalaciju XPa koja će samo kopirati datoteke na disk. Po završenom kopiranju Win XP GUI će se zatvoriti i vraćamo se u WInPE command prompt.

x:\exit [enter]

(završavamo rad u winpe i ovime iniciramo reboot)

Sada je potrebno u BIOSu podesiti HDD/SSD kao primarni boot uređaj i nastaviti instalaciju XP. Jasno mi je da za 2 dana prestaje support za XP, ali mislim da će se i dalje koristiti za tko zna što pa sam zato i odvojio veći dio ovog tutoriala za ovaj OS.

C.b (Win Vista -> 8.1)

Kod ‘modernijih’ MS OSa nije potrebno raditi nikakve predradnje (diskpart) već samo krenuti od koraka gdje se koristi naredba net use. Naravno kada se mapira disk za instalacijom recimo Win 7 ili 8.1 jednostavno se pokrene setup.exe i prate daljnje upute.

Nadam se da će nekom ove upute biti korisne, ako postoje kakva pitanja, korekcije ili slično slobodno se raspišite
06.04.2014 | 21:47
Super! Čim ulovim malo vremena isprobam ovo!
07.04.2014 | 07:02
Spalila te munja!
Evo jedna krma!
07.04.2014 | 08:01
BOOYA!!! ty
09.11.2014 | 17:18
Evo prošlo je nešto vremena od kada sam se zadnji put bavio sa PXE boot opcijama na Synology okolini i ono što mi je ostalo za probati i definirati je kako bootat osim Win instalcija i Linux instalaciju (Ubuntu u ovom slučaju).

Pošto se prvi dio ove priče nije promijenio navesti ću samo što sam naknadno napravio kako bi se izveo boot Ubuntu instalacije (internet instalacija i boot/instalcija sa lokalno hostanog DVDa).

NETBOOT

01. U ovom slučaju je riječ o slijedećoj arhivi slijedećoj arhivi koja će se raspakirati i kao rezultat će biti popratni ubuntu-installer folder.

02. Folder iz prethodnog koraka se kopira u root PXE foldera (sa svim preostalim sadržajem iz prethodnih scenarija). Struktura će sada izgledati ovako:

PXE
 |--pxelinux.cfg (ovo je folder)
     |-- default
 |--ubuntu-installer (ovo je folder)
 |-- memdisk
 |-- menu.c32
 |-- pxelinux.0
 |-- winpe_x64.iso
 |-- winpe_x86.iso


03. Sada je potrebno modificirati (u ovom slučaju dodati parametre koji će definirati boot opciju unutar PXE izbornika. Unutar pxelinux.cfg foldera nalazi se default datoteka unutar koje se navede slijedeće:

LABEL Ubuntu Internet install
MENU LABEL Ubuntu Internet install
KERNEL ubuntu-installer/amd64/boot-screens/vesamenu.c32
APPEND ubuntu-installer/amd64/boot-screens/menu.cfg


Dakle za KERNEL paremtar unosimo putanju do vesamenu.c32 datoteke koja se nalazi unutar navedene strukture. Dodatno APPEND naredbom navodimo putanju do menu.cfg izbornika.

04. Sada sa svim prehodnim opcijama samo bootamo stoj i odaberemo stavku 'Ubuntu Internet Install' koja će učitati netboot i momentalno omogućiti preuzimanje instalacije (ili izbora distribucija) kao i sve potrebne konfiguracije:


ScreenShot2014-11-09at16.48.25.png



Ubuntu DVD boot

Za ovaj scenario pripremio sam DVD ubunutu 14.04 LTS verzije (ubuntu-14.04-desktop-amd64.iso) koju sam mountao koristeći Synology mount opciju (nije nužno, može se i cijela instalcija kopirati u dodatni folder unutar PXE foldera, ali treba obavezno pripaziti da .disk folder bude također kopiran).

01. nakon što je mount opcija napravljena struktura PXE folder izgleda sada ovako:

PXE
 |--pxelinux.cfg (ovo je folder)
     |-- default
 |--ubuntu-installer (ovo je folder)
 |--ubuntu14dvd (ovo je ili folder ili mount point preko synologya)
 |-- memdisk
 |-- menu.c32
 |-- pxelinux.0
 |-- winpe_x64.iso
 |-- winpe_x86.iso


02. Sada je potrebno složiti i NFS pristup kako bi Ubunutu installer mogao dohvatit boot datoteke.

NFS konfiguracija

a) Unutar Control panel > File Service > Win/Mac/NFS (1. tab) nalazi se opcija za aktivacijom NFS servisa:

ScreenShot2014-11-09at16.55.26.png


Potrebno je samo aktivirati prvu opciju (osim ako iz nekog razloga nije potrebno aktivirati opciju za v4 podrškom).

b) Sada je potreno složiti NFS prava nad PXE folderom. Control panel > Shared Folder > PXE (ili kako je ime folder u kojem se cijela PXE priča hosta) i zatim odabrati 'Edit' naredbu. Nakon toga, 4. tab po redu je NFS Permissions. Tu treba kreirati client entry koji će dozvoliti računalu (ili više njih) određena prava preko NFSa na PXE folder.

Moj primjer je slijedeći:

ScreenShot2014-11-09at17.00.24.png


Hostname or IP: treba se unijeti jedna IP ili raspon IP adresa; IP adrese koje PXE klijenti dobiju prilikom kontaktiranja PXE servera preko DHCP role od strane Synology-a.

Privilage: Read only (nama potrebe za write naredbom)

Squash: no mapping (dakle puštamo root prava klijentu)

Security: sys (ostale opcije su za Kerberos authentifikaciju

ISKLJUČITI Enable asynochornous

opcija 'Allow users to access mounted subfolders' neka bude uključena ukoliko se koristi mount opcija od Synologya, za razliku od kopirane instalacije unutar PXE foldera.

napomena: ukoliko se prilikom boota pojavi problem oblika 'Permission denied' za NFS mount naredbu (objašnjeno kasnije) kao mogući razlog je potrebno modificiranje NFS permissiona unutar etc/exports datoteke.

preko SSHa se putem root accounta prijavite na NAS i na putanji /etc/exports modificirajte exports datoteku. Njen izvorni oblik biti će sličan ovome:

/volume1/PXE 192.168.1.0/24(ro,sync,no_wdelay,crossmnt,no_root_squash,insecure_locks,sec=sys,anonuid=1025,anongid=100)


a treba izgledati ovako:

/volume1/PXE 192.168.1.0/24(ro,sync,no_wdelay,crossmnt,no_root_squash,insecure,sec=sys,anonuid=1025,anongid=100)


Dakle potrebno je insecure_locks zapisati samo kao insecure.

03. Kao i za netboot sad je još potrebno složiti parametar unutar default datoteke kako bi se prilikom PXE boota pojavila stavka unutar izbornika i započeo proces bootanja:

LABEL Ubuntu DVD install
MENU LABEL Ubuntu DVD install
kernel ubuntu14dvd/casper/vmlinuz.efi
append boot=casper netboot=nfs nfsroot=IP_ADRESA_SYNOLOGYA:/volume1/PXE/ubuntu14dvd initrd=ubuntu14dvd/casper/initrd.lz


Dakle i tu se KERNEL paremetar navodi prema vmlinuz.efi datoteci koja se nalazi unutar casper foldera u rootu DVD instalacije. APPEND naredba ima nekoliko parametara:

boot
netboot
nfsroot (važno je napomenuti da nakon IP adrese NASa putanja mora početi sa imenom /volume#/... ovisno o tome na kojem volume se nalazi PXE folder)
initrd (mora pokazivati na initrd.lz ili initrd.gz datoteku, ovisno o verziji instalacije)

Ako je sve složeno kako treba PXE boot bi trebao proraditi i instalacija nakon uspješnog dohvaćanja preko NFSa bit treba okinuti proces koji bi se standardno pokrenuo preko DVD install medija.

U ovom slučaju instalcija je u biti LiveDVD koji će sve učitati prvo u RAM, ali na desktopu postoji Install opcija koja će kroz svega 10tak minuta napraviti instalaciju na disk.

Toliko, ako sam nešto propustio ili ima nekih komentara ili pitanja, slobodno se javite.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 23 minuta
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.29 Seconds

Provided by iJoomla SEO