Fiskalizacija naša svagdašnja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Fiskalizacija naša svagdašnja


06.10.2013 | 21:54
Ovdje želim podijeliti osobno iskustvo u nalaženju prikladnog programa za vođenje maloprodaje roba i usluga. Ovdje iznosim vlastita iskustva iz perspektive malog poduzetnika.
Već više godina tražim prikladno rješenje, najprije za OSX, zatim ako već nema za OSX, onda linux. Sve je izglednije bilo da ću morati instalirati windows. Ruku na srce, tko bi i razvijao programe za tako mali broj korisnika u zemlji gdje se tako često mijenjaju zakoni i donose novi pravilnici.
Mislim da sam probao sve što se moglo i zaista nije lako naći odgovarajuće rješenje. Pri tom podrazumijevam:
Da program nije vezan samo za windows, ako je moguće.
Da nije preskup. Kvaliteta ima i svoju cijenu ali za male poduzetnike postoji realna granica za ovu stavku.
Sigurna podrška, brza nadogradnja u slučaju izmjena propisa (kod nas ih ne fali).
Da pruža sve potrebne opcije, ali da nije prekompliciran. Za većinu nas knjigovodstvo vodi knjigovodstveni servis pa nam nekakve mogućnosti nisu potrebne.
Uglavnom, ništa odgovarajuće za OSX. Znam Igore, ali tvoj program nisam mogao instalirati jer nije podržavao novi OSX. Bilo ih je par za linux. Ali treba njima donijeti računalo da oni instaliraju i podese sve to ali prije instalacije nam kažu koliko mraju dodati rama i koliki veći HDD (ne dali treba nego koliko treba!). Ali par mjeseci poslije ih nema nigdje...
Trenutno ima jedna firma iz Dubrovnika ( turistička agencija!), ali su užasno skupi i slabo organizirani tako da za linux nema baš nešto prikladno.
Ostaju programi za windows. Najpoznatiji su dosta komplicirani, treba jako puno vremena za učenje i nakrcani su brdom funkcija koje nam nisu potrebne a stvaraju samo zabunu i šarenilo.
I među njima ima onih koji instaliraju program tako da im donesemo računalo, što mi je potpuno neshvatljivo. Zamislite u slučaju kvara tvrdog diska. Kupiti drugi disk, odnijeti računalo na instalaciju i doći po računalo kad bude gotovo.
Obzirom na sve navedeno, prije 1 godinu počeo sam koristiti online program i tu vidim najizgledniju budućnost.
Uvođenjem fiskalizacije, online aplikacije za tu svrhu postaju sve zanimljivije. Jer, kada uzmemo rok za fiskalizaciju računa od 48 h, onda dosta činjenica ide u prilog online aplikacijama.
Sa obaveznom fiskalizacijom računa ionako moramo biti spojeni na internet.
Nadogradnje su na jednom mjestu i mnogo brže. Mi o tome ne trebamo voditi računa.
Nisu vezane samo za windows ( ovo me najviše motiviralo da probam)
I tu sam sam naišao na sve i svašta. Najednom se ih pojavilo jako mnogo, većinom na brzinu sklepanih i nepotpunih.

Uglavnom, po mom iskustvu izdvajaju se 3 rješenja:

1. hr.e-racuni.com Ovo je program koji upotrebljavam godinu dana. Najkompletniji je i izgleda kao punokrvni knjigovodstveni program. Ima sve i svašta od mogućnosti ali je prilično kompliciran za savladati. Podrška im je osrednja, imam utisak da razgovaram sa slovenkom koja odlično govori hrvatski ali ga znatno slabije razumije. Upute kasne sa prevođenjem sa slovenskog, jedan dio je nedostajao ali do sada su većinom toga sredili.
Iritiraju neke stvari koje su nepotrebno iskomplicirali. Naprimjer za izdati račun treba jako puno klikova, što traje prilično. Fiskalizacija ide skoro zadovoljavajuće. Meni je u prosjeku svaki 10. račun stajao na fiskalizaciji. Takav račun doduše mogu izdati jer ima ZKI broj. Tokom dana program automatski fiskalizira takav račun.
Aplikacija radi na svim vodećim internet preglednicima.
Imaju i dodatnu aplikaciju Pos, koja radi samo na Windowsu tako da to nisam testirao. Pitao sam nekoliko puta dali je cijena za pos aplikaciju mjesečna ili jednokratna i odgovor je svaki put bio "naravno".
Moja ocjena programa je 3 ( 1 - 5 ).

2. www.motiv.hr Ovi imaju program kao web aplikaciju na njihovim serverima ili instaliranu na računalo klijenta ( također web aplikacija ). Testirao sam aplikaciju smještenu na njihovim serverima. Izgleda dosta privlačno i lagana je za korištenje. U radu je zadovoljavajuće brza.
Radi na windowsu, osxu i linuxu ali samo u firefoxu, što je stvarno šteta.
Na žalost, cijena je prevelika po mom mišljenju.
Moja ocjena programa je 2+ ( 1 - 5 ).

3. eservices.ipt.hr/ Fiscus je definitivno moj favorit. Online aplikacija radi vrlo fluidno, pregledna je i jednostavno za savladati. Ima sve što mi je potrebno a nije nakrcata svime što bi mi samo odvlačilo pažnju. Fiskalizacija radi bez ikakvog problema.
U radu promjene se automatski pohranjuju. Recimo, radimo primku robe i kod 280. artikla nestane struje. Sve što smo unijeli je spremljeno na serveru i nakon ponovne prijave samo nastavimo dalje.
Podrška je izvanredna.
Cijena programa je vrlo povoljna.
Jedina mala zamjerka je kod pripreme za ispis nekih većih dokumenata. Recimo na primku od 250 artikala se čeka otprilike 5 sekundi, što nije neki veliki problem.
Jako korisna stvar je što imaju demo verziju, gdje se možemo prijaviti i isprobati nešto u što nismo sigurni.
Moja ocjena programa je 4 ( 1 - 5 ).
06.10.2013 | 22:14
Hvala na trudu. Šteta je što se nisi javio s ovim tekstom u uredništvo. Mogli smo objaviti kao članak. Ali i ovako će biti korisno.
06.10.2013 | 22:18
Eee kasno sam se sjetio... Znam i da je bilo rasprava ali nismo našli puno konkretnog.
06.10.2013 | 22:32
Evo svejedno karma gore.
07.10.2013 | 11:21
> Znam Igore, ali tvoj program nisam mogao instalirati jer nije podržavao novi OSX.

Verzija na mom kompu radi na svemu. Ovo na webu već dugo nisam mijenjao. Tekuća ima i fiskalizaciju i sve ostalo vezano uz EU, nove knjige računa, ove nove tzv. posebne evidencije, novi pdv obrazac, pdv-s, izvoz ta tri pdv obrasca u xml za e-poreznu, etc.
07.10.2013 | 19:00
Vjerujem. Ja sam mogao probati samo onu dostupnu na webu ( demo ).
08.10.2013 | 00:30
Ako se ne varam i Finder.hr ima neku web aplikaciju... Isprobaš?
08.10.2013 | 06:47
Nisam testiro jer nema dovoljno mogućnosti. Web fiskal je samo za fiskalizaciju računa koje smo izradili negdje drugdje, a imaju i web račun aplikaciju u kojoj možemo pohraniti cjenik i klijente. Dakle nema vođenja stanja skladišta, kalkulacije, primke, knjigu popisa...
29.10.2013 | 10:36
Kad govorimo o Macu definitivno je za vođenje kompletnog poslovanja najbolji FileMaker, jer je fleksibilan i ako imaš volje i nešto znanja, moguće je postići vrlo dobra rješenja. Smatram vođenje firme (bilo kojeg dijela poslovanja, osim promocije i prodaje putem weba) online pogrešno i nepouzdano. Mislim da se većina Mac korisnika odlučila za Mac upravo da bi bili što samostalniji i neovisniji u svom radu.
29.10.2013 | 20:13
Zec, nisam razumio što si htio reći. Zašto bi FileMaker davao više slobode od drugog komercijalnog ili slobodnog programa. I kako to zamišljaš da, recimo mali poduzetnici pomoću FileMakera vode prodaju, zalihe skladišta, fiskalizaciju računa i sve drugo? Nemoguća misija.
29.10.2013 | 22:54
Luka Snow, čini mi se da ti je FileMaker nepoznat, pa nema smisla objašnjavati ti rad u FileMakeru, jer tvoja konstatacija (predrasuda) da je nemoguća misija voditi poslovanje, a naročito kompletno poslovanje jedne tvrtke, upravo pokazuje da ne znaš ništa o FileMakeru.

Dakle, već 20 godina vodim cijelu firmu (uvoz, izvoz, maloprodaja, veleprodaja, kalkulacije, obračun plaća itd) u FileMakeru. Počeo sam još dok FM nije bio relacijska baza podataka, a već niz godina radim preko FM Servera i dislociranim prodajnim mjestima.
Raditi s FM je "peace of cake", netko će reći: da za tebe koji si toliko dugo s FM-om, međutim i sad tvrdim da je potrebno najosnovnije znanje o radu s Mac-om i može se početi raditi u FM. Svima početnicima preporučam da počnu s FM6 (vrlo stara verzija, ali radi u Snow Leopardu), pa tek onda na više verzije, pa sve do FM12 (meni se osobno više verzije ne sviđaju).

No da ne dužim, evo linka http://macabacus.hr/ gdje imaš dobru ponudu gotovih programa za vođenje firme. Nadam se da će to promjeniti tvoj stav o FileMakeru.
31.12.2013 | 05:55
jel netko pokušao mobilnu blagajnu od VIPa?
Trebala bi raditi preko browsera isto, imam je u firmi na terenu na glupom androidu. Kažu jeftin tablet, nije šteta ak padne...imaju pravo i radi.
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 55 minuta
 • Daddo: Ja sam od svojih doza imao nuspojave
 • JOHN: A propos vize, super stvar za one koji tamo često putuju.
 • m@xym: Pa, s obzirom da nisam imao nikakve nuspojave, moguće je da je unutra bila i fiziološka otopina
 • JOHN: Možda je smayoo dobio pravu stvar, a vas dvoje(Daddo i m@xym) placebo!? :-)
 • Daddo: Tebi je uvalilo džonsona dok nisi gledao. Zamijenili bočice. :)
 • m@xym: @Daddo, nije od Pfizera, jer meni ne drhti ništa. A možda sam ja "asimptomatski". ;.)
 • Daddo: @smayoo - jesi siguran da nije nuspojava Pfizera? :P
 • smayoo: Srce mi drhti od radosti :P
 • drlovric: Bgm nam ukidose vize za USA. E ovo je prava vijest. [link]
 • Dijete: Na nz se pomicao sat ;)
 • Riba: Test
 • Riba: Hvala, provjerit cu!
 • JOHN: Nekaj ne štima sa satom na jabučnjaku. Kasni sat vremena
 • Kloba: Koliko je tipa koštalo kupovanje svih tih telefona u vakumiranom mint stanju (znači stajali su brand new negdje na policama svi osim prvoga koji je samo otvoren, ali je nov) ne znam da li će si vratiti u video klikovima
 • Kloba: Raspakiravanje svih iPhonea koji su ikada izašli - zanimljivo vraćanje u prošlost [link]
 • energyman: ma ulazno, stari 11pro sa 64gb nisam nikad popunio do kraja
 • drlovric: Bravo Energy. To je bilo bas brzo :) I ja kupio jedan, al ideju nemam gdje da gledam.
 • Daddo: ulazni model 128 ili neki jači?
 • energyman: Stigao 13 pro :)
 • dpasaric: Plavi, od klijenta je koji ga je ljubazno ustupio na test 2 tjedna.
 • Kloba: Koje je boje?
 • Kloba: Kupila tvrtka? Ili netko sa strane? Ili ti? :)
 • dpasaric: Pišem M1 iMac 24" test, bit će zanimljiv!
 • Kloba: Hvala članu koji je napisao za proton mail. Super su!
 • Kloba: Nisam gledao do kraja. Dobro da znam. Hvala na info.
 • smayoo: EU daje novac. Ali najprije su u planu veći objekti, kuće ne još u 2022
 • Kloba: Ali 50 000 kuna po kućanstvu, a država bi trebala (ako to uopće uspije) donirati 25 000 od toga. U nekom idealnom svijetu uopće ne zvuči loše.
 • Kloba: :)
 • smayoo: Super je da su pozvali nekog iz HEP ODS-a, koji je tu najveći kočničar
 • Kloba: Sada raspravljaju kako ih osposobiti da imaju solarne krovove
 • Kloba: Zanimljivost: u RH ima 600 tisuća kuća
 • Kloba: Dobro Otvoreno upravo počelo. Struja je na europskim burzama poskupila za 50 posto. Stoji 15 eura po megavat satu. Gosti su Štern, onaj šef Sindikata i još netko, zaboravih tko. Ako ikoga zanima, čisto da zna
 • Kloba: To je meni super doku serija. I više volim serije od filmova. Imaju više vremena da razlože stvari. Ovako u sat i pol kako da on nekome tko se ne kuži objasni tko je bio Senna ili Schumaher? Nikako.
 • Kloba: Već sam zaboravio, ali mislim da smo tada igrali protiv njih dvije tekme. Prva je (možda skupina?) ta u kojoj su stisli Kukoča, a finale je to u kojoj su ga počeli poštovati jer su vidjeli da nije samo žgoljo iz Europe nego jako dobar igrač.
 • Kloba: I zato što je menadžer Bullsa Jerry Krause najavio da će kupiti Kukoča, a Pippen je jordanov najbolji broj dva, imaju komletnu petorku iz prvog threepeata - polude i sam Jordan kaže, meni je sada žao, ali mi nismo igrali protiv Kukoča nego protiv krausea u dresu Hrvatske. Svađali su se on i Pippen tko će čuvati Kukoča cijelo vrijeme
 • Kloba: The Last dance tko nije pogledao je stvarno must see dokumentarac. Ima dio di rida na podu svlačionice, pa dio u Barceloni kada igraju finale protiv Hrvatske
 • Kloba: Kada smo kod košarke, znate da je umro Duda Ivković. Rađa je jedan od nositelja kovčega bio. To je bio trener samo takav...
 • Kloba: I naravno, kralj dokumentaraca o životinjama i prirodi - David Attenbourg. Izdao dvije doku serije, a ja panj nisam pogledao niti jednu. Sada ću to ispraviti
 • Kloba: Fenomenalan dokumentarac koji opisuje kako se osjeća osoba druge boje kože u SAD-u
 • Kloba: Pa, I am not your Negro o Jamesu Baldwinu
 • Kloba: Posljednji ples je izvrstan. Ono kada Jordan plače kada osvaja četvrti naslov jer nema staroga kraj njega je snimka godine valjda
 • Kloba: Senna je kao dobar, iako ja ne znam jer se ne kužim u tematiku
 • Kloba: Jbg, Ovakvi životni dokumentarci o osobama su ili izvrsni ili totalni flop
 • Kloba: Ma... Sada sam skinuo Davida Attenburga i dokumentarnu seriju Planet Earth, to valja jedino valja
 • Kloba: A ti, što ti vjerujem, veliš da je razlika u dvije godine. Znači da se ta svađa desila 1992.
 • Kloba: Tako početnik poput mene misli da se radi o jednom te istom prvenstvu
 • Beli: na Korisnika...
 • Kloba: A zašto narator govori da je Senna morao dobiti utrku u Imoli? Ulovio si to ako si pogledao, a to je odmah nakon ove svađe
 • Beli: Pardon, htio sam se nasmijati :))
 • Kloba: OK. Ja spadam u kategoriju početnika. Da, i sam sam shvatio a preskače jer uopće ne spominje njegove prelaske poslije Benettona u druge timove prije Ferraria. Pa početnik stekne uvid da je prešao direkt iz Benettona u Ferrari.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Daddo, Dijete, Ender, Gjuroo, Kristijan7, Riba, Anonimci (317)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.78 Seconds

Provided by iJoomla SEO