Moderator
Poruka: 9234
|
|
Put na sjever prije 12 Mjeseci
|
|
Planiramo uskoro dvotjedno kružno putovanje kamperom (ne kamp prikolica, nego ona "samohodna" varijanta  ) do Norveške i natrag. Planiramo proći kroz Sloveniju, Austriju, Njemačku, Češku, Dansku, Švedsku, Norvešku, Poljsku, Litvu ili Latviju, Slovačku i Mađarsku.
S obzirom da ovdje ima ljudi koji posvuda žive i/ili su posvuda bili, molim pomoć i korisne savjete, ugrubo po sljedećim pitanjima:
1.
Zalihe hrane i pića (namirnice, dakle). Gdje ih je pametno nakupovati? Znam da je u Skandinaviji dosta skupo, a znam i da u Hrvatskoj nije najjeftinije (plus što mi mogu praviti probleme na Schengenskoj granici). Da li je u Sloveniji bitno jeftinije nego u Austriji ili Njemačkoj (rado bi za start zagrabio više puta pa se ne zaustavljao u Sloveniji ako stvarno nije opravdano)? Naglašavam da mi nije presudno da kupujem apsolutno najjeftinije moguće (ni doma ne kupujem u Lidlu), ali bih rado, kad se već ionako vozam naokolo u ogromnom čudu, da kupimo namirnice negdje usput, gdje je cijena najpovoljnija za istu kvalitetu.
Isto tako, pretpostavljam (pitam!) da je u Poljskoj jeftinije nego u Austriji ili Njemačkoj pa da si na početku trebam pribaviti zaliha samo do izlaska iz Skandinavije?
2.
Put je podug i složen. Koliko god da ih ne volim, ipak bih za ovu prigodu nabavio (posudio, iznajmio, kupio polovno) GPS navigaciju, s ažurnim i upotrebljivim kartama spomenutih zemalja. Gledam na Njuškalu samo razni šverceri nude nove uređaje s lokalnim kartama, i to po cijeni ne puno nižoj od dućana. Novo mi se ne da kupovati jer gotovo nikad mi ne treba navigacija i inače je izbjegavam koristiti.
Ima li tko kakvu ideju - gdje da tražim?
Također su mi dobrodošla iskustva po pitanju ažurnosti karata. Iz osobnog iskustva sam siguran jedino da Garmin ne želim vidjeti nikad više u životu. Nedavno sam u dva navrata koristio Tom Tom i to je bilo sasvim drugačije iskustvo (iako također ne sasvim pozitivno, ali ajde...).
3.
Ako tko ima iskustva s putovanjima kamperom, svaki savjet, općenito, prihvaćam. Do sad sam već dosta istraživao i doznao, a najveća nepoznanica mi je kemijski WC. Koliko dugo "drži", odnosno koliko često se mora prazniti, koliko zalihe kemikalije treba imati za 14 dana, gdje se to kupuje? Kažu mi da je u Njemačkoj kemikalija dostupna na "Stellplatzu" (mjesto namijenjeno za noćenje kamperom, koje ima struju, vodu i odvodnju i plaća se nešto sitno, 5-10€ noć), ali znam da je dalje na sjeveru gustoća takvih mjesta puno manja i u načelu se tolerira noćenje bilo gdje (tako mi barem kažu).
4.
Zanimljive stvari koje bismo mogli pogledati po putu. Priroda prvenstveno, ali i gradovi (odnosno specifične stvari u određenim gradovima). Na listi nam je već (ne znači da ćemo sve stići):
-Karlovy Vary
-København i Øresundski most
-Norveška, fjordovi, polarni dan
-Laponija, šume, jezera
-Stockholm, najljepši grad na svijetu koji sam ja vidio
-Litva, Kryžių kalnas
-Poljska, Krakow, rudnici soli, Oswiecim (Auschwitz)
-Poljska/Slovačka, Visoke Tatry
-Mađarska, Budimpešta
|
|
Administrator je onemogućio pisanje neprijavljenim korisnicima.
|
Poruka: 3092
|
|
|
|
|
Koliko znam u Norveškoj je takvo "kampiranje" badava, kao i razapinjanje šatora.
Smrt fašizmu i komunizmu. I MMF-u!
|
|
|
Poruka: 815
|
|
|
|
Prvo i osnovno - BLAGO TI SE!! To je meni nakon Transsibirske drugi životni san
Pod 1. mislim da ti je Austrija dovoljno blizu tj. taman nakon 4-5 sati vožnje ti treba malo veći odmor i onda lijepo u neki spar se nakupuješ svega i svačega. Preporučam ti uzet one njihove polugotove bublice tj. brötchene. Jeftini su masu, a pretpostavljam da kamper ima pećnicu pa onda lijepo dok jedan vozi drugi(a) spremi topli kruh
Pod 2. da, navigacija ti ne treba dok ti ne zatreba, i zato ju je blesavo kupovat. Ja isto nisam ljubitelj Garmina al kako sam koristio samo njega, ne mogu baš smisleno pomoć. Osim - da za 50kn kupiš atlas europe na gotovo svakoj benzinskoj u nas, i lijepo po starinski  Knjižica ima nekih cca 300strana i meni je na vožnji od Splita do Kölna baš lijepo poslužila.
Pod 3. nisam nikad putovao, ali koliko sam čitao problem zna bit parking jer kao nije dozvoljeno parkirat na nekom parkingu i spavat u kamperu . Al uglavnom ljudi tome doskoče tako što parkiraju pred Lidlom i sl. gdje policija baš i ne cirkulira. Mislim, možeš platit kamp, naravno, al ako te svlada umor a kamp je predaleko, razmisli i o tome
Pod 4. nemam ništa za dodat jer sam uglavnom bio u lokalitetima koje navodiš ili jugoistočno od njih što ti je izvan ruke 
Ljubomoran sam na ljude koji imaju lampu!
|
|
|
Admin
Poruka: 4653
|
|
|
|
Zvuči kao jedna od avantura "once in a lifetime" i svakako želim mnogo sreće!  Od mene ne možeš dobiti mnogo savjeta tog tipa jer nisam neki svjetski putnik, a kada idem okolo uvijek idem u "travel light" modu, ono jedan ruksak i to je to.
Za hranu mislim da je dovoljno izbjegavati baš super-skupe zemlje, a za ostale je razlika marginalna. Dakle, zalihe kupi prije skandinavskog đira jer su oni od nabrojanih najskuplji (rodbina mi živi gore). Danska je mrvu jeftinija od Švedske, a Švedska mrvu od Norveške. Ja sam za zadnji đir Italija-Francuska-Švicarska npr. bio oduševljen Mardešić konzervama ribe koje sam uzeo sa sobom "just in case". Na kraju su svi uživali u njima uz topli lokalni kruh.
Svakako imaj neki GPS koliko god da su debilni. Evo nedavno me opet Garmin zeznuo, pa sam upoznao Zaprešić!  Premalo iskustva imam s time, ali moji koriste iPhone i Androide za to i kažu da su više nego dovoljni.
Sretnan put! 
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
john_st kaže:
Prvo i osnovno - BLAGO TI SE!! To je meni nakon Transsibirske drugi životni san
Pod 1. mislim da ti je Austrija dovoljno blizu tj. taman nakon 4-5 sati vožnje ti treba malo veći odmor i onda lijepo u neki spar se nakupuješ svega i svačega. Preporučam ti uzet one njihove polugotove bublice tj. brötchene. Jeftini su masu, a pretpostavljam da kamper ima pećnicu pa onda lijepo dok jedan vozi drugi(a) spremi topli kruh
Zapravo samo oni luksuzniji kamperi imaju pećnicu (nismo u toj klasi, i ovako smo se već "na tanko" razvukli). Tako da će se jesti kruh onaj germanski, beskvasni, kiselkasti, koji traje po 16 godina.  Osim kad negdje naletimo na nešto bolje
Pod 2. da, navigacija ti ne treba dok ti ne zatreba, i zato ju je blesavo kupovat. Ja isto nisam ljubitelj Garmina al kako sam koristio samo njega, ne mogu baš smisleno pomoć. Osim - da za 50kn kupiš atlas europe na gotovo svakoj benzinskoj u nas, i lijepo po starinski Knjižica ima nekih cca 300strana i meni je na vožnji od Splita do Kölna baš lijepo poslužila.
Ja sam isto pristalica atlasa, ali bitan nedostatak atlasa u odnosu na navigaciju je fiksno mjerilo karte. Na atlasu se ne vide male lokalne ceste, a još manje gradske ulice. Atlas je OK pod 2 uvjeta - da vozač ima navigatora koji cijelo vrijeme budno prati i na autocesti upozorava kad nailazi odvajanje, petlja ili izlaz i da uz to imaš unaprijed posve fiksan plan puta i za svaku destinaciju pripremljenu uputu ili kartu boljeg mjerila za lokalni prilaz.
Kako nemamo fiksan plan puta, a i moja draga poslije određenih večernjih sati vrlo teško ostaje budna (a kamoli da budno prati kartu), to sigurno ne bi radilo. A ne da mi se potratiti ne znam koliko sati na tumaranje i gubljenje po bespućima sjevera  .
Osim toga, zalutati između Pisarovine i Gorice nije isto što i promašiti skretanje negdje u Laponiji, gdje to skužiš tek nakon 500 km, kad ti je gorivo na dnu, a do iduće pumpe ima još 300 km.
Pod 3. nisam nikad putovao, ali koliko sam čitao problem zna bit parking jer kao nije dozvoljeno parkirat na nekom parkingu i spavat u kamperu . Al uglavnom ljudi tome doskoče tako što parkiraju pred Lidlom i sl. gdje policija baš i ne cirkulira. Mislim, možeš platit kamp, naravno, al ako te svlada umor a kamp je predaleko, razmisli i o tome
Ne, nisi shvatio. Ne planiramo "na crno" noćiti po parkinzima, ne zato što se bojimo policije, nego zato što se bojimo kriminalaca. Jer su, osobito u Njemačkoj, obitelji u kamperima koje noće po odmorištima na autocesti i sličnim mjestima vrlo česte žrtve pljački i grabežnih umorstava. Inače, u Njemačkoj nije protuzakonito pakirati i prenoćiti kamperom na "Räststette" na autocesti, samo je zabranjeno zadržavati se više dana (kampirati). A u Austriji je dozvoljeno parkirati, ali spavati smije samo vozač (jeste li ikad čuli nešto gluplje?  ). Međutim, na Räststetten nema struje ni vode. Ako nema vanjskog priključka struje, na bateriji možeš imati struje (za svjetlo, laptop, TV, frižider) samo par sati pa moraš trošiti plin za frižider ili pustiti motor da radi u leru, što opet ne smiješ.
Ne mora se ići ni u kamp. Kampovi su skupi, rijetki i udaljeni od autocesta. U Austriji i Njemačkoj ima nešto što se zove "Stellplatz". Ledina sa strujom i vodom te sanitarnim čvorom, gdje se ljudi u pravilu ne zadržavaju dugo, nego samo prenoće, isprazne otpadnu i napune svježu vodu te isprazne kemijski WC i napune novu kemikaliju.
Tako da u dijelu kroz A i D to uopće nije problem. Sve je dobro organizirano i vrlo jeftino.
Također znam da je u Skandinaviji dozvoljeno stati i noćiti bilo gdje, gdje to nije izričito zabranjeno. I ne mora se nikom ništa platiti. Ali isto tako nema ni struje, ni vode (voda je veći problem), a isto ne smiješ ni isprazniti otpadnu vodu, a pogotovo ne kemijski WC.
Tako da mi je važno znati iskustva za taj WC - koliko dugo "drži", kako ide s kemikalijama, i tako to... Ne radi Njemačke, nego radi Skandinavije, Poljske itd.
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
dpasaric kaže:
Svakako imaj neki GPS koliko god da su debilni. Evo nedavno me opet Garmin zeznuo, pa sam upoznao Zaprešić! Premalo iskustva imam s time, ali moji koriste iPhone i Androide za to i kažu da su više nego dovoljni.
Znaš da sam ja security/safety freak.  Na ovako dugom putu nije mudro koristiti GPS od mobitela jer možeš isisati bateriju od mobitela (da, imaš punjač, ali kad mobitel intenzivno troši, može se dogoditi da se kontakt na konektoru pregrije pa se mobitel više ne puni i tako svašta, ovisi o mobitelu...) pa se naći u frci, bez mobitela.
Ali Garmin definitivno ne. Ako stvarno ne budem imao drugog izbora, onda će prije biti "kartu čitaj i seljaka pitaj", nego opet Garmin. Garmin je za navigaciju što je HP za laptope - šaka jada.
|
|
|
|
|
|
|
Uređaji su im OK, ali software je tiha jeza. Imam BT modul od garmina i meki MDA na kojem je iGo My Way ili tako nekako. To radi savršeno. Moja preporuka je MIO.
www.feniks-kompjutori.hr/index.php?&...=59#tabla_kategorije
Ovo su novi, ali možda netko i prodaje polovni.
|
|
|
Poruka: 1697
|
|
|
|
|
Nabavka namirnica: Lidl u Poljskoj je neviđeno jeftin. Za 300 kuna napuniš tri kolica da s njih pada roba na sve strane (BTW, meni je Lidl kod nas za špeceraj zapravo super, neovisno o cijeni). Vodi se logikom čiji turisti k nama nose sa sobom špeceraj? Poljaci, Slovaci i Česi; kod njih je hrana kudikamo jeftinija nego u nas....
E sad, ja ti posudim Garmin, ako se predomisliš. Imam Nüvi 660, stara mašina, ali radi ko grom (osim kaj baterija drži 3 i pol minute, ali u autu ionak imaš napajanje) i bil je od Portugala do Nordkappa i nije omašil ni jednom; ne znam kaj se tebi tak jako zamjeril?
O kampiranju ne znam niš, nemam nikakva iskustva po tom pitanju
Budi svjestan svega što znaš, ali poštuj sve ono što ne znaš
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Kad vidim kakav je kamper, javim ti za Garmina. Ako mi bude klimav stol, posudim ga za podmetnut pod jednu nogu.
Toliko mi se zamjerio da ti to ne mogu riječima opisati. Ti se pokušaj sjetiti neke evropske ili balkanske metropole, bilo koje, i to je grad u kojem me je Garmin za*ebo. Kužiš? U svakoj. SVAKOJ. Nabijem ga.  Čovjek iz Garmina mi je objasnio (slao sam jednom neki debug log) kako je to zato što "prebrzo ulazim u raskrižja" pa ovaj "ne stigne dovoljno brzo obraditi"  Kao da na Boulevard Peripherique u Parizu možeš birati kojom ćeš brzinom voziti, a osobito ako tvoja navigacija očekuje da voziš brzinom biciklista.  A osobito im je super fora kako njihova karta Srbije ima sve ulice u gradovima na ćirilici, ali prilikom unošenja adrese možeš utipkavati samo latinična slova pa ti u npr. Beogradu ili Novom Sadu ne može pronaći niti jednu ulicu. Kreteni. Debili. To je valjda jedina firma koju prezirem više od ... ne, zapravo, to je firma koju prezirem najviše. 
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Lidl u Poljskoj mi dođe nakon Skandinavije. Zna li netko preciznije cijene - da li je neka bitna razlika u cijenama između Slovenije, Austrije i Njemačke?
|
|
|
|
|
|
|
Hahaha  Ko da ti je bivša žena što ti je ispraznila bankovni račun netom prije okončanja brakorazvodne parnice koja je pokrenuta jer je uhvaćena u coitusu s tvojim bratom, najboljim prijateljem i ocem istovremeno 
|
|
|
Admin
Poruka: 5549
|
|
|
|
Ja sam bio na prvom desetodnevnom điru kamperom po Irskoj prošle godine pa imam iskustvo iz prve ruke. WC je iz mog iskustva tu samo "za nuždu"  , u prijevodu koristi ga samo ako baš moraš. Kad god je moguće koristi one na pumpama, kafićima i slično. Treba ga prazniti čim češće jer mu kapacitet nije posebno velik (ako me sjećanje ne vara izgledao je dimenzija poput 20-litarskog kanistera.
Što se kemikalije tiče, mi smo radili kako nam je savjetovano: ulili u spremnik par litara vode, i unutra ubacili onu "tabletu" koja se ubacuje u vodokotliće koja je obavila posao dezinfekcije i uklanjanja mirisa.
I slobodno prođi po moj TomTom koji je kupljen za jednog putovanja i koristio se drugi put u Irskoj te čeka u ladici da nekome zatreba. Mislim da su unutra Evropske karte zadovoljavajuće svježine ali ću još provjeriti.
I da, nije mi jasno zašto se zabrinjavaš preciznošću karata u gradovima jer ulazak u gradove sa kamperom ne bih nikako preporučio.
|
|
|
Poruka: 447
|
|
|
|
|
1. Što se tiče hrane i pića, Slovenija je jeftinija od Austrije i Njemačke. U Austriji kupujem u Sparu, a Njemačkoj Rewe ili Aldi. To ti je na nivou našeg Konzuma. Znao sam skočiti i u Lidl jer je blizu mjesta gdje znam odsjesti. Lidl ti ima skoro svu no name robu, dok u Rewe možeš naći Colu, Fantu, nutellu milku i slično.
2. Tu ti ne mogu baš puno pomoći jer koristim Navigon na iPhonu i za razliku od tvojih groznih iskustava sa Garminom ja imam samo riječi hvale za Navigon. Iako mi se znalo desiti da uđem prebrzo u raskršće i da prekasno reagiram. (Posebno u Koelnu). Možda bi ti bila zgodna opcija da posudiš kakav tablet pa ga za vrijeme vožnje iskoristiš kao navigaciju i/ili mp3 player a za vrijeme odmora pročitaš kakvu knjigu ili pogledaš film.
3. Koliko ja vidim po Njemačkoj i Austriji jako puno kamiona ne vozi ili ne smije voziti po noći pa ostaju na parkiralištima. Pretpostavljam da je onda dozvoljeno prespavati.
4. Po tvom itinereru najviše bih se veselio Budimpešti jer se jede kraljevski za malo novaca. Kobenhavn je bezobrazno skup, pa onda valjda i cijela Danska. Poljska je navodno sada malo skuplja nego inače zbog Europskog prvenstva. Nemoj zanemariti te datume jer će ti i kontrola na granici pogotovo zbog hrane, pića i cigareta biti strožija. Pod uvjetom da aktiviraju granicu obzirom da su oni u Schengenu.
Kako kakav tip vozila se računa kamper? (Pitam radi vinjeta i cestarina) Što se tiče kampera, i moja obitelj ima ludu želju za takvom avanturom, ali sve što smo našli je bilo preko 1200 kuna na dan pa nam se to učinili preskupo. Bio bih ti zahvalan ako bi me uputio gdje tražiti.
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Riba, hvala, javim ti se telefonom ovaj tjedan, da se stignem malo upoznati s điđom prije puta i da po potrebi kupim ažurne karte. Ulazak kamperom u gradove svodi se na to da dođeš do nekog primjerenog "Stellplatza" (parkinga gdje je dozvoljeno parkirati kamper, a da te ne oderu sa par eura na sat) koji nije u centru, ali nije ni negdje u divljini i dalje ideš javnim prijevozom. I tu je baš kritično važno da imaš dobru navigaciju, da te brzo, efikasno i precizno dovede do takvog mjesta.
Ping - pa kako onda imaš "samo riječi hvale", ako ti se znalo desiti da ti prekasno najavi skretanje? Pa to je najbitnije što navigacija mora napraviti, dovraga. Što će mi, ako to ne zna? Kad se voziš velegradom, po ulici s 4-5 traka, on ti mora najmanje 200 m ranije najaviti kamo da se prestrojiš i kamo ćeš skrenuti.
Ad 3. Da, dozvoljeno je prenoćiti (jednu noć), ali je *opasno* (puno je kriminalaca koji operiraju po tim odmorištima).
Ad 4. Ne mogu zanemariti te datume, jer to s*anje traje cijeli lipanj.  To još moram provjeriti, da ne ubodemo Krakow (to je jedini grad koji nas u Poljskoj zanima) baš kad je neka utakmica. S obzirom da u Poljsku ulazim iz Švedske, sumnjam da će carinici kod mene tražiti da li švercam alkohol i duhan iz Švedske u Poljsku.
Kamper se računa kao kamper na trajektima (s kategorijama do 6, 6-8 i preko 8m), kao kombi na autocestama (po međuosovinskom razmaku), po tonaži za vinjetu (do 3500 kg). Kamperi preko 3500 se ionako smiju voziti samo s C kategorijom tako da sumnjam da si to imao na umu, a ovi do 3500 su ista kategorija vinjete kao za auto. Preko toga ne idu vinjete nego naplata cestarine kao za kamione (videomaut u Austriji, vinjeta u Njemačkoj, ne znam što u Sloveniji).
Npr. za trajekt iz Njemačke u Dansku je cijena uz plaćanje unaprijed i rezervaciju bez mogućnosti otkazivanja 100 EUR za kamper do 8 m i putnika koliko ima homologiziranih sjedala (s jednim putnikom ili 6, cijena je ista). Na tom istom trajektu je za auto cijena 80 EUR + dodatni putnici (vozač besplatno), dakle za 5-članu obitelj jedva malo jeftinije nego kamper.
|
|
|
Poruka: 18
|
|
|
|
vidi tema za mene
e ovako...
destinacija koju ste si zadali je vrlo zahtjevna i trebat će vam aktivno 2-3 dana da dođete gore, osim ako nećete gasiti kamper, tako da u 14 dana je vrlo malo cajta za obići to sve, a kamoli za obilaske, oglede, pijančevanja i slično što ide s time - espešeli ako ide muška ekipa... po nekim saznanjima - taj sjever - je želja do Nordkapp-a a to je ohohoho kilometara i to ne samo autocestama.
nabavku je najbolje da obavite doma - hrpu svega, čak što više, osim naravno mesa jer to vam neće stati u mali friž u kamperu... bazirajte se na gotovim jelima, paštetama, mesnim narescima i sličnim konzervicama te ćete upravo tako smanjiti potrebu većeg frižidera. zato kod rentanja uzmite obavezno kamper sa tzv. garažom kako bi ste sve mogli smjestiti unutra i sortirati da vam bude pri ruci...
ponesite si što više kuhala - npr. plinski roštilj, kuhalo na plin i slično i kad stanete negdje kuhajte van kampera kako vas ne bi tijekom vožnje ubijali miomirisi..
wc - dok putujete koristite ga za nuždu, ali je bolje stajati svakih 3-4 sata i to rješavati na pumpama i u kampovima tj. odmorištima gdje ćete noćiti, a taj u kamperu koristiti samo ako baš se mora... to nije nikakva nauka. imaš tekućine za pripremu i čišćenje..
ps. a sad garmin - moj uredno u srbiji unosi latinična slova  a u europi me vozi već godinama savršeno... od gradova do zimskih destinacija po npr. Francuskoj i Italiji...
forum.camping-croatia.com
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
E, otkud ti?
Znam da je 14 dana vrlo malo. Ali to je ono koliko se moglo odvojiti. Zato što je malo vremena, u planu nije ni Yilland, ni Nordkapp, ni Finska.
Ekipa nije muška, nego obiteljska, tako da pijančevanja ni roštiljanja nema. Ali plinsko kuhalo za van nije loša ideja. Hvala na savjetu. Ova boca iz kampera se da normalno priključiti na takav rešo, ili treba onda za njega nositi još posebnu bocu?
Garmin - i ovaj kojeg sam ja koristio uredno unosi latinična, ali ih ne zna spariti s ćiriličnim imenima ulica.  OK, to je takav grubi faul da bi me zbilja začudilo da do sad to nisu riješili, ali za mene je Garmin jednostavno zauvijek prekrižen. Prodati nekom gotovo potpuno neupotrebljive karte, i to za nemali novac, to je (da se poslužim srpskim izrazom) - javašluk koji se mora kazniti. Da sve druge firme iz tog područja propadnu, radije bi se služio sekstantom i zvijezdama i kartama iz doba Magellana, nego Garminom. Točka.
|
|
|
|
|
|
|
|
Pusti garmin - druga tema... Ajmo mi na sjever... Obiteljski!
Prvo hrpu opreme moraš pripremiti jer kod rentanja kampera ne dobiješ skoro ništa ili to sve skupo platiš. 90% opreme možeš koristiti i kućne prirode, a nešto možeš posuditi i od poznanika. Zanimljivo je na takav put ponijeti i mali agregat koji će ti napajati kamper ako staneš već negdje na parkingu, a nisi baš pri priključku struje, ali zato postoje kampovi. Dobro je ponijeti i punjač za akumulator i još jedan akumulator koji ćeš mijenjati onaj u kamperu koji ti je vjerojatno u kuhinjskom elementu dolje - napaja friž i ostalo dok stoji, a puni se tijekom vožnje...
Plinski rešo koristi istu bocu kao i ostali kuhinjski uređaji. Zato je OK imati jednu više. A možeš ju i puniti, ali dok siđeš s rute, pa nađeš punionicu i to su detalji.
Dobro sve isplaniraj, praktično moraš odrediti komplet vremena - kad ćeš voziti, do kud ćeš voziti, gdje ćeš stajati i slično. Itinirer moraš imati na nekom papiru. A i bit kod odluke kad kreneš kasniti - što ćeš preskočiti ili izbaciti. Npr. već na nekom Maut-u možeš naletjeti na gužvu i jednostavno put koji si planirao 3-4 sata oduži ti se na 7-8 sati i već kasniš...
A toga će zasigurno biti.
Tako da kreni od početka - od najma, što dobiješ, koliko dana itd.
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Je, upravo takav itinerer i pripremam. I inače to radim, za svaki put dulji od 500 km, a gdje ne bi za ovako nešto. Znam što znači zaglaviti u "Stau", nakupilo se već lijepih kilometara po Njemačkoj i ostalim europskim zemljama. Najvažnije je zapravo slušati radio i one njihove servisne obavijesti jer se tako može uštedjeti puno vremena izgubljenog u kolonama.
Agregat nisam namjeravao nositi. Nismo toliko ovisni o struji. Također, plan je toliko kilometara dnevno da sumnjam da ćemo imati vremena prazniti akumulator. Barem u prvom dijelu putovanja. Jedino sam mislio ponijeti neku LED stolnu lampu s punjivom aku-baterijom, kao rezervu ako se potroši akumulator. Ima li to smisla?
|
|
|
Poruka: 203
|
|
|
|
Sretan put iskreno od mene, a sto se tice savjeta u v.kampera - nisam jos nikada bila u nijednom, ali bogme je fora gledati na telki neke americke koji su luksuzniji, nego vecina kuca. 
( Garmin - slazem se i no comment!)
S obzirom da je obiteljsko putovanje, bi bilo krasno da stignete malo pogledati bavarske dvorce - vrloo lijepo!
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Mislim da ti je sada pravi trenutak da kupis iPhone  i nabacis iGO navigaciju.
iPhone 4S White
iPad 2 32GB 3G
Apple TV 3
Mac Mini i5 2012
iServis Sarajevo
Svi koji se jave preko jabucnjaka ostvaruju 10% popusta za sve usluge servisa
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Pa nije valjda iPhone jedini mobitel za kojeg postoji navigacija?  Ali, kako napisah, nije pametno na takvom dugom i dalekom putu na mobitel tovariti takvo cjelodnevno opterećenje. Nedajbože nekog kvara ili isisane baterije kad ti zatreba telefonirati u nuždi.
Bavarski dvorci - ma kakvi, nema šanse. Ne na ovom putovanju. Uostalom, Bavarska nam je tu, u susjedstvu (5-6 sati vožnje). To smo sve već obišli i vidjeli nekoliko puta. I Schwarzwald, i Neuschwanstein, a i Kehlsteinhaus...  I opet ćemo, po svoj prilici... Ove godine nam je cilj doživjeti solsticij u polarnom krugu. 
|
|
|
|
|
|
|
|
Pretpostavljam da te strah imat mob spojen na autopunjač?
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
I eto, odosmo skroz u offtopic... 
Barem je tucet dobrih razloga zašto ne koristiti mobitel za navigaciju na ovako dugom putovanju. Da ne nabrajam sve, evo onih kojima me iskustvo direktno naučilo:
1. GPS prijemnik troši puno struje, dakle vuče puno struje preko konektora za punjenje. To su mali, sićušni komadići metala koji teško to mogu podnijeti po 12, 14 sati dnevno, dan za danom, 14 dana. Dogodi ti se da tođe do termički ubrzane oksidacije radi koje ti više konektor od telefona nema dobar kontakt i punjenje ti postane nepouzdano, pa otkaže potpuno (i onda treba imati četkicu, sprej, komprimirani zrak, strpljenje, vrijeme, radni stol, mir... da to dovedeš u red). I onda se, naravno, po Murphyju dogodi npr. kvar ili neko drugo s*anje pa moraš nazvati 112 ili autoklub, a mobitel ti je otkazao.
2. Mobitel nije konstruiran da termički podnese GPS aktivnost po 12-14 h/dan, dan za danom, 14 dana. Lako je moguće da se pokvari od takvog napora.
3. Sve je OK dok mobitel vrti *samo* navigacijski softver. Što se događa kad te npr. netko nazove? Ili ti dođe poruka? Ili ti iskoči neki podsjetnik? Ili trebaš pročitati neku bilješku koju imaš u mobitelu? Dok ti to sprtljaš, promakne ti bitna uputa ili, još gore, navigacijski softver ti se zablesavi.
4. GPS antena u mobitelu je bitno slabija od GPS antene u namjenskom uređaju. Provjereno više puta, s više mobitela i navigacijskih uređaja, i to usporedo.
Ja sam prvi taj koji je pristalica multifunkcijskih uređaja. Ima i moj mobitel navigacijski softver. Ali na ovakvom putovanju, to nije dobra ideja.
|
|
|
Poruka: 663
|
|
|
|
|
Kupi auto kartu papirnatu i uzivaj.
|
|
|
Poruka: 331
|
|
|
|
Vidim da si puno putovao po svijetu. Što će ti uopće navigacija, dok ne dođeš pred neki grad koji želiš posjetiti. Putokazi u svim zemljama (zapadne) Evrope su dovoljni. Pred gradom koji želiš posjetiti, staneš na odmorištu, ukucaš adresu kuda želiš ići i ideš. Nisam putovao kamperom ali sam bio u Norveškoj. Mislim da je najpametnije pripremiti potrebne nor. krune ovdje jer te tamo oderu da ti je smiješno . U Stavangeru sam bio u banci ( ne mjenjaju sve banke €) pa smo se i mi i Njemci, Talijani, čudili kolika im je provizija.Tako bi bilo pametno s bilo kojom valutom koja nije €). Inače je Norveška skupa kad kupuješ na tržnici. U dućanima je nešto skuplje nego u EU, ali nije katastrofa, neke tehnikalije (fotići) su kao i kod nas. Ne znam kako je s povratom njihovog PDV-a, ali pretpostavljam da ne namjeravaš kupovati skuplje stvati. U svakom slučaju sretno i očekujemo fotke 
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Svatko tko je ikad pokušao putovati autom po Njemačkoj autocesti služeći se samo putokazima, po onako gustom i brzom prometu - zna da je to nemoguće (osim ako ne znaš put više-manje na pamet).
Što se mijenjanja novca tiče, u principu planiram plaćati karticama što više, a gotovinom što manje. Pravilo uvijek vrijedi da se nečija valuta ne kupuje kod njih. Planiram nešto ponijeti od kuće, ali ne previše.
|
|
|
Poruka: 499
|
|
|
|
|
Samo par riječi o hrani,npr. u Finskoj imaš dosta jeftinih gotovih jela za mikrovalku. Izor je dosta velik a cijene su do 5€
|
|
|
|
|
|
|
Evo malo tekstova jednog starijeg gospodina koji je Norvešku obilazio godinama. Tu imaš u zadnjem obliku čak i kilometraže, sate provedene na putu, gdje je stajao, gdje se hranio i slično. Imaš i njegov e-mail. Slobodno mu se javi - najavio sam te - vrlo rado će ti odgovoriti - o kampiranju u Norveškoj.
www.deprato.it
ps. Stojan je Opatijac 
|
|
|
|
|
|
|
|
Pa ni vrag da buš samo jedan mobitel nosli sa sobom????? Ako je obiteljsko putovanje, valjda i žena ima mobitel, a i klinci (sa sinom idu i 1. razred klinci i nose mobitel).
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Čemu. Sad. Ove. Diskusije?
Zar je moguće da je BAŠ TO sad najvažnija stvar na tom putovanju?
Supruga nema roaming jer ima službeni mobitel kod VIP-a s dijeljenjem službenog od privatnog troška, a radi neusklađenog predbroja koji mora birati za privatne pozive ne može raditi odlazne pozive iz inozemstva. Sin ima bonbon. Roaming je toliko skup da ti 100 kn na prepaidu pojede za 30 sekundi. Maltene.
Ajde se otkačite od toga.
Čvor, hvala na preporuci! Njegove sam putopise već proučavao i već sam mu se javio mailom. Nadam se samo da nije upravo sad negdej na putu. 
|
|
|
Admin
|
|
|
|
smayoo kaže:
Ulazak kamperom u gradove svodi se na to da dođeš do nekog primjerenog "Stellplatza" (parkinga gdje je dozvoljeno parkirati kamper, a da te ne oderu sa par eura na sat) koji nije u centru, ali nije ni negdje u divljini i dalje ideš javnim prijevozom. I tu je baš kritično važno da imaš dobru navigaciju, da te brzo, efikasno i precizno dovede do takvog mjesta.
Na svojoj sam koži naučio da su takva mjesta uvijek jasnije označena prometnim znakovima nego GPS-om.  Vozi i uživaj te se ne zamaraj tehnikalijama. Evo i jedna moja motivacijska! 
|
|
|
Poruka: 16
|
|
|
|
smayoo kaže:
puno toga...
Ostali su već odgovorili na većinu pitanja pa bih ti skrenuo pažnju na jedan drugi aspekt putovanja na "neviđeno". U Francuskoj i Italiji u turističkim mjestima vrlo su učestale provale i krađe u kampere, kombije i ostala "natovarena" vozila kojima se putuje. Možda da se raspitaš kako je s ovim zemljama u koje ćeš ti ići. Imam dva primjera od kojih je jedan bizaran.
U Pirinejima u Francuskoj nam je kraj malog naseljenog mjesta provaljeno u službeni, označeni kombi HGSS-a i pokradene su nam stvari dok smo bili na terenu. Bilo je desetak službenih vozila iz raznih zemalja. U kombiju su bili ruksaci s opremom, ali i osobnim stvarima. U Hrvatsku sam se vratio bez ijednog dokumenta i bez više tisuća kuna vrijedne opreme.
Drugi slučaj: Frendove su u Italiji po noći kroz otvore za ventilaciju u kamperu, uspavali plinom i pokrali im sve što su imali. Ujutro su se s jakom glavoboljom probudili u otvorenom kamperu. Nisu bili u kampu već na parkiralištu kraj penjališta. Iz istog razloga frend koji vozi kamione, prije spavanja s unutarnje strane kabine, spaja i zateže ručke za otvaranje vrata trakom i napinjačem. Ako ga i uspavaju ne mogu ući u kabinu.
Ovo nije neka paranoja već podosta iskustva s putovanja "na divljaka". Na tvom mjestu ne bih noćio na nekim opskurnim mjestima, a pogotovo ne na parkiralištima gdje noće kamiondžije.
Lani sam sam putovao tri tjedna motorom i čini mi se da sam svega pet noćenja imao u kampovima. Sve ostalo spavao sam na livadama, žitnicama i kuruzama, ali van ikakvih naselja. Hranio sam se većinom po voćarnama i malim trgovinama, a vrlo rijetko po restoranima. Ako te zanima možeš pogledati na zivizivot.wordpress.com
Siguran sam da će sve biti u najboljem redu, ali malo opreza nije na odmet
Sretan put ti želim.
|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
Svaka čast na putovanju, moj je problem što kada idem najčešće mi se ne da fotografirati (pogotovo na motoru) a ni pisati o tome. Samo uživam u novom ambijentu i ljudima a onda pustim da sve ode u sjećanje.
Isprika smayi na maloj digresiji.
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
FiFi, hvala na dobrom savjetu. Slične sam pročitao i na forum.camping-croatia.com (ovo sa vezivanjem auta iznutra). Ovo s plinom nisam čuo, no u takvom slučaju bih čak radije da mi provale pa da taj plin izvjetri, a mi preživimo, nego da puste plin pa ne mogu otvoriti, pa onda poumiremo unutra.
Inače, možeš vidjeti da sam i sam gore napisao da ne kanimo noćiti po odmorištima na autocesti jer je opasno. Radio sam prije posao koji je bio povezan sa sigurnošću pa sam dosta proučavao i statistike kriminaliteta, pa i sad imam neke izvore. Od svih zemalja na našem putu, najgore je u Njemačkoj, a zbog europskog nogometnog prvenstva povećan je rizik i u Poljskoj. Njemačku planiramo prevesti bez noćenja, U gušće naseljenim zonama ćemo se držati kampova i organiziranih parkinga za kampere, a gore daleko na sjeveru je previše pusto (i previše su to bogate zemlje) da bi se nekim lopovima gore isplatilo vrebati žrtve.
|
|
|
Poruka: 143
|
|
Put na sjever prije 11 Mjeseci, 4 Tjedana
|
|
Jednom prilikom sam se dosta preznojavao u Istočnoj Nemačkoj, tamo se grade autoputevi pa ih infrastruktura još ne prati logično, benzinske postaje su jaaaaako udaljene jedna od druge na određenim rutama pa pripazi da ne presušiš prije vremena, inače taj put me Garmin dobro sj..o  ,ali na autoputu je bio bez greške (sam si spomenuo trenutak nepažnje i ode u jagode; e i spasio me guži tj. prometaljke na određenom kilometru izađeš par sela i ponovno gore  )
Prvi dio puta, kojiko sam skužio, želiš preletjeti. Meni je preko Buzeta jeftinij put preko Italije (ne plaćam karavanke i slovence), no, zato te austrijanci oderu na tunelima (čini mi se da me to više koštalo od vinjete). Čisto za usporedbu od Buzeta do Kranjske Gore preko Ljubljane put je duži za 4km (sada oduzmi nekih 15-20 km Tarvisio-Kranjska Gora u Austiji sam brže uletio)
E, istrani namirnice kupuju u Kopru i Trstu - određene namirnice su čak i preko duplo jeftinije
Sretno!!!!
Super ruta
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Hvala. Da, autocesta kojom planiram kroz Njemačku je ex-DDR većim dijelom. Očekivani dovoz kampera je 900 km. Dakle, uz tankanje kod Passaua, imam debele rezerve do Rostocka.
Put preko Villacha na Salzburg (bilo preko Udina, ili preko Ljubljane) vodi na München. To je u ovom slučaju jako obilazno. Pogotovo što startam iz Zagreba. Tako da idemo ZG-Maribor-Graz-Wels-Passau-Berlin-Rostock i dalje trajektom za Dansku. U Austriji na tom putu ima jedno 4-5 tunela gdje se naplaćuje prolaz, ali sve po sitno. Ispadne tunela koliko i vinjete.
|
|
|
|
|
|
|
Što više čitam više ti zavidim
1. koliko ti troši kamper?
2. znaš li koji je već ili ćeš to znati tek kad ga iznajmiš?
3. jel i vani isto vmax = 80kmh ko i kod nas?
|
|
|
Moderator
Poruka: 2775
|
|
|
|
|
smayoo, iako dosta putujem po svijetu, to uglavnom činim avionom pa ti ne mogu dati nekog korisnog savjeta, ali zato vam mogu poželjeti sretan put i dobru zabavu!!! Svakako se nadam i kakvom barem kraćem eseju sa slikama kad se vratite kući. SRETNO!!
"I najduže putivanje započinje prvim korakom" - Laozi
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Hvala!
@John_st:
1. kaže najmodavac - 9-10 l/100km
2. Adria Sport 573, na šasiji Fiat Ducato, motor 2,2 TD
3. Nije. Vozilo je ispod 3,5 tone, u svakoj zemlji vrijede ista ograničenja brzine kao i za auto. Ali zbog potrošnje nije za voziti brže od 100-110
|
|
|
|
|
|
|
1. aj to nije toliko ni strašno jer nit je lagan nit je aerodinamičan.
2. baš je simpatičan, i izvana i iznutra
3. o pa to je super! nedavno sam imao jednu raspravu gdje me sugovornik uvjerava da je vmax = 80, al očito nije mislio na ove "manje" kampere.
Već vidim kako će vam biti ludo i nezaboravno 
|
|
|
|
|
|
|
|
Onaj tunel kod Salzburga je mislim skuplji od Karavanki.
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Tunel I kod Salzburga jesu skuplji od Karavanki (jedinstvena je naplata za 2 tunela: Tauern i St. Michael). Ali to je tzv. Tauernautobahn, od Villacha do Salzburga i dalje prema Münchenu, a mi nećemo ići tuda, jer je to put na zapad, a mi idemo na sjever. Tako da ćemo mi ići Graz-Wels (točno sredinom Austrije) i dalje na Berlin i Rostock.
John, evo ovdje tablica organičenja brzine (druga tablica po redu):
www.camping-croatia.com/index.php?option...ijesti&Itemid=92
ograničenje je 80 u ex yu zemljama, za one koji su preko 3,5 t.
|
|
|
|
|
Put na sjever prije 11 Mjeseci, 3 Tjedana
|
|
tnx smayoo 
|
|
|
|
|
|
|
|
Jel itinerar gotov? Nisi napisao što ti daju od opreme? A što moraš imati svoje?
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Čovjek kaže (dao mi je popis koji ide uz ugovor o najmu) da daju sve osim posteljine. Plina dvije boce, kabel, crijevo za vodu, kemikalije za WC, posuđe za 6, kamp stolić i stolice, TV, radio.
Na itineraru još uvijek radim.  Gazi me vrijeme...
|
|
|
Poruka: 2205
|
|
|
|
Želim ti sretan put i "mirno more" do povratka. 
Mac mini TimeCapsule iPhone4
|
|
|
Poruka: 1275
|
|
|
|
Sretan put na sjever
Bas ti zavidim, kako bi ja volio negdje izaci iz ove baze. Da vozim onako 2-3 sata bez cilja  Samo da osjetis da mozes ici gdje zelis 
|
|
|
|
|
|
|
smayoo kaže:
Čovjek kaže (dao mi je popis koji ide uz ugovor o najmu) da daju sve osim posteljine. Plina dvije boce, kabel, crijevo za vodu, kemikalije za WC, posuđe za 6, kamp stolić i stolice, TV, radio.
Na itineraru još uvijek radim. Gazi me vrijeme...
Ne zaboravi beštek i WC papir 
|
|
|
|
|
|
|
|
[
Na itineraru još uvijek radim. :) Gazi me vrijeme...[/quote]
Pusti vrijeme, uživaj.
|
|
|
Moderator
|
|
Put na sjever prije 11 Mjeseci, 1 Tjedan
|
|
Evo, sve je spremno i spakirano. I beštek, i WC papir.  Polazak je sutra iza 12 iz Zagreba. Evo i ugrubo itinerera:
16.06. cca 500km 12:00 Zagreb 13:30 Ptuj kupnja namirnica 15:00 nastavak puta 21:00 h noćenje između Passau i Regensburga
17.06. cca 850km 07:00 nastavak puta 17:00 Rostock trajekt 18:30 Gedser 20:00 København
18.06. cca 1000km 07:00 nastavak puta 10:30 Göteborg, kava kod prijatelja, 12:30 nastavak puta 22:00 noćenje između Dombasa i Oppdala u Norveškoj
19.06. cca 900km 06:00 nastavak puta 21:00 Bodø
20.06. solsticij u polarnom krugu, Saltstraumen, najveći maelström na svijetu, udičarenje na losose i morske pastrve 
21.06. cca 700km 07:00 nastavak puta, natrag prema jugu, obalnom cestom, od fjorda do fjorda, 2 trajekta, stajanja po osjećaju 22:00 Verdalsøra
22.06. cca 750km 07:00 nastavak puta, prema istoku, ulazak u Švedsku, 09:00 Tännforsen, najveći vodopad u Švedskoj, 12:00 nastavak puta 20:00 Stockholm
23.06. cca 500km ujutro (mislim, jutro sviće oko 02:00, ali vjerojatno nećemo ustati prije 6:00  ) razgledavanje Stockholma, 23.06. je praznik u Švedskoj, Midsommer, velika fešta posvuda, popodne nastavak puta, 21:00 opet Göteborg
24.06. landranje s prijateljima po okolici Göteborga
25.06. cca 400km ujutro još druženje s prijateljima, 12:00 nastavak puta 18:00 Karlskrona, ukrcaj na trajekt, isplovljavanje 20:00, noćna plovidba za Gdyniu
26.06. cca 650km 08:00 iskrcaj u Gdyniji, nastavak puta, zaustavljanje po osjećaju, 20:00 Krakow
27.06. Krakow, Wieliczka (rudnici soli)
28.06. Oswiecim (Auschwitz), zujanje po kampu
29.06. cca 400km 07:00 nastavak puta, stajanje putem Visoke Tatre, Banska Bystrica (SK), 15:00 Budimpešta, popodne zujanje po gradu, Tropicarium, Citadella, Szecheny Lanchid, Budimski dvorac
30.06. još malo zujanja po Budimpešti (što nismo stigli dan ranije). Ako nam se jako svidi, možda još jedna noć ovdje. Ako ne, možda put kuće, navečer čišćenje kampera, noćenje, drugi dan vraćanje u Zagreb, kraj puta (cca 350 km), a možda (ako nam se da) produžimo još jedan dan pa odemo do Subotice, navečer noćenje u Apatinu (cca 300 km).
01.07. (0 ili cca 350km) ako smo ostali noćiti u Budimpešti ili Apatinu, lagano razgledavanje, u Apatinu, ili negdje s naše strane, u Baranji, negdje na dunavski fiš paprikaš ili pörkölt od soma. Ako se odlučim žrtvovati za djecu i dati da me izjedu komarci, onda usput posjet Kopačkom ritu i laganini do punice, čišćenje, noćenje, drugo jutro vraćanje kampera.
Sveukupno negdje 7200-7500 km.
|
|
|
|
|
|
|
smayoo, šta da kažem... Sretan put, i dobro se provedi s obitelji, i naravno slike očekujemo  
|
|
|
Poruka: 100
|
|
|
|
smayoo sretan put, ljepo vrijeme i dobre uvjete za vožnju želim vam i isto tako očekujem foto zapis ovog puta 
|
|
|
|
|
|
|
|
Sretan put i dobru zabavu i neka te vrijeme posluži, te bez neugodnosti na putu.
|
|
|
Poruka: 402
|
|
|
|
Sretan put,... a kaj se tiče kraja puta i Kopačkog rita svakako i to kad je već usput posjetiti,... i imam tamo tetku (Bilje) i kaže da ove godine još od komaraca skoro ni "k" 
|
|
|
|
|
|
|
Sretno ! 
|
|
|
|
|
|
|
Bon vojaž i fil gluk! 
|
|
|
|
|
|
|
|
nadam se da uživa... gledam već 3 dana nije spojen na forum - svaka mu čast!
iako po itineraru ima detalja koji mi se čine neostvarivi....
npr. 21. 6. - 700 km obalnom cestom u 12 sati
i još ima tu nekih stavki - ali kad se vrati vidjet ćemo...
Nadam se i da ne vozi sam - jer 3-4 dana za redom biti po 12 sati za volanom... hmm...
|
|
|
|
|
Put na sjever prije 10 Mjeseci, 2 Tjedana
|
|
Već se debelo trebao vratiti. Nadam se da nisu negdje zaštekali. Koliko ga znam, da je došao, vjerovatno bi se javio. Ovako, ostaje crv sumnje. 
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Slažem se jzelko, nekako debelo kasni. Zadnje vrijeme kad god se prijavim na jabučnjak, prvo provjeravam jel se smayoo javio da je stigao. Hmmm... 
|
|
|
|
|
|
|
Ajd ne coprajte! Nikakva vijest = dobra vijest 
|
|
|
Admin
Poruka: 4653
|
|
|
|
|
Vratio se, sve je sretno prošlo, ne javlja se jer ga je posao pregazio. Čim dođe do daha...
|
|
|
|
|
|
|
Super, jer je imao običaj javit se.  Laknulo nam ! 
|
|
|
Poruka: 100
|
|
|
|
|
Ljepo za čuti !
|
|
|
Moderator
|
|
Put na sjever prije 10 Mjeseci, 1 Tjedan
|
|
dpasaric kaže:
ne javlja se jer ga je posao pregazio.
Nadam se samo da nije ozbiljno nastradao 
|
|
|
|
|
|
|
U biti koliko puno radi na ovom forumu...on bi trebao uzeti godišnji od foruma 
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Jeeeeeej!!! Evo meeeee!  Drago mi je vidjeti da brinete za mene.
A razlog zašto me nema zadnjih dva tjedna (za dva tjedna prije toga znate razlog) je taj što me stvarno posao pregazio, a htio sam srediti dojmove s puta dok su još friški pa jednostavno nije ostalo vremena za moje drage Jabučare.
A evo i dojmova: http://skrati.net/putovanje2012
Statler kaže:
iako po itineraru ima detalja koji mi se čine neostvarivi....
Naporno da, neostvarivo ne. Moj osobni rekord je 2000 km bez spavanja. Gotovo i bez odmora. I bez autoceste. Ali to je bilo neko drugo vrijeme. Štono kažu, kad ti je 20 i sitno, možeš što god želiš i još na kraju tražiti repete.
npr. 21. 6. - 700 km obalnom cestom u 12 sati
Nedavno (2009) sam dovezao 1600 km do Pariza u jednom danu. 1600 autocestom = 800 obalnom cestom. Jasno mi je da prosječan čovjek to ne doživljava kao odmor, ali ja volim voziti dokle god je krajolik zanimljiv i nemam fiksno vrijeme do kad moram stići nekamo.
i još ima tu nekih stavki - ali kad se vrati vidjet ćemo...
Evo me... Koje stavke?
Nadam se i da ne vozi sam - jer 3-4 dana za redom biti po 12 sati za volanom... hmm...
Nešto je vozila i supruga, uglavnom popodne poslije ručka jedno sat-dva, ali ne svaki dan (mislim da je to bilo 19, 22, 26. i 30. lipnja). Ali nisam s tim računao kad sam planirao put. Ali hvala joj svejedno... 
|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
Ajme, krasota, odmah mi dolaze gušti...svaka čast na opisu i slikama, kasnije ću ih s guštom na miru pročitati. Postoji mala šansa da za par tjedana odemo s motorom do Istabula, jedva čekam da se to i ostvari.
|
|
|
|
|
|
|
Bravo, Smayoo! Lijep opis, lijepe slike... I da, sjever je poseban, i ljeti, a tek zimi...... 
|
|
|
Poruka: 127
|
|
|
|
Baš ću s guštom ovo pročitati i pogledati slike. 
|
|
|
|
|
|
|
Super putopis, drago mi je da je sve prošlo OK, i da ste se izguštali. Svakako je bilo zanimljivo pročitati 
|
|
|
Poruka: 561
|
|
|
|
|
Hvala na putopisu. Gust ga je bilo citati.
|
|
|
|
|
|
|
Mogu samo reći: Čestitam ! Ostat će lijepa uspomena. 
|
|
|
Poruka: 64
|
|
|
|
|
sretan povratak na jabučanjak i hvala na zanimljivom tekstu. jel ti netko radio redakturu ovog putopisa?
kredit
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Ne. Zašto?
|
|
|
|
|
|
|
|
smayoo kaže:
Ne. Zašto?
tok misli ti je literalan, kako bi rekli književni kritičari.
kredit
|
|
|
Poruka: 154
|
|
|
|
@smayoo
nek si se ti nama sretno a i veselo vratija doma 
sve čestitke od mene 
iMac 21,5 1TB ATI grafika
iPhone 5 64GB
|
|
|
|
|
|
|
|
@Riba
Interesira me di si sve bio u Irskoj, koje gradove si posjetija i koja je preporuka što se tiče što treba vidit?
iPhone 5 64GB
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Hvala, Vlastelica
Ja sam bio u Irskoj jako davno (prije 25+ godina) pa se otad sigurno štošta promijenilo, no meni se jako dopala dolina rijeke Shannon i južna obala (oko Corka).
florijan kaže:
smayoo kaže:
Ne. Zašto?
O... K...  , aaaaaaaa.... ovaj... jel to dobro ili loše? 
|
|
|
Admin
|
|
|
|
vlastelica kaže:
@Riba
Interesira me di si sve bio u Irskoj, koje gradove si posjetija i koja je preporuka što se tiče što treba vidit?
Pozdrav Vlastelica,
Evo baš si mi dao razlog za podsjetiti se, ovo je otprilike đir koji smo napravili:
Google Mapa
Da nismo morali jednu osobu vratiti 3 dana ranije u Dublin ruta bi izgledala nešto drugačije (vjerojatno bi otišli do Limericka ali ovako smo obišli i komad istočne obale. Inače smo improvizirali i išli kao muhe bez glave - kako je bio studeni većina kampova je zatvorena i nije bilo gužve tako da smo mogli parkirati gdje god, a dosta smo se vodili Guardianovim popisom top 10 tradicionalnih pubova  što se pokazao kao pravi pogodak jer je većina u malim mjestima van glavnih pravaca, posebno je ugodno bilo u Fethardu gdje su nas dočekali kao davno izgubljenu familiju. Imao sam i Lonely Planet guide ali ga gotovo nisam ni koristio.
Dublin što se mene tiče možeš komotno prekočiti, mi smo odjurili preko Kilkennyja do Waterforda, pa uz predivnu obalu na zapad, digli se u Fethard, pa dole u Cork, onda uz obalu na zapad na Ring of Kerry, pa gore da vidimo i Cliffs of Moher, pa dalje do Galwaya kroz koji smo samo prošli ali izgleda kao mjesta za stati i pogledati, i onda na istok u Dublin pa gore dole po okolici da ispucamo još ta dva dana.
Sve u svemu izuzetno iskustvo i izuzetni ljudi - ako imaš pitanja ili dvojbi rado ću ti pomoći.
|
|
|
|
|
|
|
|
kredit
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Aaaaa, onda dobro... Ja već mislio da sam nešto zaje...
Riba je napisao:
Sve u svemu izuzetno iskustvo i izuzetni ljudi
Apsolutno! Sjajni ljudi! To je i moj najjači dojam! Iako nisam toliko visio po pubovima. 
|
|
|
Admin
|
|
|
|
smayoo kaže:
Apsolutno! Sjajni ljudi! To je i moj najjači dojam! Iako nisam toliko visio po pubovima.
Pa nema boljeg mjesta od puba za upoznati ljude. 
|
|
|
|
|
|
|
Bravo Smayoooo 
|
|
|
|
|
|
|
@riba
Ma ja i žena mislimo iduće proliće u Irsku .. ne znam dal je to pravi termin, ili da idem u lito jer ne znam kakvo je tamo vrime.
Mislili smo ić avionom odavde iz St, pa onda unajmit auto tamo i onda negdje krenut.
Inače vuče me Derry, Belfast,a onda se vratit nazad i dalje (Dublin) pa po nekim gradovima i pokrajinama koje bi ti preporučija.
Može savjet i od drugih, prihvaćam sugestije 
iPhone 5 64GB
|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
Vrijeme nije toliko loše, ja bi preporučio rano proljeće da izbjegnete gužvu. Aer Lingus ima redovne letove iz Minhena za Dublin (povratna karta) za 100njak eura. Inače može se unajmiti i manji kamper za dvije osobe, možda vam to ne bi bilo loše za uštediti na smještaju a i možete prenićiti gdje vam padne na pamet.
Provjeri smiješ li sa rentanim vozilom u Sjevernu Irsku jer mi nismo smjeli. U načelu gradove preporučam izbjegavati, priroda je lijepa, ali obavezno proći jug Ring of Kerry i Kerry Mountains (napomena: prilično loše ceste), ostalo po želji. Irska nije ni toliko velika, s jedne strane na drugu si za čas.
|
|
|
|
|
|
|
|
@riba
Fala na preporukama i na savjetu.
Mislim da je najbolja opcija što si rekao iz Munchena s Air Lingus.
iPhone 5 64GB
|
|
|
Admin
|
|
|
|
|
Da, čak i kada uračunaš put do Minhena trošak je najmanji iako provjeri da Ryan Air nema letova iz Hrvatske za Dublin preko sezone - nama nije bila opcija.
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
|
Smayoo svaka čast! Lijep izlet, jako zanimljiv putpis i predivne slike! Nisam mogao prestati čitati sve dok se niste vratili u Rijeku! BRAVO!
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Hvala! 
|
|
|
|
|
|
|
Dobrodošao natrag! Valjda nije bilo tuge zbog kratkog odmora? Meni je uvijek bilo  .
Ja sam malo hedonista, pa volim putovanja koja pružaju i malo više udobnosti (55+god), ali, uživao sam u čitanju putopisa. Volio bih da sam mlađi, ali šta ćeš, vrijeme teće i treba ga iskoristiti kako ti najviše odgovara. Sad čekam da smisliš turu prema Sibiru, bar željeznicom, do Vladivostoka (nazad možeš preko Amerike, možda je bliže  )
|
|
|
|
|
Put na sjever prije 10 Mjeseci
|
|
@smayoo
Moran ti reć SVAKA ČAST!
Ja sam isto putnik ..al ja nemam dara za pisanje ka ti 
Inače u Norveškoj me oduševilo mjesto Molde, to je mjesto u kojem su odmarali carevi i osta san bez riječi.
Oslo ništa posebno, al njihov muzej na otvorenom gdje u tom djelu postoji niknuta pšenica, svinje, kokoši,crkva, gostionica, jednostavno me oduševilo
ne znam da li si probao file od kita (mene podsjeća na goveđi file) koji je super okusa a jedina mana je što je malo "suh".
Nadam se da ćeš opet negdje s lijepim i iscrpnim izvješćem koje će nas odvest u mislima tamo gdje si ti bio 
evo jedna moja slikica koju sam uradio u Barci
Tu je pokojni Fred i Monseratt, zapjevao Barcelonaaaaa 
iPhone 5 64GB
|
|
|
Poruka: 1507
|
|
|
|
Krasno napisan putopis, sa krasnim fotkama. najvažnije je da ste svi uživali, i to još na vrijeme - brijem da kad stariji malo porastu, ne bu više htjeli ovako 
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
 Hvala. I, da, vjerojatno si u pravu - možda bi ih bilo teže nagovoriti. A i - kad narastu, neka putuju sami, sa svojim društvom. 
|
|
|
|
|
|
|
Super članak,ni Goran Milić ne bi bolji uradio 
|
|
|
Poruka: 1083
|
|
|
|
florijan kaže:
misliš, literaran?  literalno znači doslovce, bukvalno. ti vjerojatno misliš na izražajno, lijepo.
|
|
|
Poruka: 194
|
|
|
|
|
Čista uživancija za čitati, kao da sam na sat vremena pobjegao sa sjevera Hrvatske na sjever Europe. Svaka čast.
|
|
|
Moderator
|
|
|
|
Hvala. Svima. 
|
|
|
Poruka: 182
|
|
|
|
|
I mene odneslo u neke druge, zanimljivije krajeve... Svaka čast!
Mac Mini 2011
MacBook white
iPhone 5 64 GB
iPad 2 16 GB
Apple TV 3
|
|
|
|