Forum
Dobrodošao, Gost
Molimo Prijava ili Registracija.    Izgubljena lozinka?
Renault F1 na Macu (1) Gost
Idi na dno Označenih tema: 0
TEMA: Renault F1 na Macu
Poruka: 859
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec, 2 Tjedana Karma: 30  
Evo, kako slika kazuje i šef Renault F1 momčadi koristi OSX....
www.autosport.com/news/report.php/id/80981
Budi svjestan svega što znaš, ali poštuj sve ono što ne znaš
| Administrator je onemogućio pisanje neprijavljenim korisnicima.
Admin
Poruka: 3424
graph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec, 2 Tjedana Karma: 79  
Ima ukusa čovjek! Baš me zanima što koristi šef Opela! >;->
graphgraph

Mehaničku zbrajalicu s kuglicama na žici......
Poruka: 1106
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec, 2 Tjedana Karma: 45  
Abakus.
ja bi jutjub link bez tambnejla tak da samo piše npr ha te te pe dvotočje pa dva sleša veveve.jutjub.com/watch?v=0mQ20_NCVYY
Poruka: 53
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec, 2 Tjedana Karma: 5  
Nemojte tako ja vozim Opela i ne koristim abakus već MacOS X.....
Nije Opel toliko loš ma koliko god mi šutili o tome
Poruka: 1166
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec, 2 Tjedana Karma: 26  
Hehe pa znamo mi Renaultovci sto je dobro
Admin
Poruka: 3292
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec, 2 Tjedana Karma: 93  
Ja bi se tesko odlucio je li vece govno Opel ili Renault.
Poruka: 99
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec, 2 Tjedana Karma: 1  
Riba je napisao:

...svašta
 MacBook 'white' 2.4GHz
 iMac G4 20'', 1.25GHz
Renalut Clio RS 197 s  naljepnicom ;o)
graphgraph

Riba je napisao:
Zato vozis taljigu od 20 i kusur ili koliko godina?
Moderator
Poruka: 2451
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec, 2 Tjedana Karma: 16  
Njegova taljiga od 20 i kusur godina nije ni Opel, ni Renault. A zadnja taljiga koja je imala teoretske šanse doživjeti tu starost je Katrica.

A današnje taljige koje radi Renault traju 3 godine ili 60.000 (što prije istekne). Zato što rade takvo smeće su i skupili para da se q... po F1.
Before understanding recursion, we must first understand recursion.
Admin
graphgraph

MoschuS je napisao:
Riba je napisao:
Zato vozis taljigu od 20 i kusur ili koliko godina?

Da! Ne vjerujem niti jednom novom vozilu koje mi je dostupno. S ovim znam na cemu sam i kako ga popraviti.
graphgraph

Jooooj daj ne drobite
Odi na Renaultov forum pa pogledaj koliko ljudi imaju km sa svojim autima, zapravo mogu te ja provozat i u svom Cliachu koji ce za koji mjesec napuniti 8mu godinu. Kome se to raspadaju Renaulti nakon 3god ili 60k km?
Pazi ovo, prije par godina vozni park u mojoj firmi je izgledao ovako, novi Hyundai Santa Fe, 7-8 godina star Mercedes karavan (nemam pojma koji broj jer me ta marka ne zanima), jedan Pug 405Mi16 star 15tak god (sad ga vozi moja zena), 3 Cliacha II (2002-2005), jedan Megane II, jedan Clio 1 i dva Twingaca. Po vasim predrasudama pola firme bi islo pjeske na posao, kad vidi cuda, jedini koji je imao vecih problema je vozac Santa Fea kojem se masina doslovno razletila na autu starom godinu dana i ova mecka na kojoj je svaki cas bilo problema sa automatskom getribom i letvom volana. Dodacu jos i vanjsog suradnika kojom se isto razletla masina na Subaru Foresteru 3.0 na autoputu ali taj auto je bio neki uvoz Svica pa tko zna sta se tu sve petljalo. Anyway ne zelim reci da je R savrsen auto, daleko od toga ali nudi dosta za tu lovu i mrzim ove glupe predrasude da je to smece. Krepava vise manje kao i svaki drugi i niti jedan vise nije kvalitetan kao oni od prije 20god i toga je svjestan svatko tko se imalo kuzi u aute. Onaj tko kupi novi auto i ocekuje da mu se nece nista pokvariti u slijedecih 5god je nhf glup bez obzira kupio on Daciu ili Lexusa, isto kao i oni koji kupe Maca pa se iscudjavaju kad nesto ode.
graphgraph

Riba je napisao:

Da! Ne vjerujem niti jednom novom vozilu koje mi je dostupno. S ovim znam na cemu sam i kako ga popraviti.

Jasno mi je tvoje razmisljanje, i meni su bili puno drazi stari auti na kojim si sve kuzio i za kojeg su djelovi jako jeftini ali hebiga neces zauvijek moc imati taj auto. Slijedeci kojeg kupis ce vrlo vjerovatno imati hrpu elektronike kao i svi noviji i to vise neces znati popraviti.
Poruka: 41
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec, 2 Tjedana Karma: 1  
Volvo sam zavolio koliko sam zavolio i apple
siguran i kvalitetan
...a detalji...
3Gs 2G unibody 2,4 iBook G4 1,25  iMac G4 Lamp 20" G4 Cube
i pun frizider jabuka
Poruka: 313
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec, 2 Tjedana Karma: 7  
Kada se već piše, gdje se trenutno može vidjeti Mac. Jučer je bio često u kadru za vrijeme Europskog prvenstva u rukometu. Nisam baš shvatio zašto ga koriste, ali mi se čini da sva video komunikacija ide preko njega, semafor, reklame, muzika u pauzi, efekti.
Moderator
graphgraph

MoschuS je napisao:
Odi na Renaultov forum pa pogledaj

Odi ti na Renaultov forum. Ja, srećom, ne moram.

Kome se to raspadaju Renaulti nakon 3god ili 60k km?

Evo u mojoj firmi:

Renault Megane hatchback 2003. 2.0 Dci. Od kad je, ganc nov, kupljen pa do 140.000 km prošle godine, kad mu se, napokon, gubi trag:

- desetak puta na servisu zbog gašenja u vožnji, gašenja na semaforu i sl. apdejtan, downloadani patchevi iz Pariza, itd.

- u vozačkim vratima poplava svaki put kad pada kiša - to sam zadnji put vidio na Z101 comfort '86. godište, kad je imala 10 godina

- suvozački airbag nikad nisu uspjeli osposobiti (iako su uredno svaki put naplatili)

- nije htio u šestu, a kad bi ubacio u šestu, nije htio van (ovo je koštalo da vam ne pričam koliko)

- na kraju je prodan sa totalno sje... ovjesom (vožen je 80% po autocesti!) jer je popravak toga trebao koštati zamalo više nego što se moglo dobiti za njega

Renault Megane Karavan 2003. 2.0 Dci.

Sa 60.000 prošvikala turbina - zamijenjena kompletna ispušna grana s turbinom. Onda je nakon 10.000 bilo još nešto s turbinom. Obadva puta je koštalo da se us...

Na više mjesta su curila razna ulja. Bio je gori od Exxon Valdez. Dok se to sve pokrpalo, pomijenjalo, itd, kako se ono kaže, "marku po marku - skupi se".

Ležajevi prolupali negdje oko 70.000 (3 kom)

Negdje prije 100 tisuća je crklo nešto oko visokotlačne pumpe.

Ne znam više na koliko kilometara pukao remen alternatora (iako je auto redovno servisiran) pa su u servisu rekli da moraju zamijeniti cijeli alternator jer je oštećena i remenica.

Vrata prtljažnika se ne otvaraju normalno već par godina.

Mogu doznati potankosti i od prijatelja koji se već godinama nesretno druži s Cliom.

Onaj tko kupi novi auto i ocekuje da mu se nece nista pokvariti u slijedecih 5god je nhf glup bez obzira kupio on Daciu ili Lexusa, isto kao i oni koji kupe Maca pa se iscudjavaju kad nesto ode.

Evo ja to očekujem i ne smatram se glupim.

Toyota Carina E 1.6 karavan, 1995. god. 200.000 km, redovni servisi i brisači, 4 žarulje, prije par mjeseci prestao funkcionirati kontakt za centralno zaključavanje na desnoj bravici. I bila su 3 sudara (manja) s tim autom te se popravljalo tu štetu, ali to nema veze s ovim o čemu pričamo.

Toyota Corolla Verso 2.0 D4D, 2005. god, 92.000 km. redovni servisi. Manje od toga nisam ni očekivao.

Mazda 323 hatchback diesel, 2003. god, prodana 2008. sa 150.000. Samo redovni servisi.

Još jedna takva ista, vlasnik je još uvijek sretno vozi, ne znam točno koliko je kilometara, ali tu negdje isto.

Mazda 323BF 1.3 1989. godište, zamijenjen hladnjak jer je jedan raniji vlasnik lijevao običnu vodu u rashladni sustav i osim toga samo redovni servisi. Auto nisam vidio već neko vrijeme, ali čujem da je sadašnji vlasnik još uvijek jako zadovoljan. Kilometara cca 250.000

Itd.
Poruka: 51
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec, 2 Tjedana Karma: 0  
bu2nin je napisao:
Volvo sam zavolio koliko sam zavolio i apple
siguran i kvalitetan
...a detalji...

nisam bas siguran da je volvo toliko kvalitetan. U firmi jedan S40 2.0 star 2.5 godine 30tkm na servisu od prvog dana, nema sta mu nije otislo.
Auti ko auti svi mogu biti super i svi mogu biti kvarljivi, kao i Mac
casio sat sa digitronom, pony bicikl sa casom od jogurta za bolji zvuk
graphgraph

Ajme, koji flejm je nastal oko jednog nevinog posta koji je Davor malo potkuril, a ja sam dodal zraka....
Ljudi, nagledal sam se svega. I da, doista su neki auti malo nježnije napravljeni, ali mislim da većina problema izvire iz servisne mreže koja je u pojedinačnim slučajevima bahata, nestručna i bezobrazna.
Ja bih zaključil raspru da svak vozi auto koji želi i s kojim je zadovoljan. Smayoo je supersretan s avensisom, Moschus s clijom, Papitovenga svojeg clija RS ne bi dal za niš (tu ga posve razumijem, kakav auto!!!!!!!)...
Na loš se primjerak može namjeriti (da, Smayoo, vidjeh i avensise s raspadnutim motorima, poblesavljenim elektronikama i čudima svakih vrsta) svako i onda u igru ulazi serviser, njegov odnos prema kupcu i stručnost koju (ni)je stekao na onim treninzima kod uvođenja novog proizvoda.
A o tome bi se dalo pričati i pričati...
No, svima koji žalite za autima od prije 20 godina, samo bih skrenuo pažnju na jedna detalj: tko bi da mu auto opet troši 15 litri ako ima motor s više od 130 KS? Smayin avensis D4-D ide ispod 7 l/100 km, a pojuri 200 km/h. Potom, koji je auto osim S klase prije 20 godina imal klimu i servo volana (u seriji)? Centralnu bravu? ABS? A o ovjesu da ne pričamo...
Inače, kad smo kod rukometa, i na tekmama Medveščaka u Ledenjači imaju macbook s kojeg valjda puštaju mjuz i one video obavijesti na semaforu. Baš je lijepo vidjeti jabučicu kak se svijetli na vrhu tribine u polumraku
Admin
graphgraph

Djuro genijalac je napisao:
No, svima koji žalite za autima od prije 20 godina, samo bih skrenuo pažnju na jedna detalj: tko bi da mu auto opet troši 15 litri ako ima motor s više od 130 KS? Smayin avensis D4-D ide ispod 7 l/100 km, a pojuri 200 km/h. Potom, koji je auto osim S klase prije 20 godina imal klimu i servo volana (u seriji)? Centralnu bravu? ABS? A o ovjesu da ne pričamo...

Moj ima i servo i klimu i cruise control. Potrosnja je zanemariva stavka ako uzmem u obzir cijene odrzavanja i servisa. Ali da, slazem se da je najveci problem u servisima, medjutim sto ciniti kada si uz danasnje motore osudjen na njih. Ja imam svoj factory service manual od 800 stranica i nema toga sto uz nesto vremena i alata ne mogu napraviti.

Ja cu voziti oldtimere do kraja zivota.
graphgraph

Tvoj je auto bil debela iznimka. Sjećam se kak je za BMW M3 doplata bila redom: ABS, servo volan, a o klimi nitko nije ni sanjal... Govorim o prosjeku koji se danas uzima zdravo za gotovo.
A da je gušt imati nekaj posebno i šarafit po tome, je. Recimo delta integrale. Auto se raspada non-stop, ali imal bi ju za misni auto. Voziš se s njim samo nedjeljama, ostatak tjedna imaš nekaj normlano, a u subotu lanciju pripremaš za vožnju i dogovaraš nekog od frendova da te prati putem za zlu ne trebalo....
Admin
graphgraph

Da, to bi bio neki ideal. Za pocetak nedostaje mi jedna garaza/radiona. Bit ce jednom kada mi padne vreca para s neba. Bitno je mastati, kada prestanem i to onda cu se zabrinuti.
graphgraph

E da me je netko pitao sto Smayoo vozi dao bi pare na Golfa ili Corollu
Japanci su klasicno dobri ali zato i kostaju dosta vise u startu (i novi i rabljeni) pa kako tko voli. Problem je samo sto ti nitko ne moze garantirati da si stvarno miran ako si dao vise love ali ako nista drugo statistika je na tvojoj strani. Otprilike isto kao i sa Macovima, jesu pouzdani ali svi znamo da mogu krepati i da mogu doci sa serijskom greskom. Jedan moj daljnji rodjak je do nedavno zivio u Svici i od 80tih je vozio iskljucivo Audije koji i kod nas slove kao dobri i kvalitetni ali je sa zadnja dva a3 imao toliko problema da je sad kupio Toyotu pa cemo vidjeti kakve je srece.
Mene malo smeta kod japanaca sto su generalno poprilicno skrti sa opremom na slabijim modelima, kolega kupio Yarisa i iskreno ja sam se razocarao kad sam vidio kako to unutra izgleda. Stavrno sam ocekivao puno vise pogotovo za tu lovu a ono unutra neka tvrda neugledna plastika i jadni sicevi, jedino onaj display izgleda fora. U svakom slucaju moj Clio izgleda daleko bolje i djeluje puno kvalitetnije unutra, imam hrpu vise opreme a nakon 8 godina sto ga imam i par vanrednih kvarova jos nsam dosao ni blizu cijene tog Yarisa.
Moderator
graphgraph

MoschuS je napisao:
E da me je netko pitao sto Smayoo vozi dao bi pare na Golfa ili Corollu

Kakve li blasfemije... WV i Toyota u istoj rečenici...

Japanci su klasicno dobri ali zato i kostaju dosta vise u startu (i novi i rabljeni) pa kako tko voli.

Hej! Živimo li mi u istom svemiru? Na moju sreću, većina ljudi u ovoj zemlji misli da su jedino njemački auti - auti pa zato ja uživam mogućnost JEFTINE kupnje japanskih auta (koji su u većini EU skuplji od njemačkih).

Mene malo smeta kod japanaca sto su generalno poprilicno skrti sa opremom na slabijim modelima,

Mene to ne smeta uopće. Puno više volim imati manje opreme, ali da radi, nego hrpu lampica i gumbića koji ne rade.

Elem, da mi je stvarno tako sila za lovu, onda SIGURNO ne bi kupio Renault. Kupio bi Daciu, jer je ona još jeftinija, a ništa nekvalitetnija od Renaulta.

Djuro, svakako se slažem s tobom - današnji auti su bolji od nekadašnjih, ali ne zbog serva i centralne brave, nego prvenstveno zbog toga što manje troše, manje truju, nema podešavanja paljenja (tko se još sjeća platina? ), lera, karburatora... Kad je tko zadnji put čuo da ti probije voda u cilindre? I sl.

Ali! Današnji auti su (uz kompjutere) najbolji primjer za ono što Zeitgeist pokret naziva "planned obsolescence". Po svim tehničkim parametrima, mogli bi trajati 300.000 km, ali namjerno su napravljeni tako da te prisile da ih mijenjaš za novi radi glupih kvarova (crkne čitač čipa u kod-ključu i više ne možeš upaliti auto, a popravak košta 2000 EUR, na primjer).
Admin
graph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec, 2 Tjedana Karma: 79  
Upravo smo bili na kavi s našim frendom mehaničarem i komentirao je kako je lud od tih "planiranih kvarova", tj. od dijelova koji su namjerno napravljeni tako da bi se potrošili nakon xy vremena. Kaže da su ponekad čak zamjenski dijelovi od third-party proizvođača kvalitetniji i izdržljiviji od originalnih. Ah, valjda je to nekakva cijena napretka. Bez takvog, na silu ubrzanog, obrta novih vozila bilo bi i manje novca za razvoj itd...
Moderator
graphgraph

Na temu je li to zaista stvarna cijena napretka ili nije, pogledajte ovamo:

www.thezeitgeistmovement.com/joomla/inde...;id=19&Itemid=54

Nedavno je negdje netko jako lijepo citirao Gandhija u kontekstu vrlo sličnom ovom:

"Na svijetu ima dovoljno za sve, ali nema dovoljno za svačiju pohlepu."
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec, 1 Tjedan Karma: 26  
Smayooo jel dobro papucica gasa?
Mislim da tvoja generacija nije zahvacena ali svejedno provjeri, nije bas za zahebavati se
Admin
graph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec, 1 Tjedan Karma: 79  
Fly-by-wire? Meni se više sviđa klasična sajla, barem kada je tako kritična stvar kao gas u pitanju!
graphgraph

Ne volim ni ja fly-by-wire nikako, imam ga na Cliachu i u pocetku me je izludjivao onaj mali delay koji imas prilikom pritiskanja gasa kojeg kod sajle nema.
Nisam bas previse citao ali koliko vidim ne znaju jos 100% u cemu je greska. "Je li riječ o elektronskom defektu sensora papučice akceleratora, elektro motora ugrađenog na ulazu u usisnu granu motora (koja je već imala opoziv na Camry modelu) koji kontrolira "leptir" ili pak elektronskom tempomatu, još se ne zna, ali se nagađa kako je defekt upravo u jednoj od tih komponenti. "
Poruka: 157
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec, 1 Tjedan Karma: 7  
Ne bih ulazio u domenu izbora marke automobila. Ali slažem se da uvelike vijek trajanja samog auta prvotno ovisi o servisu i kvaliteti istog. Osobno znam mnoge koji rade u tim servisima (dakako govorim o ovlaštenim servisima) i skidaju djelove s novih automobila, muljaju razno itd. Svaki auto se može pokvariti i glupo je generalizirati, no međutim apsurdno je uspoređivati toyote, bmw, audi s nekim consumer brandovima tipa renault, peugeot i slično, tim više kad govorimo o nekom Cliu. Osobno preferiram Audi, materijali izrade i sve što dođe u njega je vrhunski odrađeno, naravno da to ima svoju cijenu i pritom je poprilično frustrirajuće kad ste kupili auto za vrijednost recimo 2,3 Clia (koji normalno funkcionira i obavlja svoju voznu dužnost) a vaš A6 nakon par mjeseci krepa, jer su krivo spojili recimo elektroniku. Skuplji auti nisu nužno bolji, ma da sam imao prilike raditi za BMW motors jedan projekt i tvrdim da su njihovi motori jedni od najkvalitetnijih u klasi, a posbeno kada govorimo o diesel agregatu sa 3000 kubika, također i M linija.
Poruka: 157
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec, 1 Tjedan Karma: 7  
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec, 1 Tjedan Karma: 30  
Fly by wire se koristi jer se FUNDAMENTALNO mijenja upravljanje radom motora. Dok s klasičnom sajlom samo određuješ količinu zraka koja ulazi u motor (beniznac) odnosno količinu goriva (dizel), pritiskom na fly by wire papučica zapravo od motora zahtijevaš određenu količinu okretnog momenta. Onda elektronika prema svim parametrima koji su joj dostupni (temp rashladne tekućine, zraka, opterećenje, ispušni plinovi itd....) dozira zrak, gorivo, određuje pretpaljenje itd... A zadrška o kojoj govoriš je danak euro4 tj. euro5 normi ispuha. Sve mora biti usklađeno, λ se uvijek drži na jedan i zato su motori malo tromiji. Ako želiš trenutni odziv na gas, nek ti Davor, kao pravi alfista, omogući vožnju u nekoj spiderici s frgama. Kud ti okom, tu auto skokom. BMW 320is (kockica, za talijansko tržište sa 190 KS) je bil zadnji sportski motor koji su napravili bez brige o ispuhu, jer talijani tad još nisu tražili katalizator.
A premium brandove nećemo dirati da ne čačkamo mečku...
Toyoti se dogodil fuck-up. No, budimo realni, oni nisu proizveli niti jednu od navedenih komponenti; samo su ih kupili i naletjeli...
I nemojte mi Smayu dirat !!!!!!!
Moderator
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec, 1 Tjedan Karma: 16  
Ekipa, nemam pojma o čemu pričate. Sve moje Toyote rade ko violine. Iskreno, boli me q što se miče kad pritisnem gas, dokle god sve radi. A meni sve radi.

Međutoa, žalostan sam da baš nitko nije pogledao link na Zeitgeist koji sam gore stavio...
graphgraph

Smayo govorimo o opozivu Toyota, bilo je danas i kod nas na Dnevniku ili nekim vijestima pa provjeri malo da ti nebi pukla zica na tvojoj violini

serafin to je upravo ono na sto ja ciljam, skuplji auto ne znaci nuzno i bolji a svima se moze potkrasti greska sto upravo dokazuje i svemocna Toyota sa ovim povlacenjem 4 milijuna!!!! vozila. Znaci u principu placas manju sansu da ti se dogodi s*anje, naravno da placas i bolje materijale, razvoj i blablabla ali to vecina ljudi ni ne percipira.
btw da nebi bilo da ja sad nesto mrzim toyotu, dajem obadva jaja za jednu Celicu zadnje, 7me generacije
Moderator
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec, 1 Tjedan Karma: 16  
Bo. Nisu me zvali, niti opozivali. Nadam se da niti neće...
Poruka: 219
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec Karma: 30  
@smayoo:
Sporni modeli

•• Aygo (veljača 2005. - kolovoz 2009.) •• IQ (studeni 2008. - studeni 2009.) •• Yaris (studeni 2005. - prosinac 2009.) •• Auris (listopad 2006. - siječanj 2010.) •• Corolla (listopad 2006. - prosinac 2009.) •• Verso (veljača 2009. - siječanj 2010.) •• Avensis (studeni 2008. - prosinac 2009.) •• RAV4 (studeni 2005. - studeni 2009.)
Admin
graph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec Karma: 79  
Ah, za mene su auti kao i kompjuteri - volim i nastojim koristiti one koji mi izvlače osmijeh, a ostale, koji tek uredno obavljaju svoju dužnost, samo respektiram.

Toyota je na glasu kao ultimate u kvaliteti, čak se često pozicionira više od drugih, daleko skupljih marki. Isto tako mislim da je ova negativna "senzacija" s tim problemom s gasom daleko pretjerana, neš' ti opasnog problema, opasan je samo ako si zadnja plavuša, ali onda ima i opasnijih stvari koje se mogu dogoditi u prometu.

S druge strane, meni je Toyota dosaaaadnaaaa. Zadnja Toyota na koja sam nešto osjetio bila je Celica. Ne znam radi li uopće Toyota sada neki model koji nije samo "sigurno i pouzdano od A do B"?
Poruka: 299
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec Karma: 37  
U stvari treba voziti rikše. Svako toliko se promijeni motor za malo novaca i to je to. Troši po potrebi, a i ne mora.
Moderator
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 1 Mjesec Karma: 16  
Joskocurkovic, hvala na info. Izgleda da sam ih sve uspješno mimoišao. Avensis je 2007, Corolla Verso je 2006, a Carina je ful izvan konkurencije - 1995 .

dpasaric je napisao:
S druge strane, meni je Toyota dosaaaadnaaaa. Zadnja Toyota na koja sam nešto osjetio bila je Celica. Ne znam radi li uopće Toyota sada neki model koji nije samo "sigurno i pouzdano od A do B"?

Sve što si napisao je točno. Slažem se da je Toyota dosadna. Dosadno predvidljiva. Ja upravo to od auta očekujem. Da bude dosadan. Da ga znam na pamet (i on mene). Ne želim da me auto iznenađuje.

Ti si alfista. Alfa je točno to što ti od auta želiš i točno to što ja ne želim. Imali smo jednu službenu Alfu 159, kako se to kaže "tuniranu" (čitaj: s pun q... plastike po njoj i u njoj i par kW muzike). Vrlo strastven auto. Nabijen emocijama. Ali mogu reći da mi je prilično išlo na živce da svaki put kad zakočim zanosi lijevo. Zadnji koji mi je to radio je bio stojadin '86. A da ne govorim kako mi je strastveno strgao kičmu svaki od tih par puta što bi se njime prevezao do Zagreba ili Pule. Nedajbože da sam se u tome vozio do Beograda ili Sarajeva, ili Milana... Ali da grize kad ga nagaziš - grize. Da je strastven - jest. Ali meni više nije 23...
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 4 Tjedana, 1 Dan Karma: 30  
Nevoljama za Toyotu nije kraj. Upravo je izbila vijest da u SAD i lexus (hibridni) ima probleme s bremzama, isto kao i prius. Bome su Japanci sad gadno natrčali, a GM i Ford nanjušili krv i dodatno spuštaju cijene kupcima koji se s Toyote odluče za njihove aute...
Ne bih htio biti zloguki prorok, ali navlas isto počinje Debt of Honor by Tom Clancy. Samo kaj je tam problem s korozijom spremnika za gorivo neimenovanog japanskog proizvođača automobila koji ne može biti nitko doli Toyota....
Za neupućene: stvar eskalira otvorenim ratnim sukobom Japana i SAD....
Ne velim da se bu to dogodilo, ali ne lezi vraže...
Moderator
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 4 Tjedana, 1 Dan Karma: 16  
Popušit će Amerikanci. I zadnji put bi popušili da im nisu njemački Židovi napravili atomsku bombu.
graphgraph

A nemreju poljugat dok imaju Jacka Ryana na svojoj strani. Kaj je sve zamislil u Debt of Honor.....
Admin
graph

Renault F1 na Macu prije 4 Tjedana, 1 Dan Karma: 79  
Prilično je nemoguće da bilo koji moderniji auto zanosi pri kočenju. Čak i da nema četverokanalni ABS to bi bilo teško izvesti, a i deset godina stare Alfe imaju takav. Alfa 159 je smislu stabilnosti i dinamičkih karakteristika vrhunski auto u svakom pogledu, dakle, ako ti se zanio, to nema veze s autom. Da stvar bude bolja ona ima čak i VDC (Vehicle Dynamic Control) tako da moraš biti totalni huligan da je izbaciš iz ravnoteže.

Zanošenje pri kočenju tipčno je za aute koji nemaju ABS i koji imaju pokvaren zadnji regulator kočnica - npr. ostane zaglavljen u položaju kao da je vozilo puno tereta, pa pušta ulje iza i kada ne treba, pa dolazi do notornog i opasnog efekta da se zadnji kotači zablokiraju tren prije prednjih - što dovodi do zanošenja. To je bio npr. čest kvar na Alfama 33, ali to je bilo prije 3 desetljeća.

Kada auto ima ABS teško da može zanositi jer bi ABS otpustio onaj kotač koji bi zablokirao i dovodio do zanošenja. Dakle, ako se auto zanio pri kočenju - ili je bio opasno neispravan ili se radilo o toliko nenormalnoj podlozi da ABS to nije mogao korigirati, a onda bi se to dogodilo baš svakom autu.

To da to nisu auti kojima je udobnost na prvom mjestu - apsolutno se slažem. Ja budem mrtav umoran i od kratkog puta Rijeka-Zagreb.
Moderator
graphgraph

Sorry, krivo sam napisao - ne 159, nego 156. Ali inače ne mora kotač blokirati da bi se auto zanio. Dovoljno je da lijeva strana koči jače od desne (ali ne blokira kotače).
graphgraph

Smayoo je u pravu, Davore, bojim se. BTW, dobil sam upravo obavijest iz Toyote. Kod nas je 7385 auta koji trebaju popravak gasa..... Nadam se da Smayoo nije zahvaćen tom akcijom...
Moderator
graphgraph

Wow... Dosta popularna postade Toyota. Ne, ja nisam zahvaćen - niti su me zvali, a niti mi je i jedan od auta u onim problematičnim grupama koje je gore naveo joskocurkovic
Admin
graph

Ako pretpostavimo da auto radi kvara nejednako koči na prednje kotače (naravno, ne bi prošao tehnički, ali recimo da je problem nastao kasnije) onda se postavlja pitanje koliko se jako mora zakočiti da bi došlo do zanošenja, a vjerujem da se mora prilično intenzivno kočiti da bi se to dogodilo, a onda se opet vraćamo na točku jedan gdje bi ABS to korigirao čim bi se jedan kotač zablokirao, a drugi i dalje vrtio.

Dakle, teoretski to je nekakav scenario u vremenu od početka kočenja do aktivacije ABS-a. Da, moguće je, ali koliko je vjerojatno da bi takav kvar nastao i da vozač ne bi hitno auto odveo na servis? I što bi uopće mogao biti uzrok - eventualno napola zablokirana kliješta ili značajna razlika u potrošenosti guma lijevo/desno. Jesam li nešto propustio? Nećemo računati ekstremne scenarije tipa "otpala pločica" i "napukao disk".

Inače, novije generacije 156 također su imale VDC kao trenutni 159 model.
Moderator
graphgraph

Gle, jbt, ko da sam ti dijete napao...

Bilo je nešto s mehanizmom koji stišće pakne oko diska. Ta je Alfa inače bila na servisu parnim datumom popodne, a neparnim ujutro. Svaki put bi nešto poštelali, bilo bi dobro 100-200 km i onda opet isto.

Ja inače nikad ne kočim osim kad je nužno (kad netko ispred mene naglo zakoči, kad mi nešto izleti na cestu, i sl. te kad se zaustavljam na semaforu, parkiram itd, ali to je vrlo blago). I kad god kočim, kočim s potrebnom mjerom. ABS mi se na bilo kojem autu vrlo rijetko aktivira.

Uglavnom, na toj alfi, kad god bi prikočio, auto bi trgnuo lijevo. Ništa katastrofalno, ali dovoljno da se mora korigirati volanom. Dovoljno da se osjećaš jako nesigurno.

Ali ne sekiraj se... Nije to sve. Bilo je tu svašta još. Auto se svaki 3. ili 4. put nije mogao upaliti (negdje je bio problem sa strujom). E, kad ne bi htio, onda bi trebalo počekati 5-10 minuta... To je naročito super kad kasniš na sastanak, a stao si pišati na pumpi da ne bi kod klijenta odmah morao juriti na WC.

Pa čudnih zvukova koje je ispuštao ovjes, a i karoserija pri većim brzinama.

A jesam li spomenuo da je klima radila samo na temperaturama ispod 20 stupnjeva?

Ma, parodija živa...

No, pokoj mu u duši, sad negdje mirno pase travu, sprešan u kocku...
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 4 Tjedana, 1 Dan Karma: 26  
smayoo je napisao:

Ja inače nikad ne kočim osim kad je nužno (kad netko ispred mene naglo zakoči, kad mi nešto izleti na cestu, i sl. te kad se zaustavljam na semaforu, parkiram itd, ali to je vrlo blago).

Kako mislis da ne kocis?
Da nisi jedan od onih koji kilometar prije semafora puste gas i prepustaju se silama prirode da zaustave auto?
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 4 Tjedana, 1 Dan Karma: 37  
Kud ste vi otisli? Fala bogu da mi posao nije vezan uz prokleto cetverokotacno limeno cudoviste. Glava je u torbi svakim kilometim na asfaltu. Moj je doseg 12.000km godisnje i to cisti hedonizam i 0km posao (mada sam puno po terenu, ali lokalno).
Admin
graph

Haha, da, pa meni su Alfe nešto što doživljavam jako emocionalno! Čudi me ovo što kažeš za 156 jer osim što je to bila izabrana za najbolji europski auto kada se pojavila, glasila je za model koji je bio toliko uspješan da je Alfa otvorila novo poglavlje nakon nje i opet postala profitabilna unutar grupacije. To je model koji je donio i niz inovacija, pogotovo je značajan common-rail u dizel modelima. Baš je ovjes Alfe 156 jedna od njenih najboljih strana i bio je jedan od najboljih, ako ne i najbolji u klasi, kada se auto pojavio. 156 je uzeta i kao osnova za DTM i kasnije iTC natjecanja. IMHO divan auto - kako inženjerski, tako i dizajnom.

Ja sa svojim Alfama nisam imao nekih neobičnih problema, a evo niti direktor jedne firme s kojim sam baš danas bio na sastanku, pa smo nekako završili na kraju na autima - pogađaš... ima 156 i to s preko 200k i kaže da je oduševljen autom, i da će kada pređe 300k opet kupiti 156, samo noviju!

Jesam li spomenuo da je jedini auto koji me ikada ostavio na cesti bio japanski? I to nov i još pod garancijom...
Poruka: 67
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 4 Tjedana, 1 Dan Karma: 3  
Zanošenje nema veze s ABS-om iako bi on trebao ako je cijeli sustav dobro podešen trebao i u tome smanjiti efekt. Auto moze kociti unutar kriterija postavljenih od proizvođača i tehničkih stanica i zanosit. Problem je nejednakost lijeve i desne strane. Ako je riječ o disk kocnicama i ako su one ok znaci da je kvar na razini cijelog sustava kocenja i svih pomagala zajedno. Ko ima iza dobar stari bubanj pa jedan ode i zamjeni se vrlo cesta poslijedica kasnije.
Admin
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 4 Tjedana, 1 Dan Karma: 93  
dpasaric je napisao:
Jesam li spomenuo da je jedini auto koji me ikada ostavio na cesti bio japanski? I to nov i još pod garancijom...

No, no....a neminovan pozar? A mali div?
Admin
graph

U epizodi "Neminovan požar" nisam ja sudjelovao, a i do nje ne bi nikada došlo da je gospodin vozač poslušao putnike koji su ga pola sata upozoravali da stane jer se osjeti miris benzina, a kvar je bio trivijalan - napukao third-party filter benzina od 20 kuna.

Epizodu "Mali div" isto tako ne računam jer sam svjesno vozio auto star 20 godina s puknutim blokom motora koji je miješao ulje i vodu. Kada si izvadio šipku za ulje bilo je bijelo, a ne crno! Pravo je čudo da je takav vozio dobra 4 mjeseca dok nije konačno zaribao, a i tada je to napravio sa stilom - taman se dokotrljao do parkirališta na Vratima Jadrana - i izdahnuo. R.I.P. good old R4!

Japansko me vozilo pak ostavilo "Bogu iza nogu" i napravilo show s eksplozijom, zatvaranjem autoceste, vatrogascima, policijom i hitnom pomoći... i onda će netko reći kako mu je nešto škriputalo na talijanskom autu, pa su oni kao nepouzdani...

Talijanski vatrogasci su mi se smijali i pričali da mi "tako i treba kada vozim tu japansku kantu umjesto kakve talijanske ljepotice"! A onda je svaki od njih izrecitirao što vozi, a vođa brigade je ponosno rekao da ima stariji Ferrari! Naravno, kada sam im objasnio da je ovaj japanac bio tek nužno zlo, a da je doma u garaži "normalan auto", odmah smo se sprijateljili!
Moderator
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 4 Tjedana Karma: 16  
Nissan je japanski auto isto koliko je i Opel njemački. Ta tvoja priča s Nissanom, vatrogascima i hitnom je samo još jedan argument u prilog moje tvrdnje da je Renault smeće.

Ono u čemu se s tobom slažem (i to je davno prošla slavna povijest Renaulta) je priča o Katri. To je čudo od vozila. Apsolutno čudo. Samo da je imao klimu, nikad ga ne bi prodali!

A slažem se i s tim što si napisao za talijanske aute - osim par bizarnih priča (pukla kardanska osovina na Alfi 75 i tome slično) - 99% slučajeva talijanski auti su stalno nešto pokvareni, ali nikad toliko da te negdje ostave. Stalno nešto škripi, cvili, negdje je nešto puklo, otpalo, itd. ali idu. To je istina.

Ali meni je to jednostavno neprihvatljivo. Nemam ja auto zato da stoji kod majstora, nego zato da me vozi. Od 1996. nemam godine sa manje od 50.000. A rekordne su bile 1997. (>100.000) i 1999. (>150.000). A i prestar sam da se sam za*ebavam s tim.
Moderator
graphgraph

MoschuS je napisao:
smayoo je napisao:

Ja inače nikad ne kočim osim kad je nužno (kad netko ispred mene naglo zakoči, kad mi nešto izleti na cestu, i sl. te kad se zaustavljam na semaforu, parkiram itd, ali to je vrlo blago).

Kako mislis da ne kocis?
Da nisi jedan od onih koji kilometar prije semafora puste gas i prepustaju se silama prirode da zaustave auto?

Od onog što si me citirao si pročitao samo prve 4 riječi. Pokušaj ponovno.

Kad kažem da nikad ne kočim osim kad je nužno, to znači da ne kočim npr. pred zavojem kad ispred mene nema nikog, niti u praznom raskrižju u kojem skrećem, itd. U takvim situacijama, da, nešto ranije pustim gas i spustim u brzinu niže, pa i dvije ako treba.

Prije, dok nije bilo autoceste, a vozio sam 1-2x tjedno za Zagreb, užasno su me ljutili vozači koji bi po Lujzijani divljački kočili pred svakim zavojem i opet divljački ubrzavali nakon njega. Oscilacija brzine 30-100. Nemoj mi reći da i ti tako voziš?
Poruka: 732
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 4 Tjedana Karma: 14  
@ Smayoo
Slažem se više manje s tobom, u branši sam od 1966 g. radio u prodaji autodijelova dosta dugo. I onda su japanci bili sinonim kvalitete i egzotičnosti jer ih je bilo malo. Gledajući, mislim da je ADACova, statistiku kvarova vidi se da se japanci najmanje kvare niz godina unazad. Treba imat nesreću da imaš loš japanski auto, a sreću da imaš dobar (bez kvarova) neki drugi. Sad zadnjih godina i taj se omjer smanjio jer su standardi kvalitete izjednačeni. A ovo sa Toyotom je prenapuhani mafijaški rat u autoindustriji, jer su i jače marke imale ozbiljnih grešaka, ali je to išlo u tišini i guralo se pod tepih. Smayoo, ne sekiraj se, a svaki je auto dobar toliko koliko je malo na servisu.
Lav
 iMac 20"alu
 TimeCapsule
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 4 Tjedana Karma: 26  
smayoo je napisao:

Prije, dok nije bilo autoceste, a vozio sam 1-2x tjedno za Zagreb, užasno su me ljutili vozači koji bi po Lujzijani divljački kočili pred svakim zavojem i opet divljački ubrzavali nakon njega. Oscilacija brzine 30-100. Nemoj mi reći da i ti tako voziš?

Ne, ja vozim 100 cijelo vrijeme
Osim ovih koji se vuku konstantno isto me zivciraju ti koji zavoje prolaze sa 30 jer valjda misle da ce se prevrnuti a onda poslije po gasu tako da bi morao ici debelo preko ogranicenja da ih predjem. Smatram da vozim nesto zivlje od "normalnog" ali nisam od onih koji rade gluposti i voze se kao da je cijela cesta njihova, uredno dajem zmigavce i ne guram se nikada ali necu se sigurno voziti iza nekog tko ide 60 a ogranicenje je 70. Takodjer me neopisivo zivciraju oni kojima treba pola minute da krenu na zeleno, a najvise oni koji pricaju na mobitel za vrijeme voznje.
Admin
graph

Renault F1 na Macu prije 4 Tjedana Karma: 79  
Naravno da svatko odabere prema potrebama. Da ja radim godišnje 50k km kao Smayoo vjerojatno bih i ja poželio nešto "dosadno", ali opet toliko pouzdano da ne moram razmišljati o ekstra održavanju.

Opet, možda to i nije toliko strašna razlika u praksi - tko zna što te službene statistike pouzdanosti zapravo gledaju. Možda je mnogo i u sreći - npr. moj brat vozi Alfu (veliku dizelašicu), sada ima 350,000 km i nikada ga nije ostavila na cesti. Da, priznajem, on stalno nešto popravlja, ali auto ide, ide i ide... neću se iznenaditi ako napravi i još 100,000 km.
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 4 Tjedana Karma: 14  
Vidiš to me podsjetilo na piceke i OS X.
Kod jednoga stalno nekaj prčkaš a drugi je dosadan jer nemaš kaj prčkati, sjedneš i voziš !
Lav
 iMac 20"alu
 TimeCapsule
Poruka: 20
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 4 Tjedana Karma: 3  
Moj stari je teski alfista od prvog auta, a ja nastavljam tradiciju On voli rec da se auti dijele na 2 kategorije - 1. alfe, 2. svi ostali.
Ja sam takoreci svaki dan na cesti (zadnje 3.5 godine), relacija VŽ-ZG, vozim 156-icu 2.4 JTD (nepoderiva masina). radim u prosjeku 50tkm godisnje, auto ima debelo preko 300.000 (kupio rabljenog) i radi ko vurica. Samo redovito odrzavanje, nikakvih vecih problme s autom nije bilo i nadam se nece biti. ove godine ako bude sve po planu sjeda neka 159-tka.
Admin
graph

Haha, evo baš me Big Papi razveselio, da ne bude da sam ja ovdje jedini "Alfa čudak".
Poruka: 20
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 4 Tjedana Karma: 3  
Bilo kuda alfa svuda. Meni su nudili sluzbeni golf al reko nema sanse, vjerojatno bi me se stari odrekel da me vidi u tak necemu Taj isti golf na kraju vozi koleg s posla (on je ZG cijelo vrijeme) i u nekih cca. 50tkm otisla prvo druga brzina, pa rikverc pa se na kraju raspala getriba. Novi auto kupljen pocetkom 2007.g. Das auto
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 4 Tjedana Karma: 30  
Dečki, sve je OK. Auti su ko i žene: netko voli plave, netko se kune u crnke, nekom su drža mršavice, neko bi da su oble itd... Svako se vozi u onom što si može priuštit i kaj ga čini sretnim.
Ne velim da od auta tražim nevidljivost ko od toyote, ali me izluđuju sitnice na alfama. Furt nekaj cvili, škripi, lampice se pale, ali auto uglavnom ide, to je istina. Sad, drugo je to kaj svi alfisti razviju neku ravnodušnost prema tim sitnicama koje furt za....ju. No, nagledal sam se svega i nitko nije savršen. Ja samo gledam kolko kaj košta u startu i kaj se za to dobiva. A tu je alfa JAKO precijenjena. Da ne velim koliko izgubi na vrijednosti, a 159-ka je skupa ko dragi kamen, teška ko svinja i tijesna iznutra ko kutija Eva sardina...
Moderator
graphgraph

E, da, ali samom svojom pojavom izaziva spontano lučenje, kako testosterona, tako i progesterona u onom dijelu populacije koji aute dijeli na Alfe i one ostale. A to im je neprocjenjivo...
Admin
graph

Ha! A moja zamjerka 159-ki je što nije dovoljno klaustrofobična! Kada sjednem iz fighter-jet cockpita u nju izgleda mi kao da sam sjeo u kakav kombi ili monovolumen! Dakle, da, kriteriji su očigledno vrlo različiti.
graphgraph

Paaa, i to je stvar za raspravu. Ako se netko pali na 33-jku, onda je slučaj za promatranje u Vrapču...
Mene pali impreza STi... Ide bolje, leži bolje, ima bolja sjedala, udobnija je i nemjerljivo brža. Ima karakter u vidu bokser motora i NE za....va i ne kvari se ko alfa.. Dakle, može se i to.... A kad se otvori spulja, zvuk impreze STi mi izaziva trnce na leđima
graphgraph

Davore, nemoj miješati kile i litre volumena. 159-ka je teška ko kombi, to je istina. Ja sam govoril o prostranosti na stražnjoj klupi koja je samo malo bolja nego na tvojoj GTV-jki. A ona smiješna ručica mejnjača u 159-ki?
Admin
graph

Ništa to mene ne smeta, meni je bilo cool i što je 33-ica imala kontakt bravu s lijeve strane! Dan danas s frendovom modificiranom radimo đireve po Grobniku kada je prilika i još uvijek mi je to jako drag auto.

A 159 je poslovni kruzer sa stilom i da sam poslovnjak koji mnogo putuje mislim da bih bez razmišljanja kupio baš 159 kao auto za radni tjedan. Minus joj je pomalo germanizirani cockpit koji ne priliči pravoj Alfi, ali što sad... Ja sam inače ljubitelj malo većih auta, pa bih svakako ciljao na nešto iznad 159, ali što kada su 166 unakazili ovim zadnjim redizajnom. Originalna "ammiraglia" mi je dan danas naljepše dizajnirana limuzina u toj klasi!

Koliko si visok? Ja nisam primjetio nikakav problem na 159 od iza (ja sam 180) i činilo mi da ima jednako mjesta kao u 156, a u 156 ga ima sasvim okej i za odrasle.

A Impreza je fora (tj. modeli prije ovog zadnjeg dizajna za domaćice kojem se i Clarkson smijao) i zaista ima kultni racing image, čak mislim da bih je vozio da je dobijem (plavu sa žutim 555) , a to je od mene veliki kompliment - jer bih većinu toga odmah prodao ako mi nije po guštu! No, da mogu birati između npr. debeloguze i trome Brere i atletičarske Impreze, razmišljao bih jedno nula sekundi i odvezao Alfu...
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 4 Tjedana Karma: 26  
Ova zadnja Impreza je stvarno smijesna, vidjam jednu srebrenu svaki dan kad idem na posao i svaki put se iznenadim kad vidim znak na njoj i skuzim da to nije neki jeftilen koreanac od prije 15 godina. Vidio sam par puta i novu plavu STi i da nije to sto je nebi je ni pogledao. Ali zato novi Evo X...
Inace ja sam fan malih zvrkova, Clio Sport, 306gti i sl. mada priznajem da mi je gust voziti i mrcine kao zenin Mi16 ali nije mi to to, nemam taj osjecaj brzine u velikim autima.
BTW Davore ne znam da li znas ciji je auto ali vidio sam par puta u Zg crvenu (nego kakvu nego crvenu) Alficu SZ i jao kako to brutalno izgleda uzivo.
Admin
graph

Naravno da znam, samo je jedna SZ u Hrvatskoj! Divan auto, svojevremeno poznat po ekstremnim lateralnim silama koje dozvoljava. Bila je jedne godine s nama na pisti na Grobniku, ali nije ju previše ganjao - a ne bih niti ja jer to je vrlo skupa igračka danas i postiže visoke cijene među kolekcionarima.

Thumbs up za Mi16! Diskretan, a moćan!
graphgraph

Dečki, nemojte kuditi konja kojeg niste jahali
Impreza izgleda korektno; ako mi netko uspije sad dokazati da je auris zavodljivo dizajniran auto, idem pješke na Grobnik ove sekunde. Stara je bila i ostala kultni auto, ali kako su rekli sami, vrijeme je bilo da Subaru od fan cluba postane proizvođač automobila. Istina, mislim da su manual za estetsko oblikovanje limuzine izgubili negdje pa su napravili ovaj novi legacy ( ). Ja alfu 159 uspoređujem s ostatkom ponude u klasi i otraga je pretijesno. Ja sam visok (nizak) 176 cm i sjedim relativno blizu volana (da ne velim relijaški, jer bu to zvučalo ko prekenjavanje) i test koji me nikad nije iznevjerio je da si narihtam vozačko sjedalo i onda sjednem 'iza sebe'. U 159-ki ne bih baš htio putovati dalje od Samobora, ako nije jaka priša....
Inače, MoschuS, iznimno cijenim sve uradke Renault Sporta i clio RS je jednostavno NEMOGUĆE dobar auto u apsolutnom iznosu, a kad pogledaš cijenu onda se možeš samo duboko nakloniti. Recimo, MiTo sa 150 KS je čak i skuplji od clija RS, a usporedba je uvredljiva za clio; to je auto bolji za sedam klasa.....
Evo X? Treba ti sponzorstvo INA-e/MOL-a ako se misliš voziti, jer je pod motorom pipa. Na dobar dan je 20 l/100 km. Čak ni ne rogoborim zbog love (i CO2), nego čisto s praktične strane: tankanje svakih 250 km!?!??! Malo naporno. Inače, ležanje i pogon s aktivnim difovima je za duboki naklon...Tu nema spora.
Najgori auto po pitanju potrošnje ipak je bio stilo abarth: s razmetljivih 170 KS iz peteorcilindraša (troma mrcina) uspijevao je trošiti više od alfe 156 GTA (što je samo po sebi uspjeh, jer je ona cugala 16 l/100 km za dobar dan). Urbana legenda veli da je tipo sedici valvole bil još i gori, ali to je bilo prije mojeg doba pa o tom nemrem suditi, ali temeljem iskustva sa stilom, vjerujem u sve
Admin
graph

Renault F1 na Macu prije 3 Tjedana, 6 Dana Karma: 79  
Evo za Djuru jedna lijepa boxer 33-ica sa 180 ks!

Ljudi su masovno skidali elektronsko ubrizgavanje na njima i vraćali četverostruke karbove!
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 3 Tjedana, 5 Dana Karma: 30  
Pa kaj se čudiš tome? Prvo pravilo strojrastva kaže: čega nema, to se ne kvari! A Italija je ionako vrlo kasno prihvatila zakone o katalizatorima pa im elektronika nije bila ni potrebna.
A da su frge posebna priča, jesu. Sjeti se samo bertoneove juniorke s dvolitrenim motorom. Na njega su išla dva webbera 40DCOE (dvostruko tijelo, defacto je svaki cilindar imal svoju frgu). Dakle, za taj auto ne znaš jel bolje zvuči, ide ili troši! Možeš ga voziti i s cenerom, ali ako stisneš, onda je pipa....
BTW, taj je auto onda (govorimo o prije 35 godina minimalno) imal četiri diska, pet brzina, DOHC motor... To su bile Alfe...
Admin
graph

Renault F1 na Macu prije 3 Tjedana, 5 Dana Karma: 79  
Eeee nije to čuđenje, to je ushit! Naime, ne vidim kako vozači nekog dosadnog vozila s oduševljenjem rastavljaju perfektno dobar auto, skidaju modernu tehnologiju i vraćaju na njega "otpisane" karburatore samo radi užitka!

Juniorku je bio komplet restaurirao moj frend (isto je ovdje na Jabučnjaku, ali povremeno). Nažalost, imao je nesreću ne svojom krivnjom, pa je taj divni projekt propao, ali bila je tako sexy...

A taj duh kod Alfista nije nestao niti danas - česte su modifikacije, ali ne "seljačija", nego one suštinske - evo npr. kolega Alen s foruma je instalirao Q2 na GTV - evo snimka s Alenove test vožnje

To je njegova lokalna cesta, da ne uznemirimo moguće policajce ne forumu!
Moderator
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 3 Tjedana, 5 Dana Karma: 16  
A jel? Njegova lokalna cesta? A ti što ih je mimoišao na njoj su njegovi gosti i baš se voze od roštilja do garaže?

Mislim, dosta ga opako zanosi u jačim zavojima, nije baš da ulijeva povjerenje, al ajde kad je već "njegova" cesta...

Ima i tu u mom selu takvih pilota kojima je to "njihova" cesta pa se ovako igraju rallyja i izbjegavaju djecu koja idu u školu cestom bez nogostupa, širine 5,5 m. Jednom sam jednog prisilno zaustavio (izvezao sam svoju staru toyotu poprijeko na cestu pa je morao stati), našamarao ga i obećao mu da ću mu drvenom batinom lomiti sve kosti u tijelu, jednu po jednu, ako se mom sinu nešto dogodi. Boli me Q za policiju, sud i uvjetne kazne. I snimao bi ga dok mu lomim kosti i stavio na youtube za primjer ostalima.
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 3 Tjedana, 5 Dana Karma: 37  
Ja bi koju ostavio i cijelu. Tek toliko da zna cijeniti cijele kosti, za razlikuod oni slomljenih. Ipak imamo preko 200 njih u tijelu. Bio bi to bogme dosta tezak fizicki posao (misli, slomiti bas sve). LOL
Admin
graph

Smayoo je u pravu, ovakva vožnja, pa makar i na "njegovoj" lokalnoj cesti jest rizik. Dobrim dijelom sam to i ostavio kao provokaciju jer sam očekivao bijesne komentare. Ne podržavam takvu vožnju javnim cestima, pa čak i kada ih netko poznaje "kao svoj džep", ali neću glumiti nevinašce - i ja ponekad vozim prilično van propisa, ali zaista se to trudim činiti na cesti koju dobro poznajem i u vrijeme minimalnog prometa. Za ostalo postoji Grobnik, ali onda se opet vraćamo na to da je Grobnik skup i da si ga malo ljudi može priuštiti ako ima višak energije tog tipa...

Ono što sam zapravo želio reći jest to da su razni vozački entuzijasti ovog tipa zapravo sigurniji od "Običnog Štefeka", "Standardne Plavuše" i "Tatinog Sina". Pratim naše i strane auto-forume godinama i ne mogu se sjetiti niti jednog primjera incidenta takvih ljudi - dakle, mislim na one koji ulažu mjesece i godine da modificiraju i slože auto prema svom guštu. Oni vole taj auto, vole vožnju, imaju iskustva i generalno se može reći da voze bolje od prosjeka. Oni, ako imaju nesreću, obično nisu krivi - ili se dogodila banalno u normalnim uvjetima i pri normalnoj brzini, često u gradu.

Dakle, znam da će me netko možda razepeti zbog ovoga, ali ja držim stranu Niki Puliću kada ne vozi 50 po propisu kao "običan građanin", ali sam zato protiv Keruma koji radi to isto, a nema takav trening, znanje i sposobnost - ima samo sposobnije vozilo (ok, i to nešto znači). Zakon je vrlo krut i podešen je na najmanju moguću granicu, za najgori mogući auto i vozača. Da, razumijem da to tako mora funkcionirati, ali stvarnost je drugačija, pa onda dolazimo do paradoksa da i gradski autobusi voze većinu vremena van propisa.

Opasni su 18-godišnjaci s jakim autima i malo iskustva, pijani i drogirani, huligani s neispravnim kramama, a pogotovo žutokljuni tatini sinovi s velikim mrcinama, a bez osjećaja za fiziku i kontrolu kada im tatica uvali mrcinu s 1.5 tone i 200 ks. Posebno poglavlje otvorio bih i za "Zemljačine" koje karakterizira poseban stil vožnje (ne neophodno spor ili brz, ali uvijek bahat, sirov i sebičan) i specifičan vozni park. Upravo ove skupine pune valjda 90% crne kronike, a ne istinski ljubitelji automobila.
Poruka: 53
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 3 Tjedana, 5 Dana Karma: 5  
smayoo je napisao:

Mislim, dosta ga opako zanosi u jačim zavojima, nije baš da ulijeva povjerenje, al ajde kad je već "njegova" cesta...

Ne zanosi ga slučajno tip to namjerno radi, drifta kroz svaki veći zavoj. To je standardna praksa po brdskim utrkama ili relyima. Nije to lako za izvesti pa moram priznat da tip ima znanja.... slažem se da je to opasno izvoditi po cestama gdje ima ikakvog prometa... to je za trke ili nedaj bože izvlačenje iz opasnih situacija ok (ja sam to napravio par puta da ne izletim po snijegu)...

en.wikipedia.org/wiki/Drifting_(motorsport)
Admin
graph

Law, da, dobro si primjetio, a ja sam zaboravio reći da je on jedan od poznatijih driftera-entuzijasta s ovih prostora i zaista je dobar u tome!
Moderator
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 3 Tjedana, 5 Dana Karma: 16  
Možemo sad filozofirati o tome koliko znači vozačko iskustvo (kojeg mi ne manjka), refleksi (koji su me do sad 3x spasili vjerojatne smrti u prometu), bolje ili lošije vozilo, itd. Ali ne bih.

S druge strane, cesta kojom si prošao tisuće puta i koju znaš napamet. Totalno napamet. Zatvoriš oči i odvezeš je cijelu u realnom vremenu. Bez pol frke je možeš (u idealnim vremenskim i prometnim uvjetima) proći 2-3x većom brzinom od one koju postižu prosječni vozači, da i ne govorim o ograničenju.

I onda jednog dana, jedne nedjelje oko pola 8 ujutro. Sunce sija, cesta je suha, nigdje nikog, sve je savršeno. Ulaziš u svoj omiljeni zavoj sa 100 na sat (ili 80, nije bitno koliko, ali bitno je da je to 2-3 puta preko ograničenja) i izlazeći iz njega imaš jedan mali, minijaturni i beskonačno dug djelić sekunde da pogledaš u oči djeteta na biciklu kojeg ćeš ubiti. Jer njemu je baš jučer bio rođendan i dobio je novi bicikl i cijelu noć nije mogao spavati, jedva je dočekao da svane pa da napravi krug na svom novom biciklu. I izjurio je na svom biciklu ravno kroz dvorišna vrata (nije se ni mami javio jer je znao da ga ne bi pustila prije doručka van) da bi mu idući trenutak tvoja šoferšajba rascopala lubanju.

U takvoj situaciji isto bi se desilo i tebi, i meni, i Niki Puliću, i Kerumu. To se desilo čovjeku koji je ubio sina moje kolegice s faksa. Razmisli o tome.
Admin
graph

Znam, da, to su tragedije. Opet, tako gledano sve može biti "u jednom trenu jest, u drugom nije", a ako sve što radimo u svojim kratkim životima počnemo gledati kroz apsolutno minimiziranje svih mogućih rizika na kraju bismo završili kao biljke - ili velika sterilna mrežna svijesti u nekakvom virtualnom svijetu budućnosti.

Da, slažem se da negdje treba postaviti granice, ja nisam hazarder, ali nisam baš niti ziheraš-štreberčina. Možda je granica baš ta - vozi uvijek 50 km/h no-matter-what jer možda naleti dijete na biciklu iza zavoja... a opet, možda na to dijete naletiš i ubiješ ga i s 50 km/h, a da si npr. išao 80 slučaj bi htio da prođeš malo prije i uopće ga ne sretneš? Ja sam imao ovaj slučaj s 50km/h i starim gluhim gospodinom van pješačkog. I ubio bih ga i s tih 50 da nisam skrenuo u zid i totalirao auto. Da sam tog jutra išao 80 ne bih ga uopće sreo. Ne bih se time opterećivao, nego jednostavno treba biti razuman i kako se kaže: "prilagoditi vožnju uvjetima na cesti", a ostalo je valjda kozmička sudbina.

Evo Čačić, ubio je dvoje nevinih i upropastio dobrim dijelom i vlastiti život. Zašto je morao voziti preko 130 po magli? To nije bila vožnja "iz gušta", kao na snimci gore, to je bila bahatost i nepažnja, ništa drugo.

Zapravo, najbolje pravilo do kojega mnogi dođu (nažalost) iskustvom je da se u svemu na cesti gleda potencijalna opasnost. Da se cijelo vrijeme igra zamišljena igra: "Svi su protiv mene i čekaju da me zabiju kako bi bio Game Over". Mislim da je takva ekstra-paranoja dobra stvar u prometu.

A evo i jedan od crtića iz naše serije "Minuta u prometu" kojom se pokušava preventivno djelovati na vozače... ovo smo izradili po, nažalost, stvarnom događaju na Zametu:

Admin
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 3 Tjedana, 4 Dana Karma: 93  
Moderator
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 3 Tjedana, 4 Dana Karma: 16  
Da. Tako je poginuo nećak moje supruge. Oduzeo mu kombi prednost. Vozač se poslije kleo da ga nije vidio i da se "stvorio niotkuda" i svejedno je osuđen uvjetno. Vještak je rekao da je motociklist vozio brzinom većom od 150. Po gradu. Tko je kriv? Zakon kaže - vozač kombija. Razum kaže - u najmanju ruku obojica. Da li je to sada važno? Zapravo i ne.

Davore, ovo što si ti napisao sve stoji, ali nije poanta u tome da li bi ti toga dana mimoišao gluhog starca da si vozio 80. Poanta je da se svakom s dovoljno kilometara godišnje prije ili kasnije SIGURNO dogodi da naleti na nepredviđenu okolnost na cesti - bilo da je to dijete na biciklu, dijete koje je istrčalo za loptom ili psom, gluhi starac, mrlja od ulja ili diesela na cesti, puknuće nečeg bitnog na ovjesu vlastitog auta...

Ja sam imao dvostruku sreću. Prvo, da mi se takvo što desi vrlo, vrlo rano u mom vozačkom životu - tek godinu-dvije, odnosno 2-3000 km nakon dobivanja vozačke. Drugo, da sve prođe takoreći bez posljedica.

Gazio sam svog stojadina nekom cca stotkom donjom ulicom po Rastočinama (neupućenima: radi se o gradskom kvartu od nekih 3-4000 ljudi stisnutom na uski potez ispod Obilaznice, duljine niti 1km, s jednosmjernom regulacijom prometa - donja ulica prema istoku, a gornja prema zapadu - pri čemu su obje ulice toliko uske da se na kraju odustalo od 30 godina obećavane autobusne linije jer autobus jednostavno ne može proći tuda), bila je subota oko 10h ujutro i divio sam se sebi kako "vješto" klizim kroz zavoje i smijao se zaprepaštenim licima prolaznika.

Na mjestu gdje se donja i gornja ulica spajaju (prema istoku) i gdje nikad nitko ne nailazi iz gornje ulice jer je jednosmjerna u suprotnom smjeru se, slijeva odozgo sjurio, naravno, klinac na biciklu, s vjetrom u kosi, i on se divio sam sebi kako je dobru brzinu uhvatio po nizbrdici, kao stvorenoj za brzinski BMX spust u to sunčano subotnje jutro. Vidio sam ga, vidio me je. Vidjeli smo se taman na vrijeme da nas uhvati panika.

Sreća (zaista sreća!) je bila u tome što osim nas dvojice u tom času baš na tom mjestu nije nigdje bilo nikog drugog, ni pješaka, ni vozača, pa čak ni auta parkiranih na nogostupu, što je gotovo nemoguć događaj za kasno subotnje jutro na Rastočinama.

Sreća (definitivno ne ni pamet, ni iskustvo, ni refleksi) je bila i to što nisam nagazio kočnicu jer bi ga onda sigurno ubio, nego sam uletio u punoj brzini desnim kotačima na pločnik (razrezao obje desne gume) i zaustavio se par sto metara dalje.

Mali je zakočio, zanijelo ga je (opet, srećom!) u lijevo, ali je napravio dobar manevar pa nije preletio preko bicikla nego pao pod njega i oderao lijevu nogu.

Toliko se uplašio da je htio pobjeći, jedva sam ga stigao. Kad sam vidio da nije ništa strašno, pustio sam ga. Kasnije tog dana, dok sam s frendom mijenjao gume na autu, naišao je njegov otac i pitao da mi plati štetu. Ja sam ga samo zamolio neka objasni sinu što znači "jednosmjerna ulica".

Uglavnom kad mi se nešto slično dogodilo ponovno desetak godina kasnije, samo na drugom mjestu, na široj cesti, u gluho doba noći, kad ne bi očekivao ni psa na ulici, a s druge strane naiđe pijani klinac na neosvijetljenoj vespi - nije se desilo ništa, jer sam vozio 40 i, naravno, stao na vrijeme.

Da - da sam vozio 80, ne bi ga ni susreo. Ali bi sigurno u tih 10 godina susreo nekog drugog, a tada možda ne bi imao toliko sreće.

Da se razumijemo - i ja vozim brzo i ne gledam uvijek na ograničenje. Ali ako postoji i teoretska šansa da netko (osim mene) zbog toga nastradam - suzdržavam se.
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 3 Tjedana, 4 Dana Karma: 30  
Dečki, prošel sam tečajeva i tečajeva vožnje. Sigurne, brze, sportske, kakve god hoćeš. Navozil sam se auta kojekakvih. I svi ste u pravu. Smayoo je neporecivo u pravu. Iza svakog zavoja možeš nekog skupit na cesti. I nimalo se ne slažem sa stavom da Pulić smije voziti 190 km/h, a Kerum ne smije. Ne smije nitko. Zašto? Zato što auto pri toj brzini prolazi 53 metra svake sekunde, a zaustavni put mu je otprilike 200 metara. Kinetička energija? Da ne pričamo: ako se auto koji ide 90 km/h zabije u zid, to je ekvivalent kao da padne s devetog kata. OK?! S devetog kata. Pulić smije voziti 190 kad je okružen ljudima i autima kojima je to posao kao i njemu. Na autocesti nije.
I da, ja se prvi slažem da su ograničenja prerestriktivna, da su zastarjela itd... Ali, problem na cesti nikad nije bila brzina u apsolutnom iznosu, nego delta ve tj. razlika u brzini između najbržeg i najsporijeg. Recimo, vozači formule 1 kažu da im je najteže kad se nakon utrke moraju voziti u svakonevnom prometu. Vele da im se sve odvija NEVJEROJATNO brzo. Oni na stazi, naime međusobno se sustižu za par km/h, a na cesti mogu nekog preletjet s razlikom brzine od 60-70 km/h! Paradoksalno, zar ne?
Marcus Grönholm, dvostruki svjetski prvak u reliju, jedan od najboljih koji je ikad vozio, kaže da se u svakodnevnom prometu vozi ispod ograničenja, jer nikad ne zna što će netko drugi napraviti. I to je to. Ja mogu vladati autom, mogu se sklizati i držati auto u labilnoj ravnoteži, ali kad to vidi netko tko to ne može, usrat će se da sam izgubil kontrolu nad autom. I onda on može početi raditi gluposti. A delta ve je jako velik, sjećate se?
Kako se to vani rješava? Postoje trkaće staze, vikend utrke i ljudi se tamo izdivljaju pa su ostatak vremena mirni. Šveđani imaju pak poseban sistem. Kod njih je jako rigorozno ograničenje brzine (110 km/h i nema majci) pa onda preko vikenda znaju zatvoriti neke dionice cesta u duljini od par kilometara. Murja stane na oba kraja i lijepo obavijesti svakog koji uđe u taj dio ceste da mu osiguranje na autu više ne vrijedi, ali da tu sad u sljedećih dva sata ne vrijedi nijedan prometni propis. I onda naiđeš na komade ceste koji su išarani tragovima guma i koječega od divljanja ljudi koji to žele.
A da velimo i zašto su Finci najbolji relijaši na svijetu. Zato jer djeca počinu voziti u osnovnoj školi, sa 10 godina. I ne krše zakone. Naime, svaki to čini na svojoj PRIVATNOJ cesti koja se nalazi na njegovoj ograđenoj farmi koja je velika nekoliko kilometara (kvadratnih, kubnih, dužnih, kakvih hoćeš) te se on zapravo vozi po svojem dvorištu, a ne po javnoj prometnici te ga ne kači zakon o prometu.
Zaključak:volim se voziti, ali ne odobravam ovakve jurnjave
Moderator
graphgraph

Law je napisao:
smayoo je napisao:

Ne zanosi ga slučajno tip to namjerno radi, drifta kroz svaki veći zavoj.

PRetpostavio sam da nije slučajno kad mu se dogodilo više od jednom u tako kratko vrijeme. No, to mu, što se mene tiče, ne ide u prilog. Kreten neodgovorni.
graphgraph

Zaboravih samo dodati da bih jednako kao za prebrzu kažnjaval i presporu vožnju tipa: ajmo na jednom tanku potegnuti od Praga do Dubrovnika ne plativši ni kune cestarine pa se onda vozi po D1 40 km/h i radi kolonu od 3 km
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 3 Tjedana, 4 Dana Karma: 14  
Da Đuro, sjećam se komentara u novinama da takovi sporom vožnjom neposredno i posredno naprave veću štetu u prometu nego brzi vozači. Iznerviraju/isprovociraju na desetke drugih vozača koji tada znaju napraviti grešku.
Nisam još čuo da su takvoga negdje sankcionirali.
Lav
 iMac 20"alu
 TimeCapsule
graphgraph

Kaj je najzgodnije, zakon predviđa tu mogućnost. Tko se vozi sporije od upola dopuštene brzine kažnjava se itd.... Samo kaj ti je ograničenje na D1 ionako stalno oko 60 km/h pa se on može legalno vucarati s 30-40 km/h
Admin
graphgraph

Bilo je kazni za presporu voznju...
graphgraph

nisi valjda bio taj sretnik ?
Lav
 iMac 20"alu
 TimeCapsule
Admin
graphgraph

Nisam, ja vozim strogo po propisima sto se tice i maksimalne i minimalne brzine!
graphgraph

Aha, sad kužim zakaj si uokviren !
Lav
 iMac 20"alu
 TimeCapsule
Poruka: 99
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 3 Tjedana, 4 Dana Karma: 1  
Koči tek kad vidiš Boga !
 MacBook 'white' 2.4GHz
 iMac G4 20'', 1.25GHz
Renalut Clio RS 197 s  naljepnicom ;o)
Moderator
graphgraph

Djuro, ja sam na Lujzijani (D3, Rijeka-Zagreb) takoreći kosti ostavio. Nisam nikad vidio da su nekom naplatili kaznu za presporu vožnju, ali treba biti pošten pa reći da je policija, kad god je vidjela kolonu, prvo vozilo na čelu kolone povukla sa strane dok kolona ne prođe. Bilo da se radilo o šleperu ili autu.
graphgraph

Vozim već prek 40 g. i stvarno rijetko se netko maknuo da pusti kolonu, ili da ga je "milicija" policija sklonila. Možda 2-3 puta u mom vozačkom stažu, a jedno vrijeme sam bio trg. putnik i radio oko 50 tisuća km. godišnje.
U novoj državi se ne sjećam da sam to doživio, a radio sam od 20 do 30 t. km god. Hrv. i okolne države.
Lav
 iMac 20"alu
 TimeCapsule
Poruka: 659
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 3 Tjedana, 4 Dana Karma: 12  
@Smayoo vie Zeitgeist: Jesam ja.
Mnogima preteško štivo
Moderator
graphgraph

Jamačno! Pa i meni, moram priznati. No, svatko tko a priori ignorira takvu inicijativu, gubi svaki alibi u nekom drugom tražiti krivnju za društvene nepravde.
Poruka: 65
graphgraph

Renault F1 na Macu prije 3 Tjedana, 4 Dana Karma: 2  
oprostite ali nije mi se dalo sve citati, no vidim da se preslo iz marke vozila na voznju i sve ostalo sto ide, sve u svemu ide na to koliko ti je dubok dzep i koliko zelis uzivati u tom autu, ja osobno sada uzivam u volvu i za sada je ok, no naravno da kasnije cu mozda promjeniti marku a mozda ne sve ovisi o dzepu. no o voznji tu nebi bas prevec reko jer samo pogledam koliko puta vozaci stanu pjesacima na zebri i koliko puta puste nekoga ispred sebe i koliko puta se ubace ispred nekoga i prave se blesavi jer oni misle da su pametniji i bolji vozaci ako to mogu napraviti (npr. selska, skretanje na savski most) sve govori o vozacima i njihovim autima........ dobro neki ljudi vele da im je samo tenk vozit pa bi videl te kako se onda vozi po cesti no to cemo ostaviti za filmsku produkciju..... ajmo poraditi na sebi da nam bude sigurno sutra i nama i nasima..... neznam dali je itko kada prijatelju reko da ne vozi ako je popio?!?
One day I'd like to own all of Apple's products and have it in a separate white room....that's right..I'm obsessed!!
Idi na vrh

Novo na Jabučnjaku

Prijava

Vikalica

Poruka primljena: pred 5 sati, 47 min
  • dpasaric: Ili prisustvuješ otvorenju nekog novog Apple Storea... evo ja imam u kolekciji Tice's Corner majicu (hvala Igoru!) :)
  • john_st: normalno da može! zaposli se ko Mac Genius :)
  • bigkix: malo sam proguglao i kaze da apple ne radi svoje majice, tako da ne mozes dobiti ''original'', jedino majicu nekog proizvodaca sa apple logom
  • Miks: da ne otvaram novu temu, gdje kupiti original apple majicu? :D
  • dpasaric: Originalni Mac na Snowu! :) »Klikni!«
  • ipetri68: pogledaj komentare, pod novi ipodi.. :)
  • miomika: ....tik-tak, tik-tak, tik-tak.....Mia, ovdje "Honorije"..kako vam mozemo pomoci :) zekam se, reci Mia, sto te muci...
  • miomika: reci mia, ovdje HelpDesk Jabucnjaka, kako Vam mozemo pomoc :)
  • mia27: ima li koga ovdje trebam hitno pitanje imam
  • jzelko: Prvo sam im zamijenio mjesta,aonda jednu izvadio.Pogodio i proradilo.Potom sam stavio jednu od 1GB i sad radi na tri.2 Kingmax 1transced.Da no garancija. Thanks !
  • MoschuS: jzelko garancija prosla? probaj malo ocistit/ispuhat kontakte pa uguraj ponovo
  • jzelko: Izvadio jednu (2X2) i sad radi btw "Kingmax"
  • jzelko: Hvala,!
  • aco: memorija
  • jzelko: Definitivno je ošlo, kod restarta tri puta bipa.HELP !
  • jzelko: Dečki, šta je to kad komp počne bipati kod restarta i stoji bijeli ekran? Ne sluti mi na dobro.! :upset:
  • Tito: i skijaske
  • Tito: ja sam izbornik nogoetne repke i rukometne i bob repke
  • MoschuS: je, to je ono s loptama i to! :D
  • Dijete: jel vi to o sportu nekom?
  • Djuro genij: Samo tvrdim da nisu mediji zaslužni kaj je dvorana non-stop puna, jer je bila puna čim je počela liga i kad je Medveščak gubil
  • Djuro genij: Sori, tak je kaj se mene tiče
  • Djuro genij: A kaj se mene tiče, rygby mi je uvijek bil nezanimljiv, čak i kup pet nacija koji igraju najbolji
  • Djuro genij: Oni ne budu kupili godišnju kartu, budi bez brige
  • Djuro genij: A sad se stvril hype pa su počeli dolaziti oni koji trebaju biti viđeni
  • Djuro genij: Već na prvoj tekmi s Jesenicama je dvorana bila puna
  • Djuro genij: A EBEL je jako dobra liga
  • Djuro genij: I lijep za gledanje, ako se igra dobro
  • Djuro genij: Sport je brz, dinamičan
  • Djuro genij: Meni je hokej highlight svake zimske Olipmijade

Moraš biti prijavljen!

Prisutni jabučari

Prijavljeni: zabac
Anonimaca: 10

Anketa

Želite li Apple iPad?

Apple novosti