Montažna ili klasična gradnja obiteljske kuće
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Montažna ili klasična gradnja obiteljske kuće


18.09.2021 | 21:51
Živim u velikoj staroj kući koju bi trebalo temeljito obnoviti (jedan dio su i kameni zidovi bez vertikalne izolacije) ali nisam siguran isplati li se pa razmišljam o prodaji i gradnji duplo manje nove.

Kako naslov teme kaže, dilema je između montažne ili klasične gradnje obiteljske kuće. Iz do sada prikupljenih informacija vidim da je financijski isti trošak, jedino se dobije na vremenu sa montažnom. Molim stručnjake iz te domene (vidim da vas na Jabučnjaku ne fali ) ako mogu podijeliti svoje iskustvo i/ili mišljenje na ovu temu.

Dok sam se ja odlučio na otvaranje teme objavljen je i poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća pa me zanima ima li smisla zakopati se sa toliko papirologije i isplati li se sve to na kraju balade. Znam da se ne stignem prijaviti ove godine jer je rok za manje od mjesec dana a ja nemam spreman niti jedan troškovnik, možda slijedeće godine.
18.09.2021 | 22:02
vicko kaže:
Živim u velikoj staroj kući koju bi trebalo temeljito obnoviti (jedan dio su i kameni zidovi bez vertikalne izolacije) ali nisam siguran isplati li se pa razmišljam o prodaji i gradnji duplo manje nove.

Kako naslov teme kaže, dilema je između montažne ili klasične gradnje obiteljske kuće. Iz do sada prikupljenih informacija vidim da je financijski isti trošak, jedino se dobije na vremenu sa montažnom. Molim stručnjake iz te domene (vidim da vas na Jabučnjaku ne fali ) ako mogu podijeliti svoje iskustvo i/ili mišljenje na ovu temu.

Dok sam se ja odlučio na otvaranje teme objavljen je i poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća pa me zanima ima li smisla zakopati se sa toliko papirologije i isplati li se sve to na kraju balade. Znam da se ne stignem prijaviti ove godine jer je rok za manje od mjesec dana a ja nemam spreman niti jedan troškovnik, možda slijedeće godine.



svakako gradnja, al nekim termo blokom a ne 6com....

to govorim iz iskustva, bio sam sa starim 10tak godina u gradevini i svasta sam vidio.

Montazne kuce su u pocetku jeftinie al dok se se porijesava dode do iste cijene.

drugi problem je sto jednostavno kad prdnes u jednom cosku kuce cuju te svi, treci sto se sve prenosi preko zidova jer su tanki zidovi.

u biti citave kuce su od siporeksa.... ono sto sam ja vidio...

Znaci za problem je sto je recimo jedan termo blok 12 kn + PDV dok je obicna 6ca 3-4 kn.... no ne gleda se konacna racunica.... termo je veci i dosta deblji te bolji izolator.

Imas porotherm a mislim da ih sad ima i dosta drugih. Ijau gotove nadvoje i blokove za stupove... al to se moze rijesit i standardnim putem. Uglavnom na jednom nadvoju od porotherma smo testirali mini bager od 2,5 tone jedva smo ga slomili.

dok je "standardni" pukao kao od sale.

moras jedino isalovat temelje, a kasnije salovanja nema, do ploce ako nisu napravili nekakve blokove i za to... no mislim da nisu. a to dosta ubrzava gradnju....
18.09.2021 | 22:59
vicko kaže:
razmišljam o prodaji i gradnji duplo manje nove.


Po mom iskustvu, ključna stvar na vagi je - upravo ovaj prvi korak. Misliš li graditi novu kuću na parceli koju već imaš ili tek misliš naći i kupiti parcelu? Ako već imaš parcelu, je li u građevinskoj zoni, tj. koliko vremena i novca moraš potrošiti da dođeš do građevne dozvole?


Kako naslov teme kaže, dilema je između montažne ili klasične gradnje obiteljske kuće. Iz do sada prikupljenih informacija vidim da je financijski isti trošak, jedino se dobije na vremenu sa montažnom.


Dobitak na vremenu nije zajamčen. Ekipa koja prodaje montažne kuće obično naglašava da je brže (a) projektiranje (jer imaju gotove tipske projekte koji se samo prilagode terenu) i (b) izgradnja kuće do krova i vanjske stolarije. I to je istina. Ali stvar jako ovisi o drugom dijelu.

Kod klasične gradnje, ako nema nekih čudnih situacija u zemljanim radovima, računajući od časa kad si ugovorio izradu glavnih projekata pa do časa sjedanja u novu fotelju u novoj dnevnoj sobi nove kuće i paljenja Netflixa , taj trenutak (kuća pod krovom i zatvorena vanjskom stolarijom) je cca 50% progresa. Dakle, koliko si vremena potrošio do tu, toliko ćeš još prije nego bude useljivo, a uređenje okoliša tek slijedi nakon useljenja (u oba slučaja).

To je grubi vremenski plan pod pretpostavkom da cijeli posao vodi jedna dobro organizirana firma, s kredibilitetom i reputacijom, koja ima stalne podizvoditelje i s njima uhodanu praksu pa svi skupa idu s posla u posao, planski i u "pipelineu".

Investitor koji gradi vlastitu kuću, međutim, često želi uštedjeti nešto novca pa odluči taj drugi dio posla (obrtničke radove - keramika, parketi, knauf, stolarija, te instalaterske radove - voda, odvodnja, grijanje, struja...) tražiti, pregovarati i ugovarati sam. I tu obično nastane more problema, jer taj isti investitor redovito ne shvaća da novac za kojeg misli da ga je uštedio - ne može uštedjeti, osim ako sam ne provodi puno radno vrijeme u svom projektu, naganjajući sve te izvoditelje, trudeći se održati vremenski plan i koordinirati međusobno cijeli niz obrtničkih radova koji se preklapaju prostorno i vremenski. A i onda - ima problem što nijedan od obrtnika koje angažira ne postavlja njegov projekt kao prioritet, jer je on jedan investitor koji gradi kuću sada i nikad više, a građevinari koji ih angažiraju na 5-10-20 projekata godišnje su - ljudi od kojih žive.

E, i onda to što su one prethodne faze kod montažne kuće brže, postaje nebitno jer ti u konačnici može efektivno ispasti da si od naružbe do useljenja potrošio 20% vremena na kuću pod krovom i s prozorima, a 80% na naganjanje s majstorima da je dovedeš do useljivosti.

Dok sam se ja odlučio na otvaranje teme objavljen je i poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća pa me zanima ima li smisla zakopati se sa toliko papirologije i isplati li se sve to na kraju balade.


Isplati se itekako, ako imaš preostali dio novca kojeg moraš osigurati sam.

Znam da se ne stignem prijaviti ove godine jer je rok za manje od mjesec dana a ja nemam spreman niti jedan troškovnik, možda slijedeće godine.


Nije neki problem pripremiti troškovnike za natečaj u tako kratkom roku, ako znaš što želiš. Većina investitora s kojima sam ja imao posla, nažalost - ne zna. Oni bi da im (mi, projektanti) razradimo 5-6 what-if opcija, pa da oni čekaju da im supruga bude dobro raspoložena da to s njom prokomentiraju, pa da pitaju mamu, bace grah i pogledaju u soc od kave, i onda nam vrate svoju odluku večer prije krajnjeg roka za predaju papira.
19.09.2021 | 00:11
Nemam parcelu ali imam se di smjestiti na 1-2 godine do useljenja u novu kuću. To sve pod uvjetom da ovu uspijem prodati za ciljanu cijenu. Znam otprilike na što treba paziti da bi mogao graditi na parceli.

Ovog ostalog sam svjestan i koja god bude (ako bude), montažna ili klasična, najvjerojatnije idem sa jednom do dvije firme. Nagledao sam se naganjanja majstora u okruženju i ne pada mi na pamet dovoditi se u takvu situaciju. Vidim da ima firmi specijaliziranih za gradnju do pod krov, pa stolarja posebno, pa završni radovi. Evo već sam na tri firme .

Ako se odlučimo na adaptaciju onda mi treba kredit jer moram sve platiti i onda čekati isplatu od fonda (barem sam ja tako iščitao iz uvjeta). Znam točno što želimo raditi ali ne znam kako to povezati da projekt bude prihvatljiv za apliciranje na sufinanciranje. Kuća ima dva stana, mi smo sada u manjem koji ne bi dirali, u većem dijelu bi ostali praktički samo zidovi i krov. Pošto je u Istri sada totalna ludnica sa izgradnjom nisam siguran da mogu naći projektante koji bi to odradili u tako kratkom roku za prijavu projekta. Ako projekt prođe, imam dvije godine za završetak radova pa taj dio nadam se nije problem.
  • Daddo
  • Posjetitelj
19.09.2021 | 00:31
Iz vlastitog iskustva - bio uključen u adaptacije dvije različite kuće (ZG i okolica 13x11 i 10x10) te gradili jednu (višestambena, Istra, 4 suvlasnika sa po 2 stana svaki u tlocrtu svaki stan 50 m2) i te adaptacije ispadnu višestruko skuplje od nove gradnje plus uvijek ostane nešto što "ne možeš jednostavno" ili "ne možeš na vrijeme" promijeniti a trebalo bi.

Cijene građevnog materijala trenutno divljaju zbog korone (kolegica s posla je u adaptaciji, kaže da su od inicijalne ponude sa sredine 2020-e cijene materijala otišle 30%), tako da vidi prethodno koliko bi te cijelo to zadovoljstvo moglo koštati ovisno o "žurbi".

Aplicirati za sufinanciranje energetsko - obavezno. Čak i da ti željeni projekt "ne prođe" iz nekog razloga, bit će ti lakše jer će svaka stavka biti razrađena na način koji će ti olakšati realizaciju zamišljenog.

Ukoliko imaš dovoljno love, možda ne bi bilo loše razmisliti i o angažiranju vanjskog nadzora koji bi ti povezao projektanta i izvođače pa da svako toliko samo sjedneš s jednom osobom koja će stati iza tog što se radi umjesto da se sam natežeš s njih 5-7 kojima nešto "nije jasno" ili imaju "bolji" prijedlog.
19.09.2021 | 00:55
Posao nadzora nije vođenje projekta niti koordinacija izvoditelja. Posao nadzora je kontrola kvalitete i sukladnosti radova s 1. zakonom i pravilnicima, 2. projektom, 3. pravilima struke. U tom smislu, svakom je investitoru važno da shvati kako nadzorni inženjer ne smije istovremeno biti i voditelj projekta niti smije biti poslovno povezan s njim, jer to može biti sukob interesa. Voditelj projekta ima za cilj zadržati rok i troškove u planiranom okviru, a nadzor ima samo dužnost da sve bude izvedeno ispravno, sigurno i kvalitetno.

Što se tiče adaptacije stare građevine, to je uvijek tehnički zahtjevniji posao od gradnje na ledini, ali baš da je višestruko skuplje, to je jako pretjerana izjava. Ako u adaptaciji nema zemljanih radova (iskopa i nasipavanja), to je već značajno smanjenje budžeta.
  • Daddo
  • Posjetitelj
19.09.2021 | 01:10
Fair enough smayoo. Prva adaptacija je sa 13x11 završila na 15x11 sa izvođenjem visokog potkrovlja i novim krovištem, fasadom i odvajanjem sustava grijanja i PTV po etažama, te dijelom staklenog vrta(procijenjena vrijednost nakon radova je bila dvostruko veća no prije samih radova). U drugoj adaptaciji je išla zamjena stolarije, fasada, krovište, uklanjanje dijela balkona i vanjsko stubište. Slažem se da nije baš "klasična adaptacija" ali je svakako bilo znatno skuplje nego bi takav projekt izgledao u startu. My bad.

Kod nadzora i dalje stojim. Projektant će isporučiti ono što naručitelj/investitor zahtjeva, nadzor će se pobrinuti da to i dobije... a tko će izvođače ganjat i organizirat... manje je važno. Investitor u tom trokutu ima posla samo s vanjskim nadzorom koji je zadužen da izvedeno stanje odgovara projektu i da se ispoštuje rok.
19.09.2021 | 01:26
smayoo kaže:
Posao nadzora nije vođenje projekta niti koordinacija izvoditelja. Posao nadzora je kontrola kvalitete i sukladnosti radova s 1. zakonom i pravilnicima, 2. projektom, 3. pravilima struke. U tom smislu, svakom je investitoru važno da shvati kako nadzorni inženjer ne smije istovremeno biti i voditelj projekta niti smije biti poslovno povezan s njim, jer to može biti sukob interesa. Voditelj projekta ima za cilj zadržati rok i troškove u planiranom okviru, a nadzor ima samo dužnost da sve bude izvedeno ispravno, sigurno i kvalitetno.

Što se tiče adaptacije stare građevine, to je uvijek tehnički zahtjevniji posao od gradnje na ledini, ali baš da je višestruko skuplje, to je jako pretjerana izjava. Ako u adaptaciji nema zemljanih radova (iskopa i nasipavanja), to je već značajno smanjenje budžeta.



o nadzoru i kvaliteti istoga u HR bi se svasta dalo reci, imalo ga je puno objekata na kojem smo radili samo su se kasnije "krizali" kad su vidili sta je sve proslo... na nivou drzave za to je dokaz zadnji potres. nove gradevine se srusile prije ljepara starih 100 godina

za svoj posao odnosno nadzor sam ja, jer ja cu odgovarati svojim imenom za izvedene radove, snosit posljedice. Normalno sto se po zakonu mora imat mora...

zadnji nadzor je starom trazio da radi ploce oo 2000 m2 u 4 etape.... (malo oftopic) u cik cak izvedbi, da ne spominjem ime firme... sto je starom smijesno jer ima strojeve i ljude da izvuce 5000m2 betona i obradi do ujutro ako betonara moze isporucit beton...

al eto on je bio nadzor negdje u ukraini gdje se ploce izvlace jos "rucno" i sa letvama od 7 metara... no eto nadzor ima internacionalno iskustvo

ne zelim nicije znanje i skolovanje omalovazavat al sam se nagledao i naslusao svacega u HR. kako u gradevini tako i u ITu...
19.09.2021 | 11:52
A jeste se raspisali, hvala!

Izgleda da je ovo montažna/klasična gradnja kao Nikon/Canon kod fotoaparata

Imam još jedno pitanje, može li projektant (onaj koji je napravio nacrte i izradio troškovnike) biti i nadzorni u svom području djelovanja?
19.09.2021 | 12:52
Može, odnosno - smije. Može li - ovisi o količini posla kojom je opterećen u času kad počinje gradnja. Bolje ti je uzeti drugog inženjera za nadzor, nego inzistirati da to bude sam projektant, ako ovaj nema vremena. Druga stvar, ovisno o tome tko je kakav čovjek, projektant koji radi nadzor po vlastitom projektu može se na najbolji mogući način potruditi da u izvođenju ispravi svoje eventualne propuste, a da to ne bude na nečiji isključivi teret, ali može isto tako poželjeti zataškati svoje propuste pa pod cijenu da cijela stvar bude zafušarena.

Daddo kaže:
Investitor u tom trokutu ima posla samo s vanjskim nadzorom koji je zadužen da izvedeno stanje odgovara projektu i da se ispoštuje rok.


Krivo. Kako sam rekao, brigu o roku (i trošku) mora voditi - voditelj projekta, a ne nadzor, zato što rok i kvaliteta itekako mogu biti u sukobu interesa.

Robert_84 kaže:
o nadzoru i kvaliteti istoga u HR bi se svasta dalo reci, imalo ga je puno objekata na kojem smo radili samo su se kasnije "krizali" kad su vidili sta je sve proslo... na nivou drzave za to je dokaz zadnji potres. nove gradevine se srusile prije ljepara starih 100 godina


I o izvođačima u HR bi se isto dalo svašta reći, zar ne? Nisu se te građevine srušile samo zato što je bio loš nadzor, nego i zato što je bio loš izvoditelj, a možda i projektant. A možda su svi skupa bili i dogovoru. Ali to ne znači da su svi takvi. Kao što (očito) vjeruješ da tvoj stari nije takav izvoditelj, mislim da je fer da povjeruješ da isto tako nisu ni svi ovlašteni inženjeri - takvi nadzori.

zadnji nadzor je starom trazio da radi ploce oo 2000 m2 u 4 etape.... (malo oftopic) u cik cak izvedbi, da ne spominjem ime firme... sto je starom smijesno jer ima strojeve i ljude da izvuce 5000m2 betona i obradi do ujutro ako betonara moze isporucit beton...

al eto on je bio nadzor negdje u ukraini gdje se ploce izvlace jos "rucno" i sa letvama od 7 metara... no eto nadzor ima internacionalno iskustvo


Tu je sad već problem ili (a) da ovdje nisi opisao cjelovitu situaciju pa stvaraš nepotpunu sliku, ili (b) da tvoj stari ne zna pravila (zakon i pravilnike) po kojima radi.

Znači, nadzorni inženjer NEMA PRAVO zahtijevati ikakvu tehnologiju izvedbe izvan one koja je opisana i definirana projektom, osim ako je projekt blatantno pogrešan u smislu aktualnih propisa i normi na koje se poziva (nadzor nema pravo čak niti inzistirati na poštivanju određene norme, ako ona nije obavezna ili ako je projektant nije odabrao i odredio u svom projektu). Dakle, ako je u projektu pisalo da se ta ploča izvodi tako-i-tako, onda se to treba tako izvesti, i to nema veze s voljom i željom ili preferencijama nadzornog inženjera. Ako izvoditelj ima prijedlog za odstupanje od projekta, a da on ne umanjuje kvalitetu, može to raspraviti s nadzorom, a nadzor mora za to pribaviti suglasnost autora glavnog projekta, jer je građevna dozvola izdana po glavnom projektu i projektant je odgovoran za njega. Nije ni izvoditelj, nije ni nadzor. Napraviš nešto mimo projekta, a da se projektant nije s tim složio, kasnije ispadne sranje, kriv si ti. Ako napraviš po projektu pa ispadne sranje, kriv je projektant.

Ako je nadzor inzistirao na nekoj konkretnoj tehnologiji, a da to nije bilo definirano projektom, izvoditelj je to mogao glatko odbiti.

ne zelim nicije znanje i skolovanje omalovazavat al sam se nagledao i naslusao svacega u HR. kako u gradevini tako i u ITu...


I ja sam, naravno, itekako. A i u Njemačkoj, također.
19.09.2021 | 13:16
Prvo si nađi dobrog projektanta koji ima odgovarajuće suradnike(konstruktere, elektrotehničare, strojare). Cijena nije nikako kriterij jer ima svega na tržištu. Ja sam se svakakvih projekata nagledao. Stvarno ima svega. Dogovori izradu kompletne projektne dokumentacije (idejni, glavni i izvedbeni, troškovnik), po mogućnosti u startu razgovarati i o nadzoru i njegovim suradnicima za specifična područja. Arhić koji ti veli da osobno sve pokriva u nadzoru, zaobiđi u širokom luku.
Sa projektantom i nadzorom kao druge osobe, proći svaki detalj prije početka građenja. Tko ti veli budemo to kd dođe vrijeme, zaobiđi u širokom luku. Priprema je majka svega.


Što se tiče odabira tipa gradnje. Sve ima svoje prednosti i nedostatke. Treba prvo krenuti od lokacije. Ja sam iz nekih razloga skloniji klasičnoj gradnji. Montažna gradnja postaje sve zastupljenija i interesantnija zbog novih tehnologija al opet ima dosta ograničenja
19.09.2021 | 14:50
Kako god bilo uzmi dobrog projektanta. Ako ga ne budeš uzeo na počrtku, na kraju ga buše morao obavezno da ti riješi sav fuš koji su ti napravili.
19.09.2021 | 15:34
Obnovu zaobiđi definitivno.
Duplo te skuplje izađe obnova kuće istih dimenzija nego gradnja nove, po svim propisima koji su u međuvremenu doneseni.
Mogao bih ti tu puknuti sliku kuće koja je prizemnica i manja je od moje (ja barem imam to neko potkrovlje koje je sređeno barem dopola), koju je kum dobio na poklon od žene koja je tamo živjela i za koju se brinuo do njene smrti.
Tada je bila ideja da si totalno obnovi tu kuću koja nije imala niti kupaonu (građena neke 1938. kao i moja, ali nikada ništa osim unutarnjeg WC-a nije dodavano). Ali mu je supruga u međuvremenu oboljela i umrla od raka - sve u roku od tri mjeseca od dijagnoze tipa "loše mi je" do pokopa.
Kako je ta supruga bila životno osigurana, kao njenom udovcu isplaćena mu je poprilična otpremnina njenog životnog osiguranja i stvarno je sve radio full kvalitetno.
Čak je na kraju prodao svoju staru (ali ogromnu kućerinu) koju je kupio tip s namjerom da je sruši i napravi zgradu.
Znači, imao je love na bacanje, plus sestru u Kanadi s dodatnom pinkom ako će mu zatrebati.
Nije se žurio, ali u obnovu te male kućice ti je ukucao oko 80.000 eura, bez namještaja.
Puknut ću ti sliku prije i poslije - čisto da vidiš koliko ti je bolje graditi nanovo.
Jer ovo je sada super, ali je i dalje stara kuća uljepšana izvana i iznutra. Zidovi jesu požbukani, pod je izlio onim brzosušećm betonom iako je čekao valjda tri mjeseca prije nego što je počeo postavljati parkete, naravno najskuplje od hrastovine.
Unutra sve super uredio. Uveo optiku, nove cijevi za vodu, odvodnju, kanalizaciju, struju...
Prozore kupio izvrsne - najskuplji koje je mogao uzeti a da nisu metal/PVC sa drvom već samo metal/PVC. Imaju i onu špagicu da samo kao roletu potegneš mrežicu protiv komaraca odozgora prema dolje i zakačiš je za kukicu.
Četiri sloja stakla, sa vrstama pritiska odnosno koliko će se jako prozorska krila zatvoriti, najjače, srednje, ili najmanje.
To je kao za buku.
Ma svaki dio najbolji. Slavine Grohe.
Čak je i krevet dimenzija 200x140 cm kupio toliko skup da mu je samo madrac koštao 10.000 kuna.
Ako je išla cijev za odvodnju, nije se kupovala jeftinija smeđa nego ona pojačana narančasta koja na rubovima ima gumu i za koju garantiraju da kamion može preći preko nje i da neće puknuti.
Voda, odvodnja, kanalizacija - sve je mijenjao osim one glavne kanalizacione cijevi koja ima promjer valjda pola metra i nalazi se na dubini od metra i više u dvorištu.
Mislim da je sa namještajem kuća oko 100.000 eura.
Sada živi tu sa starcima, jer su oni prodali tu svoju staru kuću gdje su skupa živjeli dok se to gradilo ukupno dvije ili tri godine (bez ikakvih projektanata, sve prijatelji iz te struke koji su ga savjetovali kako i šta da radi pa su mu preporučivati ljude iz tog i tog sektora građevine - krovopokrivači, zidari, ovi koji postavljaju fasade - a on je uredno čekao na izvođenje ako ne bi mogli odmah, nego za dva mjeseca).
Bojler za centralno grijanje je platio skoro 9000 kuna bez ugradnje.
Njemu je cilj bio da jednog dana - kada ode u mirovinu - ima što manje mjesečne režije.
Puknut ću ti slike čisto da vidiš.
Ovako ti je kuća izgledala (još 15 puta gore jer tu je već iznio smeće, počeo raditi na unutrašnjosti, odnosno rušiti zidove koji nisu bili nosivi da napravi razmještaj kako se radi danas) jedno godinu dana kada je počeo sa svime, kao što vidiš nešto se ruši, nešto je stavljeno - ali imaš sliku kako je bila derutna.
Prije.jpeg

Ovo je ta ista kuća sada. Ne vidi se veliko dvorište iza, još jedna manja kućica ise boje i krova koju zove ostava, a zapravo tu u fušu popravlja kompove jer se time i bavi. IT tehničar je na Općinskom sudu u Zagrebu u Vukovarskoj.
Poslije.jpeg

Sada je uredio i ogradu, postavio spikerfon za ovu udaljenost iako kroz prozor može vidjeti tko mu zvoni, ali jbg - ima se, može se...
Još mu je jedan lokalni tip napravio metalno kučište za zvono i kameru i povisio taj mali stupić sa četiri stare cigle jer bi snimala ljude u prsa.
Kamera.jpeg
19.09.2021 | 15:51
No, ono što ti nitko nije rekao, a možda (kažem možda jer ne znam kakvih dimenzija ti je stara kuća) ti je najbolja opcija prodati građevinaru koji zna šta radi, koji će tu napraviti ajmo reći urbanu vilu sa tri stana od kojih ti zadržavaš jedan.
To često ljudi sada rade.
Jedna od ljepših u kvartu mi je ova.
Dodali su i ogradu, ploče su debele osam centimetara tako da se mogu i kamioni parkati po dvorištu, a ima u ogradi i posebni odvojak sa kliznom ogradom za kante za smeće.

F7900888-7BFB-4179-A159-135EFE3BD0DB_1_105_c_2021-09-19.jpeg


EC9806EE-F041-4C60-82E7-539897EE3C15_1_105_c_2021-09-19.jpeg

Stara kuća je bila veličine kuće s kojom se ova nova "ljubi".
Ova je viša jedan kat, to su tri stana, i sada je završena. Ne znam imam li tu sliku ali zamisli još kliznu ogradu i tamo na desno u onoj rupi na ogradi manju za kante za smeće.
Izgleda izvrsno.
Tu vidiš da su svi koji su bili uključeni u projekt jako dobro znali što rade.
Doduše, ne znam da li je bivši vlasnik prodao komplet ili je htio jedan stan - čak bi po kvaliteti radova rekao da je prodao komplet i da se preselio a ovaj investitor želi izvući maksimalnu dobit.
Črnomerec je jedna od pet četvrti u Zagrebu koja se konačno stambeno počela tražiti.

A3B834EE-AB66-4D1B-A71E-3A9138854994_1_105_c.jpeg



Ovo je najnovija fotka, iako je sada sve dovršeno što se tu ne vidi.
Iznad ulaznih vrata su dodali staklenu nadstrešnicu koju drže četiri šipke na neku foru, skroz dobro izgleda, njihova strana zidane ograde pofarbana je u bijelo, sivo, tamno sivo da paše sa dvorištem i ima tamno sivu metalnu ogradu koja se skliže s lijeva na desno i obrnuto.
Meni jedna od ljepših kuća u kvartu, osim viletine sa bazenom na Grmoščici - no to je neki bogataš pa ju ne ubrajam u kuću za smrtnike.
19.09.2021 | 16:03
Evo, ovo ti je bilo čisto pokazni primjer što ti svi govore.
Lova koju potrošiš za obnovu vs rušenje i rađenje iznova.
Nije da kuća od moga susjeda nije lijepo obnovljena, ali nije ni do gležnja ovoj vili.
A mislim da bi po stanu (1/3 ove mini vile) ispalo da je investitor iste potrošio i manje na tu novu zgradu nego moj susjed na totalnu obnovu svoje male kućice.
Eto, ako sam ti imalo pomogao, super.
Ako nisam, sorry.
19.09.2021 | 18:34
Kloba kaže:
Obnovu zaobiđi definitivno.
Duplo te skuplje izađe obnova kuće istih dimenzija nego gradnja nove, po svim propisima koji su u međuvremenu doneseni.


Možda, u nekim specifičnim situacijama, ako se radi o većem objektu, pa pogotovo ako se preuređuje za neku javnu namjenu (ugostiteljsko-hotelijersku, zdravstvenu...). Ako se radi o obiteljskoj kući, opet ponavljam, preuređenje je tehnički uvijek zahtjevnije od novogradnje, ali duplo skuplje sigurno nije. Ni približno.
19.09.2021 | 18:38
Kloba kaže:
Evo, ovo ti je bilo čisto pokazni primjer što ti svi govore.
Lova koju potrošiš za obnovu vs rušenje i rađenje iznova.
Nije da kuća od moga susjeda nije lijepo obnovljena, ali nije ni do gležnja ovoj vili.


Na temelju tih slika ne možeš doći do tog zaključka. Čovjek je uređivao kuću sebi, pazio što ugrađuje i tko mu to radi i potrošio je novaca koliko je imao, ne misleći hoće li se to ikad isplatiti. Ovaj koji gradi "urbanu vilu" (taj izraz mi izaziva izrazite grčeve u probavnom sustavu ) *MORA* misliti na profitabilnost. Ako nije na tom poduhvatu zaradio, upropaštava si posao. Dakle, ulagao je u sve ono što se lijepo vidi, a u stvari u koje se prosječni kupci nekretnine ne razumiju, ili ih ni ne zanimaju - ulaže najminimalnije što mora. A kakva je kvaliteta gradnje, to se ne vidi dok je građevina nova, nego nakon 10-20 godina.
19.09.2021 | 19:41
Za adaptaciju su mi rekli neki arhitekti koji su radili proračune da ispada oko 30% skuplje od gradnje novoga. Kuća je oko 325 kvadrata brutto i ne bi se sve uređivalo.

Definitivno ne mogu napraviti "urbanu vilu" jer sam u selu od dvije obitelji, jednog vikend Talijana i od nedavno ogromne vile sa bazenom. Prvi dućan, kafić i ambulanta mi je na 4 kilometra kroz šumu i polja (ajde barem imamo asfalt ). Eventualno mogu i ja napraviti vilu sa bazenom ali mi se ne ulazi u takve mega projekte koji sa prolaskom pandemije postaju upitno isplativi u nekom razumnom roku (pošto bi mi za to trebao kredit, nije nikako isplativo).

Zato i je opcije prodaja i odlazak u malo urbanije okruženje za stare dane kada se djeca razbježe svaki na svoju stranu. Da nisam emotivno vezan ne bi ni razmišljao o adaptaciji.
19.09.2021 | 20:29
Ja sam napisao kako mi je rečeno.
A kako nazvati ovu kuću na drugim fotografijama?
Zgrada?
Nije.
Jer sam napisao ispod mini vila?
Jesam.
Pošto nije niti kuća, jer ima tri stana - a nije niti prava urbana vila - jer imamo i takvih u kvartu pa znam i šta je to.
Kako bi ti Smayoo nazvao ovo na donjim slikama?
A što se cijene tiče, građevinci uvijek imaju dealove sa svojim izvođačima radova.
I postižu cijene koje osoba koja nije u tom segmentu i radi sama za sebe ne može postići nikada.
Pa sam zato napisao duplo skuplje.
Primjerice, ovaj lik koji je od kuma kupio staru ogromnu kuću.
Frajer ima građevinsku tvrtku, surađuje sa još 10-ak tvrtki da se sve dovede do kraja i cijene koje te tvrtke njemu nude za isti posao koje bi ponudili (kada bi uopće ponudili) kumu za ovu malu kućicu ipale bi duplo skuplje.
Pitao je.
A ova nova "neurbana nevila" je izvedena jako dobro.
Ima svega u Kustošiji, ovaj je izvođač stvarno pazio kako i šta radi. I on i svi njegovi podizvođači.
Ponavljam.
Nazovi mi tu zgradu pravim imenom?
Trostanka?
Primjer drugi: sada si kuću (duplo veću, tri kata sva u obitelji, nešto kao ova narančasta iza "trostanke") uređuje Lovrenčić, tip koji je urušio ulicu iza HEP-ove zgrade u Zagrebu.
Misliš li da će njega njegovo preuređivanje izaći kao moga šogora njegovo, ako bi računali po m2?
Neće.
Izaći će ga duplo jeftnije.
Išao sam sa Lovrenčićevom kćeri u školu, njegova žena mi je davala lekcije iz statistike - i pouzdano znam da oni koji su u toj niši imaju potpuno drugačiju cijenu za sebe i svoje poslovne partnere nego za klijente koje će uslužiti jednom u životu.
Jer ovi iz niše su im partneri, sve da im daju 3/4 jeftinije isplati im se jer će se udružiti na još xyz projekata.
Znaš dosta Smayoo, ali sve ne možeš znati.
A ko za vrag se potrefilo da ovo znam iz puke slučajnosti.
50 posto niže je u ovom slučaju u kojem ti ja pričam sto posto.
Potvrdio kum, Lovrenčić i Novak.
Meni dosta.
19.09.2021 | 20:33
smayoo kaže:
Kloba kaže:
Evo, ovo ti je bilo čisto pokazni primjer što ti svi govore.
Lova koju potrošiš za obnovu vs rušenje i rađenje iznova.
Nije da kuća od moga susjeda nije lijepo obnovljena, ali nije ni do gležnja ovoj vili.


Na temelju tih slika ne možeš doći do tog zaključka. Čovjek je uređivao kuću sebi, pazio što ugrađuje i tko mu to radi i potrošio je novaca koliko je imao, ne misleći hoće li se to ikad isplatiti. Ovaj koji gradi "urbanu vilu" (taj izraz mi izaziva izrazite grčeve u probavnom sustavu ) *MORA* misliti na profitabilnost. Ako nije na tom poduhvatu zaradio, upropaštava si posao. Dakle, ulagao je u sve ono što se lijepo vidi, a u stvari u koje se prosječni kupci nekretnine ne razumiju, ili ih ni ne zanimaju - ulaže najminimalnije što mora. A kakva je kvaliteta gradnje, to se ne vidi dok je građevina nova, nego nakon 10-20 godina.



jedno je radit sebi to se vidi odmah u razlici kvalitete izvedenih radova, recimo stanovi u njemackoj su napravljeni po praviliniku i to je to nista vise... jer su za najam. o kvaliteti radova ne zelim govorit jer je ovdje bitnije da radnik radi za 10€ po satu nego dali zna radit posao za koji se zaposljava. na svu srecu da su materiali naprosto kvalitetniji nego oni u hrvatskoj pa se barem sa tim nema problema.


a sto se tice renoviranja, imam kuci slicnu situaciju kuca u slavonskom brodu... stara 100 godina mojoj mami je ona super za okrecit.... i to je to, a recimo treba sastrugat zbuku do zidova i sve nanovo napravit od struje do vode i grijanja. ali uvijek ostaje onaj upitnik u starim objektima kvaliteta betona i zeljeza i dal toga zeljeza uopce ima. svi znamo da su se kuce u staroj drzavi pravile od place i da su se pravili precaci na puno mijesta te da za njih starije od odredenoga datuma niti ne postoji projekat niti dokumentacija. a onda imamo nesretnu legalizaciju gdje je drzavi bilo vaznije da ubere para sto moze i da ne srusi 80% objekata napravljenih nakon 95te (doduse ne samo radi kvalitete radova vec i nepostojece dokumentacije i dozvola jer je pravio gdje je tko sta htio i kako je htio).
19.09.2021 | 20:39
smayoo kaže:
Ako se radi o obiteljskoj kući, opet ponavljam, preuređenje je tehnički uvijek zahtjevnije od novogradnje, ali duplo skuplje sigurno nije. Ni približno.

Robert ja sam se referirao na ovo.
A to jednostavno nije istina ako si u građevini i stalno radiš sa istim ljudima koji stalno očekuju da od tebe dobivaju iste poslove (ili slične) u budućnosti.
Pa u Dalmaciji se VILETINE nude da se cesta malo pomakne prema Pelješkom mostu kao da se radi o 100 kuna, o čemu pričate vi?
Kranjčar je dobio izvrsnu vilu jer je prešao - u Hajduk.
Širim temu namjerno - samo da bi se malo vidici proširili.
Ako je nekome u interesu raditi i zaraditi dugoročno, na jednom projektu će spustiti cijenu da jedva zaradi.
A ti Smayoo piši da to nije točno do prekosutra.
Ja znam da je, jer tako radi ovaj Novak koji je pokupovao pola ulice.
Kada se gradila njegova urbana vila na Vrhovcu, nije platio ništa više nego da je gradio kuću u Tršćanskoj koju već ima.
Ali zato s tom ekipom radi već 30 godina.
Od 90-ih naovamo.
Ima i tvrtku tipa Fero Term samo se zove Tim Novak.
Imaju ogromni prodajni centar kod City Centra One, prema Aleji Bologne.
To drži jedan sin, drugi drži stanove za najam preko ljeta u Novalji na Pagu, plus još ovaj na drugom kraju ulice Lovrenčić koji je 2. lik kojega znam osobno da je u građevini cijeli svoj život.
Onoga dečka koji je poginuo u Njemačkoj na gradilištu, čiji je stari sve to imao tamo i bio najbogatiji u kvartu (imao je garažu na kat, jbt) neću spominjati jer nikada sa starim o tome nisam pričao, stalno je bio po Njemačkoj.
A Lovrenčiću je žena zapalila kuhinju u već tada poprilično vrijednoj kući, negdje 2000-ih.
On je došao doma, kada su vatrogasci otišli, odreagirao je kao da je strgala peglu.
Za tjedan dana sve je bilo ganc - novo.
I ti meni napišeš da takvi likovi poput Novaka i Lovrenčića ne mogu za pola cijene nego što je platio moj kum renovirati (ili sagraditi - da se kum odlučio na tu opciju) istu kuću?
Ovaj je IT-evac bez ikakvih poznanstava i svi mu naplaćuju full i još više ako vide da se ne kuži i da ima love, a ovi su macani sa desetljećima u poslu i patnerima da ih nabrojiš na prste obje ruke i noge?
Daj Smayoo, molim te.
Poštujem tvoje znanje.
Stvarno.
Ali ovdje nisi u pravu.
Ne uzimaš u ubzir u kojoj državi živimo (možda bi u Njemačkoj tako stvarno i bilo) ali ovdje - lova igra a poznanstva drže tablu.
I da ja to moram tebi objašnjavati?
A to što tebe živcira naziv urbana vila, a šta ću ti ja?
Nađi drugi naziv za ono dolje a da stvarno tome pristaje (ponavljam - dodao sam i prije tvoje opaske mini vila ispod) i ja ti se ispričam odmah.
Ispričam ti se i za ovo prvo, ako me opovrgneš.
Samo onda ne znam koga da ti zovem - Lovrenčića ili Novaka da ti objasne kako se stvari rade kada se rade za sebe, a kako se sa istim izvođačima rade za - druge.
19.09.2021 | 20:51
@ smayoo

ima tu dosta istine u tome sto pises, pogotovo da se covijek za zivota nagleda svacega...

o gradevini ulazit u nekakve rasprave mi se neda, da mi se da onda bi bio kuci imao 25 ljudi i vodio racuna o tome.... odnosno ne bi bio u njemackoj..

o radnicima u gradevini da ne pricam, piva i kladionica je plafon njima 80%...


sto se tice radova betona tu i sam beton diktira odnosno podloga kako se sta radi i kako se sta moze radit. puno puta je u projektu pisalo nesto sto nema veze sa vezom, jer projektant nikad nije dosao na "plac" ili trazio dodatna mjerenja al je uzeo pare za projekat i odradio svoje odnosno naplatio potpis.

bez obzira sta napisao projektant odnosno sta je pravilo struke, u ostalom u gradevini su ISO norme valjanje... a one su u CM... dok recimo napravit plocu od 5000m2 gdje staklar doveze staklo od 25m2 i pusti ga na plocu te gleda dal ce puknut i tako mjeri kvalitetu, te ce on isti posao platit po tome. il postavit proizvodnju od 50 m gdje netreba ubacivat nikakve podloske vec stroj podesit samo na visinu na njegovim nosacima... to je vec umijece.

Normalno da je nekome tko ima faluktet i obrazovan papir vazan. No nekome tko zaraduje pare i mora platit ljude te skupit mozda 500.000kn il 2 mil za place mjesecno bitno da posao valja i da isti bude placen. no ovo su neke druge rasprave.

Ubacio sam par slika o cemu pricam, dapace mislim da vas je puno i u Rijeci hodalo po plocama koje stari radi.... jedan od zadnji je Lesnina ako se ne varam.. doduse nikako ga nemogu upratit gdje i sta radi jer godisnje mu vozila nakupe po 150.000 km.

ovo je firma, mozda si vozila vidio po gradilistima www.calor.hr/
19.09.2021 | 21:13
Imam tu slika i ove neurbane nevile od početka radova do ovih zadnjih i kumove kuće izvana i iznutra (što od ove nove nemam, istina) - nisu slike bitne. Bitne su priče koje slušaš kada se Zagorci Novak i Lovrenčić napiju.
Pa ovaj drugi je srušio ulicu u Zagrebu, jbt.
I opet je u poslu.
Dobio za kaznu neku pišljivu uvjetnu.
Pa to kad slušaš stvarno ti se čini da koliko god imao novaca, koliko god ti ostalo nakon gradnje ili preuređenja kuće - zlo ti je u želucu kako ovi rade posao. Za sebe sve najbolje po nikakvim cijenama, jer se sve sakrije pod ovaj ili onaj rashod, a kada radiš nešto za nekog trećeg, radiš ofrlje u toj mjeri da srušiš ulicu.
www.jutarnji.hr/naslovnica/zbog-radova-n...s-dvije-kuce-3307061
Ali dobro, neda mi se više.
Idem gledati Schumahera.
19.09.2021 | 22:03
Ako se odlučiš na obnavljanje, a imaš veliku kuću i želiš da to izgleda - ovo je kuća u istoj ulici kao i ova sivo bijela sa tri stana, samo je obnavljana i dizana. Ali na istu foru kao i kod kuma, samo što su ovdje sa stare kuće iz 1980-ih dignuta još dva kata, promijenjeno sve što se moglo promjeniti u najboljim markama.
Do dvorišnih cijevi i ploča, također jednih od najskupljih.
Znači, isti princip kao i kum, samo liječnici u braku sa dvoje djece koji su se mogli više raširiti i odlučili kupiti staru kuću te je preurediti.
Izgleda izvrsno. Šta jest jest.
No njih ne znam, novi su u susjedstvu i dre se za sebe, i pojma nemam koliko ih je na koncu sve izašlo.
Rušenje i prilagođavanje stare i gradnja nove do useljenja (COVID ih je isto zeznuo) trajalo je tri godine.

79DD9E47-FD68-48E9-9948-A5E1C5946C07_1_105_c.jpeg


D1DE52B4-C130-4A99-8A28-F80A94C96FE3_1_105_c.jpeg


Pa još jedna koja se gradi u kutu ulice u susjedstvu, također prodana pa pretvorena u veću kuću (zgradicu) sa tri stana:
4F0C9E10-C725-4641-94E4-23B5E1441FEC_1_105_c.jpeg

To je ova na lijevoj strani križanja...
19.09.2021 | 22:17
A najjaču kuću u kvartu ima neki lik za koga nitko ne zna ni tko je ni čime se bavi, samo je prije sedam godina kupio ogromno zemljište i sagradio ovo:

52EBE397-E9C1-4F4D-9BA6-13B57D1EE645_1_105_c.jpeg


Slika sa Google eartha.
To bi valjda bila urbana vila.
Em je u urbanoj zoni, em je vila.
Prcmoljak s desne strane je trokatnica u kojoj stan ima Petar Vlahov.
Čisto da se dobi neki odnos koliko je ovo zemljište, bazen, travnjak za toboganom za klince, onim drvenim podom do bazena kao na moru (doduše kako to sada izgleda na ovoj zagrebačkoj klimi ne znam)...
19.09.2021 | 22:23
Od tada Grmoščicu iz zahebancije zovemo Beverli bregi...
23.09.2021 | 07:52
Samo da dodam ovaj link; čisto da pokažem koliko je Smayoo ispao u pravu sa izjavom "kako je nešto zapravo sagrađeno pokazat će godine".
Sumnjao sam u puno projekata. Ali kada je ovo najavljivano, luksuzno naselje zatvorenog tipa - mislio sam da će barem to sagraditi kako spada.
Da bi danas izašlo ovo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 33 minuta
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Riba, Anonimci (823)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.33 Seconds

Provided by iJoomla SEO