Kosilica za travu neće upaliti
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kosilica za travu neće upaliti


 • Air
 • Korisnik
 • 13
08.08.2020 | 17:34
Ako netko od znalaca u motore može uskočiti sa savjetom

Imam kosilicu Briggs & Startton 625 190 cc.

Problem je što neće upaliti.
Kosim jedno grbavo zemljište i nekoliko puta sam zapeo za krtičnjak ili neki manji panj jer često kosim visoku travu.
Naravno, pukla je kajla zamašnjaka.

Nakon tih udaraca kosilica je još radila.
Zadnji puta kada sam htio ići kositi prije nego sam stavio kosilicu u autu kako bi otišao na to zemljište, probao sam ju upaliti i radila je.
Kada sam došao na zemljište više ju nisam mogao upaliti.

U međuvremenu sam napravio sljedeće:

- promijenio kajlu,
- očistio karburator,
- kupio novu svječicu,
- promijenio filter zraka,
- provjerio iskru na svječici - OK je,
- promijenio dihutnge na glavi motora, filteru ulja, ispuhu (svi su se raspali jer sam ju vjerojatno par puta preforsirao - iako sam se trudio hladiti koliko sam mogao),
- provjerio položaj zupčanika i prema zarezima je sve OK (slika u privitku).

Kada nalijem malo goriva u glavu motora i probam upaliti tek nakon 3 - 4 potezanja samo proizvede blagi zvuk pucanja.

U privitku su slike položaj i otvorenosti ventila.

Sumnjam u problem vremena paljenja i položaja ventila ali ne znam to provjeriti / popraviti (nisam našao na webu)

Što da provjerim / napravim sljedeće.

Nikako mi se ne ide u servis i tamo ostavlja minimum 1000 kunića.
Sve što sam do sada napravio je na osnovu youtube pomoći. Nisam mehaničar i do nedavno nisam uopće poznavao motore. Ali eto sila me prisilila. Nedavno sam uspješno popravio motornu pilu Husqarna

Hvala svim na savijetima!
Prilozi:
08.08.2020 | 21:34
Nemam pojma o tome, ali moj nećak možda zna pa ću ga pitati...
08.08.2020 | 23:52
Meni je ovo sjajno, mislim kao tema, ne to što kosilica neće upaliti!

Nalazim određenu dozu duhovitosti u tome što ovdje na Jabučnjaku, prije svega kao jednom zelenom voćnjaku, raspravljamo o kosilici kao alatu za održavanje zelenih površina, pa i voćnjaka. Ako se vremenom takve teme počnu ponavljati, možemo napraviti ikone za podteme, npr. za vrtlarske škare, pa tema za tipove bruseva za kose, kako obrezivati voćke i slično...

Na kraju priča ima happy end jer dobijemo ogromnu donaciju od nekog EU fonda koji pomaže razvoj poljoprivrede i "europske digitalne agrokulturne platforme" koje pomažu poljoprivredncima, a posebno domaćim voćarima.

Kada nas pitaju zašto toliko pričamo o računalima, reći ćemo im da su u zabludi, da zapravo samo pričamo o sortama jabuka, a McIntosh nam je omiljena!
09.08.2020 | 00:12
dpasaric kaže:
Meni je ovo sjajno, mislim kao tema, ne to što kosilica neće upaliti!


Ha gle... Na Jabučnjaku već dugo i aktivno živi tema o automobilima. Kosilice su logična transcendencija

Trenutno se gušim u smijehu i suzama od Airovog detaljnog opisa problema.
Sve skupa me podsjetilo na onu foru kad žena uhodi muža glede preljuba, pa se sakrije iza auta, skuži neku rđu na blatobranu i šalje upit "Auto klubu" u vezi održavanja automobila.

Sve u svemu, hvala Airu na ovoj temi.

Za sad mogu pomoći kao i Smayoo... Nisam ginekolog, al mogu pogledati.
09.08.2020 | 06:12
Onako, čisto kao laik, provjeriti:
- ima li benza u rezervoaru
- da nije cijev benza zaštopana ili nešto u rezervoaru
- osinjak na ulazu filtera za zrak
- kabel lulice svjećice u redu
- da nije pukla sajla gasa ili spojke ili su zaglavljene u nekom čudnom položaju
- da nisi updejtao fimver svjećice prije nego si updejtao firmver motora?
- ...
- da nije neko natočio benz umjesto ulja ili ... obrnuto
 • Air
 • Korisnik
 • 13
09.08.2020 | 06:13
Gjuroo kaže:
Za sad mogu pomoći kao i Smayoo... Nisam ginekolog, al mogu pogledati.
dobra, dobra.. sjedi 5. Eto da se i ja nasmijem prije nego skroz skurim kosilicu

dpasaric kaže:
Kada nas pitaju zašto toliko pričamo o računalima, reći ćemo im da su u zabludi, da zapravo samo pričamo o sortama jabuka, a McIntosh nam je omiljena!


Kako ide u smjeru da radimo pametne kuće (svjetla se sama pale, rolete se same dižu i spuštaju...) i čipiramo ljude, tako ćemo uskoroj budućnosti raditi informatizaciju i travnjaka i jabučnjaka, a ovo je samo skupljanje potrebnih informacija
09.08.2020 | 08:04
Pozdrav,

Koliko vidim, motor je u fazi (oznake na zupčanicima su jedna do druge). To je prvi preduvjet.

Imam dva ciljana pitanja: motor se pregrijavao ili jednom opako pregrijao? Spominješ hlađenje itd... Ako se motor dobro pregrijao, moguće je da nema više kompresije i zato neće zapaliti. Test za to je relativno jednostavan, ali ne na Briggsu, jer je motor polegnut. Naime, izvadiš svjećicu, uliješ kroz njen otvor MALO ulja (ne pol litre!) i onda okreneš motor par puta da se to ulje razmaže po cilindru. To je dovoljno da motor 'uhvati' kompresiju ako nije totalno ubijen (mali sidenote: kompresori u hladnjacima i klima uređajima nemaju brtvene karike, nego rade s uljem i tako postižu brtvljenje između klipa i cilindra). Za to motor mora biti okrenut na način da svjećica gleda prema gore (ne treba posve okomito, ali razumiješ koja je ideja). Ako motor na taj način upali, možda si se izvukao i možda će raditi još godinama.

Kad je kosilica prestala raditi, kako se to TOČNO dogodilo? Je li zacvikala i stala ili ju samo nisi mogao pokrenuti, a vrtila se slobodno i dobro?

Drugo: iz priče sam shvatio kosilica ima gas sajlu? Nije onaj model s plastičnim leptirom koji sam regulira gas, nego ti upravljaš njime? Ako da, to je dobra i loša vijest. DObra je zato jer znači da koislica ima pravi rasplinjač s posudicom koji se može podešavati. Loša vijest je da se može podešavati. Jesi li vijke (ako se ne varam, dva su) dirao i dotezao ili odvrnuo do kraja? Ako jesi, onda je poremećen omjer zraak i goriva i neće upaliti nikako.
Mogu li te zamoliti da mi slikaš rasplinjač da vidim kakav je, pa ćemo onda dalje u tom smjeru?
Je li na kosilici montiran nož? On na kosilicama ima dvostruku ulogu: osim što kosi travu (primarna uloga i razlog postojanja) služi i kao zamašnjak. Motor je mali, ima jedan cilindar, vrlo teško bi radio bez zamašnjaka tj. noža. Vidio sam i moguće je, ali mora biti u tip-top stanju i ne možeš ga upaliti na štrik na taj način.
Zanima me i ovaj dio o ulijevanju goriva u glavu? kako si to radio i s kojom namjerom i u kojoj količini? Naime, to se NIKAD ne radi. Treba ti SMJESA goriva u sitnim kapljicama/parama i zraka da se zapali. Čisti benzin samo ispire uljni film s cilindra i ubrzava trošenje svega. Tek kad se to raščisti, i malo ishlapi je spremno za paljenje pa ti zato tek na 3-4 potez nešto pukne i to iz ispušne cijevi, najvjerojatnije.

Moja pretpostavka, temeljem nedostatnih informacija koje imam. Kad si ju lupio dolje, okretao si ju na bok da vidiš što se dogodilo. Ulje se prelilo u cilindar i namastilo svjećicu i onda nisi mogao upaliti. Rastavio si motor (dobra škola!), vrlo vjerojatno nepotrebno. Ovo je kosilica, nije motor formule 1. UVIJEK je problem u dobavi goriva, iz iskustva govorim. Najčešće je potrebno odvrnuti onu posudicu ispod rasplinjača u kojoj je gorivo, to dobro očistiti, PROPUHATI sve stlačenim zrakom iz kompresora i radit će.
Sad ti je vrlo vjerojatno raštelan rasplinjač i zato ne pali.
Probaj ovako:
Izvadi svjećicu, očisti ju (koliki je zazor između elektroda?; B&S motor treba ili 0,7 ili 0,5 mm, ovisno o motoru jer ima slab modul paljenja pa iskra nije jaka).
Napumpaj gorivo u rasplinjaču (ako ima pumpicu). Ako nema, budi siguran da je posuda puna i da je crijevo prohodno. Ako imaš filter goriva, je li on okrenut u pravom smjeru? Strelica prikazuje smjer tok goriva. Ako je okrenut krivo, nema goriva i kosilica ne radi. Probaj pokrenuti. Ako nakon 5-6 potezanja ne primi, izvadi svjećicu i onjuši ju. Ako je suha ko barut, ne dolazi dovoljno (ili uopće) goriva i lagano odvrni vijak na rasplinjaču i pojačaj smjesu. Ako svjećica smrdi po benzinu i mokra je, rasplinjač zalijeva. Smanji količinu goriva. Govorimo o okretima vijka od maksimalno 1/8 kruga (45 stupnjeva), da ne bude zabune. Posuši svjećicu i probaj ponovno. Ako je to tu negdje, zvuči kao da bi mogla, ali ne ide, izvadi filter zraka da dođe više zraka u motor. Ako je malo prebogata smjesa, ovo je obično dovoljno da primi i proradi. Onda znaš da si tu negdje. Samo malo smanji količinu goriva i sve sastavi i trebala bi primiti.
Ako imaš iskru, usredotoči se na rasplinjač i dobavu goriva. To je 99,9% uzrok problema.

Evo, nadam se da sam pomogao, probaj snimiti neki video (Davore, jel to može Jabučnjak prihvatiti?) čisto da čujem i vidim motor u akciji...
09.08.2020 | 10:03
Naravno, ima i "The Apple Way". Odi u Pevex ili kamo već i kupi novu kosilicu. Plati Apple Payem, naravno.
09.08.2020 | 10:04
Borisone kaže:
- da nisi updejtao fimver svjećice prije nego si updejtao firmver motora?


 • Air
 • Korisnik
 • 13
09.08.2020 | 12:46
Djuro genijalac kaže:

Imam dva ciljana pitanja: motor se pregrijavao ili jednom opako pregrijao?


Više puta u nekoliko godina sam kosio po tri sata visoku travu. Između sam radio stanke za hlađenje. Vjerujem da joj je bilo naporno i da bi možda to moglo biti uzrok nekom problemu stoga sam to naveo.

Kad je kosilica prestala raditi, kako se to TOČNO dogodilo? Je li zacvikala i stala ili ju samo nisi mogao pokrenuti, a vrtila se slobodno i dobro?


Ove godine, na početku sam je očistio (karburator) i naoštrio nož (ponovo ga izbalansirao jer sam sumnjo da je to možda uzrok pojačanim vibracijama - naknadno sam shvatio da je vjerojatnije uzrok pojačanim vibracijama napuknuće kajle zamašnjaka i mali pomak zamašnjaka u odnosu na centralnu osovinu. Uglavnom kosilica je radila ove godine nekoliko puta normalno, nakon jednog dužeg košenja koje je završilo normalno (palio sam ju i gasio više puta bez greške) sljedeći puta za 3 tjedna nisam ju mogao upaliti. Promijenio sam svjećicu, filter zraka, očistio karburator, probao upaliti ispred zgrade (reko neću je voziti na zemljište ako neće raditi) i radila je. Ubacio je u auto i za sat vremena kada sam došao na zemljište nisam više mogao ju upaliti.

Drugo: iz priče sam shvatio kosilica ima gas sajlu? Nije onaj model s plastičnim leptirom koji sam regulira gas, nego ti upravljaš njime?


Da, ima sajlu gasa.

Ako da, to je dobra i loša vijest. DObra je zato jer znači da koislica ima pravi rasplinjač s posudicom koji se može podešavati. Loša vijest je da se može podešavati. Jesi li vijke (ako se ne varam, dva su) dirao i dotezao ili odvrnuo do kraja? Ako jesi, onda je poremećen omjer zraak i goriva i neće upaliti nikako.
Mogu li te zamoliti da mi slikaš rasplinjač da vidim kakav je, pa ćemo onda dalje u tom smjeru?


Evo slika rasplinjača. Kod njega jedino nisam mijenjao gumicu na koju ide igla i membranu.

Je li na kosilici montiran nož?


Bio je nož kod svih pokušaja paljenja.

Zanima me i ovaj dio o ulijevanju goriva u glavu? kako si to radio i s kojom namjerom i u kojoj količini?


Ovo foru sam vidio na youtube-u, stave malo benzina (možda prst male šprice) ili našpricaju malo sredstva za čišćenje karburatora. Vrate svječicu i ako upali na kratko to im je način da utvrde da je problem u dovodu goriva, karburatoru, dovodu zraka.

Moja pretpostavka, temeljem nedostatnih informacija koje imam. Kad si ju lupio dolje, okretao si ju na bok da vidiš što se dogodilo. Ulje se prelilo u cilindar i namastilo svjećicu i onda nisi mogao upaliti.


Ne. Nakon što je lupila ona je još više puta radila.
Svečica je suha. Kupio sam novu prema specifikacijam prethodne (nadam se da mi je prodavač prodao takvu)
Pumpica također radi. Kada skinem filter zraka vidim kako ubrizgava gorivo.


Rastavio si motor (dobra škola!), vrlo vjerojatno nepotrebno.


Rastavio sam motor samo da utvrdim položaj motora - da li je u fazi - kako kažeš. Provjeravam sve prema uputama na koje naiđem.


Ovo je kosilica, nije motor formule 1. UVIJEK je problem u dobavi goriva, iz iskustva govorim. Najčešće je potrebno odvrnuti onu posudicu ispod rasplinjača u kojoj je gorivo, to dobro očistiti, PROPUHATI sve stlačenim zrakom iz kompresora i radit će.
Sad ti je vrlo vjerojatno raštelan rasplinjač i zato ne pali.
Probaj ovako:
Izvadi svjećicu, očisti ju (koliki je zazor između elektroda?; B&S motor treba ili 0,7 ili 0,5 mm, ovisno o motoru jer ima slab modul paljenja pa iskra nije jaka).
Napumpaj gorivo u rasplinjaču (ako ima pumpicu). Ako nema, budi siguran da je posuda puna i da je crijevo prohodno. Ako imaš filter goriva, je li on okrenut u pravom smjeru? Strelica prikazuje smjer tok goriva. Ako je okrenut krivo, nema goriva i kosilica ne radi. Probaj pokrenuti. Ako nakon 5-6 potezanja ne primi, izvadi svjećicu i onjuši ju. Ako je suha ko barut, ne dolazi dovoljno (ili uopće) goriva i lagano odvrni vijak na rasplinjaču i pojačaj smjesu.


Ne nalazim ili ne prepoznajem nikakav vijak na rasplinjaču kojim bi mogao regulirati dotok goriva.

Ako svjećica smrdi po benzinu i mokra je, rasplinjač zalijeva. Smanji količinu goriva. Govorimo o okretima vijka od maksimalno 1/8 kruga (45 stupnjeva), da ne bude zabune. Posuši svjećicu i probaj ponovno. Ako je to tu negdje, zvuči kao da bi mogla, ali ne ide, izvadi filter zraka da dođe više zraka u motor. Ako je malo prebogata smjesa, ovo je obično dovoljno da primi i proradi. Onda znaš da si tu negdje. Samo malo smanji količinu goriva i sve sastavi i trebala bi primiti.
Ako imaš iskru, usredotoči se na rasplinjač i dobavu goriva. To je 99,9% uzrok problema.

Evo, nadam se da sam pomogao, probaj snimiti neki video (Davore, jel to može Jabučnjak prihvatiti?) čisto da čujem i vidim motor u akciji...


Snimiti ću video, samo reci koji dio te zanima da snimim.

Hvala na velikom trudu.
Prilozi:
09.08.2020 | 13:37
OK, motor se nije pregrijao. Kosilica kad radi se i hladi; ako nije cilindar bio zatrpan travom ili nečim sličnim, onda se nije pregrijala. Može raditi cijeli dan i ne smije joj ništa biti.

Koliko vidim, ovo je tip samoregulirajućeg rasplinjača koji radi na principu plovka. Ona igla koja je na njega vezana, ono je slobodno pokretna? Ne zapinje u kućištu? Posudica je puna goriva? Ako nema dovoljno goriva, plovak ne zapliva i ne otvori onaj kanalić kroz koji se usisava gorivo. Taj kanal je prohodan?
Kod takve vrste rasplinjača je izuzetno bitan položaj ove iglice (u smislu visine). Ona je obično vezana preko nekog limića na plovak. Koliko vidim, ovo nije Walbro rasplinjač? Dobro pogledaj kućište, ima li u njemu neka diza? Ona bi mogla biti uvrnuta u kućište i na vrhu ima prorez da se može odvrnuti pomoću odvijača.

Koja je startna procedura za kosilicu? Imaš neku pumpicu ili imaš još jedan leptir koji okreneš u položaj prigušenja da rasplinjač povuče dodatnu količinu goriva prilikom prvog starta (hladni motor)?

Jel ti je iglica pokretna u ovoj gumici? To nisi mijenjao, veliš, pa provjeri da tu ne zapinje. Mora ići vrlo lako, bez otpora, zapamti da ju pomiče onaj plovak koji pliva na gorivu. Dakle, to mora ići vrlo lako.

I membrana, u kakvom je stanju?
 • Air
 • Korisnik
 • 13
09.08.2020 | 15:59
Djuro genijalac kaže:
OK, motor se nije pregrijao. Kosilica kad radi se i hladi; ako nije cilindar bio zatrpan travom ili nečim sličnim, onda se nije pregrijala. Može raditi cijeli dan i ne smije joj ništa biti.

Koliko vidim, ovo je tip samoregulirajućeg rasplinjača koji radi na principu plovka. Ona igla koja je na njega vezana, ono je slobodno pokretna? Ne zapinje u kućištu? Posudica je puna goriva? Ako nema dovoljno goriva, plovak ne zapliva i ne otvori onaj kanalić kroz koji se usisava gorivo. Taj kanal je prohodan?
Kod takve vrste rasplinjača je izuzetno bitan položaj ove iglice (u smislu visine). Ona je obično vezana preko nekog limića na plovak. Koliko vidim, ovo nije Walbro rasplinjač? Dobro pogledaj kućište, ima li u njemu neka diza? Ona bi mogla biti uvrnuta u kućište i na vrhu ima prorez da se može odvrnuti pomoću odvijača.


Nisam do sada vidio ništa slično na kučištu. Moram priznati da ju nisam niti tražio. Tu "foru" sam našao na motornoj pili koju sam prethodno osposobio za rad, tako ju da znam prepoznati.

Ručica gasa je povezana nekim sistemom opruga sa krilcem u rasplinjaču i jednom polugom sa blokom motora sa dijelom sa slike u privitku (plavo zaokruženo je taj dio a žuto je ta polugica).

Koja je startna procedura za kosilicu? Imaš neku pumpicu ili imaš još jedan leptir koji okreneš u položaj prigušenja da rasplinjač povuče dodatnu količinu goriva prilikom prvog starta (hladni motor)?


Ima pumpica koju nekoliko puta druknem i ona obrizga benzin.

Jel ti je iglica pokretna u ovoj gumici? To nisi mijenjao, veliš, pa provjeri da tu ne zapinje. Mora ići vrlo lako, bez otpora, zapamti da ju pomiče onaj plovak koji pliva na gorivu. Dakle, to mora ići vrlo lako.


To sam provjerio i OK je.

I membrana, u kakvom je stanju?


Membranu nisam mijenjao (nisam kupio set za obnovu rasplinjača - gumica od igla i membrana su u setu) i ne znam u kakvom je stanju jer ne znam provjeriti.

Sutra ću pokušati kupiti set za obnovu rasplinjača (možda je od pregrijavanja gumica otvrdnula) te ju sastaviti.

Kad ju sastavim probati ću onu foru za provjeru kompresije.

Sad još sumnjam da mi možda slučajno nije prodana svječica koja daje slabiju iskru. Jer mi se prije toga desilo da sam u Eurovrtu, kada sam za svoju kosilicu kupovao filter zraka dobio greškom potpuno neodgovarajuću svječicu (dužeg vrata).
Prilozi:
09.08.2020 | 17:36
Nemoj uspoređivati rasplinjač za motornu pilu i ovaj od kosilice. Motorna pila je dvotaktna i mora raditi u svim nagibima i smjerovima. Zato njezin rasplinjač ima membransku pumpu goriva koja radi na pulzacije tlaka iz kartera.

Ovi rasplinjači na kosilicama mahom imaju gravitacijsku dobavu goriva (spremnik je iznad rasplinjača). E sad, mi je palo na pamet: kakav ti je poklopac otvora za dolijevanje goriva. Ako na njemu onaj odzračnik ne radi, onda se stvara potlak u spremniku i gorivo ne dolazi u rasplinjač i kosilica ne radi. Ali, ok, morala bi zapaliti prije toga.

U kojem ti je položaju leptir rasplinjača kad ju pokušavaš zapaliti? Miče li se on kako treba? Ako on ne pusti dobru količinu zraka, neće raditi.

Iskreno, nikako mi nije jasno da je radila i onda odjednom ne radi. To me navodi u smjeru neke blokade dovoda goriva. Kad ju pokušaš upaliti, imaš li mokru svjećicu od goriva (presaugan motor) nakon nekih 10-ak potezanja one špage? I inače su to robusni i jednostavni strojevi. Gorivo i iskra i mora raditi.

Ajde postigni da imaš mokru svjećicu, pa smo obavili pola posla.

Nemoj mahnito kupovati nove dijelove. Nema potrebe za tim.

Jel ovo tvoj rasplinjač?

www.amazon.com/HOOAI-799866-Carburetor-S...TG9nQ2xpY2s9dHJ1ZQ==
 • Air
 • Korisnik
 • 13
09.08.2020 | 18:16
Djuro genijalac kaže:
Nemoj uspoređivati rasplinjač za motornu pilu i ovaj od kosilice. Motorna pila je dvotaktna i mora raditi u svim nagibima i smjerovima. Zato njezin rasplinjač ima membransku pumpu goriva koja radi na pulzacije tlaka iz kartera.

Ovi rasplinjači na kosilicama mahom imaju gravitacijsku dobavu goriva (spremnik je iznad rasplinjača). E sad, mi je palo na pamet: kakav ti je poklopac otvora za dolijevanje goriva. Ako na njemu onaj odzračnik ne radi, onda se stvara potlak u spremniku i gorivo ne dolazi u rasplinjač i kosilica ne radi. Ali, ok, morala bi zapaliti prije toga.

U kojem ti je položaju leptir rasplinjača kad ju pokušavaš zapaliti? Miče li se on kako treba? Ako on ne pusti dobru količinu zraka, neće raditi.


Ne znam. Kad ju sutra sastavim poslikam i pošaljem sliku.

Iskreno, nikako mi nije jasno da je radila i onda odjednom ne radi. To me navodi u smjeru neke blokade dovoda goriva. Kad ju pokušaš upaliti, imaš li mokru svjećicu od goriva (presaugan motor) nakon nekih 10-ak potezanja one špage? I inače su to robusni i jednostavni strojevi. Gorivo i iskra i mora raditi.

Ajde postigni da imaš mokru svjećicu, pa smo obavili pola posla.

Nemoj mahnito kupovati nove dijelove. Nema potrebe za tim.


Ok, suzdržati ću se...

Jel ovo tvoj rasplinjač?


Ne.
Ovaj je. link
09.08.2020 | 19:13
11111.jpgJesu li ovi (plave strelice) kanali prohodni? Drugo, to je sve zabrtvljeno (od naprijed dođe ona pumpica) ne?)
 • Air
 • Korisnik
 • 13
10.08.2020 | 18:24
Djuro genijalac kaže:
[attachment=7600]Jesu li ovi (plave strelice) kanali prohodni?


Sve su prohodne ali mi nedostaje "dizna" u zaokruženoj rupici.

Drugo, to je sve zabrtvljeno (od naprijed dođe ona pumpica) ne?)


Da, od naprijed dođe pumpica koja povlači gorivo kroz isturenu cjevčicu.


11111-a.jpg
11.08.2020 | 10:57
Kako misliš, nedostaje ti? Jesi li nešto radio pa ti je ostalo viška dijelova?

Nisam siguran da su to dize u klasičnom smislu riječi, jer gorivo tu ne bi trebalo prolaziti. Gorivo treba doći u venturi gdje je suženje; tamo se zrak ubrzava pa mu pada tlak što povlači gorivo u struju zraka. Ovo bi mogao biti i čep. Probaj ga blokirati izolir trakom, pa onda sklopi pumpicu i kresni opet kosilicu. Ako je tu rupa, moguće da se izjednačavaju tlakovi pa gorivo ne ulazi.

Kakva je svjećica nakon 10-ak potezanja? Suha ko barut ili mokra od goriva?
11.08.2020 | 11:01
Ne izolirkom, benzin će je rastopiti.
11.08.2020 | 13:39
Ma samo da vidi hoće li primiti. 5 minuta bude izdržala...
 • Air
 • Korisnik
 • 13
11.08.2020 | 17:39
Djuro genijalac kaže:
Kako misliš, nedostaje ti? Jesi li nešto radio pa ti je ostalo viška dijelova?
Mogla je samo ispasti a da ju nisam vidio.

Nisam siguran da su to dize u klasičnom smislu riječi, jer gorivo tu ne bi trebalo prolaziti. Gorivo treba doći u venturi gdje je suženje; tamo se zrak ubrzava pa mu pada tlak što povlači gorivo u struju zraka. Ovo bi mogao biti i čep. Probaj ga blokirati izolir trakom, pa onda sklopi pumpicu i kresni opet kosilicu. Ako je tu rupa, moguće da se izjednačavaju tlakovi pa gorivo ne ulazi.

Kakva je svjećica nakon 10-ak potezanja? Suha ko barut ili mokra od goriva?


Danas na moju žalost nisam stigao ni blizu kosilice. Nadam se sutra.
12.08.2020 | 10:12
Air kaže:

Danas na moju žalost nisam stigao ni blizu kosilice. Nadam se sutra.


I ja se nadam... sa nestrpljenjem cekam svaki novi post na ovom threadu... a nije da mi je dosadno, posla preko glave..
 • Air
 • Korisnik
 • 13
12.08.2020 | 19:59
Djuro genijalac kaže:
Kakva je svjećica nakon 10-ak potezanja? Suha ko barut ili mokra od goriva?


Evo sastavio sam kosilicu (malo me uhvatio mrak a na balkonu nemam dovoljno dobru rasvjetu, pa ću nastaviti sutra).

Uvidio sam da je svječica suha pa sam morao misliti dalje.

Uglavnom, otkrio sam čemu služi rupica (na slici dodatno istaknuta velikom strelicom). Služi sa stvaranje podtlaka kako bi se gorivo ubrizgalo sa pumpicom za prvo paljenje.
Ali dihtung koji sam stavio novi je toliko loše kvalitete da ne funkcionira i pumpica ne ubrizgava gorivo.

Znači, vjerojatno u zadnjim slučajevima pokušaja početno nisam niti mogao imati dovoljno goriva.

Probao sam zaljepiti sve tri naznačene rupice (to sam prvo napravio) ali nije upalilo. Vjerojatno zato što nije bilo goriva upoće, jer sam naknadno otkrio svrhu one rupice za ručno ubrizgavanje goriva.

Zatim sam odlijepio sve tri rupice i pomoću šprice preko rupice ubrizgao malo goriva i kosilica je malo, vrlo, vrlo malo, nakon nekoliko povlačenja dala neki glasić.
Svečica je nakon toga bila mokra.

Kao što rekoh uhvatio me mrak pa ću morati nastaviti sutra.

Vjerujem da bi kosilica trebala raditi i bez "onog" problematičnog dihtunga ako joj osiguram gorivo za prvo paljenje: Točno ili netočo?

11111-a_2020-08-12.jpg
14.08.2020 | 17:25
Možda primi, ali taj potlak ti treba da gorivo dolazi kud treba stići. Brtva je tamo s razlogom. I onda mora, kako da kažem, brtviti

Imaš malo klingerita pa da izrežeš novu brtvu? Ona neće predugo trajati, jer benzin bude pojel klingerit, ali jednu bi košnju trebala izdržati.

No, napravio si napredak: čim si kosilici dobavio gorivo, zakašljala je. Sad znaš kaj ti je dalje za činiti (i vrijeme za I told you so )
 • Air
 • Korisnik
 • 13
14.08.2020 | 20:18
Brtva će doći u utorak ili srijedu. Do tada bi pokušao nešto smisliti kao privremeno rješenje samo da upali na kratko. Možda neku gumu izrezati. Klingerita nemam. Pitao sam danas u Tokiću i 130 kuna je A4 3 različite debljine. A Brtva je 39 kn.
15.08.2020 | 13:18
Ako imaš spužvu po mogućnosti onu closed cell koja ne upija vodu, iako i obična će poslužiti, skroji ju i onda probaj metnuti na mjesto i sve sklopiti. Ako to bude držalo, velika je šansa da bude funkcioniralo jedno vrijeme

Druga opcija je ako imaš silikonskog kita. Povuci traku po površini na koju treba doći brtva i trudi da bude ravnomjerne debljine. Pusti da se silikon stvrdne (cca pola sata) i onda sklopi sve. Silikon bude dobro brtvil, a kako je već suh, neće se zalijepiti i možeš sve lako rastaviti.
 • Air
 • Korisnik
 • 13
23.08.2020 | 15:38
Napokon sam stavio novu brtvu.

Sada mogu ušricati gorivo. Vidim kroz otvor kako ulazi kada stišćem pumpicu.

Zapazio sam sljedeće:

Kada samo par puta stisnem pumpicu ne dešava se ništa.
Kada stisnem pupmpicu desetke puta (čak 40-50 puta) tada se kosilica samo blago "zakašlje". Svećica je nakon toga blago vlažna.

Pretpostavljma da je problem u karburatoru.
Odnesti ću ga negdje na propuhivanje kompresorom / zrakom.
Pretpostavljam da bi najbolje bi bilo napraviti čišćenje u ultrazvučnoj kadici.
23.08.2020 | 17:22
Jesi li siguran da sve to skupa neće na kraju koštati više od nove kosilice?
 • Air
 • Korisnik
 • 13
23.08.2020 | 19:44
Set dihtunga sam platio 139 kn, filter zraka cca 40 kn, klin zamašnjaka 25 kn, novi dihtung od karburatora 30 kn.

...još sam daleko od cca 3700 kn koliko je koštala.

imam još lufta:
23.08.2020 | 19:56
A tvoje vrijeme? Nema cijenu?
23.08.2020 | 20:23
Air kaže:
Napokon sam stavio novu brtvu.

Sada mogu ušricati gorivo. Vidim kroz otvor kako ulazi kada stišćem pumpicu.

Zapazio sam sljedeće:

Kada samo par puta stisnem pumpicu ne dešava se ništa.
Kada stisnem pupmpicu desetke puta (čak 40-50 puta) tada se kosilica samo blago "zakašlje". Svećica je nakon toga blago vlažna.

Pretpostavljma da je problem u karburatoru.
Odnesti ću ga negdje na propuhivanje kompresorom / zrakom.
Pretpostavljam da bi najbolje bi bilo napraviti čišćenje u ultrazvučnoj kadici.


Samo propuši sve. Ako nemaš kompresor, može poslužiti ona limenka s zrakom pod tlakom za raspuhivanje računala..
Kakvo ultrazvučno čišćenje, pa to je kosilica, a ne formula 1...
 • Stranica:
 • 1
 • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 6 sati
 • ^SuperUnknown^: Skini Dosdude High Sierra patcher i u njemu postoji opcija downloada instalacijskog fajla :)
 • bumbar: ima li ko link za instalaciju h.sierre
 • stefanjos: ako je na stanju, dok dhl ne dode na vrata :D
 • icolada: *naručio
 • icolada: Marucio sam na istyle Watch SE pa me zanima koliko se dugo ceka na to?
 • stefanjos: ja sam isto primjetio da je skroz ugodan za slusanje (kada je bio beats 1) ali zadnje vrijeme samo kazem siri da pusti muziku pa sada sta ona to tocno pusta neznam :D
 • dpasaric: Zadnjih dana testiram Apple Music Radio Hits i odličan je; raznolik, bez reklama, dobri voditelji i još bolji gosti, nema loše glazbe, samo je pitanje upadnete li kada se vrti stil koji volite.
 • ^SuperUnknown^: Onaj problem sa nestajanjem fileova koji sam imao je izgleda rijesen - folder actions skripta koja mice .torrent fileove iz Downloads foldera u poseban folder je izgleda poludila pa mi je dosta razno raznih fileova zavrsilo nekim cudom u tom folderu :o
 • smayoo: Mraq fora! :)
 • dpasaric: Hahaha!
 • Riba: Haha, sjajno
 • bezma: [link] Je ko vidi nesto poznato? :)
 • stefanjos: ma ok onda, hvala svejedno! buem se snasao :)
 • Mislav2222: :/
 • Mislav2222: 2017 je
 • stefanjos: Ali mogo bi zapakirati ja sa dekicom nekom. Pa samo kutija da drzi jel to neki stariji imac? Jer u kutiju tankog sumnjam da bi stalo. Treba bit kvadratna kutija a ne ona na klin
 • Mislav2222: Eeeh
 • stefanjos: To bi samo pasalo ako modificiram stiropor a onda to znaci da ti unistavam imovinu :/
 • Mislav2222: Bez upitnika ahah trebao je smajlic biti
 • Mislav2222: Ja imam za imac 27 ako pomaze ????
 • stefanjos: ima li tko u zagrebu kutiju za apple thunderbolt display, trebam prevest taj ekran u rijeku na tjedan dana , znaci zagreb rijeka pa natrag pa vracam kutiju. sutra bi oko 16:30 - 18:00 trebao to pokupiti pa ako netko ima :)
 • Borisone: Smrdi na "APFS corruption".
 • ^SuperUnknown^: Proskenirao Malwarebytesom i nije nasao nista...
 • smayoo: Neki Malware?
 • ^SuperUnknown^: Jok, sva syncanja radim rucno :) Maloprije sam isao instalirati stariju verziju Officea i usred instalacije je nestao instalacijski .pkg sa diska i naravno, installer je prijavio error. WTF :o
 • smayoo: Da nisi nešto nehotice uključio nekakvo syncanje?
 • ^SuperUnknown^: Od zadnjeg update-a MS Officea i/ili Safarija 14 imam bizaran problem na 10.4.6 Mojave. Naime nestaju mi file-ovi sa diska, konkretno jedan Word dokument koji je bio otvoren u Wordu i jedan mp4 file koji je bio otvoren u VLC-u. Nikad prije nisam nesto slicno vidio niti dozivio. Ima li tko slicnih iskustava u zadnjih dan-dva?
 • Kloba: u suradnji s policajcem, umirovljeni naravno - David Simon i još netko...
 • Kloba: Ne znam jeste li skužili detalj, priznao je i Đikić, novinar Novog lista nekada - dao homage seriji The Wire, sa citatima u drugoj sezoni koji se izgovore tijekom epizode, a i tamo je tvorac bio novinar
 • Kloba: Sav poslovni interijer, i Novine i onaj portal u kojem se zaposli cura šta joj nvopostavljena glavna urednica da otkaz je neki kat nebodera Vjesnika. Ovo ostalo su onaj produžetak od tri kata napravljen za Univerzijadu, di je bila Večernjakova redakcija dok je nisu preselili prema Velikoj Gorici.
 • dpasaric: Evo nešto odlicno iz Piki arhive, iParty 2008 iz doba bogatih sponzora i bez pendemijskih ogranicenja: [link]
 • dpasaric: Dobre su Novine, da...
 • smayoo: Vidiš, ovo za interijer nisam znao. Kužio sam da nije Novi list, ali nisam znao gdje je. :)
 • Kloba: Ja idem gledati seriju Novine. Izvrsna je, i grad Rijeka je super kao eksterijer. Interijer je stara redakcija Večernjeg lista, s birtijom u podrumskom djelu... :D
 • dpasaric: Još 5 minuta do Keynotea! :)
 • Borisone: Čekaj, nisi vidio testove objektiva u kojima se analizira "bokeh" (finoća muteža kadra van fokusa)? :-)
 • smayoo: Moram ti priznati, ovo je novi rekord u potrazi za najbesmislenijim YT videom... :D
 • Dijete: Imam rijec od tri slova - srrrrrrrrrrk... :D ... ziher ste svi bukmarkirali jer bu zgibalo s Vikalice... srrrrrrrrrrrk sluuuuurp... :D
 • smayoo: @Dijete: what the... :D
 • Borisone: Da juha...
 • Dijete: npr ovu... video je kraci od imac vs mac pro [link]
 • Dijete: privilegirani bjelac kuka kako ce prodat mac proa i potrosit tih 10000$ na kucno kino jer mu po svim testovima za stvari koje radi na svakodnevnoj bazi, iMac radi - i veliku vecinu vremena zvuci kao fen za kosu.... al svakom kak ga volja, ne? neko voli unboxing video, neko voli gledat servirane brojke i slusat misljenja, ja radije gledam azijatkinje kako jedu juhu...
 • Dijete: jako zanimljivo... jako sokantno..
 • Robert_84: 2020 i9 5700XT 5K iMac vs Mac Pro: The Shocking Truth..
 • Robert_84: moze ovako ako se netkome da potraziti na youtube
 • Robert_84: jbg, nisam znao da se link ne moze kopirat u vikalicu
 • Kloba: Zanimljjiv dokumentarac u šta se pretvara Silicijska dolina: [link]
 • Bertone: Stvarno je zanimljiv :D :D
 • Robert_84: jedan zanimljiv video tko ima vremena
 • nihad: Ma okej, kad budem bas pred kupnju onda cu osvjeziti svoju temu pa da cujem misljenja

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Igor Amanita, jura22, Riba, rusty, Anonimci (153)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.00 Seconds

Provided by iJoomla SEO