Što posjetiti u Engleskoj?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Što posjetiti u Engleskoj?


18.02.2018 | 23:47
Elem, planiramo put u Englesku za uskršnje praznike. BTW karte EasyJetom iz Klagenfurta za London Gatwick su još uvijek po 9,2€ osnovna cijena.
Po Londonu ćemo se motati od 1. do 3.4. a onda uzimamo rent-a-car do 7.4. kad se vraćamo.

Načelno, u planu je điranje po East Midlands (meni osobno najljepši dio Engleske), Stratford upon Avon (rodna kuća W. Shakespearea), Warwick (iznimno lijepo očuvan srednjevjekovni dvorac), Sherwoodska šuma (Robin Hood) kod Nottinghama, Coventry. Možda Manchester. Možda Birmingham.

Razmišljam o obilasku nacionalnih parkova u Engleskoj (Peak District) i Walesu (Gwydir, Brecon Beacons).

Ako tko ima zanimljivu preporuku gdje stati i što vidjeti po Engleskoj i Walesu, slušam! Nije isključeno i da potpuno promijenimo planirani itinerer radi dobre preporuke.
19.02.2018 | 03:09
Uff baš će vam biti lijepo. Osobno sam bio u Londonu 7 dana i nije mi bilo dosta , ali nemam preporuku za bilo što van njega. Uživajte!
19.02.2018 | 09:08
I ja se slažem. Engleska. Samo takav doživljaj, zasigurno.
Dvorac si već odabrao izvrstan - vodič će vam reći sve što tebate znati - najpoznatiji je po Kingmakeru Richardu Nevilleu, kojeg se skužilo da igra na dva suprotstavljena pretendenta na prijestolje - pa je umro ne baš lijepom smrću. Mislim da današnji vlasnici dvorca, potomci dotičnoga, žive u Australiji - ali nisam siguran.
en.wikipedia.org/wiki/Richard_Neville,_16th_Earl_of_Warwick
Jedva čekam opis doživljaja..
Kao ljubitelja povijesti, UK me uvijek fascinirala kao pažljiva spisateljica vlastite (i većim dijelom svjetske) - te kako brižno sve sačuvane spise čuvaju.
Iako se za neke dijelove tek sada otkrilo koliko su dotjerivani i - lažirani.
Primjerice, kraljica Viktorija, koja je nakon smrti muža i oca njeno devetero djece Alberta - iz tuge nosila crninu daljnjih 40 godina, sve do vlastite smrti 1901.
Da bi se tek stoljeće kasnije shvatilo kako je njezin najstariji sin Bertie; budući kralj Edward VII; dao spaliti sve dokaze i prijepise između nje i njenih dviju kasnijih, iako platonskih ljubavi.
Prvi je bio John Brown - škotski sluga njenog supruga kada bi Albert posjetio dvorac Balmoral, a drugi (Edwardu puno neugodniji) - tada indijski, današnjim zemljopisom pakistanski sluga Abdul Karim, kojem je dala titulu Munshi (učitelj - učio ju je Urdu, između ostalog - kao i običaje njene kolonije u koju nikada nije kročila).
Iako je bio puno mlađi od nje, usrećivao ju je, a ona ga je zato voljela. Jer svi drugi samo su čekali da odapne, dok su pred njom bili užasno prijetvorni - uključujući njenu vlastitu djecu.
Ona je to sve znala (ipak je dugo bila kraljica i naučila razlikovati iskreno ponašanje od ulagivanja), a Munshi je bio - isti onakav kako se odnosio sa uličnim prosjakom u Indiji, tako se razgovarao s Viktorijom.
Ona je isprva, nenaviknuta na takvo direktno obraćanje - bila uvrijeđena, a kasnije - očarana.
Zauzvrat njegova društva obećala mu je dvorac i titule, što je nakon njene smrti Edward VII sve spalio i opovrgnuo, te Abdula prisilno vratio u Indiju.
Tom je monarhu bilo nezamislivo da se kotač kraljevine može spotaknuti o nekog tamo siromaha iz Indije...
Oni su ih, ne treba dodavati, doživljavali kao nižu rasu.
Preživjela je jedna jedina fotografija Victorije i Abdula u vrtu. Ona sjedi pod šatorskim krilom, a on stoji kraj nje. Vjerojatno je snimljen trenutak kako ju je učio pisati Urdu.
Tako da stvarno stoji - povijest pišu pobjednici...
Ili barem oni koji se tada tako osjećaju, jer je Edward VIi ispao užasan kralj...
U svakom slučaju - malo bi bilo reći da ti zavidim - svaka čast - samo putuj i navikavaj djecu na to.
Nema škole do životne škole.
  • Dijete
  • Posjetitelj
19.02.2018 | 09:59
U Londri sam proveo skoro 2 godine i od tamo sam postao clan jabucnjaka, jer sam tam kupio prvi iBook, 2001.

Zadnji put sam bio 2006. i ona mjesta koja su mi bila draga, su izgubila sjaj, tj. dobila su neki novi usminkani sjaj.. Uostalom, mjesta koja su meni bila draga, ne bih preporucio da odes sa klincima, tak da.... .

Od turistickih stvari, najdrazi mi je bio London Eye i Cutty Sark, ali mislim da je Cutty izgorio. Greenwich mi je bio fora, takodjer.

Imao sam u planu obavit voznju autom, ali sam se odlucio za vlak otisao u Lake District i ostao tamo tjedan dana. Sjeverna Engleska... i drago mi je da sam otisao jer je bilo fenomenalno... nemam fotki... niti jednu jedinu...
19.02.2018 | 10:09
Da, za za razliku od Rustya i Dijeteta (pravog kozmopolita naše stranice), nemam tu čast da sam posjetio UK. Ali stric me dan danas ubija u pojam, i mene i bratiće - da smo mogli ići kao klinci nakon srednje na godinu dvije makar vidjeti kako se živi vani - konobariti, nešto.
Tako da ti zaista ne mogu iz vlastitog iskustva preporučiti što pogledati. Ali, to ne znači da se neću baciti u pretragu weba šta da vidiš. A za regiju koju si odabrao - više sam puta pročitao da je možda i najljepši dio Engleske.
19.02.2018 | 11:22
Ja sam bio 2015 na 10 dana. Imali smo smještaj malo (puno) istočno od londona. Southend on sea se zvalo mjesto. Naravno, bili smo po centru i vidjeli sve i svašta. Ali meni je bilo fora tako malo gradić bilo posjetiti. Ne mora biti nužno ovaj, ali negdje smireno da se vidi kako 'obični' ljudi žive. U tom gradiću je posebna atrakcija bio mul koji je navodno najdulji u svijetu. 2 km se proteže. Fora je i hodati kad je oseka pa možeš hodati tamo gdje su 50m brodovi plovili tek jutro prije. Bili samo taman kad je neka povorka karnevalska tamo, pa je i to bilo zgodno vidjeti.
19.02.2018 | 11:26
Vlak u Engleskoj je meni super fora, ali ispada nam dramatično skuplje za nas petoro od rent-a-cara, a manje fleksibilno.
19.02.2018 | 23:14
stefanjos kaže:
Ja sam bio 2015 na 10 dana. Imali smo smještaj malo (puno) istočno od londona. Southend on sea se zvalo mjesto.


Da, i o tome sam razmišljao - da bi bilo fora povesti klince da vide tu ogromnu razliku plime i oseke. Doduše, razmišljao sam o Norfolku. Ili o Walesu, iako je taamo obala puno manje naseljena pa je divlja i teško pristupačna.
20.02.2018 | 09:22
smayoo kaže:
stefanjos kaže:
Ja sam bio 2015 na 10 dana. Imali smo smještaj malo (puno) istočno od londona. Southend on sea se zvalo mjesto.


Da, i o tome sam razmišljao - da bi bilo fora povesti klince da vide tu ogromnu razliku plime i oseke. Doduše, razmišljao sam o Norfolku. Ili o Walesu, iako je taamo obala puno manje naseljena pa je divlja i teško pristupačna.


Po meni se to isplati vidjeti. Ja sam bio oduševljen! Još ima i "otočića" koji se stvore kada je oseka. Probaj nekako to ukomponirat, stvarno je jedan dan potreban za to, tj. par sati i kada je velika oseka. Mi smo oko 3-4km, ako ne i više dalje od obale došli.
20.02.2018 | 13:23
Posto radim za UK tvrtku (doduse ne u UK), cesto sam tamo.... London je London i tu se nema sta preporucavati.... znaju se znamenitosti i vjeruj mi tri dana ce biti taman dovoljno da obides ono najpoznatije, za manje ali zanimljive kutke Londona neces imati vremena ( s tim da se spremite na dobro aktivno hodanje). London Eye svakako (uzmi "skip the line" karte inace ces se nacekati satima u redovima). Ne znam koliko su ti klinci stari, odmah do njega je neki muzej, ne sjecam se kako se zove, oko likova iz djecijih crtica i filmova. Moja kcer je uzivala, a ne mogu reci da smo i ja i supruga bili ravnodusni. Ostalo je klasika, London Tower, Lodnon Bridge itd.

Kako je firma za koju radim u gradicu Ross-on-Wye sto je u okrugu Herefordshire, tu se uvijek i najvise vrzmam kada sam gore.... i nema tamo nekih velikih znamenitosti ali mene je fascinirao taj engleski "country side", ta mala sela, pa mali gradici... u svakom je neka "znamenita crkva", neki ladanjski dvorac ili vila itd. (cesto vlasnici imaju organizirane ture da se to vidi). Najvise me fascinirala ta uredenost svakog kutka (trava je pokosena, zivice su uredene, ceste ciste, ali zavojite itd.). Uglavnom predivan dio engleske (pogotovo kada je lijep i suncan da ). Tu svakako mozes dozivjeti "kako obican englez zivi".

Jedno sat sat i pol voznje od tuda je Stonehenge.... preporucam ako nije sila da izbjegnes.... Velebni ulaz u park, naravno ducan sa suvenirima i poslagano kamenje u krugove Nije me dojmilo. I naravno brdo Japanaca u svako doba dana

Eto dve kuner od mene.... uglavnom uzivati ce te!
20.02.2018 | 17:56
Eh sad, ja bih ti malo modificiral itinerer, ali vjerujem da bi se obitelj (a i ti) ljutili

Prvo i najbitnije po meni su muzeji koji su besplatni. Bar su bili, vjerujem da su i danas. A kako su oni popljačkali 3/4 svijeta ima se što vidjeti....

A potom moj fah-idiotizam: iako je britanska auto industrija mahom u stranom vlasništvu, ima itekako puno toga za vidjeti (koga zanima). Od Rolls-Roycea, Aston Martina, Jaguara, Bentleya do McLarena...

No, bojim se da vam to ne bi bilo zanimljivo (jer nema struje osim 12V i canbusa ) pa ostajem kod muzeja...

I da, imam jako dobrog prijatelja u Birminghamu koji mi je već rekao da po UK ne bi trebalo besciljno glavinjati jer postoje područja koja su 'amerikanizirana' do te mjere da te mogu orobiti i ostaviti bez ičega ako zalutaš na krivo mjesto u krivo vrijeme... Čisto kao upozorenje da i o tome povedeš računa
20.02.2018 | 19:05
Da baš moram izdvojiti samo tri stvari:

Science Museum: www.sciencemuseum.org.uk

Natural History Museum: www.sciencemuseum.org.uk

Tate Modern: www.tate.org.uk/visit/tate-modern
20.02.2018 | 19:17
Hvala svima na preporukama. Djuro, svojedobno sam s kolegama posjetio Coventry Transport Museum, možda ćemo sada to isto ponoviti. Muzej je vrlo zanimljiv, a i sam Coventry, koji je bio srce Britanske ratne industrije (auti, tenkovi, kamioni, avioni) u WW2 i pretrpio je količinu bombi po glavi stanovnika deset puta veću od Londona. Često se priča o savezničkom razaranju Dresdena na kraju rata, a navodno nacističko razaranje Coventryja ne zaostaje za njim ni najmanje. Tako da grad danas ima jako zanimljivu vizuru polusrušenih starih crkava i ultramoderne arhitekture između njih...
Nešto od muzeja ćemo svakako odabrati, ali sigurno nećemo "ostaviti kosti" u njima. Meni osobno je uvijek najljepša i najzanimljivija - priroda, a u gradovima - "duh" grada - ulice, parkovi, trgovi, ambijent, zvukovi, mirisi...
Meni se isto, kao i Moonlikeu, jako svidio taj engleski "countryside". Ja sam ga najviše doživio u West Midlandsu, gdje sam najčešće i išao (poslom).
Moonlike, hvala za podsjetnik za Stonehenge. Vjerovao ili ne - zaboravio sam na njega! Stavit ću prijedlog obiteljskom vijeću... S obzirom da sin trenutno vrlo intenzivno proučava sve svjetske mitologije i religije, vjerujem da ćemo ga posjetiti...
Djuro, hvala za sigurnosni savjet, taj aspekt nikad ne zanemarujem.
21.02.2018 | 03:43
Smayoo, kada si gore - ukoliko se sjetiš - bi li mogao provjeriti dvije informacije?
Prva je u vezi vožnje lijevom stranom.
Navodno da Britanci voze lijevom stranom ulice zbog - ni manje ni više nego - vitezova, kada su oni lomili koplja na turnirima (jousting) - i jurišali jedan na drugoga svaki sa svoje lijeve strane.
A druga je vojni pozdrav.
Navodno da i salutiranje potječe od njih: jer bi digli vizir da vide protivnika te ga na taj način pozdravili, a potom spustili vizir i tako označili da su spremni za okršaj.
Kada razmisliš, vojni pozdrav i sliči dizanju nekog "nevidljivog" vizira.
Uglavnom, baš me zanima je li to samo netko napisao kako bi ispao pametan - ili zaista ima istine u svemu.
Nikakva "priša" naravno. Ako se sjetiš, dobro se sjetiš. Ako ne - ne. Ništa bitno.
21.02.2018 | 07:54
Do Napoleona se u cijeloj Europi vozilo lijevom stranom. Je li zbog vitezova, to ne znam. Napoleon je prvi u Europi uveo neku višu razinu prometnih pravila, a razlog zašto je uveo vožnju desnom stranom je kružno spiralna urbanistička arhitektura Pariza i još nekih većih francuskih gradova u kojima je, pri putovanju prema centru, praktičnije voziti desnom stranom jer je onda skretanje udesno najprioritetnije pa tako promet teče najbrže, s obzirom da ti gradovi zakreću udesno. Tako sam ja pročitao, ali isto nisam provjeravao.
Inače, globalno, cca podjednako ljudi na svijetu vozi lijevom, kao i desnom stranom.
21.02.2018 | 08:11
Evo! Opet Jabučnjak u punom sjaju!
Nema dana kada nešto ne naučim.
Nisam POJMA imao da isto toliko ljudi vozi lijevom stranom ceste kao desnom.
Mislio sam da se to odnosi samo na UK i na USA.
A bome nisam znao niti za ovo što si prije toga napisao. Zato i kažem, ukoliko se sjetiš (vjerojatno nećeš, toliko će vam biti dobro da ćeš zaboraviti na Hrvatsku i svakodnevne gluposti odavde) - pitaj.
Ali, moram te pohvaliti - otac si za poželjeti - stalno putuješ sa klincima, širiš im poglede na svijet.
Ma svaka čast i supruzi i tebi!
EDIT:
Umjesto USA sam mislio na Australiju, krivi kontinent
21.02.2018 | 08:40
Putovanja su jedino na što uistinu ima smisla trošiti novac.
Lijevom stranom se, koliko sam ja pratio, vozi u svim zemljama British Commonwealtha koje nisu na američkim kontinentima - dakle - Južnoafrička republika, Indija, bio je i Hong Kong, sad možda više nije, Australija, Novi Zeland, ima ih još koje sam zaboravio. Onda zemlje susjedne Južnoafričkoj republici, Pakistan, možda i Bangladesh i još Japan.
21.02.2018 | 10:14
Evo, baš sam pogledao na netu - otprilike je to to što si nabrojao. Izostavio si stvarno par zemalja.
Evo mape, narančasto su označene države gdje se vozi lijevom stranom ceste, većinom su to bivše britanske kolonije - danas oko 35% država svijeta.
Screenshot2018-02-2110.10.18.png

By the way, kao da se sjećam da si negdje nekada napisao da si bio u UK, jesi li vozio tada? Koji je filing imati sve obrnuto? Da li se brzo privikneš ili ipak treba neko vrijeme?
Sjećam se kada smo vozili do Budimpešte, pa kako oni imaju narančaste table za autoceste a zelene za lokalne ceste, obrnuto od nas - već sam se tamo bunio.
Mislim da bi u UK izazvao sudar pri izlasku iz Rent-a-Cara.
I mjenjač u lijevoj ruci, to mi je nekako totalno čudno i pomisliti - a kamoli izvesti u praksi.
Što se ove web stranice tiče, na njoj ima link na stranu koja objašnjava povijest kojom se stranom ceste vozi - i stvarno ima veze s vitezovima.
www.worldstandards.eu/cars/driving-on-the-left/
Uglavnom, kaže kako je u prošlosti gotovo svatko putovao s lijeve strane ceste jer je to bila najlogičnija opcija za feudalna, nasilna društva toga doba. Budući da su većina ljudi dešnjaci, mačevaoci su se držali lijeve strane kako bi desnom rukom bili bliži protivniku, a korica mača što dalje od istoga.
Zanimljivo.
Znači, nisu turniri u pitanju, nego oprez...
21.02.2018 | 10:59
Je, zaboravio sam Thailand, Maleziju i Indoneziju, i (Britansku) Guayanu. Njima mora da je, u tako maloj zemlji, fora voziti krivom stranom u odnosu na sve susjede...
Uglavnom, Indonezija 260M stanovnika, Tajland+Malezija+Singapur 100M, Indija 1350M, Pakistan 200M, Bangladesh 160M, Japan 130M, i ovih u Africi debelo preko 300M. Britanija + Irska 70M i ANZ 30M. Sveukupno, preko 2,5 milijarde ljudi živi u zemljama gdje se vozi lijevom stranom. Nije baš polovica, bliže je trećini.
Prvi put sam vozio lijevom stranom 1999. u Australiji, a nakon toga od 2004. do 2010. gotovo svake godine na po par dana u Engleskoj, poslom. Od tada nisam, dakle već 8 godina. Nije toliki problem imati mjenjač na lijevu ruku (ostalo od komandi nije naopačke), niti voziti lijevom stranom. Najlakše je zaje... na raskrižjima. Treba gledati DESNO pa lijevo, prednost imaju oni s LIJEVA, a ne oni s desna, skretanje LIJEVO je brzo i lako, a desno treba propustiti one iz suprotnog smjera, i tako... Prvi puta mi je trebalo 2 dana da se uhodam, srećom, to je bilo u Australiji, gdje sam krenuo voziti izvan grada pa je promet bio jako rijedak. Drugi puta mi je trebalo 2 sata, treći put 15 minuta. I dalje sam se svaki put "prešaltao" u 15-ak minuta.

U Engleskoj je ugodno voziti jer je prometna kultura puno veća nego u ovom našem dijelu Europe i ima puno kružnih tokova koji općenito promet čine smirenijim i istodobno protočnijim.
21.02.2018 | 11:07
Skroz zanimljivo.
A u rent-a-car kućama nude samo automobile za njhovo tržište, ili možeš iznajmiti naš tip auta, ali da poštuješ (naravno) njihova prometna pravila?
21.02.2018 | 12:33
smayoo kaže:
Je, zaboravio sam Thailand, Maleziju i Indoneziju, i (Britansku) Guayanu. Njima mora da je, u tako maloj zemlji, fora voziti krivom stranom u odnosu na sve susjede...
Uglavnom, Indonezija 260M stanovnika, Tajland+Malezija+Singapur 100M, Indija 1350M, Pakistan 200M, Bangladesh 160M, Japan 130M, i ovih u Africi debelo preko 300M. Britanija + Irska 70M i ANZ 30M. Sveukupno, preko 2,5 milijarde ljudi živi u zemljama gdje se vozi lijevom stranom. Nije baš polovica, bliže je trećini.
Prvi put sam vozio lijevom stranom 1999. u Australiji, a nakon toga od 2004. do 2010. gotovo svake godine na po par dana u Engleskoj, poslom. Od tada nisam, dakle već 8 godina. Nije toliki problem imati mjenjač na lijevu ruku (ostalo od komandi nije naopačke), niti voziti lijevom stranom. Najlakše je zaje... na raskrižjima. Treba gledati DESNO pa lijevo, prednost imaju oni s LIJEVA, a ne oni s desna, skretanje LIJEVO je brzo i lako, a desno treba propustiti one iz suprotnog smjera, i tako... Prvi puta mi je trebalo 2 dana da se uhodam, srećom, to je bilo u Australiji, gdje sam krenuo voziti izvan grada pa je promet bio jako rijedak. Drugi puta mi je trebalo 2 sata, treći put 15 minuta. I dalje sam se svaki put "prešaltao" u 15-ak minuta.

U Engleskoj je ugodno voziti jer je prometna kultura puno veća nego u ovom našem dijelu Europe i ima puno kružnih tokova koji općenito promet čine smirenijim i istodobno protočnijim.


Da, Engleska je puna kruznih tokova, i kako Smayoo kaze, promet cini smirenijim i protocnijim.... kad sam got gore (bar 3 do 4 puta godisnje), uvijek rentam auto.... navika voziti na lijevoj strani dode brzo (sad se vec presaltam cim sjednem na "krivu" stranu auta ). No u pocetku je trebalo neko vrijeme.... sjecam se prvog puta, ima jedno 4 godine od toga, morao sam voziti od Heathrow-a do Ross-on-Wye, sto je za Engleze nekih 2 sata voznje. Kako je bila noc, naravno i kisa... ja prvi puta na "krivoj" strani, uzelo mi nesto preko 3 i pol sata da dodem.... i onda ti kruzni tokovi... naravno kako je sve obrnuto, tako su i kruzni tokovi obrnuti... ulazi se u kruzni tok lijevo ne desno... sto sam ja jedno dva tri puta ucinio krivo i usao desno No sva sreca to se desilo kada sam bio sam na kruznom toku, pa nije bilo nepozeljnih posljedica.... Lakse je kad imas neko drugo vozilo ispred sebe pa ga samo pratis.

Koliko znam u UK nema vozila u rent-a car kucama sa volanom na lijevoj strani... samo na desnoj..
21.02.2018 | 13:51
Logično za vozila, samo bi se strani vozači još više bunili...
Sada kada toliko hvalite kružne tokove, baš me zanima kako će (i hoće li uopće) Grad Zagreb ove godine napraviti rekonstrukciju kružnog toka na Savskom mostu. Prema nacrtima bi trebao biti izvrstan. No, nacrti su jedno, a stvarnost sasvim drugo. To smo se uvjerili kod nove zagrebačke zračne luke.
21.02.2018 | 14:04
Most je Jadranski. Savski je onaj željeznički, zeleni. Hendrixov.
21.02.2018 | 14:08
Da stvarno. My bad...
Smayoo, evo ti video s YouTubea nazvan "East Midlands (UK) Beautiful Places to visit".
Možda neka nisi vidio, pa rek'o da ti dam ideju.

Kako nakon pogledanog videa shvaćam da nigdje ne piše što je što i točno gdje je šta slikano, uložio sam malo više truda. Možda si ovaj link već pogledao, no ako nisi - eto ti još par prijedloga:
www.tripadvisor.co.uk/Attractions-g73986...idlands_England.html
Baš sam pregledao stranicu malo, ima dobrih lokacija samo takvih: od destilerija žeste, do grobnice kralja Richarda III.
Ma, zaključno, super regija za posjetiti, moram priznati da vam polako zavidim...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 53 minuta
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.33 Seconds

Provided by iJoomla SEO