Problem kod instaliranja Snow Leoparda
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem kod instaliranja Snow Leoparda

07.01.2011 | 19:34
Pozdrav,
Kupio sam MBP s i5 procesorom na koji je inst. Snow 10.6.5 ali nije na nasem jeziku,pa sam htio da ga skroz formatiram i instaliram novi Snow i da podijelim disk na vise particija (npr. da na jednoj bude Win 7) i da inst. po svojoj volji,uz njega nisam dobio snow l. disk (prijatelj mi nije poslao) nego sam uzeo od frenda disk.Ali kada ubacim disk on ga ocita u sustavu,ali kada restartiram nece da boot-a nego samo kao da se zamrzne slika bude ili bijela pozadina ili ona jabuka dalje ne ide,probao sam u disk utility compresirati dvd na disk i to snimiti na externi disk i da probam tako, ali opet uzalud nece jednostavno da ga boota,na mom drugo MBP ide radi dvd i ext.disk.Pa neznam do cega je problem mozete mi pomoci.
Radi se o MBP 2,4Ghz i5 procesor 320hdd i 4ddr3....hvala lijapo
07.01.2011 | 19:49
Prvo što mi pada na pamet je da taj prijateljev DVD nije od istog tipa računala, jer iako su oba SnowLeopardi Apple sa različitim strojevima daje različite "verzije", stoga ako bi htio napraviti trebao bi ti RETAIL DVD a taj ide na bilo koji stroj koji bi inače mogao pogonit Snow.

Drugo, ne postoji hrvatska verzija Snow Leoparda no možeš bez problema promijenit s Engleskog na neki drugi pod System Preferences i Language & Text
07.01.2011 | 19:55
1. ne moraš pregaziti disk da bi promijenio jezik i reparticionirao disk

2. ne možeš samo tako uzeti bilo koji instalacijski DVD jer nisu svi odgovarajući za sve Macove. Prvo, verzija OS-a mora biti najmanje ona koja sadrži drivere za točno taj hardware koji ti imaš. Taj je neki relativno nov, tako da vjerojatno ništa ispod 10.6.3 ne možeš bootati na njemu (ni sa harda, ni sa install DVD-a). Osim toga, moraš koristiti Install DVD ili baš za taj model, ili tzv. "retail" DVD. DVDovi koji se isporučuju uz druge modele Macova nisu dobri, odnosno radit će tek uz neko kemijanje.
07.01.2011 | 19:56
Eto, John_ST je bio brži.
07.01.2011 | 20:13
john_st je napisao:
Drugo, ne postoji hrvatska verzija Snow Leoparda...

Nisam siguran, jer nisam probao, niti nemam namjeru, ali mislim da ovo više nije istina. Evo, tko želi:
http://www.apcom.hr/preuzimanja.html
... pa ako je netko instalirao, neka javi o čemu de radi.
07.01.2011 | 20:37
OK. niste me razumijeli,znam da nema Hr. jezika kao sto ima win 7.
Ali imam office na svedskom i firefox i mono stvari koje ne volim.
Ovaj Dvd je Retail.i na mom drugom macu radi sve super.
Evo sto bi htio napraviti da imam jos bar dvije praticije,da li se to moze rijesiti bez da se instl. novi sustav.
1.za win 7
2. za nedaj boze.
3. bi bio kao njegov Mac os.
nesto sam pipkao po boot camp i napravio jednu particiju a nema pojam za sto kao da je za win 7.
Da li da trazim i dalje drugi dvd ili da ostanem na ovom 10.6.5 verziji (ostao bi ja ako se moze sve ovo rijesiti)
hvala i john_st, smayoo,joskocurkovic
08.01.2011 | 08:37
Uz uvjet da imaš originalni CD/DVD za novo kupljeni stroj jedan od načina je:

- Pokreni stroj sa CD/DVD, stavi CD u komp i drži tipku "C" sa tipkovnice;
- Kada se stroj pokrene, odi na Disk Utilities i formatiraj dvije particije po veličini koju želiš, jednu za Mac OS drugu za "ne daj bože", obrati pažnju da Mac particija bude nešto veća jer ćeš na nju naknadno instalirati Win particiju;
- Na paticiji za Mac instaliraj Snow;
- Kada je instalacija gotova, pokreni Boot Camp iz mape Applications/Utilities i napravi pariticju za Win;
- Na Win particiji sljedi upute sa istog i instaliraj po tim uputama Win koji imaš;

Dobio si tri particije, jednu sa OS X, drugu sa WIN i treću za nedaj bože.

Znači Win particiju instaliraš kroz Mac OS X putem Boot Camp, a ne na početku kroz disk utilities i to je cijela nauka.
08.01.2011 | 11:47
Hvala Aco...
Moram da nabavim dvd ili cu da kupim u Zg.
Da napomenem imam ja dvije verzije Snow ali nece da boota vjerovatno to je starija verzija kako je Smayoo rekao.
Mislio sam da se moze particija napraviti i kada je inst.Snow kao sada kod mene.Pokušat ću da riješim problem.
Hvala lipa
08.01.2011 | 12:08
Gepard je napisao:
OK. niste me razumijeli,znam da nema Hr. jezika kao sto ima win 7.
Ali imam office na svedskom i firefox i mono stvari koje ne volim.

Ja te jesam razumio, ali ti mene nisi.

Jezik OS-a se mijenja na način opisan ovdje.

Što se Officea tiče, učini si usulugu i deinstaliraj ga. Zdravije je. Ima puno drugih softvera za ovu namjenu koji odlično rade. Čak i na hrvatskom.

Sve aplikacije koje ne želiš ili ne trebaš (kao što je FireFox) jednostavno odvuci u smeće, a smeće nakon toga isprazni.

Ovaj Dvd je Retail.i na mom drugom macu radi sve super.

Nije dovoljno da je retail DVD. Mora biti najmanje ona verzija s kojom originalno Mac dolazi. U tvom slučaju, to je, mislim, 10.6.3.

Evo sto bi htio napraviti da imam jos bar dvije praticije,da li se to moze rijesiti bez da se instl. novi sustav.
1.za win 7
2. za nedaj boze.
3. bi bio kao njegov Mac os.

Sa svojim stvarima i za svoj novac možeš raditi što god te volja. Ako te zanima moje iskustveno mišljenje - Mac je jedan od najlošijih mogućih izbora za Windowse (bilo koje) jer je windowse Apple jako loše podržao driverima. Driveri su bugoviti, neažurni i traljavo napisani. Ako ti treba primarno windows stroj, kupi si nešto drugo. Lenovo, Dell... Bilo što...

Mislim, to ti pišem zato što si tek na trećem mjestu napisao "kao" njegov Mac OS. Ako ti Mac OS ispada nužno zlo, prodaj lijepo taj MacBookPro i kupi si neki windows laptop, a za razliku novca još i dobar monitor.

nesto sam pipkao po boot camp i napravio jednu particiju a nema pojam za sto kao da je za win 7.

Napravio si particiju, a nemaš pojma za što? Pa ti odlučuješ za što je particija! Tko bi drugi?

Po mom mišljenju, particija "za nedaj bože" je uludo bačen diskovni prostor. Odustani od toga. Ako želiš backup, posebna particija ti ništa ne koristi u slučaju da disk hardverski crkne, što je danas najčešći oblik kvara. Umjesto te particije, nabavi vanjski disk i konfiguriraj Time Machine backup na njega. Ili neki drugi oblik backupa.

Ako ipak ne želiš poslušati ovaj savjet, dodatnu particiju koju ti je pripremio BootCamp možeš dalje urediti i podijeliti pomoću Disk Utilityja.

Da li da trazim i dalje drugi dvd ili da ostanem na ovom 10.6.5 verziji (ostao bi ja ako se moze sve ovo rijesiti)
hvala i john_st, smayoo,joskocurkovic

Nemoj "tražiti" drugi DVD, nego neka ti poštom pošalju njegov originalni. Jer će ti zatrebati kad-tad.

Ali sve što želiš rješivo je bez toga.
08.01.2011 | 13:00
joskocurkovic je napisao:
john_st je napisao:
Drugo, ne postoji hrvatska verzija Snow Leoparda...

Nisam siguran, jer nisam probao, niti nemam namjeru, ali mislim da ovo više nije istina. Evo, tko želi:
http://www.apcom.hr/preuzimanja.html
... pa ako je netko instalirao, neka javi o čemu de radi.

Ja bi čak i probao, ali ne bi mi radilo zbog #$&$"%/! AutoCAD-a koji ne radi ako primarni jezik nije engleski...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 20 sati
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.86 Seconds

Provided by iJoomla SEO