Bootcamp i fragmentacija diska
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Bootcamp i fragmentacija diska

08.10.2010 | 21:54
Pokušavam osposobiti praznu particiju na disku pomoću Bootcamp Assistanta, ali mi javlja da je neke fajlove nemoguće pomaknuti te mi preporuča backup diska i reinstalaciju OS-a!! Dobro da mi nije rekao da ako nemam kruha, jedem kolače.

U pitanju je novi MBP sa 250GB HDD, od kojih je nekih 30GB zauzeto.
Skinuo sam i pokrenuo iDefrag i po njegovom dijagramu izgleda da mi se nešto naselilo na kraj particije i odbija se pomaknuti. Pitanje je, kako mogu skužiti što je u pitanju i kako to mogu unlockati da bi BC Assistant obavio svoj posao?

Retoričko pitanje za kraj: zašto OSX nema uključen program za defragmentaciju?
08.10.2010 | 22:54
Zato što je OS X zapravo Unix ispod haube. Unix filesystem ima autodefragmentaciju koja radi super, osim ako disk ne nakrcaš do kraja, a uključuje i to da rijetko korištene fajle koje se ne mijenjaju (nego samo čitaju) gurne na sam kraj diska. Međutim, ako je tvoj MBP nov, to se sigurno još nije desilo.

Ako se "nešto" naselilo i ne da se maknuti, očito se radi o nečem sistemskom. Vjerojatno ne o page fileu (ne bi bilo logično da ga OS gurne na kraj diska), ali ipak nečem sistemskom.

Da bi to premjestio, moraš bootati s nekog drugog sistemskog diska, ali ne s instalacijskog DVD-a (jer onda ne možeš pokrenuti taj iDefrag). Dakle, napravi CarbonCopyClone diska na vanjski disk i onda bootaj s vanjskog diska (drži ALT prilikom bootanja, da ti Mac ponudi izbor za bootanje). Onda će ti osnovni (ugrađeni) disk biti non-system pa će i sve inače sistemske fajle biti nesistemske, pa će se dati premještati.
08.10.2010 | 23:11
Hvala na savjetu, imam još jedno pitanje prije nego se upustim u ovo.

Što nakon pokretanja sistema sa vanjskog diska, tj kako da pomaknem to što je već u pitanju? iDefrag nije opcija - trial je pa ne može defragmentirati.
Formatiram interni disk i onda vratim backup kopiju?
09.10.2010 | 01:14
Mislim da ti to neće raditi. Ako vratiš backup kopiju običnim kopiranjem, nećeš dobiti bootabilni disk. Ako vratiš backup Carbon Copy Clonerom, opet ćeš dobiti unmovable file na kraju diska (mislim).

Koliko vidim, taj iDefrag demo ti da vrlo detaljni izvještaj o tome što je točno na kojem mjestu na disku. Pa pogledaj onda što je točno to na kraju diska (klik na "i" da ti se otvori info prozor pa onda mišem vozi po mapi diska i gledaj što je što), izbriši taj file (i isprazni smeće) pa ga ponovno kopiraj s vanjskog diska na glavni (za očekivati je da će biti smješten na drugo mjesto).

*NAPOMINJEM* da ovaj zahvat nije za nekog tko ne zna što radi. Dakle, upuštaj se u to na vlastitu odgovornost.

Naravno, uvijek ti ostaje opcija kupiti tu aplikaciju. Ako ti je, pak, tih cca 200 kn puno za platiti, tada jamačno imaš dovoljno vremena da isformatiraš disk i instaliraš sve od početka. Možeš nakon čiste instalacije pokušati migration assistantom povući sve aplikacije i preferencije s backup diska, ali svakako *prije* toga kreiraj windows particiju. Ili, još bolje, kreiraj je prije formatiranja. To jest, prilikom brisanja diska, reparticioniraj ga i formatiraj obje particije.
09.10.2010 | 03:20
Kupio bi iDefrag kad bio bio siguran da će riješiti problem.
Proučavao sam malo, a i po iDefragu je ovo na kraju particije alternativni "volume header" kojem je tu i mjesto.

Evo što sam našao na Google books o tome:
A copy of volume header - the alternate volume header - is stored at a 1024-byte offset from the end of the volume, immediately before the last reserved area. Disk and file system repair utilities typically make use of this copy.

Ne kužim se baš u HFS+ file system (danas se prvi put petljam s tim), ali mi djeluje kao da bi OS morao imati kontrolu nad ovim, osim ako iz bilo kojeg razloga neka aplikacija nije "zaključala pristup" tom headeru.

Svi ostali podaci kreću od početka diska i nema ničeg osim golemog brisanog prostora između. Dvjesto i kusur GB praznog prostora, a pokušavam odvojiti 32GB particiju.

Ako ništa ne upali, sutra krećem sa reinstalacijom OS-a i prebacivanjem podataka, nakon što sam cijeli dan potrošio na instalacije, kopiranja, uštimavanja, licenciranja.... ima li boljeg načina za provesti produženi vikend?
09.10.2010 | 11:53
Ako ti je to sam alternative volume header, pregazi ga (nakon što si bootao s drugog diska), odnosno izbriši. Onda kreiraj novu particiju. Onda pokreni Disk Utility i napravi repair osnovne (Mac) particije pa će on rekreirati taj alternative volume header.

Njegova funkcija je tek kad pravi volume header crkne.
09.10.2010 | 22:26
Riješeno!
Hvala još jednom.

Pomoglo je bootanje sa instalacijskog diska i repair iz Disk Utilityja. Nakon toga je Bootcamp Assistant odradio posao bez problema.
Alt. header je ostao gdje je i bio, ali ga je valjda repair doveo u red ili što već. Bitno je da sve radi.

Particija je tu, ali sad nemam volje se još zaje*avati i s Windowsima... pričekat će oni još koji dan.

Ali imam novi hobi: listanje man-ova u terminalu!
10.10.2010 | 00:12
Drago mi je da si uspio. I uživaj u novom hobiju!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 17 minuta
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene
  • Riba: Probaj preko nekog url shortenera.
  • Riba: Samo ga upises ali mislim da ju neki znakovi zbune.
  • Air: Kako u vikalicu ubaciti link?
  • smayoo: @Yonkis - meni je to sve poisključivano, uvijek i oduvijek. Jedino imam uključeno da stavlja točku kad lupim dva razmaka i da automatski stavlja veliko slovo iza točke.
  • rusty: First 50 knjiga shipped!
  • Yonkis: Da li i vama iOS tipkovnica krivo ispravlja riječi a zanimljiv mi je ovaj primjer [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.46 Seconds

Provided by iJoomla SEO