Catalina/El Capitan dual-boot
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Catalina/El Capitan dual-boot

10.01.2021 | 14:11
Dakle, kupio sam Mac mini late 2012. (SSD + HDD) na kojem je Catalina i htio bih napraviti dual-boot s El Capitanom.

Probao sam napraviti na startup SSD-u novi APFS volume da na njega instaliram El Capitana, ali nije išlo.

Mogu li napraviti particiju na SSD-u i na nju ga instalirati?
Ako mogu, može li biti APFS ili mora biti MacOS Extended?
10.01.2021 | 14:32
Zar El Capitan može raditi s AFPS diskom? Ja bih rekao da ne, to je došlo tek s 10.13, zar ne?
Moja je pretpostavka da moraš cijeli SSD formatirati iznova, i to pomoću 10.11 instllera (tj. disk utilityja u njemu), napraviti GUID tablicu, na njoj HFS+ particiju za El Capitan i ostaviti mjesta da nakon 10.11 instalacije možeš iz 10.15 installera (tj. disk utilityja u njemu) napraviti AFPS particiju na slobodnom disku. Ako uopće budeš mogao. Možda ćeš morati i 10.15 instalirati na HFS+ particiju da ti ne osakati 10.11

Čemu uopće te akrobacije? Što će ti Catalina? Ili - ako ti je dobra Catalina, što će ti El Capitan?
10.01.2021 | 15:17
Po meni ti he za navedeni mac najbolja opcija high sierra,ne treba ti ni catalina i kapetan..To je ko da imaš windows 8 a hočeš stati win 10,i win 7,stavi win 10 i mir.
10.01.2021 | 16:00
Akrobacija je zbog Adobe CS 6...
10.01.2021 | 16:13
Hja... Zvuči kao da ćeš se ugovnati s tim i da ti uvijek nešto neće raditi kako treba. 10.15 forsira AFPS i povremeno cendra ako je na HFS+, a 10.11 ne prepoznaje AFPS.
Ne zaboravi da i HDD isto moraš preformatirati u HFS+ ako želiš da ga 10.11 vidi i koristi.
10.01.2021 | 16:42
Finn kaže:
Akrobacija je zbog Adobe CS 6...

High Sierra normalno podržava CS6 paket.

Za mene ni ne postoje OSovi između Snow Leoparda i Sierre

Polako ću pokušati napraviti tranziciju sa Adobea na Affinity. Proljetos sam kupio Designera i Publishera kad su imali popust od 50%. Sad mi malo žao što tada nisam ubo i Photo, ali ni 400tinjak kuna (uzmi i nosi) nije puno.
Istina, nema aplikacije koja se u potpunosti može nositi s Photoshopom, al na CC ne idem. Affinity Photo mi se čini kao jedina opcija da ga zamijeni (barem u mom slučaju).

Tak da, ako je samo do CS6, možeš slobodno instalirati High Sierru.
10.01.2021 | 17:50
Ok, onda ću instalirati High Sierru. Nisam znao da je Catalina toliko zaje... Da jesam, odmah bi naručio HSierru.
10.01.2021 | 21:27
Da se malo ukljucim u ovo, mozda bude znacilo nekom, jer sam slicno nesto radio - High Sierra + El Capitan.
Moralo bi da se radi ovako:
- prvo se instalira El Capitan na prazan disk.
- nakon instalacije se napravi jos jedna particija u HFS+.
- na tu drugu particiju se takodje instalira El Capitan.
- podigne se sistem sa particije na koju planirate da instalirate High Sierra.
- iz El Capitan se krene u instaliranje HS na sledeci nacin: prvo se iskopira HS instaler u Applications folder, a onda iz terminala kuca:
/Applications/"Install macOS High Sierra.app"/Contents/Resources/startosinstall --converttoapfs NO --agreetolicense
(vidi: www.tonymacx86.com/threads/guide-avoid-a...resh-install.232855/ )
trebalo bi da moze i sa Mojave, samo treba proguglati.
- treba naci HS instaler za 10.13.6, ako bude ranija verzija, update sistema moze da iskonvertuje u APFS.

Na ovaj nacin se ima i HS ili visi sistemi, zajedno sa nekim nizim sistemom na istom drajvu. Prednost je sto nizi sistemi tada vide i particiju sa visim sistemom, jer su oba sistema u HFS+. Nedostatak je sto visi sistem onda radi u HFS+, mada je mozda i bolje, ali ovo je pitanje za drugu temu.
10.01.2021 | 23:12
bila je greska u koracima u prethodnom postu - sorry, sad je ispravljeno.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 55 minuta
  • Riba: Pogotovo ako je zracno hladjen.
  • Riba: Mene zanima jedan!
  • IkoIko: Pozdrav zanima li ikog dva powermaca g5?
  • Yonkis: Nisam ovo znao, Apple koristi Google za svoj iCloud [link]
  • marioart: ko zeli iz njemacke uzimati, preporucujem alternate.de - pocetni model je 976€
  • ZoPaj: iducan.hr ima sve konfiguracije, mini i studio, nije preogromna razlika u odnosu na nedavno poskupljeno
  • jura22: Točno, ispravak 1.049eur. Onda i nije neka velika razlika.
  • Yonkis: Nema đabe ni u starog Applea
  • Pongy75: Evo, osnovni model Minija u iStyle je 1.159€ - skoro pa duplo nego nekada osnovni model minija. Tu se gubi svaki smisao povoljnog Mac računala.
  • Pongy75: i u švabiji, koliko je kod nas?!!
  • marioart: @jura to je sa edu popustom, cijena bez popusta je 1049€
  • jura22: Osnovni Mini M6 je 929€. [link]‑core-cpu-12‑core-gpu-16-gb-arbeitsspeicher-256gb-speicher
  • matijazx: - nadživio je svog oca za 10 godina.
  • dpasaric: Jazz legenda!
  • smayoo: RIP Stjepan Jimmy Stanić
  • Pongy75: Ma nek si znaš kaj…
  • matijazx: -- u ovlaštenom Apple storeu, vidio cijene za preoreder.....M6 mini 16GB-cca 1200 eura, 24GB-cca 1700 eura
  • Pongy75: Obično bude koliko dolara toliko u eurima nekih 10%
  • dpasaric: Javim kada dobijemo cijene za Hrvatsku...
  • dpasaric: Sitgli novi M5 Mac mini i M5 Ultra Mac Studio!
  • IkoIko: Sretan rođendan Smayo :)
  • ping: sretan rođendan dragi Smayoo
  • IkoIko: Pozdrav, molio bih malu pomoć od forumaša koji su pristali model postolja s filtrom za Mac studio. Kojih je dimenzija gumena brtva koja ide na okvir? Ili imate baš određen model koji se kupi na brtva.hr? Hvala i isprike na smetnji
  • smayoo: :*
  • drlovric: Sve najbolje. Cestitke!
  • Pongy75: SRETAN ROĐENDAN!!!
  • Gjuroo: Sretan rođoš, Samyoota! :kiss: :heart:
  • smayoo: Hvala od srca! :)
  • Kloba: Nema me puno, ali čitam pa eto - Smayoo sretan ti rođendan - da ti se ostvare sve želje!
  • smayoo: Hvala! :)
  • dpasaric: Smayoo sretan rođendan! :)
  • CoffeePod: Hvala puno!
  • Bertone: Pretplati se na ovu temu [link] i naruči gajbu strpljenja :D
  • CoffeePod: [link]
  • CoffeePod: Ima li tko iskustva sa kuycon monitorima?
  • miomika: nebi niti ja preporučio RAM servis....bez da se ITKO ljuti.
  • cariblanco: Ja sam našao stari filter u boji, dok još nije bilo kolor-tv, ako netko ima crno-bijeli, ja mu taj filter poklanjam :)
  • zvone: Ljudi imam neke screen protectore za 12 pro i par caseova. Zena ima novi mob a ostali stari dodaci. Ako netko zeli pokupiti na podrucju Zagreba.
  • drlovric: Ja koristim FluidVoice diktiram vise od 70% mailove, kao i text poruka.
  • smayoo: :D
  • Bertone: Ma znam kako diktiranje funkcionira ali iskreno se ne sjećam kada sam zadnji put čuo tišinu :(
  • smayoo: To naravno da ne funkcionira ako više ljudi priča u glas ili ako ti radio svira dok pričaš.
  • Bertone: Ma to sa diktiranjem je pušiona, nevezano za poruke nekidan vozim mamu doma i trebam nešto ženu pa je pokušam nazvati no auto ponavlja da ne razumije,... na kraju sam morao reći mami da malo zašuti :D
  • smayoo: Ne smiješ diktirati kako normalno pričaš. Kad se priča usporeno i jasno razdvaoja riječi, točnost je ≥90%
  • smayoo: :-D
  • Bertone: Znam, zato često i dobijem haiku od poruka :D
  • smayoo: Diktiraj poruke u vožnji. Radi sve bolje.
  • Yonkis: Bertone, ne mogu, vozim. :)
  • Bertone: Eto današnje mladeži, vozi i piše poruke,... ajd se sad sam kazni :)
  • Yonkis: "obaviti", pobjeglo mi, naletio sam na šaht u vožnji.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.67 Seconds

Provided by iJoomla SEO