Dvije Recovery particije nakon update-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Dvije Recovery particije nakon update-a

01.02.2019 | 21:42
Htio sam uključiti Find My Mac opciju ali je ispod nje pisalo "Recovery partition required." pa sam odlučio uraditi update putem App Store-a za koji mi je nedavno došla notifikacija. (prijedlog nasao na google)

Update prošao bez problema, pošto mi se Linux automatski boot-a držao sam alt da odaberem macOS (10.13.6) i tu sam ugledao 2 recovery particije. Kad se podigao sistem ugledao sam jednu Recovery HD particiju na desktop-u, toga prije nije bilo pa me zanima o čemu se tu radi? Obje sam mogao boot-ati bez ikakvih problema.

Find My Mac je nakon toga uključen.
Prilozi:
01.02.2019 | 23:39
Kad bootaš Mac OS X, on ti pokazuje samo onu recovery particiju koja je "njegova" (od te iste verzije OSa). Ona druga koju vidiš pre-boot je vjerojatno ostala od neke starije verzije OSa
02.02.2019 | 15:54
smayoo kaže:
Kad bootaš Mac OS X, on ti pokazuje samo onu recovery particiju koja je "njegova" (od te iste verzije OSa). Ona druga koju vidiš pre-boot je vjerojatno ostala od neke starije verzije OSa

Na uređaju je rađen clean install 10.13.6 pri ugradnji novog HDD-a tako da nije imao nižu verziju OS-a.
02.02.2019 | 17:21
Otvori Disk Utility i pogledaj točno koje particije imaš na tom disku. Daj screenshot ovamo.
02.02.2019 | 17:22
Vjerovatno je bila skrivena , jer se instalira prilikom instalacije OSa. Kad si skinuo drugu, pojavile su se obje. Možda skužiš po ovom linku :
discussions.apple.com/thread/8140279
02.02.2019 | 18:38
Kao što se vidi na slici imam sljedeće particije:

• Macintosh HD
  • Recovery HD (označena sa * , nju vidim montiranu na desktopu)
  • disk0s5 (46,6 GB na kojoj je Linux i trenutno mu ne mogu pristupiti nakon update-a to sam sada provjerio)
  • disk0s6 (označena sa * i predstavlja Linux swap)
Prilozi:
02.02.2019 | 19:16
Da mi smeta obrisao bih ovu zaplavljenu. Za Linux ovisi kako si ga instalirao.
Ali nemoj jer ti znaš kako si instalirao.
02.02.2019 | 19:35
jzelko kaže:
Da mi smeta obrisao bih ovu zaplavljenu. Za Linux ovisi kako si ga instalirao.
Ali nemoj jer ti znaš kako si instalirao.

Ova zaplavljena je Recovery HD.
02.02.2019 | 19:45
Očito Mac ima problem s Linux particijama i ne zna što su, ni što bi s njima. Moja je pretpostavka da je u toj zadnjoj instalaciji (updateu) Mac prepeglao bootloader Appleovim originalnim, a prije je vjerojatno bio GRUB ili neki drugi od Linuxa. Bootaj Linux s nekog USB sticka i naseli linux bootloader na disk (pregazi opet Appleov originalni kao što si učinio i prvi puta kad si instalirao Linux) i onda će ti sve biti OK. Linux particija će ti biti opet pristupačna i vidjet ćeš u bootloaderu samo jednu Mac OS X Recovery particiju.
03.02.2019 | 01:27
Nisam nikad na istom disku i računalu koristio MacOS i Linux u dualbootu (pa da mi se tako nešto moglo dogoditi), ali mislim da je smayoo u pravu, MacOS je prepreglao GRUB, a appleov bootloader ne vidi Ext4 Linux file system.
03.02.2019 | 03:06
Upravo tako, GRUB je pregažen nadam se da neće svaki update to raditi. Reinstalaciju GRUB-a nisam mogao uraditi na isti način na koji se to radi na PC-u, čak mi ni google nije puno pomogao oko toga pa sam se odlučio na reinstalaciju Linux-a tako da sad sve radi ali i dalje imam dvije Recovery particije
03.02.2019 | 11:04
Druga recovery particija nije recovery particija, nego Linux particija s kojom GUID ne zna što bi. To je moje mišljenje. Ne uznemiravaj se oko toga.
26.03.2019 | 21:30
Upravo sam uradio update za High Sierra-u ( Security Update 2019-002, Safari 12.1) i postao sam bogat za još jednu Recovery particiju.

Izgleda svaki put kada se radi update firmware-a, ja dobijem jednu novu particiju. Nije mi jasno što se to dešava
26.03.2019 | 21:37
Isto što i prije.
26.03.2019 | 21:41
smayoo kaže:
Isto što i prije.

Da, ponavlja se ista stvar. Nikad mi se to nije dešavalo, uvijek bi ostala samo jedna Recovery particija ali se izgleda sad stara ne brise nego se samo parkira nova.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 3 minuta
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.45 Seconds

Provided by iJoomla SEO