Dvije Recovery particije nakon update-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Dvije Recovery particije nakon update-a

01.02.2019 | 21:42
Htio sam uključiti Find My Mac opciju ali je ispod nje pisalo "Recovery partition required." pa sam odlučio uraditi update putem App Store-a za koji mi je nedavno došla notifikacija. (prijedlog nasao na google)

Update prošao bez problema, pošto mi se Linux automatski boot-a držao sam alt da odaberem macOS (10.13.6) i tu sam ugledao 2 recovery particije. Kad se podigao sistem ugledao sam jednu Recovery HD particiju na desktop-u, toga prije nije bilo pa me zanima o čemu se tu radi? Obje sam mogao boot-ati bez ikakvih problema.

Find My Mac je nakon toga uključen.
Prilozi:
01.02.2019 | 23:39
Kad bootaš Mac OS X, on ti pokazuje samo onu recovery particiju koja je "njegova" (od te iste verzije OSa). Ona druga koju vidiš pre-boot je vjerojatno ostala od neke starije verzije OSa
02.02.2019 | 15:54
smayoo kaže:
Kad bootaš Mac OS X, on ti pokazuje samo onu recovery particiju koja je "njegova" (od te iste verzije OSa). Ona druga koju vidiš pre-boot je vjerojatno ostala od neke starije verzije OSa

Na uređaju je rađen clean install 10.13.6 pri ugradnji novog HDD-a tako da nije imao nižu verziju OS-a.
02.02.2019 | 17:21
Otvori Disk Utility i pogledaj točno koje particije imaš na tom disku. Daj screenshot ovamo.
02.02.2019 | 17:22
Vjerovatno je bila skrivena , jer se instalira prilikom instalacije OSa. Kad si skinuo drugu, pojavile su se obje. Možda skužiš po ovom linku :
discussions.apple.com/thread/8140279
02.02.2019 | 18:38
Kao što se vidi na slici imam sljedeće particije:

• Macintosh HD
  • Recovery HD (označena sa * , nju vidim montiranu na desktopu)
  • disk0s5 (46,6 GB na kojoj je Linux i trenutno mu ne mogu pristupiti nakon update-a to sam sada provjerio)
  • disk0s6 (označena sa * i predstavlja Linux swap)
Prilozi:
02.02.2019 | 19:16
Da mi smeta obrisao bih ovu zaplavljenu. Za Linux ovisi kako si ga instalirao.
Ali nemoj jer ti znaš kako si instalirao.
02.02.2019 | 19:35
jzelko kaže:
Da mi smeta obrisao bih ovu zaplavljenu. Za Linux ovisi kako si ga instalirao.
Ali nemoj jer ti znaš kako si instalirao.

Ova zaplavljena je Recovery HD.
02.02.2019 | 19:45
Očito Mac ima problem s Linux particijama i ne zna što su, ni što bi s njima. Moja je pretpostavka da je u toj zadnjoj instalaciji (updateu) Mac prepeglao bootloader Appleovim originalnim, a prije je vjerojatno bio GRUB ili neki drugi od Linuxa. Bootaj Linux s nekog USB sticka i naseli linux bootloader na disk (pregazi opet Appleov originalni kao što si učinio i prvi puta kad si instalirao Linux) i onda će ti sve biti OK. Linux particija će ti biti opet pristupačna i vidjet ćeš u bootloaderu samo jednu Mac OS X Recovery particiju.
03.02.2019 | 01:27
Nisam nikad na istom disku i računalu koristio MacOS i Linux u dualbootu (pa da mi se tako nešto moglo dogoditi), ali mislim da je smayoo u pravu, MacOS je prepreglao GRUB, a appleov bootloader ne vidi Ext4 Linux file system.
03.02.2019 | 03:06
Upravo tako, GRUB je pregažen nadam se da neće svaki update to raditi. Reinstalaciju GRUB-a nisam mogao uraditi na isti način na koji se to radi na PC-u, čak mi ni google nije puno pomogao oko toga pa sam se odlučio na reinstalaciju Linux-a tako da sad sve radi ali i dalje imam dvije Recovery particije
03.02.2019 | 11:04
Druga recovery particija nije recovery particija, nego Linux particija s kojom GUID ne zna što bi. To je moje mišljenje. Ne uznemiravaj se oko toga.
26.03.2019 | 21:30
Upravo sam uradio update za High Sierra-u ( Security Update 2019-002, Safari 12.1) i postao sam bogat za još jednu Recovery particiju.

Izgleda svaki put kada se radi update firmware-a, ja dobijem jednu novu particiju. Nije mi jasno što se to dešava
26.03.2019 | 21:37
Isto što i prije.
26.03.2019 | 21:41
smayoo kaže:
Isto što i prije.

Da, ponavlja se ista stvar. Nikad mi se to nije dešavalo, uvijek bi ostala samo jedna Recovery particija ali se izgleda sad stara ne brise nego se samo parkira nova.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 38 minuta
  • zvone: Gdje je novi Apple TV? Nikako da stigne.
  • dpasaric: Javit ću cijene čim ih dobijemo...
  • Borisone: U Italiji Neo kreće od 699 EUR. Kod nas može biti samo više, pretpostavljlam standardnih 70-100 EUR
  • dpasaric: Osvrt na novotarije je na naslovnici, pa slobodno komentirajte!
  • Yonkis: Jeftin u USA, za studoše osnovni Neo je 500$ a koliko će biti kod nas? A tek onaj sa TouchIDom?
  • cavarovobrdo: Očekivao sam vrišteće boje iMac G3. Nekako mi je NEO uređaj za mlađariju, zato veselo. Rado se sijećam svog MacBook black plastenjaka :)
  • drlovric: Meni je Neo bas cool.....kao nekada plasticni Macbook. jeftinij je nego iPhone i odlicna ulaznica u Mac svijet.
  • invictus: Neo? Svašta oni sebi dozvole.
  • accom: ništa od boje ajvara.
  • Yonkis: [link] - Neo? Stvarno Apple, Neo?
  • Borisone: U oglasniku ako nekoga zanima MacBook Air M4 16/512
  • Air: Nadam se ne onaj kupvni crveni nego onaj domaći neodređeno narančasti :)
  • smayoo: Ja već godinama pišem u Apple i pitam kad će napraviti MBP u boji ajvara. :o)
  • cariblanco: Ja kupujem novi MacBook, samo ako ima ponuda u naranđastoj boji
  • cavarovobrdo: Hoće li novi MacBook biti od plastike u bojama sladoleda? Jedva čekam kupit jedan da mi se slaže s majicom ;)
  • drlovric: Idem na 14" sada. Vjerojatno cu zadrzati oba neko vrijeme. M1 Pro radi ko grom.
  • drlovric: Ma dobio neke pare pa moram ih namjenski utrositi na MBP.
  • invictus: Lovriću, čemu to? Jel te ne služi dobro M1 Pro?
  • drlovric: Davore uzimam 14" MBP Pro CTO. Proslijedi molim te cjenike kada dobijes. Tnx
  • invictus: Jebote led, pokidali su sa tih 512GB. :D :D :D
  • VanjusOS: sad baš gledam. Macbook air M5 kreće sa 512gb SSD, vau!
  • invictus: Ma nema eventa, samo su to sve novo ubacili na svoje stranice..
  • VanjusOS: ima li nekakvo predstavljanje, event? može link
  • invictus: A sutra ima je glavno, predstavljanje jeftinog Macbooka Neo..
  • invictus: @dpasaric - oba monitora su 27"
  • invictus: Bili su 999$, sada je 1099$.
  • invictus: Ali su i digli cijenu za 100$, sada je početni model 1099%
  • invictus: Nisu me sa ničim oduševili, jedino pohvalno koliko vidim da Air počinje sada sa 512GB SSD, ostalo samo blagi refreš..
  • dpasaric: Banana totalna, opet nude samo mali 27" model?!?!
  • ZoPaj: novi monitori, mislio sam;)
  • ZoPaj: evo ih… apple.com
  • smayoo: :D
  • drlovric: Imate valjda neki backup :)
  • Gjuroo: Jel netko zapisao kontakte prije nego je tema izbrisana?
  • smayoo: Hvala. Počišćeno. Account je hackiran, admin će ga blokirati
  • jura22: Imate reklamu za prostitutke u firumu!
  • CoffeePod: 90Hz je premalo
  • rusty: 30" na 120Hz
  • Borisone: Bit će 27-inch 5k XDR za cifru veću od 32-inch 6k. Zašto? 90Hz!
  • dpasaric: Veliki Studio Display, a ne da nude samo hiperskupi XDR
  • rusty: I ja, ali sam rezerviran s očekivanjima. bilo bi lijepo da konačno ATV izdaju novi, ali i novi Studio Display će biti najs :D
  • dpasaric: Danas Apple ima objave novih proizvoda, jedva čekam! :)
  • cariblanco: Čekamo da "Kerum" kaže, da predivne rakete lete iznad Irana ;)
  • Yonkis: [link] - pjesma iz 1980 na tu temu
  • Air: Ove godine je čvrsto odlučio uzeti nobelovu nagradu za mir. Samo je pitanje koliko ratova će biti dovoljno da započne i završi?
  • Air: Trump je započeo rat sa Iranom kako bi ga završio i kako bi u svoju biografiju dodao još jedan završen rat.
  • drlovric: Poceo rat i u Iranu. Operacija se zove Epic Fury. Sve je live na YT. Nestvarno.
  • smayoo: Je li ikom jasno - zašto, pobogu? :huh:
  • drlovric: Talibani malo zaratili sa Pakistanom. Treci put ratuju sa nuklearom silom. Briga njih za Starcraft :)
  • korisnik: A jučer je 71. proslavio Alain Prost ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.52 Seconds

Provided by iJoomla SEO