Trajanje baterije na Mojaveu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Trajanje baterije na Mojaveu


18.11.2018 | 08:56
Ne znam kakva su Vasa iskustva sa baterijom na Mojaveu ali definitvno nesto nije dobro. Moram reci prije nadogradnje na Mojave koristio sam svoj laptop (Pro Retina 2015) svega 2 dana na starijoj vatijanti Mac Os-a i baterija je bila znatno bolja nego sad na Mojaveu. Nemam nekakvih anomalija tipa da nekontinuirano pada ali dosta se brzo trosi na nekim basic zadacima poput surfanja na safariju. Opet s druge strane pri gledanju filmova tipa full hd rez. cca. 2 sata u vlc-u baterija mi se potrosi od 15-17% sto je po meni odlican rezultat. Nebih ovo pitao bzv ali istrazivajuci po apple supportu nasao sam gomilu ljudi koja se zali na duplo krace trajanje baterije (poslje nadogradnje na Mojave) i to na vecini uredaja, sto starijih sto novijih. Od problema velike potrosnje prilikom surfanja, do pretjeranje trosnje baterije u sleep modu ali to ne mogu tvrdit jer ja racunalo uvijek iskljucivo gasim. Kakva su Vasa iskustva onda?
18.11.2018 | 09:37
Svaki put kad instaliraš novu verziju OSa preko stare (update). Dakle ne sa npr. 10.13.1 na 10.13.2, nego sa 10.13 na 10.14 događa se još dosta procesa u pozadini nakon što je vidljivi dio instalacije završio. Ako ništa drugo, onda Spotlight reindeksira cijeli disk. Pametno je ostaviti komp uključen, na punjaču, preko noći, da odradi što treba pa onda vidjeti kako se ponaša baterija, ventilatori itd.

Ako je taj period već prošao i siguran si da nemaš više pozadinskih procesa koji jedu resurse, onda možeš istraživati na razini pojedinih aplikacija. Kad klikneš na ikonu baterije u menu baru, tamo će ti prikazati koje aplikacije troše puno baterije. Neke aplikacije troše puno baterije čak i kad nemaju otvorenih prozora (jer su loše napisane, jer imaju neku internetsku komunikaciju, jer....) - na primjer kod mene je to AutoCAD.
18.11.2018 | 09:57
Posto sam kupio od prijatelja polovnu Retinu nakon sto smo se sve dogovorili i nakon sto sam racunalo isprobao 2 dana na starijem OS-u radio sam clean install kad sam stavljao Mojave gore. Znaci nije bio klasicni update. Ventilatore ja uopce cuo nisam otkako sam ga kupio, povecanu potrosnju sam uocio na safariju i utorrentu jer cura skida stalno neke serije. Sto se tice aplikacija koje pojacano trose bateriju na samoj njezinoj ikonici gotovo uvijek su to safari i utorrent. U svakom slucaju uskoro planiram do ram servisa na ciscenje i mjenjanje termalne paste pa cemo vidjet sta ce biti. Iskreno mislim da je u pitanju software (bar se nadam). Trebala bi uskoro i neka zakrpa za Mojave koliko sam skuzio pa cemo vidjet dali ima kakvih promjena. Sto se tice rada samog OS-a nemam drugih zamjerki.
18.11.2018 | 10:39
Mislim da nije potrebno (pa onda nije ni pametno) čačkati i otvarati komp koji dobro radi (kažeš da nisi čuo ventilatore uopće). Da mu treba čišćenje (da je pun prašine) to bi već vidio i znao po temperaturama, a termalna pasta ne traje baš tako kratko, pogotovo ne ova "tvornička".
18.11.2018 | 10:48
Mojave jede bateriju. Meni je baterija preko noći znala pasti za 30 posto, a komp poklopljen. Nosim ga u torbi, izvadim, opet fali baterije, a on lijepo mlak, dakle nešto radi.
Na koncu, nakon dosta surfanja naišao na moguće rješenje: isključio find my mac i od onda je sve u redu. Update 10.14.1 nije to riješio, naknadno sam to ugasio i sad baterija traje kao i prije
18.11.2018 | 11:08
Torenti ubise bateriju,konstantan UP i DL sta drugo ocekivati. Nema potrebe gasiti MBP,nije to win laptop
18.11.2018 | 11:45
amg kaže:
... povecanu potrosnju sam uocio na safariju i utorrentu jer cura skida stalno neke serije...


Aj lijepo nek si cura kupi (ili joj ti kupi) PC za par sto kuna, stavi gore neki light Linux pa nek skida do mile volje jer stalno skidati serije na laptopu sa 128 GB SSD je besmisleno i za pet dana ćeš pitati što da radiš jer ti fali mjesta na disku.

... ili promijeni curu za neku sa drugačijim navikama
18.11.2018 | 11:53
Da stvarno je racunalo tiho tj. najtise koje sam ikad imao. Ha ne znam niti sam mozda onda neka termalna pasta ostane a barem da malo ispirim prasinu iz njega posto se lagano rastavlja. Vidio sam da ima par sitnica koji mogu biti uzrok potrosnje baterije a jedan od njih je povezan sa find my mac, nekome je iskljucivanje toga pomoglo a nekome ne. Ma cura skida na externi hard, nisam lud da mi zatrpava 128gb disk, iako koliko ja toga imam gore vrtim se sad oko 94gb slobodnog prostora sto je stvarno smijesno. A ovo sto se tice gasenja racunala i da se mac ne treba nikad gasit je cista glupost. Koristim ga uglv posljepodne ili navecer poslije posla za neku razonodu tak da nema smisla da mi cijelo vrijeme bude u sleep modu. Ajde jos da radim nesto vezano za posao ili na poslu jos ima smisla ali ovako cu se ipak strpit 12-13 sec dok se digne OS.
18.11.2018 | 12:15
Mislim da nema razloga neciji savjet nazvati glupim ,u principu sto se mene tice mozes ga zaljevati vodom,drzati u saksiji sa cvijecem ili rezati neko dobro meso na njemu.Tvoja stvar.
18.11.2018 | 12:36
Ajde onda ako te vrijeda a nije mi bila namjera bilo koga uvrijedit, samo sam se mozda tako izrazio. Preformulirat cu pa reci da prema mojim potrebama ima vise logike da mi laptop bude ugasen jer ne visim cesto na njemu. Stvar je da smo svi razliciti i da drugacije gledamo na stvari...
20.11.2018 | 21:02
amg kaže:
Ajde onda ako te vrijeda a nije mi bila namjera bilo koga uvrijedit, samo sam se mozda tako izrazio. Preformulirat cu pa reci da prema mojim potrebama ima vise logike da mi laptop bude ugasen jer ne visim cesto na njemu. Stvar je da smo svi razliciti i da drugacije gledamo na stvari...


Čovjek ti je pokušao reći da manje struje potrošiš (ili baterije) ako ti je laptop u sleepu, nego kad ga pališ gasiš stalno.

Gašenje je nepotrebno već 10 godina.
21.11.2018 | 11:56
Vanjuška kaže:
amg kaže:
Ajde onda ako te vrijeda a nije mi bila namjera bilo koga uvrijedit, samo sam se mozda tako izrazio. Preformulirat cu pa reci da prema mojim potrebama ima vise logike da mi laptop bude ugasen jer ne visim cesto na njemu. Stvar je da smo svi razliciti i da drugacije gledamo na stvari...


Čovjek ti je pokušao reći da manje struje potrošiš (ili baterije) ako ti je laptop u sleepu, nego kad ga pališ gasiš stalno.

Gašenje je nepotrebno već 10 godina.
Iskreno nisam znao za taj podatak, budem malo istrazio bas me zanima dali je to stvarno tako. U svakom slucaju korisna informacija premda Mojave ima problem sa trosenjem baterije u sleepu kao sto je kolega u kojem postu prije sam naveo.
21.11.2018 | 17:54
To jedino može biti ako ti je uključen power nap. Ako ti ne treba, isključi tu funkciju
21.11.2018 | 21:20
Power Nap isključen, baterija nekada padne 10-25 posto u Sleep modeu preko noći.

Isključio sam Find My Mac, vidjet ćemo sutra navečer kad se vratim s posla.
22.11.2018 | 20:53
Sa 100 na 77 tijekom jednog cijelog dana s isključenim Find My Mac tako da ćemo probati nešto drugo.
22.11.2018 | 21:10
A što kaže coconut battery?
22.11.2018 | 21:24
Nisam skidao tu aplikaciju, nije do baterije jer sam laptop kupio prije godinu dana (Macbook Air 13 2017).
Ovo mi se događa otkad mi je automatski odradio update na 10.14.1.

Instalirao sam Mojave, sve bilo super, ali je automatski instalirao update i od onda je ovako. Primijetio sam da manje troši (par posto preko noći, cca 10 posto za cijeli dan) ako zatvorim aplikacije poput Worda, Powerpointa, ali nije to rješenje.

Nadam se da će update to riješiti, ali nisam baš siguran jer neki taj problem imaju već duže vrijeme, tj. to nije nešto novo što je došlo s Mojaveom. Koliko vidim po forumima, dogodi se odjednom i kada se pojavi problem obično ostane. Nekima se smanji potrošnja baterije s nekim jednostavnim radnjama poput resetiranja SMC-a, većini ne.
22.11.2018 | 23:21
Definitvno se nesto dogada sa baterijama na Mojave-u. Zahvaceno je puno razlicith uredaja i baterije su se drasticno pogorsale, ne samo u smislu ovog problema da se baterija jako trosi u sleepu vec opcenito cjelokupne autonomije. Rijesenja je za sad vrlo malo i sto kolega kaze nadamo se da ce nova zakrpa koja bi trebala stici rijesit neke stvari.
23.11.2018 | 04:20
Nisam primijetio na Mbp mid 2015...
23.11.2018 | 11:47
Evo update, nakon što je prethodno u jednom danu (okvirno 24 sata) pao 27% u "sleepu", u proteklih 11 sati je pao 4%, s tim da sam ga probudio kada sam otvorio lid jutros da vidim stanje (pad od 2% za 5 sati).

Dakle, nešto ne valja, ali je puno bolja situacija nego prethodno. Ne mora ništa značiti jer mi se događalo i prije da preko noći padne sa 100 na 98, onda nakon nekog vremena pad bude značajniji. Primijetio sam da se slabije troši u sleepu nakon reboota tako da se neki proces s vremenom aktivira i stalno ga budi. Ne bih rekao da je ovo rješivo s naše strane, ovo će jedino update moći riješiti, samo ne znam je li problem dovoljno raširen da Apple primijeti i posveti se tome.
Ono što mi ne ulijeva optimizam je činjenica da sam na forumima vidio iste probleme koje ljudi imaju još od Sierre tako da Apple već duže vrijeme to nije riješio.

Ja malo čačkam po postavkama čisto da vidim ima li išta utjecaja pa da se trošenje barem uspori u sleepu. Ok mi je da padne za par posto preko noći, bitno mi je da to ne bude 25-30.
Imao sam isključen i uključen wi-fi, nema utjecaja. Resetirao sam SMC, ništa. Imao sam uključen i isključen FileVault i lozinku, nema utjecaja. Find My Mac nema utjecaja.

Jedino što sam drugačije napravio sinoć je da sam isključio Exchange mail u postavkama računa. Sada za Exchange piše da je neaktivno i nakon toga je pad bio 4% u 11 sati, a sjetio sam se da sam prije nekog vremena išao dr*ati po nekim postavkama i znam da sam uključio taj Exchange (kliknuo na kućicu ispred "Mail" u izborniku), prije to nije bilo uključeno. Mislim da sam to učinio prije ovih problema sa sleep modeom, ali nisam siguran.

Možda mi je baterija u boljem stanju preko noći ne zato što sam rebootao nego zato što nisam upalio Mail app nakon reboota. Aplikaciju neminovno kad-tad pokrenem i možda tada problem s exchangeom preraste u nešto više, tko će ga znat. Ja nemam vremena analizirat podatke iz Activity Monitora ili Konzole, ali ovo je jedino što mi sada "iskače" jer sam se također sjetio da je prvi puta kada mi se ovo dogodilo Mail bila aplikacija u funkciji. MBA je bio na nekakvih 70-80 posto, zatvorio sam lid, prošao jedan dan, otvorim lid i on ništa, baterija potpuno prazna. Uključim punjač, ekran se upali i prvo što sam vidio je Mail app, nisam je ni minimizirao kada sam zatvorio lid. Nije mi tada to privuklo pažnju, pomislio sam prvo da sam krivo zapamtio postotak baterije i da je jednostavno bila pri kraju, ali eto jedina konstanta u zadnje vrijeme je da je taj exchange bio aktiviran. Na hotmailu mi je Apple ID.

Ne znam ima li ikakvog utjecaja ovo, ali eto trenutno nema druge nego malo obratiti pažnju koje značajke su aktivne a koje nisu i poigrati se s paljenjem i gašenjem. Možda nekome pomogne ovo, napisat ću još ako se ova razina trošenja baterije nastavi, sada MBA neću ni gasit ni rebootat nekoliko dana pa ćemo vidjet.
23.11.2018 | 14:05
Napravi još jedan eksperiment. Napravi friški reboot, pokreni Mail, ali ostavi Exchange isključen i tako pusti preko noći. Onda iduću večer reboot, pokreni Mail i uključi Exchange i tako pusti preko noći. Pa vidi.
25.11.2018 | 06:43
Jučer sam napunio do 100% popodne i krenuo raditi. Završio sam s poslom malo prije pola 6 i samo poklopio lid, nisam gasio aplikacije, a ostao je raditi powerpoint, pdf, notes, mail (bez exchangea) i finder.

Jutros u 7 otvorim i baterija na 78%, a jučer je na kraju rada bila na 79%.

U odnosu na dan prije, jedina novost je što sam vidio na jednom forumu da je netko aktivirao default settings za bateriju i prestalo je pretjerano curenje baterije. To sam učinio jučer, a ne znam koliko ima utjecaja jer su postavke štednje baterije dok je na baterijskom napajanju ostale iste, samo su se promijenile postavke kada je na strujnom punjaču (sada je po početnim postavkama upaljen wi-fi wake i Power nap). Naravno, laptop je sinoć ostavljen u idle dok je bio na baterijskom napajanju.

Dakle, nakon nekoliko sati rada, za koje vrijeme je baterija pala sa 100 na 79%, u 13 i pol sati spavanja sam izgubio 1%. Ovo je odlično, vidi se da je od 17:23 jučer do jutros u 07:18 kada sam otvorio lid bilo svega nekoliko procesa u 22:45 i to je to. Za sada ću ostaviti sve ovako i pratiti hoće li se ovo nastaviti. Ako se nastavi, neću više dirati postavke.
Prilozi:
25.11.2018 | 08:03
Allow Bluetooth devices to wake this computer u System Preferences - Bluetooth - Advanced?
25.11.2018 | 08:38
To je isključeno. U BT postavkama su prve dvije kućice označene.
27.11.2018 | 21:18
zkap kaže:
Jučer sam napunio do 100% popodne i krenuo raditi. Završio sam s poslom malo prije pola 6 i samo poklopio lid, nisam gasio aplikacije, a ostao je raditi powerpoint, pdf, notes, mail (bez exchangea) i finder.

Jutros u 7 otvorim i baterija na 78%, a jučer je na kraju rada bila na 79%.

U odnosu na dan prije, jedina novost je što sam vidio na jednom forumu da je netko aktivirao default settings za bateriju i prestalo je pretjerano curenje baterije. To sam učinio jučer, a ne znam koliko ima utjecaja jer su postavke štednje baterije dok je na baterijskom napajanju ostale iste, samo su se promijenile postavke kada je na strujnom punjaču (sada je po početnim postavkama upaljen wi-fi wake i Power nap). Naravno, laptop je sinoć ostavljen u idle dok je bio na baterijskom napajanju.

Dakle, nakon nekoliko sati rada, za koje vrijeme je baterija pala sa 100 na 79%, u 13 i pol sati spavanja sam izgubio 1%. Ovo je odlično, vidi se da je od 17:23 jučer do jutros u 07:18 kada sam otvorio lid bilo svega nekoliko procesa u 22:45 i to je to. Za sada ću ostaviti sve ovako i pratiti hoće li se ovo nastaviti. Ako se nastavi, neću više dirati postavke.
Daj mi reci samo kako si dobio default settings baterije?! Ima neka specijalna postavka za to ili?
28.11.2018 | 00:10
amg kaže:
Daj mi reci samo kako si dobio default settings baterije?! Ima neka specijalna postavka za to ili?


U System Preferences - Energy Saver imas opciju Restore Defaults pa vjerujem da na to misli
28.11.2018 | 10:46
Dijete kaže:
amg kaže:
Daj mi reci samo kako si dobio default settings baterije?! Ima neka specijalna postavka za to ili?


U System Preferences - Energy Saver imas opciju Restore Defaults pa vjerujem da na to misli
Da i ja sam na to mislio jer jedino za to znam. Meni su vec bile standardne vrijednosti ali sam opet podesio na to i napravio reset smc-a.
04.12.2018 | 19:09
Update

Razina trošenja baterije koju sam zadnje bio napisao je ostala ista pa sam odlučio pokušati s reinstalacijom Mojavea, to sam odradio u srijedu navečer. Napunio sam bateriju do 100% i u idućih 82 sata je Macbook Air potrošio 18% baterije u sleep modeu (za to vrijeme nisam ništa radio na njemu osim što bih otvorio lid svakih dan-dva da vidim stanje baterije).

Nije nešto bajno, ali sam jučer oko ponoći nakon nekoliko sati rada zatvorio lid na 73%, sada sam ga otvorio (cca 19 sati kasnije) i bio je na 72%. Dakle, reinstalacija Mojavea nije riješila problem (barem za sada), ali zadnji dan i pad od samo 1% je dobar znak.

Btw reinstalacija Mojavea je bila na najmanje invazivan način, nisam radio clean install.
04.12.2018 | 19:59
Pokusao sam da se distanciram na tvoje postove u ovoj temi ali fakat ne kontam u cemu je problem. Laptop ti je u sleep-u skoro 4 dana uz povremeno budjenje zbog provjere potrosio 18% i tebi je to problem. Pa iPhone u Airplane mode potrosi za noc 2-3% beterije a macbook svako malo nesto indexira i u sleep-u,pored toga prilikom svakog budjenja pali se ekran,zavrte ventovi i indexira ono sto je u cashu-i sto je swapao dok ide u sleep. Moje misljenje je da je taj laptop sasvim u redu.
04.12.2018 | 23:23
Nije stvar u tome da je to nekakav veliki problem za mene što se tiče korištenja laptopa (jer uglavnom nije), nego je trajanje baterije na Mojaveu kraće nego što je bilo na High Sierri, dakle stvar je u tome da bih htio postići optimalno trajanje baterije (koje sam imao do prije par tjedana) budući da mi je laptop star godinu dana tako da nema razloga za slabije performanse.
Apple za MBA 2017 reklamira trajanje baterije do 30 dana u stanju mirovanja, ja sada ne mogu ni blizu toga.

Kažem da mi ovakvo funkcioniranje laptopa uglavnom ne predstavlja problem, s iznimkom nekoliko situacija kada baterija preko noći padne za 25-30% (to mi baš ne pomaže, jel), a to se u proteklih godinu dana koliko ga imam nikad nije događalo (doslovno nijednom, ni blizu). Pažnju mi je privuklo kada mi je potpuno potrošio bateriju u manje od 24h tako da ga nisam mogao upaliti bez punjenja, a bio je u sleep modeu. Eto, takve stvari bi me mogle ometati u radu pa mi to nije sasvim u redu, a laptop koristim gotovo isključivo za posao pa mi nije baš ni skroz nebitno kako se ponaša. Uz to, rješenja se bitno razlikuju pa ono što nekome pomogne, drugome ne pomogne uopće, zato pišem ovdje da drugi mogu usporediti.
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 2 sati
  • Soffoklo: Da, najjači što se CPU-ova tiče i je 4.1 prebačen u 5.1
  • zabac: Je li najjači? To je 4.1 pretvoren u 5.1. Novci su svakako odlični.
  • Dijete: na NZ polovni takvi su oko 1500e...
  • drlovric: Ima li ikoga ovdje da igra DCS World simulacije? Primarno A-10C Warthog
  • Soffoklo: Ogoljen je samo s grafičkom, a to se da srediti za nekih 300€. Ostalo je top, najjači 12 jezgreni Xeoni, 64GB RAM-a i 1,5 TB SSD-a
  • smayoo: Taj konkretno baš i nije nešto ludo povoljan, s obzirom da je dosta ogoljen
  • Soffoklo: Vidim da su Mac Pro (5,1 i stariji) sve popularniji, pa ako je nekome usput ovo je odlična ponuda u Amsterdamu [link]
  • kupus: vrtili*
  • kupus: da se ne doxxam previse, radio sam u jednom takvom pa znam nekakva osnovna pravila. i da, vrti li su se windowsi ;)
  • kupus: Kao sto se i radi na sustavima gdje je sigurnost bitna, nevezano vrte li linux, osx, windowse ili nesto trece
  • kupus: @smayoo - to nije nesto sto nesto netko mozda moze, vec sigurno moze kad je otkriveno. Inace, kako bi bilo otkriveno? Da rezimiram, osx ima bugova i s njim nisi siguran. Ako hoces biti siguran, ne smijes vezati komp spojiti na internet, niti na njega spojiti vanjske medije.
  • Soffoklo: Nikakve :-) Općenito ljudi miješaju pojmove buga i malwarea i ne kuže da iskorištavanje nekog buga nije isto što i olakšana mogućnost zaraze malwareom zbog loše "dizajniranog" OS-a
  • smayoo: Kakve pak to fkn veze ima s virusima i općenito malwareom
  • Soffoklo: Je to s klincem je poznato. Našao je FaceTime bug pri pozivu s više od 2 sudionika mogao si čuti onog s druge strane bez da se javio. Apple mu je naknadno platio za otkriće tog buga.
  • smayoo: to su "vulnerabilities". Dakle, nešto što možda netko možda može, ako se sve zvijezde poklope, pokušati iskoristiti za neku zlu namjeru, a možda mu ne uspije.
  • kupus: ovo za klinca i ios posaljem za par dana, nisam bas pri internetu ovih dana. ako ti se da, vijest je bila prije cca mjesec dana na macrumorsu. ako ne, posaljem ja link za to kroz par dana
  • kupus: [link]
  • smayoo: piši u forum
  • Christian10: kako vi mjenjate ove ssd diskove na retinama...koristi li netko sintech adapter onaj ili bas bez adaptera diskove kupujete
  • smayoo: ?
  • smayoo: Kažem ti opet - "put your money where your mouth is". Ne prodaj maglu. Daj da vidimo konkretan link. Gdje je opisan konkretan security breach OSXa koji može bez gluposti korisnika napraviti štetu.
  • kupus: klinac 15-16 godina
  • kupus: @smayoo - ista stvar vrijedi i za apple, samo su oni ukinuli pare za otkrivanje bugova za macos. Bila je neka prica na macrumorsima nedavno, otkrio je bug u iosu i nije dobio isplatu od applea.
  • Beyorn: Mogu se prijaviti na iPhone ali na MBP 15" kaze cookies ili osvježi a cookies su dozvoljeni i osvježio sam xXx puta
  • zabac: Nad se vrte na Windowsima. :-)
  • Christian10: Sve je to ista firma hahah
  • Mate22: jadni mi sad
  • Mate22: smak svita hhhh
  • Mate22: Pa je i FB i Whats app i mnogo toga drugog... sve se je srušilo.
  • Christian10: Jel ovo pao instagram haha
  • zabac: OSX lezi na Unixu. Unix nije Windows. Unix je napravljen kako korisnik ne bi nista mogao sprckati. Ako korisnik zeli unistiti OSX, to moze napraviti ali treba imati i za to znanja. Kod Windowsa ne treba mati znanja za unistiti ih.
  • smayoo: Windowsima trebaju vječni security updatei jer im je sigurnosni koncept nepostojeći pa im dokoni šmrkavci od 15 godina nalaze sigurnosne propuste unedogled.
  • smayoo: I? Znaš za neki 10.6 - 10.10 sustav koji je "pao" zbog Apple nedostatka security updatea, a ne zbog gluposti korisnika? Ja ne znam. A ljudi me vuku za rukav na dnevnoj bazi
  • kupus: sori, zadnji security update za lion je bio 2013 ako se ne varam
  • kupus: windowsi 10 rade na svakoj kanti poslije 2006, dok je ovaj moj macpro odlukom applea zaustavljen 2011
  • kupus: Vjerojatno je istina negdje u sredini, kao i uvijek. Windowsi imaju problema, ali ima ih i osx. Sto se sigurnosti osxa tice, tu je apple glavni krivac. Da puste security update za sve ose (prvi imac radi skroz normalno na windows7/10) te me nitko ne moze uvjeriti da je sigurnije/bolje vrtiti os za zadnjim updateom od 8 godina
  • smayoo: O čemu? O tome da uvjeravamo tebe (ili ti nas) u to da su Windowsi smeće od OSa (odnosno ti nas da nisu) :) ? Ima takvih tema već jedno 4-5 na Jabučnjaku. Slobodno bumpaj bilo koju... :)
  • kupus: trebali bi otvorit temu na forumu, cudi me da to smayoo vec nije spomenuo :D
  • zabac: Nisu Win najzastupljeniji jer su dobri, vec ima puno ilegalnih programa i igrica i zato je toliko rasiren. S druge strane i nisu toliko losi da su neupotrebljivi. Treba im jedino jace racunalo jer nisu optimirani za bas svaki hardware.
  • drazenp1706: Mac je konstruiran na način da se jednostavno koristi. Prosječni korisnik ne treba tu ništa podešavati i optimizirati, doslovce godinama. Nisam još čuo da je itko imao prvu instalaciju Windowsa duže od dvije godine.
  • drazenp1706: Kad nešto podesiš i misliš da je to sređeno, evo ti već novog problema. I tako umjesto da se baviš onime što radiš na računalu, ti se baviš podešavanjima, optimizacijama i čišćenjima, i tako u krug. Isto vrijedi i za Android.
  • drazenp1706: Tko nije vidio i probao bolje, za njega su i Windowsi dobri. Užas od OS-a! Pogotovo Win10. Nedavno je bratić kupio novi HP laptop sa Win10 pa sam mu to malo podešavao. Hardverski i softverski fijasko.
  • smayoo: Da, naravno, zaboravio sam VMS i Unix, OpenVMS, OpenWindows, X-Windows... Ako misliš da na temelju bilo koliko godina korištenja windowsa znaš sve o računalnoj sigurnosti... :D
  • smayoo: Kompjutere koristim 35 godina intenzivno. Od starih 8 i 16 bitaša, CP/M-a, DR DOS-a, MS DOS-a, QNXa, Windowsa 3.1, 95, 98, NT 3.5, NT 4, 2000, XP, 7... i OS X. Microsoft NIKAD nije znao napraviti OS. Windowsi su bili i ostali loše upakirano smeće.
  • smayoo: Ja sam si osobno priuštio 15 godina muke s windowsima. Prve godine kad sam prešao na Mac profesionalno, uštedio sam najmanje 300 radnih sati (te godine) koje nisam potrošio na windows s*anja
  • smayoo: Naravno. Ali to nije zato što su bolji, nego zato što svi na njima bolje zarađuju. :D
  • kupus: koriste*
  • kupus: a da ne govorim da se u bankama i slicnim ustanovama koristi vidi vraga windowsi
  • kupus: kako funkcioniraju racunalne ucionice u skolama, gdje klinci svasta skidaju? Kad nema admin prava, gotovo pa i nema stete.
  • kupus: windowse koristim 10tak godina, govorim iz prve ruke. ovdje imam osjecaj da se pljuje po njima samo da se pljuje. 90 posto i vise korisnika kompjutera je na windowsima, velika vecina od njih ne zna razlikovati ad od prave stranice. Tako da kad im se pojavi "vase racunalo je pod nadzorom mupa" oni u to vjeruju.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.81 Seconds

Provided by iJoomla SEO