Mac casopis
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac casopis

21.10.2005 | 15:16
ukoliko bi postojao hrvatski Mac casopis da li bi ga citali?
molio bih ozbiljne odgovore jer smo u fazi pripreme.

hvala
21.10.2005 | 15:40
Ja bih ukoliko:

a) članci u njemu ne bi bili isprazno prenošenje stvari sa neta
b) ne bi imao više od 2 autora koji se \"osvrću\"
c) ne bi recenzirao za pare
d) bi imao format PCChipa/Buga
e) bi dolazio s CD/DVDom
f) bi stajao 40-ish kuna
21.10.2005 | 16:59
papica je napisao:
hvala

Casopis za Maca u Hrvatskoj vec postoji i besplatan je, a oblika je najboljih web stranica o Mac tehnologiji na hrvatskom nebu. Zovu ga Jabucnjak -- webmaster je Riba a jedan od urednika mu je onaj mali Rijecanin, sta ima isto ime kao i moj ujak Davor
Ne pripremajte nista; ne tracite snage uvjetar. Radije se posvetite .. vrtlarstvu; uzgoj ruza nije losa stvar, recimo. Moja omiljena ruza je Constance Spry. A vasa?...
21.10.2005 | 17:39
Mislim da kod nas nema trzista za takvo sto, a i domaci distributer drzi sve u \"saci\" tako da nema puno prostora za objektivnost ili ne daj boze kakvu kritiku. Takodjer ne znam koji je smisao casopisa koji uglavnom prenose vijesti koje si pred mjesec-mjesec i pol procitao na netu.
Naravno sve ovisi o formatu, recimo MacWorld bio kojeg oblika je potpuno suvisan proizvod, dok njemacki MacLife ima jedan sasvim zanimljiv koncept kratkih prikaza i vijesti te opsirnijih mjesecnih tema da bi cak kupio povremeno takvo sto.
Ne znam ni koliko u hrvatskoj ima ljudi koji znaju napisati nesto suvislo i zanimljivo.
U svakom slucaju zelim puno srece ako ipak odlucite krenuti s time.
21.10.2005 | 21:43
Riba je napisao:

U svakom slucaju zelim puno srece ako ipak odlucite krenuti s time.

To je govor pravog vođe, znam da zvući patetično ali stvarno se ponosim ovakvim odgovorom. Riba for president:)
21.10.2005 | 21:44
Da naravno. Sam da ima dobre recenzije softvera, hardvera. Da je uz njega barem dvd ili dva cda. Ako bi bilo dva cd-a onda bi na prvom mogao biti cijeli softver update za predhodni mjesec tako da oni koji nemaju max adsl mogu bitit ukorak s vremenom. Da napokon imamo neke demo igre za isprobavat... I možda da se neki ljudi s jabučnjaka ukljuće u recenzije i isprobavanja softvera i hardvera. Hardver testovi... U biti the usual.
21.10.2005 | 22:39
Naravno da bih ga pregledao da mi dođe u ruke, ali ga nikada ne bih kupovao. Danas mi se čini besmislenim kupovati nešto što si na netu vidio i pročitao tjednima prije. Doba tiska je pri kraju... još jedino mogu proći dnevne novine i to ako su dobre.

Drugi problem takvog časopisa je što je naše tržište toliko maleno da nema šanse da se to financijski pokrije.
22.10.2005 | 02:14
rkrosl je napisao:
To je govor pravog vođe, znam da zvući patetično ali stvarno se ponosim ovakvim odgovorom. Riba for president:)

Bi li ti mene zenio??
22.10.2005 | 02:16
krugoval je napisao:
I možda da se neki ljudi s jabučnjaka ukljuće u recenzije i isprobavanja softvera i hardvera.

Koji, oni koji ovdje nisu nista napisali?
  • User
  • Posjetitelj
22.10.2005 | 11:09
Heh, ma ko od Macovaca to ne bi citao kad bi imao priliku? Ali stvar je u tome da bi se s obzirom na novotarije iz Applea, ako ne racunamo zadnje vrijeme, moralo recenzirati dosta hardwarea za Mac koji nije od Applea, ako vec hocemo format ostalih hr informatickih magazina, inace bi se jedan mjesec recenzirao PM G5, drugi iMac, treci Mini, onda iBook i Powerbook a onda bi nestalo kompjutera za recenziranje... A isto bi bilo glupo da se jedan mjesec testira iMac G5 1.8GHz a drugi 2.0Ghz, na primjer. Proslo je ono doba PowerComputinga, UMAXa i ostalih Mac klonova gdje bi se dalo nac dosta masina za testiranje.

Mislim da bi software bolje prosao... Ima ga dosta pa bi recenzije igara i programa bile dobro prihvacene. Kolumne isto ne bi bile naodmet...

Jedino sto me stvarno brine kod ovoga je kolika bi bila objektivnost ljudi koji bi to pisali (da ne bi bilo previse onog \"super je\", \"stvarno je dobro\", \"bolje nego sam ocekivao\" itd. i prihvacenost na trzistu.

Kako bilo da bilo, mozete me ubrojit medju citatelje.

Ako se zaputite s ovim, zelim vam ogromnu srecu - trebat cete je.

Pozdrav!
22.10.2005 | 11:24
Riba je napisao:
Bi li ti mene zenio??

Jel' ga to pitaš zbog financija ili uvaljivanja jezika ?
22.10.2005 | 11:32
Riba je napisao:
krugoval je napisao:
I možda da se neki ljudi s jabučnjaka ukljuće u recenzije i isprobavanja softvera i hardvera.

Koji, oni koji ovdje nisu nista napisali?

Da, jer njima u njedrima čući ljuta guja skribomanije koju jedva uspiju obuzdati glodavcima izpraznih poruka na forumu!
22.10.2005 | 14:23
Riba je napisao:
Bi li ti mene zenio??

Pa naravno da nebi, to je bila samo pohvala za jedan racionalan i uravnotežen odgovor dosotjan Jabučnjaka.

Al ak te već zanima takva vrsta druženja, ima jedan simpatićan dečko, mislim da mu je ime Dorino:P
22.10.2005 | 16:03

Kako bilo da bilo, mozete me ubrojit medju citatelje.

To na koncu znaci nakladu od 255 primjeraka
Plus jedan tvrdo ukoriceni primjerak za urednikov stol.
22.10.2005 | 16:11
rkrosl je napisao:

Pa naravno da nebi, to je bila samo pohvala za jedan racionalan i uravnotežen odgovor dosotjan Jabučnjaka.

Profil osobe koja koristi Macintosh racunalo ne da se ukalupiti u nazivlja \"racionalan\" i \"uravnotezen\". To su osobe koje prije svega tjera nagon za izkaz osobne posebnosti i rjesavanje problema na drukciji, posve originalni nacin, a sve to uz cesto radikalni i nekonformisticki pogled na buducnost.
  • Zvonimir
  • Posjetitelj
22.10.2005 | 16:29
papica je napisao:
hvala

Hajmo razmisljati \"izvan kutije\".

Ideja 1:
Zasto ne bi pravili casopis i dijelili ga -- elektronski, tj. emailom. Prelomi ga, neka ima 20 stranica koje valjaju, i spremi kao PDF. Sve slike unutra su ekranske rezolucije pa ce datoteka biti mala i pogodna za slanja. Buduci da nemas nikakvih troskova tiska koji ce te ubiti nakon tri broja, ovu elektronsku inacicu mozes prodavati za recimo, 7-8 kuna. 1 dolar. ili 1 euro. Buduci da je casopis fleksibilan i malecki, a distribuira se munjevito, mozes ga izdavati svaka 2 tjedna, a ne samo mjesecno.

Ideja 2.
Isto kao i ideja 1, samo dilas mjesecni casopis na CDu, kao PDF, sa hrpom ostalih dodataka i djakonija. Cijena 15 kuna.

ideja 3.
Kombiniras ideju 1 sa dobrim websajtom za Macintosh i druge Appleove tehnologije, te na njem arhiviras sve PDF-ove koje si dotad izdao. Stvoris mali ekosustav kojeg ce rado posjecivati Macintosh korisnici na tim prostorima.

Takodjer mosez kombinirati i ostale slicne varijacije -- nije vazno kojim smjerom ides, ali najvaznije je da zaobidjes tiskanje i papir u sirokom luku. Tisak je mrtav i pored danasnje opce internetske pismenosti i brzine sirenja informacija, nema smisla za ovakve namjene.

No evo i jos jednog razloga zasto su sve ove ideje bolje od tiska: pretrazivanje i arhiviranje. Nakon 2 godine tvoj casopis ce biti dobar samo za potpalu, a mogucnost interakcije s njim je minimalna; mozes ga ponijeti sa sobom u WC i ubiti po ure vremena , ali sve skupa nema korisnickog, tvarnog i idejnog smilsa jer ga:

1. ne mozes indeksirati na racunalu,
2. ne mozes ga pretrazivati u tren oka
3. ne mozes napraviti backup tog casopisa -- jednom izgubljen, zauvijek izgubljen

Zakljucak? Evo, potegnut cu Jobsovu, iako gramaticki nepravilnu, ali ipak legendarnu recenicu:

Think different.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 12 minuta
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, jura22, Maxxy, Riba, robee, Anonimci (2039)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.84 Seconds

Provided by iJoomla SEO