Kreiranje PDFa za iPad
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kreiranje PDFa za iPad

14.01.2012 | 22:10
Docepao sam se nekoliko skeniranih knjiga u pdf formatu. Knjige nisu exportirane u pdf iz programa za prelom vec su skenirane, tako da mi prinanje nije opcija, a i citanje na ekranu nije bas neki dozivljaj (neki su bas picajzle).
Uzevsi u obzir sve gore navedeno, odlucio sak knjige prekucati i presloziti u pristojan pdf fajl koji bi bilo ugodno citati na iPadu. Kod knjiga i casopisa podrucja bijeline imaju svoju ulogu i smisao, ali u pdfu koji ce se na ekranu citati, bjeline samo gutaju prostor.
No da ne trkeljam vise, imam pitanje. Koji je font najugodniji za citanje na iPadu?
14.01.2012 | 22:45
Sta mislis o soluciji da je uradis samo u PDF mozda times new roman i onda samo konvertujes u epub preko calibre.
14.01.2012 | 23:35
Najbolje u epub prebaci pa naknadno u iBooksima stavis font koji ti pase (6 ponudjenih ako se n varam)!
Inace meni odgovara helvetica koja se koristi u notesima (iOS 5)!
15.01.2012 | 02:15
Za izradu, konverziju i druge zahvate na knjigama ja koristim ABBYY FineReader za OCR, Calibre za konverziju najčešće u ePub, a Word dokument samo kao međuformat prije finalne izrade ePuba, jer Calibre ponekad ima problema sa direktnom konverzijom PDFa u ePub.

Što se fonta tiče, u iBooks ih ima 7 na raspolaganju, a meni osobno najviše odgovara Times New Roman.
15.01.2012 | 19:27
OK, nisam znao za mogucnost dinamicke promjene fonta u ePub formatu. Sve sto imam je u .pdf i nisam nikad to konvertirao.
A FineReaderu to i radim, pa kad smo vec kod toga, jel moguce prenjet dokument, napola napravljen, s jednog kompjutera na drugi, pa tamo nastavit?
16.01.2012 | 02:36
NenadX kaže:
...A FineReaderu to i radim, pa kad smo vec kod toga, jel moguce prenjet dokument, napola napravljen, s jednog kompjutera na drugi, pa tamo nastavit?

Vjerujem da je moguće, ali ne znam u detalje kako jer nisam nikad imao potrebe. Ja skeniram tekst direktno u word dokument, a ako se ne varam word dokumenti mogu se spajati (merge) i naknado obraditi.
16.01.2012 | 19:29
Poznato je iz psiholingvističkih istraživanja da su neserifni fontovi oni koji su najčitljiviji na ekranu, što je, zanimljivo, obrnuto od tiskanih medija koji preferiraju serifnost.
Ja se dobro nosim s najraširenijim fontom na internetu - verdani.
16.01.2012 | 23:50
Sank kaže:
NenadX kaže:
...A FineReaderu to i radim, pa kad smo vec kod toga, jel moguce prenjet dokument, napola napravljen, s jednog kompjutera na drugi, pa tamo nastavit?

Vjerujem da je moguće, ali ne znam u detalje kako jer nisam nikad imao potrebe. Ja skeniram tekst direktno u word dokument, a ako se ne varam word dokumenti mogu se spajati (merge) i naknado obraditi.

Poceo sam OCR ciscenje (lose skenirani pdf) na notebooku, tek toliko da vidim kako ide pa me povuklo i napravio sam pola knjige, no problem je sto nemam nase dijakritike na notebooku, pa sam pokusao nastaviti na normalnom piceku, ali mi otvara knjigu kao da sam je tek sada ucitao, a neda mi se sad opet od pocetka sve radit...
18.01.2012 | 00:32
Ipak sam zavrsio sve na notebooku.

Epub knjiga je napravljena (probna verzija), izgleda zanimljivo ali ne postuje novu stranicu, nema tablica, nestale mi slike i slovo đ u cijelom textu. Morat cu malo prouecit taj calibre.
18.01.2012 | 01:34
strpi se do cetvrtka, apple ima event koji je vezan bas za iBookse i "kreiranja" digitalnih knjiga. vidjet cemo dal ce biti neka dramaticna novost, ili sitnica.
20.01.2012 | 01:22
Imam još posla na čišćenju. Pdf mrak izgleda sa 2 mm marginom.
20.01.2012 | 01:35
evo sad si mozes skinuti i iBooks Author sa mac app stora i dropati u njega taj pdf.
22.01.2012 | 21:25
Samo mi nije jasno kakvu je tehnolosku novost donio 10.7?

m.png
07.02.2012 | 22:26
Ima i tome lijeka. Uspjesno sam instalirao iBooks Author na 10.6.8 pa sam ga zatim uspjesno i updejtao...

iBooks.png
13.01.2013 | 21:35
možeš li podijeliti tajnu za instaliranje iBooks Authora na SL?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 19 sati, 29 minuta
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.69 Seconds

Provided by iJoomla SEO