Vrijeme je za dojmove!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Vrijeme je za dojmove!


04.05.2010 | 01:13
Želja mi je bila testirati u paketu iPad, Case, Dock i Camera Connection Kit, ali početan "Ne brini, ima ih u Apple Storeu na kile" dojam se vrlo brzo pretvorio u nervozno grickanje noktiju uz "Hoće li stići iz Kine prije nego avion krene put Lijepe Naše?". Dobiti ga u trgovini je (za sad) čista lutrija pa je on-line ordering preporučeni oblik nabave ako ga želite osobno pokupiti u USA, bez uzdanja u Faktor Sreće da će nova pošiljka slučajno stići 5 minuta prije nego kročite u Apple Store.

Ispostavilo se da je Camera Connection Kit vapourware pa je smisao prvotnog testa (radnog naslova "Kompjuter za moju mamu" ) pao u vodu. Zahvaljujući tome, fokusirat ću se samo na dojmove vezane uz prve tri điđe.

Apple Case. Jedni ga hvale, drugi ga pljuju. Gdje je istina? Po običaju, negdje na sredini. Apple Case je dizajniran za iPad. Za razliku od raznih torbica i futrola drugih proizvođača ima "rupe na svim pravim mjestima" kako bi omogućio jednostavan pristup svemu čemu ćete željeti pristupiti (on/off tipka, volume control, rotation lock...). Krojen je po mjeri i izuzetno je tijesan. To je dobro jer pedantno obuhvati iPad, ali postaje frustrirajuće ako vam nije namjera STALNO ga držati u Caseu. Zašto ga ne bi stalno držali u Caseu? Zato jer, unatoč ljepoti samog Casea (a vrlo je ukusno dizajniran), kao i svaki "omotač" poružnjuje ono što omotava. iPad u njemu djeluje nezgrapnije nego bez njega. Također, iako su rupe tamo gdje trebaju biti, pristup tipkicama nije najsretniji već zahtijeva guranje prstića u sitne utore. Ako imaće poveće "prstiće", neće vam biti zabavno. Dakle, ako iPad kupujete "za po doma" i odlučili ste se za vulgaris verziju bez 3G, s tek povremenom mogućnošću da ga negdje prošetate (i tamo opet držite "na stolu" ), preskočite Apple Case i kupite neku komotniju futrolu. Ako ste pak jedan od onih "praktičnih vizionara" koji već sad znaju kako će ga iskoristiti za posao i utoliko stalno nositi sa sobom, Apple Case uopće nije loša opcija - poseban feature mu je mogućnost držanja iPada pod kutem koji je ugodniji za tipkanje od slučaja kad je samo položen na stol.

E, da... relativno bitna sitnica - ako kupujete Apple Case da vam se iPad manje prlja (nemoguća misija!), imajte na umu da se Case, zahvaljujući materijalu od kojeg je napravljen, prlja lakše od iPada pa ćete češće krpicom od microfibre (koja NE dolazi uz iPad!) trljati Case nego iPad.

Sad kad smo ga izvadili iz Casea i spremili Case u ladicu da se ne prlja možemo mu se malo diviti. I premetati ga, može i ugašenog, po rukama. Dojam je odličan iako će za koju godinu djelovati smiješno zbog težine - NIJE lagan. Da li je barem "taman toliko težak da bude ugodan"? Nije. Težak je. Točka. Ne zato što su ga loše napravili nego zato jer ga se s današnjom tehnologijom vjerojatno ne može puno više olakšati. Ali to ne umanjuje dojam da imate ciglu u ruci.

Nisam od onih koji lijepe bijele Apple jabuke na svoj auto (iako mi ih je uvijek drago vidjeti na tuđim! ) pa se tako ne mogu oduprijeti dojmu predimenzionirane Apple jabuke na poleđini iPada. Srećom, ne moram ga gledati s te strane, ali, brate... prevelika je! I ne samo što je vizualno prevelika (vjerujem da će to zapravo neke fanove i veseliti!), ne paše mi ni dodirom jer je glađa od okolnjeg aluminija pa imam dojam da mi se pod prstima našlo nešto masno. Bio bi (mi) ljepši da su jabuku riješili diskretnije.

Stavivši ga u Dock primjetit ćemo prvi "bug" - "Not Charging" poruka. Vidjet ćete je u dva slučaja - ako ubodete Dock u neki low-power USB (što je u redu, nije bug) i ako se NE ulogirate nakon što upalite komp. Zapravo, testirao sam samo na iMacu pa nisam siguran gdje je točno bug, no činjenica je da ako je iMac tek upaljen, a iPad u Docku, poruka "Not Charging" je vidljiva dok se ne ulogirate. Čim se ulogirate, počinje punjenje. Ako se potom i odlogirate, iPad se puni dalje.

Dock djeluje vrlo nestabilno jer je minijaturan u odnosu na iPad, no, dobro se drži - iPad je dovoljno stabilan čak i kad nešto po njemu tipkate dok je u Docku. Usput - na iPadovom Docku možete puniti i iPhone. Istina, iPhone stoji u malo neudobnom položaju, neprirodno nagnut prema naprijed, ali puni se.

Idealan položaj za korištenje iPada? Na reklamama svi sjede i drže ga u rukama ili na koljenima. Meni je jedan od defaultnih položaja kod ovakvih "testova" - ležanje. Težina se itekako osjeti ako ga ne prislonite na tijelo. A kad to učinite, držeći ga u portretnom modu, prigušujete zvučnik koji se nalazi "na dnu". Utjehe radi, surfanje je udobnije u landscape modu, a čitanje stripova je i tako bez zvuka (osim ako sami ne uključite iPod) pa ni ovo nije neka zamjerka jer nema nekog sretnijeg mjesta za smještaj zvučnika.

I onda ga upalimo. Prvi dojam? Čudan. Prazno! Velika površina i samo 9 razmaknutih ikona na njoj. I još 4 na docku. Ako niste proživjeli prvi susret s iPhoneom, nećete imati pojma o čemu pričam i vidjevši iPad vjerojatno neće steći takav dojam. Ali ako ste korisnik iPhonea kojeg ste u međuvremenu nakrcali aplikacijama, morat ćete se prisiliti oduprijeti prazno-dojmu.

Imate li dojam praznoće ili nemate, ocijenite sami, ali jedno nećete moći ne primjetiti: nema kalkulatora! Apsurd! Vjerujem da zajedno možemo smisliti barem 1001 (kvazi) argumentirani razlog zašto je DOBRO što nema kalkulator, ali od komada elektronike koji slovi za računalo i sadrži u svom pedigreu "to compute" glagol, očekujem da out-of-the-box može izračunati umjesto mene koliko je 2+2. iPad ne može.

Ne volim petljati s više accounta (HR/US, npr.) pa sam u startu odlučio uredno prijaviti iPad na svoj HR account u App Storeu. Posljedica? iTunes (očekivano) i App Store (ne toliko očekivano) na iPadu kažu "Your request could not be completed". I to će tako stajati dok iPad službeno ne dođe u Hrvatsku. Nakon toga će App Store proraditi, ali (vjerojatno još uvijek) ne i iTunes. Posljedica posljedice? Nema downloada aplikacija - barem ne ako nemate "pomoćno računalo" i iTunes na njemu.

Srećom, tu je iMac, na njemu iTunesi i u njima pristup "dućanu" odakle se možete "poslužuti". Na žalost, nećete se moći poslužiti niti jednom Apple aplikacijom pa tako ni besplatnim iBooksom. Zanimale su me i iWorks aplikacije, ali i to će pričekati službeni dolazak iPada...

Tako deprimiran, kupio sam Wormse. Igrali smo ih beskonačno na Amigi, veselilo me čuti da su se pojavili za iPhone, ali nije me veselila ideja napikavanja prstima po malom ekranu pa sam ih tada preskočio. Za iPad su objavljeni točno za prvi april, par dana prije samog iPada pa sam mislio da se netko šali. Nisu se šalili! Igrivi su unatoč tome što grafika nije savršeno fluidna. Vjerojatno dio krivnje snosi loš port (direktno s iPhonea, bez optimizacija za iPad i bitno veći ekran!), a dokaz u prilog "fušanju" je i to što je dio grafike unutar igre (pojedine ikone) ostao u low-resu. Popravit će, nadam se.

Potom sam kupio sljedeću aplikaciju za koju me još od iPhone verzije zanimalo kako bi izgledala na većem ekranu - Brushes. Jedna riječ: fantastično. Vrijedi $499 + cijena Brushesa ($7.99) samo za imati hi-tech crtaću pločicu. Ako ne za vas, onda za klince. Zapravo, pošaljite ih van, neka šutaju loptu, a vi ponovo otkrijte "dijete u sebi".

S te dvije kupovine sam iscrpio shopping listu jer sve ostalo - nije dostupno. Na The Most Wanted popisu mi je i C&C Red Alert, ali nadam se da će ga odbuggirati u međuvremenu jer su reviewi iPad verzije očajni.

Nastavio sam se igrati s free aplikacijama i sljedeće su me posebno dojmile...

Kindle. Suludo - uz iPad verziju Kindle aplikacije, sam Kindle (kao uređaj) djeluje... "jadno". Naravno da se Kindleov e-paper ne može nositi s animacijama na iPadovom fancy ekranu. Aplikacija je lišena "experimental" opcija iz fizičkog Kindlea pa tako nema, primjerice, Text-To-Speech. Nema ni traženja označene riječi u rječniku (jer nema rječnika). Nema ni besplatnog Interneta koji Kindle ima, ali, objektivno, da moram birati samo jedan od ta dva uređaja, uopće ne bi bilo dvojbe - iPad je best buy. No, srećom ne moram birati pa ću knjige nastaviti čitati na Kindleu jer ne umara oči.

Alice. Mirko Ilić mi je u prosincu 2008. rekao "...ilustracija (će) postati isključivo digitalna (...) i da će se vjerojatno micati! Znaš... dal' će ovak raditi samo, bit neka kao mala rotacija... al da će postat pokretna! Jer će postat možda interaktivnija, da ćeš moći zumirati na dijelove, vidjeti nekakav detalj koji nisi vidio, putovati kroz ilustraciju i tak dalje i tak dalje. Mislim da će to biti vrlo, vrlo uskoro." - nije mogao biti više u pravu. Alice je upravo to što je opisao i jedan od ljepših postojećih primjera kakvu budućnost iPad tek ima pred sobom.

Još jedan primjer na tom tragu je i Marvelova aplikacija za čitanje stripova. Besprijekorna je! Ako volite stripove, obožavat ćete je. Ako ste pak developer, svakako zavirite i u njen "klon" - aplikaciju "Star Trek" koja nudi Star Trek stripove. Koliko god je Marvel app fantastičan, toliko je Star Trek app zbrljan u sitnicama. Apple bi ih mogao koristiti kao školski primjer kako raditi i kako NE raditi tematski identične aplikacije. Vrijedi probati tek toliko da se vidi razlika u dojmu koji ostavljaju.

PocketCAS mi trenutno mijenja nepostojeći kalkulator, jedući pritom malu djecu. Ako preferirate grafove (koje ima i PocketCAS), Quick Graph je odlična "zamjena" za Macov standardni Grapher.

Iako je i iPhone ponudio neke dual-user aplikacije (Tap Tap Revenge, npr.) iPad tu ideju diže na potpuno novi nivo. Ključ uspjeha je veličina ekrana, naravno. Zabavili su me Sudoku Duo i Touch Boards. Touch Boards u free verziji nudi samo tablu za igranje dame (Checkers), ali poanta je u tome što nema nikakav AI i ne nudi igranje protiv nas - jednostavno pretvori iPad u tablu s poslaganim figurama koje možemo pomicati kako god nas je volja. Najelegantniji način za nositi sve igre na ploči uvijek sa sobom!

Nazad na preinstalirane aplikacije: odlično se ponašaju. Brze su. Zahvaljujući "višku" prostora na ekranu, moramo se naviknuti na novu UI paradigmu (u odnosu na iPhone) - kod multi-document aplikacija (Mail, Notes, Calendar...) lijevi dio je rezerviran za pregled raspoloživih dokumenata, a desni za pojedini dokument. To je obično defaultni view u landscape modu, dok u portretnom dokument zauzme cijeli ekran, a (obično skrolirajući) izbornik dokumenata se poziva klikom na neku tipku.

Jedna opaska u vezi "rokovnika" - Calendar i Notes vrište za potencijalnim (grafičkom) zamjenskim temama. Nisam od onih koji pate za skinovima i nemam praksu mijenjati defaultne (Adium mi je jedini izuzetak!), ali ne bi škodilo da Apple dugoročno omogući korisnicima personalizaciju GUIja aplikacija ovog tipa. Ako ništa drugo, bojom. Iako ima više nego dovoljno prostora za prave teme, nalik na one na koje nas je naviknuo Keynote.

Kako se ponašaju aplikacije "s ajfona"? Upotrebljive su, ali ili presitne ili, dvostruko uvećane, djeluju... bljak. Na iPhoneu ću i dalje igrati Lux Touch, ali na iPadu definitivno rađe biram Wormse HD. Naravno, developeri trljaju ruke jer mi sad mogu istu aplikaciju prodati dvaput: jednom za iPhone, drugi put za iPad. Iako... postat će vrlo brzo jasno koje aplikacije su smislenije na kojoj "platformi".

Nazad na Dock. Zahvaljujući njemu, iPad može poslužiti kao priručno ogledalo. Jako je reflektivan. Zapravo, ništa više od iPhonea, ali veća površina čini svoje. iPad u Docku je idealni Picture Frame. Ako ste ikada poželjeli kupiti neki takav uređaj - vrijeme je za Plan B. Kupite iPad umjesto njega i nećete požaliti. Šteta što ga na Docku nije moguće okrenuti u landscape mode. Tu može pomoći Case, ali... to dolazi u obzir samo ako vam estetika samog iPada nije primarna.

Picture Frame ima jedan "čudan" feature - Zoom in on Faces - u startu sam mislio da će zoomati (u pokretu) fotke na lice, ali on ih jednostavno prikaže tako da fotku statično nazuma na lice. :/ Nekoga će veseliti baš tako, ali meni to izgleda kao ideja koju se moglo puno bolje odraditi. Kako god - ako odlučite napuniti foto album Playboyevom kolekcijom, isključite opciju "Zoom in on Faces". Ili napokon pogledajte koja je boja očiju Miss May.

Koliko god kritički poželimo biti prema iPadu (u softverskom dijelu), imajmo na umu da taj veliki momak nosi preusko odijelo svog starijeg brata - OS 3. Dolaskom novog OS-a, krojenog po mjeri iPada doista se imamo čemu veseliti - bit će to njegov prvi nativni OS!

Bez obzira što mi Camera Connection Kit nije bio raspoloživ, pohvalit ću ga na neviđeno. Zahvaljujući njemu, barem u teoriji, iPad može poslužiti kao JEDINO računalo - barem mojoj mami.
Pritom (mama) ima izbor switchati na iPhone ili nastaviti koristiti svoj digitalni fotoaparat i potom fotke pohranjivati izravno na iPad. U kombinaciji s nekom aplikacijom za bazičnu obradu fotki, na raspolaganju je baš sve što joj treba. Zapravo... bit će kad CroChef prestane forsirati WMV format koji je na iPadu nečitljiv.

Nadam se da će se pojaviti i nekakvo Bluetooth rješenje za prebacivanje fotki jer mi ideja dodatnih kablova (napajanje je opravdano "žično" ) uz iPad nije nimalo zabavna.

Obično ljudi pitaju "I? Jesi li zadovoljan?", a ja ne znam što bih im rekao. Kod iPhonea nisam imao i nemam dvojbi. Zadovoljan sam jer (iPhone) radi sve što mi treba. Vjerojatno ne radi sve što svima treba pa ne kažem da je idealan za sve. Ali mene zadovoljava. Kod iPada imam "glupi problem" - trenutno ne zadovoljava niti jednu konkretnu potrebu - osim znatiželje. Što zapravo i nije dobro jer takve igračke obično završe na polici, a onda ih odnesem u PEEK&POKE. No, imam dojam, potpuno subjektivan, da će iPad tek naći svoju primjenu u mojim rukama i drago mi je da je tu. Utoliko mogu reći da sam njime zadovoljan. Ako ništa drugo - veseli me. iPhone će i dalje zadovoljavati moje potrebe za telefoniranjem, igranjem u pokretu i poslužiti kao GPS za urbani geocaching. iPad vidim kao dio mobilnog ureda, pogotovo kad iWorks postane dostupan i kad "napunim" iPad s custom made aplikacijama koje mi trebaju za posao.

Ako dvojite treba li vam iPad ili ne, pokušajte o njemu razmišljati kao o kućnom ljubimcu: ne treba vam. Ali dođe, osvoji vas na prvi pogled, možda se i popiša na tepih, ali povežete se za cijeli život. Nakon toga vam više ne padne na pamet pitati "što ćete s njim".
04.05.2010 | 11:30
Ova metafora sa kucnim ljubimcem je "spot on"!
04.05.2010 | 17:51
Nije mi samo jasno kako syncanje s našim storeom i iTunesima ne radi ako se u HR store-u već prodaju neke aplikacije samo za iPad, npr. Elements, časopisi itd...?

Ja svoj primjerak očekujem ovih dana i koliko sam iz teksta shvatio, neću ga moći "otključati" na iTunesima ako imam naš store i US store? Jer to nije do storea, nego iTunesa?? I još gore, ništa od aplikacija koje sam već kupio za njega i na HR, a neke i na US storeu??

04.05.2010 | 19:10
Nije mi samo jasno kako syncanje s našim storeom i iTunesima ne radi ako se u HR store-u već prodaju neke aplikacije samo za iPad, npr. Elements, časopisi itd...?

Ne radi (za sad) izravno s iPada. Ali radi preko iTunesa na računalu pa od tamo skineš što ti treba i kad syncaš iPad, sve se uredno prebaci.

Ja svoj primjerak očekujem ovih dana i koliko sam iz teksta shvatio, neću ga moći "otključati" na iTunesima ako imam naš store i US store? Jer to nije do storea, nego iTunesa?? I još gore, ništa od aplikacija koje sam već kupio za njega i na HR, a neke i na US storeu??

Zbunio si me pitanjem. Ako ti postojeća kombinacija storeova radi na iPhoneu, radit će ti i na iPadu. Trenutno je jedini nedostatak to što Store (koji god ili koje god) ne možeš koristiti izravno s iPada. Sve u svemu - nije za paniku.
04.05.2010 | 21:29
@Djipi Mislim da se iza jabučice nalazi wifi sklop, i da je zato prilično velika. Slično kao i na iMacu. Ovo da ne možeš koristiti Store izravno na iPadu mi nije jasno, jel možeš pojasniti?
04.05.2010 | 21:41
@Djipi Mislim da se iza jabučice nalazi wifi sklop, i da je zato prilično velika. Slično kao i na iMacu.

Ako je tako, ima smisla. Meni bi definitivno bilo draže da je iza sve od aluminija i bez vrišteće "propagande", ali ako se mora - mora se.

Ovo da ne možeš koristiti Store izravno na iPadu mi nije jasno, jel možeš pojasniti?

Imam account samo na HR Storeu pa kad na iPadu kliknem na App Store (ili na iTunes) dobijem poruku "Cannot Connect to the App Store" i ispod nje "The App Store is not supported in this country".

Ti imaš US account ili oba? Ako imaš oba, zanima me kako se takva konfiguracija ponaša na iPadu?

I kako zapravo koristiš US account (ako ga imaš) - regularno (US adresa, US kreditna kartica), "kemijaš" (lažna adresa, skidanje samo free appova ili kupovina preko gift certificatea)... ili nešto treće?
04.05.2010 | 21:58
Za jabučicu; koliko sam shvatio aluminij ne propušta signal dovoljno dobro, ili uopće, da bi bio dobar za wifi.

Što se tiče accounta, da ja sam na lažnom američkom, to sam si uključio svojevremeno jer me silno ljutilo što Google Earth nisam mogao preuzeti sa našeg. Koristim samo besplatne aplikacije, jer bi i kreditnu karticu morao imati na toj adresi na kojoj sam lažno prijavljen. Gift nisam nikada koristio.

Iskreno ova me situacija sve više muči, zbog iPada. Planirao sam uzeti iWork, ili barem Pages, a za sada ništa od toga, jer naš Store ne nudi kupovinu aplikacija Možda pomoću giftova, vidjet ću.

Osim svega navedenog američki mi je račun predobar za iTunse jer uživam u predavanjima sa njihovih sveučilišta, brojnim podcastima, a nađe se i pokoji besplatni film.
04.05.2010 | 22:57
Što se tiče accounta, da ja sam na lažnom američkom, to sam si uključio svojevremeno jer me silno ljutilo što Google Earth nisam mogao preuzeti sa našeg. Koristim samo besplatne aplikacije, jer bi i kreditnu karticu morao imati na toj adresi na kojoj sam lažno prijavljen. Gift nisam nikada koristio.

Koristiš SAMO američki account ili koristiš oba? Zanima me kako se aplikacije ponašaju u slučaju korištenja oba, a tlaka mi je to testirati. "Tlaka" u smislu da imam paranoju da će se Steve jednog jutra, taman kad ja registriram fake account, probuditi i u duhu Jušnog Nacista iz Seinfelda, trajno banati sve "fejkere" iz Storea, ukinuti im Dev accounte i uključiti self-distract svake điđe na kojoj se vidi jabučica.

Iskreno ova me situacija sve više muči, zbog iPada. Planirao sam uzeti iWork, ili barem Pages, a za sada ništa od toga, jer naš Store ne nudi kupovinu aplikacija Možda pomoću giftova, vidjet ću.

I meni treba zbog iWorka, ali ne sumnjam da će biti raspoloživ u HR Storeu. No, Google Earth vjerojatno neće, kao što nije ni iPhone verzija. Mrmlj. Na iPhoneu sam iz tog razloga ostao zakinut za Civilization.

Osim svega navedenog američki mi je račun predobar za iTunse jer uživam u predavanjima sa njihovih sveučilišta, brojnim podcastima, a nađe se i pokoji besplatni film.

Nema li tih predavanja i na HR accountu, pod "iTunes U"? Filmova nema, to znam.
04.05.2010 | 23:09
Vjerujem da se iPad ponaša s dva accounta jednako kao iPhone. Ja imam takav slučaj i jedini problem koji imam je taj da se aplikacija kupljena u jednom storeu mora updateati baš u tom, dakle kada npr. ideš na "update all free" moraš switchati accounte da bi dobio sve što ti treba.
04.05.2010 | 23:20
Siguran? Pitam zbog ovakvih priča: halturl.com/yixb
04.05.2010 | 23:40
Da koristim samo US account. Za iWork me muči to što na HR nema mogućnosti kupovine aplikacija, zar ne? Neka komplikacija sa našim karticama ako se ne varam?
04.05.2010 | 23:44
Za iWork me muči to što na HR nema mogućnosti kupovine aplikacija, zar ne?

Da, nema (još) mogućnosti kupovine Appleovih iPad aplikacija. Mnoge druge su uredno raspoložive.

Dakle, u pitanju je samo Appleova politika da svoje proizvode stavi u ponudu kad i sama platforma formalno dođe u neku zemlju (u ovom slučaju u Hrvatsku). Taj dio mi je jasan i razumljiv. Ne kažem da je praktičan po korisnike koji pohitaju po svoj primjerak na drugi kraj svijeta, ali to je već naš problem.

Neka komplikacija sa našim karticama ako se ne varam?

Kakva komplikacija?
04.05.2010 | 23:49
Đipi, ma znam za to, nije to problem. Ako baš imaš takvu aplikaciju - samo ručno skineš zadnju verziju ili je pobrišeš i kupiš na drugom accountu opet. Napravio sam to za par njih (među ostalim i za SociAll) i sve je radilo ok.

Briga iPad odakle to u tvojim iTunesima, a tamo nije bed svičati accounte, a sve aplikacije ulaze u istu bazu i zajedno se sinkaju.

Ajde skini za probu GoogleEarth...
04.05.2010 | 23:52
Nisam siguran, ali bilo je riječi o tome kako nije moguće kupovati glazbu sa iTunesa zbog što netko u našoj državi, tipa zamp, ne zna tko bi i kako naplatio porez, kome ide zarada. Pretpostavio sam da je slično i sa aplikacijama, pa da ih zato nije moguće kupovati. Pod "kartice" sam smjestio čitavu tu paradu sa različitim domaćim institucijama.
05.05.2010 | 00:03
Đipi, ma znam za to, nije to problem. Ako baš imaš takvu aplikaciju - samo ručno skineš zadnju verziju ili je pobrišeš i kupiš na drugom accountu opet. Napravio sam to za par njih (među ostalim i za SociAll) i sve je radilo ok.

Primjeti da ti pod "kupiš" misliš na free app, a ja pod "kupim" mislim na nešto što actually moram i platiti.

Što bi značilo da ako "nestane" account, odoše i (novcem, a ne klikom) kupljene aplikacije.

A zašto bi nestao account? Zbog Jušnog Nacista. K vragu i account, neka nestane, neću skočiti kroz prozor zbog stotinjak dolara ako sam preko tog accounta kupio iWorks i C&C Red Alert. Ali Jušni Nacist ima potpuno pravo otići korak dalje i formalno me banati sa svih accounta zato što kršim license agreement pa makar to činio "samo" lažnim predstavljanjem prilikom kreiranja US accounta.

Ako pak mogu otvoriti US account predstavivši se vlastitim podacima (mogu li?), onda to mijenja na stvari jer moguće da u tom slučaju ne kršim pravila.

Briga iPad odakle to u tvojim iTunesima, a tamo nije bed svičati accounte, a sve aplikacije ulaze u istu bazu i zajedno se sinkaju.

Pa svakako ga je briga jer zna uz koji Store su vezane. U tome i je problem.
05.05.2010 | 00:07
Nisam siguran, ali bilo je riječi o tome kako nije moguće kupovati glazbu sa iTunesa zbog što netko u našoj državi, tipa zamp, ne zna tko bi i kako naplatio porez, kome ide zarada. Pretpostavio sam da je slično i sa aplikacijama, pa da ih zato nije moguće kupovati. Pod "kartice" sam smjestio čitavu tu paradu sa različitim domaćim institucijama.

Ne, srećom nema s tim veze. Pojedine aplikacije mogu imati problema s, primjerice, patentima (koje sadrže), ali ove Appleove su samo stvar politike prodaje. Što je bolje od ovih prvih jer ih možemo očekivati "uskoro". A Google Earth tek kad netko iz Google Earth tima primjeti Hrvatsku unutar vlastite aplikacije, prebroje iĐiđe po glavi stanovnika i ako zaključe da smo isplativi, nazovu Šteficu u Pravnoj službi da provjeri jesmo li i licencno podobni.
05.05.2010 | 00:14
Vidiš to nisam znao, čitavo vrijeme sam na US accountu pa ne pratim zbivanja na HR. Što se tiče otvaranja US acc. Njega, Jušnog, samo brine da ti je adresa, poštanski broj, savezna država i grad stvaran, možeš mu napisati adresu nekog lokala, kafića, bilo šta. Ime i prezime ne provjerava, adresu provjerava. Ako uz te podatke vežeš i karticu tu bi moglo biti više komplikacija.
05.05.2010 | 00:21
OK, ali upravo da se dogodi i najgore - što te briga ako izgubiš aplikacije iz alternativnog accounta? Tamo za sada kupuj samo free aplikacije i to je to!

Inače, mislim da je ta mračna varijanta prilično nemoguća da bi sigurno riskirali tužbu (da netko izgubi plaćenu aplikaciju). Dakle, vozi...
05.05.2010 | 00:26
Vidiš to nisam znao, čitavo vrijeme sam na US accountu pa ne pratim zbivanja na HR. Što se tiče otvaranja US acc. Njega, Jušnog, samo brine da ti je adresa, poštanski broj, savezna država i grad stvaran, možeš mu napisati adresu nekog lokala, kafića, bilo šta. Ime i prezime ne provjerava, adresu provjerava. Ako uz te podatke vežeš i karticu tu bi moglo biti više komplikacija.

Ne bih vezao karticu, uzdam se u Gift Certificate opciju ako ikad dođe do toga.

U međuvremenu ću se truditi ne prekršiti license agreement zbog nečeg trivijalnog poput luksuza Google Eartha. Ako ništa drugo, možda zbog tog čina u drugom životu budem odlikovan lentom Beskonačne petlje s ordenom Richarda Stallmana.
05.05.2010 | 00:27
Inače, mislim da je ta mračna varijanta prilično nemoguća da bi sigurno riskirali tužbu (da netko izgubi plaćenu aplikaciju). Dakle, vozi...

OK, priznat ću - zapravo sam lijen switchati accounte.
05.05.2010 | 00:35
Kad smo kod ove teme gdje je moguće kupiti gift certificate, prodaje li ga naš zastupnik za apple? Čitao sam da ima problema sa nekim ilegalno izradjenim kopijama?
Djipi ima li tvoj iPad na tipkovnici slovo dj, moj očito nema i to je jedini znak koji fali.
05.05.2010 | 15:22
Kad smo kod ove teme gdje je moguće kupiti gift certificate, prodaje li ga naš zastupnik za apple?

Apcom? Ne.

Djipi ima li tvoj iPad na tipkovnici slovo dj, moj očito nema i to je jedini znak koji fali.

Fakat! Nisam uopće išao za tim. Nema! Pretpostavimo da će doći s iPadom.
05.07.2010 | 12:55
Koja je best buy torba za iPad store.apcom.hr/softskinsleeveforipadblack-p-334.html ovak nešt i gdje najbolje kupit?
05.07.2010 | 14:16
Evo jučer san ima iPad prvi put u ruci...
...moran priznat, sve to lipo izgleda, ali mene ne zanima ništa na njemu osim mogučnosti crtanja i slikanja...

otvorija san Brushes... i ... fantazija...

Ka šta Djipi kaže: "Vrijedi $499 + cijena Brushesa ($7.99) samo za imati hi-tech crtaću pločicu"

...ekran dovoljno velik, prenosiv,dobar izbor brusheva,color wheel zgodan, 6 layera,normal, multy, screen, ovrly... sasvim dosta... a brz za popizdit
fali samo olovka, i od brusheva nekakav palet knife ... exportira fajl u max. 6144x4608 piksela , jpg,png i tiff ....

ma odlična stvar...

..još samo da je imat novaca

... mogu jedino u oglas :

" akademski slikar daje sliku ( ili dvi ), tehnika acryl na platnu, u zamjenu za iPad " )))
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 7 minuta
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.24 Seconds

Provided by iJoomla SEO