iPad Pro 2018 ili Air 4 2020?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPad Pro 2018 ili Air 4 2020?

25.05.2021 | 00:09
Imam priliku se počastiti se novim iPad-om, putujem ovaj tjedan za Njemačku, i tamo bih ga uzeo, pa ako može koji savjet od vas iskusnih Jabučara..

Dakle dvojba mi je između Pro 11" 2018-te i ovaj novi Air 4 2020, malo sam popratio cijene i ona im je slična, tako da to je to što se tiče cijene.

Gledao sam malo recenzije za i protiv jednog i drugog, sve je to tu negdje po specifikacijama..

Pro 11" ima Face ID, Air 4 ima Touch ID, procesor je od Pro 11" - A12X, a od Air 4 - A14, šta mislite da li bi oni mogli izdržati sljedeće 3-4 godine korištenja?

Da li tko ima koji od ta dva modela, da mi da kakav savjet? Uzeo bih 64GB Wi-Fi, znači osnovni model.

Jel koristi tko nešto od to dvoje?

Ako može neki brzinski savjet, jer mi je malo hitno..
25.05.2021 | 10:41
Nije direktan odgovor ali čisto za usporedbu moj Ipad Air 2 kupljen krajem 2016. (predstavljen 2014.) i dan danas radi super - baterija odlična i dalje drži cca. 5-6 sati na Wi-Fi, kad čitam knjigu razvučem i na 7+, surfanje, e-mail, YouTube, Neftlix, čitanje knjiga, PDF-ova i light office stvari odrađuje bez greške. Ne igram se puno ali npr. Monument Valley 1 i 2 rade odlično. Žao mi ga prodati i kupovat novi jer mi je ovaj sasvim dobar ali da kupujem uzel bi Pro 11" i to ovaj skroz novi sa M1 čipom.

Makar po meni koji god da uzmeš miran si barem 5 godina, ako ovaj moj starac radi dobro onda i sa novim modelom nebudeš imal problema.
25.05.2021 | 10:55
Ja bi uzeo Air čisto jer je noviji model. No, ako si pro korisnik - bez razmišljana Pro.
Na svoje proizvode  garantira sedmogodišnju softwaresku podršku, kao i rezervne djelove u slučaju kvara. Nakon sedam godina, ostaješ na istom OS-u a zamjene tražiš po servisima koji nisu pod licencom Applea.
Neka me isprave ljudi ako sam išta ovdje krivo napisao, ali mislim da je tako.
To je još jedan + za Air u slučaju da si prosječan korisnik.
25.05.2021 | 11:34
Ja imam Air 2020... obnovio sam svoj Pro 9" iz 2017 (kupljen 2017, nisam sad siguran koji je bio model). Uz takav "skok' Air me odusevljava. Meni iPad pruza "paperless" zivot i koristim ga jako puno. Pro iz 2018 nisam imao u rukama, pa ne mogu usporedivati. Ali, kako i sam kazes, sve sto si procitao kazuje da je "to sve tu negdje", ja bih definitivno isao na noviji model, Air 2020.
25.05.2021 | 11:38
Osnovno je pitanje za što bi ga koristi?
Ako ti baš treba pro model, onda nema dileme, u suprotnome noviji.
Ja sam uzeo iPad osnovni model (10.2", 32GB) i bitno mi je bilo da radi olovka, ostalo je nevažno.
Veselo radi mislim 3 godine.
Za nadogradnje se ne brinem jer kad više ne bude bilo nadogradnji kupiti ću novi za 379 €.
25.05.2021 | 11:46
jura22 kaže:
Za nadogradnje se ne brinem jer kad više ne bude bilo nadogradnji kupiti ću novi za 379 €.

Ma apsolutno. To sam napisao više za kompove, neka se nađe ako je nekome bitno.
25.05.2021 | 12:51
@moonlike - kako si zadovoljan sa Airom? Kako radi Touch ID? Kakva je baterija? Jesi uzeo Wi-Fi ili Cellular?

Ne znam nisam sam šta uzeti, Pro 11" ima 120Hz ekran, 4 zvučnika, i tako dalje..
25.05.2021 | 13:34
invictus kaže:
@moonlike - kako si zadovoljan sa Airom? Kako radi Touch ID? Kakva je baterija? Jesi uzeo Wi-Fi ili Cellular?

Ne znam nisam sam šta uzeti, Pro 11" ima 120Hz ekran, 4 zvučnika, i tako dalje..

Nakon iPad-a 9" iz 2017, Air 2020 me odusevljava. Znaci usporedujem ta dva. Baterija traje bez greske dva do tri dana, uz moj nacin upotrebe, a koristim ga zaista puno. Preko dana poslovno (zabiljeske, podsjetnici, citanje i obrada dokumenata, email, web...). Uglavnom ako nisam za svojim radnim stolom, a to je dosta cesto, iPad odraduje sve. Nakon posla, posluzi za citanje casopisa, imam kindle na njemu (mada imam i sam kindle, pa manje iPad za to koristim), pogledam kakav film na netflixu... Uglavnom je u [pogonu stalno i u tom rezimu dva tri dana baterija traje (puna tri dana nategnuto, ali dogodi se).

Touch ID radi besprijekorno. Tu tehnologiju je Apple dovoljno razvio i ima iskustva, tako da neces imati s tim problema. Ja nemam... brzo i responzivno.

Nisam uzeo Cellular vec WiFi. Meni osobno cellular nema smisla jer puno putujem.

Ima i Air 2020 cetiri zvucnika, a na koliko je herca ekran, nemam pojma...
25.05.2021 | 13:44
@invictus - vidi ovaj review.
25.05.2021 | 13:59
Air 2020. Uzimas osnovni model, znaci pretpostavljamo da neces krcat terabajte RAW fotografija, nego ce sluzit kao i meni, za couch&surf.

Uz jeftiniju cijenu, duze ce trajat sto se tice softvera, bar godinu dulje. A i sada imas i usb c na air 4 tako osim ekrana nema prevelika razlike.
25.05.2021 | 14:50
Ja sam imao istu dilemu i kupio sam iPad Pro 2020 256GB. Kostao me isto para kao i Air a dobio sam ekran 120Hz. Platio sam ga mislim oko 800-900 eura prije par mjeseci.

Uzeo sam i Apple Pencil (ni sam ne znam zasto). Radi savrseno ali je pljacka ziva sto se cijene tice

Nemas ti tu sta pogrijesiti, oba uredjaja ce raditi besprijekorno narednih 5 godina.
25.05.2021 | 15:03
USB-C port je bolji jer ima deklarirano veću struju napajanja i može goniti stikove i diskove koji ne rade preko lightning kabela.
Barem ja nisam na svoj iPad (koji ima lightning konektor) uspio spojiti Samsung T3 disk, dok na USB-C ide.
To je u slučaju ako se uzme iPad s malom memorijom i želi je se proširiti.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 10 minuta
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...
  • drlovric: Ja nekako vjerujem da ovo nije bilo jos uvijek ni planirano, vec su to sfusali na brzinu da izadje prije vremena. Cisto da malo zamaskiraju AI blazamu. Da se pise o necemu drugome. NIkakvu konkretnu vrijednost korisnici nisu dobili ovom promjenom.
  • CoffeePod: @drlovric Malo je reć da su se za*ebali. Prezentacija na WWDC je izgledalja lijepo, ali to su bili cherry pickani trenutci, i sve je bilo uvećano. Liquid Glass ne funkcionira dobro na našim malim ekranima.
  • CoffeePod: @hal9000 Probao ga na M2 Airu od djevojke, jer se njoj svidio dizajn sučelja. Ukratko, laptop je vidno usporio sa animacijama, performanse su zagušene. Stvarno je istina da treba pričekati tek idući release kada se ovako velike promjene naprave. Što se mene tiče, svi xOS26 su i dalje Beta.
  • hal9000: @Yonkis: :D :D :D
  • drlovric: .1 bete vec doziraju transparentnost. Skontali su da su na puno mjesta pretjerali, pa se to sada mijenja sa frosty staklom :)
  • Yonkis: hal9000: pretvorio sam se u uho
  • hal9000: Novi dizajn novog MacOS-a je TRAGEDIJA!
  • CoffeePod: Samo se sjetim njegove izjave "We don't ship junk!"
  • CoffeePod: Mene iskreno zanima reakcija Jobs na Tahoe26 i novi iOS26. Znam da je samo volio "lickable" user interface ali ovo izgleda toliko cartoony i bloated da se izgubio premium look.
  • hal9000: Ako ne revolucionaran (a siguran sam da bi ih bilo), što god da je, bilo bi bez kompromisa i jednostavno radilo bez je*emti.
  • VanjusOS: sve nas zanima što bi bilo da je još poživio... da li bismo imali još koji revolucionarni proizvod? ja sam uvjeren da bismo imali i više od jednog..
  • hal9000: @VanjusOS: Ah, kad se sjetim Jobs-a i kako je dobro vodio Apple, dođe mi da sada zaplačem. Kako u zezanciji znam reći: "Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno!"
  • VanjusOS: jučer bila godišnjica Jobsove smrti - zar nitko nije se sjetio toga?
  • dpasaric: Vidim da vam treba više ljubavi, pa nešto s puno pozitive... :)
  • dpasaric: Novi članak na naslovnici! :)
  • drlovric: Ako imamo nekog vlasnika pausalnog obrta, molim da mi se javi. Hvala.
  • Bertone: Sad sam zbunjen, toliko da sam išao googlati da li se što promijenilo oko pojma "tašt", ali kako nije, ne razumijem pitanje ili zašto si došao do takvog zaključka :/
  • drpongrac23: @Bertone- Zašto si pun taštine?!?!
  • Tito: Baš gleado prošli tjedan u Kinoteci
  • Yonkis: [link] ako niste gledali u kinu (Art Kinu) onda morate pogledati na HRT2, večeras, rekao bih da je must-see za sve koji su iz Rijeke
  • Bertone: I tako se od pitanja da li djetetu (za koje ne znamo koliko ima godina) isplati uzeti laptop, došli smo do čiji je ve*i :D
  • jura22: Naveo primjer. Postoje i editori za jednanzbe na macOS-u.
  • smayoo: Pages koristi standardni LaTeX za jednadžbe, kao i LibreOffice (LO ima još i neki legacy sistem od OpenOfficea), a MS Office koristi svoj neki vrlo nepraktičan sistem, oduvijek. Tko piše puno jednadžbi u svojim tekstovima, nauči se LaTeXu jako brzo i puno je brži i efikasniji nego s MSO, na bilo kojoj platformi.
  • jura22: Za unijeti jednandžbu u Pages treba naučiti prohgramirati.
  • jura22: MSO na macOS-u ne radi kao na WIN. Recimo Mail Merge je neupotrebljiv ako ima iole više slogova. Kao tekst procesor je OK, ali je i Pages isto OK.
  • drlovric: Ako bas hoces Air, instaliraj Parallels i opet vrti nativnu verziju Win Office paketa. Radi to dobro.
  • drlovric: Autori MS Office za Win i Mac nisu nikada otisli niti na team building, a kamoli radili skupa. Ta dva proizvoda nemaju zive veze jedan s drugim :)
  • Bertone: Kako to? Pa rekao si da MacOS bolje koristi hardverske resurse :P
  • drpongrac23: @Bertone - evo vidiš, baš suprotno. MS Office na PC-u radi daleko brže i uglađenije nego na Mac-u. Baš si fulao od prve :)
  • Yonkis: jer jabučnjak nije optimiziran ;/
  • ping: Zašto na iPadu ne mogu skrolat u vikalici?
  • Bertone: Imaš pravo, M$ Office na PC-u i W11 piše što korisnik stisne na tipkovnici, dok na MBP i MacOS-u isti taj office radi na misli korisnika :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.10 Seconds

Provided by iJoomla SEO