iPad 7 - novinarski suputnik
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPad 7 - novinarski suputnik

13.12.2019 | 01:07
Pozdrav svima!

Ima li netko iz novinarske branše da za posao koristi, barem povremeno ili kao pomoćno računalo, iPad 7 s donje poveznice?... Zanime me koliko je sposoban obraditi fotografije u rezoluciji za tisak te audiozapise, a mozda i videozapise?... Plus bi bilo ako je u stanju koristiti odgovarajuće programe za navedene poslove iz Adobe CC paketa, ali nije uvjet.

https://store.com.hr/proizvodi/ipad-7?option_values%5B%5D=34&option_values%5B%5D=8&option_values%5B%5D=19

P. S. Ispričavam se na pogrešnom naslovu!
13.12.2019 | 09:16
Prvo, to nije iPad mini

Ne vidim zasto te ne bi sluzio za ono sto trazis. Nemoj koristiti Adobe CC, jer prvo na iPadu nije u punoj snazi i imas samo photoshop. U tom slucaju ti nedostaje i video i zvuk.

Za funkcije koje si naveo preporucio bi ti za obradu sliku ugradenu Photos aplikaciju i Affinity Photo za malo "zahtjevnije" slucajeve. Videozapise sumnjam da ces raditi nesto prekomplicirano pa pretpostavljam da ti treba nekakvo jednostavno linearno rezanje videa da posaljes redakciji i sl. Opet ugradena Photos aplikacija je tu dostatna, a Apple-ov iMovie tu radi cuda za on-the go. Nisam proucavao, ali Luma Fusion je go-to video editor na iPadu. Audio zapise rjesavas sa Voice Memos i GarageBand-om. Dobro prostudirati softver i mislim da nemas nikakvih problema s onim sto zelis postici!
13.12.2019 | 09:20
stefanjos kaže:
Prvo, to nije iPad mini

... Da, da, znam! Ispričao sam se u posljednjoj rečenici radi pogrešnog naslova. Nisam znao kako ga ispraviti nakon objave : (

Hvala na odgovorima!
13.12.2019 | 12:43
Naslov teme ispravljen.
14.12.2019 | 01:13
... Hvala!
19.12.2019 | 01:27
stefanjos kaže:
Prvo, to nije iPad mini

Ne vidim zasto te ne bi sluzio za ono sto trazis. Nemoj koristiti Adobe CC, jer prvo na iPadu nije u punoj snazi i imas samo photoshop. U tom slucaju ti nedostaje i video i zvuk.

Za funkcije koje si naveo preporucio bi ti za obradu sliku ugradenu Photos aplikaciju i Affinity Photo za malo "zahtjevnije" slucajeve. Videozapise sumnjam da ces raditi nesto prekomplicirano pa pretpostavljam da ti treba nekakvo jednostavno linearno rezanje videa da posaljes redakciji i sl. Opet ugradena Photos aplikacija je tu dostatna, a Apple-ov iMovie tu radi cuda za on-the go. Nisam proucavao, ali Luma Fusion je go-to video editor na iPadu. Audio zapise rjesavas sa Voice Memos i GarageBand-om. Dobro prostudirati softver i mislim da nemas nikakvih problema s onim sto zelis postici!

... Ono što mi nedostaje od karakteristika savršenog mini iPada je njegova osjetljivost. Znam da postoje, vjerojatno efikasne, zaštitne navlake koje štite od vode i udaraca ali on je osjetljiv i na hladnoću i na vrućinu. Onako baš je neki "uredski tip" : )

(Osim toga dosta su mu skupi i adapteri za memorijske kartice, preko kojih ću ponekad trebati prebaciti fotografije ili audio/videozapise na tablet za obradu.)

Zato sam počeo "škicati" proizvođače robusnijih modela...

Bluebird BP50 7-inch Rugged Tablet Computer
Operating: -20 C to 60 C
Cijenu nisam uspio pronaći : (
https://www.handheldireland.com/index.php?route=product/product&product_id=79&tag=Bluebird+BP50+Rugged+Tablet+Computer++-+Android

GETAC ZX70 - 849.00 €
Operating: -21°C to 60°C.
rugged.com.pl/en/getac/fully-rugged-andr...blet-getac-zx70.html

DLoG AIM-65 - 881.00 € / 791.00 € / 737.00 €
Semi rugged tablet 8"
Operating: -10 ~ 50 °C
rugged.com.pl/en/advantech-dlog/industri...let-dlog-aim-65.html

TOUGHBOOK FZ-L1 - $849.00 (rabljeni)
Operating: -10 °C to 50 °C
toughruggedlaptops.com/new-tough-rugged-...ew-configurable.html

Itd, itd...

No zbog cijena morao sam spustiti pogleda na nešto jeftinije od ponude iz gornje kategorije pa mi se učinilo da bi Tablet Samsung Galaxy Tab Active 2 T395, black, 8.0/LTE (od 3.616,00 kn) možda mogao biti best buy izbor.
https://www.protis.hr/products/details/tablet-samsung-galaxy-tab-active-2-t395-black-80lte/135055?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

Ako me netko želi na nešto upozoriti glede tehničkih specifikacija, koje bi mi mogle stvarati poteškoće u nekom od poslova za koje sam naveo da bih na njemu radio, bit ću mu zahvalan na tome.
19.12.2019 | 08:43
Zašto iPad 7 (379EUR) nije dobar?
Za njega imaš i masku: urbanarmorgear.com/collections/ipad

Dodatna memorija može ići preko Cloud servisa. Ovo s memorijom baš nisam shvatio.
Ako slikaš s fotoaparatom, vjerojatno ima W i-Fi konekciju i slike tako prebaciš, obradiš i pošalješ internetom. Trebati još telefon koji može podići HotSpot.
20.12.2019 | 08:27
iMo
... Ono što mi nedostaje od karakteristika savršenog mini iPada je njegova osjetljivost. Znam da postoje, vjerojatno efikasne, zaštitne navlake koje štite od vode i udaraca ali on je osjetljiv i na hladnoću i na vrućinu. Onako baš je neki "uredski tip" : )

Ne znam iz cijega ili kojega iskustva ovo dolazi... iPad je vjerojatno najbolja, najisplativija investicija od cijelokupnog Apple asortimana. Dakle mogu pricati o ekstremima bez problema... od +51 (Zapadna Sahara) do -22 (Ukraina), i sve izmedu, da ne nabrajam. U oba slucaja, ne pricam o par dana posjete vec o poslovnom, dugorocnom boravku. Kada nisam za radnim stolom u uredu, a to je barem 50% vremena, iPad mi je osnovni alat, odnosno u 90% slucajeva jedini van ureda. iPad je razlog sto sam usao u potpuno "paperless" radno okruzenje... da sad ne idem u detalje cemu sve sluzi.

U mome slucaju radi se o iPad Pro 9,7". Ta napravica ne staje, ne kvari se, ne steka ili sto god. U svim uvijetima u kojima sam ga imao i radio na njemu (vrucina, pijesak, prasina, snjeg i led itd.), pa mogu i potvrditi i neke lagane kise (tu naravno uz malo vise opreza) nikada ja nisam imao niti jedan problem. Pokusavam sam sebi opravdati update na noviji model, i ne mogu. Ovaj radi jednostavno savrseno i ne da se

Na njemu je UAG zastita (jedna od ovih sto je spomenuo jura22.

Od vode ga nece nista zastiti, ali kako rekoh i neke kisne situacije su odradive.
21.12.2019 | 00:49
... Moonlike, hvala na komentaru.
29.12.2019 | 20:57
Nastavno na temu, kupio adapter iako ima lightning ulaz u koji se ušteka kabel za napajanje, mehanički disk 2,5" NE rade.
Radi sigurno USB stick i Card Reader.
iPad ne zna pročitati sirovi format, već pretvara u .tiff ili ne pretvori (svaki RAW ima mali thumbnail u sebi pa to prikaže).
S .jpeg nema problema.
SSD na USB nisam probao jer nemam tu kombinaciju, ali imam osjećaj da bi trebao raditi (mada sumnjam da budu radili baš svi diskovi).

Bez lightning napajanja niti stick niti SD kartica ne mogu biti pročitane jer iPod javi da nema dosta snage na izlazu.

Adapter je oko 45€ i njie jeftin, ali kome treba neka ne žali za novcima.

MK0W2.jpeg
30.12.2019 | 00:37
... Hvala na info, jura22!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 2 sati
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO