iOS 14
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iOS 14

16.09.2020 | 13:27
Navodno danas izlazi novi iOS14, sa velikim redizajnom.
Hoćete li ga odmah skinuti ili čekate da se stabilizira prvo?
Ja ga skidam odmah u 19h čim izađe
16.09.2020 | 14:49
Ne izlazi navodno vec provjereno i od Apple zvanicno potvrdjeno

Ja mobitelom kruh zaradjujem pa zdrava logika kaze da bi trebao sacekati par dana da vidim kako se ponasa drugim ljudima, mada u vecini slucajeva nisam nikada imao problema prilikom upgrade.

Vjerojatno cu instalirati cim izadje
16.09.2020 | 15:51
Ja.ću za cca 6-12 mjeseci
16.09.2020 | 17:07
Da li vas smeta ono agresivno silovanje iOS-a za nadogradnjom?
16.09.2020 | 17:13
Uvijek volim biti up to date sa svim softverom, često mi se to i obije o glavu
16.09.2020 | 17:27
jura22 kaže:
Da li vas smeta ono agresivno silovanje iOS-a za nadogradnjom?

Smeta donekle, ali ne dozvoljavam da me naživcira
17.09.2020 | 02:02
Nikada ne žurim s dogradnjama, dakle barem desetak dana da većina kaže da je sve ok.
  • Dijete
  • Posjetitelj
17.09.2020 | 03:15
Probudio sam se ujutro i ios 14 je bio instaliran.... Nisam primijetio da su mi na novom telefonu download i updates bili po defaultu ukljuceni...

JBMTMJKBŽJ, kak bi reko Gaston...
17.09.2020 | 10:10
Odlican iOS14. Super sam zadovoljan za sada
17.09.2020 | 10:44
A ono guranje COVID-19 neke aplikacije/praćenja ili što je već to, na mala vrata u sustav?
A gdje su ostale boleštine?
17.09.2020 | 10:46
Dijete kaže:
Probudio sam se ujutro i ios 14 je bio instaliran.... Nisam primijetio da su mi na novom telefonu download i updates bili po defaultu ukljuceni...

JBMTMJKBŽJ, kak bi reko Gaston...

Ovo "J" na kraju je Jobs?
  • Dijete
  • Posjetitelj
17.09.2020 | 11:09
jura22 kaže:
A ono guranje COVID-19 neke aplikacije/praćenja ili što je već to, na mala vrata u sustav?

To je uslo vec sa 13.7
17.09.2020 | 11:56
Maknuli su na PHONEU 4 favorita!!! Sranje...
17.09.2020 | 12:00
jura22 kaže:
A gdje su ostale boleštine?

Nije baš na mala vrata s obzirom na to da se tisuće puta pisalo o tome i da je sve s tim u vezi transparentno.
Prvi put je Exposure Notification API implementiran s iOS-om 13.5, ali zahtijevao je da svaka država razvije vlastitu aplikaciju koja koristi taj API. Kod nas je to napravio APIS i min. zdravstva, a aplikaciju su nazvali "Stop COVID-19". Problem je što mnoge države debelo kasne u izradi takvih aplikacija, pa su Apple i Google ugradile API u sam OS. Apple je to napravio s iOS-om 13.7. Navedeni "COVID-19 exposure notification system" je zadano isključen. Bez obzira na to i dalje će mnoge države imati i svoju aplikaciju povezanu s tim API-jem, ali sad postoji rješenje i za one koji iz ovih ili onih razloga nisu razvili vlastitu aplikaciju.

Sve se zasniva na dobrovoljnoj bazi, nema prisilnog praćenja, nema napuštanja podataka s uređaja, sve je anonimno i sve je kriptirano. Problem je (posebno kod nas) što se izgubilo povjerenje u institucije, pa više nitko nikome ne vjeruje čak i kad se radi o čuvanju zdravlja i spašavanju života, a sve to skupa vodi u jedan ozbiljan kaos.

cov19.png
17.09.2020 | 12:59
"...nema prisilnog praćenja.."
Nema JOŠ prisilnog praćenja!
17.09.2020 | 13:06
Od prisilnog je puno efikasnije dobrovoljno praćenje. 90% populacije je dobrovoljno pristalo na sve moguće oblike praćenja i prisluškivanja još odavno. Ako su dali taj pristanak Googleu, vlasti niti ne moraju izmišljati toplu vodu, jednostavno plate Googlu za te podatke.
17.09.2020 | 14:53
Koliko je Smayoo u pravu, te koliko sve te notifikacije i push obavijesti uz tracking i davanja suglasnosti Appleu da prati rad vašeg mobitela u cilju "poboljšanja usluga", nedavno sam se uvjerio i - koliko troše bateriju.
Kako imam iPhone 8, preko dana bi se ispraznio i do 70% i zbog starosti moba mislio sam da je to normalno.
Nakon uputa u ovom videu, preko dana se baterija isprazni oko 30%. Plus što su isključena sva moguća praćenja u non stop modu i slična nepotrebna podešavanja.
17.09.2020 | 23:21
Sve je to ok, ali osnovna razlika je što Apple stvarno prikuplja podatke kako bi poboljšao uslugu, a ne trguje s njima. Naravno onome kome to smeta ili misli da mu navedeno nepotrebno troši resurse uređaja može isto ugasiti kako je i vidljivo na primjeru videa koji je @Kloba poslao.
Stvar je što jedan Google (Android) pa čak i Microsoft (Windows) koji drže 80% svjetskog mobilnog, odnosno desktop tržišta prikupljaju podatke kako bi prikazivali oglase korisniku. O Facebooku, Twitteru, Tik-Toku, Instagramu (FB) i sličnima ne moram ni pisati (nadam se), takvi znaju o korisnicima više od njih samih.
Naravno ako netko instalira Google aplikacije ili Facebook ili bilo što drugo što prikuplja podatke o korisniku i te podatke prodaje/dijeli dalje na iPhone/Mac/iPad, onda je i to samo još jedan uređaj nalik svakom Androidu/Windowsu, ali u osnovi macOS i iOS nisu rađeni da bi prodavali/dijelili korisničke podatke.
18.09.2020 | 17:54
Ne biti naivan. Isti su kao i Microsoft, Google, Amazon i ostale kapitalističke firme.
Jedino to Apple radi sa stilom.
Svi prikupljaju podatke, a samo nebo zna iz kojih sve razloga.
18.09.2020 | 23:04
Ja polazim od pretpostavke da se svatko drži vlastite EULA-e. Dakle, ako su u njoj jedni napisali da su svi moji podaci i domumenti - njihovi ako se koristim njihovim uslugama, a drugi su napisali da moje podatke i domumente ne daju niti prodaju ikome bez mog izričitog informiranog pristanka, ja onda biram ove druge. Naravno da je teoretski moguće da lažu, ali nije mi vjerojatno jer ih nitko ne tjera da to napišu.
19.09.2020 | 10:54
EULA i tekst u njoj , ma što oni napisali i iako sam se složio s time ne može biti protuzakonita.

Malo teksta o tome:.
19.09.2020 | 11:47
Htio si napisati da MOŽE (ne da NE može) biti protuzakonita?

Naravno. Zato (u svakoj zemlji) i postoji Zakon o obveznim odnosima, koji propisuje na koje te to stvari nijedan ugovor ne može obavezati jer su nezakonite. Pa su onda takve obaveze ugovora - ništetne. I to ne vrijedi samo za EULA-e, nego i za formalnije oblike ugovora - s telekom operaterom, bankom, osiguranjem, komunalnim poduzećem, prodavateljem automobila, agencijom za nekretnine...
  • Dijete
  • Posjetitelj
19.09.2020 | 14:42
Tema je iOS14....

Spatial audio je jako simpa gimmick... jel ga netko iskusio?
Mene docekao nespremnog i skroz me iznenadio...

Zavrsim montazu spota i prebacim ga na iphone sa pogledam kak bu zgledao. Imam sluske jer je kasno, krene spot i okrenem glavu da vidim da dohvatim pivu bez proljevanjan- i zvuk ode lijevo...

Kez od uha do uha...
19.09.2020 | 19:43
Ja sam pokusao uz neki video na YT, pise da sadrzaj ne podrzava Spatial. Nez u cemu je fora. Tako da nisam jos uvijek ni probao taj feature.
  • Dijete
  • Posjetitelj
20.09.2020 | 13:38
drlovric kaže:
Ja sam pokusao uz neki video na YT, pise da sadrzaj ne podrzava Spatial. Nez u cemu je fora. Tako da nisam jos uvijek ni probao taj feature.

Odi u TV i pusti si neki trejler...
22.09.2020 | 14:46
Jel jos ko skuzio da u ios 14 se nemoze zvuk vise pojacavat zasebno za zvono zasebno za app. Sad se mjenja isto i za jedno i drugo. Ili je samo kodmene tako
22.09.2020 | 21:30
Kod tebe je tako.
24.09.2020 | 10:41
Ovako na prvu ne vidim ama baš nikakvu novu korisnu funkcionalnost, ali zato vidim da mi baterija traje u pola manje....
24.09.2020 | 10:48
metalni kaže:
Ovako na prvu ne vidim ama baš nikakvu novu korisnu funkcionalnost, ali zato vidim da mi baterija traje u pola manje....

Meni je iOS 14 bas odlican. U usporedbi sa dzumbusom kakav je bio iOS 13 kojeg su krpali vec drugi dan, ovo radi jako dobro i stabilno. Ne primjecujem ni slabije trajanje baterije niti bilo kakve druge probleme.
24.09.2020 | 23:24
drlovric kaže:

Meni je iOS 14 bas odlican. U usporedbi sa dzumbusom kakav je bio iOS 13 kojeg su krpali vec drugi dan, ovo radi jako dobro i stabilno. Ne primjecujem ni slabije trajanje baterije niti bilo kakve druge probleme.

Haha, malo si prerano ovo izjavio. Aj sad please odi u Settings-General-Software Update i procitaj nam sto tamo pise
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 30 minuta
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, eustacebagge, Riba, robee, Smet, Anonimci (1067)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.86 Seconds

Provided by iJoomla SEO