15.11.2019 | 00:19
Osnova zaštite od spam-a je u tome da ti e-mail adresa ne piše kojekuda naokolo i da je ne ostavljaš kojekuda naokolo.
1. neka ti ne piše na tvojim vlastitim www stranicama u obliku u kojem je botovi mogu pokupiti (dakle, kao klikabilni link ili kao čisti tekst u prepoznatljivom obliku e-mail adrese, s @ znakom između dva dijela teksta s točkama), kao niti na facebooku, instagramu i sličnim društvenim mrežama koje svoj komercijalni model baziraju na prodaji tuđih podataka
2. ne ostavljaj je na raznim sumnjivim www stranicama
3. ne ostavljaj je ni na ne-sumnjivim www stranicama, ako one nemaju JAKO visoku reputaciju ili nemaju masovno članstvo (npr. moja poslovna e-mail adresa je zapamćena na ukupno desetak www stranica raznih proizvođača opreme s kojom često radim od čega je nekoliko globalnih firmi visokog poslovnog ugleda, kao što je npr. ABB, a ostalo su vrlo mali visokospecijalizirani proizvođači, također visokog poslovnog ugleda)
4. ne primaj i ne šalji svoje mailove ne-kriptiranim protokolima
5. ne preusmjeravaj svoje mailove na, sa i preko gmaila i sličnih špijunskih organizacija (yahoo, hotmail...)
6. ne koristi online mail "managere" (online servise kojima daješ sve pristupne podatke svih svojih mail accounta, da preko njih "imaš sve na jednom mjestu")
7. ne koristi mobilne mail aplikacije koje su zapravo ista stvar kao i ovo ad 6
8. razne anti-spam servise promatraj isto kao i razne anti-virus servise - ako su tako uspješni kao što kažu, to je vjerojatno zato što s druge strane (ispod stola naravno) pružaju kontra-usluge spammerima. Klasični mafijaški racket u digitalnom obliku.
Elem, ako ti je sadašnja e-mail adresa toliko zagađena spamom kako opisuješ, to ti je gotovo. Tu adresu jednostavno otpiši. Napravi novu i nadalje pazi kako je koristiš. Staru drži još neko vrijeme, bez automatskog forwarda i svaki bitan dolazni mail povuci ručno u novi imap mailbox te odgovaraj na te mailove s nove adrese i po potrebi individualno svakom naglasi da nadalje koristi novu adresu. Sporo i mukotrpno, trajat će ti godinu dana ili dulje, ali to ti je jedino pravo rješenje.
Svi spamovi koje ja primam (do 20 dnevno, to je nekih 10%, i opada) pristižu na neke stare privatne adrese koje su pomalo već zrele za konačno gašenje i na službenu adresu od faksa, jer je objavljena u bot-readable formi na webu. Na moju aktualnu poslovnu i privatnu adresu ne stiže ni jedan jedini, ikad. Privatna mi je aktivna već 8 godina, a poslovna već 3.