WiFi mreža između routera i televizora
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

WiFi mreža između routera i televizora


08.08.2014 | 19:04
Razmišljam da uzmem neku od opcija gledanja TV programa putem interneta. Razmišljam o kombinacijama TRIO Start.

Znam da oni "daju" neki uređaj koji se spaja sa TV putem HDMI kabla, a osnovnu vezu čini ethernet konekcija između postojećeg routera i tog uređaja koji se spaja na TV.

Obzirom da želim izbeći žice po stanu, problem bih probao riješiti na način da uzmem dodatni router. Njega bih upario sa postojećim router uređajem koji već imam od davatelja usluge, a zatim taj dodatnu router spojio kablom sa tim TV emulatorom (ili kako da ga već nazovem) i dalje normalno HDMI u TV.

Dali netko zna dali je i koliko je takav način povezivanja dobar i dali će upaliti.

Nadam se da ste shvatili moju ideju, znači potreban ethernet kabel, premostiti sa dodatnim routerom.

Znam da operater traži protkol brzine 100Mb, ali mi oni predlažu da to riješim sa njihovim HomePlug uređajem koji putem električne žice prenese podatak i nude mi dva uređaja, jedan uz router, drugi uz TV, oba uređaja moraju biti na istom "osiguraču". Problem je u tome što mi router i TV nisu na istom osiguraču, i uz to oba su spojena na produžni kabel koji je također u toj priči minus.

Ako neko ima ideju, molio bih da mi je izloži.

Hvala i pozdrav
08.08.2014 | 19:36
Kada kažeš da se traži brzina od 100Mb da li misliš na lokalnu 100Mbit brzinu ili 100MB (megabyte) brzinu? Ako želiš koristiti router da bi izbjegao LAN kabel onda ti i jedan i drugi router moraju biti gigabitni (i onaj kojim dolazi internet promet i onaj koji spajaš sa uređajem na TVu). Opet to mi baš i nije najjasnije zašto kada internet brzina u rijetkim kućanstvima danas ide oko 100MBit-a (ili bilo gdje blizu tome) pa baš ne vidim potrebu za gigabitnim routerom ako govorimo o čistom transportu 'internet streama' koji je ISP isporučiti.

Osobno mislim da će dodatni access point od 54 ili 100Mbit biti sasvim dovoljan da ti 'prespoji' potrebu za LAN kabelom. Ja imam primjerice složeno u jednoj situaciji da mi sa starog NASa wirelessom (54Mbit max, iako to nikada nije tako velika brzina) uredno radi stream na Raspeberry Pi na kojem je wifi adapter. Govorimo o 1080p video zapisima. Tako da vjerujem da će dodatni AP u tvojoj situaciji biti sasvim dovoljan kako bi ti preusmjerio internet promet i video zapise koji dolaze.

my2c
08.08.2014 | 21:34
To što je Nedeljko zamislio ne zove se niti router, niti access point, nego wireless bridge. Znači, to je kutija koja se s jedne strane bežično povezuje na router (odnosno access point), a s druge strane prema onom što je spojeno na njen ethernet port - glumi ethernet vezu.
Ako provider traži 100 Mb/s brzinu veze između TV prijemnika i routera, to se wifijem teoretski može postići samo na 5 GHz, 802.11n ili ac standardom.

Ali mislim da to svejedno ne bi radilo, jer se IPTV prijemnik uglavnom spaja na poseban port na routeru, a ne na port za normalne LAN uređaje.

Ta điđa za kroz struju, koju ti oni guraju, *SIGURNO* ne traži da su utičnice na istom osiguraču, jer bi to bilo potpuno beskorisno. Ali vjerojatno moraju biti na istoj *FAZI*. Ima i onih, skupljih, za koje utičnice moraju biti samo na istom brojilu (čak niti ne na istoj fazi).

Naravno, to ne moraš nužno kupiti od njih. Ima tih điđa i ovako za naći.

Ali nisam siguran da sam vidio ijedan par koji bi imao deklariranu brzinu od 100 Mb/s ili veću.
09.08.2014 | 06:14
@ smayoo kaže: Ali mislim da to svejedno ne bi radilo, jer se IPTV prijemnik uglavnom spaja na poseban port na routeru, a ne na port za normalne LAN uređaje.

Kod Vip Trio više NE. Imam ga i više nema oznake za IPTV. Probao sam spajati i LAN i IPTV na bilo koji port (ima ih isto 4 ) i rade na bilo kojem.
Ima i drugih novosti osim toga, trenutno ne mogu naći.
09.08.2014 | 08:14
Super, bitno mi je da ste shvatili što želim.

.ebiga, zašto traže to što traže, ne znam, ali mi na moje upite odgovaraju na takav način.
Možda se ograđuju od eventualnih problema, tko će ih znati. Možda je najbolje da sam isprobam pa da vidim dali radi.

Drugi upit je dali da uzimam IPTV ili da se ipak odlučim na satelit. Ne volim ove uvjete koji svi traže. Naknadne instalacije koje sam radio po stanu, dozvoljavaju mi lagani pristup za eventualnu satelitsku antenu prema prozoru, a i reskirao bih kvalitetniju satelitsku opremu, samo ne znam koliko je satelitska TV "otporna" na vremenske uvjete i slično i dali ću biti zadovoljan sa njome. U glavnom me interesiraju dokumentarne stvari, a koliko vidim na netu to su sve manje više slobodni kanali, a sa druge strane operater mi je sada povećao brzinu interneta pa mi sada nude i ove njihove IPTV kombinacije.
09.08.2014 | 08:55
Mi imamo satelitsku silom prilika (internetska veza ne bi bila dovoljno brza). Nije neka sreća. Čim je neka jača kiša ili bura ili jugo, nema signala. Naravno, i zimi kad napada snijeg treba ići čistiti antenu.
Čisto da ne zaboraviš, imaš i treću opciju - EvoTV od Hr Pošte. On ima prijem preko terestričke antene (dakle DVB-T, a ne DVB-S), kao obični tv program
09.08.2014 | 09:28
Ima tanjura s grijacima koji otopi snjeg. :-o
09.08.2014 | 19:35
EVO TV mi ne odgovaraju niti programi niti kvaliteta, a i preskupi su za ono što drugi nude i ako su u principu svi ti programi isti, ali nedostaje mi nešto dokumentarnih stvari koje me interesiraju, a koje drugi imaju.

Probati ću pa javim kako je ispalo.
09.08.2014 | 21:59
Ako imaš točno pobrojati nekoliko programa koji te zanimaju i ništa više, razmisli i o tome da točno te TV programe gledaš preko nekog čisto internetskog TV servisa. Znači nema tih natezanja s providerom, njegove posebne kutije i što ja znam. Uzmeš nešto tipa Raspberry Pie ili bilo što tome slično, napraviš plaćeni account kod internetskog TV operatera, spojiš na svoj TV, preko Wifi, no fuss...
10.08.2014 | 15:57
Možeš kupiti powerline adaptere, pa s njima izbjegneš žice po stanu. Dobiješ dva adaptera koje uštekaš u struju a svaki od njih ima izlaz za mrežni kabel. Znači ruter ti je npr. u hodniku, ako imaš tamo slobodnu utičnicu onda uštekaš adapter u struju i s malim mrežnim kablom spojiš ruter. Tv i njihov priključak ti je u drugoj sobi, tamo isto tako uštekaš drugi adapter u struju i mrežnim kabelom povežeš iptv prijemnik.

Ja imam tako doma složeno i sve super radi, a na drugom kraju imam adapter s 4 mrežna utora, pa sam na taj način spojio; iptv prijemnik, televizor i apple tv. Ako nemaš slobodne utičnice kod televizora, možeš taj drugi adapter spojiti i na produžni kabel s više utičnica, ali onda treba paziti da se powerline adapter ušteka u prvu utičnicu koja ide na letvu ( gledano od kud struja dolazi, znači prva iza strujnog kabela na letvi ) Ovaj kit košta 302 kn.

www.magazinrs.hr/zyxel-500m-powerline-ad...201/zyx%2Dpla4201kit



Model: 2x Zyxel PLA4201
Sučelje: 1x 10/100 Mbps RJ-45 konektor sa auto MDI/MDIX podrškom
Prijenos podataka: Do 500 Mbps
Radna frekvencija: 2 MHz ~ 67.5 MHz
Potrošnja snage: Full operation: 4 watt max.
Power-saving mode: 0.5 watt max.
Upravljanje: LED indikatori:
Power on/off
Powerline kvaliteta mreže
Green: Best, Amber: Better, Red: Fair
Ethernet link/activity
Tipke: Encrypt/Reset
DSL standard: Usuglašeno sa HomePlug AV standardom
Usuglašeno sa IEEE 1901
Dimenzije: 50 x 60 x 70 mm
Masa: 72 g
Ostalo: Napajanje: 100-240 V AC, 50/60 Hz
Access metode: CSMA/CA channel-access schemes
Sigurnost: 128-bit AES enkripcija
Podržani OS: Microsoft Windows XP/Vista/7
Radna temperatura: 0°C - 40°C
Vlažnost: 10% - 95% (bez kondenzacije)
Certifikati: Sigurnost: CE-LVD
EMC: CE, FCC
Dodatak: Application diagram možete vidjeti
10.08.2014 | 16:22
Koje egzibicije. Provedi UTP kabel i ne moras razbijati glavu.
11.08.2014 | 06:50
"cariblanko" je na tragu rješenja moga problema. Bojao sam se kako funkcioniraju ti adapteri, ali mi je drago da je netko to isprobao i da radi. Baš to što on kaže, router u hodniku, TV u dnevnoj sobi. Brinulo me je to što nemam previše utičnica, nego koristim produžne kablove, ali ako radi kod njega, radit će i kod mene.
Ne slažem se sa "zabcom" neću UTP u moju butigu, dosta mi je kablova po cijeloj kući.
11.08.2014 | 08:37
Te fore za mrežu preko energetskih utičnica ti, isto kao i wireless, rade samo dok ih nema previše u neposrednoj okolici. Ako živiš u kući, sva je prilika da će ti raditi super. Ako živiš u stambenoj zgradi, možda ti neće raditi uopće (ako je već puno ljudi to isto pomislilo), možda će ti raditi neko vrijeme super pa će početi zaje... Samo je pitanje vremena kad ćeš se morati opet vratiti na UTP kabel.
11.08.2014 | 09:47
Jedna od opcija koju sam gledao kada sam sebi htio povezati TV sa ostakom mreže su upravo bili ti powerline adapteri. Na kraju sam ipak probio zid u susjednu sobu gdje mi je switch i u kanalicu stavio utp, a s druge strane pripremio lan konektor. Definitivno 1st choice. 100MB+ transferi bez problema.
11.08.2014 | 11:30
Bez obzira sto nas sa svih strana bombardiraju ultra/fancy/cool/modernim bezicnim tehnologijama, meni je uvijek najpouzdanije radio "primitivni" UTP kabel Pogotovo u stanovima u zgradama. Tu je suma cijela svakakvih signala.

Jos tko je samo malo unaprijed razmisljao prilikom gradnje/renoviranja, provukao je te kabele da se uopce niti ne vide, i stavio lijepe uticnice na zid. Brzo, POUZDANO, prakticno.

Ali razumijem i Nedeljka, ne bi ni ja bio rad pruzati te kabele iz hodnika u dnevni preko podova i sl, vec bi gledao da kemijam nesto bezicno.
11.08.2014 | 17:51
Ja sam to sa Tv rešio sa ovim, samo sam ga kupio za smešne pare na buvljaku, A ne zvanično... Jako korisno...
m.conrad.de/ce/de/product/972435/Conrad-WLAN-Mini-Router-N150
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 6 minuta
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.20 Seconds

Provided by iJoomla SEO