24.04.2014 | 08:59
Žabac, jbt, pa neće špricat svoju wifi mrežu po cijelom selu??!! U roku keks će njegovi gosti dat password od mreže svojim pajdašima, a za par godina će mu cijeli Vir visit na njegovom internetskom priključku.
CooL, ja sam na Viru zadnji put bio 1987 i tada mi je to već bilo gadljivo koliko je bilo preizgrađeno. Sad - koliko danas ima wifija, to ne znam.
Čim je usmjerena veza, smetnje od drugih mreža su puno manje bitne pa bi vjerojatno i s 2,4 prošao. Ali, nećeš koristiti usko usmjerene antene, nego neke od 30-ak stupnjeva vjerojatno, tako da ipak imaju dosta veliku 1. Fresnelovu zonu, a visina montaže ti isto nije visoka (na kući, koliko sam shvatio, dakle niti 10 m od tla) tako da ćeš imati dosta smetnje koju ćeš sam sebi proizvoditi (sve građevine koje se nalaze unutar prve Fresnelove zone će ti biti reflektori koji će ti u antenu vraćati tvoj vlastiti signal s kašnjenjem, što će ti stvarati smetnju). Onda, sva je prilika da ćeš pokupiti sve wifije na pravcu između te dvije točke (stvarat će ti smetnju i umanjivati širinu pojasa). S obzirom da na 2,4 imaš zapravo samo 3 kanala koji si međusobno ni malo ne smetaju (1 - 6 - 11), u IDEALNOM slučaju ćeš skupljati značajnu smetnju već sa samo 3 druge mreže koje se nalaze između tvoje dvije točke, a ako situacija nije idealna (ako je neki od tih wifija na kanalu koji nije 1, 6 ili 11, nego recimo 4 ili 8), onda su dosta i dvije.
Dakle, 5 GHz je sigurno bolje, jer manje reflektira od građevina i imaš šanse barem još idućih nekoliko sezona da nema drugih wifija na 5 GHz u zoni smetanja. A i kad dođu, na 5 GHz je puno više kanala poizbor pa se lakše skloniti smetnji.
E, sad, ako ti je 300 kn značajna razlika, uštedi ih, proći će i 2,5 nekako, uz veći gubitak kvalitete, ali i dalje će to biti ok, jer ionako moraš ostvariti efektivnu širinu pojasa tek nešto veću od brzine internetskog priključka koju imaš (osim ako gostima ne nudiš i media server u svojoj kući).
Offtopic, ako iznajmljuješ apartmane, a 300 kn ti je značajna troškovna stavka za jednokratno platiti, pitam se jesi li i ti jedan od ugostitelja koji ulijevaju vodu u tekući sapun u toaletima, ha?