Synology QuickConnect i Apple Extreme
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Synology QuickConnect i Apple Extreme


06.01.2014 | 12:43
Trebam pomoci za koristenje usluge QuickConnect za pristup mojim fajlovima van moje mreze.

Registrirao sam sam se na synology service u DDNS, dobio account ali sam zapeo u Router Port forwarding. Apple Extreme nema na listi da bi to automatski podesio, a rucno bas nisam imao uspjeha

Moli se jedna dobra dusa sa vise iskustva da malo asistira da podesim te portove jer imam dinamciku IP adresu

Hvala puno!!
06.01.2014 | 13:16
ddns ime imaš dakle ono što treba je samo na routeru propustit incoming promet po portu aplikacije koju želiš. Ako je to pristup datotekama onda je to DSFile servis (točnije webDAV) koji defaultno radi na 5005/5006 (http/https) portu. Dakle ideja je da u port forward postavkama definiraš TCP protokol sa public/private portom 5005 ili 5006 ovisno koju komunikaciju koristiš te na kraju lokalnu IP adresu svog Synology uređaja.

Dakle da se sav javni promet po portu 5005 preusmjeri na loklani port 5005 na IP adresu tvog NASa.

Nakon toga na DSFile aplikaciji definiraš destination na slijedeći način: DDNS_ime_tvog_synologya:5005 sa username/passwordom accounta koji ima pravo pristupa webDAV servisu (jer se on koristi kako bi navedeno radilo).

to vi trebalo biti ovako nešto u tvom slučaju samo portovi moraju biti jednaki (mislim ne moraju ako želiš lokalno koristiti neki drugi port, ali to samo dodatno kompliciraš i vjerojatno za to nema potrebe) bjango.com/images/help/istat/airport-portforwarding.png
06.01.2014 | 13:39
Hvala puno na pojasnjenju, ali kod mene je izgleda neki jako glup problem.

Naime, imam router (adsl modem) koji sam dobio od telecoma, i onda sam mreznim kabelom spojio na to Apple Extreme. Extreme kreira wifi na koju se svi spajaju i to sve uredno radi.

AE je u bridge mode. Cim ga zelim prebaciti u DHCP + NAT da bi podesio portove, automatski mi odsjece konekciju sa ovim adsl modemom i nemam uopce konekciju sa internetom :/ Pa moram ponovno prebaciti u bridge da bi se upalile zelene lampice...

Vjerojatno bi morao rucno unositi postavke internet providera.

Idem jos malo cackati
06.01.2014 | 13:47
nemoj to raditi na AE portove onda konfiguriraj na onom uređaju koji ti prvi ima kontakt sa netom a to je DSL router. Tamo složi port forwarding. Ako ti je dhcp i routing složen na dsl routeru onda tamo napravi i port forward. AE tebi očito služi samo kao wifi dio za sve wireless uređaje. AE ionako sve interet zahtjeve proslijedi do DSL routera koji će onda to dalje gurnut prema internetu. Ista fora vrijedi i za obrnutu komunikaciju, prva točka kontakta ti je DSL router.
06.01.2014 | 13:53
NAS je kabelom ukljucen u AE. Da li onda ga trebam spojiti onda u ADSL router ili moze ostati ovako?
06.01.2014 | 13:58
Nema ti to veze. Bitno je samo koji ti uređaj dodijeljuje IP adresu i na kojem je složen NAT. Port foward je je u biti dio NAT postavki, dakle po tome se ravnaj.
06.01.2014 | 15:20
Nisam toliko spretan kao @rusty, ali zar se na AP ne razlkuju mrezni portovi?
Jedan je drugaciji od ostalih i na njemu se moze upravljari sto i kako moze proci ili ne proci. U biti ja imam nesto slicno poslozeno doma i imam kao dvije mreze. Jedna je ADSL modem i sve iza njega a ispred AP-a, a druga je sve iza AP-a (jedna pocne sa 192.x.x.x,a druga s 10.x.x.x. Doeuse ja nisam AP u nikakav bridge mod stavljao (ili nisam bio toga svjestan).
06.01.2014 | 16:03
@zabac točno je to, ali opet i ne mora biti sve ovisi o tome kako je konfigurirano. Drlovric nije ništa specijalno naveo pa ne mogu nikakve zaključke izvući iz toga. S druge strane nitko ti ne brani da staviš router i wifi AP u isti mrežni subnet gdje ti AP služi za wifi uređaje, a žičani uređaj može imati LAN konekcije.
06.01.2014 | 16:59
Ma situacija je bas fuj. Zapeo sam radi gluposti :/

U stanu je router (adsl modem) koji smo dobili do BH telecoma. Zasticen je kao sveto pismo i korisnicka podrska ne zeli razgovarati na temu da mi da pristup da bi podesio port forwarding na tom uredjaju.

Mogu ga resetirati, ali onda riskiram da izgubim konekciju na par tjedana (toliko im treba da izadju na teren) ako ne uspijem se konektirati ponovno (custom firmware).

Na taj uredaj je mreznim kabelom spojen Airpot Extreme (u bridge mode jer drugacije nece da radi), i WAN port se u tom modu ponasa kao i svi ostali LAN portovi na uredjaju.

Znaci ne mogu podesiti portove na ADSL modemu jer nemam pristup u admin sucelje, a ne mogu ni na AE jer je u bridge mode

A sve sto mi treba je da 3-4 puta sedmicno uploadam par stotina kb na taj NAS. Ocito trazim previse

Trazim zaobilazni nacin neki jer ovo je pocelo da me nervira :/
06.01.2014 | 17:04
Hm, to je kod AirPortExtrema loše (nikako) riješeno. Imao sam pokušaj, ali mislim (bilo davno) kako mi je nudio tri seta IP adresa (10.x.x.x i još dvije). Koliko je lako povezati APExtremem i APExpress, toliko je valjda teško nešto ovakvo našpraviti.
Ja sam svoj NAS uštekao u onaj T-Com router jer sam imao slobodan port i sve radi, ali nisam probao izvana se spojiti na njega. Najvjerojatnije bi išlo kad bi znao IP adresu routera (koju ne znam kako doznati s udaljene lokacije), od doma niej problem. Kako se nisam zabaljao s DznDNs (ili kako se već zova) tako da jedino od vas mogu nešto naučiti.
06.01.2014 | 17:21
Elementarna stvar - port forwarding se podešava *ISKLJUČIVO* na routeru. Dakle, na uređaju preko kojeg cijela lokalna mreža ide na internet. Podešavati port forwarding na wifi access pointu (što je, u ovom slučaju, efektivno, APE), isto je što i podešavati ga na laptopu - besmisleno.

Ako ti operater ne dozvoljava podešavanje routera za port forwarding, osim flashanja firmwarea tog routera ostaje ti još da probaš nabaviti normalni, otključani router (neki kupljen u dućanu) i preko njega napraviš internetsku vezu. Naravno, da bi to mogao, trebaš znati pristupne podatke (username i password za PPPoE vezu na internet preko ADSL veze). Nekad je bilo normalno da ih operateri daju, u zadnje vrijeme sam skužio da ih više ne daju jer forsiraju da sve ide preko njihovih, zaključanih routera koje identificiraju po serijskom broju.
Također, ima cijeli niz tehnikalija u podešenjima ADSL routera da bi ti ovaj proradio s konkretnim providerom, ali to se, vjerujem, da naći po forumima (googlaj BH Telecom ADSL router podešenja).
06.01.2014 | 17:26
Ako ti ništa od toga ne upali, ostaje ti workaround - nađi NAS koji native podržava Dropbox ili neki sličan cloud servis pa otvori namjenski dropbox account za tvoj kućni NAS i šeraj neki folder sa svog normalnog Dropbox accounta. Kad želiš nešto poslati doma preko interneta, jednostavno kopiraj u taj šerani dropbox folder i pusti dalje tvoj kućni NAS da synca sadržaj.
Inače port forwarding vrlo često podešavamo za naše klijente i u Hrvatskoj niti jedan meni poznati provider ne onemogućava tu funkciju. Tako da me čudi da bi BH telecom to onemogućavao. Ali ta je opcija uvijek negdje pod Advanced. Možda papci u call centru nemaju pojma o čemu pričaš pa te a priori odje... da ne bi morali razmišljati?
06.01.2014 | 17:40
Ovo sada pokusavam upogoniti. Pise da ne treba port forwarding, iako se bolje performanse dobiju ako ga koristis. Meni za fajlove velicine 200kb ne trebaju performanse.

blog.synology.com/blog/?p=2283

Sve sto meni treba je da mogu uploadati torrent file u watch folder s vremena na vrijeme.

Instalirao sam ove Synology apps na iphone, koje izgledaju prilicno fino moram priznati. Sad cemo vidjeti hoce li ovo raditi

Hvala svima!
06.01.2014 | 18:00
koji ti je modem/router telecom isporucio? Modem ti je u router modu i samim tim AE ne dodjeljuje IP adres. da ne duljim, hajmo krenut od modema, pa bumo skontali dalje.
06.01.2014 | 23:12
ili se strpi još 10tak dana jer dolaskom DSM 5.0 biti će suportiran DB i GDrive cloud sync pa ti neće trebati neka specijalna kemija
07.01.2014 | 18:51
Baš sam neki dan razmišljao da sam se zeznuo što sam kupio WD Live i da ću za idući Božić nabaviti neki Synology, ali sad ste me malo smeli. Zar ne postoji nešto što radi kako treba od prve bez puno petljanja po nekoliko različitih uređaja?

Moj WD Live je zadnjih tjedan dana imao danonočne manevre i non-stop nešto roštao po diskovima da sam mislio da se NSA počela specijalno zanimati za moj život, ali Wireshark nije pokazivao neku posebnu mrežnu aktivnost.

Googlanje je pronašlo problem u mediacrawleru a kad sam ga pronašao u log fileovima ispalo je da je pregledavao moje TimeMachine backupove i tražio slike. Pošto su TM arhive zapravo jedna velika nakupina shortcutova na prethodni backup (kad nema promjena), ispada da je mediacrawler non stop prolazio kroz terabajte podataka ni za što. Naime, postoji mediacrawler log u kojem se vidi gdje sve putuje.

Teoretska svrha tog mediacrawlera je pravljenje thumbnaila korisnog kod pristupa mobilnom aplikacijom. Dakle da ne bi morao tu i tamo slati veliku sliku, oni su zaključili da je bolje nepotrebno satima pregrijavati NAS. Kad sam napravio ssh u njega, vidio sam da je procesor na oko 40% i skoro nikad nije išao u sleep.

Jučer sam ubio mediacrawler i od tada umjesto zelenog treptanja na disku imam plavo svijetlo koje govori da NAS spava. Da bih ubio mediacrawler slijedio sam ova uputstva: Runaway mediacrawler: The Ultimate Solution!!!!.

Dakle, nakon ovog iskustva razmišljao sam o nabavci Synology uređaja u skoro vrijeme, ali WD mi barem bez ikakvog petljanja po routeru daje remote pristup. Pretpostavljam da se njihovi serveri koriste za uspostavu veze mog iPhona i NAS uređaja kad sam negdje preko 3G veze i da mi Synology daje veću privatnost, ali opet, tko bi ga znao što i kako ti uređaji zapravo rade. Sve su to crne kutije koje rade što je njih volja, a mi to detektiramo sa većim ili manjem stupnjem uspjeha.
07.01.2014 | 19:11
Pošto su TM arhive zapravo jedna velika nakupina shortcutova na prethodni backup (kad nema promjena)


Zapravo nisu. Da jesu, vjerojatno bi taj mediacrawler to ipak skužio. Jer se na shortcutu (aliasu, odnosno soft linku kako se to zove unixaški) kuži da je samo shortcut. U TM se koriste hard linkovi, a hard link je zapravo drugi (treći, četvrti, peti...) directory entry jednog te istog komada diskovnog prostora. Nema načina da se razlikuje da je nešto hard link u odnosu na "originalni" file. Tj. svaki je hard link - originalni file, a tek kad ih obrišeš sve - obrisao si i file.
07.01.2014 | 19:13
smayoo kaže:
Pošto su TM arhive zapravo jedna velika nakupina shortcutova na prethodni backup (kad nema promjena)


Zapravo nisu. Da jesu, vjerojatno bi taj mediacrawler to ipak skužio. Jer se na shortcutu (aliasu, odnosno soft linku kako se to zove unixaški) kuži da je samo shortcut. U TM se koriste hard linkovi, a hard link je zapravo drugi (treći, četvrti, peti...) directory entry jednog te istog komada diskovnog prostora. Nema načina da se razlikuje da je nešto hard link u odnosu na "originalni" file. Tj. svaki je hard link - originalni file, a tek kad ih obrišeš sve - obrisao si i file.


Nisam htio komplicirat sa detaljima - ima tu opis što i kako: How Time Machine Works its Magic

Poanta je da je taj mediacrawler nakon svakog backupa bio sve više zaposlen sa roštanjem po mom disku. Recimo da imam folder sa 100 slika i da sam radio backup 100 puta, ovaj mediacrawler bi vidio 10.000 slika i za sve njih bi išao raiti thumbnailove. Da stvar bude do kraja perverzna, recimo da postoji ograničenje od max 5000 slika u cacheu, lako je moguće da je cijelo vrijeme kreirao pa zatim brisao najstarije thumbove i tako u krug. Nije da znam da se ovo događalo, ali definitvno je radio nešto nepotrebno. Sam backup traje 5 minuta a nakon toga ovaj ima potrebu satima nešto indexirati.

Sad sam ga ubio i mirna bosna.
08.01.2014 | 08:45
jedan od najavljenih poboljšanja u novom 'OSu' Synology je upravo out-of-the box konfiguracija za pristup preko weba prilikom inicijalnog postavljanja i instalacije. Tako da to je dio koji će biti malo više user friendly. Moram priznati da Synology ima jako jako dobar forum/wiki based support (i to vrlo slikovit) kao i popratni help na svakom korak i u svakom dijaloškom okviru koji se otvori, tako da podešavanje bilo čega ne zahtjeva neko ultra znanje. Naravno tu je i Jabučnjak ako stvari zapnu .

Što se problema sa diskovima i indexiranjem tiče, to kod Synologya ne postoji. Nakon što se odradi backup i dismounta sparseimage to je to, priča završena. Diskovi mi, pregledom po logovima i na licu mjesta, idu u hibernaciju sad pa opet (naravno ovisno o tome koliko radi/ne radi). Nema nepotrebnih i zamarajućih procesa i operacija, što u konačnici produljuje život samih diskova i NASa kao takvog. O tišini da i ne govorim (na to mislim i kada je NAS pod opterećenjem).

Što se sigurnosti tiče ni to nije stavka, Syno nudi XY mogućnosti da se 'zatvoriš'/'otvoriš' prema internetu i to koristeći njegove mogućnosti i servise u kombinaciji sa dodatnim postavkama na vlastitom routeru/firewall. Naravno to možda zahtjeva nešto klikanja, ali za razliku od 'direct attach storege' uređaja, na NAS uređajima nema toga što ne možeš vidjeti što i zašto se događa.

U jednoj rečenici, ako dvojiš uzeti NAS, nemaš razloga. Jedino ako bi nekom sugerirao ne uzeti NAS je čisto da li ta osoba vidi ili ne vidi potrebu za istim. Kada dođeš do tog zaključka e onda mogu reći da je Syno trenutno, po moj skromnom mišljenju, najbolja opcija.
08.01.2014 | 14:20
Drlovric, kad budes htio pristup modemu, samo odgovori na postavljeno pitanje. LP
08.01.2014 | 15:47
moragd kaže:
Drlovric, kad budes htio pristup modemu, samo odgovori na postavljeno pitanje. LP


Sorry moragd, nisam uopce vidio pitanje ranije. Promaklo mi je nekako :/

To mi je u stanui u Bosni, modem je od BH Telecom ZXHN 108L.

Nasao sam ovo user admin, password vr10vr10tajn1pa55, ali ne prolazi kod mene. Tehnicka sluzba me od*ebe, tj. spoje me na neki broji na koji se nitko ne javlja.

Ako mozes pomoci bio bi bas zahvalan.
28.01.2014 | 16:02
Da zahvalim svima koji su pomogli ili pokusali pomoci u ovoj temi.

Rijeseno je, uz pomoc insidera u BH Telecom. Hvala moragd

Konacno sve radi kako je i zamisljeno, i na nivou kakav ocekujes od Synology. Apsolutna preporuka za njihove NAS-ove.
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 36 minuta
 • ivan.ocd: Uzeo sam u Filexu, upravo MBP M1 16GB, i došao je za mjesec i pol. S tim da je u tom vremenu bio Božić, Nova godina itd.
 • ipetri68: Zna li netko iz iskustva - kada bih naručivao M1 MBP s 16GB RAM-a (CTO) u RH, kod kojeg trgovca bih ga najprije dobio? Ili su rokovi isporuke svima isti? :)
 • cariblanco: Mož i meni, samo ja neći mini :)
 • stefanjos: kad bude netko imao vakumirani iphone 12 mini 128 gb, neka mi se javi u pm :)
 • surf: halo kako stojite sa kriptom?
 • name: Tražim g5 dual, ili bar g5, ima ko kaj?
 • dpasaric: Novi prikaz hardvera na Jabučnjaku! :)
 • dpasaric: Da, da, vidjeli, bilo je i vrijeme!
 • lucija: [link] - zanimljiv clanak o remakeanju digitalnog avijeta od strane Bernesea Leea
 • lucija: [link]
 • Gjuroo: Koristi li netko Adobe Dimension? Treba mi mala pomoć.
 • Air: i ja vjerujem :)
 • Air: naravno da ih ima.
 • Dijete: :) Ja vjerujem da ima ljudi kojima 5000kn ne cini veliku razliku...
 • Air: Prvo, pogledao sam na austrijskim stranicama i tamo je isti odnos. Dakle upravu ste. Drugo, 5000 kn nije mala razlika.
 • Piko: da li je novi bolji ovisi o potrebama .... netko treba intel x86 kompatibilnost (win, Linux) pa mu novi nije bolji :)
 • Dijete: to nije bilo pitanje, pitanje je bilo da li ovo ima negdje drugdje :D - svugdje je tako.. :D i ne bih ulazio je li neusporedivo bolji... vjerujem da ima ljudi kojima je vaznije da im soft radi i da imaju 4TB porta pa ta razlika od 5000kn ne igra veliku ulogu...
 • Air: Poanta je da je stari model skuplji a novi neusporedivo bolji.
 • Dijete: Potrazi si tu ak imas viska vremena [link]
 • Dijete: Ima
 • Air: MBP 13 M1 8C CPU / 8C GPU / 512 GB Redovna cijena: 14.809,47
 • Air: MBP 13 2020 i5 2 gHz / 4 Core / 512 GB Redovna cijena: 19.577,89
 • Air: Da li ovog ima negdje drugdje osim u HR?
 • gladhr2: [link] idemo znalciiii :)
 • Zdravac: Nakratko svratio; Sretna Nova svim dragim forumašima!
 • Kloba: Ajde pozz
 • JOHN: Moram se isključiti zbog posla. jednom drugom prilikom ćemo o tome
 • Kloba: Ima od toga 20 godina
 • Kloba: I to je radio za državnu firmu, upravo zbog ovoga što si napisao, starih i netočnih podataka
 • Kloba: Znam otprilike, on je to radio da se zna šta je čije ako me razumiješ, što je u čijem vlasništvu (ako sam ga ja dobro shvatio uopće)
 • JOHN: geodeti se bave snimanjem terena i objektata, položajno i visiniski. Rade ajmo reči karte sa slojnicama(visinama terena)
 • Kloba: A kao najrazvijenija država na svijetu
 • Kloba: Pa vidi šta je ovaj kripl Trump izveo jučer s twitterom, napad na Kapitol nakon 200 godina
 • Kloba: Kada se u bilo čemu pokrenu takve teme o HR, ja e samo ponadam da smo jako mlada demokracija i da zapravo ima cajta da napravimo nešto od sebe. samo da smo se kasno sjetili u odnosu na vrijeme i geopolitiku, jesmo
 • Kloba: Ja znam da mi je susjed, koji je završio Geodeziju, i čiji je mlađi brat završio srednju geodetsku pa je išao po ulicama s onim aparatima za mjerenje, rekao da imamo podatke iz Kraljevine SHS bolje nego iz Juge o vlasništvu. Druga tema, ali isto ide u prilog ovome što pričaš
 • JOHN: Bit svega je d ahrvatskja jako malo radi po pitanju istraživanja tla, seizmici. Ne izdvajaju se sredstva za to. Oslanjamo se na stara i nedovoljna istraživanja
 • Kloba: Profa
 • Kloba: E da, taj lik je bio sa PMF-a
 • JOHN: O potresima se uči na pmfu(najdetaljnije), građevini, rgn-u, geotehnici. Arhitekti nemaju pojma o tome, oni se samo trebaju pobrinuti da imaju suradnike koji će i te stvari riješiti u sklopu svojih projekata
 • Kloba: Da, znaš kako je netko to dobro opisao, kada Zemlja odluči napraviti (zamisli onaj pokert dlanom kada čistiš rukom rame od mrvica pa se dva tri puta potepeš rukom po ramenu) to i zatrese se, odnosmo mi ko mravi kao da nas nikada nije ni bilo...
 • JOHN: uh ima još puno stvari o kojima bi se trebalo pričati. Prije bilo kakvog projektiranja, pa taman i z akokošinjac kako ja znam simbolično reči, potrebno je ispitati tlo. Tek što dobiješ potrebne parametre o tlu, možeš se baviti projektiranjem. Tlo nije beton ili čelik gdje se znaju njegove karakteristike. Tlo je živo i u interakciji je sa temeljim agrađevino 24h dnevno.
 • Kloba: Mislim, ne znam zaista - ne bi li akademici trebali biti vrh struke svakog područja?
 • Kloba: I tko to mijenja? Akademija - resorni sektor HAZU?
 • Kloba: A gdje se to uči? Na građevini ili arhitekturi?
 • Kloba: (o čemu je čovjek pričao)
 • Kloba: Da, to je to
 • Kloba: Hvala
 • Kloba: a ha
 • JOHN: gravitacijsko ubrzanje
 • Kloba: glupo pitanje, šta je g tu?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.91 Seconds

Provided by iJoomla SEO