iMac ruter
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac ruter

01.04.2013 | 20:17
Koristim XCARNet od Bneta preko njihovog žičnog rutera Cisco EPC2100R2 (ono smeče sa jednim izlazom) i na njemu imam switcher D-link DES-1008D sa 8 izlaza. Spajaju se 2 kompa (PC i moj iMac) i do sada je radilo sve kako spada, no nakon isključenja i ponovog uključenja PC radi normalno a meni na iMacu ne prepoznaje ruter, i to izgleda ovako:

Kad se želim spojiti preko XCARNet konekcije pojavljuje se ova obavijest:

Dok sam spojen na WiFi od susjeda i kad se spojim preko XCARNet konekcije spaja se u sekundi pa pretpostavljam da je s tim dijelom sve ok. Isto tako na ruteru i switcheru svijetle žaruljice koje indiciraju da prepoznaju kablove, isto piše i na iMacu osim što ne prepoznaje ruterov IP...

I da, na MBPu kad spojim kabel prepoznaje normalno i izgleda ovako:

Nemogu skužit o čemu se radi, pa ako neko ima rješenje za ovaj problem, puno fala!

ćao

EDIT: oba sistema su updejtani redovito, znači MTL 10.8.3. iMac je mid2011 a MBP mid 2009
Prilozi:
01.04.2013 | 22:00
Nisam shvatio kamo spajaš ethernet kabel od maca u prvom (kad ne radi), a kamo u drugom slučaju (kad radi)? Ugl. u onom prvom slučaju ti Mac ne pronalazi DHCP server (koji je, po svoj prilici, na tom Cisco routeru).
01.04.2013 | 22:16
U prvom slučaju spajam ethernet u iMac (neradi), a u drugom u MBP (radi) - u oba slučaja kabel ide komp->swithcer->ruter

Kak to rješiti? thnx
01.04.2013 | 22:24
Mozda je mrezna od iMaca?
  • mileni
  • Posjetitelj
01.04.2013 | 22:43
Najvjerojatnije.
Oprobaj router - iMac spojiti direktno pa provjeri dal radi.
01.04.2013 | 22:57
Nije mrežna. Reklo bi se da ti iz nekog razloga ne odradi DHCP client deamon na iMacu.

1. probaj ručno utipkati sve ove vrijednosti koje vidiš da ih je dobio macbook. Uključivo i DNSove. Samu IP adresu 94.253.199.153 probaj, ako ne proradi s njom, malo varirati, po jednu-dvije gore-dolje (152, 152, 154, 155). Ovo ne možeš ovako trajno riješiti, služi kao test. Javi da li je radilo.

2. Probaj onda vratiti na automatski pa isključiti kompletno firewall (pod System Preferences / Security), eventualno još i reboot.

3. Ako ovo pod 2 ne pomaže, a pod 1 je radilo, moj je zaključak da ti iz nekog razloga DHCP client daemon ne radi. Možeš još probati kreirati novog korisnika pa vidjeti da li iz njega radi. Ako ne, onda ostaje samo ručno prekopirati odgovarajuće fajle s macbooka na mac pa, a nakon toga (ako ne pomogne) jedino još reinstall.
02.04.2013 | 03:05
Tenks, isprobam sutra pa javim kakvo je stanje!
02.04.2013 | 19:45
Ne pomaže mu ništa od ovog:

Kabel direktno na ruter - ista stvar

1. Manualno utipkavanje i varijacije na temu nisu prošle, svaki put se javlja ona obavijest za VPN od gore..
2. Firewall je uvijek isključen tak da on nebi trebao stvarati nikakve probleme
3. Novi user - ista stvar s netwrok postavkama jer ih pamti kroz sve usere jednako
Eventualno da pokušam prekopirati s MBPa pa repair permissions pa da vidim ako će to proraditi. Tu bi trebao pomoć jer neznam koje stvari da prebacim i di?
02.04.2013 | 21:49
A mozda je mrezna?!
Ako ti radi preko wifi-a, a direktno na kabel ne....
02.04.2013 | 21:56
Teško je zamisliv kvar u kojem ti mrežna dobije zelenu točku kad se spojiš na živi ethernet priključak , a da je ona ipak pokvarena.

Ali to je jednostavno provjeriti. Ponesi komp do frenda koji ima bilo kakav laptop (ne mora biti Mac). Spojite dva laptopa direktno ethernet kabelom. Gledaj u network settings na Macu, pozelenit će ti ethernet i dobit ćeš poslije nekog vremena auto-adresu (169.nešto...). Adresu iz tog istog prostora dobit će i PC tvog frenda. Ako on nema nikakav firewall ili takvo nekakvo čudo, neka klikne na start button, pa u kućicu na dnu utipka cmd i enter. Otvori mu se command prompt ("terminal" ) pa neka upiše ping i adresu koju si ti očitao na Macu. Ako ping prođe, mrežna kartica je ispravna. Ako ne prođe, ne znači da je neispravna.

Da bi bio siguran da je neispravna, uključi na Macu web sharing (System Preferences, pa sharing, pa web). Provjeri da ti je apache dignut tako da otvoriš safari i utipkaš 127.0.0.1 za adresu. Trebao bi dobiti neku defaultnu Apache stranicu. Tu bi istu stranicu trebao dobiti i prijatelj kad s windowsima pokuša pristupiti surfalicom (bilo kojom) na onu istu tvoju adresu na koju je probao ping.
03.04.2013 | 21:28
Tesko?! E da mi se to jednom desilo..... Pogotovo na starijim masinama.
03.04.2013 | 22:43
Meni se nije takva kombinacija dogodila ni jedamput. Ali OK, da ne filozofiramo, ima taj jednostavan test. Ako ne prođe, to znači da mrežna zaista ne radi.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 12 minuta
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...
  • drlovric: Ja nekako vjerujem da ovo nije bilo jos uvijek ni planirano, vec su to sfusali na brzinu da izadje prije vremena. Cisto da malo zamaskiraju AI blazamu. Da se pise o necemu drugome. NIkakvu konkretnu vrijednost korisnici nisu dobili ovom promjenom.
  • CoffeePod: @drlovric Malo je reć da su se za*ebali. Prezentacija na WWDC je izgledalja lijepo, ali to su bili cherry pickani trenutci, i sve je bilo uvećano. Liquid Glass ne funkcionira dobro na našim malim ekranima.
  • CoffeePod: @hal9000 Probao ga na M2 Airu od djevojke, jer se njoj svidio dizajn sučelja. Ukratko, laptop je vidno usporio sa animacijama, performanse su zagušene. Stvarno je istina da treba pričekati tek idući release kada se ovako velike promjene naprave. Što se mene tiče, svi xOS26 su i dalje Beta.
  • hal9000: @Yonkis: :D :D :D
  • drlovric: .1 bete vec doziraju transparentnost. Skontali su da su na puno mjesta pretjerali, pa se to sada mijenja sa frosty staklom :)
  • Yonkis: hal9000: pretvorio sam se u uho
  • hal9000: Novi dizajn novog MacOS-a je TRAGEDIJA!
  • CoffeePod: Samo se sjetim njegove izjave "We don't ship junk!"
  • CoffeePod: Mene iskreno zanima reakcija Jobs na Tahoe26 i novi iOS26. Znam da je samo volio "lickable" user interface ali ovo izgleda toliko cartoony i bloated da se izgubio premium look.
  • hal9000: Ako ne revolucionaran (a siguran sam da bi ih bilo), što god da je, bilo bi bez kompromisa i jednostavno radilo bez je*emti.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BigMac, Borisone, Jedro, Riba, robertM, rusty, Anonimci (555)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO