NAS/Firewire/USB mišljenja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

NAS/Firewire/USB mišljenja


17.01.2011 | 00:32
Pozdrav svima,

Interesira me kupiti neko solidno rješenje kao backup soluciju (u prvom smislu) i eventualno kao dodatni storage. Zanimaju me neka mišljenja korisnika ovdje. Dali koristite NAS (ako da koji, zašto itd...), ili možda neko FireWire rješenje?

Meni bi gornja granica bila maksimalno NAS sa podrškom za RAID1 ili nešto jednostavnije. Nije sada važno kakvi bi podaci bili na tom uređaju, broj računala itd. Interesira me Vaše mišljenje ukoliko se vidite u nekoj od ovih solucija, dakle čisti osvrt i komentar.

Hvala unaprijed.
17.01.2011 | 07:22
NAS je puno bolje rješenje, ako trebaš koristiti vanjsku jedinicu s više različitih računala.
FW 800 bi mogao u praksi biti nešto brži, ako ti je to bitno. o FW400 mislim da se ne isplati razmišljati.
17.01.2011 | 09:42
Hvala na odgovoru, slažem se da bi mi NAS bio bolje rješenje, naginjem također prema njemu. Interesira me imali netko koji NAS (marka model) za preporučiti iz vlastitog iskustva?
17.01.2011 | 11:38
također ako netko ima iskustva sa QNAP uređajima i njihovim software-om te dali mi može potvrditi dali radi podrška za rapidshare premium uslugu?
17.01.2011 | 14:33
Imas prekrasnih malih NAS uredjaja (dlink mi prvo pade na pamet) sa dva 3,5" diska. Mozes namjestiti RAID koji ti odgovara (sigurnost ili brzina).

Postoje modeli i sa torrent serverima, itunes serverom, podrskom za rapidshare, print serveri i sl....

Ako puno downloadas sa neta, puno je zahvalnije ostaviti NAS da odradi i taj dio posla nego non-stop drzati upaljen comp samo radi toga.

Uglavnom pravi mali uredjaji za svaki ured ili domaćinstvo. Cijena nije velika. Prednost je sto uglavnom dolaze bez diskova pa mozes sam odabrati sto zelis i staviti unutra.

Pokusaj ga probati prije kupnje (tesko je znam) ili bar pogledati reviewe po internetu, jer neki su iritirajuce bucni zbog minijaturnih venitlatora koje ugradjuju unutra. A te mashinice se poprilicno griju u radu )

Razlog zasto sam ja svog izbacio iz dnevnog boravka. A obavljao je sve sto mi treba. Samo sto je zvizdao za poluditi kad se zagrije

Obrati paznju na procesor ugradjen u uredjaj prilikom kupovine. Modeli sa slabijim CPU osjetno gube na performansama kada im pristupa vise korisnika u isto vrijeme.

Ako te nesto konkretno zanima, samo pitaj...
17.01.2011 | 14:49
Hvala na odgovoru. Pa zanima me upravo to, tko je od Vas ima iskustva i sa kojim modelima. Dali imate kakve zamjerke, kakav im je software i dali zadovoljava Vaše potrebe i slično. Pregledao sam uglavnom sve proizvođače NAS uređaja, reviews itd, ali sada me interesira osobno mišljenje nekoga tko ima već neko rješenje doma ili recimo na poslu.

Ne mora to sada biti ne znam koji review ali onako par informacija o nekom konkretnom rješenju s kojim ste se susreli ili imate iskustva u svakodnevnom radu.

@drlovric - hvala na komentarima. DLink sam imao prilike testirati i raditi sa njime. Na nekim modelim dlinka, TM ne radi kako treba dok se malo ne promijeni software za backup, ili mođda kompletna instalacija Linux instalacije na njemu. Ok ovisi od modela i vremena kupnje, supporta itd...
17.01.2011 | 15:13
Imam LaCie i prezadovoljan sam, 2big network 2x750GB. Treba samo paziti koliku buku pruizvodi.
17.01.2011 | 18:26
Ne znam baš da li je ovo ono što tražiš, no jedan kolega slične je probleme riješio sa Drobom http://www.drobo.com/ i vrlo je zadovoljan.

Nisam se previše time zanimao, no mogu pitati njegove dojmove ako ti treba.
17.01.2011 | 23:14
LaCie je fora ali mi software nije baš po guštu, što se Drobo-a tiče nemaju baš rješenje samo sa dva diska, već sa 4. tj ne moraju se staviti 4 ali onda cijena samog NAS u startu dosta raste za nešto što mi baš i ne treba. Malo mi je overkill za potrebe. Po pitanju software-a mi odgovara ali cijena je paprena za ono što bi ga ja koristio.

Hvala na dosadašnjim komentarima.
18.01.2011 | 01:11
Friško nabavih WD World edition. Uzeo sam verziju sa jednim diskom, softverski i hardverski nema neke razlike od onog sa dva diska (osim u tome da fali drugi disk).

I moram reći, nisam zadovoljan. Uredno ga finder nađe, ima instaliran firefly server koji glumi itunes server i itunes ga nađe, Carbon copy cloner radi backup itd. Sve je to korektno, ali imam osjećaj kako se sve to vuče preko mreže, funkcionira tak-tak tek kad ga spojim kablom direkt na MBP, a to mi je blesavo - imati NAS, a ne koristiti ga preko mreže. I nije do switcha po putu, probao sam nekoliko komada SOHO opreme i male su razlike. A Cisco switch mi ne treba...

Jedino dobro je što vrti Linux distru kompatibilnu sa optwareom, pa je lako na njega naštancat što god treba...
18.01.2011 | 01:37
Kakav vrazji software za LaCie? Za backup?
18.01.2011 | 11:43
DrAle je napisao:
Ne znam baš da li je ovo ono što tražiš, no jedan kolega slične je probleme riješio sa Drobom http://www.drobo.com/ i vrlo je zadovoljan.

Nisam se previše time zanimao, no mogu pitati njegove dojmove ako ti treba.


Reci meni, gdje ga je kupio, preko neta? Kako je zadovoljan?
Kod nas ga nigdje ne vidim, a Drobo mi se kao koncept jako sviđa. Ubaci i vozi, nestane mjesta? Izvadi najmanji disk i ubaci bilo koji drugi veći, a on na sve ostalo sam misli... Zakon
18.01.2011 | 16:23
Drobo se zvanicno ne isporucuje u Hrvatsku, niti mi je poznato da ima ovlastene distributere.

Moj prijatelj ga je ima (kupljen u nekoj vojnoj bazi) i super je radio dok je radio. Izuzetno elegantno rjesenje za backup.

Oni koriste neki modificirani RAID, ali to je dvosjekli mac.

Frendu se nesto prosulo na uredjaj koji je krepao i tada su nastali problemi. Naime zbog specificnog formata zapisa, jako je tesko bilo iscupati te podatke zapisane na 3-4 hard diska.

Na kraju je kupio drugi Drobo (mislim S oznaka), ustekao te hardove i sve je proradilo bez greske Radi i dan-danas bez ikakvih problema.

Cijena je bila malo vise od 400e za uredjaj bez diskova...

Nije jeftin hobi
18.01.2011 | 18:51
Vanjuška je napisao:
DrAle je napisao:
Ne znam baš da li je ovo ono što tražiš, no jedan kolega slične je probleme riješio sa Drobom http://www.drobo.com/ i vrlo je zadovoljan.

Nisam se previše time zanimao, no mogu pitati njegove dojmove ako ti treba.


Reci meni, gdje ga je kupio, preko neta? Kako je zadovoljan?
Kod nas ga nigdje ne vidim, a Drobo mi se kao koncept jako sviđa. Ubaci i vozi, nestane mjesta? Izvadi najmanji disk i ubaci bilo koji drugi veći, a on na sve ostalo sam misli... Zakon

Donio mu ga prijatelj iz USA. Ubacio je 4 diska unutra, podesio i zaboravio. Stvar radi. Ako želiš da ga pitam nešto konkretno - javi.
19.01.2011 | 11:22
hvala svima na odgovorima. Mislim da ću na kraju se odlučiti na QNAP uređaj. Nekako mi sve skupa čini dobru sliku omjera cijene/mogućnosti/potreba.
09.06.2011 | 00:26
eto na kraju ipak nisam uzeo QNAP jer Synology ima daleko bolji software.

Setup je 2X2TB u RAID1 polju. Strahovito tih, i lagan uređaj svega 1kg bez diskova. Instalacija je prošla glatko i upravo se radi upgrade OSa na najnoviju verziju. Nakon toga slijedi barem 5sati kreiranja RAID polja prije inicijalnog korištenja.

Podesio sam DDNS opciju (preko dyndns servisa) bez korištenja wizarda jer Gigaset router nije prepoznat u dropdown izborniku pa se manualno mora otvoriti port 80 za IP adresu NASa kako bi usluga radila. Moram priznati da sam ugodno iznenađen kako super brzo radi stvar preko dyndns.a. Sučelje je optimizirano za mobilne uređaje out of the box što je također jako pohvalno.

Postoje i Synology free aplikacije za file/music/photo kao i neke komercijalne za preusmjeravanje downloada putem NAS uređaja sa remote lokacije.

sve skupa super oduševljen za sada. Pridodati ću još malo komentara kako budem radio dalje testiranja (Plex stream HD-a, download manager, iSCSI funkcije na kojima će mi biti virtualke itd...)

Ako nekoga zanima neko pitanje vezano za ovaj uređaja ili općenito DSM 3.1 software koji se vrti na Synology NAS predlažem da iskoristite remote pristup jednom demo nas uređaju kojeg je Synology postavio na svom site-u. Za one servise ili funkcije koje se ne mogu koristit na tom uređaju, rado ću tesitrati i odgovoriti ako ima interesa.

slike setupa (Synology DS211j)

pozz
09.06.2011 | 00:52
Tek sad vidim ovaj post pa cu napisat svoje (ne)zadovoljstvo Lacie rjesenjima.

Prvo smo u uredu koristili Lacie 1big diskove od 1gb (unutra su bila 2 diska od po 500gb). Ovo nije NAS ali je disk bio spojen preko FW800 kabla na masinu i onda sheran na lokalnu mrezu. Sluzilo iskljucivo za nekakvu off-line arhivu, poharnu slika, starih projekata itd. Znaci nije bila neka heavy-duty upotreba. I nakon cca. godinu dana otisli kontroleri u svim diskovima u razmaku od nekih 10-tak dana. Posto Lacie isto ima neki svoj format zapisa bila je muka isusova to prebacit i spasit natrag. Narucili smo nove kontrolere preko e-baya i uspjeli spasit vise od 90% podataka. Napominjem da su svi diskovi ostali ispravni, pokvarili su se kontroleri u kucistima. Jedina dobra stvar ove havarije je da smo diskove preformatirali i pobacali ih u uredske MacPro strojeve Kucista su zavrsila na glomaznom otpadu.

Nakon toga odlucili smo uzeti NAS i to opet Lacie, model 5big network (5x 1GB diskovi, hot swap, itd.) u RAID5 polju. Software koji dolazi s njim je prilicno rudimentaran i los. Stvarno nema previse opcija, a file manager koji dolazi u sklopu softverskog paketa nemoze brisati ni foldere vec samo fajl po fajl (oznacavanjem kvacice), a kad dodes do foldera snadi se sine. AFP se rusi svako malo i smrzava diskove, pa smo u 99% slucajeva koristili SMB protokol. FTP nam isto nije radio ili bi u najboljem slucaju proradio jednom mjesecno. Konstantni problemi s disk permisijama i dozvolama za kopiranje-brisanje podataka bez obizra sto je cijeli sistem bio konfiguriran tako da samo jedan korisnik (administrator) ima read-write dozvole, svi ostali su bili read-only. Zvali smo tehnicki podrsku, pisali e-mailove ali nikakvog konkretnog odgovora nismo dobili. Nit od firme u HR gdje smo kupili uredaj, nit od Lacie centrale iz UK. Brzina je bila OK tu nije bilo nekih velikih zamjerki. I za kraj secer na kraju, prije par tjedan - opet je otisao kontroler. Ovaj put nakon cca. 2 godine.

Garancija je istekla, Lacie nam zeli uzeti ogroooooomu lovu da nam oni prebace podatke pa opet moramo smisljati rjesenja kako prebacit sadrzaj + naci neko novo, trajnije rjesenje. Pada mi na pamet da u jednu staru G5 masinu ubacim 4 diska od po 2TB svaki, slozim RAID polje, "okacim" masinu na mrezu i problem rjesen ... Ili?
09.06.2011 | 01:30
da ia ja sam čuo par situacija upravo ovakvih kakvi su spomenuti pa se nisam ni odlučio na Lacie rješenja. Moja sugestija bi bila uzeti neko small/medium business NAS rješenje. Korištenje računala kao "hosta" opet troši resursa više nego je potrebno.

Dakle neko rješenje koje ima hotswap opcije za diskove i jaki software.

Ne zato jer sam kupio Synology, nego upravo zato jer sam tražio rješenje koje ima odlično razrađen OS i funkcije, je upravo razlog zašto sam uzeo tu marku. DSM 3.1 trenutna je verzija OSa i strava je.

User permissons, Windows AD integracija, shareing, printer sharing, remote access, file managment i hrpa drugi stvari su samo mali dio što ovi uređaji mogu.
Jedino je bitno uzeti hardware-ski uređaj koji paše potrebama, a software će odraditi svoje.

Predlažem da se malo pogleda na synology stranicama što sve i kako ovi uređaji rade. Za relativno male novce (za razliku od nekog profi SAN rješenja) ovo je definitivno top 3 među NAS rješenjima
25.01.2012 | 09:56
Pozdrav,



Koga zanima, evo Drobo u Cro.



plus.google.com/u/0/b/104905812118360718...12118360718902/posts


pozz,
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 56 minuta
  • MAK: iPad Air plus Pencil Pro
  • smayoo: Svim Splićanima čestitam dan Sv. Duje! :)
  • cariblanco: kako nogomet može biti okrutan, zaslužili ste najmanje bod
  • cariblanco: Riječani, jeste li spremni za derbi, danas bi trebao biti praznik nogometa na Rujevici
  • smayoo: Možda je to popis po abecedi. ;)
  • cariblanco: Danas čitam VL i koja je najsigurnija zemlja u slučaju holokausta...1 Antartika 2 Argentina ;)
  • Yonkis: Evo, prodajem i neke slušalice, one za u uho. iPhone i sluške, 200€. I nije to sve, one more thing...
  • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
  • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
  • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO