Što napraviti sa Androidom?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Što napraviti sa Androidom?


04.09.2021 | 14:28
Ovaj rujan mi je isticao dvogodišnji ugovor sa A1 i bio sam primoran produljiti ugovor ili bez ikakvog telefona, ili dati 9 kuna za neke Samsung, HUAWEI ili XIAOMI telefone; ili dati 29 do 129 kuna za telefone istih marki samo malo skuplje modele.
Kako sam pričao sa ženom u A1 koja koristi Android i još Samsung stalno, rekao sam joj da sam iPhone korisnik već deset godina i da o Androidu nemam blagog pojma.
Tu ona meni odgovara da kod Samsunga, kao i kod Applea, plaćam jako puno toga samo zbog imena tvrtke, dok su ova dva "Kineza" (HUAWEI i XIAOMI) u nekim slučajevima bolji i jeftiniji, da ne priča kako i Samsung koristi neke njihove dijelove.
I tu se ja odlučim na XIAOMI, kako sam već napisao, kao neki novi HUAWEI (svi se sjećamo da su imali "mobitele godine" još 2019. i 2020. po časopisima koji prate to tržište).
Sklopim ugovor u četvrtak ujutro, u petak u 18 sati mi stiže mobitel u kutiji HP Expressom, unutra u svojoj kutiji obavijen novim ugovorom po kojem imam sve full = neograničene razgovore, SMS-ove i internet do mile volje odnosno flat rate.
Maločas sam na Vikalici požalio što nisam uzeo Samsung, pa sam išao zvati A1 o kojem se točno modelu radi - javio se neki tip i rekao da je to model Samsung Galaxy A 22 5G, ali da bi njega morao platiti 129 kuna po pouzeću ukoliko ga ne želim otplaćivati dvije godine uz pretplatu.
Ono što mi je kod mog XIAOMIA i tog SAMSUNGA odmah upalo u oči jest da ovaj XIAOMI ima bateriju od 6000 mAh, dok skuplji Samsung ima istu od 5000 mAh.
Uglavnom:
zaista ne znam šta da radim sa dotičnim mobom koji ima dvije godine garancije.
1. Osmica mi još uvijek sasvim dobro radi, a ovaj sam potez napravio jer je staroj na NOKIA 3310 iz 2017. (iste godine kada sam ja uzeo iPhone 8) otišla baterija.
Napuhala se skroz. Prvi puta sam vidio napuhnutu bateriju.
Šogor joj je kupio isti takav drugi dan jer ima godina (79 puni 24. 09. i jedva se na taj model naučila) za istu lovu kao i 2017. (500 kuna), samo ovaj puta u bon bon dućanu, no stvarno potpuno novog.
E tu sam se ja počeo pitati "a što ako se meni desi isto, a love taj čas nemam - pogotovo za iPhone?"
2. Tako se desilo da sam uzeo ovaj XIAOMI, koji mi - ovako bez paljenja izgleda sasvim solidno. Čak se dobije i prozirno gumeno kučište za njega u kutiji, no nikakve slušalice iako ima najnormalniji 3.5 mm jack.
No najjeftinije slušalice za njega (baš XIAOMI) koštaju 40 kn, a bežične (najjeftiniji earbuds model) 200 kn.
3. Stavio sam ga Njuškalo, čisto da vidim situaciju.
Možete ukucati XIAOMI Redmi T9 pa pogledajte po kojim se cijenama kreću.
4. E sada, ako ga i uspijem prodati - imam toliko igara za odigrati još s PS4, tako da bi trošenje na PS5 igre bilo bacanje novaca i stvarno se počinjem pitati možda mi je najmudrije da si ga ostavim zlu ne trebalo.
Eto.
To je to.
04.09.2021 | 14:46
Da dodam još nešto:
Ovaj XIAOMI je NFC opremljen, ima brzo punjenje i punjač od 18 watta, dok iPhone 8 ima punjač od 5, hoću reći za ono za što ja trošim mobitele - ne vidim da sam uzeo turbo loš (ne kažem da nije) samo tvrdim da se moja upotreba mobitela znatno smanjila otkako ne radim.
Par razgovora dnevno, sve privat, nekoliko slika, mailovi i to je to.
Prije sam bar igre igrao na iPhoneu.
Sada to radim na konzoli.
Ja slušam muziku (da - dobio sam i tri mjeseca free Deezer uz novu pretplatu), gledam YouTube i to je to.
Znači:
Slike ovome modelu iz 2021. mogu biti samo bolje, ipak je četiri godine noviji - pohranu ima 128 GB dok osmica ima 64 - ne znam.
Kao da mi sada u glavi prolazi da mi je žena nudila Samsung za istu lovu ali od 64 GB (znači 29 kn).
Zadržati ili ne kao back up u slučaju nužde, to mi je glavno pitanje.
Lako je onda štediti za novi iPhone kada si osiguran.
Da sam potpuno ziher da će mi osmica izdržati (ukupno) šest godina, prodao bih ga.
Ovako - nemam pojma zaista.
EDIT:
Naravno da me s jedne strane vuče to što iPhone komunicira sa laptopom i sve dalje znate.
Što se promjeni na jednom, promjeni se na drugom.
U idealnom svijetu idući kompjutor bi mi bio  Mac Mini, a mobitel iPhone SE2, 12 mini ili 11.
No ovo nije idealni svijet.
04.09.2021 | 15:10
S njime mozes u Finaku na takmicenje u bacanju mobitela.
Trebao si useri Samsung ili cak Sony.
  • Daddo
  • Posjetitelj
04.09.2021 | 15:19
S dotičnim mobitelom ako ga ne misliš koristiti sad i odmah a da ti hitno treba - jedino što možeš učiniti je staviti ga u prodaju.

OVO: www.ekupi.hr/hr/Elektronika/Mobiteli-i-d...obitel/p/EK000402488 je redovna cijena tog uređaja (model sa 128GB pohrane je 100 kn skuplji). Na tu cijenu računaj 10% popusta za plaćanje karticom (pa još na 12 rata ), dakle recimo da taj telefon košta 100 kn mjesečno.

Specifikacije na GSMARENA: www.gsmarena.com/xiaomi_redmi_9t-10670.php

Realno, s obzirom na gornju cijenu za taj telefon možeš dobiti max 100 EUR sad dok je nov.

Zašto?

Prvo i osnovno - Android. Google svake 2 godine izbacuje novu verziju svog OS-a, trenutno aktualna verzija je 11, s tim da je 12 već u beti - developer.android.com/about/versions .
Proizvođači uređaja na svoje Android uređaje daju 2 godine jamstva i u te 2 godine ide jedna do dvije security nadogradnje i u slučaju flagship modela nadogradnja na iduću verziju OS-a.

1. Android 10 je jednu generaciju star OS već danas, što je zapravo super stvar jer je na ovom Xiaomiju je dakle OS koji je načelno prebolio dječje bolesti. U stvarnosti, to baš nije tako, jer na uređaju nije čisti Android nego je istom dodan Xiaomijev UI koji zovu MIUI. Isti je na prvu jednostavan i elegantan i "najsličniji" iPhoneu, redovno se ažurira i krpa... no u stvarnosti je bugovit i u svakoj iteraciji dvije stvari pokrpaju i bar jedna aplikacija prestane radit prema očekivanjima.

2. Xiaomi je "Kinez s Androidom", unatoč snažnoj bateriji, količina pokrenutih procesa istu prazni prilično brzo, a sama činjenica da je uređaj povoljan automatski za sobom povlači i manju trajnost takve baterije u odnosu na proizvođače "s imenom". 6000mAh s brzim punjenjem je načelno i u teoriji super stvar, u praksi je to dan i pol trajanja dok je nova, a dan nakon 6-8 mjeseci.

3. Kamera bez optičke stabilizacije slike. 48MP i hrpa stražnjih kamera zvuči fantastično, u praksi je to softversko peglanje fotki koje će u idealnim uvjetima izgledati korektno, dok će noć ili slabije svjetlo učiniti fotke "neupotrebljivim" za FB, Instagram i ostale društvene mreže.

4. Generički dizajn? Ok, za 1000 kn nije fora pričat o dizajnu, ali to je i dalje jeftin materijal kućišta i završna obrada takva kakva može za te novce bit, uz napomenu da je isti fino zaobljen i gladak pa voli ispadat iz džepova i ruku.

5. Google + Kina - Xiaomi se silno trudi, kao uostalom i svi drugi proizvođači imati svoj oblak za backup/prijenos podataka s jednog uređaja na drugi. Količina podataka koja putuje prema Kini nije zanemariva, a podaci su ipak "osobni".

Bottom line, nije stvar u tome da taj uređaj ne vrijedi novce koje košta, nego da neće trajati duže od 2 godine (ako i toliko zbog softvera koji je već sad stariji), a bilo kakav hw servis na takvom uređaju je neisplativ. Ako ti treba sad - kreni ga koristit. Ako ti ne treba, prodaj i ostavi lovu sastrane za servis te 8-ce koju imaš ili kupnju novog iphonea (koji može komotno bit i 11ca ili XR, idu od 6.9. na akciju po 2999 kn).

Osobno, kako za posao moram koristiti Android, kupio sam drugog Kineza, sličnih karakteristika samo za pola manje novaca - svjesno žrtvujući brzo punjenje (Motorolu E7 power za 600 kn + 70 kn zaštitna maska), ne jer nisam mogao skuplje nego jer za nešto bolje moram platit ko i za iphone ranije generacije, a ionako neće trajat duže od 2 godine.
04.09.2021 | 15:23
jura22 kaže:
S njime mozes u Finaku na takmicenje u bacanju mobitela.
Trebao si useri Samsung ili cak Sony.

Aj ti nauči prvo razliku između useri i uzeti, a što se bacanja tiče probaj ti kamena s ramena.
Taj si tip.
Inače, probao sam s tobom na lijepi način - Dijete je dobro primjetio da uživaš u dizanju živaca drugima - odi trgat krila muhama. Ovdje nećeš odgovora više dobiti od nikoga.
Inače takmičenje se na hrvatskom piše natjecanje.
Meni ne smeta, no ti si hrvatina pa se pitam kako ti je pobjeglo?
04.09.2021 | 15:27
Hvala ti Daddo.
Ovo je kvalitetno objašnjenje, za razliku od propalog pokušaja humora ispod tvoga posta.
OK.
No, 500 kn?
A da krenemo od 800?
Ipak je 400 kuna jeftinije?
04.09.2021 | 15:37
Kaj se ljutis, imam Xiaomi Redmi Note 9 i sranje je od mobitela.
Bolje da sam uzeo kamen koji predlazes, vise bi mi koristio.
04.09.2021 | 15:44
jura22 kaže:
Kaj se ljutis, imam Xiaomi Redmi Note 9 i sranje je od mobitela.
Bolje da sam uzeo kamen koji predlazes, vise bi mi koristio.

Ljutim se jer sam baš pratio od kada je Dijete prvi puta napisao da uživaš drugima dizati tlak da li je to istina.
Dva si ga puta nakon toga išao dizati njemu iako ti nije čovjek napisao ništa.
Ja sam ti pružio ruku pomirenja s onim filmom, ti opet odgovaraš kao da me želiš raživcirati.
Zato, jura.
Samo zato što sve što je Dijete napisao ispada istina.
Ti kao da si upišeš plusić u tekicu kada nekome digneš tlak.
Pa - piši plus.
04.09.2021 | 15:45
Ostavi ga sebi ako ti nije hića, ionako s tim novcem ne bi mogao puno pametnije.
To je super mobitel za tu cijenu, budimo realni

jura je hodajuci trol, nekad se pitam je li mu to jedina svrha. mozda je to tajni agent ubačen od strane adminstracije, kako bi se dizao post count
04.09.2021 | 15:49
Inače, moram se obojici ispričati (vidiš jura kako je to lagano napisati) - nije mi se spomenuti Samsung nudio.
Nudio mi se ovaj:
Samsung A12.
A XIAOMI je navodno bolji od njega jer imaju isti OS, samo Redmi ima Gorilla Glass 3 i brzo punjenje te jaču bateriju i 64 GB više memorije.
Samsung A12 košta u startu 29 kuna.
Sjećao bih se da mi je žena rekla "e ovaj Samsung vam je 129 kuna".
To mi je danas rekao tip koji nije imao pojma o čemu smo ja i žena pričali.
Bilo je 9 ili 29 kuna u startu, kasnije nula kuna za mob.
To je od Samsunga jedino A12.
Daddo, i dalje misliš da je XIAOMI lošiji od ovoga modela?
Tip mi je sada rekao da je taj Samsung 200 kuna jeftiniji od ovog Redmia.
Nije da se hvalim, nemoj me krivo shvatiti - samo mi je drago da se nisam zahebo.
04.09.2021 | 15:57
Offtopic za ovog čovjeka, moram ovo napisati:
@kupus - drago mi je da si konačno navratio.
Još jednom iskrene isprike za O'Pari.
Pa to su sve projektori.
A da vidiš Jordanovu kuću u Chicagu - frajer ima kućno kino s projektorom (mislim IMAX standard).
Košarkaršku dvoranu po NBA standardima.
Jedini TV koji sam vidio kod kuće tih košarkaša iz Bullsa 90ih je Pippenov vanjski TV koji je instaliran da se gleda iz bazena.
Zove se exterial model, izuzetno je svijetao ekran tako da se sve vidi po najvećem suncu.
I njihovi klinci za konzole imaju TV-e.
Starci za "movie nights" imaju projektore obvezatno.
Zato sada moram iskoristiti priliku da ti se iskreno ispričam.
Nisam shvatio da si našao sliku.
To je to od offtopica.
04.09.2021 | 16:02
@kupus i @drlovric me savjetuju da zadržim mob.
@Daddo da ga prodam za koliko god mogu.
Ljudi, hvala vam svima na savjetima.
Neću ga "poklanjati" na Njuškalu.
Tu je @kupus u pravu potpuno.
Ako ispod 900 kn neće ići, ostaje meni.
A drago mi je da sam ipak izabrao bolji od tog Samsunga koji mi se nudio - Samsunga A12 64 GB.
04.09.2021 | 16:05
Sta god da odlucis - iPhone je najbolji izbor.
Ja sam pokusao par godina da se zezam sa Android-ima, i to Blackberry 3 android modela, i nije islo. Tesko se privikavao na Android, dalje ima samo 1-2 nadogradnje OS-a, i takodje par Security Update-ova, i cao zdravo.
Ovo je za slucaj ako mislis taj Android mobitel koristiti ozbiljno ili kao primarni fon. Za rezervni je vec druga prica, mozes ga slobodno koristiti. Ali ako vec imas iPhone 8, koristi ga dok mozes. Moja supruga ima 8+, moj sin je do pre par meseci koristio 8 pa presao na Xr, ja sam do pre pola godine koristio 7+ pa presao na Xr. I sve to radi o.k.
Just my 2 cents...
04.09.2021 | 16:11
@Ender - hvala i tebi prijatelju.
Pa tako je i moj plan.
Upravo to što pričaš.
Radi iPhone 8 kao satić.
Baterija mu traje cijeli dan.
Samo ima dosta ogrebotinica po bokovima i sa stražnje strane.
No ekran, kamera, čitač otiska prsta - ni crtice (mislim da se taj čitač radio od safira upravo radi toga da ga je nemoguće ogrebati).
Ali radi.
Da sam potpuno siguran da će izdržati (mislim na bateriju i njeno napuhavanje) još dvije godine - Redmi ide na prodaju jer ga ne bi ni izvadio iz kutije kao što ni nisam.
EDIT:
Sada kada si spomenuo sina i XR (taj mi je isto dobar samo tako), podsjetio si me na nešto - pitam ja ove lumene u A1 da zašto nemaju starije modele Appleovih mobitela na prodaji.
Pazi odgovor:
"Pa mi njih sve rasprodamo. Evo sada nam je najstariji model iPhone 11."
Ja mislim da lažu i da namjerno to rade da ljudi pljunu što je moguće više para na mobitele operaterima.
04.09.2021 | 16:22
Uglavnom.
Hvala vam svima.
Nešto sam pametniji.
EDIT:
Po ovima iz A1 sam uzeo bolji mobitel kupivši Redmi T9 od Samsunga A12.
Još ih mogu zamjeniti.
Iako i na Njuškalu koštaju isto - 1200 kuna.
Isplati li mi se mijenjati Xiaomi za taj slabiji Samsung?
  • Daddo
  • Posjetitelj
04.09.2021 | 16:47
Kloba kaže:
Hvala ti Daddo.
Ovo je kvalitetno objašnjenje, za razliku od propalog pokušaja humora ispod tvoga posta.
OK.
No, 500 kn?
A da krenemo od 800?
Ipak je 400 kuna jeftinije?


Kreni od koliko želiš, ja ti kažem koliko realno možeš dobit za taj uređaj neraspakiran (do 100 EUR).

I nije uopće stvar koliko je njegova "tržišna vrijednost", ja ti pričam o uporabnoj. Ako ti treba sad i odmah, izvadi iz kutije i prebaci u njega karticu i koristi ga sad (dapače, napravi to neovisno o tome treba li ti, uvijek ga možeš proslijedit nećacima, a imat ćeš iskustvo korištenja Androida). Garantiram da ćeš se nakon 6 mjeseci vratit svojoj 8-ci ma kakva bila.

Dosta dugo sam za život zarađivao od prodaje i servisa Android uređaja u cjenovnom rangu do 2500 kn i nagledao sam se "Kineza" i Samsunga i naslušao priča i naflešao "custom" romova i natestirao odservisiranih uređaja.

Jednostavno je - ima smisla koristit Android uređaj X do Y novaca ako ga koristiš odmah i sad dok je nov i bit svjestan da ćeš ga za godinu i pol mijenjat. Čuvati ga kao neki backup - ne.

I ne, taj tvoj model 9T nema podršku za 5G mrežu, Note serija ima: www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=10661&idPhone2=10670

U konačnici, moj stav o Androidu je takav da mobitel s tim OS-om koji košta u maloprodaji više od 200 EUR je precijenjen, bez obzira na svoje - tehničke karakteristike (kamera, baterija, procesor). I seks je zamjena uređaja novijim modelom ili modelom drugog proizvođača.

HUAWEI je nešto što ima najbolju kameru u tom cjenovnom rangu i najispeglaniji je po pitanju SW (jer ima svoj store).
SAMSUNG je pun bloatwarea a za njih važi kao i za sve ostale androide, ako nije flagship neće dobit idući OS, kod flagshipa radi dizajna ekrana i kućišta bilo kakvo otvaranje ubija IP certifikat, a zamjena baterija je jednako skupa kao i kod iphonea.
XIAOMI - vizualno ispeglan UI, ima zanimljivu seriju POCO uređaja koji su kompromis performansi i cijene gdje je naglasak na autonomiju, no i dalje je to "nedonošče u razvoju". Flagshipi su im jeftiniji od konkurencije ali imaju dječje bolesti.

Ostali - manje više standardan Android + nešto custom... razlike su eventualno u materijalima kućišta i kamerama koje su bolje ili lošije ovisno o cijeni uređaja.

S druge strane, vlasnik sam bio i 3gs i 5s i XR-a i sad obične 12-ce i baterija na svima traje godinu i pol prije nego počne pokazivati znakove slabosti, zamijeniš je za 100 EUR i imaš telefon za još jednu generaciju. Ako ganjaš latest & greatest (a kod iPhonea bar 80% korisnika nema razloga za time jer većina tog nije na našem tržištu podržano) iphone možeš kupiti za 5000 kn uz 2 godine pretplate (A1, žena produljila ugovor, iphone 12 64GB - 939 kn odmah, ostatak 170 kn x24 rate + 189 kn tarifa sve neograničeno+ 5G kad ga bude). Ako ti je ok stariji model, evo u istyle od ponedjeljka reklamiraju za 3000 kn XR (koji ima bolju autonomiju).
04.09.2021 | 16:54
OK Daddo.
Uvjerio si me.
Hvala ti.
Ide mob dolje na Njuškalu.
Za početak na 1000 kn.
Ali ako se nitko ne javi, ostavljam si ga.
Poklanjat ga ne mislim.
Možda sam trebao uzeti taj fucking Samsung A12 da brže i po većoj cijeni ode jer svi ti Android ljupci obožavaju Samsung.
Mogu ga zamjeniti, imam vremena.
  • Daddo
  • Posjetitelj
04.09.2021 | 17:01
Kloba kaže:
@Ender - hvala i tebi prijatelju.
Pa tako je i moj plan.
Upravo to što pričaš.
Radi iPhone 8 kao satić.
Baterija mu traje cijeli dan.
Samo ima dosta ogrebotinica po bokovima i sa stražnje strane.
No ekran, kamera, čitač otiska prsta - ni crtice (mislim da se taj čitač radio od safira upravo radi toga da ga je nemoguće ogrebati).
Ali radi.
Da sam potpuno siguran da će izdržati (mislim na bateriju i njeno napuhavanje) još dvije godine - Redmi ide na prodaju jer ga ne bi ni izvadio iz kutije kao što ni nisam.
EDIT:
Sada kada si spomenuo sina i XR (taj mi je isto dobar samo tako), podsjetio si me na nešto - pitam ja ove lumene u A1 da zašto nemaju starije modele Appleovih mobitela na prodaji.
Pazi odgovor:
"Pa mi njih sve rasprodamo. Evo sada nam je najstariji model iPhone 11."
Ja mislim da lažu i da namjerno to rade da ljudi pljunu što je moguće više para na mobitele operaterima.


XR je izvrstan telefon. Imam svoj (treba mijenjat bateriju i zvučnik slušalice, veli Josip iz JM elektronike da je to trošak od 900 kn), žena još uvijek ima svoj (treba "mijenjat bateriju", a zapravo ne treba jer traje dan, umjesto normalna 2). Imaš FaceID, ide na njega zadnji iOS, imaš bežično punjenje i podržava i brzo punjenje. Nema superduper OLED ekran i malo je širi od 8-ce koju imaš. Dodaj mu jeftino a kvalitetno Spigen zaštitno kućište i možeš njime "čavle" zabijat u letve na krovu. (ili nekog ubit ako ga gađaš jer je fino ergonomičan u zraku plus težak dovoljno).
04.09.2021 | 17:01
@Kloba:
jos jedan detalj, ja sam uzeo taj Xr - dual nanoSIM, verzija za China i HK, jer mi se nije uzimao eSIM + nanoSIM. mozda ova info moze znaciti nekome.
04.09.2021 | 17:07
Upravo spustio cijenu na Njuškalu sa sinoćnjih 1200 na 900 kn. Ako se nitko ne javi kroz par dana vidjet ćemo treba li još.
Bitno da se ne moram mučiti sa zamjenama za A12 jer mi se stvarno ne da.
A XR mi je iduća meta.
Ima ga moj kum, kupila mu ga sestra koja živi u Kanadi - ma mobitel je stvarno fenomenalan.
Nisam znao za ovo što je @Ender dopisao.
Zgodna info.
A što se gađanja tiče, ako vidim juru negdje, taman će mi poslužiti da ga u čelenku zdrmam.
  • Daddo
  • Posjetitelj
04.09.2021 | 17:36
Ender kaže:
@Kloba:
jos jedan detalj, ja sam uzeo taj Xr - dual nanoSIM, verzija za China i HK, jer mi se nije uzimao eSIM + nanoSIM. mozda ova info moze znaciti nekome.


Nastavno na ovo, eSIM u HR ne podržavaju svi operateri, a od onih koji ga podržavaju nitko ne garantira da će kombinacija fizički SIM i eSIM funkcionirati ako se radi o istom operateru. 2 fizička SIM-a Apple na HR tržištu nema.

S druge strane iako većina Android uređaja je Dual SIM, obično “”zaborave” napomenuti da je ili SIM+SIM ili SIM+ memorijska kartica. Kombinacija SIM+SIM+microSD SIM holdera je pipljava za umetanje i voli se svinut u slotu i oštetit uređaj.
04.09.2021 | 17:42
Jbt. A NOKIA 3310 od stare ima dva SIM-a, model iz 2017.-e.
Na stranu to.
Sada išao na iSTYLE da vidim koliko im je XR.
Pa trenutno košta skoro 5000 kuna.
Točnije 4800 ako sam dobro zapamtio.
Jesi li siguran da će koštati 3000 kuna od idućeg tjedna?
Nije da ću ga kupovati idući tjedan, samo me zanima.
I daj mi tu dopiši one stranice.
ekupi, još si barem jednu spomenuo.
04.09.2021 | 18:00
Javio mi se čovjek koji bi kupio mob za 1000 kuna.
Večeras se nalazimo kod mene u kvartu - to mobovi nisu zaključani, jel tako?
Ili da zovem A1?
  • Daddo
  • Posjetitelj
04.09.2021 | 18:19
Mobovi nisu zaključani već dugo.

IPHONE XR od 6.9.2021. u Linksu 2999 kn: www.links.hr/hr/article/top-prilika-ipho...-po-brutalnoj-cijeni

ekupi ti uvijek ima neke late night shopping akcije i promocije.

Sancta Domenica je izgleda postala Apple reseller partner i agresivno šiba sav Apple asortiman po "istim cijenama" kao i drugi ali na milijun rata.

Xiaomi store ti je na mi.hr . (Tamo imaš POCO pa vidi karakteristike M3 pro 5G uređaja - Android 11 i običnog M3 - Android 10)

neutrino-mobile.hr (bivši Kvark) ti isto zna imat akcije na Xiaomije.

Samsung obično bude na ekupi na akcijama.

I onaj A12 nije "pravi Samsung" - www.racunalo.com/usporedilica/samsung-ga...samsung-galaxy-a20e/

(vidi procesore, tek A20 ima Samsungov CPU, ostalo je Mediatek i Qualcomm)

A22 5G Samsung ima MPC od 1500-1600 kn i uređaj je blago rečeno užasan, od ležanja u ruci do glupog touch ID-ja ugrađenog u tipku paljenja koja je "utisnuta" u bok kućišta.
04.09.2021 | 18:39
Daddo, ovo ti moram reć, tako da pripaziš (ovo je dobronamjeran savjet skroz, znamo svi da si pametniji) kada idući puta daješ savjete o cijenama, mada možda ga je tvoj savjet meni i privukao na kraju krajeva.
Odem na Njuškalo, i skinem sa 1200 na 1000, pa nakon razgovora ovdje na 900.
Zvoni mob, nepoznat broj.
U mom slučaju nepoznat broj je ili utjerivanje dugova koje žena ne plaća, ili je neko fulao broj.
"Dobar dan"
"Dobar dan"
"Zovem za Redmi T9"
A meni odma đubre s lijeve strane ramena proradi, pa reko:
"Khmmm, oprostite, koju cijenu ste pročitali?"
"900 kn"
"Jooj, to sam taman išao ispraviti na 1000 jer kao što vidite ti su mobiteli, takvog kapaciteta i boje između 1200 i 1500 kuna"
S druge strane slušalice ironični smijeh u stilu "mene ćeš farbati budalo"
"Znači 1000? S mobom je sve u redu?"
Kada je dobio sve potrebne potvrde:
"A dobro, javim vam se navečer"
04.09.2021 | 18:41
Što hoću reći:
Ti bi ga se riješio za 100 eurića.
I spljugao 250 kuna, koliko meni fali za Ghost of Tsushima da postane PS5 igra.
Ali, gdje ti skidam kapu - da nije bilo tog tvog savjeta ja ne bi skinuo na 900 i čovjek ne bi nazvao.
Ostalo je moja pohlepa za svakom kunom.
No tu me moraš razumjeti = ja ne radim.
04.09.2021 | 18:45
Molim Boga da tip ne čita Jabučnjak.
04.09.2021 | 18:46
Javim Vam svima kako je prošlo, zvao sam A1 za otključavanje i zaista od 2016. godine niti jedan se mobitel u HR ne zaključava.
S čovjekom se trebam naći poslije 20 sati u kvartu.
EDIT:
Takvo paljenje na otisak sa strane ima i ovaj Redmi T9.
A šta ćeš.
Uglavnom Daddo, hvala ti puno.
Bez tebe danas ne bih dobio ovaj poziv ziher.
Dođem ti cugu, klopicu, nešto.
Još jednom hvala svima, javim se navečer!
  • Daddo
  • Posjetitelj
04.09.2021 | 18:56
Ja ga ne bih kupio za više od 100 EUR. Jer znam dovoljno o njima da mi je tih 100 EUR plafon novaca za taj uređaj kad je nov u dućanu s garancijom.

(Uostalom kupio sam “sličnu” Motorolu E7 power za manje od 100 EUR sa istim Androidom 10 - phonesdata.com/en/compare/5459161/5459104/ svjesno se odričući brzog punjenja i MIUI-ja na račun čitača otiska prsta iza i baterije za koju sam smatrao da će joj životni vijek biti duži, a kasnije uvijek mogu taj telefon modificirati softverski jer je “goli Android”).

mi.hr/redmi-9t

Dućanska cijena Redmija 9T je 1349 kn. Ti si ga uzeo na pretplatu i glasi “na tebe” račun, servisi vole zafrkavat operatere na račun toga tko je kupio uređaj a tko ga nosi na servis (stvarni vlasnik… been there done that).

Na njuškalu su cijene koje si naveo i ima ih more po istima.

To što meni taj telefon ne vrijedi više od 100 EUR ne znači da ti nemaš pravo tražit 1000 ili 1300 kn za isti. No razloge zbog kojih tu cijenu ne smatram realnom napisao sam u svom prvom postu (te novce 1349 kn košta POCO M3 Pro koji ima 5G i Android 11).
04.09.2021 | 19:17
Ma sve pet, pa rekao sam da mi nisi savjetovao da snizim da od čovjeka vjerojatno ne bih niti dobio poziv.
I kako me provalio da kenjam kada sam išao povisiti na soma.
No dobro.
Nadam se samo da će mi osmica izdržati još dvije godine.
Što se računa tiče, zvao sam A1 - još jučer pri razgovoru su mi rekli da je to sada moj uređaj i hoću li ga ja baciti pod autobus ili ga prodati - potpuno je moja stvar.
Pa sam nakon što me ovaj čovjek nazvao; a kako sam ja dobio hrpu papira s mobom (što novi ugovor, što garanciju) - opet nazvao A1 operatera i otvoreno mu rekao da prodajem Redmi te pitao što toj osobi C koja će kupiti taj mobitel treba za ostvarenje garancije?
Odgovor - samo naljepnica na kojoj piše IMEI uređaja a zove se "Potvrda o datumu kupnje uređaja iz jamstvenog lista".
Imam još dva A4 apira na kojima se spominje mob, te još deset na kojima se spominje ugovor na dvije dodatne godine.
Ne znam da li da čovjeku dam i ta dva A4 papira kada mi je operaterka rekla da je samo ta naljepnica potrebna da se garancija ostvari.
Ovo je uređaj u kutiji i jedini papir (naljepnica) s kojim ti je garancija važeća (kao):

ACC03B1D-A511-4FD5-966B-F3716BDDB512_1_105_c.jpeg

Da tipu dam i ta dva A4 papira ili?
Šta bi ti napravio?
Mislim, spominju uređaj kojeg ja više neću imati - po toj logici - bolje da ih ima on.
Samo moram vidjeti ima li osim mog imena i prezimena moj OIB, u tom slučaju nije baš pametno to davati, pogotovo ako mu je naljepnica dosta za ostvarenje garancije.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 33 minuta
  • Kloba: Na Bačvicama, sorry
  • Kloba: Sjećam se. Spavali su u onom hotelu na Žnjanu. I ja sam tamo noćio jednom. Jako dobar hotel. Ko jučer da je bilo. Kako je Laušević rekao "Godine prođe, dan nikako". :)
  • drlovric: Prvi i zadnji put sam HR reprezentaciju gledao na Poljudu protiv Brazila. Davno je to bilo.
  • Kloba: I zaključno da se i ja priljučim - samo da se nešto novo i zanimljivo događa! :D
  • Kloba: Ma što se atmosfere tiče, nema do Poljuda. Još samo da nisu u svađi s HNS-om, svaka reprezentacija tamo se smrzne kada dođe. Samo šta ćeš kada kafići u koju zalaze Torcidaši otvoreno stavljaju znakove "ne poslužujemo osobe koje su došle gledati reprezentaciju". U tom stilu. Ne vole HNS nikako.
  • Kloba: Evo link [link]
  • Kloba: drlovric, pa spomenuo sam to ako ti je promaklo. Točnije, zacrtali su si da za 112. rođendan Hajduka (11. 02. 2023.) dosegnu probjku od 112 tisuća članova. A kako su ranije stigli sa 60 preko sto, nije bilo nerealno to očekivati. A po podacima za 2022., ako ne griješim, Real je imao 120 tisuća članova
  • drlovric: Ma nema veze, samo nek se nesto desava :D
  • cariblanco: Badava će trčati bili i plavi, kad će bijeli biti prvi ;)
  • drlovric: Poljud bi bio pun da je i duplo veci. Ne postoji na daleko losiji klub sa lojalnijim navijacima :)
  • drlovric: @Kloba: Hajduk ima 100 K clanova. Neki dan su pustili ulaznice u prodaju. Otvorio sam na 3 racunala, 7 browsera, logirao se u svaki (kao clan) da uspijem ugrabiit ulaznicu. I nisam uspio. Srecom je brat raido istu stvar u Njemackoj, pa nam je kupio on. Za 2h rasprodat stadion, serrver padao......lista cekanja po sat i po da udjes u sucelje da bi kupio kartu. I to sve ako si clan. Ostali nisu mogli
  • Kloba: Aha, hvala ti na informaciji!
  • Borisone: Ako imaš i LAN i WIFi aktivan na Mac-u, prioritet ti je po defaultu da promet ide prvo po LAN-u.
  • Borisone: To ti je propusnost WiFi-a usko grlo.
  • Kloba: Što se brzine neta tiče, kada laptop spojim LAN-om na ruter, iako mi je u postavkama i dalje Wi-Fi mreža kao opcija spajanja - brzina je 950 Mbps. Kada iskopčam LAN kabel, doslovno deset sekundi nakon ovog rezultata - brzina padne na 200 do 300 Mbps-a. Nije nam jasno! :D
  • Kloba: A Hajduk je ipak najtrofejniji i najstariji hrvatski klub. Bio bi red da se i oni vrate na staze stare slave. Zanimljivost mi je da imaju registriranih navijača više od 110 tisuća, u rangu Real Madrida. Respect, u svakom slučaju. :)
  • Kloba: Štose nogometa tiče, nisam pratio HNL osim u tekstovima pa ne znam tko je više zaslužio ove godine. Rijeka ili Hajduk. Ako je Rijeka dala više, neka bude Rijeka. Zarad one krađe kada ih je Gračan trenirao, ako se dobro sjećam.
  • Kloba: Star možda godinu dana, refurbished kupljen od A1.
  • Kloba: Mobitel je iPhone SE 2022.
  • Kloba: Ljudi, imam pitanje u vezi brzine interneta. Kako sada imam gigabit download u teoriji, u praksi mi je to na laptopu oko 940 Mbps. No na mobu, koji je spojen na isti Wi-Fi (5G) ne pokazuje više od 450 Mpbs download. Ima li neki razlog tomu?
  • cariblanco: I ja kao Dinavovac, bi Volvo da Rijeka osvoji naslov, jer je to zaslužila
  • drlovric: Dinamo j ezapoceo kao drzavni projekt, da se podigne nacionalna svijest u novonastaloj drzavi. Kasnije je prepusten kriminalnoj skupini na upravljanje, koja je radi osobnih interesa obesmislila cijelu ligu. Srecom ta vremena su iza nas. Mislim da je ove godine Rijeka najvise zasluzila da bude prvak, jer igraju najbolji nogomet.
  • Kloba: Iskreno, radi dobrobiti hrvatskog klupskog nogometa, htio bih da ili Hajduk ili Rijeka ili Osijek osvoje ovu sezonu. Da se stvori nova velika četvorka u ovoj maloj zemlji.
  • Kloba: Pa valjda ćeš ove godine slaviti. Dugo niste bili ovako blizu. ;)
  • drlovric: Za Hajduk. Zato sam ovako mlad i pogubio zivce :D
  • cariblanco: za koga navijaš...naše ;)
  • drlovric: Za vikend sam u Splitu. Ostajem par dana. Ako neko od Jabucara dolszi gledati najveci nogometni derbi u Hrvata, tu sam za pice, kavu, rucak…
  • smayoo: Nažalost, je... :(
  • Djuro genijalac: [link]
  • Djuro genijalac: Kaj je umrla Slađana Milošević?
  • smayoo: RIP Slađana Milošević :(
  • Yonkis: [link] iPhone prodan na aukciji za 130.000 dolara
  • Yonkis: macOS Sonoma 14.4.1: fixes USB hubs connected to external displays may not be recognized; Apps that include Java may quit unexpectedly
  • Soffoklo: Fora. Creating a Macintosh-inspired Mac Studio iPad dock. [link]
  • abajo: Kloba: [link]
  • Kloba: Ekipa, može li me neko upititi n stranicu da si skinem macOS Catalina kako bih nanovo reinstalirao komjuter? Taj OS mi je najnovji koji ovaj moj Retina iz 2013. može "progutati". Kako se svi razumijete u ove stvari više od mene, bio bih zahvalan!
  • cariblanco: Na kraju sam skužio koliko je sati, po svitanju...ono fakat čudno ?
  • cariblanco: Istina je da Paragvaj mjenja vrijeme koji je blizu, ali ja imam Argentinski sim :D
  • cariblanco: Sad na mobu s našim sim_om je 7.25 a na mobu s Argentinskim sim_om je 8.25 ! S tim da Argentina nema promjenu verbena ?
  • cariblanco: Jurors imam dilemma, koliko je sati ? koliko mi je poznato mi nismo premjenili vrijeme, mjenjamo ga sljedeći vikend
  • Zdravac: MKBHD pratim i ja, ok je lik, realno recenzira, ne sipa hvalospjeve
  • Kloba: Ma bez daljnjeg. Čovjek si je osigurao egzistenciju, pa i vrlo luksuzan stil života već sada. Ima video u kojem pokazuje svoj studio, linkao sam ga tu svojevremeno. Ma preludo. A tek onaj Mr. Beast? Taj živi u studiu. Opsjednut YT-om.
  • drlovric: Zaradio j eon puno vise na otm videu. Pogledaj samo broj pregleda :)
  • Kloba: NIsam ni ja znao. A šta ćeš, cijena napretka. Za šta je dao 40 somova, sliku CD-a i iTunesa... :)
  • Yonkis: Kloba, što nisi odmah rekao kako je završio unboxing i aktiviranje iPhonea :)
  • Kloba: MKBHD kupio originalni, nikada otvoreni first gen iPhone na aukciji u Chicagu za 32 tisuće dolara. Sa dostavom, porezima, i dodacima na sve ispalo ga je 40 tisuća. Video je tu: [link]
  • Yonkis: [link] - Justice Department sues Apple, alleging it illegally monopolized the smartphone market
  • Kloba: I ja brže na net, nađem video naslova 7 Ways To Fix PS5 Error Code CE-117773-6 :) I prvi "way2 mi pomogne, skužim da je do njih
  • Kloba: Uglavnom, kada sam htio skinuti save sa clouda PS Plua za Horizon 2, javi mi grešku Error Code CE-117773-6
  • Kloba: EON Premium sam uzeo, ne vjerujem koje sve kanale imam. Ruske, Ukrajinske, pa klasika CNN, BBC, Sky, ovo ono. Ali i puno iz regije

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO