Vrijedi li nadograditi mid 2012 Macbook Pro
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Vrijedi li nadograditi mid 2012 Macbook Pro

03.01.2021 | 19:16
Pozdrav svima,

Kao sto mi username govori, sto se tice Macova sam potpuno neuk, ali mi se bliska osoba muci sa mid 2012 Macbook Proom (Macbook Pro 9,2), pa me zanima da li bi ga se isplatilo upgradeati?

Glavni se problemi manifestiraju u sporom podizanju operativnog sustava i generalnoj sporosti pokretanja programa.

Malo sam progooglao i cini mi se da bi se ugradjeni disk relativno jednostavno mogao zamijeniti SATA SSDom, a i koliko vidim, RAM je lako zamjenjiv. U principu, zamijenio bih postojece stickove RAMa od 2GB sa necim sto nadjem, vjerojatno od 4GB i stavio bih Samsungov SSD. Sve zajedno bi to bilo oko 800-1000 kn, ovisno o kolicini RAMa. Da li to ima smisla i hoce li to laptopu udahnuti novi zivot za jos godinu ili dvije? Macbook se koristi za studentske stvari, znaci nista prezahtjevno. Na njemu je zadnja podrzana verzija OSa (Catalina).

Da li sam u pravu ako iz mog brzog istrazivanja mislim da se ugradjeni disk moze jednostavno klonirati vec postojecim utilityjem u OSu i onda samo zamijeniti SSDom? Znam da jednom davno Mac OS nije podrzavao TRIM, ali mislim da je to sada rijeseno?

Vidim da na forumu ima tema sa iskustvima korisnika sa raznim proizvodjacima RAMa pa cu to malo pregledati prije kupnje. Da li je istina da bi, iako Apple navodi kao maksimalnu kolicinu memorije 8GB trebao raditi i sa 16GB?
03.01.2021 | 19:19
Moj sin koristi takav za relativno zahtjevne poslove (matlab skripte) vrlo uspješno. Unutra je 240 GB SSD i 16GB RAM
03.01.2021 | 19:39
Apsolutno se isplati, vec SSD ce ti napraviti ogromnu razliku, natrpaj RAMa i raditi ce to super. Moja supruga ima mid 2010 (6.2) i taj odradjuje sve sto treba sa SSDom i 8 GB RAMa.)
Mozes napraviti ili klon diska sa Carbon Copy Clonerom ili slicnim alatom (za to ce ti trebati eksterno kuciste) ili mozes sva povuci natrag nakon instalacije sistema iz Time machine backupa.....a mozes koristiti i sistemski Migration assistant, takodjer ce ti trebati eksterno kuciste.
03.01.2021 | 20:48
Takodje se slazem sa svim ovim navedenim - i SSD i vise memorije i to ce da leti.
Jedan predlog s moje strane: vredi razmisliti o tome da se izvadi CD/DVD drajv, i umesto njega ubaci Caddy fijoka u koju se stavi ili SSD ili hard. tako da se onda dobija fina kombinacija - na SSD se stavi OS + aplikacije/programi + eventualno neki cesce korisceni podaci, a na HDD podaci i ostalo. Ovo se pokazalo kao jako fina i dobitna kombinacija.
04.01.2021 | 15:44
Može (i korisno je),... MBP 15" + 2x8 GB RAM + 2x240 GB SSD

Prije

MBPupgrade1.jpeg

Poslije

MBPupgrade2.jpeg

PS. Jedino što nisam uspio napraviti RAID 0, je li do diskova ili kontrolera nemam pojma no rješenje nisam našao.
04.01.2021 | 20:59
Odlicno, onda krecem sa upgradeom. Hvala vam svima na odgovorima.
04.01.2021 | 21:17
Ovo s RAID-om je čudno jer se radi softversti RAID. Ne bi trebao kontroler predstavljati problem. Osim ako je to sustavno onemogućeno što i ne bi bilo čudno.
05.01.2021 | 23:29
@Bertone, ne znam s kojim si sistemom probao napraviti RAID 0. Ja imam MBP 13" iz 2012 (non retina) i unutra dva komada SSD-a u toj konfiguraciji. Štos je u tome da mora biti stariji sistem, mislim da je zadnja verzija koja dopušta instalaciju sustava na RAID 0 El Capitan. Laptop mi je trenutno u garaži u autu, pa mogu provjeriti kada se prošećem do tamo.
Nove verzije OS X-a ne dopuštaju instalacije na RAID 0, već treba instalirati ili ažurirati sistem na neki disk i onda ga nazad klonirati na RAID 0, ali nisam se s tim zezao, ono što meni treba (Adobe CS6) radi i na starom sistemu, I'm old fashioned
06.01.2021 | 03:08
High Sierra je bila u igri, no nema veze, držalo me neko vrijeme da probam, sad me prošlo,... no hvala za info ako nekome padne isto na pamet da ne razbija uzalud glavu poput mene zašto ne radi
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 10 minuta
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!
  • drpongrac23: U peći na drva, naravno, legendarnom Smederevcu!
  • drpongrac23: Da li su svi pripremili purice, janjetinu, odojke, mlince za sutra?!?! Moja je purica nasoljena i čeka jutarnje pečenje!!!
  • imenso: Evo molio bih ako imate 2-3 minute vremena i volju proslijediti dalje za riješiti jednu anketu: [link] Potpuno je anonimno
  • Bertone: Aaaa tooo,... baš sam tutlek :) ... vidi se OK, evo pikčr: [link] ... i sorry na lošoj kvaliteti slike, jbg, nemam sad pri ruci bolju :)
  • smayoo: Mislim da je @iAntu zanimalo kako se vide gravirana slova kad je isključeno osvijetljenje od ispod, dok je dnevno svjetlo
  • Bertone: Nema razlike u količini/vidljivosti svijetla koje dolazi ispod/kroz tipke u odnosu na originalna slova, jedina razlika je mrvicu manji font uz napomenu da sam do sada radio samo lasersko graviranje na ThinkPadima T serije. Planirao sam jednom odnijeti i jedan MBP ali nisam nikad stigao.
  • iAnte: @bertone jesu li gravirana znakovi vidljivi i u dobro osvijetljenim prostorima?
  • dpasaric: Legenda.
  • smayoo: RIP Chris Rea... :(
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.68 Seconds

Provided by iJoomla SEO