Power on preko WiFi pametne uticnice?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Power on preko WiFi pametne uticnice?

20.11.2020 | 12:33
Ekipa jedno malo neobicno pitanje: dali je moguce upaliti Mac koji je spojen na struju kroz WiFi pametnu uticnicu.

Odnosno mogu li na daljinu upaliti Mac paljenjem WiFi uticnice.

Unaprijed hvala
20.11.2020 | 12:39
Rekao bih da ne, osim ako ga nisi na isti način (brutalnim isključenjem napajanja) i ugasio, a da je u njemu podešeno da se se u slučaju gubitka napajanja automatski pali kad se napajanje vrati. Ali ne bih to savjetovao, današnji kompjuteri nisu zamišljeni da rade na takav način.

"pristojno" bi se to radilo tako da je Mac spojen ethernet kabelom (ne wifijem) i poslan u sleep, pa mu onda šalješ "wake on lan" signal preko etherneta (a napajanje u utičnici ne diraš).

Možda na tržištu postoji neka jednostavna điđa koja bi slala WOL signal kad se uključi u struju pa da nju pališ "pametnom" utičnicom, a ona onda budi Mac koji je uštekan u "glupu" utičnicu.
20.11.2020 | 13:17
Da to znam, brute force shut down, ali to bi svakako htio izbjeci.

E sad, wake on lan je zgodan ali bi to trebao moci napraviti s druge lokacije, nemam pristup lokalnoj mrezi.
A zbog moguceg postojanja điđe sam i pitao ovdje hehe
20.11.2020 | 13:24
Mislim da bi se dalo jednostavno napraviti koristeći obični raspberry pi, neki stari, prvu verziju, zaboravljenu u prašnjavoj ladici
20.11.2020 | 13:27
Mozes li malo poblize jer ima 3b i 4 RPI i trojka skuplja prasinu hehe.
20.11.2020 | 13:51
Instaliraš najosnovniji raspbian i u neku od startup skripata staviš da nakon buđenja, a prije nego se itko logira (dakle da ne čeka nekog korisnika da napravi logon) pošalje WOL paket na MAC adresu Maca kojeg želiš probuditi.

notenoughtech.com/raspberry-pi/use-raspberry-pi-wol/

Koliko vidim ovdje čovjek predlaže rješenje koje koristi programčić etherwake za raspberry kojeg se instalira iz repozitorija (sudo apt-get install etherwake)

Ako nema ništa drugo osim tog Maca, možeš direktno Raspberry i Maca spojiti ethernet kabelom i na oba ethernet sučelja podesiti na statičke IP adrese.

Naravno, umjesto svega toga, imaš na internetu servise koji mogu preko interneta poslati WOL bilo kamo, ali to uključuje prčkanje po postavkama lokalnog internet routera i značajno smanjivanje sigurnosti lokalne mreže na toj lokaciji. Da ja to moram sebi napraviti, ne bih to nikad tako rješavao.
20.11.2020 | 14:24
Sta bi taj Mac radio nakon sto ga upalis?

Ima mi logike perilicu rublja paliti na taj nacin ili klimu ili ventilaciju, pa da te doceka doma neki rezultat.

Ovako upalis Mac i sta onda?

Pokusavam shvatiti primjenu...
20.11.2020 | 15:25
Rip sa remote control-om.
20.11.2020 | 15:30
Hvala za RPI tutorial hehe, mislim da cu to probati na taj nacin rjesiti (ne onaj dio direktnog spajanja).
20.11.2020 | 16:26
drlovric kaže:
Sta bi taj Mac radio nakon sto ga upalis?

Ima mi logike perilicu rublja paliti na taj nacin ili klimu ili ventilaciju, pa da te doceka doma neki rezultat.

Ovako upalis Mac i sta onda?

Pokusavam shvatiti primjenu...

Razne mogućnosti imaš.

Npr. moj sin (studira prirodne znanosti) je za jedan projekt proljetos vrtio neku monstruoznu Matlab skriptu koju je sam napisao. Svaki put kad ju je pokrenuo njegov MBP (mid 2012 non-retina, core i7 2.6) bi otišao na 400% CPU i više-manje cijelu noć puhao. Umjesto toga, složio sam mu da (van radnog vremena) probudi Mac Pro u prizemlju, spusti skriptu na njega i pusti ga da odradi isti posao u sat vremena.

Na isti način možeš daljinski probuditi komp kad ti treba nešto s njega (neki dokument s diska, Plex, ...) jer ti ne treba da ti cijelo vrijeme u prazno radi komp i troši struju ako ti realno treba samo na 5 minuta, sat ili dva svakih par dana ili rjeđe.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 44 minuta
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari