Mac 5,1 (2010) nema slike nema tona. Evo sta ima..
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac 5,1 (2010) nema slike nema tona. Evo sta ima..

31.08.2020 | 16:31
Nadam se da sam privukao paznju clickbait naslovom

Eto, ja sam se jutros digao iz sleepa, a moj Mac nije. On cak i nije u sleepu vec kao da je u dubokoj komi.

Mislio sam da je preko nici nestalo struje, ali pritiskom na power button se nista ne dogadja. Apsolutno nista (kasnije se ipak nesto dogodi, pa citaj dalje).

Prvo mi palo na pamet da je riknulo napajanje. Nevjerojatno, ali istinito, with a little help from my friends sam u nekoliko sati dosao u posjed drugog napajanja.

Sad dolazi dio u kojem se ipak nesto dogodi... Nakon sto sam ugradio drugo napajanje i spojio kabel na njega, nakratko je bljesnula crvena lampica iz prostora gdje stoje dijagnosticke diode. Osim toga se nista drugo nije dogodilo. Cak se ne upali ni bijela lampa kod poser gumba.
Kratko nakon toga sam ponovo pritisnuo power dugme i cuo se samo njezni klik.

Prije par dana sam komp nadogradio grafickom karticom i novim parom procesora.
Do danas je sve radilo normalno. Tu i tamo bi se pri renderiranju culi ventilatori. Nisam sad siguran jel od grafulje ili procesora. Vecinom sam rendao preko procesora jer su, zacudo, brze rendali od graficke.
Temperature proceva mislim da nisu isle preko 55-60 stupnjeva, a i za Nortbrige mislim da je max bilo 65 stupnjeva. Podatke za graficku nemam.

Proceseori su x5780, a grafulja je gtx 970. Dakle, nisam napravio nikakav overkill niti ubacio neku komponentu s kojom se komp nije sposoban nositi.

Danas planiram vratiti stare komponente u komp da vidim hoce li se ista dogoditi.

Nadam se samo da nije maticna. To bi me dotuklo.
Da je do napajanja, vjerojatno se ne bi upalila ni ta crvena lampica.

Ako netko ima sto pametno (ili manje pametno) za reci, spreman sam poslusati...
(Samo nemojte reci da je maticna u pitanju. To je taboo.)
31.08.2020 | 16:54
Sad sam se sjetio jednog detalja koji je mozda i nebitan, ali cisto da ne bude da sam zatajio neku informaciju...

Naime, sinoc sam napravio nesto sto jos nikada nisam napravio - iskljucio sam mis iz monitora i ukljucio ga u USB na poledjini kompa.

Mislim, i to je jos sinoc normalno radilo. Komp je riknuo preko noci kad ga nista nije opterecivalo.
31.08.2020 | 19:16
Te maticne nemaju na sebi onu on board bateriju?
31.08.2020 | 19:22
Jesi mijenjao procesore? Crvena se lampica pali ako ne prepozna procesor. Vjerojatno treba dotegnuti hladnjake. Ne pitaj me kako to znam...
31.08.2020 | 20:56
Stroj si sinoć stavio sam u sleep? To znaš da 5,1 s third-party grafičkom na novim sistemima ne može sam otići u sleep, to ga sruši, moraš ga uvijek "ručno" sleepati. No, restart to uvijek sredi, tako da je kod tebe neki drugi problem čini se.

A ovo s hladnjacima smo Djuro i ja već prošli, to svakako prvo probaj!
31.08.2020 | 21:26
Riba kaže:

Pa ne znam
31.08.2020 | 21:51
Kao što možete vidjeti, pišem s našim dijakritičNim znakovima, što znači da se javljam preko tastature i monitora spojenih na Mac iz naslova, a ne preko gay-phonea.

U međuvremenu sam pokušao dotegnuti šarafe na hladnjacima, ali nije se imalo šta dotezati.
Osim toga mi je Mmrzlja vratio staru ATI karticu, pa sam nju upiknuo umjesto "nove" Evge.
Eto, komp radi.

Probat ću još jednom staviti "novu" karticu kad mi Mmrzlja vrati kablove za nju (Da, malo razmjenjujemo komponente ko sličice za album) Čisto da vidim hoće li se stvar ponoviti.

Zanimljivost je to da sam, pri uočavanju nerada kompjutera, prvo pomislio "Samo da nisu procesori". Karticu sam platio 3x više, ali procevi su me baš oduševili. Kartica mi nekako intuitivno nije sjela i možda sam je obeshrabrio negativnom energiom. Jbga, i kartice su... neka... energetska bića. Imaju slojeve kao luk ili ogrovi

@dpasaric: Stroj je normalno radio nekoliko dana od ugradnje komponenti. Išao je sam u sleep i isto tako je sam ujutro izlazio iz sleepa. Bez problema. Upratio sam tu na forumu da postoje neki problemi oko toga, ali meni se to nije događalo. Meni je komp zamro bez znakova života. Ni restart, ni nogice, ni krilca, ni kljun.

Još uvijek ne vjerujem da sam danas došao i u posjed drugog napajanja, čisto da vidim jel u tome problem... Mislim, ko to može?

Idem se napit od sreće.

Pusa svima i hvala na pomoći!

Nadam se da se ova tema neće nastaviti u negativnom smislu.
31.08.2020 | 22:01
Nego, još uvijek me muči taj miš... Nekako preskače. Ne hvata svaki klik. Hoću prevući folder (ili neki dokument) s jednog kraja ekrana na drugi, a on to ispusti na pola puta, ako ne i ranije.
Po novom normalnom baš moram jače stisnuti tipku da bi on držao. Ak stisnem labavo, ko da nisam ni stisnuo. Počeo mi se ponašati kao žena. I ona više voli da je jače stisnem neko da sam kilav.
Ne znam sad jel da tražim novu ženu ili da se učim stiskanju na ovom mišu...

Hm...
31.08.2020 | 22:36
Pametan muškarac zna da ti žena to bolje valja što je dulje voliš. Dakle, ne traži novu ženu, žena je kao i vino.
Što se miša tiče, kužim da je ži(v)čani, ali nisi napisao koji. Apple "sapun"? Ili neki drugi?
31.08.2020 | 23:34
smayoo kaže:
Pametan muškarac zna da ti žena to bolje valja što je dulje voliš. Dakle, ne traži novu ženu, žena je kao i vino.
Što se miša tiče, kužim da je ži(v)čani, ali nisi napisao koji. Apple "sapun"? Ili neki drugi?

Zar nisu muskarci kao vino?
No, dobro.. Ajd necu trazit drugu dok se ova potpuno ne ukiseli

Mis je Razer Abyssus v2.0. Sad je vec prosao 2 godine, pa vjerujem da mu otkazuje prekidac. Tak je i prethodni Razer negdje trajao, pa sam ga ja popravljao i potpuno izgubio Mislim, ko jos nosi misa na servis?

Vidjet cu jel mogu desno klikalo sa starog staviti na lijevo klikalo ovog ne-bas-novog. Mozda i ovog “popravim”
31.08.2020 | 23:38
Ako ti samo lijevi klik radi nepouzdano (a gibanje je glatko, ostale tipke isto), onda nema što, sigurno je do tipke.
31.08.2020 | 23:40
Kao vino? Što starije, to kiselije!
31.08.2020 | 23:54
Je li miš USB ili BT? Ako je BT, problem je često "šum" više BT uređaja, napravi novo uparivanje, pa možda dobiješ drugi kanal i onda bude radio mekano.

Obično bude to, mora raditi skroz smooth kada je sve ok. Mada, može taj problem biti i zbog hardverskog problema pri pristupu disku npr, vidio sam i to, kada je nešto baš pokvareno na data sabirnici pa davi cijeli stroj.
31.08.2020 | 23:55
Promaklo ti je, napisao je da je bio preštekao miša iz monitora u Mac
31.08.2020 | 23:59
Gjuroo kaže:

Možda jesu. Ali ja ne pijem ta vina. Samo ova... druga.

Kao i vino, i žene moraš pravilno čuvati i njegovati pa se neće nikad ukiseliti. Kao što znaš, vina trebaš čuvati polegnuta i povremeno ih okrenuti malo.
01.09.2020 | 11:54
Riba kaže:

moja 5.1 ima bateriju
01.09.2020 | 12:07
@glitchy miš

upali geekbench i gledaj da ti ne svjetle crvene lampice uz hladnjak,
to ti trokira sa Ati 5770?
Prilozi:
01.09.2020 | 13:17
nmrzlja1 kaže:
@glitchy miš

upali geekbench i gledaj da ti ne svjetle crvene lampice uz hladnjak,
to ti trokira sa Ati 5770?

Ovo s mišem nije baš toliko ozbiljno i komplicirano. Samo je lijevi klik postao malo "tvrđi"
01.09.2020 | 13:22
smayoo kaže:
Gjuroo kaže:

Možda jesu. Ali ja ne pijem ta vina. Samo ova... druga.

To je tako šovinistički, a ako još radiš razliku između crnih i bijelih vina, onda si i rasist

Kao i vino, i žene moraš pravilno čuvati i njegovati pa se neće nikad ukiseliti. Kao što znaš, vina trebaš čuvati polegnuta i povremeno ih okrenuti malo.

Ovo si tako lijepo rekao da ću te citirati prvom prilikom
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 10 minuta
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, rkoren5, Anonimci (444)

Novo na Jabučnjaku

Teme