Nabava novo harda
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Nabava novo harda

03.06.2020 | 15:19
Pozdrav,

U razmišljanju sam o kupovini novog vanjskog HDD-a, pa razmatram i dvoumim između ova dva modela, ima li itko bilo kakva iskustva sa navedenim proizvođačima, vidim da ih i sam Apple preporučuje na svojim stranicama. Nrkako više naginjem na Lacie.

lacie.com.hr/proizvodi_detalji.cfm?id=5835&kat=35

ili

www.aviteh.hr/g-technology-g-drive-mobil...b-1000gb-silver.html
03.06.2020 | 15:33
Osobno bi rađe uzeo vanjski enclouser of OWCa i SSD po mom izboru unutar. Primjerice imam ovaj:
www.owcdigital.com/products/mercury-elite-pro-dual-mini

2xSSDa unutra složena u RAID0 i spojena na iMac. Leti kao zvjerka. Imam još nekoliko njihovih ladica i moram priznat da su odlične. Dodatno, ova konkretna ladica je single cable, tako da je izuzetno pogodna za mobile korištenje.

Ne znam koja ti je namjena sa tom ladicom, ali eto, my2c.
03.06.2020 | 16:20
Skladište glazbe, skupilo se toga po ranim USB stickovima i jednom hardu od 250 GB, htio bih nešto kvalitetno, pouzdano i lijepo, a da je jedna kutija.

Ipak je u pitanju 15 godina truda oko ripanja, slaganja i tagiranja glazbe.
03.06.2020 | 16:25
Ako je to nešto što bi bilo stacionarno, a ne nužno prenosno, onda možda rađe ići na NAS opciju. No u svakom slučaju i prethodna solucija je super pod pretpostavkom da se kvalitetno backupira.
03.06.2020 | 16:39
Ja bih gledao izbjeći Lacie, jer se prave pametni i formatiraju diskove na neki svoj njanja format. Krepa ti uređaj i više ne možeš do podataka, makar je disk ispravan.
03.06.2020 | 17:09
Uzmi vulgaris generic vanjsko kućište bez mudrolija i kupi za njega ogroman 3.5" HDD i ciao.
03.06.2020 | 17:17
@smayoo - čekaj malo, znači Lacie diskove u stvari ne možeš normalno formatirati u APFS ili FAT32, već u neki njihov format. Ako sam dobro shvatio.

@rusty - disk bi bio stacioniran, a ja se baš ne razumijem u pojmove kao što su NAS ili RAID. I to bi se prištekalo recimo jednom tjedno, za prebaciti na njega ono što se napravilo, a onda s njim u ladicu od stola.

Moram još provjeriti da li Music app u Catalini dozvoljava čitanje glazbe sa vanjskih diskova, u tom slučaju bi ga ostavio prištekanog.

E da, Lacie mi se učinio interesantnim zbog USB-C konektora, što je po meni dobar ulog za neki danas-sutra budući Mac.
03.06.2020 | 17:41
drpongra75 kaže:
@smayoo - čekaj malo, znači Lacie diskove u stvari ne možeš normalno formatirati u APFS ili FAT32, već u neki njihov format. Ako sam dobro shvatio.

Prije dosta godina se netko i ovdje na to požalio. Kasnije sam jednom imao i osobno prilike to provjeriti i radi toga sam Lacie prekrižio zauvijek. Ne mogu tvrditi imaju li još uvijek takvu idiotsku politiku, ali ni ne želim. Izbor na tržištu je prevelik i ja ne vidim baš nijedan razlog da opravda njihovu cijenu koja je iznad prosječne, a za lošiji proizvod.

Google me vodi na ovu stranicu, koju sam samo letimično pogledao, po njoj se čini da ipak više ne rade tako, ali pročitaj pažljivo

www.lacie.com/gb/en/manuals/rugged/usbc/...atting-partitioning/
03.06.2020 | 17:50
Hvala, malo ću to proučiti, idući tjedan je tjedan odlaska u Zagreb i kupnje novog diska. A baš sam se zapalio za Laclie.
03.06.2020 | 18:37
Ukoliko ne to potreba onda bi svakako poslušao Davorov prijedlog na tvom mjestu.
04.06.2020 | 00:23
Ne znam što pravila foruma kažu o ovom, ali bum postao pa ako ne smije ići bum obrisao.

Ovo je popis diskova koje trenutno ima raspoložive lik kod kojeg ponekad kupujem hardver:

2.5'' eksterni
Toshiba canvio 2TB - 430kn
Maxtor 4TB - 630kn
Zapakirani Toshiba canvio 2TB - 450kn
Zapakirani Toshiba canvio 2TB - 450kn
WD elements 1TB - 250kn

... pa kad to usporedim sa cijenom koju si linkao u prvom postu, ma da Lacie dela kućišta i elektroniku od što znam čega, preskupo je za 1TB kapaciteta bez obzira na USB C.

Inače, meni te Toshibe ne leže jer imaju ulazni USB konektor zalemljen direktno na HDD pa je bolja opcija kaj je Davor napisao, vulgaris ili malo bolje eksterno 2,5" kućište i onda biraš sam koji ćeš disk staviti unutra. Osobno mogu preporučiti neko od Sweex kućišta (to iz prve ruke jer imam i 2,5" i 3,5" i nikad nikakvih problema ni sa jednim).
04.06.2020 | 12:04
Da zanemarimo tvoj trud, vrijeme i cijenu te kolekcije glazbe, ako samo gledamo koliko das novaca za taj HDD (uz eto neki odokativni rok eksploatacije 2-3 godine) mozes imati Deezer ili Spotify ili Apple Music (pogotovo sa 6mj gratis) pretplatu za iste pare. I imas svu glazbu koja ti moze naumpasti. Ikada

Ako su bas neki ultra full cool fajlovi ili osobna produkcija, a ne samo onako glazba za slusanje, ja bi kupio polovan Synology NAS, zveknuo disk u unutra i koristio ga za jos svasta nesto.

My2c
04.06.2020 | 12:34
Ne slažem se. Ovisi kakvu glazbu slušaš. Od onog što ja slušam, ispada da dosta toga nije dostupno preko tih servisa.
04.06.2020 | 15:41
Dosta toga što ja imam je na tim servisima nedostupno. Nadalje, nisu to tagovi ni omoti kakvi bi me zadovoljili.

Na te servise gledam kao na podstanarstvo, dok plaćaš, imaš sve, šta hoćeš i gdje hoćeš, ali ne platiš li jedan mjesec - letiš van i ostaješ bez svega.

Pobornik sam privatnog vlasništva u punom smislu riječi, ne volim nikakve vrste najmova.

Odlučio sam za Lacie od 2TB, manjih trenutno nema u ponudi.
05.06.2020 | 09:19
@smayoo:
Vjerujem da streaming nije za svakoga. Eto meni bas odgovara sto mi ti servisi predlazu muziku, stalno otkrivam nesto novo jer ja pojma nemam sto bi slusao ili sam jednostavno prelijen pa da to kategoriziram i pretrazujem po autoru/zanru/godini... Zaboravim i sta imam u tim arhivama.

Kad sam s kcerkom u autu slusam jedan zanr, kad pijem slusam drugo, kad sam na techno partiju slusam trece...

Malo me trzne kad mi u recommend (discover) listi nakon Sabana Saulica upadne Carl Cox, pa sam to razdvojio aplikacijama

Zato imam Deezer i YT Premium Music da mi se ne brkaju liste. Fizicki sam to razdvojio, iako se vjerojatno moze i unutar iste app razgraniciti. Al eto reko sam vec, prelijen sam
05.06.2020 | 09:24
I jos jednom veliko hvala nepoznatom Jabucaru koji mi je rekao za YT premium.

Smijesnih $1.76 mi skida mjesecno za YT bez reklama i dobio sam u tom paketu njihov odlicni glazbeni servis za koji nisam znao ni da postoji (cini mi se sve sto postoji objavljeno na YT nalazi i unutar te glazbene aplikacije, live svirke, coveri, remixi, alternativna muzika i sl). Super otkrice za cijenu jedne kave. A vi samo kupujte diskove i arhivirajte
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 minuta
  • drpongrac23: @Bertone- Zašto si pun taštine?!?!
  • Tito: Baš gleado prošli tjedan u Kinoteci
  • Yonkis: [link] ako niste gledali u kinu (Art Kinu) onda morate pogledati na HRT2, večeras, rekao bih da je must-see za sve koji su iz Rijeke
  • Bertone: I tako se od pitanja da li djetetu (za koje ne znamo koliko ima godina) isplati uzeti laptop, došli smo do čiji je ve*i :D
  • jura22: Naveo primjer. Postoje i editori za jednanzbe na macOS-u.
  • smayoo: Pages koristi standardni LaTeX za jednadžbe, kao i LibreOffice (LO ima još i neki legacy sistem od OpenOfficea), a MS Office koristi svoj neki vrlo nepraktičan sistem, oduvijek. Tko piše puno jednadžbi u svojim tekstovima, nauči se LaTeXu jako brzo i puno je brži i efikasniji nego s MSO, na bilo kojoj platformi.
  • jura22: Za unijeti jednandžbu u Pages treba naučiti prohgramirati.
  • jura22: MSO na macOS-u ne radi kao na WIN. Recimo Mail Merge je neupotrebljiv ako ima iole više slogova. Kao tekst procesor je OK, ali je i Pages isto OK.
  • drlovric: Ako bas hoces Air, instaliraj Parallels i opet vrti nativnu verziju Win Office paketa. Radi to dobro.
  • drlovric: Autori MS Office za Win i Mac nisu nikada otisli niti na team building, a kamoli radili skupa. Ta dva proizvoda nemaju zive veze jedan s drugim :)
  • Bertone: Kako to? Pa rekao si da MacOS bolje koristi hardverske resurse :P
  • drpongrac23: @Bertone - evo vidiš, baš suprotno. MS Office na PC-u radi daleko brže i uglađenije nego na Mac-u. Baš si fulao od prve :)
  • Yonkis: jer jabučnjak nije optimiziran ;/
  • ping: Zašto na iPadu ne mogu skrolat u vikalici?
  • Bertone: Imaš pravo, M$ Office na PC-u i W11 piše što korisnik stisne na tipkovnici, dok na MBP i MacOS-u isti taj office radi na misli korisnika :D
  • drpongrac23: Mješate RAM i takt CPU na PC-u i na Mac-u. Dva potpuno različita OS-a koji iskoristavaju resurse na potpuno drugačiji način. Mac je Mac, a PCje PC.
  • Bertone: ??
  • drpongrac23: Mješate RAM 8
  • Bertone: Dalje, razlika između i5 i i7 za školske potrebe dijete neće osjetiti, a razlika u cijeni za tebe je dupla tak da,.. odluči sam :)
  • Bertone: *za dijete
  • Bertone: Što se tiče cijene, da više se isplati da dijete uzeti IdeaPad jer su RAM (iako ima samo jedan utor za RAM) i disk nadogradivi, kod MBP nisu
  • Bertone: Savija se poklopac ekrana (s njime i ekran), savija se tipkovnica u sredini jer nema podokvira (kod T serije je unutar lapropa magnezijski okvir , IdeaPad toga nema)..
  • Yonkis: Mini Mac [link]
  • Air: kazes da bi 150-200 bilo oko uzeti prije nego maca za 300-350? Iako je pc i5 i 8GB rama a mac i7 i 16 GB?
  • Air: O elementu savijanju nisam imao pojma kad koristim samo aluminij
  • Bertone: PS. Ako ti frend da taj laptop za 150-200 € onda ga uzmi pa koliko joj potraje, ako traži više nemoj.
  • Bertone: Imao sam 15" model u rukama i savija se, na 17" se vjerojatno savija još i više,... ako misliš uzimati Lenovo onda samo ThinkPad T seriju ili P ako ti treba prijenosna radna stanica
  • vicko: Nemoj se radi cijene uvaliti. Moja kćer je sa MB Air 2017 odradila gimnaziju i sada je na drugoj godini biotehnologije na PBF-u i još se ne žali da nešto ne može odraditi
  • Air: frend mi nudi taj PC ispod tržišne cijene i sad sam na muci što da odabrerm. Pustiti ću da mozak “prespava” nekoliko dana pa ću odlučiti
  • Air: Hvala svima na iskustvima…
  • smayoo: (to je bilo prošle godine)
  • smayoo: Inače, kćeri je na Airu 2016 aktualna verzija AutoCADa radila dovoljno dobro da odvježba i položi ispit iz nacrtne geometrije na prvoj godini arhitekture
  • smayoo: Sina nisam ni pitao nikad, kći mi je pokazala da je koristila skole.hr office365 account (web aplikcije od MS Officea)
  • smayoo: Naši i sin, i kći su završili gimnaziju (sin i faks) koristeći Mac (sin uvijek moje stare MBP, a kći Air, najprije jedan 2011, a onda 2016, ako se dobro sjećam - ovog drugog još koristi, 2. godina arhitekture)
  • Air: mislim da se i ja tu trebam suzdržati i pustiti PC u naš dom
  • Air: u protivnim bi u školi ili kasnije na faksu zijevala u čudu kad mora savladati “logiku” PCa
  • Air: Iz te perspektive bolje je da nauči se snalaziti na PCu a lako će na Maca. Ionako imamo samo Apple uređaje.
  • Ender: jes, pa posle kad dete predje na Mac da se pita sto je gubilo vreme sa PC-jem toliko dugo. ne bi bilo prvi put da se tako nesto cuje.
  • drpongrac23: Uzmi djetetu PC! Kasnije se privikava na Mac. Dobro ti Lovrić kaže!
  • Ender: @Air: uzmi tog Mac-a, instaliraj pored Mac OS, BootCamp imaces i windows. na Mac-u windows radi bolje i kompatibilnije od vecine PC-ja.
  • Air: Naj PC laptop je i5 a mac j i7
  • Air: pogotovo kada je u pitanju ista para
  • Air: Ali nekako me spopadne svrab po tijelu kad pomislim da ću morati rješavati PC zavrzlame
  • Air: i ja sam nekako prepostavio da je za dijete bolje PC
  • drlovric: Istu sam dilemu imao i na kraju joj kupio PC laptop. Prakticnije je vjeruj, jer Word na Mac i Word na Win nisu isti. Ustedjet ces djetetu vremena i zivaca :)
  • Air: draže mi je ovaj
  • Air: [link]
  • Air: Da li netko ima iskustvo sa srednjoškolcima i korištenjem apple računala, da li je bilo kakvih problema?
  • Air: Ali sad se dvoumim.
  • Air: Radije bi MBP pa da nemam zezancije sa reinstaliranjem prozora

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, IgorD, jura22, m@xym, marioart, moragd, Riba, Anonimci (741)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.91 Seconds

Provided by iJoomla SEO