Mac Mini (Late 2012) ili Mac Mini (2020)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Mini (Late 2012) ili Mac Mini (2020)

07.05.2020 | 18:36
dpasaric kaže:
Zato ja toliko volim towere, tamo pukneš karticu iz lokalne PC trgovine i radiš dalje...

To nije u Apple duhu!
  • Daddo
  • Posjetitelj
07.05.2020 | 20:00
Sva ljepota Apple ekosustava je u tome da ne trebaš puno mislit da li radi - kad radi radi uvijek jednako dobro. Kad ne radi onda je ili sitnica ili dovoljno velika stvar da izbjegavaš Apple.

Moj mini 2014 (i5, 16GB rama 2TB fusion disk, Intel Iris grafika) je od El Capitana do Cataline uredno manifestirao (i još uvijek manifestira) iritantan problem sa roza ekranom ako je spojen na HDMI, bez obzira na monitor/TV na koji je bio spojen. Problem se javljao periodički, neovisno o proizvođaču kabela ili uređaja na koji je spojen. U 9 od 10 slučajeva problem bi se pojavio nakon buđenja iz sleepa. Ponovni sleep i buđenje i problem bi nestao. Jednako tako i restart računala bi otklonio poteškoću.

Ide mi na živce još uvijek i onda sam promijenio monitor za onaj s displayport ulazom (i miniDP) te povezao računalo kabelom TB2 (miniDP) -> DP. I sad je sve ok (osim što sam izgubio jedan TB2 port.

Isprobao sam istu stvar s miniDP na HDMI adapterom i miniDP na VGA-HDMI-DVI i problem se opet javljao kod HDMI-ja. Istu stvar je netko na jabučnjaku spominjao i kod modela 2012-e i 2018, tako da sam sklon vjerovati da je do Intela prije nego do Applea. Rješenje je ne koristiti HDMI.
08.05.2020 | 01:16
Riba kaže:
dpasaric kaže:
Zato ja toliko volim towere, tamo pukneš karticu iz lokalne PC trgovine i radiš dalje...

To nije u Apple duhu!

Ma slažem se da nije, ali je još uvijek zaista odličan kompromis, kada se pogledaju pare, daleko najbolji.

Ti toweri su bili "all Apple" cijeli svoj planirani radni vijek (znači za radno računalo cca 5 godina), a onda kada bi trebali u penziju se otvorila ta priča s dogradnjama van Appleove zone hardvera. I da Apple nije imao fijasko s Valjkom, nego nastavio štancati towere, vjerojatno bi i NVIDIA i drugi nastavili nuditi kartice za Mac i pisati firmware updatee i sve ostalo. Ovako je to sve bilo malo partizanski, ali super odrađeno, a community za Mac Pro 5,1 je valjda najjači od svih modela ikada.
08.05.2020 | 01:18
@Daddo vidim da nisi pročitao što sam napisao par poruka niže:

"Roza ekran na Miniju je česta stvar ako je monitor spojen putem HDMI priključka i to na neki jeftin monitor ili TV. Rješenje je koristiti nešto drugo, a ne HDMI ili na netu naći ispravan kolor profil, to sređuje sve probleme. Da, znam da ne izgleda logično, ali tako je, to je neki bug oko HDMI standarda, a ne hardverski kvar. Pogotovo je to bio slučaj na Philips uređajima."

I o tome smo već pisali. Imali smo isti problem u Kreativnom na oba Minija - jedan 2012 i drugi 2014. Prvi je problem imao sam s Philips TV-om, na Samsungu je ok, a drugi s nekim lijevim monitorom. U oba slučaja problem je sredio ispravan kolor profil.
  • Daddo
  • Posjetitelj
08.05.2020 | 06:33
Davore, naravno da sam pročitao što si napisao par poruka niže. I drago mi je da su vam “ispravni kolor profili” riješili problem. U temi u kojoj smo zadnji put pisali o problemu rozog ekrana, napisao si isto to. I ja sam aplicirao ispravni kolor profil i (nakratko) riješio problem. Profil nisam mijenjao, a problem se ponovio.

Dakle, iz mog iskustva, sa 2 monitora (različitih proizvođača) i podešenim ispravnim kolor profilom, nisam (trajno) riješio problem. U međuvremenu sam promijenio monitore i način spajanja pa ne mogu reproducirati ti problem kako bih te uvjerio u ovo što pišem.
09.05.2020 | 03:41
Glavno da je problem sređen, ovako ili onako! Nama je to sredilo problem, a i mnogima na netu, ali jednako je moguće da to ne pomaže uvijek i u svim kombinacijama.

Ne treba previše lomiti glavu s tehnologijom, nađe se prvi zgodni workaround i idemo dalje...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 2 sati
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.78 Seconds

Provided by iJoomla SEO