Mac Mini (Late 2012) ili Mac Mini (2020)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Mini (Late 2012) ili Mac Mini (2020)

07.05.2020 | 18:36
dpasaric kaže:
Zato ja toliko volim towere, tamo pukneš karticu iz lokalne PC trgovine i radiš dalje...

To nije u Apple duhu!
  • Daddo
  • Posjetitelj
07.05.2020 | 20:00
Sva ljepota Apple ekosustava je u tome da ne trebaš puno mislit da li radi - kad radi radi uvijek jednako dobro. Kad ne radi onda je ili sitnica ili dovoljno velika stvar da izbjegavaš Apple.

Moj mini 2014 (i5, 16GB rama 2TB fusion disk, Intel Iris grafika) je od El Capitana do Cataline uredno manifestirao (i još uvijek manifestira) iritantan problem sa roza ekranom ako je spojen na HDMI, bez obzira na monitor/TV na koji je bio spojen. Problem se javljao periodički, neovisno o proizvođaču kabela ili uređaja na koji je spojen. U 9 od 10 slučajeva problem bi se pojavio nakon buđenja iz sleepa. Ponovni sleep i buđenje i problem bi nestao. Jednako tako i restart računala bi otklonio poteškoću.

Ide mi na živce još uvijek i onda sam promijenio monitor za onaj s displayport ulazom (i miniDP) te povezao računalo kabelom TB2 (miniDP) -> DP. I sad je sve ok (osim što sam izgubio jedan TB2 port.

Isprobao sam istu stvar s miniDP na HDMI adapterom i miniDP na VGA-HDMI-DVI i problem se opet javljao kod HDMI-ja. Istu stvar je netko na jabučnjaku spominjao i kod modela 2012-e i 2018, tako da sam sklon vjerovati da je do Intela prije nego do Applea. Rješenje je ne koristiti HDMI.
08.05.2020 | 01:16
Riba kaže:
dpasaric kaže:
Zato ja toliko volim towere, tamo pukneš karticu iz lokalne PC trgovine i radiš dalje...

To nije u Apple duhu!

Ma slažem se da nije, ali je još uvijek zaista odličan kompromis, kada se pogledaju pare, daleko najbolji.

Ti toweri su bili "all Apple" cijeli svoj planirani radni vijek (znači za radno računalo cca 5 godina), a onda kada bi trebali u penziju se otvorila ta priča s dogradnjama van Appleove zone hardvera. I da Apple nije imao fijasko s Valjkom, nego nastavio štancati towere, vjerojatno bi i NVIDIA i drugi nastavili nuditi kartice za Mac i pisati firmware updatee i sve ostalo. Ovako je to sve bilo malo partizanski, ali super odrađeno, a community za Mac Pro 5,1 je valjda najjači od svih modela ikada.
08.05.2020 | 01:18
@Daddo vidim da nisi pročitao što sam napisao par poruka niže:

"Roza ekran na Miniju je česta stvar ako je monitor spojen putem HDMI priključka i to na neki jeftin monitor ili TV. Rješenje je koristiti nešto drugo, a ne HDMI ili na netu naći ispravan kolor profil, to sređuje sve probleme. Da, znam da ne izgleda logično, ali tako je, to je neki bug oko HDMI standarda, a ne hardverski kvar. Pogotovo je to bio slučaj na Philips uređajima."

I o tome smo već pisali. Imali smo isti problem u Kreativnom na oba Minija - jedan 2012 i drugi 2014. Prvi je problem imao sam s Philips TV-om, na Samsungu je ok, a drugi s nekim lijevim monitorom. U oba slučaja problem je sredio ispravan kolor profil.
  • Daddo
  • Posjetitelj
08.05.2020 | 06:33
Davore, naravno da sam pročitao što si napisao par poruka niže. I drago mi je da su vam “ispravni kolor profili” riješili problem. U temi u kojoj smo zadnji put pisali o problemu rozog ekrana, napisao si isto to. I ja sam aplicirao ispravni kolor profil i (nakratko) riješio problem. Profil nisam mijenjao, a problem se ponovio.

Dakle, iz mog iskustva, sa 2 monitora (različitih proizvođača) i podešenim ispravnim kolor profilom, nisam (trajno) riješio problem. U međuvremenu sam promijenio monitore i način spajanja pa ne mogu reproducirati ti problem kako bih te uvjerio u ovo što pišem.
09.05.2020 | 03:41
Glavno da je problem sređen, ovako ili onako! Nama je to sredilo problem, a i mnogima na netu, ali jednako je moguće da to ne pomaže uvijek i u svim kombinacijama.

Ne treba previše lomiti glavu s tehnologijom, nađe se prvi zgodni workaround i idemo dalje...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 5 minuta
  • MBPruleZ: Mislim da ne ta fora s koberzijom u eSIM bila i na nekoj od inačica iOS18 znam da sam probao i ništa dobio poruku da Operater to ne podržava
  • VanjusOS: tko će prvi probati da li to radi?
  • VanjusOS: ljudi, da li je netko primjetio novu opciju na postavke - mobilne mreže - "konvertiraj u esim"
  • hal9000: Ne sviđa mi se sučelje novog Mac OS-a :/
  • Borisone: Nema ni na HT-u.
  • MBPruleZ: Jel Vam radi RCS na iPhonima (iOS >=18). Ja sam na Telemachu, eSIM i nema opcije da se uključi
  • drlovric: Ma ide to bez problema. Ja sam uvijek azurirao sve strojeve prvi dan. Nisam imao problema, ali generalno nije pametno :)
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgleda da izlazi oko 19.00 sati po našem vremenu. Očekuje ze velika gužva prilikom downloada
  • dpasaric: Možda za neki nebitni stroj za početak...
  • dpasaric: Ne znam, ja ne bih žurio. :)
  • drpongrac23: Sutra macOS Tahoe!
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.74 Seconds

Provided by iJoomla SEO