iMac 27" 5K (2015) — pink hue i burn-in ekrana
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac 27" 5K (2015) — pink hue i burn-in ekrana

19.03.2020 | 15:22
Nakon samo 5 godina, veselje s iMacom. Ekran mi sve više i više propada kako ide vrijeme, počelo je prije par mjeseci. Lagano sam na svim rubovima primjetio neki pink hue feather, pa onda sam skužio da mi kad je malo duže jedan app upajen na menubaru ostaje "zapečene" njegove stavke iza drugih. Što dalje vrijeme ide, sve se više širi.

Naravno nisam sam ima cijeli thread, nisam sam, Apple se ogradio i s obzirom da je star 4 godine ništa od jamstva (ili produženog koji traje +1 godinu u Hrvatskoj).

Thread

Zamijena ekrana je procijenjena na 6k kuna, što nema šanse da platim. Ili ga prodati za dijelove, ili čekam dok ne postane ne upotrebljiv.

Elem, pišem sve ovo da se ne zeznete pa kupite polovni (moj je bio nov) iMac 27" late 2015, jer bi se mogli naći u neobranom grožđu.

Evo i slika u prilogu s bijelom pozadinom se najbolje vidi.
Prilozi:
19.03.2020 | 16:01
Koma, zato je ne volim all in one konfiguracije poput iMaca. Pomaže li ako promijeniš brightness level?
21.03.2020 | 11:17
Nula bodova...
21.03.2020 | 12:19
Na ebayu se mogu naći displayi za 400-500 eura, pa rtazmisli i o toj opciji:

www.ebay.de/sch/i.html?_from=R40&_nk...=nc&LH_PrefLoc=3
23.04.2020 | 17:13
To čak i dostavom nije loše, cca. 3500 kn. Jedino ga treba netko i sastaviti
23.04.2020 | 17:27
Vidio sam to na iMacu, ali zaista je rijetko. Vjerojatno je bio neki "bad batch" panela i nisu bili dovoljno kvalitetni, a to je gotovo nemoguće skužiti u startu tako da Appleov QA na to ne može reagirati dok nije debelo prekasno, slično kao s onim lošim GPU epizodama gdje su procesori rikavali tek nakon tri godine. S druge strane ima gomila iMac modela starih 10 godina i imaju ekran u gotovo istom stanju kao prvi dan.

Dobra vijest u tome je da nećeš doživjeti neku veću degradaciju slike nadalje, to je manje-više to i sada će to tako opet godinama. To govorim temeljem iskustva na mojoj Cinemi 23" koja ima isti problem kao tvoj iMac, ok, ona ima 16 godina sada, ali prvi problemi su počeli nakon 7-8, blago crvenilo po rubu i ponekad ghosting kada je neki prozor cijeli dan na istom mjestu. No, sada je već opet 8 godina stabilno takva. Ako se ne koristi za posao u kojem su precizne boje jako važne, monitor je sasvim u redu za korištenje. Veće Cineme 30" su imale daleko kvaliteniji panel i one nemaju taj problem, ali isto postoji razlika u slici između nove i sada nakon 15 godina (to su mi inače glavni monitori doma i na poslu).

Na tvojem mjestu ne bih to popravljao jer je iMac već prestar da veće investicije. Koristi ga tako dok traje i onda prodaj nekome za uredski stroj.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 50 minuta
  • Miki9890: Poz! ima li smisla skinuti 26.6.1 na iPhoneu 13 mini radi spotlight indexinga? Da li je to samo za siri Ai kojeg ionako neću imati i hoće li indexirati opet kad prijeđem na 27? trenutno sam na 18-ici
  • Piko: ja bi drugi .... da li rade ?
  • Riba: Pogotovo ako je zracno hladjen.
  • Riba: Mene zanima jedan!
  • IkoIko: Pozdrav zanima li ikog dva powermaca g5?
  • Yonkis: Nisam ovo znao, Apple koristi Google za svoj iCloud [link]
  • marioart: ko zeli iz njemacke uzimati, preporucujem alternate.de - pocetni model je 976€
  • ZoPaj: iducan.hr ima sve konfiguracije, mini i studio, nije preogromna razlika u odnosu na nedavno poskupljeno
  • jura22: Točno, ispravak 1.049eur. Onda i nije neka velika razlika.
  • Yonkis: Nema đabe ni u starog Applea
  • Pongy75: Evo, osnovni model Minija u iStyle je 1.159€ - skoro pa duplo nego nekada osnovni model minija. Tu se gubi svaki smisao povoljnog Mac računala.
  • Pongy75: i u švabiji, koliko je kod nas?!!
  • marioart: @jura to je sa edu popustom, cijena bez popusta je 1049€
  • jura22: Osnovni Mini M6 je 929€. [link]‑core-cpu-12‑core-gpu-16-gb-arbeitsspeicher-256gb-speicher
  • matijazx: - nadživio je svog oca za 10 godina.
  • dpasaric: Jazz legenda!
  • smayoo: RIP Stjepan Jimmy Stanić
  • Pongy75: Ma nek si znaš kaj…
  • matijazx: -- u ovlaštenom Apple storeu, vidio cijene za preoreder.....M6 mini 16GB-cca 1200 eura, 24GB-cca 1700 eura
  • Pongy75: Obično bude koliko dolara toliko u eurima nekih 10%
  • dpasaric: Javim kada dobijemo cijene za Hrvatsku...
  • dpasaric: Sitgli novi M5 Mac mini i M5 Ultra Mac Studio!
  • IkoIko: Sretan rođendan Smayo :)
  • ping: sretan rođendan dragi Smayoo
  • IkoIko: Pozdrav, molio bih malu pomoć od forumaša koji su pristali model postolja s filtrom za Mac studio. Kojih je dimenzija gumena brtva koja ide na okvir? Ili imate baš određen model koji se kupi na brtva.hr? Hvala i isprike na smetnji
  • smayoo: :*
  • drlovric: Sve najbolje. Cestitke!
  • Pongy75: SRETAN ROĐENDAN!!!
  • Gjuroo: Sretan rođoš, Samyoota! :kiss: :heart:
  • smayoo: Hvala od srca! :)
  • Kloba: Nema me puno, ali čitam pa eto - Smayoo sretan ti rođendan - da ti se ostvare sve želje!
  • smayoo: Hvala! :)
  • dpasaric: Smayoo sretan rođendan! :)
  • CoffeePod: Hvala puno!
  • Bertone: Pretplati se na ovu temu [link] i naruči gajbu strpljenja :D
  • CoffeePod: [link]
  • CoffeePod: Ima li tko iskustva sa kuycon monitorima?
  • miomika: nebi niti ja preporučio RAM servis....bez da se ITKO ljuti.
  • cariblanco: Ja sam našao stari filter u boji, dok još nije bilo kolor-tv, ako netko ima crno-bijeli, ja mu taj filter poklanjam :)
  • zvone: Ljudi imam neke screen protectore za 12 pro i par caseova. Zena ima novi mob a ostali stari dodaci. Ako netko zeli pokupiti na podrucju Zagreba.
  • drlovric: Ja koristim FluidVoice diktiram vise od 70% mailove, kao i text poruka.
  • smayoo: :D
  • Bertone: Ma znam kako diktiranje funkcionira ali iskreno se ne sjećam kada sam zadnji put čuo tišinu :(
  • smayoo: To naravno da ne funkcionira ako više ljudi priča u glas ili ako ti radio svira dok pričaš.
  • Bertone: Ma to sa diktiranjem je pušiona, nevezano za poruke nekidan vozim mamu doma i trebam nešto ženu pa je pokušam nazvati no auto ponavlja da ne razumije,... na kraju sam morao reći mami da malo zašuti :D
  • smayoo: Ne smiješ diktirati kako normalno pričaš. Kad se priča usporeno i jasno razdvaoja riječi, točnost je ≥90%
  • smayoo: :-D
  • Bertone: Znam, zato često i dobijem haiku od poruka :D
  • smayoo: Diktiraj poruke u vožnji. Radi sve bolje.
  • Yonkis: Bertone, ne mogu, vozim. :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO