Popravak power button-a na iMac 21,5'' (Late 2013)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Popravak power button-a na iMac 21,5'' (Late 2013)


11.09.2019 | 19:24
U nastavku moje iskustvo iz prakse, možda nekom pomogne da uštedi, a usput i unaprijedi svoj iMac.
Prestao mi je raditi power button na iMac-u 21,5’’ (Late 2013) i iMac se nije mogao upaliti. Dijagnostika je jednostavna, više se nije čuo klik kod pritiska na power button što znači da ne radi taktilni prekidač (tactile switch) tj tipkalo. Nekad možda može pomoći beskonačno tipkanje i okretanje iMaca gore dolje kako bi se pomični dio vratio na svoje mjesto, no kad se jednom dogodi sigurno će se ponoviti.
Odnio sam ga na servis u firmu u kojoj sam ga kupio (ovlašteni Apple partner), očekivao sam da će stručnjaci ipak znati nešto više i predložiti efikasan popravak. Prema informacijama na njihovoj web stranici mislio sam da imaju vlastiti servis. Ispalo je da je power button dio kućišta i ne može se nabaviti zasebno, tako da su mi ponudili zamjenu cijelog kućišta za malo manje od 4.000 kn Nakon toga su na moj prijedlog dali ponudu za zamjenu power buttona s time da ja nabavim power button, a oni otvore iMac i zamjene ga. Uz ogradu da operacija možda i neće uspjeti, a račun se na kraju svakako treba platiti. Ponuda je bila na 1.050 kn. Tražio sam ponudu i od druge firme koja je ponudila zamjenu kućišta za 3.300 kn, manje od prve firme, ali i dalje previše. Kad sam došao po iMac u servis kod prve firme naplatili su mi sat servisa za dijagnostiku, iako je po mojem mišljenju dijagnostiku stručnjak mogao obaviti u par minuta. Tvrdili su da su morali voziti računalo u neki drugi servis što je u raskoraku sa informacijama na njihovoj web stranici. Razgovor je bio neugodan, no platio sam taj sat dijagnostike iako smatram da je za takvu kratku dijagnostiku pretjerano naplatiti cijeli sat posla. Zbog korektnosti moram spomenuti da je na dokumentu koji sam dobio kod prijema na servis pisalo da se dijagnostika naplaćuje. Uzeo sam iMac i po zadnji put izašao iz firme čije ime ne želim ovdje spominjati.
Nakon malo Google-anja pronašao sam upute za popravak iMac-a na https://www.ifixit.com/Device/iMac_Intel_21.5%22_EMC_2638. Upute ne spominju power button, ali prikazuju skidanje i sastavljanje svih ostalih dijelova iMaca što je vrlo dragocjeno ako niste nikad prije otvarali iMac. Na eBayu se za par dolara može kupiti servisni manual za iMac, no to nije potrebno uz odlične upute na ifixit.com.
Na ifixit.com kupio sam sljedeće potrebno za brzo i sigurno otvaranje i zatvaranje iMac-a tj skidanje i stavljanje ekrana:
 • iMac Intel 21.5" (2012-2017) Adhesive Strips, Fix Kit / Product code: EU173005-1 / 19,95 EUR
 • Plastic Cards / Product code: EU145101 / 2,95 EUR (iako se može i bez njih, preporučam ih svakako nabaviti)
 • iMac Service Wedge, iFixit / Product code: EU145224-2 /12,95 EUR

Na to sam platio 19% poreza i transportni trošak od 9,80 EUR.
Radim u elektroničkoj firmi tako da mi nije trebao dodatni alat (odvijači i sl) koji se isto može kupiti na ifixit.com. Uz to nagovorio sam kolegu s velikim iskustvom u izradi i popravku raznovrsnog hardvera da se priključi u avanturi. Bez obzira na kvalitetne upute na ifixit.com odvajanje velikog staklenog ekrana od kućišta budi veliku nelagodu ukoliko to nikad prije niste radili. No pokazalo se da je odvajanje ekrana išlo kao po špagici. Ipak to ne bi nikako ponovili upotrebljavajući nož za pizzu!?!?! kao što to neki demonstriraju na You Tube-u.
Kako bi se došlo do power button-a potrebno je izvaditi ventilator i lijevi zvučnik. Pritom se svakako treba držati uputa jer se inače lako (provjereno u praksi;) može pokidati kabel koji ide od ispravljača do power button-a. Kabel na jednom dijelu ide kroz utor na lijevom zvučniku. Utor se vidi tek kad se zvučnik izvuče 1-2 cm.
Kupio sam jedan taktilni prekidač sličnih dimenzija preko Moussera, cijena mu je bila 0,288 EUR plus VAT i troškovi transporta od nekoliko EUR. Alternativa mu je bila obnovljeni polovni power button koji bi s porezom i dostavom koštao 50 USD. Odlemili smo stari i zalemili novi taktilni prekidač, čvrstom dvostrukom ljepljivom trakom zalijepili power button na originalnu poziciju i problem je bio riješen. Fasciniran sam multiplikatorom koji se dobije ukoliko bi se ovaj popravak izveo preko ovlaštenog servisa. Crkne taktilni prekidač vrijednost 0,288 EUR (+VAT!), a popravak platiš gotovo 450 EUR.
Ali to nije sve….
Ukoliko već otvorite iMac zbog popravka power button-a bilo bi šteta istovremeno ne napraviti upgrade iMac-a. Povećati mu memoriju sa 8GB na 16GB (ovaj model ne može više) i zamijeniti HDD sa SSD diskom. Na mojem modelu nije moguće zamijeniti memoriju bez otvaranja računala. I prije sam o tome razmišljao, ali me svaki put pogled na debljinu staklenog ekrana natjerao da odustanem. No ovaj put prilika se otvorila sama od sebe. Ovo je bio dodatni razlog zašto nije imalo smisla prihvatiti popravak u ovlaštenom servisu. Ukupna cijena bi vjerojatno bila sumjerljiva sa kupovinom polovnog iMaca sa sličnim performansama, a bez face lifting-a.
Memoriju i SSD disk sam kupio preko Amazon.de:
 • Corsair CMSA16GX3M2A1600C11 Apple Mac 16GB (2x8GB) DDR3 1600Mhz CL11 Apple Certified SODIMM Kit - 68,06 EUR + VAT
 • Crucial MX500 CT1000MX500SSD1 (Z) 1TB (3D NAND, SATA, 2.5 Inch, Internal SSD) - 109,08 EUR + VAT
 • Trošak dostave – 12,76 EUR + VAT

Može se staviti i 2T disk, no meni je dovoljan isti kapacitet kao u originalu, ali me jako veseli značajno veća brzina pristupa. Više memorije pomaže kad se na iMacu digne par virtualki, a sigurno i za rad s nekim aplikacijama koje ne koristim.

Upute za kopiranje/kloniranje sadržaja diska sam pronašao ovdje: https://www.upgradeable.com.au/pages/imac-ssd-upgrade-guide.
Varijanta sa bootabilnom USB memorijom nije bila uspješna. Nakon toga sam uspješno prebacio cijeli sadržaj HDD-a na SSD metodom “Use SSD as a second drive“. Prebacio sam (klonirao) iOS i sve podatke na SSD spojen preko USB porta. Za to je potrebno eksterno kućište za 2,5’’ disk koje nakon završetka radova može postati stalnim kućištem za izvađeni HDD koji može poslužiti kao TimeMachine disk. Za prebacivanje je korištena SuperDuper! aplikacija. Prije nego se zamijeni HDD sa SSDom u samom iMacu poželjno je za provjeru startati iOS sa SSDa spojenog na USB port. Bootanje sa internog ili USB diska je podržano iOS-om, detaljne upute mogu se naći na spomenutoj stranici.
Što se tiče memorije nije potrebno skidati cijelu matičnu ploču kao što savjetuje ifixit.com. Dovoljna je vješta ruka s tankim prstima koja može na slijepo otkačiti postojeće memorijske module i staviti nove. Memorijski moduli nalaze se s donje strane matične ploče i vrlo su blizu kućištu.
Na kraju je potrebno vratiti sve komponente u računalo, zalijepiti ljepljive trakice na kućište, spojiti dva konektora na ekran i zalijepiti stakleni ekran na trakice. Pik traka je odlično pomagalo kod rada sa ekranom, kako kod međukoraka (testiranje power buttona, novog diska i memorije) tako i kod završnog lijepljenja ekrana na ljepljive trakice. Bez pik trake teško je namjestiti i zadržati ekran točno na sredini. Rad u paru isto tako olakšava završno fiksiranje ekrana.
Za cijeli ovdje navedeni postupak potrebno je imati određeno iskustvo u radu sa hardverom. Ukoliko ga nemate, nemojte ovo pokušavati raditi kod kuće. Dovoljno je malo statičkog elektriciteta ili primjena prekomjerne sile na finim konektorima da napravite veliku i nepopravljivu štetu umjesto koristi.
11.09.2019 | 19:27
Power button sa označenim taktilnim prekidačem

imac_power_button.JPG
11.09.2019 | 20:47
Hvala na detaljnoj uputi. Osobno nemam iMac, ali vjerujem da će biti zainteresiranih za tvoj post.
13.09.2019 | 09:44
Odlična i korisna objava, hvala!
13.09.2019 | 13:26
Ovo je dosta detaljno opisno.
Moram primijetiti da cijena od 1.050kn i nije toliko pretjerana. Ako sam dobro zbrajao, 390kn je koštao dodatni alat. Ispada kako su ruke 660kn (528+PDV). Treba veće iskustvo i poželjne 4 ruke. Procijenjeno vrijeme je vjerojatno 2 sata po 2 servisera što bi bilo 132kn+PDV satnica. Naravno, rizik od neuspjeha je u oba slučaja prisutan.
15.09.2019 | 22:17
Računica se uvijek može interpretirati na više načina, stvar je perspektive, a vrag je uvijek u detaljima:) Pa evo nekih od tih detalja u nastavku.

Kod troška mislim da treba gledati samo trošak potrošnog materijala, a ne i alata. Jer da sam trebao kupiti i fine odvijače onda bi rad zvučao još povoljnije. Alat ostaje za budućnost. Materijal (ljepljive trakice) dođe 16,67 EUR + 19% VAT + 9,80 EUR = 30 EUR. Vjerojatno ga servis nabavlja po povoljnijoj cijeni.
Mislim da je pomoć dodatnog para ruku dovoljan na 5-10 minuta tijekom cijelog procesa - kod zatvaranja iMaca. Netko s iskustvom može obaviti cijeli posao (uključujući popravak power buttona) za 60-90 minuta. Slažem se da potrebno iskustvo ima svoju vrijednost u cijeni popravka.

Ponuda je uključivala 5 sati po 210 kn (uključujući PDV). S time da je uključivala samo otvaranje i zatvaranje iMaca. Sve ostalo je bila neizvjesnost. Bilo je dodatnih stvari u komunikaciji koje nisu budile optimizam. Npr rekli su da mi ne mogu slikati iMac iznutra jer kao ovlašteni servis to ne smiju raditi, da nemaju ljude koji imaju vremena tražiti odgovarajuću tipku po internetu, da svaki popravak moraju prijaviti u Appleovu bazu. Kad sam došao po iMac ljutili su se da sam došao bez najave pokupiti svoj iMac?! Sat dijagnostike su naplatili 210 kn + PDV iako im je sat servisa 210 kn uključujući PDV.

Gledajući iz druge perspektive ovlašteni servis smije ugrađivati samo originalne dijelove, što bi značilo da se u ovlaštenom servisu koji se drži pravila nije moguće napraviti ovakav popravak power button-a.

Uz to, kao što sam napisao u prvoj poruci, šteta je otvoriti iMac i ne napraviti upgrade računala i time mu produžiti životni vijek. Uz iOS vrtim u paraleli Windowse i Ubuntu kao virtualne mašine na VirtualBox-u i sve za moje potrebe radi odlično. Sa starim diskom sam imao dosta problema s brzinom nakon nekoliko godina korištenja i fragmentiranja diska i uz veliki trud nisam nikad uspio srediti da radi zadovoljavajuće brzo.
16.09.2019 | 01:02
Mislis OSX ili macOS, a ne iOS?
Ako je iOS, kako ga postaviti na MAC?
16.09.2019 | 06:24
U pravu si - macOS. Hvala na ispravku netočnog navoda:)
16.09.2019 | 07:37
Nije nemoguce imati i iOS kao razvojnu okolinu.
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 47 minuta
 • marosi: 256 GB kao početni kapacitet SSD? Pa ja ne bi uzimao ni MBA bez pola TB...
 • dpasaric: :D
 • smayoo: Meni piši odma 2 kamiona! :silly:
 • dpasaric: Otvorio sam temu u formu, pa slobodno tamo komentirajte! Koji model kupujete? I bolje pitanje - koliko komada ćete uzeti? :)
 • dpasaric: Evo, cijene su poznate! Top model s monitorom 526.245 kn (PDV uključen)! :)
 • Josip R.: Dodao sam 5$ gift card na svoj Apple ID i sad sam aktivirao Apple TV godinu dana besplatno.
 • Josip R.: Ja nemam iTunes kredit. Vjerojatno zato.
 • stefanjos: gledam ovaj konfigurator za mac pro. zelim vidjeti ljude i njihov work flow gdje koriste tih 1,5TB Rama
 • drlovric: Pa nisam nista aktivirao posebno. Samo mi proradilo. Ne sjecam se da sam nesto radio oko toga. Karticu nemam dodatu al uvijek imam iTunes kredita
 • Josip R.: @drlovic kako si aktivirao? Meni ne priznaje PayPal jer kao kartica nije US, a vezan mi je na Revolut.
 • Josip R.: [link]
 • Josip R.: Sva roba prodana u EU mora imati minimalno 2 godine garancije, to se odnosi i na Apple proizvode prodane u EU. Dakle nije Apple Care.
 • drlovric: Josip, i kod mene je US account pa sam dobio ATV . Suprugi sam danas kupio iPhone 11, pa cu bas probat jel moze i na njenom.
 • big_mac: Vidim da si napisao da je iphone star godinu dana i da ima jos godinu dana garanciju pa me zanima jel to nekako kupljeno jos godinu dana garancije ili kako?
 • Josip R.: Ako nekog zanima prodajem svoj iPhone Xs 256 GB Space Gray u oglasniku.
 • stefanjos: ja sve imam na AU, a HR account imam odvojen pa ako bas nesto zatreba sa app storea koristim to
 • stefanjos: nikako :D
 • energyman: hm, kako da aktiviram bilo kakvu free/tiral opciju od applea (radio, TV) ako nemam nikakvu payment metodu. Volio bi da tako i ostane jer se prebacujem izmedu HR i US ducana
 • stefanjos: e ja se moram uglodat nekome da se ulogiram samo pri prvom pokretnju novog proizvoda haha, imam AU account i meni TVplus radi, samo mi se i nedaje 8 dollara za to
 • Josip R.: Dakle ne mogu koristiti uslugu godinu danna besplatno.
 • Josip R.: Ja sam isto uzeo novi iPhone 11 Pro, ali Apple TV ne mogu koristiti jer ne mogu stavi karticu na Apple ID jer imam US acc. :(
 • drlovric: Ja sam uz Pro iPhone dobio godinu dana pretplate. Ako se zainatim sjest cu 3 dana i cijeli im repertoar pregledati :D
 • Soffoklo: @Moonlike, je puko je i to odavno mister Eddy :-)
 • Zdravac: :)
 • Moonlike: Ne znam ko je tu lud... ali ova sprdnja od Apple TV ide i ide :-) Sad su uveli I nagrade "Apple TV Plus Awards"... sve na tom streamingu je u produkciji Apple-a (kad kazem sve... mislim na svih 9 naslova koji tamo sjede), i sad su uveli da ce sami sebe nagradivati. Netko je u Apple-u opasno "pukao u glavI" :-D
 • Riba: ihorvat, keychron je odlican bang for the buck, jedina zamjerka je sto nije programabilna ali mozda ti to nije bitno. Objavit cu uskoro pa se strpi! :)
 • Riba: Lijepo se zabavite! :)
 • jzelko: Nešyo mi tipkovnica brljavi. Neće upisat "purgera".
 • jzelko: Pozdrav od bivšeg porgerqa, sad bodula !
 • stefanjos: Prvi za stolom u Publicu,malo uranio, neka pocne prvo bozicno jabucnjak “partijanje”.
 • ihorvat: Hvala na preporuci, trenutno mi je ta interesantna i od keychron K2 sa cherry brown. Rado ću pročitat članak kad bude up :)
 • Riba: Taman spremam jedan tekst vezan uz tu temu.
 • Riba: ihorvat, Tactile Pro od matiasa: [link]
 • ihorvat: Imate preporuku neke mehaničke tipk za Mac?
 • drlovric: Imamo li ovdje gejmera koji igraju DCS mozda? :)
 • jura22: Nemaju veze Windowsi s mailom. Mora raditi. Informatičari znaju kako podesiti mail klijent. Exchang sam potegne podatke.
 • m@xym: erseticmatej, Ako koristiš Outlook365 (bussines account) instaliraj Outlook aplikaciju s store-a, unesi svoje podatke (email i password) i to je to.
 • Bertone: A koga da pita u A1 kad svaki razgovor korisnika i SZK završi da nemaju podršku za korisnike koji ne koriste Windowse :D
 • gladhr2: Moj prijatelj ima firmu koja za Tcom radi svu infrastrukturu uključujući optiku, i znam da je baš radio Rijeku bio pred neko vrijeme..
 • energyman: I usput organiziraš da mi provuku koaksijalac iz ulice do.
 • smayoo: Kako da mi to znamo? :) To pitaš valjda nekog tamo svog informatičara u A1...
 • erseticmatej: hej ekipice, počeo sam raditi u administraciji a1, pa me zanima kako postaviti sluzbeni mail preko mail aplikacije na iphoneu, jel odaberem microsoft exchange ili outlook ako mi je domena a1.hr
 • drlovric: Ponesto za svakoga :)
 • Josip R.: Da informacija ne bi ostala visjet u zraku, napisao sam temu na forumu.
 • Josip R.: Evo samo FYI danas zvao Apple Store u Beču, i ne može se naručit HR tipkovnica. Izgleda da je jedina zemlja gdje se može naručit HR tipkovnica Mađarska, odnosno Apple Store u Budumpešti.
 • Riba: Dakle da, u glavi je!
 • Riba: Pospi stare kože i prhuti po njoj pa će biti kao stara! :)
 • drlovric: Morao sam ici u servis mijenjati tipkovnicu na MBP 2018. Stavili su novu, kao da je malo drugacija na dodir i tisa. Ili je samo u mojoj glavi to :)
 • tino1: davore! ideš li na Iparty zagreb edition?
 • stefanjos: odgovoreno

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.79 Seconds

Provided by iJoomla SEO