Running First Aid...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Running First Aid...

05.09.2019 | 15:17
... Pozdrav svima!

Zna li netko što se događa s vanjskim diskom kada se u Disk Utility uključi opcija First Aid, a u Details piše:

Repairing file system.
Volume was successfully unmounted.
Performing fsck_msdos -y /dev/rdisk3s1
  • Daddo
  • Posjetitelj
05.09.2019 | 15:30
fsck_msdos je BSD naredba koja služi za provjeru FAT datotečnih sustava. Parametar -y na sva pitanja odgovara potvrdno.

/dev/rdisk3s1 je putanja odnosno lokacija diska na kojoj je navedeni datotečni sustav prijavljen.

fsck je F-ileS-ystem C-hecK.
05.09.2019 | 15:38
... Riješeno!

Sljedeće pitanje je kako riješiti problem kada se jedan od dva vanjska diska "smrzne" prilikom prebacivnja datoteka s jednoga na drugi?... Smrznuo se onaj s kojega prebacujem podatke.
05.09.2019 | 15:41
Daddo kaže:
fsck_msdos je BSD naredba koja služi za provjeru FAT datotečnih sustava. Parametar -y na sva pitanja odgovara potvrdno.

/dev/rdisk3s1 je putanja odnosno lokacija diska na kojoj je navedeni datotečni sustav prijavljen.

fsck je F-ileS-ystem C-hecK.

... Hvala!

Na završrtku je napisao: Operation successful.

Ipak kod novog kopiranja, nakon prepoznavanja diska, ponavlja mi se "smrzavanje".
05.09.2019 | 15:56
... postoji li mogućnost (opasnost) da se kod uklučivanja opcije First Aid izgube podaci s diska?...
05.09.2019 | 16:24
Ne zbog same akcije, nego zbog toga što je disk možda nepovratno oštećen/pokvaren.
06.09.2019 | 00:51
smayoo kaže:
Ne zbog same akcije, nego zbog toga što je disk možda nepovratno oštećen/pokvaren.

: (
06.09.2019 | 00:52
... Hvala vam na odgovorima.
06.09.2019 | 10:21
Disk je USB, ili thunderbolt, ili...?
Ako je USB, možda se smrzne jer povuče više struje nego mu je Mac voljan dati. Probaj Y-USB kabelom spojiti ga na dva USB porta. Ako to već jesi tako napravio, probaj pribaviti drugi Y-USB kabel. Ili običnim USB kabelom spoji disk preko vanjskog USB hub-a koji ima vlastito napajanje.
06.09.2019 | 21:00
smayoo kaže:
Disk je USB, ili thunderbolt, ili...?
Ako je USB, možda se smrzne jer povuče više struje nego mu je Mac voljan dati. Probaj Y-USB kabelom spojiti ga na dva USB porta. Ako to već jesi tako napravio, probaj pribaviti drugi Y-USB kabel. Ili običnim USB kabelom spoji disk preko vanjskog USB hub-a koji ima vlastito napajanje.

... USB, bez vanjskog napajanja. Toshiba od 2T. Već jednom mi je radio probleme ali na početku, kod prepoznavanja. Ovo je nesto novo. Sada se zblokirao kod prebacivanja jedne mape na drugi vanjski HD. Ne mogu koristiti Y kabel jer su na MB Airu portovi jako udaljeni, osim ako postoji neki Y kabel i za takve modele računala.

Ne mogu se sjetiti koliko je ta Toshiba stara ali mozda pocinje rikavati
06.09.2019 | 21:44
Y kabel, jedan kraj u USB punjac.
07.09.2019 | 00:44
zabac kaže:
Y kabel, jedan kraj u USB punjac.

... Hvala!

Je li to punjac poput ovoga na donjoj poveznici?... Kako mogu znati da će odgovarati za HDD koji imam?...

gizmodern.com/products/smart-4-port-usb-...station-phone-holder
07.09.2019 | 07:14
Ako puni telefon onda je dobar.

Moze i jeftiniji.
07.09.2019 | 13:11
Toshibe ti vole povući više struje za razliku od nekih drugih diskova (proizvođača)

... imam ti doma i dva nova Toshibina 1TB L200 modela i isto su deklarirani na 5V/1A i tu i tamo kad ih spojim samo USB kabelom neće raditi, s druge strane kad ih ubodem u HDD dock koji ima svoje 12V/3A napajanje rade bez problema.
07.09.2019 | 14:20
Prelaskom s 10.11 na 10.13 poceo je seruckati USB port. Ne isporucije toliko struje kako je nekad isporucivao. Vanjski HDD 2.5” i USB stick radili su zajedno na HUB-u, sada to vise nije moguce.
Samo stick u HUB-u radi dok disk nikako, treba ga direktno u komp spojiti.
07.09.2019 | 20:11
Bertone kaže:
Toshibe ti vole povući više struje za razliku od nekih drugih diskova (proizvođača)

... imam ti doma i dva nova Toshibina 1TB L200 modela i isto su deklarirani na 5V/1A i tu i tamo kad ih spojim samo USB kabelom neće raditi, s druge strane kad ih ubodem u HDD dock koji ima svoje 12V/3A napajanje rade bez problema.

... Hvala Ti na odgovoru ali ne koristim HDD dock jer se radi o diskovima koji dolaze s pripadajucim USB kablovima.
07.09.2019 | 20:46
zabac kaže:
Prelaskom s 10.11 na 10.13 poceo je seruckati USB port. Ne isporucije toliko struje kako je nekad isporucivao. Vanjski HDD 2.5” i USB stick radili su zajedno na HUB-u, sada to vise nije moguce.
Samo stick u HUB-u radi dok disk nikako, treba ga direktno u komp spojiti.

... Zaboravio sam na pocetku napomenuti da mi se problem smrzavanja prvi puta pojavio dok je vanjski disk bio spojen na laptop preko vanjskog Dellova monitora koji ima 4 USB porta. No nakon pomoci First Aida, spojio sam isti disk na 3.0 USB (?) desni port na MB Airu (iz 2012., OS 10.14.6) i smrzavanje se ponovilo nakon što sam pokušao kopirati jednu mapu.
07.09.2019 | 23:14
Moguće je da Dell nije davao dovoljno struje ili nije davao stabilnu struju pa je došlo do oštećenja zapisa.
07.09.2019 | 23:25
smayoo kaže:
Moguće je da Dell nije davao dovoljno struje ili nije davao stabilnu struju pa je došlo do oštećenja zapisa.

... Moguće ali koristio sam ga na isti način više puta prije toga pa nije bilo problema. U stvari, kad se bolje prisjetim, nije bilo problema kada sam samo preuzimao datoteke iz njega, preko monitora, za rad na računalu.

U svakom slučaju preporuka je za nadalje vanjske diskove spajati neposredno na USB ulaze prijenosnog računala.

Hvala svima na odgovorima.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 40 minuta
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, tino1, Anonimci (1278)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?