Running First Aid...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Running First Aid...

05.09.2019 | 15:17
... Pozdrav svima!

Zna li netko što se događa s vanjskim diskom kada se u Disk Utility uključi opcija First Aid, a u Details piše:

Repairing file system.
Volume was successfully unmounted.
Performing fsck_msdos -y /dev/rdisk3s1
  • Daddo
  • Posjetitelj
05.09.2019 | 15:30
fsck_msdos je BSD naredba koja služi za provjeru FAT datotečnih sustava. Parametar -y na sva pitanja odgovara potvrdno.

/dev/rdisk3s1 je putanja odnosno lokacija diska na kojoj je navedeni datotečni sustav prijavljen.

fsck je F-ileS-ystem C-hecK.
05.09.2019 | 15:38
... Riješeno!

Sljedeće pitanje je kako riješiti problem kada se jedan od dva vanjska diska "smrzne" prilikom prebacivnja datoteka s jednoga na drugi?... Smrznuo se onaj s kojega prebacujem podatke.
05.09.2019 | 15:41
Daddo kaže:
fsck_msdos je BSD naredba koja služi za provjeru FAT datotečnih sustava. Parametar -y na sva pitanja odgovara potvrdno.

/dev/rdisk3s1 je putanja odnosno lokacija diska na kojoj je navedeni datotečni sustav prijavljen.

fsck je F-ileS-ystem C-hecK.

... Hvala!

Na završrtku je napisao: Operation successful.

Ipak kod novog kopiranja, nakon prepoznavanja diska, ponavlja mi se "smrzavanje".
05.09.2019 | 15:56
... postoji li mogućnost (opasnost) da se kod uklučivanja opcije First Aid izgube podaci s diska?...
05.09.2019 | 16:24
Ne zbog same akcije, nego zbog toga što je disk možda nepovratno oštećen/pokvaren.
06.09.2019 | 00:51
smayoo kaže:
Ne zbog same akcije, nego zbog toga što je disk možda nepovratno oštećen/pokvaren.

: (
06.09.2019 | 00:52
... Hvala vam na odgovorima.
06.09.2019 | 10:21
Disk je USB, ili thunderbolt, ili...?
Ako je USB, možda se smrzne jer povuče više struje nego mu je Mac voljan dati. Probaj Y-USB kabelom spojiti ga na dva USB porta. Ako to već jesi tako napravio, probaj pribaviti drugi Y-USB kabel. Ili običnim USB kabelom spoji disk preko vanjskog USB hub-a koji ima vlastito napajanje.
06.09.2019 | 21:00
smayoo kaže:
Disk je USB, ili thunderbolt, ili...?
Ako je USB, možda se smrzne jer povuče više struje nego mu je Mac voljan dati. Probaj Y-USB kabelom spojiti ga na dva USB porta. Ako to već jesi tako napravio, probaj pribaviti drugi Y-USB kabel. Ili običnim USB kabelom spoji disk preko vanjskog USB hub-a koji ima vlastito napajanje.

... USB, bez vanjskog napajanja. Toshiba od 2T. Već jednom mi je radio probleme ali na početku, kod prepoznavanja. Ovo je nesto novo. Sada se zblokirao kod prebacivanja jedne mape na drugi vanjski HD. Ne mogu koristiti Y kabel jer su na MB Airu portovi jako udaljeni, osim ako postoji neki Y kabel i za takve modele računala.

Ne mogu se sjetiti koliko je ta Toshiba stara ali mozda pocinje rikavati
06.09.2019 | 21:44
Y kabel, jedan kraj u USB punjac.
07.09.2019 | 00:44
zabac kaže:
Y kabel, jedan kraj u USB punjac.

... Hvala!

Je li to punjac poput ovoga na donjoj poveznici?... Kako mogu znati da će odgovarati za HDD koji imam?...

gizmodern.com/products/smart-4-port-usb-...station-phone-holder
07.09.2019 | 07:14
Ako puni telefon onda je dobar.

Moze i jeftiniji.
07.09.2019 | 13:11
Toshibe ti vole povući više struje za razliku od nekih drugih diskova (proizvođača)

... imam ti doma i dva nova Toshibina 1TB L200 modela i isto su deklarirani na 5V/1A i tu i tamo kad ih spojim samo USB kabelom neće raditi, s druge strane kad ih ubodem u HDD dock koji ima svoje 12V/3A napajanje rade bez problema.
07.09.2019 | 14:20
Prelaskom s 10.11 na 10.13 poceo je seruckati USB port. Ne isporucije toliko struje kako je nekad isporucivao. Vanjski HDD 2.5” i USB stick radili su zajedno na HUB-u, sada to vise nije moguce.
Samo stick u HUB-u radi dok disk nikako, treba ga direktno u komp spojiti.
07.09.2019 | 20:11
Bertone kaže:
Toshibe ti vole povući više struje za razliku od nekih drugih diskova (proizvođača)

... imam ti doma i dva nova Toshibina 1TB L200 modela i isto su deklarirani na 5V/1A i tu i tamo kad ih spojim samo USB kabelom neće raditi, s druge strane kad ih ubodem u HDD dock koji ima svoje 12V/3A napajanje rade bez problema.

... Hvala Ti na odgovoru ali ne koristim HDD dock jer se radi o diskovima koji dolaze s pripadajucim USB kablovima.
07.09.2019 | 20:46
zabac kaže:
Prelaskom s 10.11 na 10.13 poceo je seruckati USB port. Ne isporucije toliko struje kako je nekad isporucivao. Vanjski HDD 2.5” i USB stick radili su zajedno na HUB-u, sada to vise nije moguce.
Samo stick u HUB-u radi dok disk nikako, treba ga direktno u komp spojiti.

... Zaboravio sam na pocetku napomenuti da mi se problem smrzavanja prvi puta pojavio dok je vanjski disk bio spojen na laptop preko vanjskog Dellova monitora koji ima 4 USB porta. No nakon pomoci First Aida, spojio sam isti disk na 3.0 USB (?) desni port na MB Airu (iz 2012., OS 10.14.6) i smrzavanje se ponovilo nakon što sam pokušao kopirati jednu mapu.
07.09.2019 | 23:14
Moguće je da Dell nije davao dovoljno struje ili nije davao stabilnu struju pa je došlo do oštećenja zapisa.
07.09.2019 | 23:25
smayoo kaže:
Moguće je da Dell nije davao dovoljno struje ili nije davao stabilnu struju pa je došlo do oštećenja zapisa.

... Moguće ali koristio sam ga na isti način više puta prije toga pa nije bilo problema. U stvari, kad se bolje prisjetim, nije bilo problema kada sam samo preuzimao datoteke iz njega, preko monitora, za rad na računalu.

U svakom slučaju preporuka je za nadalje vanjske diskove spajati neposredno na USB ulaze prijenosnog računala.

Hvala svima na odgovorima.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 24 minuta
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene
  • Riba: Probaj preko nekog url shortenera.
  • Riba: Samo ga upises ali mislim da ju neki znakovi zbune.
  • Air: Kako u vikalicu ubaciti link?
  • smayoo: @Yonkis - meni je to sve poisključivano, uvijek i oduvijek. Jedino imam uključeno da stavlja točku kad lupim dva razmaka i da automatski stavlja veliko slovo iza točke.
  • rusty: First 50 knjiga shipped!
  • Yonkis: Da li i vama iOS tipkovnica krivo ispravlja riječi a zanimljiv mi je ovaj primjer [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.56 Seconds

Provided by iJoomla SEO