pomoć pri izradi brusha
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

pomoć pri izradi brusha


01.07.2011 | 00:27
Bok!
već godinama koristim illustrator pri vektorizaciji nacrta istraženih špilja i jama. ima jedan frustrirajući dio posla koji može biti daleko brže i ljepše odrađen izradom Brusha, kojeg ja već isti niz godina ne uspjevam napraviti upotrebljivim.

Zicao bi nekog znalca da mi pomogne u izradi brusha jer meni se sve iskrivi kao na primjeru u prilogu.

dakle trebao bi napraviti brush kojim kad se selektira stijenka zida debela 0.5mm da po njoj šrafira ukošene crte debljine 0.15mm duge 2mm, udaljenost između linija šrafura neka bude 1mm.
Moj problem je taj što kad zid označim brushem tada se šrafure prilagode smjeru kretanja plafona, tj raštkaju se kao ježeve bodlje i iskrive (a trebale bi biti ravne i nagnute pod istim kutem)
Na primjeru je označeno što ja želim dobiti. to su tisuće slaganih crtica koje na sreću kloniramo pomoću tipke alt. al kad se rade veliki nacrti onda je ovaj dio stvaarno ubitačan. još moram gađati da razmak bude približno jednak što naravno nikad u potpunosti ne uspijeva...

ja sam napravio za primjer liniiju zida i jednu liniju šrafure,selektirao, new brush, new patern brush, i to je to ne vidim u izbornicima ništa šta bi mi pomoglo (kao ni na googlu) da si sam složim alat koji će mi olakšat život,
please help!

fresh
01.07.2011 | 00:33
evo nije mi htio pdf prihvatiti
Untitled_2.jpg
20.07.2011 | 21:04
Za brush ti nisam siguran, al nešt slično možeš sa alatom "blend"...
Nacrtaš liniju na početku nacrta i jednu na kraju, zatim ideš u Object - Blend - Blend options,
kod Spacing odabereš Specified distance i staviš 1mm. Označiš te dvije linije i pritisneš alt+cmd+b ili Object - Blend - Make... Nadam se da bude malo lakše..
21.07.2011 | 12:40
Careee!!

Vec gledam, Riba pita Vektor motora i odmah pafff!
a mene ko Š...


Probao sam i stvar radi, jedino je problem šta te linije treba naštimati da stoje na liniji zida, koji (u 94% slučajeva) nije ravan već krivudav kakav je i u prirodi špilje koja se vektorizira. Meni je ilustrator složio "ogradu" od tih crtica sve 5, samo ih trebam još nekako zaljepiti na plafon i pod da idu po krivulji i to je onda posao. Pokušao sam pomoću align, al uz moje skromno znanje ne gre!

21.07.2011 | 13:25
Nacrtas liniju i oznacis "zblendane" crtice i odaberes object > blend > replace spine. Crtice ce ti staviti na path, ali vise ne mozes kontrolirati razmak i crtice idi sredinom patha, a ne gore ili dolje.
Razmak iskontroliras sa Align toolom, ali moras expandati blend

Mozda ti olaksa posao
21.07.2011 | 18:48
JA mislim da ti Illustrator nikako nije alat za takav posao. Trebao bi probati s nekim tehničkim alatom (CAD-om), ili s nečim tipa OmniGraffle.
21.07.2011 | 19:56
Ovo funkcionira dobro, izrežem dio koji mi treba biti šrafiran, tj kopiram ga, izbrišem boju i zblendam s šrafurom, kako ga blenda na srredinu šrafure namjestim da to sve zajedno ide iznad plafona tj ispod poda. kad blendam slicnu duzinu "plafona" i srafure onda i gustoca ostaje u desetinku milimetra sta je OK.
Hvala, više je posla od izrade brusha, ali i puno manje od rastezanja crtica mišem i altom
21.07.2011 | 23:21
Moguće Smayoo, špljari koriste Illustrator i Corel, vidio sam i nekoliko nacrta napravljenih u CADu no to su radili dečki kojima je CAD u struci. Ja sam svjestan da koristim 0,5 % Illustratora za stvar koju radim no kako sam s photoshopom upoznat, brzo mi je legao i AI. Trebam simbole, brusheve,layere stvari koje ima većina vektorskih programa. skinuo sam nedavno InkScape koji je free i siguran sam da će biti dobar. Problemčić je što imam i neke dugotrajenije projekte. Npr špilju koju istražujemo snimamo pa i vektoriziramo od 2006. tu su kilometri kanala i deseci layera, simbola,... ne znam kakva bi bila konverzija iz programa u program i gadno bi bilo sve provjeriti da li je na mjestu. Tu je i uhodavanje u nepoznati soft... Illustrator sam si prilagodio pa imam u mjerilima simbole, alate, brusheve, svašta šta mi jako ubrzava rad (to se vjerojatno da i u ostalim programima napravit) Planirao sam početi s novim istraživanjima raditi u InkScapeom a neke dugotrajne ostaviti u ilustratoru dok istraživanje ne završi, izgleda da uz InkScape ima još opicija na izbor. Trebao bi pregledat šta se nudi da ne bi za par godina opet morao mjenjati softver. Onaj omni cini mi se ima brata outlinera kojeg sam proje dosta koristio. Hvala na savjetu
fresh
22.07.2011 | 12:56
Evo još jednog prijedloga. Kreće od pretpostavke da postoji nacrtana krivulja koja definira strop/pod i kojoj, na pojedinim dijelovima, treba dodati šrafuru. Koraci su sljedeći:

1. sa Scissors Toolom se prereže krivulja na ona dva mjesta između kojih se želi dodati šrafura
2. naprave se dva (2) duplikata izrezane krivulje
3. prvi duplikat krivulje ostaje na izvornoj poziciji, a drugi se podiže (u slučaju poda se spušta!) po Y osi na željenu visinu šrafure
4. odabiru se (Direct Selection Tool) dvije LIJEVE točke obje krivulje i spaja ih se (Object/Path/Join, CMD+J)
5. odabiru se dvije DESNE točke i spaja ih se (tako dobijemo zatvoreni shape)
6. dobiveni shape se filla prethodno napravljenim patternom (u obliku šrafure), uklanja se stroke i (opciono) shape se premješta ISPOD izvorne krivulje (šaljemo ga u pozadinu)

Ljepota tih 6 koraka je što se, uz sva ograničenja skriptanja Illustratora (bilo bi jednostavnije samplati točke na pathu pa na njihovim koordinatama crtati šrafuru - ali AFAIK, nije izvedivo), mogu skriptati pa je dovoljno pješke odraditi korak 1 i pozvati skriptu koja može odraditi korake od 2-6. Točnije, dvije skripte - jednu za strop (koja radi shape IZNAD krivulje) i drugu za pod (koja ga radi ispod).

Šrafuru se definira kao ponavljajući pattern i pritom se određuju svi njegovi parametri (debljina linije, razmak).

Ukoliko nastali shape radi probleme na rubovima (lijevo i desno), može se pješke tvikati 2 anchora, a može se i skripti reći da ih pomakne po X osi za razmak između dvije šrafure, kako bi oblik shapea garantirao kosinu na kojoj šrafura neće "visiti u zraku".

DRes, probaj pješke odraditi korake pa ako dobiješ ono što želiš dobiti, mogu ti složiti skripte.
22.07.2011 | 19:06
Došlo mi je do mozga da za krivulje koje imaju veći nagib u pojedinim segmentima gornji workflow neće biti upotrebljiv ako se ovo pod (3) odradi samo s pomakom krivulje po Y osi. Ispravan način bi bio offsetati krivulju - to bi garantiralo jednaku širinu novostvorenog shapea (kojeg fillamo patternom) cijelom dužinom, bez obzira na njegov oblik.

Loša vijest je da "Offset Path..." opcija nije skriptabilna, a dobra da se taj problemčić može riješiti tako da se offsetiranje snimi kao action kojeg će skripta pozvati. Dakle, algoritam je i dalje upotrebljiv samo mu trebaju 3 komponente: skripta (odnosno dvije), pattern i action za offsetiranje.


P.S. Ali za tip plafona/poda kakav je u primjeru, na skici (mali nagibi), funkcioniralo bi i primitivnije rješenje, ovo sa pomakom samo po osi Y.
24.07.2011 | 19:17
Vrag mi nije dao mira pa sam testirao sve predložene metode:

1. primjer je blend - dobro se drži dok god nema velikih nagiba. Na njima se raspadne kako po udaljenosti od bazne krivulje tako i po razmaku među linijama šrafure.

2. primjer je opisana metoda s pomakom po Y osi. Ni ona ne briljira na kosinama, ali barem je šrafura uvijek "zakačena" za baznu krivulju. Na žalost, linije šrafure nemaju fiksnu duljinu i to postaje jako izraženo na kosinama. Dobra vijest: upotrebljivo za blage nagibe.

3. primjer je offset metoda - za razliku od Y metode, ona se brine da područje šrafure bude uvijek jednako (2 mm u primjeru), ali i dalje pati od istog problema: linije šrafure nisu duge 2 mm već ovisno o tome koliko trebaju biti duge za popuniti područje koje filaju.

testMetoda.jpg


Ispod spomenuta 3 primjera je test konkretne skice (samo plafona), sa Y metodom (jer je najjednostavnija). Meni se čini upotrebljiva, uz napomenu da je za svaki segment (ovdje su 2) potrebno pješke popraviti (pomaknuti lijevo-desno-gore-dolje, ovisno o situaciji) maksimalno 4 kutne točke kako bi se uredile rubne linije.

U međuvremenu sam spoznao da ni Object/Path/Join opcija nije skriptabilna, a, da bude zabavnije, nije ju moguće ni snimiti u action. I za to ima lijeka, ali ovisi o verziji Illustratora (ovo testiram na CS5).

Blagodati kišnih dana...
25.07.2011 | 14:53
Hvala na toni mogućnosti, savladao sam ovaj bledn koji je put na mjesec naspram onog šta sam ja do sad radio.Zeza me kod nabijenih neravnina, ali tu sam ga ručno malo poravnao i onda izgleda OK. Vidim na tvom primjeru da ova offset i "Y" metoda mogu biti i bolje. No pogubio sam se kad sam krenuo raditi patern, nešto sam progoglao ali nisam stigao niš napravit (beba od mjesec dana je tu pa uz dvogodišnjaka kad oni zaspu, utrne i moj mozak...
al skuzit cu ja to vec.
Oni strimi nagibi čak ne moraju biti šrafirani, jer najčešće po tim kosinama nema sigastih sedimenata, pa tako na najproblematičnijem dijelu nije ni potrebna šrafuraNego pitanje nagiba šrafure nije problem, to sve ovisi o nagibu kanala. Kod zasiganih vertikala mjenjam nagib, tj taj nagib nije zaključan pod nekim kutem već ovisi o tome kako zidovi pitaju. Nastojim da to ne bude 15 različith nagiba i šrafura po jami, al 3-4 je ok, 2 još bolje! al napravit ću si ja za mjerilo 1:500 4-5 šrafura, kao i za 1:200 i to bi trebalo biti super.
Danas iza 21-22-23 kad se klinci onesvjeste isprobat ću ove kombinacije, hvala 100!
fresh
25.07.2011 | 19:56
Evo ti onda i skripta i pattern. Pattern je napravljen prema uputama na vrhu threada, a nagib sam mu izmjerio prema tvom primjeru (ispao je 55 stupnja).

Skripta u prilogu služi za stropove. Skripta za podove se razlikuje samo po tome što u retku "translate prvaKopija delta y duljinaSrafure" treba dodati minus (pa glasi "translate prvaKopija delta y -duljinaSrafure", a u "translate drugaKopija..." (3 retka ispod) treba maknuti minus.

Skriptu koristiš tako da pokreneš AppleScript Editor i kopipejstaš je u njega.

Da bi radila, moraš imati otvoren Illustrator, u njemu SAMO JEDAN dokument, sa SAMO JEDNIM layerom i u dokumentu MORA postojati pattern swatch nazvan "kosaCrta". Pattern kačim za poruku - odzipaj, učitaj u Illustrator sa "Other Library..." (u Swatches paleti) i povuci ga u Swatches od dokumenta u kojem radiš, da bude raspoloživ skripti.

Skripta podrazumijeva korištenje Illustratora 5.1. Trebala bi raditi i u starijima, a ako pukne u liniji 'tell process "Adobe Illustrator CS5.1"' onda, dok imaš dignut Illustrator, digni Activity Monitor, pogledaj točno ime procesa tvog Illustratora i upiši ga u skriptu umjesto "Adobe Illustrator CS5.1".

Skripta automatizira workflow (Y-metoda) koji sam opisao u 6 točaka, s tim da sam pojednostavnio točke 4 i 5 (jer je ispalo da je Join dovoljno pametan). Ima 3 cjeline kojima prethodi postavljanje vrijednosti "duljinaSrafure" na 5.669, što je 2 mm izraženo u pointsima (skriptanje Illustratora radi isključivo u pointsima pa ako mijenjaš željenu širinu šrafiranog područja, prevedi prethodno milimetre u points).

Prva cjelina, kao što kaže komentar u samoj skripti, iz bazne krivulje kreira dvije i jednu udalji za željenu duljinu šrafure. Druga cjelina je hack koji dvaput "klikne" Object/Path/Join opciju kako bi nastala zatvorena krivulja. Treća cjelina također sadrži hack - procesira sve swatcheve u dokumentu kako bi preuzela referencu na swatch imena "kosaCrta". Potom prethodno napravljenu krivulju ispuni tim patternom, a usput joj i ukloni stroke.

Ako imaš krivulju stropa na kojoj moraš nacrtati šrafuru na više mjesta, radi segment po segment: prvo razreži krivulju (sa Scissors Toolom), potom selektiraj JEDAN segment (odvojenu krivulju koja je nastala nakon rezanja) i primijeni skriptu (pokreni je iz Script Editora). Kad skripta obavi posao, selektiraj sljedeći segment i ponovo pokreni skriptu.

I da, može se natjerati skriptu da u startu selektiraš SVE segmente, a da ih ona procesira jednog po jednog. Ali nije mi se dalo pisati kod za to.

Ako ti skripta za strop radi OK, promijeni ona dva retka koja spominjem u drugom odlomku i snimi si jednu skriptu za strop, a drugu za pod. Ako mijenjaš šrafuru, promijeni u skripti ime iz "kosaCrta" u ime novog patterna, a po potrebi i vrijednost varijable "duljinaSrafure". Podrazumijeva se da pattern mora biti "ponavljajući".

Nadam se da će ti olakšati posao pa će ostati i više vremena za klince.

set duljinaSrafure to 5.669 -- 2 mm in pts

-- kreiraj dvije kopije odabrane krivulje i udalji jednu za duljinu srafure
tell application "Adobe Illustrator"
 tell current document
  set izvornaKrivulja to selection
  set prvaKopija to duplicate selection
  translate prvaKopija delta y duljinaSrafure
  set selection to izvornaKrivulja
  set drugaKopija to duplicate selection
  translate drugaKopija delta y -duljinaSrafure
 end tell
end tell

-- spoji krivulje, emulirajuci kliktanje na "Join" opciju
tell application "System Events"
 tell application "Adobe Illustrator" to activate
 tell process "Adobe Illustrator CS5.1"
  tell menu bar 1
   tell menu bar item "Object"
    tell menu "Object"
     tell menu item "Path"
      tell menu "Path"
       click menu item "Join"
       click menu item "Join"
      end tell
     end tell
    end tell
   end tell
  end tell
 end tell
end tell

-- lociraj pattern "kosaCrta", koristi ga za fill i ukloni stroke
tell application "Adobe Illustrator"
 tell current document
  set docSwatches to swatches
  repeat with currentSwatch in docSwatches
   if (name of currentSwatch as text) is "kosaCrta" then
    set myPattern to color of currentSwatch
    exit repeat
   end if
  end repeat
  set fill color of selection to myPattern
  set stroked of selection to false
 end tell
end tell

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: srafure.zip
Veličina datoteke: 57684
27.07.2011 | 08:49
Svak Čast Care! Računao sam bit dužan pivu a ne zubaca!
Probao sam Patern, ali ga nece (imam CS4) možda je to problem, očitao sam ga preko other Swatches i pojavi mi se prozorčić ali prazan. Probao sam otvoriti pomoću dubllle klik ali ne otvori niš tj dobijem onaj patern "this is an adobe Ill file thadt was saved without PDF content. Onda sam ga išao save As PDF content al opet niš. tj ista stvar. Hvala na pomoći, sad imam šalabahter pomoću kojega bi trebao sam sjest uhvatit par sati i iskombinirati sve ovo. Iskreno mislio sam da će sve to zajedno biti puuuno jednostavnije, al kad se složi bit će bombon. To mi je najmukotrpniji dio obrade nacrta!

hvala
Fresh
27.07.2011 | 10:34
Probao sam Patern, ali ga nece (imam CS4)

Evo ti onda PDF verzija - učitaj u Illustrator, selektiraj to što se učitalo i kreiraj pattern (Edit/Define Pattern...) koji ćeš nazvati "kosaCrta". I potom snimi Swatch library, da ga imaš pri ruci za druge dokumente.

Datoteka za prilog:

Naziv datoteke: srafure-3649324c182498416483086b04192fc7.zip
Veličina datoteke: 49991
27.07.2011 | 22:14
Evo me!
Snimio sam Swatch, pokrenuo skriptu, eror Ill 5.1. Iz activiti monitora sam vidio da treba samo promjeniti u 4. Compile, record, run...
iskopirao mi je samo kosu crtu iznad i stao.

U script editoru piše...

Result:
error "System Events got an error: Access for assistive devices is disabled." number -1719 from menu bar 1 of process "Adobe Illustrator CS4"

jel znaš šta bi to moglo biti?

frseh
27.07.2011 | 22:28
No, pa uključi Access for assistive devices u System Preferences, pod Universal Access, kvačica na dnu.
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 28 minuta
 • Calsam: MacBook mi ne čita više od danas Kingstone USB stick. Disk Utility isto ne prepoznaje USB Stick. Neki besplatni program za recover podataka sa sticka ili da netko to može povoljno napraviti u Rijeci, hvala :)
 • drlovric: Ki fa whaaat? :) Sta vam je to? :)
 • smayoo: Ki fa meno nisam igrao... čovječe... skoro 30 godina... :D
 • Borisone: Ajde da na Jabučnjaku doživim i ki fa meno.
 • smayoo: 1000! Ja nudim 1000! :D
 • john_st: Ja ga pokupim za 2000 :D
 • stefanjos: 3000 kn vec ga danas navecer ja pokupim :P
 • energyman: Za koliko se da prodati iPhone 11 pro 64 u super stanju, kupljen 9/2019?
 • cariblanco: Možda je i dvije minute, nisam mjerio...samo znam da mi to išlo na živce
 • songoku: Samo malo mi je cudno sto kazes ponovi nakon 5 minuta, ako se ne varam repeat alarm interval bi triba biti 2 min
 • songoku: Tako je, ako ne zelis ponovni alarm stavi nikad
 • cariblanco: ty, znači kod ponovi alarme, odaberem nikad
 • songoku: @cariblanco Settings->Notifications->Messages->Repeat Alerts
 • smayoo: piši u forum
 • cariblanco: Dobijem sms na ajfon...zvučni signal, ne pogledam pokuru i dobijem još jedan zvučni signal, nakon 5 minuta, ali za istu poruku ? dali se to može reducirati, na samo jedan zvučni signal !!!
 • stefanjos: prvi glas
 • Parangal1307: Netko čuo ili ima problem sa novim MBP 2019 da se u stand-by poziciji isključuje ?
 • JOHN: Hvala i pridružujem se čestitkama!
 • smayoo: Svim hrvatskim građanima, i onima koji se tako osjećaju, čestitam Dan državnosti! :)
 • zoranowsky: Očito bi mac pro s kotačićima komotno mogao u topic Automobili :)
 • dpasaric: Smayoo, bez kotačića, ne možeš za 80.000 kn očekivati i kotačiće! :)
 • cariblanco: Moguće, jer obično ga punim navečer i ostane do jutra na punjaču
 • drlovric: Ja sam to skontao da ti nauci navike pa smanji struju punjenja, da bi se sacuvala dugovjecnost baterije.
 • Riba: To imam i ja na Sonyju, prati kada drzis mobitel na punjacu tako da ga napuni na 100% neposredno prije nego ga skines sa punjaca jer nije dobro da stoji na punjacu na 100%.
 • cariblanco: Znači sad ga punim i skoro je pun, a završetak će biti rano ujutro :D
 • cariblanco: Ponekad dok punim ajfon, dobijem obavijest...završetak punjenja će biti dovršeno u 4.30. A telefon je cijelo vrijeme na punjaču ??
 • zoranowsky: Ej bok chichak!
 • smayoo: JEEEEJ! S kotačićima ili bez? ;)
 • dpasaric: Evo, da prvi saznate: za cca mjesec dana imat ćemo Mac Pro (7,1) prikaz na Jabučnjaku!
 • stefanjos: dobrodosao chichak
 • smayoo: @chichak: dobro nam došao! :)
 • invictus: @songoku - da li ti možeš preko IMEI broja iPhone-a provjeriti gdje je kupljen i jel tvornički otključan? Mogu ti i platiti ako je potrebno, da mi to provjeriš. :)
 • chichak: samo da viknem :)
 • chichak: novi sam na forumu
 • chichak: Zdravo
 • rusty: 10.15.5 je vani
 • rusty: @dario15 - tako je
 • dario15: Hvala za info rusty. Ali to je samo win verzija, čini mi se?
 • rusty: Civ6 je free do 28. - [link]
 • Soffoklo: Windowsi lagano sve više ugrađuju Linux u svoj OS, a time pomalo dodaju i štih macOS-a. Za početak Windows Terminal - [link]
 • zvone: Neke preporuke?
 • zvone: Vidio sam par ali nisu mi dovoljno detaljni.
 • Djuro genijalac: @zvone: imaš nekoliko threadova koji se DETALJNO bave tom tematikom...
 • zvone: Ako mi nekton moze pomoci molim da mi se javi na zvone@me.com jer nisam cesto na vikalici,
 • zvone: Cuo sam svasta, od toga da se mora flashati ROM i u toku instalacije mijenjati graficka i slicno.
 • zvone: Pozdrav. Ima li ovdje netko tko bi mi pomogao instalirati sto noviji OSX na MAcPro 3,1?
 • Riba: Ne znam, ja koristim Aquamail na Androidu i sjajan je. :)
 • drlovric: Vama stvanro valja Apple Mail klijent? :O Meni je i Outlook miljama ispred Apple Mail.
 • drlovric: Ma salim se. Sta cu tuzit Apple, kad god mi je sta trebalo izadju mi u susret :)
 • Riba: Zasto bi onda tuzio Apple u slucaju da koristis njihov email client kada te ocigleno nije briga za sigurnost? :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Komentari

Novo u Appleu

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.77 Seconds

Provided by iJoomla SEO