Korica, Photoshop ili InDesign?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Korica, Photoshop ili InDesign?


29.03.2018 | 17:14
Nikako da zaključim da li je pripremu korice u boji bolje da radim u Photoshopu ili InDesignu?
Šta je bolje? Gdje ću dobiti bolji rezultat što se tiče vjenosti boja kada se knjiga štampa? Naime, pripremio sam koricu moje knjige u InDesignu ubacujući lijepu ilustraciju u boji i kada je knjiga odštampana ostao sam razočaran, pa ne znam da li je neka greška do mene ili do štampara. Korica je grozna, boje nisu one koje su u originalu u digitalnoj ilustraciji. Prejake su. Pripremu sam poslao u PDF-u. Ovako ilustracija izgleda u originalu.
Prilozi:
29.03.2018 | 19:55
Nebito je li photoshop ili Indesign.

Je li ti ilustracija u CMYKU? Ova mi izgleda kao RGB.
Je li na 300 dpi-ja?
Morao bi imati probni otisak.
Morao bi pokazati kako je ispao tisak.
29.03.2018 | 22:46
... morao bi pokazati i kako izgleda fotka na tvom ekranu, kako znaš kako izgleda kod nas?

U svakom slučaju, ima vala 100 faktora koji mogu imati utjecaj na reprodukciju boja, malo je toga što nema utjecaj i među time je izbor indesign/photoshop
30.03.2018 | 09:41
Ja bi tu fotografiju poslao covjeku koji mi radi i tisak, ili nekome platio da mi odradi pripremu za tisak, i na taj nacin dobio rezultate kakve zelim.

DTP je jako kompleksna oblast i nije bas svacije raditi to doma i ocekivati vrhunske rezultate. Nije vrijedno stresa i nerviranja, a profesionalac ce to sloziti za pola sata. I svi sretni

Najbanalnija stvar da mozda ne koristis kalibriran monitor moze dovesti do toga da se boje razlikuju. Ili da si poslao RGB a covjek logicno tiska u CMYK.

Softver kojim ces to sloziti tu ima najmanje veze vjeruj, pogotovo iz iste kuce Adobe. Koriste isti engine za boje ispod haube
30.03.2018 | 09:41
Ja bi tu fotografiju poslao covjeku koji mi radi i tisak, ili nekome platio da mi odradi pripremu za tisak, i na taj nacin dobio rezultate kakve zelim.

DTP je jako kompleksna oblast i nije bas svacije raditi to doma i ocekivati vrhunske rezultate. Nije vrijedno stresa i nerviranja, a profesionalac ce to sloziti za pola sata. I svi sretni

Najbanalnija stvar da mozda ne koristis kalibriran monitor moze dovesti do toga da se boje razlikuju. Ili da si poslao RGB a covjek logicno tiska u CMYK.

Softver kojim ces to sloziti tu ima najmanje veze vjeruj, pogotovo iz iste kuce Adobe. Koriste isti engine za boje ispod haube
30.03.2018 | 09:41
Ilustracija je u CMYKU, 300 dpi. Da, danas sve manje daju probne otiske. Šteta što kod sebe nemam i knjigu, da skeniram koricu i priložim.
Prilozi:
30.03.2018 | 09:45
Nikakv problem nije da pripremim koricu za štampu. To sam solidno savladao. Da nije tako neke moje druge knjige ne bi bile kakve jesu. Odštampane su sa izvrsnim bojama, vjerno originalu. Osim toga, ilustratorka ima od štamparije kalibriran monitor (ja ga nemam), i s njene strane je sve u redu. Stvar je u ovim lošim majstorima iz štamparije kojima je svejedno šta štampaju, nevažnu brošuru ili lijepu knjigu.
30.03.2018 | 10:41
Laki, ova ilustracija izgleda ok, boje su poprilicno standardne i takve bi trebala ispasti u tisku. Bez otisnutog primjerka ti ne mozemo nista konkretno reci.
30.03.2018 | 15:32
TL;DR
1. Za pripremu korica trebaš koristiti OBA programa - i Photoshop i InDesign.
2. Trebaš vidjeti sa tiskarom gdje je nastao problem.

-------

Kao prvo, pitanje ne bi trebalo biti "Photoshop ILI InDesign?". To su dva različita alata, a u ovom slučaju ih treba koristiti - oba.
Možda sam ja samo stara škola, ali gdje god postoje fontovi ili vektorski elementi, priprema za tisak se treba raditi u aplikacijama koje podržavaju vektore. Koliko god da se u Photoshopu može raditi sa fontovima i krivuljama/smart objectima, finalni proizvod iz Photoshopa je raster. Čim se fontovi i krivulje pretvore u raster, oni gube na svojoj oštrini i kvaliteti.
Dakle... Fotke, ilustracije i slični materijali, koji su ionako već u rasteru, trebaju se obraditi u Photoshopu i onda ih ubaciti u InDesign gdje se dodaju tekstovi (u fontu ili krivuljama) i drugi vektorski melementi. Iz InDesigna se treba raditi output (priprema) za tisak.

Dakako, sve ovo ne objašnjava zašto su ti boje na koricama ispale loše. Samo želim reći da si u startu krivo postavio pitanje i odgovor na to pitanje ti neće dati rješenje tvog problema.

Što se tiče nedosljednosti boja u tisku, tu treba vidjeti gdje je nastao krivi korak.
Kažeš da ilustratorica ima kalibriran monitor prema postavkama iz tiskare...
Radi li ilustratorica u RGB-u ili CMYK-u?
Ako ona radi RGB, tko radi pretvorbu u CMYK i samu pripremu ilustracije za tisak?

Ono što mi je prvo upalo u oči kao "čudno" je to da ti je iz tiska došla ilustracija koja je saturiranija nego priprema i prikaz na ekranu. Obično CMYK otisak bude malo "blijeđi" i manje saturiran nego RGB ili prikaz na ekranu jer nema toliki tonski raspon.

Jesi li pitao u tiskari zašto su ti boje ispale tako "nabrijane"?
Gledajući ilustraciju, prvo što mi pada na pamet je baš ta nemogućnost CMYKA da prikaže cijeli tonski raspon, pa je moguće da je recimo ova majica na dječaku u tisku ispala puno žutija nego što je na ilustraciji. Često mi se događalo da se baš u žutoj boji gube nijanse i detalji prilikom obrade fotografije.

Osim toga, vidim da na koricama u donjem desnom uglu imaš neku dugu koja bi (po mojoj slobodnoj procjeni) baš u sebi mogla imati čisti CYAN, čisti YELLOW i čistu MAGENTU. Po tom detalju možeš vidjeti koliko je otisak vjeran osnovnim CMYK bojama. Uzmeš knjigu sa CMYK skalom, uzmeš otisak korica i usporediš.
Ako je taj dio dobar i zadovoljavajuć, onda je problem nastao u pripremi i procesuiranju same ilustracije. Oda je samo pitanje jel problem nastao već kod tebe ili u tiskari.

Ako si već više puta surađivao s tom tiskarom, mislim da ne bi trebao biti problem da pporazgovaraš s njima i da zajedno utvrdite gršku u procesu.
30.03.2018 | 17:12
Koliko god da se u Photoshopu može raditi sa fontovima i krivuljama/smart objectima, finalni proizvod iz Photoshopa je raster.


Ne nužno - dokument je moguće snimiti i kao Photoshop PDF pri čemu će krivulje (uključno s fontovima) ostati vektori. Takav dokument moguće je naknadno uređivati u Photoshopu (tekstualni layeri ostaju editabilni).

Da ne bude zabune - NE preporučam taj postupak (slažem se s preporukom ovog kojeg si predložio), samo kažem da je tehnički moguć.
30.03.2018 | 17:20
Gjuroo,

U zadnje četiri godine objavio sam svake godine po jednu knjigu za djecu kod istog izdavača. Budući da nisam financijski učestvovao u troškovima štampanja, što je kod mnogih pisaca danas gotova pa praksa i što je žalosno, ne mogu se požaliti izdavaču da ga ne uvrijedim, a ne mogu mimo njega ni kontaktirati štampariju, ne bi bilo fer. Istina, ni ja nisam dobio honorar, nego sam svaki put dobio po 100 primejraka knjige, što mi je u potpunosti odgovaralo. Prve tri knjige su ispale solidno, osim što se kod jedne na licu djevojčice bilo pojavilo nekoliko tačkica. Tada sam intervenisao kod štamparije i to su ispravili (to je kod ove djevojčice koja drži violinu).

Ilustratorica je genijalna. Radi na iMacu, a iz štamparije Rotografika iz Subotice su joj došli kući i kalibrirali monitor. O, kad bi i meni to neko mogao! Moje knjige nažalost nisu štampane u Rotografici, nego u jednoj drugoj štampariji koja je izdavaču povoljnija. Rotografika je vjerovatno jedna od najboljih štamparija na našim prostorima.

Za sve četiri knjige sam sam radio prelom u InDesignu, kao i pripremu korice u koji sam ubacivao ilustraciju (u CMYK Color). Tu nema greške. Pripremljenu koricu sam spremio u PDF. Ovako: File > Adobe PDF Presets > Press Quality. I takvu poslao u štampariju.

Gotovo 99% sam siguran da nije greška kod mene, da ne griješim, jer sam picajzjla kod pripreme vodeći računa o svakom slovu u prelomu, kao i kod pripreme korice. Tri knjige su dobre, zadnja je očajna. Boje su prejake, previše crvene, tako da sam ljutit otišao od izdavača s knjigama i nisam ih poniuo sa sobom, nego ostavio u drugom gradu. Kada budem išao ponovo, donijeću jednu, skenirati i pokazati vam.

Naprosto, radi se o aljkavosti. Šteta, šteta, šteta.

Eto, sada mi je jasnije. Trebam raditi kao i dosad - InDesign, a ilustraciju u CMYK ubacivati u njega.

Kako sada pripremam objavu ponovljenih izdanja knjiga u deset tomova, stalo mi je da to ispadne kako treba. Samo, sada bez probnih otisaka neću ići dalje. Tako se, inače, radilo ranije, u ono vrijeme kada smo retke lijevali u olovu.

Izostavio sam fontove s naslovnica, ime, prezime i naslove knjiga, da se ne reklamiram.
Prilozi:
30.03.2018 | 17:25
Laki, kada knjiga bude gotova - aj šibni mi poruku gdje je mogu kupiti.
Imam nećakinju koja u prosincu puni sedam i po crtežima mi se baš čini da bi joj se sviđala.
EDIT:
Šibni mi i naslove objavljenih knjiga i gdje ih mogu kupiti i privatnoj poruci, da ovdje nedemo u offtopic.
30.03.2018 | 17:36
Kloba, sve su knjige objavljene, ali na ćirilici. Za mnoge je to danas kao kinesko pismo. Imam jednu na latinici i mogu vam je poslati, s tim više što ima i ilustracije u boji unutra. Drugi je ilustrator, ali dobar. Izaći će izabrana djela u deset knjiga, nadam se iduće godine.
Prilozi:
30.03.2018 | 20:13
Sve mi je jasno, Laki. Imate dvije poruke. Bilo kako bilo, hvala na ponudi!
30.03.2018 | 20:17
Osim probnog otiska, za više-manje sve ozbiljnije stvari ja inzistiram da prije nego što se krene u tisak dođem u tiskaru na odobrenje tiska. Rijetko koja tiskara ima usklađen matchprint sa strojem.

Dakle, onog trena kada priprema dođe do stroja sve ovisi o strojaru i upravo zato treba biti prisutan kada prvi otisci krenu iz stroja. Jednom mi se desilo da je tiskara unatoč dogovoru da se ne ide u tisak bez ovjere otisnula na svoju ruku 10 tona papira pa je poslije bio pravi spektakluk
30.03.2018 | 23:41
Znači distinkcija RGB ili CMYK je gotovo nebitna. Ako si slagao pripremu u InDesignu, vrlo vjerojatno je da se kod exportiranja finalnog PDF ionako napravila konvezija svih materijala u CMYK. Osim ako si sam naznačio da se to ne desi.

Imaš nekoliko faktora u ovoj priči:
- kvaliteta monitora i podešenje monitora
- Konkretan kolor profil koji koristiš, ok cmyk ali koji cmyk? Euroskala ... koji? I je li to profil koji oni koriste u tiskari? Možda oni imaju custom kolor profil. Ako imaju, pitaj ih da ti pošalju.
- Zatim, na kakvom papiru tiskaš, i jel ti kolor profil adekvatan za taj papir?
...

Nadalje, što je krivo ispalo u tisku? Opiši problem. Pretamno? Presvijetlo? Prekontrastno, preisprano? Mali raspon tonova pa se vide tonske "stepenice? Color cast, preplavo, precrveno, prezeleno? Saturacija, predrečavo, preflah?

I na kraju? O kakvom se tisku radi? I kolika je naklada ako ti ne daju da isprintaš proofove? To je sasvim normalni zahtjev kod tiska publikacije.
poz

EDIT:

eto sad vidim da je export press quality, dakle konverzija u cmyk se radi po defaultu ... vidim i da je color cast problem. To je vjerojatno onda profile missmatch, dakle pitaj ih što koriste.

ako imaš različite rezultate ako printaš iz ph nego ind ... vidi što ti je working color profile setting u obje applikacije, moguće da nisu u sinku

ne moraš konvertirati u cmyk prije ubacivanja u indesign, to indesign super radi na kraju, bitno je samo soft proof u ph ti da neki feel kako ce izgledati a hard proof je ionako preporuka raditi

jedno pitanje, taj crveni color cast je samo na koricama ali ne i unutra u knjizi?
predpostavljam različit papir je korišten za korice nego unutra?
možda to radi drugi stroj?
31.03.2018 | 10:59
Ha gle... Sve se čini da je greška nastala u tiskari, ali nema smisla da se sekiraš oko toga ako ne namjeravaš razgovarati s nekim od tamo da se ta greška utvrdi. Ne moraš baš upasti tamo sa all guns blazing, ali probaj barem na naki fini način doći do nekoga tamo i skrušeno mu se požaliti na otisak korica. Kakve veze ima što financijski ne sudjeluješ u tisku? Izdavač očigledno ima svoj interes u tiskanju tih knjiga, a ti u najmanju ruku imaš pravo na kontrolu kvalitete jer je to ipak tvoj proizvod. Tvoj ulog je tvoj rad bez kojeg ni izdavač ne bi imao ni proizvod ni profit.

Pretpostavljam da i ubuduće misliš raditi knjige preko istog izdavača koji će to tiskati u istoj tiskari i mislim da je u redu da sa svima porazgovaraš kako ne bi morao strepiti hoće li sljedeća knjiga ispasti dobro ili ne.

Razgovor je, dakle, najmanje što možeš učiniti.

Osim toga, za početak si moraš kalibrirati monitor. Imaš li dovoljno kvalitetan monitor za raditi pripremu za tisak?
Nadalje vidi ove stvari o kojima priča Ecvis17...
Koji profil koristiš? Podešavanje boja i profila u Photoshopu radiš na Edit>Color Settings...
Ako tiskaš u samo jednoj tiskari ne bi bilo loše da se s njima uskladiš i da ti oni daju svoj profil kojeg instaliraš na svom kompjuteru.

Kad to sve podesiš imaš još finalne faze u kontroli kvalitete...
1. Napravi kvalitetan isprint korica (ili cijele knjige ako želiš)
- kvalitetan isprint znači da ne printaš na običnom uredskom papiru na običnom uredskom printeru već printaš na foto-papiru sa kvalitetnim printerom. Ako nemaš takav doma, odi u najbližu printaonu u gradu koja zadovoljava kvalitetu isprinta. Dovoljan ti je samo jedan isprint s kojim si zadovoljan u smislu kolora. To ne košta puno.

2. Taj isprint nosiš u tiskaru kao referencu. Ako je priprema iole dobro napravljena, imaš još mogućnost u tiskari reći da bi otisak trebao biti što više vjeran tom isprintanom primjerku kojeg si im donio.

3. Kontrola probnog otiska (kao što Zoranowsky kaže...). Zajedno s majstorom na stroju provjeravaš jel probni otisak vjeran tvojim željama. Kad se jednom usaglasite, samo kažeš: "Tiskaj, Miško!"

S treće strane... Zašto se uopće mučiš s pripremom za tisak? S obzirom da imaš izdavača koji ima suradnju s tiskarom, možeš tražiti da ti pripremu naprave u tiskari. Zar ne? Tebe ništa ne košta niti se mučiš s time. Ti možeš samo od ilustratorice uzesti slike, napraviti dizajn i poslati fajlove u tiskaru nek oni naprave pripremu i nek ti pošalju probni otisak na odobrenje...
31.03.2018 | 11:45
Imam iMac 27" i Adobe CS6. Dakle, monitor je dobar. E sad, da li je kalibriran tvornički ili ne, ne znam. Ja ništa nisam dirao. Samo korice su u boji, unutra je običan tekst. Volio bih kad bih znao kalibrirati monitor, ali tome nisam vičan.

Zašto sam radim pripremu? Zato što to radim solidno i bolje od izdavača. Kod mene nema što se teksta tiče grešaka, siročića, udovica itd.
Prilozi:
31.03.2018 | 12:13
Imaš krive postavke, odi u Adobe Bridge > Edit > Creative Suite Color Settings pa tamo odaberi Europe Prepress. Ova opcija će sinhronizirati sve color postavke u Creative suite-u.
Još bolje, provjeri s tiskarom koje profile oni koriste, jer ne koriste svi ove profile, to je već netko spomenuo ranije.
Prilozi:
31.03.2018 | 12:18
Imam još jedno pitanje za znalce. Kada radim koricu i želim da na zadnjoj bude određena boja, kao i na hrbatu/rikni, a na prvoj ilustracija u boji, šta je bolje - odrediti boju u InDesignu, ili dopuniti tu boju u ilustraciji u Photoskopu? Gdje ću dobiti vjernije boje? I kako odrediti tu boju? Ne znam da li sam bio jasan. Ovako nešto.

I, da li je moguće nekako utvrditi boju prema postojećoj knjizi, to da se nekako ”izmjeri” nijansa i dobije rtakva ista za svoj rad? Imam knjigu takve zelene boje i htio bih postići takvu nijansu, ni slabiju ni jaču.
Prilozi:
31.03.2018 | 12:24
E, jadan ja! Ne znam engleski i kada sam pokušao da to uredim u Adobe Bridge, dobih ovo


zoranowsky kaže:
Imaš krive postavke, odi u Adobe Bridge > Edit > Creative Suite Color Settings pa tamo odaberi Europe Prepress. Ova opcija će sinhronizirati sve color postavke u Creative suite-u.
Još bolje, provjeri s tiskarom koje profile oni koriste, jer ne koriste svi ove profile, to je već netko spomenuo ranije.
Prilozi:
31.03.2018 | 13:05
Ne razumijem se u aplikaciju, ali ti mogu prevesti. Mislim da ćeš se snaći dalje bez većih problema.
"Paket upravljanja bojama nije omogućen
Paket upravljanja bojama zahtijeva da se kvalificirani proizvod pokrene barem jednom da biste omogućili tu značajku"
Eto, to ti je to. Nadam se da sam ti barem malo olakšao snalaženje kako i šta sada.
31.03.2018 | 13:09
Ma ne ide. Šta god pokušam, isto. Nije važno. Već če mi to neko srediti. Ne znam šta dalje kada se pojavi ovaj tekst.


Kloba kaže:
Ne razumijem se u aplikaciju, ali ti mogu prevesti. Mislim da ćeš se snaći dalje bez većih problema.
"Paket upravljanja bojama nije omogućen
Paket upravljanja bojama zahtijeva da se kvalificirani proizvod pokrene barem jednom da biste omogućili tu značajku"
Eto, to ti je to. Nadam se da sam ti barem malo olakšao snalaženje kako i šta sada.
31.03.2018 | 13:15
Laki kaže:
Imam iMac 27" i Adobe CS6. Dakle, monitor je dobar. E sad, da li je kalibriran tvornički ili ne, ne znam. Ja ništa nisam dirao. Samo korice su u boji, unutra je običan tekst. Volio bih kad bih znao kalibrirati monitor, ali tome nisam vičan.

Zašto sam radim pripremu? Zato što to radim solidno i bolje od izdavača. Kod mene nema što se teksta tiče grešaka, siričića, udovica itd.


Imam i ja iMaca i tvorničke postavke su poprilično dobre. Ako ćemo već pričati o kalibraciji, to se treba napraviti hardverski, a ne softverski. Dakle, terbaš imati onaj uređaj što ga postaviš na ekran... Kao što rekoh, moje iskustvo je da iMac ima zadovoljavajuće tvorničke postavke, ali ne bi bilo loše barem jednom proći hardversku kalibraciju da vidiš gdje si... Nemam ni ja uređaj za kalibriranje, ali mi jednom godišnje dođe prijatelj s kalibratorom. Pojedemo i popijemo, a monitor i uređaj se u međuvremenu dogovore.

Što se pripreme tiče, možeš ti sam napraviti knjižni blok, a dati tiskari da ti sredi kolore... Ne želim ti ništa nametati samo savjetujem i dajem opcije. Ti najbolje znaš što ćeš i kako ćeš.

Po pitanju profila si očigledno u krivoj zoni. Tu ću te radije prepustiti u ruke Zoranowskog, Ecvisa i Djipija jer sam dobio dojam da su po tom pitanju stručniji od mene.
31.03.2018 | 13:26
Laki kaže:
Imam još jedno pitanje za znalce. Kada radim koricu i želim da na zadnjoj bude određena boja, kao i na hrbatu/rikni, a na prvoj ilustracija u boji, šta je bolje - odrediti boju u InDesignu, ili dopuniti tu boju u ilustraciji u Photoskopu? Gdje ću dobiti vjernije boje? I kako odrediti tu boju? Ne znam da li sam bio jasan. Ovako nešto.

I, da li je moguće nekako utvrditi boju prema postojećoj knjizi, to da se nekako ”izmjeri” nijansa i dobije rtakva ista za svoj rad? Imam knjigu takve zelene boje i htio bih postići takvu nijansu, ni slabiju ni jaču.


Rekao bih da ne bi trebalo biti razlike ako tu boju napraviš u InDesigu ili PS-u, pogotovo ako uspiješ uskladiti kolor profile za sve Adobe aplikacije

Također postoji opcija da ti ta boja bude pantonka (po PANTONE skali), ali to ti je onda peta boja u tisku.

Za utvrđivanje boje po tisku moraš imati knjigu CMYK boja (ako je postojeća boja otisnuta u CMYKu). Nađeš istu boju u CMYK skali i očitaš vrijednosti...
31.03.2018 | 13:33
Laki kaže:
E, jadan ja! Ne znam engleski i kada sam pokušao da to uredim u Adobe Bridge, dobih ovo


zoranowsky kaže:
Imaš krive postavke, odi u Adobe Bridge > Edit > Creative Suite Color Settings pa tamo odaberi Europe Prepress. Ova opcija će sinhronizirati sve color postavke u Creative suite-u.
Još bolje, provjeri s tiskarom koje profile oni koriste, jer ne koriste svi ove profile, to je već netko spomenuo ranije.


Vidi jel ovdje imaš odgovor na svoje pitanje... https://forums.adobe.com/thread/1284476

Ako ne ide preko Bridgea, mislim da ti je opcija da u svakom od programa profile namjestiš ručno, ponaosob.
31.03.2018 | 13:58
Tako je, možeš u svakoj aplikaciji Creative Suite-a otići u menu edit > color settings pa tamo namjestiš postavke.
Vidi primjer u prilogu iz Indesigna. Također, kada jednom namjestiš profile moraš paziti da prilikom eksporta u pdf ne zezneš profile. Ako koristiš press postavku eksporta u pdf u Indesignu, obrati pozornost da prilikom eksporta zadržiš boje onakve kakave si definirao (no color conversion) - dijaloški okvir eksporta u pdf.
Prilozi:
31.03.2018 | 14:02
Laki kaže:
Imam još jedno pitanje za znalce. Kada radim koricu i želim da na zadnjoj bude određena boja, kao i na hrbatu/rikni, a na prvoj ilustracija u boji, šta je bolje - odrediti boju u InDesignu, ili dopuniti tu boju u ilustraciji u Photoskopu? Gdje ću dobiti vjernije boje? I kako odrediti tu boju? Ne znam da li sam bio jasan. Ovako nešto.

I, da li je moguće nekako utvrditi boju prema postojećoj knjizi, to da se nekako ”izmjeri” nijansa i dobije rtakva ista za svoj rad? Imam knjigu takve zelene boje i htio bih postići takvu nijansu, ni slabiju ni jaču.


Imaš onaj alat kapaljke pa s njim pikneš boju i utvrdiš o kojim se CMYK vrijednostima radi. Također, obrati pozornost na sampliranje, koliko pixela želiš zahvatiti alatom, bolje da vrijednost bude malo veća, ako se radi o jednoličnoj pozadini.
Prije toga, provjeri da su ti postavke profila sređene u svim programima koje koristiš.
Prilozi:
31.03.2018 | 14:26
zoranowsky kaže:
Imaš onaj alat kapaljke pa s njim pikneš boju i utvrdiš o kojim se CMYK vrijednostima radi. Također, obrati pozornost na sampliranje, koliko pixela želiš zahvatiti alatom, bolje da vrijednost bude malo veća, ako se radi o jednoličnoj pozadini.


Mislim da pita za očitanje boje sa već otisnute knjige, a ne iz fajla...
31.03.2018 | 16:28
Da, kad bolje pročitam mislim da sam zabrijao. Whatever... To je već kategorija crne magije
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 4 minuta
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (560)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.35 Seconds

Provided by iJoomla SEO