Horizontalne linije na Retina MacBook Pro-u
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Horizontalne linije na Retina MacBook Pro-u

20.06.2015 | 07:06
Pozdrav ljudi, dugo se nisam logirao, ali sam vjerno čitao teme gotovo svakodnevno...
Da pređem na stvar: nedavno su mi se na retina MacBook Pro-u (early 2013 model, tada najjači) počele pojavljivati tanke horizontalne linije zelene boje. Kada se pojave, ne stoje konstantno, već trepere - prvi puta u gornjem dijelu ekrana, jučer u donjem. Možda je bitno napomenuti da je desktop bio potpuno miran: znači ništa nisam radio na lapu, samo se odjednom malo iznad docka počela dešavati opisana situacija duž cijelog ekrana. Jedna isprekidana zelena horizontalna linija koja je konstantno treperila.
Pokušao sam snimiti video ekrana, međutim čim sam ušao u launchpad da nađem app linije su nestale - iako sam ih prije toga gledao dobrih pet minuta, jer me zanimalo hoće li stati ili će treperiti konstantno.
Također, ne znam je li bitno da sam na retina MBP stavio 5K sliku na desktop, jednu od one dvije s Appleovih stranica. Možda mu je bila prejaka? Iako ju imam mjesecima, i ovo mi se desilo dva puta. Prvi put prije mjesec cca dana, drugi put jučer...
Na kraju sam resetirao PRAM i promjenio desktop na prihvatljivu rezoluciju.
Imam Apple Care do idućeg svibnja...
Eto, to je to i unaprijed hvala na savjetima!
20.06.2015 | 07:22
Problem indicira kvar grafulje ili displaya, ili, najvjerojatnije, flat kabela koji povezuje display s matičnom. Ako sam u pravu, pokušaj screenshota (cmd+shift+3) nikad neće snimiti zelene linije makar one i trajno stajale na ekranu, jer ih u grafičkoj memoriji nema. Moj ti je savjet - (makar mislim da izbor rezolucije nema veze) da staviš maksimalnu rezoluciju i koristiš ga kao i inače. Zelene linije će ti se pojaviti opet i tad ih snimi mobitelom (video, da se vidi kako se mijenjaju) pa odnesi sve skupa na servis. To je sigurno HW kvar.
20.06.2015 | 10:19
smayoo kaže:
Problem indicira kvar grafulje ili displaya, ili, najvjerojatnije, flat kabela koji povezuje display s matičnom. Ako sam u pravu, pokušaj screenshota (cmd+shift+3) nikad neće snimiti zelene linije makar one i trajno stajale na ekranu, jer ih u grafičkoj memoriji nema. Moj ti je savjet - (makar mislim da izbor rezolucije nema veze) da staviš maksimalnu rezoluciju i koristiš ga kao i inače. Zelene linije će ti se pojaviti opet i tad ih snimi mobitelom (video, da se vidi kako se mijenjaju) pa odnesi sve skupa na servis. To je sigurno HW kvar.

Thanks, Smayoo - to sam i mislio ali sam čekao potvrdu...
Što se desktopa i rezolucije tiče, krivo sam se izrazio - on je na najjačoj rezi, ali je desktop background bila ta slika za 5K iMac, što je previše piksela za rMBP - pa sam htio reć da sam promjenio background sliku na desktopu na jednu dimenzija max rezolucije rMBP-a.
To je to.
Hvala još jednom...
20.06.2015 | 10:54
Nema na čemu.
Nema ti neke veze koliko piksela ima desktop slika. GPU to reskalira pri prvom prikazivanju i nadalje ona nikako ne opterećuje stroj.
20.06.2015 | 12:19
Nema veze rezolucija pozadinske slike, jer ce se to skalirati na odgovarajucu velicinu.

Pokusaj kada se problem pojavi pomijerati ekran naprijed-natrag, ili cijeli laptop. Lagano ga kucni prstom po kucistu, da vidis hoce li problem nestati. I cisto da vidis da li je flat cabel mozda pomjeren.

Medjutim, ako bude graficka, zamijenit ce ti cijelu maticnu plocu, i dobit ces novu. Sto isto tako nije lose Meni su zamijenili cijelu plocu radi problematicnog SD Card readera. Naravno besplatno, pokriveno AC jamstvom. I to u Sarajevu... Nitko mi niti racun od racunala nije trazio.

U svakom slucaju reagiraj brzo. Cim se problem pojavi snimi, da mozes pokazati u servisu. Idi na Apple.com chat i pricaj sa podrskom. Javi se 2-3 puta i oni ce odraditi troubleshooting s tobom. nece nista popraviti, ali ce preporuciti HW zamjenu.

Kasnije, kada odes u servis kod nas, njima su ti tvoji razgovori vidljivi i oni idu odmah na zamjenu dijelova.

Najgori moguci problem bi bio da ti se to pojavi opet nakon isteka jamstva. Vjeruj da ne zelis znati koliko kosta zamjena maticne ploce
21.06.2015 | 03:36
Hvala ljudi, ovo nisam znao - niti za skaliranje niti za troubleshooting da vidi ekipa u servisu.
Ima li netko email od appleovog odjel za reklamacije?
21.06.2015 | 04:05
www.apple.com/support/macbookpro/contact/

Kliknite na Get Started i doci cete do chata nakon par klikova
21.06.2015 | 05:19
iStrucnjak kaže:
www.apple.com/support/macbookpro/contact/

Kliknite na Get Started i doci cete do chata nakon par klikova

Hvala!
21.06.2015 | 07:28
iStrucnjak, kada ukucam serijski broj ne daje mi mogućnost chata ili kakav email, tek kontakt broj u inozemstvu i adrese lokalnih servisa. Meni bi baš trebao email ili, kako ti kažeš, chat. Možeš li me detaljnije uputiti?
21.06.2015 | 09:19
Probaj se ti predstaviti kao da si iz USA, tj odaberi tu regiju.

Kod mene je US account, pa se ne sjećam da li sam to morao i odabrati, samo znam da te na samom početku pitaju odakle si, pa shodno tome imaš i razne načine podrške.

Apple u principu jedino zanima serial uređaja, i kada odeš na chat, niko te više ne pita ko si, šta si, odakle si

Ne zanima ih niti tvoja trenutačna lokacija, jer sam ih kontaktirao i iz Afganistana, Dubai, Balkana. Po serial laptopa znaju sve, i samo to trebaš. Savjet je na kraju bio da odnesem u najbliži ovlašteni servis, uopće nije bitno u kojoj državi.
20.11.2015 | 15:03
Samo da ljudima javim rezultat cijele priče: do novih pojava linija sam čekao do neki dan. Ovaj puta bile su isto horizontalne, samo bijele i nisu zauzimale cijelu širinu ekrana, već su bile na njegovom desnom dijelu. Uzeo sam iPhone, snimio video od dobre minute i tako tri puta, odfurao laptop u iStyle i bez puno pitanja su mi zamijenili matičnu ploču.
Kada mi je laptop već bio tamo, naručio sam čišćenje unutrašnjosti od prašine, to su obavili kompresorom i naplatili mi 129 kn.
Ja prezadovoljan...
20.11.2015 | 15:31
za 10 sekundi posla, 129kn
20.11.2015 | 20:28
Znaci otplatio se Apple Care? Ipak se sve dobro zavrsilo
20.11.2015 | 20:29
havdic kaže:

Premium usluga visoko sofisticiranim zrakom A 3$ sam platio taj odvijac...
20.11.2015 | 21:26
drlovric kaže:
havdic kaže:

Premium usluga visoko sofisticiranim zrakom A 3$ sam platio taj odvijac...

Ma sve bi mi bilo jasno da je board ostao, a oni čistili prašinu... Ovako su puhnuli cooler i fan...
Suludo mi je da neki servis može vratit prašnjav uređaj, a otvarao ga je!
Kad nekome vraćam uređaj sa servisa, počišćen je vrlo detaljno, a dođu mi i masni laptopi, npr... Prvo radi sebe nešto takvo počistim, a sramota bi me bila da me netko vidi da takav uređaj vratim korisniku. jednako pazim opremu u jamstvu i van jamstva.
23.11.2015 | 06:20
drlovric kaže:

Ma ne da se isplatio - već ne znam šta bih napravio da ga nemam!
Pazi, dva puta mijenjao kompletni gornji clamshell zbog displaya koji se razlijevao (ne znam kako to bolje objasniti, ali mogli su me svaki put odjebat) i sada ovo. Čim vide  Care, rade na kompu šta hoćeš.
A stvarno su mi mijenjali matičnu, iako mi je Migrant Assistantom sve vraćeno, morao sam upisivati sve lozinke ponovo, i Time Capsule je ovo shvatio kao nov komp...
dlovric, heal još jednom na savjetu...
24.12.2015 | 07:19
Kloba kaže:
drlovric kaže:

Ma ne da se isplatio - već ne znam šta bih napravio da ga nemam!
Pazi, dva puta mijenjao kompletni gornji clamshell zbog displaya koji se razlijevao (ne znam kako to bolje objasniti, ali mogli su me svaki put odjebat) i sada ovo. Čim vide  Care, rade na kompu šta hoćeš.
A stvarno su mi mijenjali matičnu, iako mi je Migrant Assistantom sve vraćeno, morao sam upisivati sve lozinke ponovo, i Time Capsule je ovo shvatio kao nov komp...
dlovric, heal još jednom na savjetu...

Ovo sam već objavio, ali da stavim post gdje mu je i mjesto:
Je, ali za US i vjerojatno UK, DE i slične, HR tu ne spada - a moj glavni account je pod hrvatskim računom...
Ma, iako sam u ove dvije i pol godine dva puta mijenjao display zbog probijajućih žutih boja na uglovima prilikom ulogiravanja ili gledanja filmova (gore desno, dolje lijevo - bitno da je pozadina crna i da se ovo dvoje što sam naveo dešava); a nedavno zbog vodoravnih prvo zelenih pa nakon tri mjeseca i bijelih horizontalnih crta koje se pojave u razmacima od sekundu do dvije na istom mjestu ukoliko nešto ne stisnem, zbog čega su mi zamijenili logic board (napominjem da se prvi display clamshell rješavao pod regularnim jamstvom, druga dva pod  Careom koji mi ističe početkom svibnja 2016.
I jutros - na moj totalni popizditis - pri gledanju interneta pojavile se ponovo tanke i ne pre duge bijele linije na donjem lijevom dijelu Safaria (tamo gdje si staviš da vidiš saveane strane - Bookmarks, Reading List i Subscription - zaboravih ime)...
Uglavnom, vani bih dobio novi laptop već nakon tri zajebancije, što je stvarno rijetko - rekli su mi iz Applea UK u mail prepisci "ne da bi dobio laptop, ali da je rijetko) ali ja ponovo nisam snimio mobitelom i nemam dokaza pa ponovo moram čekati novo sranje nadajmo se prije proljeća - jedino što mi se rodila zamisao da napravim fresh install, koji nisam radio još od Mavericksa.
Samo - bez Migration Assistanta - jer će mi podesiti programe i postavke OS-a, zar ne?

Ima li koji način da importam iTunes, Photos i Documents - a za ostalo me zaboli jer mogu ponovo skinuti?
Što predlažete?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 25 minuta
  • drlovric: Ja koristim FluidVoice diktiram vise od 70% mailove, kao i text poruka.
  • smayoo: :D
  • Bertone: Ma znam kako diktiranje funkcionira ali iskreno se ne sjećam kada sam zadnji put čuo tišinu :(
  • smayoo: To naravno da ne funkcionira ako više ljudi priča u glas ili ako ti radio svira dok pričaš.
  • Bertone: Ma to sa diktiranjem je pušiona, nevezano za poruke nekidan vozim mamu doma i trebam nešto ženu pa je pokušam nazvati no auto ponavlja da ne razumije,... na kraju sam morao reći mami da malo zašuti :D
  • smayoo: Ne smiješ diktirati kako normalno pričaš. Kad se priča usporeno i jasno razdvaoja riječi, točnost je ≥90%
  • smayoo: :-D
  • Bertone: Znam, zato često i dobijem haiku od poruka :D
  • smayoo: Diktiraj poruke u vožnji. Radi sve bolje.
  • Yonkis: Bertone, ne mogu, vozim. :)
  • Bertone: Eto današnje mladeži, vozi i piše poruke,... ajd se sad sam kazni :)
  • Yonkis: "obaviti", pobjeglo mi, naletio sam na šaht u vožnji.
  • Yonkis: Kloba, ne možemo ti ga MI aktivirati, to moraš sam bavi
  • Kloba: Pozdrav ekipa ima neki znalac da mi aktivira whats app?
  • smayoo: A propos smještanja konektora... :P
  • smayoo: U Beogradu ulazi stari deda sa štapom, klimavo i s mukom u gradski autobus, obrati se vozaču: "Mladiću reci mi gde bih mogao da smestim kosti...?", a vozač na to skoči ljutito: "Nemoj da tebi Kosta smesti!" :D
  • Bertone: Bolje i straga nego kad ga Apple smjesti ispod :D
  • jura22: I smjestila ga straga.
  • smayoo: To je sve EU standardizirala na USB-C. :D
  • jura22: Izgleda da mora biti više od dva konektora!
  • jura22: Landtag Brandenburg ih ke nabrojao: Gejevi, lezbijke, androgini, birodne osobe, trans muškarci, trans žene, rodno promjenjive osobe, rodno kvir osobe, interseksualne osobe, interseksualne žene, interseksualni muškarci, transseksualne osobe, transseksualne žene, transseksualni muškarci, trans osobe, transmuške osobe, transženske osobe, rodno fluidne osobe, panrodne osobe, osobe s dva duha (
  • jura22: Misliš da se smiju stavljati samo muški ili ženski konektori?
  • smayoo: :D
  • Riba: Po muskim i zenskim konektorima.
  • jura22: Zašto ženski robot mora imati sise? U stvari, zašto uopće postoje muški i iženski roboti? Kako ih tazlikovati?
  • smayoo: @bbosnjak, otvori temu u forumu pa pitaj da ti se jave jabučari iz Zagreba ili okolice koji imaju monitor iz te generacije da probaš s njihovom ciglom
  • smayoo: Aha, to ima vanjsku ciglu za napajanje? Pa da, onda svakako treba probati s drugom ciglom prije ikakvog servisa.
  • jura22: Sumnjam. Rekoi su neka nabavim nateriju i onda je budu zamijenili. U stvari, trebao sam je nabaviti, sam zamijeniti i inda njima odnjeti novce.
  • dpasaric: Za Cinemu 23 prvo provjeri da nije samo napajanje, 90% slučajava bude to.
  • Riba: Vjerojatno su pretrpani poslom kao i svi.
  • jura22: Vidim hvalite RAM servis. Ja sam ih pitao za promjenu baterije pa su poceli kolutati s ocima. Kao da su me htjeli otpiliti.
  • jura22: Jok, Ludbreg je centar svijeta.
  • bbosnjak: Jbg. mi Zagrebčani mislimo da smo u cetru svijeta. Hvala na linku.
  • Riba: Kad ljudi ne kazi lokaciju obicno se radi o Zagrebu. :) U tom slucaju preporuka za [link]
  • Riba: A gdje se nalazis?
  • bbosnjak: Imam Apple Cinema Display 23-Inch. Radio je ok do prije mjesec dana i prekrasan je. Imao je jednu crtu mrtvih pisela po sredini ali koga briga kad je tako elegantan i dobru sliku ima. I onda je prestao raditi. Ima li igdje servis koji bi to mogao pogledati i možda popraviti ili bi to možda netko udomio pa se time pozabavio. Ne mogu se natjerati da ga odnesem na glomaznni otpad ko da je neki šte
  • smayoo: [link]
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju
  • jura22: Tu je pitao nesto za MacMini M4 > M4 Pro
  • jura22: [link]
  • Pongy75: Avioni, milioni. kamioni
  • matijazx: -- to je bila prevara. Kolega forumaš mu je htio posuditi svoj Mac, al ovaj nije htio. Scammer.
  • Pongy75: Malo popratiti postove, sve je bez logike. Šarena priča, ima svega.
  • jura22: 8.2.2025. Pise da je sve prebacio s M4 na M4 Pro, ne znam tko je ovdje lud?
  • jura22: Cijela prića je čudna. Pošto se radi o bolesnom djetetu ne želim griješiti dušu.
  • marioart: izgelda da je obrisana... ja sam se ponudio za pomoc dvaput, ali sam izignoriran... cudna situacija

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.58 Seconds

Provided by iJoomla SEO